Budovanie cestného retro bicykla s Nikolou

24 nepřečtených
  • nikolabuduje

    Zdravím, myslím že tu ešte takéto niečo nebolo ale zistila som že takto to dalej nejde a potrebujem poradiť pretože sa sama do toho dokopať neviem.

    Volajme to niečo ako budovanie s Nikolou.

    Už veľmi dlhý čas túžim po cestnom bicykli na štýl favorit, úzke kolesá, ľahký, rovný rám. Určite priložím obrázky.

    Už asi ako ste zistili, neviem o bicykloch a ich stavbe skoro nič, no predsa, chcem si jeden taký poskladať.

    Skúšala som hľadať rôzne rámy, rôzne kolesá, no je toho príliš vela, tak som si povedala že skúsim forum.

    Neviem ako na to budete reagovať ale pomoc by sa ozaj zišla aby som sa niečo aj priučila.

    Na tomto fore chcem získať rady a prvé odporúčania na konkrétne rámy a súčiastky ktoré mám použiť, všetko si objednám a doma zmontujem sama. Potrebujem len naozaj rady a rôzne odkazy a rôzne doporučenia čo robiť kde začať. ktoré súčiastky použiť tak aby to vyzeralo ako si predstavujem. Som mladá žena a naozaj malá, mám 168 cm a viem že takéto cestné bicykle sa vyrábajú zvyčajne väčšie a nevadí mi to. no niečo kde naozaj aspon dosiahnem špičkami na zem alebo zosadnutím z bicykla.

    Dalej chcem naozaj lahký, čo najlahší, od rám až po kolesá a vynechať zbytočné doplnky, žijem na poschodí a radšej mám bicykel v byte, tak ho rada vynášam po schodoch, no nielen to, samozrejme čím lahší rýchlejší že? alebo je to len mýtus?

    Noazaj som zvedavá či mám čakať kladné alebo výsmešné komentáre no mám svoj ciel ktorý by som rada dosiahla s vašou pomocou. Samozrejme celú stavbu bicykla budem dávať sem ako to bude prebiehať, čo mi príde a samozrejme finálna verzia. Myslím že pre tých ktorých to baví a radi pomôžu to bude zaujímavá cesta ktorú môžte sledovať.

    Priložila som pár bicyklov na ukážku.

    Podme do toho, začnime rámom, tam sa odohráva asi najviac ohľadne váhy bicykla, (farbu nepozerajme, prestriekam si ho sama) takže rám, aký? odkiaľ? ktorý materiál je najlahší? našla som tento no nieje to favorit, čo mi o tom poviete ? cena 400 czk. liberta.

    0 0
    • Datel Stepní  

      Nevim, zda to neni provokace.

      Nevis o kolech nic moc, chces si ho stavet sama.

      Cena 400 000.

      Kdo si kupuje drazsi kolo tak vetsinou trochu vi co chce. Ale proc ne. Za tu cenu bude kolo opravdu lehke a do patra se bude vynaset dobre…

      0 0
    • nikolabuduje  

      Niekto tu nepochopil o čom tu hovorím. Pokiaľ narážaš na cenu, tak ja sa bavím o ráme, ak si to nepochopil chcem si poskladať bicykel za pomoci ľudí ktorý mi poradia, nechcem to dávať niekomu inému. 400 czk za rám žiadnych 400 000 za bicykel :) prvá fotka je ten rám a ostatné fotky sú bicykla ktorý by som si chcela poskladať

      0 0
    • nikolabuduje  

      400 000 czk a 400 czk je rozdiel nemyslíš? čítaj :)

      Dakujem ti za komentáre a pomoc, teraz počkať na niekoho iného kto rozozná čísla o ktoré ani vôbec v tejto téme nejde a bude hovoriť k veci.

      0 0
      • Datel Stepní  

        Aha. Tak sorry. V tom pripade to kolo moc lehke nebude.

        Za 10 000 se da poskladat neco slusneho pod 10kg.

        Pokud to ma byt opravdu ram za 400, koupil bych neco komplet z bazaru, vyhrat si s tim pak muzes dle libosti.

        0 0
    • nooski  

      Píšeš, že o stavbě kol nevíš skoro nic. Chceš lehké kolo, tak se vykašli na Favority a Esky. Tato kola byla z velké většiny odpad už v době svého vzniku. To platí jak u materiálu, tak geometrii a komponentech. Najdou se výjimky, ale těch je pár.

      0 0
    • nikolabuduje  

      Dakujem, to som napríklad nevedela, práve naopak som počula o favoritoch že boli v svojej dobe dosť popolárne a spolahlivé.

      Takže ram by sa pohyhoval okolo tých 5 000 dajme tomu? Odkiaľ by som ho mala zohnať? Sú nejaké odlišnosti vo veľkostiach ak celý bicykel chcem prispôsobiť na svoju výšku alebo sa to rieši až kolesami?

      0 0
      • hony007  

        Nauč se mačkat na to oranžový tlačítko reagovat, nebo to tu bude ale straaaaaašně nepřehledný.

        0 0
    • hony007  

      Obejdi si sběrný dvory v okolí, ze tří čtyř kol by se ti mohlo povest jedno hipsterkolo poskládat.

      Tady máš servis: http://www.ivelo.cz/…-servis-kol/

      Stáhni si taky modrou knihu servisu od Parktoolu.

