• arcco

    Zdarec,

    příští týden jedem s rodinou na týden do Bělé/Pradědem, chtěl bych požádat místa znalé bikery o doporučení zajímavých tras (10–30km). To když bude prcek dopol-odpol spát, aby si mohl fotr zabajkovat.

    Nemusí se jednat jen o vyasfaltované cyklotrasy…

    Uvítám maily s trasami v gpx formátu.

    Díky!

    0 0
    • arcco  

      nikde, nikdo, nic?

      0 0
      • Vilém  

        Koukni treba na cykloserver. Nejake trasy tam ulozene jsou.

        0 0
    • Lister  

      Z Bělé se do 30 km skoro nikam nedostaneš. Jsou tam hezké kopce, ale většinou delší a terén začíná až někde na vrcholu. Okruhy se dají natočit parádní, ale tak 40km plus.

      Z Bělé vede cesta na Šerák, na druhou stranu je hřeben Pásma Orlíka, všude je spousta cest, ale počítej, že se dostaneš vždy přes 1000 výškových me­trů.

      0 0
      • pocestny  

        Jasně, že se dostane na parádní projíždky… Třeba v Okolí Orlíku (což je asi tak 20 vrcholů se dá najezdit stovky a stovky kilometrů kratších i delších okruhů…)

        0 0
        • Lister  

          Jenže aby to stálo za to a dostal se taky někam do terénu, tak už se docela našlapeš.

          Kratší vyjížka snad jen z Adlfovic po zelené a modré na Adolfovické louky, jenže jak zpátky – asi nejlépe stejně, protože jinak jedině po asfaltu.

          Kdybych byl v Adolfovicích a měl jeden den tak asi volím Šerák, dostanu se tam od Cimbury po pohodlné= asfaltce/lesní cestě (nejdříve zelená značka, pak modrá, kterou opustit, když se ztratí v lese a pokračovat dále po lesní asfaltce až k Bystrému potoku, kde se to zase spojí. Zpátky buď po té modré, což je škoda. Lépe po žluté/zelené směr Lipová lázně a odtud se vrátit zpátky do Adolfovic po asfaltce.

          Druhá možnost je přejezd kazatelny, Rejvíz, Zlatý chlum.

          Navrhuju zelenou kolem vodárny, kde ji opustit a pokračovat po silnici nad chatu Svornost a dále až narazí na žlutou značku. Přejet Kazatelny, po žluté na Rejvíz (vyhnout se rezervaci – objede se po silnici), po červené na Zlatý chlum a pak zvolit nějaký sjezd – mám rád modrou přes Čertovy kameny, ale je to prudší, techničtější. I Červená je fajn, je o něco delší. Do Adolfovic pak pohodlně po silnici. Dá se to bez potíží obkroužit do tří hodin.

          0 0
          • pocestny  

            „Druhá možnost“ Jo, to by šlo, všechny ty úseky, co jsi uvedl, jsem mu psal/kreslil ve střepinách různých příspěvků taky…

            0 0
    • arcco  

      No já měl na mysli nějaký krátký okruh, každý biker většinou ve svém bydlišti nějaký takový má (si myslím)

      Když se dívám do mapy, většina cyklo i turistických tras je vedena po širokých zpevněných cestách i když těch čárkovaných(----) cest je na „pětníku“ docela dost, ale dají se vůbec na kole jet a experimentovat při tak krátkém pobytu v této oblasti, hmm

      Oki, navrhni-něte „nějakou“ trasu po lesních cestách (šotolinách), díky!

      0 0
      • tom xtr  

        Viz Lister výše. 10km to bude tak od cedule k ceduli a zpět jen v Bělé po té asfaltce.

        OK – zkusím navrhnout okruh, ale může to být odhadem ±3 hodiny: Bělá – Mariin pramen – ČHS (po žluté přímo nahoru to asi nepůjde, takže raděj objet po neznačené lesní cestě (je vidět v mapě i ve skutečnosti) a napojit se na značenou cyklotrasu „žlutá směr na ČHS“ a dokončit po žluté – z ČHS klasika po modré na Petrovku – po zelené na Švýcárnu – ze Švýcárny přes Malý děd po žluté na Videlský Kříž (tenhle úsek je ze začátku dost technický, oficiálně zakázaný, krásný – raděj jen odpoledne až večer nebo mimo SO-NE) – z V.Kříže sjet za pár minut po asfaltu do Bělé.

