Audioknihy, podcasty a jiná mluvená média

102 nepřečtených
  • Lister

    Myslím, že diskuze o mluveném slovu tady není a na druhou stranu se tady diskutuje úplně o všem, tak proč ne…

    S audioknížkama jsme začal asi před 8 lety, ale více poslouchám v posledním roce, podcasty jsem si oblíbil až v posledních měsících. Z počátku to byla taková znouzectnost, protože jsme kvůli dětem nemohl večer svítit v ložnici a byl jsem zvyklý si před spaním vždycky číst. Tak jsem začal večer poslouchat a časem to rozšířil i na ostatní činnosti. Teď poslouchám při řízení, vaření, uklízení, sekání trávy, ale asi ze všeho nejvíc na kole.

    Klasické knížky jsme četl prakticky výhradně sci-fi a fantasy, ale audioknížky poslouchám tak nějak skoro všechny. Nikdy jsem nebyl příznivcem klasických detektivek, ale nakonec jsme propadl současnému trendu…

    Takže pár tipů co jsme za poslední dobou poslouchal

    Jo Nesbo – Harry Hole – jak jsme psal, detektivky moc nemusím, ale tohle mi sedlo. Asi hlavně kvůli hlavnímu hrdinovi, a že se tam odvíjí i příběh na pozadí případů. Navíc v podání Hynka Čermáka je to lahůdka. Nejlepší díl zatím – Červenka

    Peter May – Trilogie z Ostrova Lewis – zase detektivky, ale zase taky trochu jiné se silným příběhem a od druhého dílu jsme to vlastně ani jako detektivku nevnímal. Z počátku jsem trochu bojoval s hlasem Jiřího Dvořáka – měl jsem ho zafixovaného jako ideálního herce na různé hejsky, ale nakonec si zvykl a v druhém díle mne skoro odrovnal – podle mě z přehledem nejlepší část celé trilogie, deprese na druhou – to já můžu.

    O.S Card – Enderova hra – tuhle klasiku jsme dlouho míjel, ale nakonec mne doběhla a dostala. Sice konec lehce předvídatelný, ale i tak výborné. Pak jsem poslouchal i alternativní příběh „Enderův stín“, a i když šlo o tytéž událost z pohledu jiné osoby, tak to bylo překvapivě pořád dost zajímavé.

    Andy Weir – Marťan – absolutní pecka, v podání Jana Zadražila famózní. Často jsme se smál nahlas jako debil – naštěstí většinou v autě nebo pustém lese – takže bez újmy na pověsti mého psychického zdraví. Chystám se na film, ale asi tomu dám odstup

    Analfabetka, která uměla počítat – výborné, perfektní Martin Stránský, člověk by řekl, že žena jako interpretka by byla lepší, ale pochybuju. Ostatní knihy od Backmana mně teprve čekají, zkoušel jsem Staříka hned po Analfabetce, ale nesedlo mi to, asi to chce odstup.

    Příběh služebnice – samé pozitivní recenze, ale úplně mě to nechytlo. Doposlouchal jsme, ale pořád jsem měl pocit, že by se z toho tématu dalo vytřískat mnohem víc. Jedna z mála knih, které jsem poslouchal zrychleně na 1,3 jinak bych to asi nedal.

    Patrick Ness – Volání netvora – prý příběh pro mládež, ale určitě bych jim to před spaním nepouštěl, abyste nemuseli řešit doživotní insomnii. Příběh malého kluka, který se vyrovnává s těžkou nemocí své matky a kterého navštěvuje po nocích netvor a vypráví mu příběhy. Hooodně líbilo, jestli máte rádi filmy ve stylu Del Tora tak by se vám to mohlo líbit. Výborný Jan Vondráček, zvláště při přednesu Netvora byl perfektní. Tentýž den jsme se podíval na film – prakticky přesně kopíroval děj knížky, ale musím říct, že některé věci se tam ztrácely a bez informací z knížky by to pro mne tak nevyznělo. I tak se mi film líbil.

    Ben Aaronowitch – Řeky Londýna a Měsíc nad Soho – to je teď u mne aktuální, nová vlna městské fantasy. Povedené, ale Gaiman nebo Mieville China to není.

    Až doposlouchám tak se chystám na druhý díl ságy Stín Krkavce od Anthony Rayna – moc jsme tomu nevěřil, ale je to docela hezky vypracované a sedí mi i podání.

    A pro první příspěvek asi stačí..... Podcasty nechám na příště.

    Posloucháte taky? Kde, kdy, s kým na čem, normálně, zrychleně, při práci, ve spánku… otevřená diskuze o všem, co se toho týká.

