Blbnoucí tepák Garmin - dá se s tím něco dělat?

74 nepřečtených
  • djx

    Čau všichni, včera mně po 2 letech začal blbnout tepák Garmin HR Premium (viz foto), kterej jinak doteď fungoval na 100%. Asi po hodině a půl (když jsem vyjel jeden delší kopec, kdy jsem se už potil, najednou můj Garmin Edge 500 přestal ukazovat tepy, a pak sice ukazovat začal, ale nesmyslný – jako 68 BPM (reálně tak 135 BPM)… Pak chvílema vypadával, ale pak zase nízký tepy, pak chvíli ukazoval správně a pak zase nesmysly – to trvalo už další 4 hodiny do konce švihu…

    Měl jsem za to, že bude stačit vyměnit baterku, jenže – nestačilo. Teď se chová tak, že Edge 500 ho v pohodě najde, ale když si ho připnu, tak ukáže aktuální tep na cca 3 sekundy a přestane ukazovat vůbec. A takhle furt dokola – když tepák sundám a zase nasadím, ukáže aktuální tep a chcípne… Nemáte někdo stejnou zkušenost?

    Zkoušel jsem ten tepák vymáchat ve vodě (jen ten textil samozřejmě :-)), jestli nedělá bordel pot/sůl/vlhkost, ale furt to samý :-( Tak nevím, jestli je to řešitelný, nebo ne. Ještě chci zkusit snímací jednotku (tu elektroniku) připnout na jinej tepák, ať aspoň vím, jestli je problém ve snímači, nebo v tom textilním pásu…

    Trochu „náhoda“ je, že se to stalo cca týden před koncem záruky – nemám teď u sebe fakturu, ale bude to někdy do půlky května, tak bych to teoreticky ještě mohl zkusit vyreklamovat…

    0 0
    • Martin  

      ty hadrové pásy blbnou. já s ním měl taky problém, jak se zasolil, ukazoval hausnumera

      vyřešil jsem to pásem k Polaru, který má stejné kontakty, a už rok v pohodě…

      inspiroval jsem se tu: http://www.dcrainmaker.com/…sspikes.html – jsou tam i odkazy na náhradní pás (bez čidla)

      napřed ale zkus najít fakturu a vyreklamovat to.

      0 0
    • Delkim  

      už se to tady řešilo několikrát

      ten pás bys měl občas taky vyprat, klidně v pračce, já ho peru jednou týdně a od té doby ok

      já jsem tepák reklamoval jednou, přiložil jsem vytisknuté záznamy těch nesmyslů a do týdne jsem měl doma nový

      0 0
    • MlokCZ  

      Takhle začne po čase blbnout každý pás. Vyprání může na chvíli pomoct, ale také už nemusí, dle toho v jakém je stavu.

      Wearlink od Polaru je sice kompatibilní, ale nijak si s ním nepomůžeš.

      Používám ho už mnoho let a aktuálně mám 6. kousek (5 už jsem jich vyhodil).

      Vydrží mi většinou kolem 300–400 hodin jízdy (pro pás to může znamenat o dost více hodin, protože na celodenním výletu ho mám nasazený celou dobu, takže ve výsledku může mít těch hodin používání odhadem kolem 600–700).

      Nemám ale rád plastové tuhé pásy, tak i přes tu nic moc výdrž u Wearlinku stále zůstávám.

      0 0
      • jakub_kencl  

        jj, taky mi začal po roce takhle blbnout, vrátili mi peníze a pořídil jsem ten gumovej a již 2 roky naprosto v pohodě.

        0 0
    • djx  

      Hmm hmm, tak to je blbé :-)

      Tak to asi na reklamaci kašlu a rovnou objednám novej. Chtěl jsem se zeptat, jestli se dá koupit jen ten pás bez elektroniky, aj ak vidím, tak jo, za 1090,– Kč – http://www.garmin.cz/…ekvence.html … ale ta cena!!! Oni nejsou normální…

      Toto už je trochu off-topic, ale když si vezmu, že za 1090,– Kč se prodává i předsazenej držák (http://www.garmin.cz/…800–810.html), tak to už považuju vážně za úlet… Plastovej výlisek za 20 Kč… :)

      Tak jo, asi to nebudu komplikovat a obětuju litr za novej tepák, kterej snad zas ty dva roky vydrží… :) Dík za postřehy!

      0 0
      • jecnak  

        Kup si te obyc pas http://www.garmin.cz/…tandard.html a mas po starostech. Pouzivam ho jeste od nakupu Garmina 705 tj uz tak 6–7 let a stale naprosto bez poblemu a to jsem ho i parkrat vypral omylem cely v pracce.