        0 0
        • pocestny  

          Dolů na Mariin pramen z Jeřábu je to naopak SUPER bombovní sjezdík … a ne naopak

          Přes Malý děd to krosnout na Videlský kříž je v zákazu – je tam NPR.

          0 0
          • tom xtr  

            O ofic. zákazu píšu, ale NPR Praděd je jen ten kousek přes M.Děd, kde se dá v nejhorším i kolo vést (cca 500m?), pak už je šutrová cesta a ta je mimo NPR.

            Jako že by udělal to kolečko přes M. pramen jak píšu, ale nejel až na ČHS, ale po žluté se vrátil na Jeřáb a dolů z Jeřábu zpátky na M.Pramen ? To by pak i vyšlo do těch 30km, to je fakt – to mě nenapadlo.

            0 0
            • pocestny  

              Já tam ty bajkery prostě nemám rád. Jednou je to zákaz, má nějaké odpodstatnění, …

              Jj – z Jeřábu dolů na Mariin pramen – to je sjezdík, to je nádhera, to přijedeš dolů a jseš úplně naspeedovaný endorfinem… Teda alespoň když jsem to naposledy jel, to už je dávno…

              0 0
    • Pan Jan  

      Jak píše Lister, s takovou krátkou vzdáleností toho moc nevymyslíš. Šerák je jistota, přes Borek na Lysý vrch a dolů po modré je docela příjemné. Filipovické louky – hezké rozhledy. Cest v okolí spousta, prostě jen vyrazit. Zabloudit nemůžeš.

      tady video z našeho hnojáku na Šerák… Se to tématicky hodí.

      0 0
      • arcco  

        Nebojím se zabloudit, všechny cesty vedou do…

        Ale když už toho prostoru pro bike moc nemám, taxi to alespoň užít s nějakou pěknou trasou (zřejmě i celodenní)

        Takže po dni na Rychlebských stezkách, přibude ještě jeden den v okolí Běle. No, snad to manželka bude akceptovat, když Jeseníky byl můj nápad,uf

        0 0
        • pocestny  

          Co tam chceš vlastně jezdit? Nějaké XC nebo něco zábavnějšího?

          0 0
          • arcco  

            „Zábavu“ máme každý nastavenou jinak. Záleží, co konkretního máš na mysli ty :-)

            Upřednostňuji něco zajímavého skouknout-projet, než mít najeto hafo km v co nejkratším čase.

            Díky za mapku

            0 0
            • pepek  

              než mít najeto hafo km v co nejkratším čase – pokud máš málo času, tak jezdi duatlon: auto-bike. Není třeba se trápit půl dne šlapáním po šotolině. Zajeď, jak už bylo psáno do Rejvízu: Zlatý chlum a modrá do české vsi je dobrá. Vrátíš se z Jeseníku po žluté, zelené a červené. Druhý den třeba z Rejvízu na Kobrštejn a do Zlatých hor, jsou tam pěkný kořenovky kolem mlýnů. Jako bonus ty traily autem jsou tam taky príma. Pásmo Orlíka mi připadá jako těžká turistika, pokud tam soudruzi neznají nějaké neznačené pěšiny.

              0 0
    • pocestny  

      Na XC:

      Za brzkých ranních hodin to bývá pohádkově krásné na cestě k Rejvízu z Dětřichova podél Vrchovištního potoka (modrá TZ). Slunce tam poránu prosvítá stromy úzkými paprsky a kolem šumí kaskády potoka, všude kapradí, mech, vůně hřibů… Jezírka objedeš a budeš pokračovat po žluté na Kazatelny (kdybys chtěl něco víc pro lemry, tak jeď po silnici podél Černé Opavy). Prohlídni si Ruský hřbitov, a kolem Opavské chaty jeď furt po žluté na Pásmo Orlíka.

      Odsud můžeš sjet do vesnice na 150 různých způsobů – viz moje náčrtky na mapě. Jediné drsnější svezení, co jsem ti tam nakreslil, je ta zelená značka podél šumného potoka do Adolfovic, jinak je to pro tvůj Fuel leháro.

