Budu mít šanci při reklamaci?

39 nepřečtených
  • H6NS

    Při včerejší jízdě se mi začala protáčet páčka teleskopické sedlovky Exaform JAG1, tak jsem jí logicky chtěl imbusovým klíčem dotáhnout, avšak při jemném dotažení její objímka praskla.

    Zajímalo by mě, zda mám nějakou šanci při reklamaci, vím, jak to chodí…

    Předem děkuji za utěšující komentáře.

    0 0
    • kubad  

      nejspíš ne

      0 0
    • Mig_all  

      Dobrý aušus :-D

      0 0
      • H6NS  

        Je to shit. Čekám na vyjádření obchodu, zda to má vůbec cenu posílat.

        0 0
    • Majan  

      Dost záleží, jestli to dostalo ráno nebo si tomu něčím dost nepomohl, v jakém je to stavu a zda je jinak podrápaná. Pokud je ok a není to staré, tak, myslím, máš šanci celkem slušnou. Jen je otázka, co pro to po zamítnutí budeš ochoten podstoupit. Není to tak dávno, co jsem řešil podobný problém s úplně jiným výrobkem (telefon). Prodejce se ukázal jako h..zl, tak jsem byl důsledný. Soudní znalec, všechny další náklady, dopravné atd. atd. Z opravy za 2,5 kKč byla škoda za 10 kKč. A to nedošlo k soudu. Trvalo to 1/2 roku a ve finále jsme prodělali oba (on to všechno zaplatil a já měl opravený telefon o který jsem už nestál bo jsem si stejně musel koupit jiný). Ale třeba budeš mít štěstí a prodejce to uzná a vymění/opraví hned. Reálné je, že budeš měsíc v nejistotě a bez sedlovky).

      0 0
      • kubad  

        a jak prokáže že to nepřetáhl?

        tady nemá s reklamací šanci – sám píše že to dotahoval

        0 0
        • H6NS  

          A to se nesmí? Dotahovat, když se protáčí?

          0 0
          • kubad  

            jo smí, ale ne tak že to rupne :)

            0 0
          • mr.antik  

            dotažení a přetažení je celkem rozdíl..... reklamaci bych zkusil, asi nejlevnější alternativa kromě bazaru je cca 500 páčka od Giantu nebo Aliexpres, což při ceně takové sedlovky je už podstatná častka…

            0 0
            • H6NS  

              Klidně dokoupím přes obchod, co mi to kolo prodal, náhradní origo páčku, když mi jí nabídnou. Ale to jen v krajním případě.

              0 0
        • Majan  

          A jak prokážou, že to přetáhl?? To je právě ten problém, kde by mohl být třeba znalecký posudek.....

          0 0
          • kubad  

            prostě utáhl víc než měl a rup, pochybuju že použil momenťák , směr lomu odpovídá přetažení

            když strhneš šroub tak ho taky půjdeš reklamovat?

            klidně to může zkusit, třeba mu ji vymění, ale nárok na to určitě nemá, a řešit kvůli pár stovkám znalecký posudek, s hodně nejistým výsledkem no nevím.

            Lom na páčce nevypadá na vadu materiálu

            0 0
            • H6NS  

              Sorry, ale už jsem věci dotahoval o mnoho pevněji a nepraskly. Tohle ruplo skoro okamžitě, ani jsem za to pořádně nevzal. Momenťák s sebou do zadní kapsy na cesty fakt neberu :-)

              0 0
              • kubad  

                ptal ses na názor,netuším jak s to rval nebo ne

                0 0
                • zdenek  

                  Tyhle objímky na řídítkách (brzdy, řazení…) se utahují jednotkami Nm. Naposledy jsem něco dotahoval a v návodu bylo 2–3 Nm. Tohle dotahovat bez momentového klíče nebo alespoň citu v rukou je riziko.