    Doufám že se nejde aspoň jeden člověk, který odpoví :-)

    0 0
    • honzarb  

      Jee, tohle tema bych tu teda fakt necekal. Ale proc ne, dokud ho admin nesmaze;) Ja zacal asi tak pred sesti lety, kdy jsem mel uraz oka a mohl jsem jen lezet.. tak jsem poslouchal:))

      Ted posloucham, vetsinou na ceste do a z prace a obcas pred spanim, ale tj vetsinou tak petiminutovka:)

      Ted jedu detektivky Dominika Dan, pekne od prvni, Uzol. Mam rad particku kolem Krauze, Burgera, Hanzela..:)

      Ze stejnyho oboru Stepan Kopriva: Rychlopalba – docela drsna detektivka z prazskyho prostredi Libne…

      Hodne se mi libil Stephen King: Telo, Nadany zak, Dolores Claiborne.

      Z audioher doporucuju 12 rozhnevanych muzu – s Preissem a dalsima esama ceskyho dabingu – podle me majstrstyk ceskyho mluvenyho slova.

      Od Clarka mam rad audioknihy Setkani s Ramou, Mesicni prach a Konec detstvi.

      Super nacteny je i Den Trifidu a pak pokrac.: Noc Trifidu (myslim, ze se to tak jmenovalo).

      Pak naky hardcore scifi: Marinaci od Fabiana, Asfalt, nebo Hustej narez od Kotlety – ale to jsou vylozene oddechovky…

      Herec Mrkvicka hezky nacetl Ruzi pro Algernon.

      No a tak dale…ale ted si nevzpomenu..

      0 0
      • Lister  

        Kotletu mám v záloze, to jsme nedávno koupil, když byly slevy, ale nevím, kdy se k tomu dostanu.

        Kinga úplně nemusím, ale mám v plánu poslechnout si „To“ – už taky čeká na disku.

        Dominikovi Danovi se zatím trochu bráním – nechci do těch detektivek úplně zabřednout.

        0 0
        • honzarb  

          Kinga taky nemusim, resp. jeho fantasy tvorbu. To, co jsem jmenoval, jsou normalni pribehy, bez spetky nadprirozena, ale super od nej vypraveny.

          0 0
    • tsunami  

      Audiknížky jsou prima, má nejoblíbenější je Zeměplocha (je toho víc), akorát nedoporučuju poslouchat při řízení auta – smích může být dost nebezpečný :-)

      0 0
      • Lister  

        Posloucháš tu původní verzi, když to ještě načítal Kantůrek?

        Četl jsem toho kdysi hodně a přemýšlím jestli to budu znovu poslouchat, teď to začalo vycházet i oficiálně, docela mne láká koupit si Stráže, stráže.

        0 0
    • Auditor  

      Já tomu nějak nepřišel na chuť .. po chvíli se přistihnu, že to nevním a musím se vracet … a pouštět to znova.

      0 0
    • Barak  

      Už několikrát jsem o tom přemýšlel, ale byl jsem liny hledat info. Zkusím tedy využít tohle vlákno.:)

      Tak tedy, jak audio knihy poslouchat, aniž bych je musel zakoupit? Nejde mi o nelegalni stazeni, nemam problem to zaplatit, muziku taky platim. Ale prijde mi zbytecne to kupovat „na veky“. Existuje moznost, jak si to za nizsi platbu jednou poslechnout? Něco jako kamenná knihovna?

      Diky

      0 0
      • Lister  

        Bohužel o ničem takovém nevím. Možná časem bude, ale teď ne.

        Nebo zkusit právě tu kamennou knihovnu, jestli nepůjčují fyzická CD s těmi audioknihami.

        Je spousta knížek, které jsou načtené amatéry, ty jsou volně ke stažení různě po netu.

        Nebudu hrát Mirka Dušína, taky jsme začínal na downloadech a to nejen volně načtených, ale i oficiálně vydaných knížek.

        Poslední dobou už kupuju a pokud si nejsme jistý, tak si z obchodu stáhnu ukázku (audiotéka nabízí po registrace běžně i hodinu z jedné knížky) a zkouším – když nezaujme, vím, že můžu jít jinam.

        0 0
    • Kubiczech  

      Poslední dva roky jsem tomu taky docela propadl. Poslouchám hlavně v autě a před spaním, a když mě knížka opravdu zaujme, tak vlastně i kdekoliv jinde.

