• Nexie

    Ahoj,

    plánuju si pořídit hodinky s GPS a rozhoduju jestli Garmin nebo Suunto. Buď Fénix nebo Ambit2, popřípadě asi pro holku aby to líp padlo na ruku tak řadu Ambit2 S.

    Máte s nimi někdo zkušenosti?

    Popřípadě nějaké rady?

    Díky :).

    Anketa: Jaké?

    8x
    47%
    4x
    24%
    4x
    24%
    1x
    6%
    0x
    0%
    0x
    0%
    0 0
    • raceman  

      http://www.dcrainmaker.com/ tady najdeš všechny potřebné informace

      0 0
      • black.horse  

        na tom webu je toho hodně, ale všechno taky ne:-( já třeba mám Edge 500 a štve mě, že při slabším signále v hlubším lese je mnohem míň přesný než GPS na mobilním telefonu a informace o přesnostech a náchylnostech ke ztrátě signálu v zástavbě nebo hustším lese se nikde na netu nedají sehnat:-( takže aktuálně zvažuju pořídit přístroj s kombinací Glonass+GPS, kvůli větší pravděpodobnosti přesnosti, ale chybí zrovna na tohle jakožto snad i nejdůležitější parametr nějaké testy…

        0 0
        • raceman  

          přesnost tam taky někde měřil, ale asi ne přímo v hustém lese… já sem zatím problémy neměl s 310×t, krom přenosu do pc.. a máš i čidlo rychlosti? to v té chvíli aspoň přesně změří vzdálenost, když ta gps hapruje..

          jinak s tebou souhlasím, že mu to tam chybí, ale vzhledem k tomu, že cestuje po celém světě pracovně, tak by se mu těžko hledalo jedno místo, na kterém by porovnával přesnost přístrojů

          0 0
          • black.horse  

            no, mi je jedno, že mi to naměří o pár set metrů nebo i kilometrů míň, už jsem se dávno smířil, že Garmini narozdíl od Polaru jsou jen hračky, ale štve mě to protože důvod k nákupu Garmina bylo tvoření záznamu cesty. Konkrétní případ: před týdnem mě kamarád ukázal parádní traily v českém ráji a já si to přes Edge 500 chtěl zaznamenat, abych si to příště objel podle GPSky… no a záznam je místy o stovky metrů nepřesnej, takže pro navigaci v oblasti bez značených cest s vyšší kopcovitostí nepoužitelnej a to je pro mě nepřekousnutelné. Drobné odchylky jako mám na mobilu chápu, ale tohle je moc a čidlo kadence/rychlosti to neřeší:-( to jsem mohl zůstat u Polaru, kterej byl jinak ve všem mnohem lepší a přesnější.

            0 0
    • raceman  

      a jako s kolem, když nenapíšeš, na co je chceš, tak ti těžko někdo nějak užitečně poradí ;)

      0 0
      • Nexie  

        Přišlo mi, že na bikeforu je jasný, že na kolo :).Omlouvám se, příště budu konkrétnější. Tam už pak podle mě není zase takový rozdíl. Jinak plaveckou otočku neumím , takže na plavání je nepotřebuju, jestli to pomůže :).

        0 0
        • raceman  

          no a to se právě pleteš :) jsou v nich celkem podstatné rozdíly ;) a zrovna tebou vybrané modely na kolo primárně určené ani nejsou ;)

          0 0
          • Nexie  

            Proto bych prosila o radu a zkušenosti :). Jestli budeš tak hodný. Pokud ti přijdou Ska, že nejsou na kolo, doporuč mi prosím jiné. Popřípadě proč nejsou. Když bych si třeba Ambity vzala na Gardu na kolo…

            0 0
            • raceman  

              Na kolo jsou určené modely Edge, univerzály jsou Forerunnery, Fenixy jsou spíš turistického určení. Vládneš-li aspoň trochu angličtinou, udělěj si pár dní čas a prostuduj si výše odkazované stránky, jsou tam nejpodrobnější recenze, co vůbec existujou, včetně srovnání funkcí.