        0 0
        • jakub_kencl  

          To je přesně on, co jsem pořídil místo toho hadrového a jede také bez problémů. A ani mi nepřijde, že by byl nějakej nepohodlnej, jak se většinou píše.

          0 0
        • MlokCZ  

          Tenhle typ vydrží o hodně déle i u Poláru.

          Ale je to o tom komu jak sedí. Mně právě tenhle typ pásou sedí mnohem hůře a nerad je používám.

          A u Polaru ta cena za nový kousek není ještě tak hrozná (těch 500Kč).

          0 0
      • MlokCZ  

        Tak to si můžeš koupit už raději ten Wearlinkový popruh. I když také nevydrží nijak extra, tak aspoň stojí polovinu:

        http://www.polar-eshop.cz/…-popruh-soft

        0 0
        • djx  

          To vypadá dobře, dík za tip, za 500 Kč se to opravdu dá :)

          0 0
    • djx  

      No, teda je to zvláštní, ale zkoušel jsem tu vysílací jednotku připnout na tepák kámoše, kdy se to chovalo stejně, jako u mě – ukáže aktuální tep a pak nic… No a po připnutí zpátky na můj tepák to najednou začalo ukazovat správně (???)… Takže zkusím, jak dlouho to vydrží a uvidíme, příp. prostě koupím novej pás a bude… :)

      0 0
      • MlokCZ  

        Chyba může být teoreticky i jinde než v pásu, ale není to moc pravděpodobné.

        Typické chování pásu co už to má za pár.

        Nejdříve na začátku po nasazení ukazuje chvíli skokově nesmysly jak už se nechce chytit. A až se hodně spotíš, tak se to po chvíli srovná a jede ok.

        A postupně se to zhoršuje, prodlužuje se doba než se chytí a začne ukazovat správně.

        Správné ukazování poznáš, že se hodnoty mění rychle a plynule.

        Když už je na tom pás hodně špatně, tak začne pak i vypadávat během jízdy (i po tom, co se už propotil a začal ukazovat ok), stačí třeba sjezd, kde větrem lehce vyschne.

        Až nakonec se nemusí už chytit vůbec (většinou vyhodím ještě o něco dříve, protože to by už musel dlouho zlobit, což by mi vadilo).

        0 0
        • djx  

          Je blbý, když pak ukazuje jakože správně, ale najednou si všimneš, že úplně nesedí, že si dáváš jak prase a tepák ti ukazuje 128 BPM :) Pak se tomu nedá věřit, když to chvíli sedí a chvíli ne, to už raději jezdit bez něj…

          Jak jsem psal v zakládajícím příspěvku – doteď fungoval 2 roky zcela bezchybně – cenil jsem si toho, že měřil spolehlivě i za „sucha“ (nebylo třeba vlhčit ty elektrody), což bylo skvělý. Teď ho mám na sobě cca 20 minut a měří správně a rychle. Jestli ale bude blbnout dál, tak ho holt vyměním, no :)

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak u Polaru musím vlhčit elektrody i u nového kousku. Tedy pokud chci, aby měřil hned a ne až za chvíli až se spotím.

            A když dojíždím už pás, co začíná blbnout, tak vždy okamžitě poznám, jestli už zrovna měří ok nebo ne.

            0 0
          • Systémák  

            sorry, mazu, netrefil jsem se do odpovedi :)

            0 0
        • Pavel  

          hmm, tak to je dobrá zpráva v tom, že už vím, proč mi tepák blbnul a špatná v tom, že to znamená jeho odchod do křemíkového nebe. Vyřešil jsem to tak, že jezdím bez tepáku… :)

          0 0
      • kokoska.rokoska  

        Ve většině souhlasím s Mlokem. Jen dodám, že pravidelné praní (jednou týdně) může docela prodloužit životnost pásu jak od Garminu, tak Polaru. Dalším obvyklým zdrojem potíží je špatný kontakt na obou cvočkách ⇒ jednou za čas doporučuji s citem poškrábat – jak na pásu, tak na vysílací jednotce (nůžky, šroubovák; pro hračičky smirkový papír).

        Ale stejně IMO nelze očekávat životnost o moc větší než 500 h; blbý je, že to může pro někoho znamenat jen půl roku tréninku…

        0 0
    • sharkeeCZ  

      Nevím jak 500, ale 510 po aktualizaci firmware dělá to, že v hraničních tepech, tedy v tepech kdy přecházím z AP na ANP např, tep neukazuje (asi něco jako upozornění na změnu pásma tepů), ale pak ukazuje normálně.