      Začal jsem tím, že jsem si poslechl všechno od Kmenty. Od Mrázka přes Krejčíře až po Babiše. Když mě začalo štvát, že musím co chvílí stavět, abych si vrátil to, na co jsem se až tak úplně soustředil, přešel jsem k Seveřanům. Stoletý stařík, Zabiják Anders a Analfabetka od Jonasona mě hodně bavily, velký podíl na tom má přednes Stránského. Pak přišel Nesbo, vše co vyšlo s Harry Holem, posléze Lovci hlav a Macbeth. Zpětně musím říct, že se mi nejvíc líbil právě Macbeth, i když jsem si na přednes Neužila a vlastně na celý ten koncept musel sakra dlouho zvykat. Pak jsem přesedlal na Larse Keplera, Hypnotizér ještě šel, ale u dalších knížek jsem měl problém zaposlouchat se. Když mi to nakonec všechno začalo připadat málo severské, usoudil jsem, že by to možná chtělo pauzu. (:

      Dal jsem druhého Saturnina od Macka, u kterého jsem se nejdřív vytočil, abych později uznal, že to asi jinak napsat nešlo. Hodně se mi líbila rozšířená verze Ready player one od Ernesta Clina, hlavně kvůli všem těm odkazům na osmdesátky, v tomhle případě i s názornými ukázkami songů, na kterém jsem dávno zapomněl. Počátek od Dana Browna mi naopak vůbec nesedl, ony už i ty předchozí díly byly docela vyčichlé.

      Poslední dobou jsem zakotvil u Stiega Larssona a jeho Milénia. A protože mi do konce chybí už jen pár kapitol, doufám, že tady najdu nějaké zajímavé tipy. (:

      0 0
      • Lister  

        Ještě jsem neposlouchal, ale mám na disku taky jedoho

        Samuel Bjork – V lese visí anděl

        A pak pokud jsme nepřehlédl, tak jsi nezmiňoval Jusi Adlera Olsena – neslyšel jsem, zatím nic ale má dobré ohlasy. Já mám ty detektivky spíš jako doplněk.

        Kdysi jsem četl hodně, pak měl času málo, abych si někam sedl s knížkou vlastně vůbec. Proto jsme začal poslouchat a dohánět skluz. Po kompletním Potterovi a Hře o trůny, což mi zabralo hodně času, jsem se pak postupně začal pouštět do ostatních žánrů.

        Ještě jsme dneska koupil detektivky od Rowlingové, které píše pod pseudonymem, jsem zvědavý jaké to bude.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Afgánec, Muži kteří nenávidí ženy

      0 0
    • bodlak2  

      Taky se připojím. Není to sice audiokniha, ale rozhlasový pořad a sice Toulky českou minulostí.

      0 0
    • jecnak  

      Posloucham hodne. Trochu me mrzi, ze audioknihy vytlacily ty tistene, protoze na ne nemam cas. Je to takove klidnejsi a soustredenejsi obracet stranky nebo jezdit po displayi nez poslouchat a ridit, uklizet nebo se vrtat v kole.

      Jedu prakticky jen Audible od Amazonu, protoze rad posloucham kvalitne namluvene veci (treba cesky Mych tisic zivotu do Belmoda bylo straslive) a nevadi (naopak) mi anglictina. Tak nejak z posledni doby vyber.

      • Sherlock Holmes: The Definitive Collection – namluvil Stephen Fry a cte (skvele) original, ne zadne novodobe predelavky, takze uplne super.
      • 12 Rules for Life:An Antidote to Chaos – cte autor, super, neni co dodat, snad jen ze by chtelo precit jeste asi tak 50 knih, o kterych se tam mluvi vcetne Stareho a Noveho zakona, Tory, velke casti Puskina a Solzenicina. Ted posloucham Maps od Meanings a nevim, jestli jsem si neukousnul moc velke sousto.
      • Infinite – sci-fi – vyborna o virtualni realite a AI
      • Artemis – takovy slabsi odvar Martana – to se Andy Weirovi moc nepovedlo, cte autor
      • The Rise and Fall of D.O.D.O. + Interface – oboji skvele jako vzdy od Neala Stephensona
      • We Are Legion – sci-fi – docela dobre vcetne dalsich dilu, trochu roadstory + spaceopera
      0 0
      • Lister  

        Poklona, jestli to dávaš v klidu v angličtině.

        Budu to muset taky vyzkoušet, ale to asi jen v kludu, na angličtinu bych se musel docela dost soustředit.

        Ad Artemis – chci si koupit, fakt o tolik horší?

        0 0
        • jecnak  

          Artemis je podobny koncept. Az tak, ze mi prislo jak druhy dil. Takze trochu zklamani.

          0 0
          • Japhy  

            Já poslední dobou trpím takovým nedostatkem hc scifi že jsem nepohrdl. Na Marťana to nemá, ale četlo se to docela dobře, na film jsem zvědav.