              Jestli to budeš používat jen na kolo, vem třeba nějaký Edge ;)

              0 0
              • Nexie  

                Když já bych raději to Suunto :(

                0 0
              • Nexie  

                Hlavně Edge nejsou hodinky co jsem koukala…

                0 0
                • raceman  

                  no a právě proto by bylo fajn, kdyby sis prošla všechny modely a blíže specifikovala na co to chceš… z toho, že to chceš na kolo a mají to být hodinky na ruku si můžeš vybrat od forerunnrera 110 – 910×t a fenixe nebo 3 druhů ambitu u suunta

                  btw: na těch stránkách máš i recenze suunta a srovnání těch ambitů včetně fotek na zápěstí ;)

                  0 0
                • raceman  

                  Srovnání

                  0 0
            • black.horse  

              On asi naráží na to, že hodně cyklistů nechce přístroj, který je na řemínku na zápěstí, ale chce krabičku která se přidělá na představec (nebo řidítka). Zase řemínkové řešení je univerzálnější na běh, brusle atd.

              0 0
              • Nexie  

                To bych chápala. To je pravda :). Dá se ale pořídit adaptér na použití na představec, proto mi to nejde do hlavy :(.

                0 0
                • borda  

                  Jenze treba prehazovat pristroj s reminkem z jednoho na druhej bike je peknej opruz.

                  0 0
                  • raceman  

                    já hodinky sundávám pokaždé kvůli nahrání do pc, takže žádný opruz navíc nepociťuju… navíc těm otočným držákům na představec od jisté chvíle nevěřím…

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Hodinkové GPSky mají spoustu nevýhod na kole

                  • pididisplej, tedy rovnou se rozloučit s mapou (která když to má být nakolo mi přijde jako základ), i zobrazení více údajů je už velká bída(oproti třeba outdoorovým Garmin gpskám)
                  • slabá výdrž na baterie, u těch větších hodinkových je to troškulepší, tam se to často přes 10 hodin dostane, třeba forerunner 110 comám tak jen cca 6–8 hodin; a kromě toho, že je výdrž nic moc, taknemůžeš měnit baterie (tedy nemůžeš si vzít třeba náhradníbater­ky sebou)
                  • ovládání za jízdy je daleko horší než na přístrojích určenýchna kolo
                  • upevnění za řemínek do držáku je nic moc praktické
                  • většina těchto modelů není určená na kolo, takže ani neumí čidlorychlosti, bez kterého je to na kole o ničem (pokud tedy rychlost chcešvidět), aktuální rychlost dle gps není na kolo moc vhodná

                  Pokud to má být jen na kolo, tak je něco hodinkového typu podle mě úplná blbost.

                  Mám už delší dobu forerunner 110. Pořizoval jsem ho ale pouze čistě na použití, kde se mi nechtělo tahat outdoorový Garmin. Tedy běh/pěší/běžky.

                  Pak jsem po nějaké době pořídil smartphone a tím se použití forerunner 110 smrsklo jen na běh. A běhat zase tak moc neběhám (problémy s kolenem), takže nakonec se ho zbavuju.

                  Na pěší i běžky si vždy stejně telefon beru.

                  Na kolo je forerunner úplná hovadina.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    Pokud ale chceš jeden přístroj a děláš víc sportů tak třeba Ambit od Suunto je geniální. záznam po vteřině 17 hodin, po 5sec přes 30, můžeš ho mít na plavání, a přitom toje celkem kompaktní.

                    Ale je jasný, že na kolo je lepší mapová s dotykáčem, to bez diskuze

                    0 0
    • Singlespeed  

      Vozím občas na kole Garmin Fénix. Na běžné nošení na ruce mi připadá už dost objemný. Výdrž baterie je cca 15 hodin při zapnutém GPS. Jako náhrada tachometru není moc vhodný, rychlost měří vcelku ze zpožděním a nepříliš přesně, změřená vzdálenost je vcelku použitelná (odchylka cca 2 až 3%), trasu v GPS formátu zaznamenává slušně. Kvalita barometrického výškoměru je průměrná, starší Suunto X6, které také používám ho má dle mého názoru lepší.Dobrá vlastnost Garminu je to, že si člověk může navolit, které veličiny chce vidět na displeji a těch displejů si může nadefinovat kolik chce. Předností Fénixe je pouzdro odolné proti mechanickému poškození.