      0 0
      • Lister  

        Jako fakt bys ho poslal po té žluté přes Jelení loučky?

        0 0
        • pocestny  

          Ne, po žluté z pásma orlíka kolem jeleních louček by to musel tlačit (zakreslil jsem trasu po lesácké cestě).

          0 0
      • Lister  

        Ta zelená je opravdu sjízdná? Zatím jsem nenašel odvahu.

        0 0
        • pocestny  

          hodil jsem tam mrchu, ale jo, dokud nejsou vysoké kopřivy zjara na počátku zelené stezky, tak jde to

          0 0
          • Lister  

            Díky, asi to prubnu. Po delší době zase něco nového, jinak už moc nevím, kde se tady motat a hledat nové cesty.

            0 0
          • pepek  

            A kdys tam byl? Tak 3 roky zpátky jsem to zkoušel a nešlo to.

            0 0
            • Lister  

              Zase pokud dokáže projet přes Jelení loučky, tak asi zvládne všechno :-)

              Ty jsme zase zkoušel já jen 1× a stačilo mi to. On terén docela fajn, jen by se hodilo, kdyby ten podklad byl méně tekutý a nebořil jsme se až po náboje. Sjezd směrem k Rejzvízu byl krásný, a tam už se jet dalo bez potíží, ale asi to za to nestojí.

              0 0
              • pocestny  

                Přes jelení loučky jsem to přece neznačil, myslel jsem tu lesáckou cestu kolem dokola, což je snadné XC stále po lesácké cestě (Jsem tam kroužil naposledy někdy v roce 2001).

                Pro jistotu jsem vám to tu znova namaloval.

                Zelenou kolem šumného potoka jsem jel tak v roce 2006. A o nějaké plynulé jízdě se nedá moc mluvit. Je tam v prostředku dost šutrů.

                0 0
                • Lister  

                  Jo už to chápu. Nějak jsme pochopil, že mu žlutou doporučuješ už od začátku a pod spojením „jezírka objedeš“ si představil bajkera přenášejícího kolo na zádech přes podmáčený neprůjezdný terén :-)

                  0 0
                  • pocestny  

                    Tak ještě pro jistotu tady má namalované, jak jsem myslel objet ty jezírka – dvě možnosti. Fakt jsem nezamýšlel žádné pasti.

                    0 0
    • d  

      Ve tvém perimetru doporučuji jednu z nejkrásnějších cyklotras: http://www.ejeseniky.com/…e-sedlo-6154.

      0 0
      • pocestny  

        Tomu říkám „Milionová cesta“, je to v podstatě asfalt, nevím jestli tě to uspokojí, když máš toho Fuela. Spíš je to fajn na běžky…

        Kdybys to teda jel (směrem Videlský kříž->ČHS), tak začni od Cimbury po modré značce, a vezmi to kolem Lysého vrchu na Videlský kříž. Tak budeš furt v lese a ne na hlavní cestě.

        Alternativní (lepší) způsob, jak si projet Milionovou cestu je začít už na sedle Lyra, nebo ještě lépe ve Vrbně pod Pradědem (okolo hradu Fürstenwalde). Protože ta cestička se nádherně klikatí už kolem Pradědu (pod skalami Sokola)…

        0 0
        • arcco  

          asfalt určitě né, stačí, že asfaltují Beskydy

          0 0
          • pocestny  

            Myslím, že už není tak hladký. Ale d má pravdu, že je to jako docela pěkná cesta… třeba spojíš-li to s tou cestou od Cimbury po modré + pod Lysým + kus Milionové cesty + sjezd z Jeřábu… A dole u Mariina pramene pouvažuješ nad tím, jak původní sudeťáci měli ten kraj opravdu rádi, že budovali takové prameny a kapličky v lesích…

            0 0
    • pocestny  

      Na XC:

      Ještě si vymysli nějaké okruhy kolem Zlatého chlumu, tam si užiješ sjezdíky na čertovy kameny, ale i směrem na Jeseník:

      Na Zlatý chlum opět doporučuji dojet podél Vrchovištního potoka a pak kolem Chlapeckých kamenů.

      Užij si krátký sjezd na čerťáky. A z nich se možná ještě stihneš vrátit podél pramenů Javorné zpět do Rejvízu a dát si ještě jeden sjezdík ze Zl.Chlumu do Jeseníku.