            0 0
            • jecnak  

              Problém 3 těles je docela fajn. Nevim ale, jesli byly do cestiny prelozene vsechny dily. Vyborne je i The rise and fall od D.O.D.O. pripadne red, Blue a green Mars, Seven Eves. Neco z toho urcite vyslo ceskojazycne.

              0 0
              • Lister  

                Problém Tří těles – knižně to je myslím komplet v češtině, audioknižně zatím jen dva díly.

                0 0
      • jecnak  
        • Fall – Neal Stephenson – od autora jako vzdy super cteni. Trochu specificke, doporucuju nahlednout pred koupi.
        • Case for Trump – Victor David Hanson – politika. Vic nez zajimave o Trumpovi, politice v USA, nedavne historii.
        • Churchill: Walking with Destiny – Andrew Roberts – Zivotopis Churchill s pouzitim kralovskych archivu a soukrome korespondence. Historie postviktorianske Anglie a neobycejny zivot cloveka, ktery formoval dejiny.
        • Stalin – Paradoxes of Power – Stephen Kotkin – pohled z druhe strany barikady ;-). Zatim ctu, abych si opravil pohled na dejiny Ruska. Pouzite dokumenty vynesene z archivu.
        0 0
      • jecnak  

        Komu se líbil Marťan, tak Project Hail Mary je nový kus od Andyho Weira, který dle mého mínění Marťana překonává. Za mě super.

        Z poslední doby dobré:

        • We are Bellingcat – asi netřeba představovat skupinu invetsigativců Bellingcat. Mají stopu i ve Vrběticích. Zajímavé a poučné. Čte autor.
        • The Man in the High Castle – prostě Dick, divný, zajímavý
        • Thunder Below! a Silent Running – asi nejlepší knížky o ponorkách – 2.sv.v. – US ponorky – prakticky kapitánův denník. Zajímalo mě, protože jsem nedávno v pár ponorkách byl.
        • War Like No Other – historie válek ve starověkém Řecku, čte autor Victor Davis Hanson – neuvěřitelný pohled na denní život, taktiku, politiku, technologii i motivaci.
        • Postwar – poválečná historie Evropy – literatura faktu – čistá historie pohledem britského historika Tonyho Judta, který i zároveň čte. Hutně napěchované fakty a depresivnímy čísly. Zajímavé doplnění poválečné historie, která se nikde na škole neučí a je přitom důležitější než jména Jagelonců nebo datum smrt Přemysla Otakara.
        • Kara and the Sun – psychologická esej o androidech a lidech. Chápu, proč Kazuo Ishiguro dostal Nobelovku.
        0 0
    • Fuser  

      Včera před spaním jsem poslouchal Arthur Hailey – Let do nebezpečí, skvělej Eduard Cupák a Jiří Adamíra

      0 0
    • makak  

      Velmi doporučuju Malevil – Robert Merle

      Audiokniha ve formátu rozhlasové hry, výborné.

      https://audioteka.com/…book/malevil

      0 0
    • KoudakT  

      Me nadchl World order od Henryho Kissingera. Diky nemu mi ani nevadilo, ze dojizdim do prace autem. Dobre se poslouchala i Husitska epopej od Vondrusky, ale je to dlouhe. Po druhe knize jsem si dal oraz prave toho Kissingera.

      0 0
    • kiwaf  

      Doporucuji trilogii o Petrovi z Kukane od Vladimira Neffa nactenou Janem Hyhlikem

      https://www.youtube.com/watch?…

      Osudy dobreho Vojaka Svejka cte Jan Werich

      Saga o Zaklinaci cte Martin Finger

      urcite mrknout sem http://www.kralovstvimluvenehoslova.cz

      0 0
      • Lister  

        Jen poznámka k Zaklínači – nedávno audioteka slavila narozeniny. Inzerovali, že po dobu jednoho týdne pode každý den akce na knížky z jednoho roku za docela nízký peníz – to bylo snad kolem 150kč. Tak jsme se těšl na den, kdy se objeví tahle Sága a ona ten daný den nebyla vůbec v nabídce a další den se zase objevila.