      0 0
    • tomsi  

      Používám Garmin Fenix na všechno (denní nošení, kolo, běh, chůzem až přijde zima tak i běžky a snowboard). Mám aktuálně nejnovější firmware 3.5. Musím říct že je skvělý na všechno. Třeba na kolo není potřeba žádný spešl držák. Nejlepší je si ze staré duše ustřihnout metrový kus, namotat na řídítka a fenixe na to připínat, když s jede na kolo. Jelikož je to guma na gumu tak se to ani nehne a funguje to skvěle. Perfektní je také možnost nahrát do přístroje libovolné mapy, které nse zobrazí ve stupních šedi. Na sluníčku se displej chová tak, že čím víc slunce, tím lépe je vidět, takže super. Na přímém slunci je krásně vidět. Jinak zkoušel jsem vodotěsnost (vana, umyvadlo), zkoušel jsem mráz (mrazák s –20°C) a všechno vpohodě.

      0 0
      • Singlespeed  

        Možnost nahrát mapu do Fénixe je zajímavá vychytávka, ale chtělo by to více volné paměti (jen cca 20 MB). Zajímalo by mě, zda jdou mapy také nahrát do Ambitu2.

        0 0
    • jeffino  

      přiživím se na tématu, nemáte někdo zkušenosti s ambitem 2s, jde mi hlavně o to jestli je ten 60s záznam gps opravdu tak oničem ve srovnání s 1s?

      výdrž baterie je pro mě priorita, ale nechce se mi dávat tolik peněz za ambita2.

      0 0
      • Nexie  

        u 60s se dopočítává trasa, takže jestli běžíš, nebo na kole nemotáš vyloženě složitý kombinace, tak je to v pohodě :).

        0 0
    • Kubiczech  

      Dneska jsem poprvé vyjel s Ambit 2 a musím teda říct, že na dívčí ruce si je představit nedokážu. Ani AmbitS. Zatím můžu hovořit akorát o nastavení, které je fakt jednoduché, ovládání intuitivní. Pro každou aktivitu až deset obrazovek se vším, co na nich chceš mít. Movescount za mě zatím nejlepší rozhraní, se kterým jsem pracoval.

      0 0
      • jeffino  

        jaký máš? ty s tou ocelovou lunetou?

        0 0
        • Kubiczech  

          Vypadá kovově, takže asi ano. Provedení Sapphire.

          0 0
          • jeffino  

            kde jsi je kupoval? můžeš doporučit nějakej slušnej shop…já se rozhoduju mezi 2 a 2s.

            0 0
            • Nexie  

              Pokud se rozhoduješ mezi Ambit a Ambit 2S, tak zvol prodejnu, kde Ti je zdarma půjčí. Ozkoušíš obojí a uvidíš.

              Moje postřehy mezi oběma modely jsou takový, že Ambit2 jsou na kolo úplně perfektní, ale pro mě, abych je mohla mít stále na ruce, běhat s nimi a přehazovat mezi sporty hned během jednoho move nakonec padla volba na Ska.

              Největší rozdíl na kolo je u mě v tom, že Ska počítají o trochu hůř výšku ( nedělají průměr GPS + barometr jako klasické Ambity) a nepočítají dobu výstupu, dobu sestupu a celkové součty výšky. To se na delší a větší kopce docela hodí.

              Já to udělala tak, že jsem si stáhla aplikaci na celkový výstup a na movescount si to dopisuju ručně. Díky aplikacím lze hodně věcí přiblížit k Ambitům2.

              Pak ještě funkce počasí, které jsem nakonec oželela a určitě toho nelituju.

