Bolest tricepsů - Canyon GC 6.9 XL

40 nepřečtených
  • Daffe

    Čaues borci, dneska jsem byl poprvé na delší (30km) vyjížďce na novém Canyonu Grand Canyon 6.9 rám XL (měřím cca 192 cm a mám tak podivně dlouhý ruce a nohy, že bych se na L neposkládal). Kolo šlape jak hodinky, ale po cca 5ti minutách cítím, jak mě začínají bolet tricepsy, připadám si, že jsem hodně zapřený rukama do gripů a trochu mě i začínají po delší době brnět ruce. Zkouším si pohrát se sedlem (nahoru, dolu, dozadu, dopředu), ale nic moc zatím nepomáhá, když dám sedlo moc dopředu, připadá mi, že přepadávám přes řidítka. No posílám fotky z klidové polohy „na stojáka“. Díky za jakoukoliv radu k tématu ;)

    PS: zdržte se komentářů ohledně levého hamstrigu, jsem po operaci kolene a stehna jsem nechal v nemocnici :)

    0 0
    • novas752  

      Nemas sedlo naklonene dopredu (jako Kulhec)?

      A ruce zkus trochu vic pokrcit (lokty ven, ne dolu) a presvedcit se, ze nedrzis riditka prilis krecovite. A pohraj si s natocenim riditek a brzdovych pak abys nemel zalomene zapesti nebo naopak moc „vytoceny“.

      Jinak proti brneni zkouset jiny (mekci tlustsi) gripy, rukavice…

      Me pred dvema rokama asi po 2h jizdy terenem fakt nesnesitelne brnel/krecovatel prstenicek a od ty doby, co jsem o 2cm zkratil predstavec (10>8), o 12cm :) rozsiril riditka (60>72), nasadil tlustsi mekci gripy (Bontrager Racelite plus) a poridil dlouhoprsty rukavice s mensi dlanovou vycpavkou (POC Index Flow) mam absolutne klid. :D

      0 0
      • Daffe  

        Dík za rady, sedlo mam rovně… Když pokrčím lokty, tak se mi zdá, že jsem moc daleko sedlem, jak jsem zkoušel různý polohy, tak jsem ho nechal skoro nadoraz vzadu, tak ho šoupnu trochu dopředu a zkusím se víc pokrčit do sportovnějšího posedu :). Na fotkách jsem v křeči úplně celý, držel jsem balanc :). Ale máš pravdu, už při první jízde se mi zdálo, že mám brzdy moc „nohoru“, zkusím je stočit víc pod řidítka … jinak to brnění není zas tak hrozný, myslím, že se vyřeší nastavením brzdových pák, max koupim gripy..... jo a jenom offtopic, canyon má úplně nesnesitelně tvrdý sedlo

        0 0
        • novas752  

          Tak to je věc názoru resp. každý má jinou zadel.

          Tvrdší sedla buď padnou dokonale nebo nepadnou vůbec – jde o vhodný tvar.

          0 0
        • Helemese  

          Mám stejný kolo (jen v L) a sedlo tvrdý je. To byl můj první pocit taky. Ale v kombinaci s vložkou jsem si nejen zvykl,ale i po několika hodinách jízdy jsem naprosto v pohodě a neměnil bych.

          0 0
          • MatS  

            Též tak. GC AL SL 6.9. Sedlo je tvrdé jen na začátku sezony, než si uděláš mozol na zadku :-)

            Jinak po 50km jízdě mne bolí prdel stejně ze všeho :-) Jinak doporučuju používat SIXTUS GESASS CREME. O hodně se to zlepší.

            0 0
    • Yura  

      Ukaz fotku jak si ze sedla aby slo videt sedlo jestli ho mas v rovine. Jinak ses docela nabusenej a s jezdenim na kole asi zacinas. To je normalni, ze te budou ty svaly bolet nez si zvyknou.. Jinak predozadni poloha sedla a nahoru dolu to asi znas. Podle ceho by se to melo nastavovat. S tim uz by se pak moc hejbat nemelo protoze to je dane a nemuzes pak posunovat sedlo protoze te boli tricepsy. To ti rozhodi uplne celej posed a bude te bolet vsechno.. To pak musis hejbat s predstavcem a nebo riditkama.

      0 0
      • Daffe  

        klidně vyfotim, ale teď jsem ho znásilňoval vodováhou a je úplně rovně :) … jezdím cca 3 roky, hlavně do práce – z práce, celkem cca 30 km denně, v sezoně každý den, hrozně mě to chytlo, kdyby jenom bylo víc času i na poježdění si v lese…

        0 0
        • Yura  

          Nezapomen ze kdyz na to kolo nasednes, tak se ti snizi trochu predek a tim padem sedlo ktere bylo neosedlane rovne je nahle mirne s kopce. :) Jinak dej si tam ergogripy. Nepatri to sice do kodexu hardcore MTB ridera, ale pohodlnejsi jsou o dost. Hlavne kdyz mas na vrchu tela nejakou vahu a ne jako 50kg blecha.. Tady neco k tomu posedu http://cykl.cz/…osed-na-kole

          0 0
    • plzakj  

      Sedlem nehejbej. Jeho poloha je dana dylkou nohou a geo ramu. Nastaveni sedla by ti melo vyjit celkem jednoznacne ze znamejch postupu.