        Přitom třeba Hra o trůny se za ty peníze komplet koupit dala – docela mne to naštvalo. Sice jsem to četl, ale rád bych si to poslechl. Teď je v akci o 30% dolů, tak přemýšlím…

        0 0
    • Twitko  

      tak ještě tu nepadlo „Škola Malého Stromu“ .. (Forrest Carter) … na knížku to sice nemá – hlavně proto, že je to zkrácený (něco tam chybí) a mám pocit, že některý pasáže nevyznívají tak šíleně jako v knížce – snad i úmyslně (?? s ohledem na případného dětského posluchače). Ale i tak je to docela masakr. Načtený je to dost pěkně …

      Pro neznalé jen upozorním – u některých kapitol budete mít problémy vystoupit z auta dokud nedoposloucháte a na úplném konci (hlavně u knížky) budete mít v hlavě docela „černý bordel“ … já měl chuť si otevřít žíly ;-)

      0 0
      • Barak  

        Tomu říkám recenze.:) Do toho půjdu.:)

        0 0
        • Twitko  

          :-) tak rad pomohu :-)

          … ale skutecne, pokud je moznost, volil bych knizku … audio je super, ale je to tak 75% toho, jak se mnou zamavala knizka (tu jsem cetl jako prvni) .. hezky, mily, usmevny a pak BAC, rana do vazu … a za chvili to samy .. no abych nepusobil pateticky, tak nenapisu ze mi zmenila zivot :-), ale rozhodne ve me zanechala dost hluboke stopy :-)

          Kamarad, kteremu jsem to doporucil (necte, protoze je tezky dyslektik) tak mi rikal, ze jsem DEBIL (v dobrem), protoze velmi casto dojel autem na schuzku a nedokazal vylezt z auta, nez skoncila kapitola .. vzdycky psal SMS, ze ho zdrzela doprava a ze dorazi o par minut pozdeji :-) no a pak se mu parkrat stalo, ze musel zastavit na dalnici a treba pul hodinu rozdychavat to, co si prave vyslechl …

          0 0
          • Barak  

            Doufám, že nejsem psychicky slabší jedinec a po přečtení neskocim nekde pod vlak.:)

            0 0
            • Twitko  

              a tak to snad ne :-) ale verim ze v normalnim jedinci ta knizka musi zanechat dost hlubokou stopu .. ja ji tehdy docetl uprostred noci, nekdy kolem druhe, na konci uz prestat proste nelze … rval jsem u toho jak stara baba … asi pul hodiny jsem tupe cumel do stropu, pak otrel slzy, sel do obyvaku a otevrel flasku rumu .. remcajici manzelku jsem poslal do *** (nastesti je to moudra zena, ktera me znala uz dobre, takze vedela ze ma vyklidit pole a vyhnout se konfrontaci :-) ) a do prace sla rano SMSka ze prijdu az druhej den :-)

              0 0
              • Japhy  

                No nevim, asi jsem cynik, ale dojalo mě to asi tak stejně jako Malý princ. Čili skoro vůbec.

                0 0
                • Twitko  

                  no nevim … pokud v tobe nektere casti nezanechaji zadny vetsi dojem, pak bych rekl (bez urazky) ze s tebou neni neco v poradku … jako ale mozny to ale je .. znam takovy lidi i ze svyho okoli … kamaradit bych se s nima nechtel …

                  jak rikam, mozny to je … kazdy jsme jiny … docela by me zajimalo, co Tebe konkretne dojme ?

                  0 0
                  • Japhy  

                    Jeden den Ivana Denisoviče mě třeba dostal. Malevil mě dostal. Ale tenhle Kolja po indiánsku od předního alabamského rasisty fakt ne. Jako některé světlé chvilky ta knížka má, to zas jo.

                    0 0
      • doubleingram  

        Neuploadnul bys to plz nekam? Nemuzu nikde najit ke stazeni free, dik.

        0 0
      • gollum  

        Existuje více verzí audioknih (namluveno různýma lidma), kterou máš ty?

        0 0
    • fargo.  

      Taky něco přidám:

      Aleš Palán – Ratajský les

      Franck Thilliez – Syndrom E

      0 0
    • MateSP  

      Přihodím jednu věc – když se mi nechce hledat nic konkrétního, tak občas potěší Rádio Povídka – https://www.abradio.cz/…dio-povidka/

      Navíc rozposlouchat X hodinovou audioknihu se mi obvykle nechce. Povídky jsou třeba na půl hoďky.

      0 0
    • stenli  

      Taky doporučuji půjčit CD spíše v knihovně.

      Škola maleho stromu luxusní, podobně jako kniha.

      Pravidla moštárny, stejně jako kniha mají oproti filmu cca 60% více děje, dost dobré.

      Nejvíce jsem ale ocenil namluvenou klasiku ze starých Ábíček. Vzpoura mozků, tuna nostalgie …

      0 0
    • Lister  

      Minulý týden jsme poslouchal Stráže! Stráže! od Pratcheta a opravdu dost dobře sjme se bavil. Jendka je to jedna z mých oblíbeých Pratchettovek, ale hlavně zpracování a výkon Jana Zadražila byl výborný. Jak jsem ho žral v Martanovi, tak tady byl ještě lepší.