              Rozhodně doporučuju zkusit obojí.

              0 0
              • Singlespeed  

                Ambit 2S počítá hůř výšku, neboť není vůbec vybaven výškoměrem. To mi připadá jako solidní faux pas. Výšku stanovuje jen z GPS, což je pro zjišťování celkových nastoupaných metrů, výškového profilu a případně i variometr nepoužitelné.

                0 0
                • Nexie  

                  Vždyť proto to tam píšu. Každopádně mě to úplně stačí. Zkoušela jsem to porovnávat s mapou, označením výšky atd. a žádná tragédie to není. Já jsem spokojená. Navíc co se týče třeba Fénixů, tak ty jsou tak veliký, že bych si je zrovna já mohla strkat leda do batohu a Ska jsou ideální. Takže vždycky se někomu něco nebude líbit. Já svojí volby nelituju. Těch pár metrů mě vážně nerozhodí. Chápu, že pokud to někdo bere hodně vážně, mohlo by ho to zarazit. Jako faux pas nebo „nepoužitelné“ bych to vážně nenazývala. Každý má možnost výběru podle využití.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Promiň, ale to co píšeš je prostě blbost. Přijde mi, že nemáš s měřením nastoupaných metrů vůbec žádné zkušenosti.

                    Nastoupané metry celé trasy pouze dle GPS jsou zcela nepoužitelné. To nemusíš rovnou ani měřit a můžeš si vygenerovat náhodné číslo.

                    Nejde tu vůbec o problém určení aktuální výšky. To sice není nijak extra přesné zvlášť při špatném signálu, ale ± souhlasí. Tedy porovnáváním s označenou výškou nezjistíš ohledně přesnosti měření nastoupaných metrů vůbec nic, to souhlasit přibližně bude.

                    Problém je v chování měření výšky dle gps souřadnic a to v tom, že neustále lítá nahoru a dolů (pořád je to o ± okolo správné aktuální výšky).

                    Ve výsledku se běžně stává, že to ukáže i více než 2× tolik (může se stát že i třeba 5× tolik) nastoupaných metrů než je realita.

                    Do určité míry je to ovlivněno nastavením intervalu ukládání bodů. Čím častější, tím více se nasčítá chyba kolísající výšky dle gps souřadnic a je chyba větší.

                    Při dlouhém intervalu je ale zase k ničemu tracklog, takže to není řešení.

                    Částečně to lze řešit následným projetím tracklogu nějakým trackprocesorem a tedy korekcí tracklogu. Tady je ale nutné si pro konkrétní zařízení a konkrétní nastavení (hlavně interval ukládání) najít správné parametry pro daný použitý algoritmus.

                    Pak se dá dostat dejme tomu k chybě do 5–10%, což je pořád nic moc, ale už se dá mluvit o tom, že to je aspoň trošku použitelné.

                    0 0
            • Bystrous  

              Mám to stejné a navíc uvažuji i o starých Ambitech, ten černý design se mi mrtě líbí a teď pro něj vyšla i aktualizace softu tak by měl umět věci jako Ambit 2 pokud se nepletu. Vidí do toho někdo?

              0 0
              • Nexie  

                Na to opatrně, protože starý Ambity brzo nebudou mít na aktualizace softwaru kapacitou paměti. Buď se smířit s tím, že aktualizace nebudou tolik možné a nebo pořídit raději už nové. Původně to vypadalo, že na staré aktualizace nebudou vůbec, ale po ohlasech se rozhodli, že jo, akorát to musí uzpůsobovat té paměti a nebude asi zrovna ideální.

                Jinak ještě takový detail – u Ambitů jedniček mě vadilo, že když jsem si nandávala batoh, tak se mi tlačítka sama zmáčkla – jsou hodně vystouplá. Takže si stopneš move a ani o tom nevíš. Je potřeba si na to dávat pozor.

                Tak uvidíš :). Taky doporučuju zkusit, ale nové od starých sedí líp.

