• fandahad

    Hodně jezdím na kole, ale od loňského roku jsem kolo trochu omezil a začal více běhat (max. 120 km měsíčně). Letos v červenci jsem se ráno vzbudil a nemohl se otočit v posteli a ohnout – došlo k nějaké blokádě v bederní páteři. Částečně se mi to podařilo cvičením a masážemi během několika dní rozhýbat, při běhu se stav většinou zlepšil, bolest se hodně omezila, ale přesunula se spíše do levé oblasti hýždí. V srpnu jsem navštívil rehabilitační doktorku, která diagnostikovala „blokádu levého SI skloubení“ a předepsala rehabilitace. Po rehabilitacích a každodenním cvičení koncem září byla bolest téměř pryč.

    Ovšem počátkem října ráno došlo k další blokádě a větší než minule, kdy jsem se nemohl narovnat ani pořádně chodit. Znovu jsem navštívil rehabilitační doktorku, která mi opíchla skloubení a úpon hýžďového svalu a napsala další rehabilitace. Došlo k částečné úlevě, ale od té doby to stále bolí a běhat nejde (na kole to kupodivu téměř nebolí, trochu při jízdě ve stoje).

    Před týdnem se to zablokovalo potřetí a asi nejhůř, kdy bolest vycházela nejen z SI, ale i z kostrče, šla až do středu zad, levé kyčle a navíc se k tomu přidalo mravenčení v levé noze (hlavně chodidla). Vzhledem k tomu, že jsem v té době zrovna marodil s virózou, mi lékařka po telefonu pouze napsala léky na bolest Diclofenac 2× denně a Ultracod 3× denně. Bolest se po těchto lécích ale zlepšila max. o 20% (Ibalgin nebo Paralen vůbec nezabírá). V sedu záda téměř nebolí, ale ve stoji a při chůzi značně a přitom k tomu brní v levé noze. Každý den dělám protahovací cviky (2×15–20 min), co jsem se naučil na rehabilitacích. Mažu střídavě Voltaren a Ibalgin.

    Už jsem z toho zoufalý, myslím si, že místo opichů by záda bylo třeba nějakým způsobem odblokovat. Dokážete někdo poradit nějakého dobrého fyzioterapeuta nebo na koho se obrátit?

    Děkuji za odpověď Franta.

    0 0
    • krabica  

      Cvičit, neprochladnout, nezvedat nic těžkého a když už něco zvedám, tak z dřepu, neohýbat se – tohle platí už na vždy, jinak používat hřejivé náplasti, extrahřejivou koňskou mast, cvičit, protahovat, neprochladnout… :-) Fyzioterapeut pomůže, osobně chodím k jednomu rusovi, co mi dá zabrat, ale jsem z Ostravy… Důležité je hodně to prokrvovat, Acelpyrin taky pomáhá na léčbu.

      0 0
    • Krov  

      Asi bys měl pro jistotu zajít i za nějakým neurologem, když tě v noze brní. Nevím, jestli tě aspoň zrentgenovali nebo jsi byl jen na funkčním vyšetření na rehabilitaci. Abys nedělal nějaké cviky, které by ti škodily.

      0 0
    • Pikaču  

      Dobrého fyzioerapeuta ( zadneho co ma jenom školení letmo nebo ze se ucil za pochodu ale kdo ma skutečně skolu).

      Nebo dornova metoda. tohle rozhodne pomůže okamzite. Pokud by dal trapilo a vracelo se tak cviceni… SM metoda Dr. Smiska a pod.

      Rozhodne investuj penize do toho, tam kam te posle obvodak stoji za ho*no. Mam odzkoušeno tohle vse a zasebou.

      0 0
    • doubleingram  

      Blokovany SI je klasika, to to náhodi každý, můžeš zkusit i sám, dobrý fyzioterapeut, to je druhá věc.

      Ale už jsem jich pár prošel, a vždy sem si pomohl jen já sám cvičením. IMHO nic jiného dlouhodobě nefunguje.

      0 0
      • Mikikuba  

        Přesně! Plus protahování.

        0 0
      • Pikaču  

        Klasika to je. Jestli to nebude řešit spravne tak se ty blokády budou směřovat nahoru. A pak to bude jako domecek z karet padat.

        0 0
    • BB  

      Tak tohle jsem měl když mi bylo 38 let a byl to výhřez ploténky. To mravenčení do nohy bude pokračovat a přejde až do bolesti, jak bude odumírat výhřezem utlačovaný nerv. Způsobil jsem si to přílišným běháním po nevhodném povrchu a v nevhodné obuvi. Čeká tě buď operace, nebo zdlouhavá konzervativní léčba. Já podstoupil to druhé a trvalo to celkem dva roky, než bolesti přešly. Výhřez zvápenatí a pak se pozvolna rozpouští. Alespoň tak mě to vysvětloval neurolog, který mě ke konzervativní léčbě přesvědčil a dodnes jsem mu za to vděčný. Chce to se hýbat, ale pouze do bolesti. Jak to začne bolet, okamžitě přestat. Cvičil jsem předepsané cviky (něco z jógy, něco z pilátes a denně to cvičím už 30 let), dále pomohly procházky a hlavně jízda na kole. Na kole vše přestalo bolet a tehdy jsem kolu propadl. Přeju hodně štěstí, hlavně na doktory.

