• MadMaf

    Zdarec,

    sháním cyklooblečení z bavlny.

    Jedná se mi hlavně o šortky s vycpávkou.

    Všude jen vidím umělinu a nikde jsem zatím nenašel z bavlny.

    Máte nějaký dobrý tip, nebo také oblečení prostě neexistuje.

    díky,

    MadMaf

    0 0
    • Martin  

      A co si od té bavlny slibuješ?

      0 0
    • Val  

      ja ti rozumim, bavlna je pro me nejprijemnejsi material, ale lidi jsou zblbli umelotinou a mysli si, ze zadrzuje pot, nikdy jsem nic s vlozkou nevidel, jezdim bez ni v sortkach pro lezce (maj prilehavejsi strih)

      0 0
      • danielh  

        Bohuzel bavlna pot zadrzuje, staci kdyz v lete mam ma sobe bavlnene triko a potu plno vsude. Jezdit v lete v bavlne je za trest.

        0 0
        • Val  

          Zalezi na strukture latky. Lehoucky bavlneny tricko je OK, samozrejmne nikdy to nebude schnout tak rychle jako umela sitovina, ale je to prijemnejsi na telo, zvlast kdyz ma clovek citlivou kuzi (a taky to min smrdi).

          0 0
    • MadMaf  

      no nemám na bavlnu alergii. Doktorka mi v podstatě zakázala umělé funkční oblečení.

      0 0
      • platypus  

        Aha, tak pardon.

        0 0
      • KoudakT  

        A co třeba triko z měrina? Bude to mít lepší vlastnosti a v podstatě je to vlna.

        Osobně bych se zamyslel i nad lnem, ale nevím, jak by se to chovalo.

        Ještě mě napadá bambus nebo viskoza… Ale to fakt spíš brainstormuju.

        0 0
      • ToMášMarný  

        Pokud správně tuším problém v atopickém exému/lupénce/jiná kontaktní nesnášenlivos­t tak..

        Samotná bavlna je na sport nevhodná, zapotíš ji a neuschne, čímž dráždí. Samotné Merino nevhodné, ač je přírodní, takto oslabenou kůži škrábe. Výše uvedené materiály mohou být vhodné ve směsi s polypropylenem, samotný PP individuálně. Každopádně ze syntetických materiálů je PP nejvhodnější. Jako vhodné materiály vyhledávat bambus a ideálně lyocell/tencel. Spíše se vyhýbat polyesteru a jako čert kříži se vyhýbat PES v česané úpravě (fleece). No a nakonec není merino jako merino, PP jako PP atd., rozdíly ve výchozí surovině a kvalitě zpracování mohou být obrovské. Řešení existují, ale poměrně nákladná a výběr je omezený.

        0 0
    • platypus  

      Na tyhle horka je dobrý mít fakt jemnej materiál, osobně bych se vykašlal kupovat něco přes net, obešel bych pár obchodů a vyzkoušel.

      0 0
    • MadMaf  

      to jo, já jen, že má třebas někdo stejný problém a neví o nějaké značce, co dělá cyklošortky s vycpávkama z bavlny.

      Ať vím kam se mám jít poptat.

      0 0
      • Libores  

        Z bavlny asi ne, ale z lěhkého merina se cyklohadry sehnat dají. Funkčně budou mnohem lepší.

        0 0
        • mr.antik  

          To asi těžko – buď to je meríno třeba 50/50 s nějakou umělotinou a tak po třech delších jízdách už tam bude jen těch 50% umělotiny v namáhaných partiích.

          Řešení je imho jedině vlastní výroba z nějaký bavlněných elasťáků (kde samozřejmě vnějaký procento umělotiny bude taky). Vložka bude taky umělá…

          0 0
          • MadMaf  

            No myslel jsem si, že to tak nakonec stejně dopadne. Prostě na trhu je mezera 

            0 0
      • babkanakole  

        Řešení je nechat ušít, ale bude to kompromis. Vložka z bavlny smysl podle mě mít nebude vůbec, není to vhodný materiál. Bude se to různě krčit. To už by bylo lepší jezdit bez.

        Co půjde, bude přihození jedné vrstvy bavlněného úpletu navrch (tedy naspod) té vložky jako překrytí před tím, než se všije, a všít to najednou. Jestli to bude stačit, to netuším. Problém bude i se švy – protože aby to bylo elastické, čistý bavlněný úplet stačit nebude, pokud to nebude typ, co se z toho šijí taková ta žebrovaná trička. Na cyklooblečení to ale vhodné nebude, bude to tlačit.

        Do těchhle veder je z přírodních materiálů lepší len, jen se podle mě v úpletu nedá v Čechách sehnat.

        Krize bude v té vložce, ostatní se dá nějak vyřešit trochu volnějším střihem přes stehna a boky, pokud je to nutné. Sama jezdívám kratší trasy (tak 40 km) ve lněných kalhotách. Počítej s tím, že len i bavlna ti nejpozději po jedné sezóně odejdou – prodře se to ve styku se sedlem, bavlna rychleji než len. Pokud nemáš sedlo úplně hladké, možná to nevydrží ani tu sezónu.

        0 0
    • obda  

      Pokud jde o vložku, tak by se měly dát sehnat „klasické“ šortky s jelenicí.

      0 0
      • 01carbon  

        https://www.bike24.com/1.php?…

        a mam pocit, že vlněné s jelenicovou vložkou také Santini Eroica jsem viděl loni koncem roku u Štěrby

        0 0
        • MadMaf  

          To už vypadá dobře. Zkusím pohledat něco podobného i u nás v republice.

          Díky

          0 0
          • Val  

            uz to tady zaznelo, sice ba-vlna zni podobne jako vlna, ale pro alergiky je kousava vlna nevhodna, i kdyz muze byt nejaka kvalitni merino min drazdiva, tak porad je to vlna…

            radsi bych vzal sortky z nejake mene drazdive umelotiny – jsou v tom docela rozdily, nektere latky hrozne skrabou a jine jsou naprosto v pohode, doktorku bych nebral uplne smrtelne vazne, uvidis sam co ti bude vyhovovat, hlavne to proplachovat po kazde vyjizdce, s alergickou kuzi musi clovek vic dbat na cistotu obleceni

            0 0
            • babkanakole  

              Hlavně to méně kvalitní „nekousavé“ merino bývá občas upravené tak, že nakonec bude pro alergika nevhodné. Kvalita je tu stejně různorodá, jako u všeho ostatního… Pokud bude v pořádku výchozí materiál, to může ještě naprosto zabít další úprava – tedy třeba barvení látky, nebo i použité nitě při šití.

              Na dálku se v tomhle blbě radí – protože pokud je ta alergická reakce velká, tak to chce ten materiál osahat, a pak ještě ozkoušet na vlastní kůži. A pak doufat, že výrobce pro další šarži něco nezmění. A pokud je reakce menší, může být opravdu vhodnější krátkodobě (pro sport) nějaká „lepší“ umělina, a bavlnou řešit zbytek oblečení.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.