                Každopádně Ambit2 oproti Ambitům mají výpočet výšky průměrem barometr+GPS a to si nejsem jistá, jestli upgradem softwaru jde. Byla by škoda o to přijít.

                0 0
                • Bystrous  

                  Díky, někde jsem na něco takového asi narazil ale nebyl jsem si jistý. Když už to kupuji chci výdrž baterky, ale Ska jsou zase tak hezký v zelený.. :) je to těžký.

                  0 0
                  • Nexie  

                    Jo jo, jsou hezký :). Mě teda ve skutečnosti přijdou tmavší, než všude na fotkách. spíš taková zlato-zelená. Jestli jim ale budeš dávat zabrat, tak ta barva se časem bude dostávat dolu. Jsou o trošku náchylnější než Ambit2. Nic velkýho, ale asi to časem bude znát třeba po obvodu. Jinak pak ještě je hodně diskutovaná životnost baterie. Údajně by měla vydržet něco okolo 350 připojení k PC, pak je na výměnu. I s tím jsem se ale smířila :D.

                    0 0
                    • Bystrous  

                      WTF? jenom 350 připojení? jakože vydrží rok?

                      0 0
                      • Nexie  

                        To se tak může zdát, ale třeba já je nepřipojuju každý den a počítá se s tím, že někdo taky neběhá každý den 8hodin. Takže mi to na 2–3 move dá a pak je připojím, takže ±3roky a pak je možnost odborné výměny. Pokud jim dáváš zabrat hodně a musíš každý den, asi to rok je, ale nedovedu si to moc představit. Člověk občas musí odpočívat :).

                        0 0
              • Bystrous  

                Tak už se mazlim s Ambitama 2 :)

                0 0
      • Nexie  

        Já si nakonec pořídila Ambit2S a nosím je i normálně. Hodně jsem si na ně zvykla. Měla jsem na Gardě na testování i Ambity2 a na ruce taky v pohodě. U prvních Ambitů se ani nedalo o ženské ruce přemýšlet, při dlouhém sjezdu bych měla asi vyklepaný kloub na zápěstí. Dvojky už ale sednou velmi dobře a Ska super :). To zas Fénixy jsou velikánský pořád. Takže i na ženy se konečně dostalo :).

        0 0
        • mr.antik  

          To chceš vozit na kole na ruce?

          0 0
          • Nexie  

            Vozím je vždycky na kole na ruce. Nijak mi to nevadí. Kontrolovat jak rychle kde jedu apod. hned nepotřebuju a navíc všechno pak vidím mnohem líp na movescountu. Sám víš, co jezdíme, takže cokoliv na řídítka je nesmysl. Takhle když někde zastavíme, tak kouknu a nebo u běhání kouknu a vím.

            0 0
            • mr.antik  

              tak mně na ruce vadí cokoliv, plus si ještě zkus co udělá zápěstí při případném pádu (ale to se snad urve řemínek včas) a vůbec takovou drahou věc takhle vystavovat nebezpečí – to bych to hodil do baťohu :-)

              0 0
              • Nexie  

                Ty hodinky mám k tomu, abych je používala na to, k čemu jsou určený.Chci je využít co nejvíc. Bavěj mě a rozhodně je nebudu sundávat kvůli tomu, že by se mohly odřít. Asi jsem si na ně už moc zvykla :).Zase je třeba neberu do bikeparků. Jednou jsem je ale nesundala a vyndala se na Struggle na Špičáku a trochu se odřely a troufám si říct, že díky nim jsem si nesedřela zápěstí :). Je to drahá věc, ale já z ní chci právě kvůli tomu dostat co nejvíc.

                0 0
        • jeffino  

          ty Ska bych volil též, už jenom pro to, že jsou decentnější, bohužel chci delší výdrž baterky kvůli běhům.