      Když jsem hodně upocený, tep občas vypadne, nebo ukazuje nízké tepy, ale stačí obvykle otřít pás zespodu, nebo jen posunout celý pas a vše funguje. Peru každý týden, tedy po 10–15 hodinách jízdy..

      0 0
    • Systémák  

      Ja mam problem s HR pasem opacny, ukazuje mi treba tep i pres 210 BPM, kdyz v realu mam tak 120–130.

      Mam ale Ambit 2 hodinky, takze jiny vyrobce…ale problem bude mozna podobny. Pas pravidelne peru, baterie menim…Psal jsem vyrobci, tak uvidime.

      0 0
      • MlokCZ  

        To by mohl být úplně jiný problém. Nedělá to hlavně ve sjezdech? Pokud ano, tak to dělá vítr a plápolající oblečení.

        A je to všeobecná vlastnost nezávislá na typu tepáku, ale závislá na použitém oblečení.

        Plápolající oblečení vytvoří statickou elektřinu, kterou pak pás detekuje jako další tepy navíc a hází to vysoká čísla, často maximum co tepák umí ukázat.

        Test je jednoduchý. Jakmile to udělá si přidržet hadry v místě pásu. Pokud tep zase spadne hned dolů, tak je to tím.

        0 0
        • MlokCZ  

          A druhá možnost je rušení od el. vedení. tam to někdy také může házet vysoká čísla. Ale spíše to přestane ukazovat úplně.

          0 0
        • Systémák  

          Kouknul jsem do zaznamu a nasel jsem dva tyto vykyvy a mas pravdu, oba byly ne primo ve sjezdu, ale jel jsem z kopce, tudiz rychleji.

          Kazdopadne to je zajimave, co rikas, to by me vubec nenapadlo. Rok jsem s tim ale nemel vubec zadny problem. Za tu dobu pouzivam stejne obleceni, jen teda novy set cyklo gati+ dres, ale stejne jak predtim z ciny :D

          Je na to nejake reseni? Asi jedine vymena dresu co? :D

          0 0
          • MlokCZ  

            Trochu to ovlivní i v čem se to pere. A řešení je zcela jednoduché, prostě to ignorovat.

            Mám pár kousků oblečení, které to dělá taky a nijak mi to nevadí. Ve chvílích kdy to dělá stejně tep sledovat není potřeba. Já tedy už tep sleduju jen sem tam pro kontrolu v situacích, kde intenzitu nedokážu vždy dobře odhadnout (hlavně mezi prahy). A pak na začátku vyjížďky dle tepů do pár minut poznám jak na tom daný den jsem a co si můžu dovolit.

            A téměř nikdy to nedělá spodní vrstva oblečení, ale až nějaká další, která není už tak upnutá. Nebo je možné, že to je i o kombinaci těch dvou vrstev, které se dotýkají.

            0 0
      • jecnak  

        Stavalo se mi to v urcitych kombinach dresu a funkcniho pradla – staticky naboj.

        0 0
    • Doyle  

      Už asi 15000km používám tento levný z eBay:

      http://www.ebay.com/…301588744514?…

      a funguje bez problémů

      0 0
      • djx  

        Dík, už jsem ho objednal, za těch pár dolarů vč. dopravy to nejde nevzít :) (snad tam sedí rozteč pro nacvaknutí vysílací jednotky Garmin). A mezitím zkusím vyreklamovat ten původní, tak uvidíme… :)

        0 0
      • Breakpain  

        A máš to ozkoušené s čidlem od Garmina? :)

        0 0
        • djx  

          Taky by mě zajímala odpověď, nicméně na webu v bodě č. 8 píšou, že ano: Suitable for Polar, Wahoo, Garmin products.

          Až mi tento pás dorazí, tak to vyzkouším a taky dám vědět… :)

          0 0
      • djx  

        Takže lidi, včera konečně dorazil tepák za $5 z eBay :-)

        Zůstal jsem v šoku, když jsem zjistil, že provedení je naprosto identický s tepákem HR Premium od Garmina, kterej jsem zasílal na reklamaci!!! :-) Jen nápis Garmin na něm logicky chybí… Jinak provedení, elektrody, rozteč pro snímací jednotku, vše nachlup stejný (viz foto)…

        A co víc – pás funguje úplně v pohodě, na první pokus, i na sucho bez vlhčení elektrod… Těžká pohoda! :)

        Fakt hezký, že to samý Garmin prodává za 1090,– Kč… :-)

        Doyle: Ještě jednou díky za tip!!! ;-)

        0 0
        • Doyle  

          Vidím, že jsi využil mého odkazu ke své spokojenosti. Proč platit za tu samou věc několikanásobně víc, že?