      Jo a z Jeseníku do Bělé / Z Bělé na Jeseník jezdi pořád po té

      „zadní cestě“ (ne po hlavní).

      Tipy na trošku drsnější poježdění:

      Zkus dojet na Koberštejn od Opavské chaty a sjet s Koberštejnu po červené dolů (je to fajn).

      Nebo vyšlapej po modré TZ z města do Priessnitzových lázní, pokračuj nahoru po žluté nebo po červené na Studniční vrch, Ripperstein a Medvědí kámen, užij si vyhlídku a pusť to dolů drsným sjezdem na Pomezí (modrá + zelená TZ). Je to tam opravdu parádní! Pak se vrať z Pomezí zpět do Lázní (žlutá TZ), poslední sjezdíček z kolonády po modré do města a do Bělé.

      0 0
      • pocestny  

        Pod Medvědím kamenem jsem ztratil computer před měsícem, to mě trochu nasralo. Ale zároveň jsem si řekl, že když jsem ho dřív nevozil, že ho zase nebudu vozit…

        0 0
      • Lister  

        Jen doplním, že n Kobrštejn se nedá úplně dojet, ale naštěstí se musí vynést/vytlačit jen několik stovek metrů.

        Sjezd je fajn, ze začátku hodně prudký, občas na morálku, ale dá se bez potíží sešoupat dolů.

        0 0
        • pocestny  

          Ale od Opavky tlačíš řádově 50 m kolem takového plotku, nebo to objedeš.

          0 0
          • pocestny  

            Já jsem napsal „po červené z koberštejnu“ ale teď koukám, že to přeznačili na zelenou. Kdysi dávno to z opavky nebylo vyznačeno vůbec.

            A tady je mapka, co jsem myslel.

            0 0
          • Lister  

            Asi silnější nohy.

            Jel jsme letos 2×, plotek si napamatuju, po značce je cca 150m IMHO nejetelných, objet jsme to zkoušel zprava, dopadlo to úplně stejně, asi znáš nějaké skryté cestičky.

            0 0
            • pocestny  

              Ne ne vůbec žádné silnější nohy. Máš pravdu!!! Sorry. Ono je to fakt delší tlačení…

              0 0
              • Lister  

                Jako není to žádná tragédie, jen jsem chtěl upozornit, že tady se kolo fakt nese. Zjistil jsme, že pro některé jsou takové věci nepřípustné, že pokud musí z kola slézt, tak to berou jako terén naprosto nevhodný a špatně vybranou trasu.

                0 0
    • pocestny  

      Kdybys chtěl být ještě trochu zchvácen relikty po původních obyvatelích a dobách dávno minulých, tak hoď bike do auta, přejeď přes Rejvíz do Horního údolí, a vydej se nahoru kolem zříceniny kaple Sv. Anny směrem na Starohoří, Táborské skály, Hackelberskou štolu atp.. A prozkoumej to tam trošku, a nebo až na zříceninu hradu Edelstein. Sjezd zpátky k autu kolem té kaple Sv. Anny je moc fajn.

      Vymysli tam nějaký okruh celkem na zhruba 2h.

      0 0
      • arcco  

        Tohle zni hodne zajimave, jen to „atp“… pro nekoho, oblasti neznaleho, je hodne siroky pojem. Muzes to rozvinout?

        0 0
    • Pac029  

      IMHO pekny okruh tak na 2–3h je po zelene/cyklotrase (z Adolfovic) pod Bradlo a Orlik a odtud po zlute k Jestrabi chate, Kazatelny a dal na Rejviz, z Rejvizu pak po cervene na Chlum a do Jesu jak je libo. Zacatek nahoru je to po asfaltce, pak pres Rejviz nebo i kolem nej (zalezi jak pojedes)taky a z Jesu to mas po asfaltce, jinak je to prijemny XC kde se trochu splhas nahoru jen z Rejvizu na Chlum. Po kouskach se to tu uz zminuje, ja to mam rad jako celek takto.

      0 0
    • arcco  

      Tak jestli z toho kvanta stačím něco vybrat, když v po odjíždím a so-ne jsem od rána do večera v zaměst.

      Každopádně díky za tipy pocestnému i dalším.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.