• Kolozub

    Prosím místní mechaniky o pomoc. Protože se mi poslední dobou zdálo, že se mi výrazně víc zanáší bowden od přehazovačky prachem, vyměnil jsem původní systém děleného bowdenu a návarek na rámu za bowden vcelku od řazení až k přehazovačce, přichycený na rám vyvazovacími pásky. Od té doby se ale nemůžu s přehazovačkou domluvit a v záběru a na těžších převodech mi přeskakuje řetěz, což doposud nedělalo (řetěz není ani nový ani příliš jetý). Dá se s tím něco dělat nebo se budu muset vrátit k původnímu systému děleného bowdenu a čistit a čistit? Díky za radu!

    0 0
    • McBlacky  

      máš fulla nebo HT?

      u fullů se to někdy při propružení natáhne tak, že bovden v celku nestačí a dělá to právě tohle. u HT mě napadá jen že máš špatně vytažený konec k přehazce, že tam není dost prostoru na práci hazky, zkus to celý potáhnout aby byl u hazky větší oblouk

      0 0
    • Alibaba  

      Tak na „první pohled“ má přehazka slabou nebo vytahanou pružinu (nepíšeš jakou a jak starou máš), na druhý by to mohlo být (pokuds měnil jen lanko a bovden) jen špatně seřízený…no a na třetí, na základě zdání: „zdálo, že se mi výrazně víc zanáší bowden“ – bych bez konzultace nebo zkušenosti tak zbytečněj krok nedělal. Já tedy jezdím s dělenejma bovdenama přes dvacet let a nikdy jsem problémy (ani u blízkých a v okolí) nepozoroval. Když už to „padá“ pomalu dolu, tak se vymění a jede se…

      0 0
      • Kolozub  

        Konec k přehazce JE podle vzoru. Na to už jsem jednou dojel a dávám si pozor. :) Jinak dělené bowdeny mi doposud taky příliš nevadily, ale v předchozím období sucha se moje oblíbena polňačka změnila v cosi sypkého a hnusného a bylo to třeba čistit po každém výjezdu. Jinak lanko nové stejně tak i bowden. Zkusím ho potáhnout na větší oblouk u hazky, jinak se vrátím k původnímu s poznáním, že tudy cesta nevede.

        0 0
    • madcat  

      Když už se tu řeší bovdeny v celku, tak si dovolím svůj dotaz přílípnout sem: dá se nějak elegantně vyřešit připevnění vedení hydrauliky na rám, na kterým nejsou pro toto navářky? Myšleno nějak líp než přitažení obyčejnou elektrikářskou zubatou páskou? Nejsou na to nějaký samolepky s očkem určený na válcový povrchy nebo něco podobnýho?

      0 0
    • Ruprt2  

      koncepce bowdenu v celku je určitě správná a tím to nebude.

      Krom už napsaného mě ještě napadlo, jestli jsi náhodou nepoužil brzdící bowden. Chovalo by se to podobně.

      0 0
      • Kolozub  

        Nepoužil. Shimaňácký přehazovací…

        0 0
        • Daf  

          Výhoda děleného systému je to, že se v něm tolik neprojeví pružnost bowdenu. Já bych se vrátil ke lasickému řešení a koupil těsněné koncovky (brčko, prachovka). Nebo si kup řadící set, kde je lanko mezi navářkami vedeno v trubičkách.

          0 0
          • Kolozub  

            …a nebo počkám, až se mi časem zdokonalí myčka… :)))

            0 0
          • Ossis  

            Anebo mezi koncovky s brčky natáhnout smršťovací bužírku.

            0 0
            • miloso  

              Tak to mám na ráme aj ja + na konci prehadzovačky tiež brčko a ventilkovú bužírku alebo tú čiernu hovadinu čo sa niekedy dáva na brčko. A na prešmykovom lanku mám tiež ventilkovú bužírku stiahnutú drôtikom (lanko vedené spodom). Jednoduché a funkčné :-)

              0 0
      • jIrI___  

        Brzdový bowden k řazení používám už X roků a nikdy jsem takový problém neměl. Ani když jsem ho měl na Pellsu vedený vkuse.

        0 0
    • petrun  

      Záleží hodně na kvalitě bowdenu ale především koncovek. Včera mi kamarád přivezl domů kolo, prý mu šíleně pruží řadící páčka na smyku a drhne smyk. Důvod? Předražené, značkové, soustružené hliníkové koncovky měly uvnitř jakési plastové vložky které se rozpadly na kusy a ty ocelové dráty v bowdenu je prošpikovaly jak ementál a částečně vylezly ven. Vyměnil jsem mu bowden a nasadil ocelové soustružené koncovky za bůra z kupkola. Řazení funguje přesně jak švícary a po pružení ani památky.

      0 0
      • pepek  

        . . . švýcary. Pokud jsi mu opět nezabrousil konce bowdenu, tak to za chvilku může prolézt zase.

        0 0
    • Kolozub  

      Účastníkům diskuze se hlásím s praktickými poznatky. McBlacky poradil prodloužení bowdenu u přehazovačky, což jsem udělal a pomohlo to. Najeto cca50 km v terénu i na silnici a nepřeskakovalo ani v záběru ve stoje. Díky všem za postřehy a rady!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.