          0 0
          • Nexie  

            To já nevydržím běžet ani dvě hodiny v kuse, natož osm, takže baterie mě netrápí :). Je pravda, že třeba na kole, už to může být limitující.Když je někde pauza, tak pokud je to na dýl vypnu 1s interval a pak ho vrátím. Jestli tebe limituje už běh, asi Ska fakt nejsou to pravý…

            0 0
            • jeffino  

              např. tohle jsem pod 8h uběhl

              http://www.brnenskymasakr.cz/

              ale jsou delší a náročnější akce:)

              0 0
              • Nexie  

                Tak záleží, jak často tohle běháš a jestli Ti za to stojí si připlatit. Tohle by si už ale opravdu zaloužilo „velký“ Ambity2 :).

                0 0
              • McBlacky  

                pod 8 hodně slušný myslím.

                0 0
                • jeffino  

                  podle mě nic moc, ale hlavně jsem si to šel pouze odběhnout, nezávodit, žádný divočiny s tepovkou a nic mě pak následně nebolelo, když nepočítám den po té trošku ztuhlý svaly, jinak moc pěknej závod.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    koukám na časy a myslel jsem, že to bude pomalejší skoro o hodinu – na 61/2000 aby měl vítěz pod 5, to mi přijde jako hodně rychlá trať.

                    I tak se nemáš za co stydět. Ono moc lidí co odběhnou 60km není :)

                    0 0
                    • jeffino  

                      po závodě jsem se bavil s kamilem, co doběhl druhej a říkal mi, že to bylo docela peklo, protože běželi s mladým kočařem, furt tempo 3:30 na kilák:).

                      0 0
                      • McBlacky  

                        osobně nechápu, ale je možný že žiju v jiným vesmíru :)

                        0 0
                        • jeffino  

                          von taky kamil běhá někdy i 900 měsíčně, to zas nechápu já:)

                          0 0
    • raceman  

      pokud by to někdo mohl využít, tak v US jsou nějaké slevy :)

      http://www.dcrainmaker.com/…raining.html

      0 0
      • jeffino  

        navíc v US se chovají lépe k zákazníkům než v česku:)

        0 0
    • black.horse  

      Jen ze zvědavosti, proč není ve výběru Garmin 910XT?

      0 0
    • Systémák  

      dneska mi dorazi ambity 2, uz se nemuzu dockat – imho v soucasne dobe na trhu neni nic, co by temto hodinkam mohlo konkurovat – bohuzel si za to clovek musi i zaplatit.

      jake jsou dosavadni zkusenosti s uzivanim techto hodinek?

      kolega z prace ma ambity (1) a je nadmiru spokojen.

      0 0
      • McBlacky  

        navigační funkce by mohlo ještě suunto dotáhnout. Respektive ukazovat odchylku od trasy s uvedením směru jak se napojit vzdušnou čarou. Taky by mohl podporovat víc než jeden set podů na kolo. Našlo by se pár věcí.

        Zpracování ale je špička, GPS chipy taky.

        sám používám první generaci

        0 0
      • Singlespeed  

        Tak s tou konkurencí to asi nebude pravda, podobný přístroj Garmin Fénix je v některých ohledech o krok dál.

        Co mě zaujalo u Ambitu:

        1. výborný GPS chipset, který se rychle zorientuje (Fénix je znatelně

        pomalejší)

        1. výborný displej na který se příjemně dívá (efektivně využitá

        plocha Fénixova displeje je menší)

        1. pro Sunuto charakteristické módy Alti/Baro na které jsem zvyklý ze

        staršího přístroje Sunuto X6 (v tom mě Fénix nejvíce štve, čert aby se v něm vyznal)

        1. zajímavé funkce Fused alti a fused speed (Fénix nepoužívá, ale

        v reálu nechybí)

        1. slušná výdrž baterie (Fénix je na tom taky slušně, i když už od

        20% kapacity piští, že má málo)

        1. pohodlné nastavení z Movescountu (Fénix z PC nastavovat nelze)

        Kde udělali soudruzi z Finska chybu:

        1. Gps přijímač se nevešel do těla přístroje a tvoří „vyplazený

        jazyk“, který mě dost štve, neboť mám široké zápěstí a přístroj

        mě zboku neustále tlačí (Fénix má vše schované uvnitř a přizpůsobivý

        tah, takže na větší ruku padne jak ulitý)