      0 0
      • jecnak  

        +1

        A jinak pro tohle snazeni presne plati, ze: „Z hovna bic neupletes. A kdyz upletes, tak nezapraskas.“

        0 0
    • Erknold  

      no staré kolo, lehké, pevné, levné. To bude asi oříšek. Obyč liberta, Favorit nebyly ani lehké, ani pevné. Ale jsou jich plné sklepy, kolárny, vrakoviště s úpravou berany vrch :)

      Na retro je snad použitelný sehnat akorát nějaký Favorit F1 (vláken je tu o tom dost). Ale zas nevím, jak moc se dříve dělaly velikosti pro holky 168 cm. To bude asi velký boj, něco takového najít.

      A než investovat čas a peníze do obyč bláta typu liberta, to raději kouit bazarovou, nebo novou silničku. I když dáš hodně úsilí do rámu typu Liberty, stejně neujedeš ani bajkerovi.

      0 0
      • scret  

        tys to nepochopil, s novou silnici nebude holka IN.

        hony007 to vystihnul dobre, ona chce proste hipsterkolo:))

        0 0
    • alinceb  

      V první řadě by sis měla rozhodnout, jestli stavíš singlespeed do města nebo silničku na normální ježdění.

      Chceš retro, takže určitě ocelový rám = těžší kolo. Počítej, že ať se budeš snažit sebevíc, tak při dodržení retro vzhledu se budeš pohybovat od 10kg výš (u silničky) – vím, o čem mluvím, protože takové takové kolo mám.

      Co se týká rámu, tak bych koukal v tvém případě po velikost 52–54. Nejlepší (a nejlevnější) by bylo koupit celé kolo a jen doladit. Stavět od nuly = bude to stát hodně peněz. Taky by stálo za zvážení, jestli má cenu se do toho pouštět sama – je to chválihodné, ale bude to stát spoustu peněz navíc za potřebné vybavení (nářadí, maziva, čistidla popř. stojan). Navíc u věcí, jako je nový lak, jsem si skoro jistý poměrně mizerným výsledkem (předpokládám, že nemáš dílnu s kompresorem a pořádnou stříkací pistoli a plánuješ lakovat sprejem) – tzn. vykašli se na to, protože to bude hnusný.

      Pokud máš nějakou představu, jak by kolo mělo vypadat a kolik do toho chceš dát, tak si to hoď na papír a kontaktuj Marka Parajku z Arkobici a on ti tvé kolo snů postaví…;)

      0 0
      • kamaro  

        Svatá pravda. Na to domácí lakování ani nepomýšlej, není to tak jednoduché jak to vypadá – škoda peněz a práce do toho vložené. A vzhledem k tvým příspěvkům bych ani neuvažovat o montáži kola, k tomu jsou potřeba nějaké znalosti a vybavení.

        Arkobici… Jako jo, bylo by to pěkné. To by kamarádi čuměli. Akorát to má jednu vadu (teda dvě, ale tu cenu nebudu rozebírat). Nevím jaké jsou dodací lhůty, aby už potom podobná kola nebyly z módy.

        0 0
        • alinceb  

          Něco to stát bude, ale je otázka, jestli se představy neprotnou. Samozřejmě můžeš nabídnout i svoje služby, pokud myslíš, že budeš levnější…:)

          0 0
          • kamaro  

            I kdybych byl levnější, tak bude problém v časovém horizontu. Vzhledem k tomu kolik mám na výrobu času a co již mám ve „waitlistu“, tak se bavíme někde o polovině roku 2017 :-) A já určitě nebudu s ničím spěchat, já se s tím potřebuju mazlit. Nerad bych aby to přerostlo v rutinu a přestalo mě to bavit (jako bohužel jednoho nejmenovaného výrobce se kterým jsem měl možnost se pobavit).

            Tady se představy neprotnou, je to úplně jiný level. Předpokládám, že tazatelka do toho chce vrazit maximálně pár tisíc.

            0 0
    • tromboonen  

      Taky mysli na to, ze az si ten vysneny hipstermobile postavis (spis nechas postavit, jakkoli samoservis a samostavbu podporuju), projedes se na nem a zaparkujes jej s nejakym retro zamkem (nebo jakymkoli zamkem, i dvoukilovym z kalene oceli) pred svou oblibenou kavarnou, nejspis o nej prijdes… jakekoli hezke/slusne kolo se nikdy nenechava bez primeho dozoru, nechat jej kdekoli ve meste zamcene (cimkoli) na ulici = drive nebo pozdeji ztrata.. do mesta pokud nejezdis jen z domu do prace a v obou mistech muzes mit kolo uvnitr (ne ve sklepe, na chodbe atd.) jezdi vetsina lidi na starych pleckach, pokud mozno jeste zohyzdenych nejakym nastrikem…

      Jestli to chces zkusit, porid par tech vraku favoritu co se vsude valeji jak nekdo doporucil vyse (bude ale problem sehnat maly ram), premluv nejakeho hocha co nema obe ruce leve at te to nauci servisovat a montovat, postav z toho pojizdnou plecku a na te se pak vesele prohanej a nechavej ji zamcenou u sloupu, pro zlodeje nebude tak atraktivni a pokud ano, budes uz vedet jak a poridis si dalsi..

      Jestli te to chytne, muzes pak sehnat nejaky lepsi ocelovy ram (stavba bude dost draha, ale treba na eBay az o tom budes neco vedet by se dalo neco sehnat) a osadit jej podle libosti a penezenky – ale pak uz bych to nikde nenechaval..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.