      Polohu ramen a loktu musis resit vyskou, uhlem a delkou predstavce / polohou riditek. Mozna ti je to XL dlouhy a mas ruce moc natazeny.

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Na Tvou tělesnou výšku Ti jsou krátké kliky – takže Ti posunují prdelní polohu vzad. To ale nejde, sedlový úhel je běžných 73°, ale sedlovka má (usuzuji dle vyobrazení) malý set back. Pocitově to je, že šlapeš hodně pod sebe a horní polovina těla napadá na ruce. Sedlovka s větším set backem Ti umožní posunout sedlo více vzad a uleví tak nadměrnému zatížení paží. Posun sedla více vzad by umožnilo i jiné sedlo s ližinami delšími dopředu.

      0 0
      • snas89  

        +1

        0 0
      • MlokCZ  

        To je dost pravděpodobné, i když by to chtělo vidět jak mu reálně vychází předozadní poloha. Není tam jediná fotka, kde by to aspoň trošku šlo zkouknout.

        Pokud potřebuje sedlo více dozadu oproti středu/klikám (a je to pravděpodobné), tak tím jetě protáhne posez, který už teď má poměrně dlouhý (na fotkách napnuté roce a zcela rovná záda, to za jízdy tak nebude nejspíš ani jedno, takže bude posez za jízdy daleko nataženější než vypadá na fotkách).

        Tedy současně bude potřebovat zkracovat představec a to opravdu o dost. Zkusil bych o posun sedla vzad (ten bude dle polohy ke středu klikám) + k tomu tak ještě další 2–3cm.

        0 0
        • snas89  

          Všeobecně lidi mají tendenci se o řidítka opírat (já to tak dřív taky měl)

          Při tom řidítka jsou jen od zatáčení, váhu bys měl držet „na sedle“ a neopírat se o ně.

          Bolí víc zápěstí, lokty, ramena (asi i ty tricepsy jak nejsou zvyklý) a navíc si pak víc v křeči.

          Možná by neblo od věci to probrat ještě s nějakým fiterem, který by mu posed nastavil.

          0 0
          • Yura  

            Tohle moc nechapu. Nebo teda chapu v pripade posedu ala pani Radova jede pro okurky do trhu, ale kdyz mas aspon trochu zavodni posed, tak je snad vaha rozlozena mezi ruce a prdel ne? Ja bych zdechl, kdybych mel sedet tak narovnanej, ze cela vaha by byla na zadku.. Jinak riditka jsou jen od zataceni? Ja je teda na MTB pouzivam treba pri jizde ze sedla a to dost. Ze jdes ze strany na stranu. Zaberes pravej pedal a levou stranou riditek jdes proti. Kdyz takhle makas jak nohama, tak rukama, tak mas zrychleni jak prase. :) Nesmysl tvrzeni, ze mas sedet na sedle jako pytel brambor a horni pulku tela nepouzivat..

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Vidím to jinak. Jak jsem již opakovaně psal, není závodní posed primárně o rozložení zátěže na sedlo a řídítka, v závodním posedu se musíš být schopen udržet i s rukama nad řídítky nebo jen s jejich malým zatížením, nutným k ovládání kola – tradičně se to zkouší do mírného kopce, kde bys neměl změnit polohu trupu a způsob šlapání ani když řídítka pustíš. Potíž je, že většina jezdců na toto nemá dost silné břicho. Další část pak šlape vším možným (a mj. také nohama), takže se o řídítka opírat musí.

              Při šlapání ze sedla, když to umíš a nekličkuješ mezi překážkami, se vůbec nemusí kolo ani trup vychýlit do strany, prostě šlapeš stejně jako vsedě, jen při tom stojíš :-).

              0 0
              • Yura  

                Nejak nechapu jak muzou zavodaci neco „drzet“ stredem tela, kdyz 1. vetsina ma zalomena spodni zada 2. dychaji do bricha..

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  To nevím. Ale co se tak kolem mne míhají trénující závodníci a závodnice, tak na kole sedí úplně uvolněně, ruce mají na řídítkách jen položené (někdy jen předloktím), když někoho předjíždějí, nechce se jim řadit do brdku nebo se prostě jen potřebují protáhnout, tak si stoupnou a kolo se pod nimi nehne ani do stran, ani necukne dopředu nebo dozadu.

                  Třeba nám někdo znalý a vyježděný napíše, jak to je a co mu trenéři cpali do hlavy.