      0 0
    • Lister  

      Jak posloucháte Podcasty?

      Hledám nějakou aplikaci, která by se dokázala synchronizovat mezi různými zařízenímy – řekněme něco jako Youtobe, které ví, co jsme už viděl, pamatuje si pozici u jednotlivých souborů, aktuální odběry atd…

      U aplikaci pro podcasty jsem tohle zatím nenašel. Mám Adnroid a používám Podcast adict – není špatná, ale ta synchronizace mi tam chybí

      0 0
    • grafik  

      Kupuji CD, vybírám podle toho jak zaujme obal : )

      Naposledy koupena audiokniha Proměna, čte Jan Budař. Každý den chodím kolem lákavé výlohy a brzo vyrazím na další kauf … budou vanoce tak se rozšoupnu. Klasické knihy stíhám taky a mám je raději.

      0 0
    • kyl  

      Používám v mobilu i app na čtení knih.V.doc nebo jiném formátu to nezabere tolik místa jak audio kniha a projev je podobný.

      0 0
      • Lister  

        Co to máš za aplikaci? Potřeboval bych něco na knížky, které nejsou načtené.

        0 0
    • Autumnbiker  

      Hmmm, narazil jsem dnes na tohle téma a v návaznosti na to jsem zjistil, že kralovstvimlu­venehoslova.cz už nefrčí. Ví někdo proč? Údržba stránek?

      0 0
    • Lister  

      Po delší době to tu zkusím obnovit.

      Naposlouchal jsem toho dost, asi si na všechno nevzpomenu, tak jen co zanechalo největší dojem.

      Metro 2033 a Metro 2034 – za začátku jsme si musle zvykat na Ruské prostředí a ta jejich jména, ale nakonec se zaposlouchal. Přesto z jedničky jsme nakonec získal pocit, že kdyby to byla delší novela, tak by to bylo asi mnohem lepší a dvojka byla taková celkově o něco slabší. Jsem zvědavý na 2035 – už mám nachystáno.

      Stoletý stařík – potřeboval jsem rok pauzu od Analfabetky, abych to dokázal pojmout. Identický koncept, opět výborný Martin Stránský, první polovina mne bavila hodně, občas jsme se smál nahlas, ale druhá půlka už trochu nudila.

      Backman – Medvědí a My proti vám – výborné, ze začátku mi trochu vadil Soukup ale zvykl jsem si. Hokej vlastně vůbec nemám rád, ale ono to ve výsledku nebylo ani tak moc o hokeji jako o lidech.

      Tvář vody – opět Soukup, ale tady už jsme byl zvyklý – sice jsem trochu bojoval se scénářovou formou knížky a vyprávění v přítomném čase, ale celkově prostě dobré. Mám Del Tora rád a tohle bylo přesně v jeho stylu, teším se na film a zároveň se ho trochu bojím.

      Hora mezi námi – nic moc jsem do toho nečekal, ale ve výsledku to byla knížka, která ve mně za posledních několik let zanechala nejhlubší dojem. Výborná vztahovka, hodně zajímavé postavy a perfektní české zpracování. Hlas interpreta mi tam hodně seděl a prostě jsme se bavil.

      Film jsme nechtěl vidět, nechal se nakonec od ženy přemluvit a bohužel nebyl překvapený – z původní knížky tam nezbylo nic, jen základní koncept dvou lidí ztracených v divočině po pádu letadla – a přitom to na té knížce bylo to nejméně důležité. V polovině jsem šel spát.

      Příběhy staré dámy – historie Tour de France. Nevěřil jsme, že mě to bude bavit, ale nakonec mě to bavilo hodně.

      Teď se chystám na svoji první Kingovku: Řbitov zviřátek – jsme zvědavý, horory moc nemusím, ale tohle je klasika, tak třeba…

      0 0
      • Roura74  

        Výborná záležitost je Gentleman v Moskvě.

        0 0
      • honzarb  

        Metro 2034 uz je nactene??? Super:) A 2035 take?? Ani nevim, ze uz je 3. pokrac.

        0 0
      • ni-as  

        K tomu Kingovi si dovolím pridat jeden tip a to Černý dům.Je to vynikajici dilo.Už to posloucham tak po šestý a stále mi vyplouvají nové souvislosti.Navíc parádně namluvené.

        0 0
      • makak  

        Muž jménem Ove – zábavný a dojemný příběh starýho nerudnýho dědka. Měl jsem obavu, že to bude šablona "alá stařík', ale je to výborný. Výborně načteno.

        0 0
    • Yarzey  

      Za mě tedy krimi od Jussi Adler Olsena namluvené Igorem Barešem jsou prostě TOP.