                  0 0
      • H6NS  

        Byla součástí nového kola a vlastním jí asi týden, čili je jako nová. Sedlovku budu dávat pevnou a tuhle jsem chtěl prodávat, tak se mi to trochu zkomplikovalo.

        0 0
        • Toky  

          Mne v pneuservise pri výmene zimnej sady kolies za letnú mechanik utrhol jeden šteft. Musel som ísť do autorizovaného servisu kúpiť druhý, pričom som ho zaplatil sám keďže autorizák tvrdil že to nepreplatí pretože na uťahovanie šteftov je výrobcom daný maximálny uťahovací moment a mechanik v pneuservise ho nedodržal, inak by to neruplo. A mechanik v pneuservise zas tvrdil že tie toyoťácke štefty sú asi z blata keď takým momentom uťahuje štefty na všetkých osobných autách. Mimochodom predpísaný je to 103Nm a on obyčajne doťahuje 120kou.

          Nejako som to neriešil, šteft ma stál 6eur. Každopádne odvtedy upozorňujem dopredu pri výmene kolies mechanika na to že to má utiahnuť takýmto momentom a keď šteft rupne budem od neho požadovať zjednať nápravu vo vlastnej réžii. A je kľud.

          Podľa mňa s reklamáciou neuspeješ.

          0 0
        • Esi  

          Tak jsou vlastně jen 2 možnosti, vada materiálu není to někdo přetáhl, pokud to kolo máš týden tak bych reklamovat, zkusil bych to uhrát na to že to přetáhl mechanik když to kolo dával dohromady, utratil jsi u nich nějaké peníze, všude je za to pochvalíš tak to v rámci dobrých vztahů dají novou páčku v jejich nákladech tak 3 kila. No a nebo že pošlou do háje a potom nemá smysl se hádat, i kdyby se dělal znalecký posudek tak je slušná šance že výsledek bude že to bylo přetažené a těžko někdo rozhodne jestli jsi to přetáhl ty nebo mechanik o týden dřív.

          Protáčet se to začalo právě proto že to prasklo, to že to potom odpadlo je nepodstatné.

          Já bych to zkusil, slušně, za zeptani nic nedáš

          0 0
          • kubad  

            +1

            tohle by asi mohla být cesta

            0 0
          • mr.antik  

            jj a vzít ještě s sebou nějaké mini cestovní nářadíčko, že jsi to utahoval tím… třeba těch páček mají teď na jaře ještě plnej kýbl :-)

            0 0
            • H6NS  

              Utahoval jsem to takovou tou hvězdičkou se 3 imbusy. Zjistil jsem totiž, že tím rozeberu celé kolo, tak to beru s sebou všude, kam jedu.

              0 0
          • Mustafa  

            Moje osobní ( zaujatá a možná mylná ) zkušenost ( víceméně pouze elektronika) se znaleckými posudky, je taková, že se nejedná o nic nezaujatého a „férového“. Předpokládám, že znalci fungují tak, že mají o dělání posudků zájem. Takže když budeš jako znalec známý tím, že jsi férový, rozumíš tomu ale 80% případů vystavíš v neprospěch spotřebitele a ve městě bude další znalec s opačným skóre, kdo bude mít více práce / peněz? Takže v zájmu znalců, je vystavovat posudky tak aby vyhověly jejich zákazníkovi. Prodejce si ofc může nechat vystavit „protiposudek“ ale dojde-li na soud, tak ten většinou rozhodne ve prospěch spotřebitele jakožto té teoreticky „slabší“ strany.

            Nepletu-li se, tak velká část prodejců ustoupí jakmile dostanou znalecký posudek do ruky, protože vědí, že drtivou část soudních sporů prohrají. Takže je pro ně menší ztráta zaplatit zákazníkem zničený produkt a posudek než to všechno + soudní výlohy.