        1. Komunikace s PC je u Suunta 100 let za opicemi. Potřebuje

        k tomu spešl programy (Fénix je o míle dále, připojí se USB kabelem k PC a tváří se

        jako fleška, se soubory lze nakládat bez omezení, stahovat, kopírovat,

        zálohovat software i nahrané mapy, waypointy a vůbec všechno, navíc lze

        soubory odesílat a přijímat bezdrátově přes Bluetooth)

        1. Nelze provádět podrobnější nastavení přístroje bez PC (Fénix je

        kompletně nezávisle nastavitelný)

        1. nespolupracuje s žádnými mapami (Fénix žere všechny vektorové

        Garmin-compatible mapy, pracuje na slušné úrovni s Pois)

        1. má malou paměť (Fénix pojme 10× více waypointů a mnohem

        více tras)

        1. navigace nic moc (Fénix vede neomylně velkou šipkou přes celý displej,

        ukazuje polohu na vektorové minimapě se spoustou pojmenovaných bodů –

        hor, sídel atd., když jedu na kole po silnici, vidím na displeji každou

        křižovatku, přístroj zapípá, a ukáže šipkou, kam mám odbočit)

        1. Proti Fénixu má málo funkcí (teď ale nevím, zda to náhodou není

        výhoda, desítky ne-li stovky Fénixových funkcí snad ani nejdou využít, to

        by si člověk musel nadefinovat desítky displejů – což u Garmina jde

        libovolně, Ambit má v tomto omezení)

        1. Bez programů Moveslink a Movescount je člověk namydlený (Garmin si

        poradí bez jakéhokoliv dodatečného software, je to samostatná jednotka)

        0 0
        • jeffino  

          nevím teda co ti vadí na movescoutu o garmin connectu bych pomlčel:), obrazovek a funkcí si vytvoříš nebo stáhneš plnou prdel, pokud hodinky používáš k dennodennímu tréningu tak se stejně připojuješ ke komplu, co se týká navigace mě stačí pouze mít např. uložený souřadnice stanu, abych věděl kam se po celodenní lezbě vrátit, vyloženě jako navigaci to používat ani nechci:)

          btw ambity 2ky ve srovnání se starejma ambitama jsou mnohem subtilnější, mám úzký zápěstí a sedí perfektně, ale to bude individuální.

          navíc nikde není napsaný, že soudruzi z finska něco s tou navigací neprovedou samože k lepšímu:)

          0 0
          • Singlespeed  

            Movescount je ok. Ale Ambit2 by mohl být trochu samostatnější. Proč se netváří jako běžné USB zařízení je mi záhadou. Garmin connect skoro vůbec nepoužívám, nelíbí se mi. Fénix není vázán na žádný software, jde z něj stahovat do čehokoliv cokoliv stejně tak do něj nahrávat. Generuje běžné GPX soubory.

            0 0
            • jeffino  

              no kdy by byl fenix vázanej pouze na garmin connect, tak by to byla asi tragédie:)

              ono třeba taky lidem vadí na ambitu, že nemaj vibrační alarmy vs. 910×t(nevím jak fenix)

              0 0
        • Systémák  

          ja ty hodinky na navigaci stejne neplanuji pouzivat – hlavni vyuziti je sport.

          s jinyma hodinkama nemam zkusenost, ale proti movescountu a moveslinku zatim nic nemam.

          na ruce si na ne zatim zvykam – oproti klasickym hodinkam je to preci jen extrem, ale netlaci, takze jsem happy.

          0 0
        • McBlacky  

          4,5,6 na tom by měli zamakat to je fakt, ten vektorový podklad by se hodil hodně

          0 0
        • black.horse  

          Mám dotaz na Fénixe, nestává se Ti, že si omylem zmáčkneš ty postranní tlačítka? Třeba rukávem bundy, okrajem rukavice atd? Přijdou mi dost na ráně… Aktuálně používám občasně 910XT a zvažuju přechod, ale tohle by mi dost vadilo.