      Dále Millenium od Larssona taky pecka a Nesbeho serie Hatty Hole namluvená Hynkem Čermákem taky paráda.

      Fakt je že jak mi ten hlas nesedí tak i kdyby to byla sebelepší kniha tak to prostě nedám

      0 0
      • Lister  

        Mě teda hodně vadí že Holeho teď bude vydávat někdo jiný je tam nový interpret a taky asi už nikdy nevydají díly mezi 4 a 9.

        Čermákovo podání Harryho mě asi zlomilo k tomu abych začal hodně poslouchat. A taky ke kriminalkam – předtím jsem nikdy žádnou nečetl.

        0 0
        • Yarzey  

          Já audioknihám podlehl díky Milleniu, které sem před tím tedy četl, pak přišel Harry a byl sem pohlcen :) a Olsen s Barešem je dokonalost (pro mě) a taky Shawshank s Kaiserem je výborný

          0 0
          • Lister  

            Jednu dobu jsem se docela dost prekriminalkoval takze Olsena mam už dlouho v záloze.

            Teď mu udělalo velkou radost vydavatelství Tympanum, které začalo vydávat Gaimana – dostupné už je Nikdykde, Američtí bohové. Koralina. To si budu muset hodně rychle koupit.

            0 0
            • kiwaf  

              Nikdykde mam amatersky nactene z kralovstvi mluveneho slova, na hlas jsem si chvili musel zvykat, ale ted mi k tomu pribehu neodmyslitelne patri :) muzu kdyztak nekam nasdilet, kralovstvi uz je asi nadobro pryc.

              0 0
    • Gwaihir  

      Teď jsme jeli v autě do Chorvatska a zpět a Duna od Franka Herberta je hodně dobrá klasika – děti to neznaly, ale šlo to:

      https://www.palmknihy.cz/…/duna-161207

      Akurát je to dlouhý a jsme lehce za půlkou :D

      0 0
      • vili  

        Ahoj, jsem v tomto ohledu technická lama a chtěl bych poprosit jak dostanu např. tuto Dunu v češtině do iphonu SE. Jde to nějak přímo stáhnout nebo to jde pouze přes itunes? Díky

        0 0
    • kiwaf  

      Nemate nahodou nekdo nahrano Dario Fo: Svaty komediant Frantisek? Nejak mi to uteklo..

      https://vltava.rozhlas.cz/…isek-7800105

      0 0
    • marosh16v  

      Poslouchám hodně při delších cestách. Doporučuji Dominika Dána. COkoli od něj… Slovenské krimi, realita/román opravdu výborné. Navic když to čte Geisberg, totálně se do toho zažeru :)

      Díky za téma.

      0 0
      • honzarb  

        jj potvrzuju… akorat posloucham posledni nactenou knihu… bude se mi po ty particce vrazdarsky styskat :)

        0 0
        • Lister  

          Všichni i tom básní, ale nějak jsem se k tomu ještě nedokopal. Teď toho mám v plánu ještě hodně, třeba časem až nebude moc co jiného číst tak vyzkouším.

          0 0
          • honzarb  

            Jj zkus, ale urcite ve slovenstine – neco bylo nactene, mam dojem, i cesky.

            0 0
            • marosh16v  

              Jak končí? přestává psát?

              0 0
              • drood  

                Ne, ale Geisberg zemřel. Tak jako on to nikdo nenačte… Poslouchal jsem všechno od Dána, co načetl. A co už nenačte, na to mi musí stačit knihy play od Google. Dřív jsem používal Linguatec, ale takhle to nezabírá místo na kartě… Na noční a odpolední v práci mi to vyhovuje, někdo to nedá, ale je to o zvyku.

                0 0
                • Lister  

                  Můžeš tohle prosím rozvést?

                  Funguje to jen na koupené knihy nebo tam dostaneš i jiné texty. A převádí se to pak na hlas v reálném čase a je k tomu potřeba v tu chvíli internet?

                  0 0
                  • drood  

                    Funguje to v reálném čase, internet na čtení nepotřebuješ. Dostaneš tam i stažené knihy, ale někdy je mi záhadou, jak. Někdy stačí na staženou kliknout a v nabídce jsou knihy play. A někdy ani zaboha ne a třeba druhý den to tam je a já nevím jak… Zrovna jednu řeším, jestli na to přijdu, dám vědět…

                    0 0
                  • drood  

                    Už mi to nějak nechce fungovat po stažení přímo do mobilu. Ale stačí na PC otevřít Google play, sekci moje knihy, vpravo nahoře vložit soubor a knihu, staženou do PC nebo mobilu tam vložit. Za chvilku je i v Knihy play v mobilu…

                    0 0
    • JerryRed  

      Tak sem si pořídil Jo Nesbo – Žízeň a tak nějak nic moc, asi jak to nečte Hynek Čermák resp. čte to někdo jiný než sem zvyklej tak ne a ne se zaposlouchat.

