• Tomik92

    Ahoj, potřeboval bych pomoci s povolením matice kotouče na center lock. Doufám, že se nepletu, ale jestli jsem hledal správně, tak existuje starý a nový center lock. Starší typ má ozubení vnitřní a pasuje na něj ořech pro kazety Shimano. Novější typ má ozubení vnější a někdy i vnitřní. Na vnější by měl pasovat klíč pro Hollowtec misky. Na vnitřní ozubení netuším nejspíše existuje speciální ořech. V servisních návodech Shimano je pro vnější ozubení doporučen klíč TL-FC36, který má zahnutí a tím pádem se dostane od kotouče. Já mám na misky klíč SUPERB TB-8919 a jak nemá ozubení po celém obvodu a má plast kolem madla, tak nejsem schopen kotouč povolit. Dokáže tedy někdo poradit jaký klíč koupit? Díval jsem se, že snad existují i misky na Hollowtec, ale to zase nevím jestli se tam vejde vnější průměr. Jelikož většina obchodů v sekci brzdy žádné klíče na povolení nemá. Předem díky za rady

    0 0
    • Sinpa  

      Vnitřní ozubení je klíč na kazetu, vnější je klíč na Hollowtech.

      1 0
    • Johny.Merida  

      Používám jak ořech na kazetu…pro vnitřní drážkování…tak klíč na Holowtech II na vnější ozubení matice, které se používají pro větší průměr pevné osy…nic jiného jsem nikdy nepotřeboval .

      0 0
    • osobne  

      Jaký starý a nový centerlock? Ozubení matice pro klíč je vnější u os 15 mm a větších jednoduše proto, že dovnitŕ už by se klíč nevešel, u os 12 mm stačí vnitŕní, protože se tam klíč vejde. Vnitŕní má stejný klíč jako matice HG kazety, vnější stejný klíč jako střed klik Hollowtech.

      1 0
      • virtualcop  

        Je to obecně tak, ale někteří výrobci (třeba DT Swiss, Bontrager…) používají „velké“ vnější matice i na 12mm osy u některých typů kol. Takže kde je 15mm a více, tam je ten vnější závit vcelku nutnost, pro 12mm osy je to o tom, co výrobce zvolí za CL matici na kolech :)

        0 0
        • Vilém  

          Vnejsi zavit?

          1 0
          • virtualcop  

            No blbě no… :)

            vnitřní závit vždy,

            matice s vnitřním ozubením na kazetovej ořech/přípravek/klíč,

            matice s vnějším ozubením na ploché klíče či misky pro Hollowtech

            Líp to asi nevymyslím… :)

            0 0
      • Leo  

        Je to tedy tak, že kotouč je vždy stejný a k tomu se dá vnitřní nebo vnější matice? Mám starý Shimano kotouč s vnější maticí, koupím nový Shimano kotouč s vnitřní maticí a na kolo dám nový kotouč a starou vnější matici?

        0 0
        • mr.antik  

          jo je to tak, nevim proč to k tomu dávaj.

          1 0
          • Johny.Merida  

            Vnější matice je z důvodu velkých průměrů pevných os.

            1 0
            • mr.antik  

              já vím, ale ale tak když to měním, tak asi nějakou matici už mám a nepotřebuju další, přijde mi to celkem neeko

              0 0
              • kubad  

                to ale výrobce netuší :D že měníš

                1 0
              • novas752  

                No jo, bohužel neprodávají verze kotoučů „jen měním“ a „stavím od nového“ zvlášť. K některým kotoučům nejsou přibalené, ale to pak zase docela zamrzí, když stavíš nové kolo a zjistíš že ty šrouby nejsou ani k nábojum ani ke kotoučum. :-)

                0 0
                • mr.antik  

                  no a netuší že používám všude vnější. Prostě tak nějak mi přijde že by to měla být součást náboje nebo kol, ale vpohodě, zatim jsem vyhazoval jen tři a další už stejně budou 6 děr

                  0 0
                  • novas752  

                    Tak třeba Galfer dává ke kotoučum šrouby s vnějšim drážkovánim na středovej klíč.

                    0 0
    • virtualcop  

      Mám Superb TB-8919 (stejnej, co popisuješ) a nemám s tím problém (řeším tedy jen 160mm kotouče, u větších možná tenhle problém může nastat)

      Máš možnost „prodloužit páku“ a nasadit na konec klíče třeba trubku z vysavače? Protože si myslím, že i na větší kotouč jseš schopen ten klíč nasadit tak, aby dosedl na zuby celkem „kolmo“ a větší páka pomůže. Nouzově není problém (pokud se nevejde trubka z luxu) ke konci klíče připevnit nějakou pevnou a pořádně omotanou lepící páskou či zipp pásky třeba nějakou závitovku (kulatinu) či něco podobného (maj v hobymarketech za pár korun doslova).

      V každém případě máš asi kotouče solidně „přetažený“, protože na těch cca. 40Nm (co se CL matice dotahují) normálně bohatě ten samotnej klíč stačí.

      0 0
    • Kouba_2005  

      hlavně si před prací umýt ruce!

      1 0
    • Johny_r  

      Mám ten samej klíč (SUPERB TB-8919) a 180mm CL kotouče s vnějším ozubením jsem s ním normálně sundal i nandal.Je plochej, jde krásně přiložit ke kotouči a madlo nijak nepřekáží. Přemýšlím, co děláš jinak.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pripravek Shimano TL-LR11 na povolovani CL zavernych sroubu (matic) ktery maj zvenku osazeni na klic Hollowtech2…

      Musel sem si ho poridit protoze mi klic na venkovni osazeni H2 obcas sklouznul a obcas to bolelo moje klouby.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.