            0 0
            • kubad  

              souhlas, ale u dílu který stojí 500–700kč je to podle mě kontraproduktivní – jen čas který s tím ztratím mě bude stát víc, a to v tomto konkretním případě je to spíš o přetažení než o vadě materiálu, nebo konstrukční vadě

              0 0
              • Mustafa  

                Jasný, nemyslel jsem to jako radu aby to udělal. Spíše jsem jen popsal svůj názor a omezené zkušenosti se znaleckými posudky.

                0 0
      • Mustafa  

        V čem byl prodejce hajzl? Pravděpodobně Ti pouze tlumočit postoj autorizovaného servisu / výrobce. To sice není Tvá starost ( smluvní vztah máš s prodejcem) ale v důsledku to tak většinou je.

        0 0
        • Majan  

          Sice to sem nepatří, ale prodejce to odmítl vůbec přijmout k reklamaci, že jsem si to udělal sám. Takže se tím vůbec nechtěl zabývat, ani to poslat do toho servisu, takový namachrovaný týpek. V tom byl hajzl a to mě dožralo…

          0 0
          • Mustafa  

            Tak ze zákona to přijmout musí, nepletu-li se. Může Ti tu reklamaci sice na místě zamítnout ale na tom protokolu by i měl zdůvodnit proč.

            0 0
    • Jakobo  

      Co chodi kolem cepu, ta horni cas objimky? Pokud jsi to prasacky nedorval, a asi ne, i tak by to melo aspon 5 Nm vydrzet, tak je to vada v materialu, spatne navrzene, nevhodny material a mozna se sesla blba tolerance nebo dira je vrtla krivo. Ten cep pokud je napevno ve spodni objimce a rozpina ji tomu pak dost pomohl.

      0 0
      • H6NS  

        Horní část je nepoškozená, spodní je KO.

        0 0
        • Jakobo  

          No to vidim z fotky. Ale ja jsem se ptal, jestli ten cep je napevno (musi byt jinak by vypadl) a ve ktere casti? Pokud v te, ktera praskla tak to urcite jeden z duvodu. Spolu se spatnym navrhem, toleranci… Tyto lite hliniky jsou krehke a pokud je navic prepnes vrazenim cepu tak tam okamzite naroste napeti a uz jsi vycerpal temer veskerou moznou miru deformace. Staci nepatrne navysit napeti a hned to praskne. To neni teorie, takhle se tyto posrane slitiny chovaji. Vem si, ze tyto materialy se ti neohnou, ale primo praskne. Pokud zmeris tahovky tak tam temer chybi nejaka plasticka oblast, to jde z 0 nahoru, coz definuje modul a pak to hned prdne. Ony jsou vysoce tuhe, treba u klik a vnejsich vidlic je to zadouci, ale takova objimka by mela byt vyrobena z neceho jineho. Ja nevim, je dost mozne, ze pro usetreni nakladu to sekaji ze stejne slitiny jako ty nohy vidlic, nejaky ten Al Mg.

          0 0
      • kubad  

        třeba páčka co mám k teleskopu má uvedeno:

        4. Bedienhebel zwischen Griff und Bremshebel auf dem Lenker montieren. Befestigungsschrau­be mit einem Drehmoment von 2,5Nm fest ziehen.

        a to přetáhneš na to šup

        0 0
        • H6NS  

          Další věc je, že na objímce nejsou psané max. Nm…

          0 0
          • kubad  

            :D

            on ještě existuje i návod

            0 0
            • H6NS  

              Dělat takovou vědu okolo utažení šroubu je na hlavu. Nemají vyrábět zmetky.

              0 0
              • kubad  

                jj, dělají zmetky a ty to budeš muset zaplatit, a doufat že to nerupne znova :D

                0 0
                • H6NS  

                  Už to nechci ani vidět, dám to do kupy a pošlu jí do světa. Pevná sedlovka to jistí.

                  0 0
    • Barak  

      Já bych to rozhodně reklamoval. Nejhorší, co se může stát je, ze ti to neuznaji. Někteří obchodnici\výrobci mají vyrazne prozakaznicky pristup a uznaji i věci, které by vunec nemusely. Zkus to a uvidíš.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.