          0 0
          • djx  

            Přesně… ;-)

            Nevím, jestli jsi četl i předchozí příspěvek, ale ten původní se mi vyreklamovat podařilo, tak mám teď dva funkční… :-)

            0 0
        • blaf  

          mam ho taky a uplne identickej mi neprijde (ale je fakt, ze orig garmin uz jsem vyhodil, takze primo srovnani vedle sebe nemam), mezi elektrodou a pruhem mezi elektrodama je hrana, me tam trochu vadi, u orig si nic takovyho nepamatuju

          0 0
        • Pavel  

          Tak jsem to teda taky dnes za těch pět babek objednal… :) A ještě jsem si tam „přihodil“ držák na Garmina na kolo (u nás za 280,–Kč, tam za 55,– vč. poštovného). Můj první nákup, tak snad jsem něco nezvojtil, bylo to nějak moc jednoduché; i když asi je to primárně pro američany, takže to musí být simple as possible:)

          0 0
    • vsn  

      2 roky ? … tak to je hodně luxusní výdrž :) mě vydržel cca půl roku :) ale neměl jsem ještě tu upravenou verzi se 3 elektrodama.

      jinak – povedlo se mi reklamovat ale já to měl tak, že po odrovnání originál popruhu (necelý půl rok) jsem koupil Polar (tehdy ještě ten látkový a ne gumový) … a ten po měsíci taky začal ukazovat nesmysly hned co jsem se více zpotil … třeba po hodině … postupně začaly klesat tepy až to vypadlo úplně. Oznali to a dali mi nový popruh + vysílač …

      dokoupil jsem obyč gumový popruh a většinou kromě závodů používám ten a bez problémů … a látkový jen na závody.

      0 0
    • djx  

      Takže sdílím info, jak to celé dopadlo… :) 7.5.2015 jsem na reklamaci odeslal tepák (vč. Edge 500 + snímače rychlosti/kadence), připojil nějakej průvodní text + záznam trasy, kde byly vidět blbnoucí tepy. Reklamoval jsem to v CZC.cz, ti to museli odeslat do servisu (patrně Picodas Praha, spol. s r.o, což je výhradní dovozce pro Garmin v ČR).

      Dnes (18.5.2015) jsem dostal úplně novej pás vč. nové vysílací jednotky (viz foto). Jen ta vysílací jednotka je ta „standardní“, ne ta „Run“ jako na fotce). Ale typ pásu souhlasí s přiloženou fotkou.

      Nad dobou vyřízení reklamace jsem teda žasnul, nečekal jsem, že to zvládnou tak rychle, takže palec nahoru! Nikdo nic neřešil, nikdo se na nic neptal, prostě to vyreklamovali a hotovo.

      Dobrý je, že i když 16.5.2015 skončila dvouletá záruka, tak na vyreklamovanou věc dostávám další 3 měsíce záruky… :-)

      Takže pro všechny, co psali, že reklamaci nejspíš zamítnou pro opotřebení – není to vždy tak a rozhodně to zkuste, pokud máte tu možnost! ;-)

      0 0
      • djx  

        Jen technická poznámka – jak vidím, tak Picodas Praha už není – koupil je Garmin Czech s.r.o.

        0 0
      • ememem1  

        jaky je rozdiel medzi vysielacou jednotkou „run“ a standartnou?

        a btw medzi tymito dvoma

        http://www.amazon.co.uk/…S/ref=sr_1_7?…

        a

        http://www.amazon.co.uk/…_ob_title_ce

        je rozdiel len v konstrukcii toho pasa?

        inak teda asi to aktualne kupovat nejdem ale len aby som bol v obraze. som totizto vcera zistil, ze po tom co mi odisiel pas z powercalu tak moj asi desatrocny ciclosport s tym v pohode funguje (g500+cidlo powercal + pas ciclosport) . takze keby aj nahodou som kupoval tak asi urcite skusim daku cinu napr. http://www.ebay.com/…301588744514?…

        vyzera ze ant+ je naozaj dobra vec :-)

        0 0
        • djx  

          Rozdíl v PÁSU tam je ten, že tento má čtyři body pro snímání – ty klasický dvě velký elektrody + 2 na boku. A ta konstrukce vepředu má nejspíš omezit nesmyslný hodnoty při „klepání“ o dres – ale to jen moje domněnka.