                  0 0
          • Goob  

            No, tohle IMO určitě neplatí o horském kole v terénu. Není váha na předku, není grip. Ostatně většina lidí dělá tu chybu, že se snaží (hlavně ve sjezdech) mít váhu hodně vzadu, protože se bojí podkluzu předního kola.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Bohužel, gravitace je neúprosná.

              Moc toho v terénu nenajedu, ale mám spíš pocit, že spousta lidí (začátečníci, rekreanti) se naopak bojí jít dost dozadu. Přitom, kdyby se posunuli za sedlo, tak by zachovali rozložení hmotnosti mezi kola a ještě si vytvořili dostatečnou rezervu pro případné ostřejší brzdné manévry při zachování ovladatelnosti. Ale to nic, všechno se dá dohnat použitím výhradně zadní brzdy, alespoň si to zpočátku většina z nich myslí.

              Samozřejmě, záleží na geo rámu, sklonu, terénu, rychlosti, jezdci, zkušenosti…

              0 0
            • kOmE  

              Na motorce jezdím na předku ,abych zatížil přední kolo ,ale u kola se snažím byt v neutrální pozici.

              0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Jak jsi měl široká řídítka na předešlém kole? Pro samotný úchop by Ti, myslím, prospěly o kousek užší – lokty by šly automaticky víc ven a posed by se zároveň tvářil jako kratší.

      0 0
    • Martin  

      mě to připadá spíš jako záminka k prezentaci namakané figury :-)

      ne, vážně, kolik máš najeto? jezdíš průběžně celý rok nebo jen v sezóně?

      já totiž od té doby co dělám jiný sport a na kolo se tak dostávám vždy po půlroční cyklistické pauze, potýkám se se stejným problémem a to jako běžkař triceps průběžně posiluju a ze soupaží jej mám taky posílený

      zhruba po měsíci ale problém mizí a objeví se zase až na začátku příští sezóny

      další věcí bude, zda prostě roce nekompenzují zmíněný problém s pooperačním stavem na levém koleni

      0 0
      • Pán z Dubu  

        K jednostranné operaci by se spíš vázaly laterálně nesouměrně zřetězené kontraktury.

        Po těch běžkách to máš i při podélném úchopu (na silničce za páky či dole, na MTB za rohy), nebo jen z příčného MTB úchopu?

        0 0
        • Martin  

          silnice, úchop nahoře, za páky i dole v oblouku

          0 0
          • Pán z Dubu  

            V podélném úchopu bývá snazší zacentrovat humerus v ramenním kloubu bez nějakého rotačního pnutí. Moje běžkařská turistika má na bolestivost ramenou blahodárný efekt. Já z běžek mám horní končetiny utužené z holí v podélném úchopu – silnička OK, na MTB úchop za rohy OK, zadaptovat se na příčný úchop mi taky chvíli trvá. Pak mi paže slábnou, ramena se začnou ozývat a před zimou už se nemůžu dočkat až ta rehabilitace na lyžích opět začne. Běžky mi svědčí více než kolo.

            0 0
            • Martin  

              dík za odborný exkurs, také si myslím, že je to maladaptací na příčný úchop, ovšem trvá to vždycky 2–3 týdny na jaře, tak to moc neřeším

              jinak běh na lyžích svědčí každému, měkký sníh a napružená lyže, komplexní zátěž, typisky sport, který lze dělat do vysokého věku bez poškození pohybového aparátu

              SKOL!

              0 0
              • plzakj  

                Presne tak. Uz se tesim, az budu zas parafinovat a michat Rexy >:-]

                0 0
    • Mr.Dan  

      Vidím tam kilometrovej představec (110 nebo 120 mm?), zkusil bych tak 90mm pro začátek. Kombinace širších řidítek a dlouhýo představce dá dohromady hodně dlouhej posaz, což na tobě spíš větším rámu neudělá dobrotu.

      0 0
    • Atilla  

      Kratší představec, možná podložku a nebudeš na tom tak ležet

      0 0
      • kopejda  

        Přesně tak. Sedlo nastav podle obecnejch pravidel. Kratší představec a pod něj podložku nebo dvě.

        0 0
    • Espen  

      Sklon sedla polaď. Jinak na tom sedíš úplně v pohodě.

      0 0
    • petr99  

      Co se týče polohy vše asi bylo řečeno. Ale na brnění by mohlo pomoct pořádně protahovat předloktí a uvolňovat ty svaly předloktí.

      0 0
    • Stingray  

      Natuty zkrátit představec..

      0 0
    • Yura  

      Hlavne se ujisti, ze mas sedlo vodorovne, kdyz je vidle zatizena tvou vahou. Ja jsem taky tak jezdil dlouho a divil se, proc furt tak sjizdim na riditka. Fakt staci mala zmena sklonu a rozdil je fakt znatelnej..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.