      0 0
    • Ondrejst  

      Ako podaktorí píšu, platnička v nejakej fáze poškoddená a tlačí Ti na nerv, pokiaľ Ti to ide zadom stehna cez píštalu do chodidla tak to bude L5S1. Blokádu SI kĺbu Ti fyzioterapeut porieši. Ale je to ďalej o cvičení a cvičení a cvičení. Musíš natrafiť na dobrého fyzioterapeuta, ten Ťa dokáže ponaprávať a dať cviky na mieru a pod jeho dohľadom to musíš proste cvičiť. Tiež som tým prešiel teda vlastne žijem s tým bez operácie. Dokonca som sa dokázal vrátiť aj ku trialu ale je to o tom ako poctivo budeš makať.

      Držím palce.

      0 0
    • mrazik62  

      Podle průběhu problému a tvých pocitů bych to viděl na spoušťové body, které ti pořád nikdo neodstranil. Při rehabilitaci, protahování i při fyzioterapii ti vždy trochu uvolnili svaly, které ti blokují SI skloubení, ale spoušťové body v nich pořád zůstaly. Odpovídá tomu i to, že při prohřátí se bolest na chvilku zmenší. Zkus sehnat dobrého maséra, který umí řešit hluboké TP (Triger Point = spoušťový bod). Zaměřit se na hamstringy, hýžďové svaly, hruškový sval, … Až ti ty TP povolí, pak je důležité to protahování, případně dobrý fyzioterapeut. Pár lidem jsem už pomohl s podobným problémem. Rozhodně za pokus to stojí. TP jsou docela problém, který může přetrvávat i několik let a někdy způsobit i dost velké problémy.

      Jinak já jsem z Holic u Pardubic, masíruju v Saunovém Ráji, ale zatím musíme mít zavřeno :-(

      0 0
    • fandahad  

      Ahoj, děkuji za vaše reakce, začal jsem krom těch protahovacích cviků ještě nějaké core cviky, je to nepatrně lepší, ale bolí to furt (hlavně při chůzi a ve stoji, běhat to vůbec nedá) a je mi divné to mravenčení. Ještě budu chtít, aby mě doktorka poslala na rentgen, zatím mě tam poslat nechtěla, zdálo se jí to pokaždé jako jasná svalová záležitost. Kdyby to měla být nějaká ta ploténka, tak by se to tam snad mělo zjistit? Toho fyzioterapeuta zkouším hledat nejdříve někde poblíž, jsem z Milevska.

      0 0
      • jonti  

        Měl jsem to taky, když jsem jako cyklista začal trochu víc běhat.

        Fyzio nabo práškou pomůžou na chvíli, dlouhodobě pomůže jen cvičení, ale trvá to a není to na 100%.

        0 0
      • BB  

        na normálním rengenu se výhřez ploténky nezjistí, na to je nutné cétečko a to je asi dost drahé vyšetření a proto tě tam nechce poslat. Přitom jak to píšeš, tak takhle nachlup přesně jsem měl výhřez.

        0 0
    • krokus  

      Já mám problémy se zády už asi šest let. Sedím na kole zkřiveně, a proto se mi blokují záda (vždycky v pravé části), anebo mám zablokovaná záda, a proto sedím zkřiveně. Těžko říct, co je příčina a co následek, asi to bude začarovaný kruh. Vyzkoušel jsem už leccos, různá nastavení kola, fyzioterapeuty, cvičení, ale ten problém jsem nevyřešil, ani jsem nepřišel na jeho příčinu. Fakt nevím, jestli je pro mě lepší cvičit (protahovat se) nebo necvičit (neprotahovat se). Někdy cvičím – ja to lepší, jindy taky cvičím – a je to horší. Anebo necvičím a výsledky jsou podobně obojaké. Snad záleží jen na tom, jak se vyspím. A prochladnutí fakt nepomáhá, jak někdo psal výše.

      Většina lidí by se na mém místě na kolo asi vykašlala, já s tím pořád nějak bojuju. A doufám, že to jednou vyřeším.:-) Ale záhadnost a neprediktabilnost toho problému je frustrující.

      0 0
    • KamSeHrabeBittner  

      Vzhledem k tomu, že se Ti to vrací a s horším průběhem bys to měl vzít co nejrychleji k lékaři (neurolog/ ortoped/ chirurg?) plus minimálně rtg, lépe CT/ magnet, to kvůli vyloučení/,pot­vrzení vyhřezlé plotynky. Pokud to plotýnka (popr. jiné změny na páteři) nebude, najít zkušeného rehab.lekare, který posoudi zda se jedná pouze o špatný pohybový stereotyp, problém v SI nebo projekci problémů z jiné části těla. Každopádne návštěva lékaře je základ. Ať jsi brzy OK.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.