          Rozdíl v JEDNOTCE je ten, že vysílací jednotka má akcelerometer, takže to měří i tyto veličiny (převzato z garmin.com):

          HRM-Run has an accelerometer in the module that measures torso movement to calculate 3 running metrics:

          1. Cadence — the number of steps per minute. It displays the total steps (right and left combined).
          2. Vertical oscillation — the bounce in your running motion. It displays the vertical motion of your torso (measured in centimeters).
          3. Ground contact time — the amount of time in each step that your foot spends on the ground while running (measured in milliseconds).

          Vysílací jednotka „Run“ má vepředu ikonku běžce (viz foto) :)

          U těch dvou odkazů, co uvádíš, to vypadá, že je rozdíl jen v pásu, přičemž vysílací jednotka je standardní (tedy bez akcelerometru).

          0 0
    • Pavel.ct  

      Používám Garmin 800 v kombinaci s pásem od Polaru, ale ten s tou „gumovou“ vnitřní stranou – tento a po téměř 700h tréninku zatím chodí na 100%. Po tréninku jenom vnitřní část trochu omyju vodou.

      0 0
      • štája  

        Taky jsem si pořídil před půl rokem tento a zatím bez problémů, ten Garmin premium jsem 3× reklamoval vždy cca po 300 hodinách, dostal jsem vždy nový. V Polar shopu jsem si ale koupil od nich. Týpek v obchodě tam měl zrovna rozebraný ty pásy a ukazoval mi co je problém u těch garmin tepáků, prý od čidel k vysílačí vede spoj nějak špatně a čase se vodivá cesta přeláme, Polar to má dělané nějak lépe. Jinak je to prej stejné.

        0 0
    • blue.sun  

      Aspoň konečně vím, čím to je.

      Stačí vyměnit jen pás, nebo je třeba spolu s ním i nový vysílač?

      Anebo váhám, zda si neudělat radost a nepočkat s tím ještě pár týdnů na Garmin 225 s optickým čidlem.

      0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • black.horse  

        No, podle všech testů zatím přesnost optických čidel pokulhává za klasikou. Záleží jak moc Ti to bude vadit, osobně bych do toho nešel.

        0 0
        • blue.sun  

          Přesnost je asi hodně závislá na situaci. Na bruslích a bajku je to pro mě orientační, při běhu zásadní. Při běhu si zatím lidi moc nestěžovali, zdá se, že výsledky byly spíše srovnatelné.

          Co vidím u sebe jako problém, je nutnost pevnějšího usazení hodinek nebo měřiče na ruce, to mi zatím úplně nevyhovuje. Jenže na druhou stranu, při výkonnostním běhu mi hrudní pás taky leze na nervy, takže závody běhám bez něj (a není to úplně fajn)…

          0 0
          • Delkim  

            na závody tepák snad nepotřebuješ, ne? to jdeš na maximum nehledě na nějaké číslo na zápěstí

            0 0
            • blue.sun  

              Hodí se mi přehled, jak na tom jsem, protože u dlouhých tratí má každý přepálený kilometr důsledek na celkový výsledek… Takže u půlmaratónu nebo maratónu bych to rád sledoval, někdy i u desítek, pokud jsou v náročnějších podmínkách.

              Nejsem profík, takže nemám vycvičené ty správné instinkty k rozeznání, co ještě ano a co ne, proto musím mít „hlídače“.

              0 0
      • marco  

        Tak u nových garminů můžeš mít tzv. All-in-one optické čidlo na přístroji, nebo také jak se to nabízí pro další typy především novinky předchozích měsíců takový náramek na ruku. No ruku představoval jsem si, že to bude jako náramek na zápěstí, ejhle ono se to dává na předloktí trochu to vypdá jako když feˇˇtákovi se sklouzne z paže škrtidlo no podle testů to je vcelku přesné Garmin nakoupil zásilku od firmy Scoshe a dává to ke všemu co bylo novinkou před uvedenou 225-kou externí optické čidlo dodávané k novým přístrojům Garmin a stojí to necelých 80 dolarů.

        0 0
        • koko0925  

          Nikde jsem se na stánkách Garmina nedočetl jestli to chodí i třeba s Edge 800, Oregonem atd.

          0 0
          • blue.sun  

            Pokud to zařízení umí ANT+, tak bude se Scosche Rhythm+ fungovat, stejně jako s MioLink.

            0 0
    • Japhy  

      Jen postřeh, začal mi stávkovat starší tepák (Garmin HRMG1), nechtěl se spárovat ani s tůristickou gps ani s hodinkama (mám už kokpit skoro jak se-se). Náhodou jsem narazil na tip (k jinému typu) vložit na cca 10s baterku do tepáku obráceně. Obrácená polarita ho vyresetuje a zas funguje jak má. Tož kdyby se s tím někdo potýkal též.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.