      Díky za tip na Marťana moc pěkný a Příběhy staré dámy taky super :) samej podvodník :) :)

      0 0
      • Lister  

        Nesba bez Čermáka prostě nedám. Asi si to budu muset opravdu přečíst.

        V minulém týdnu jsem doposlouchal Řbitov zviřátek od Kinga a nenudil jsem se, ale ani jsem se teda nějak moc nebál. Asi jsem nikdy nepochopil psané horory, ten děs tam na mne nějak nepůsobí. Napětí tam pořád bylo cítit, bylo to určitě docela depresivní, ale zrovna děsivé to nebylo. Když jsem kdosi zkoušel Norske dřevo tak z toho jsem pak po 3 dnech poslechu 14 dní nespal, to bylo pořádná depka. Vasil Fridrich opět nezklamal.

        Teď poslouchám Gaimanovo Nikdykde. Tu knížku mám hodně rád, myslim že jsem ji kdysi četl 2×, ale to už bude tak 20 let, takže se k tomu vracím po dlouhém době. Jak jsem z toho byl kdysi odvařeny, tak teď už to tak originálně nepůsobí. Ale to je jednoduše proto, že z Gaimana čerpá spousta lidí a tak máte často pocit že jste něco podobného už někde četli. Přitom je to naopak – tady to člověk četl opravdu poprvé. Hlas Matouše Rumla mi tam moc nesedí. Toho mám až moc zafixovaného jako interpreta knížek pro mládež a odpovídá tomu i přednes. Chtělo by to trochu „dospělejší“ hlas.

        Zítra to asi dorazím a chystám se na dalšího Pratchetta v podání Jana Zadražila – to bude 100% pecka a zase se budu smát nahlas.

        0 0
        • Lister  

          Vrátím se k Nesbovi. Trvalo mi to 3 knížky, ale nakonec jsem Matáska vzal na milost. Takže teď končím se sněhulákem a budu čekat, než se objeví zbytek.

          Detektivky vlastně normálně nečtu, ale tohle mi sedí – hlavně díky těm osobním vedlejším linkám.

          0 0
      • enzzo69  

        Jo Příběhy staré dámy je fakt luxusní věc. Hlavně jak to odnesl Armstrong za celou cyklistiku. Rozhlasové hry taky nejsou marné, hezky namluvené je např. krimi z válečného Londýna- Ministerstvo strachu nebo ruské sci-fi Halo je tam Nina

        0 0
    • kyl  

      Zrovna poslouchám knížku Na mušce lovce od Alberta Wackera.

      0 0
      • enzzo69  

        Četl jsem knihu. Hodně zajímavý pohled na válku z pozice německého odstřelovače. Pak jsem četl Odstřelovačem Rudé armády a ten týpek měl mozek vymytej od politruků teda totálně.

        0 0
    • marosh16v  

      Tak jelikož mám asi naposloucháno od Dominika Dána vše, co se dá koupit na uložtu… Poradíte něco obdobného? Ideálně krimi? Severské znám…ale jiné?

      0 0
    • JerryRed  

      Tak sem horko těžko doposlouchal David Lagercrantz – Dívka, která musí zemřít a proč horko řěžko ? protože u toho hned usnu :)

      Martin Stránský má super hlas a projev že hned spím, a protože mám spánkový deficit tak sem si pořídil Daniel Cole – Hadrový panák, když je to ta krimi roku 2017 :), dobrou

      0 0
    • kyl  

      Poslouchal jste někdo audioknihy od Františka Kotlety? Třeba Hustej nářez?

      0 0
      • honzarb  

        Jo ja uz celkem dost. Hustej narez je svizna odechovka:) Ale takovej Asfalt, od Koprivy, se mi v ramci zanru libil vic :)

        0 0
        • kyl  

          Taky se mi líbil Oheň probuzení od Anthony Ryana.

          0 0
      • Lister  

        Jo.

        Celou trilogii Nářezů a pak Postapokaliptickou trilogii. Nejvíc se mi líbil právě ten Hustej nářez.

        0 0
        • honzarb  

          No jo, na tuhle postapo. trilogii jsem uplne zapomnel… ta je dobra! Jeste jsem si vzpomnel na Zambocha, jeho Koniase a konkretne audioknihu Na ostrich cepeli, taky super, to me hodne bavilo.

          0 0
        • kyl  

          Teď poslouchám Hustej nářez 2 a chystám se na Stalingrad.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.