          Četl jsem, že v novém FW je už podpora footpodu a cykločidel, fungují bez potíží?

          0 0
          • Singlespeed  

            Popravdě řečeno, nechtěného zmáčknutí postranních tlačítek jsem si nevšiml…

            Fénix deklaruje podporu všelikých ANT+ čidel. Já můžu hodnotit jen kombinované čidlo cyklistické rychlost/kadence. S tím spolupracuje bez problémů (je třeba manuálně nastavit, aby bral rychlost z čidla a ne z GPS). Zatím nespolupracuje s jednoduchými cykl. čidly (zvlášť rychlost, zvlášť kadence).

            0 0
    • Systémák  

      Dva dotazy na ambit 2:

      1,ma nekdo overeno, co meri presneji, jestli ambity nebo tachometr? Ambit 2 mi dnes nameril 45,71 km a tachometr 47km. To mi prijde jako podstatny detail.. A ted co meri blbe? :-D dle mapy je trasa ambitem zachycena uplne presne, tak si zacinam myslet, ze na tachaci muze byt nastaven spatny rozmer kola nebo neco.. Jake mate zkusenosti vy?

      2,ne movescountu mam vyple gps timekeeping a i v hodinkach, ale presto, po pripojeni hodinek k pc, se mi ten cas dle gps posune a bohuzel ten cas je snad 30–40 sekund napred oproti atomovym hodinam, coz samo o sobe mi prijde jako neco neskutecneho, doslova wtf? Takze pokazde to musim jak blbec rucne posnovat, coz me dost sere. Nekdo nejakou radu? Nebo duvod proc cas dle gps jde blbe? Reset gps muze pomoct?

      0 0
      • Singlespeed  

        Přesněji měří správně nastavený tachometr. Proto se také GPS přístroje doplňují o tachometrické snímače. Jinak, GPS-ka mi taky měří při jízdě na kole většinou o nějaký ten kilometřík méně než tacháč.

        0 0
        • alex44  

          Pánové máte někdo Fenix 2? Podporuje to více kol, nebo jen jedno? Díky

          0 0
          • black.horse  

            Mám, sice jej používám pouze na běh a turistiku, ale můžeš si tam nadefinovat několik různých aktivit i cyklo a pro ně zvlášť nastavení parametrů… co bych jako problém viděl, že to stejně neumí dvě různé sady čidel kadence/rychlosti pokud používáš. Navíc data z toho budeš stahovat do nějaké aplikace-deníku a tam si to rozdělíš dle sebe, imho v hodinkách je to trošku zbytečná a duplicitní věc. edit: Navíc mě napadá, že příznak aktivity,který to uloží (do FIT souboru, nemusí být(resp. imho nebude) vůbec kompatibilní se SW kde to vyhodnocuješ). Za mě ideál dělit až v SW.

            0 0
            • h4nz3k  

              Jak jsi na tom se spolehlivostí Fenix 2?

              Na forech garmin čtu pořád nějaké problémy – buď přesnost GPS nebo restarty a nesprávné fungování některých věcí po updatu..

              Uvažuju o jejich koupi, ale nerad bych vyhodil tolik peněz za něco co nefunguje…

              zase na dcrainmaker.com je doporučuje jako všestranné hodinky.

              Plánované využití je běh, kolo, plavání a turistika.

              0 0
              • black.horse  

                Jako u všech Garmin přístrojů je to celkem OK, ale stále mám výhrady… zmíněné zamrznutí nebo restarty apod jsem vůbec nikdy neměl, takže tohle v klidu. S přesností si po půlroce troufnu říct, že jsem spokojen nadmíru, nejlepší z toho co jsem zatím od Garminu měl doma. Dosavadní zkušenosti s přesností (zkusel jsem třeba stejnou bajkovou trasu se všemi přístroji a pak porovnával záznam) bych seřadil od nejpřesnějšího: 1)Fenix2 2)910XT/Edge800 … dlouho nic a pak na konci 3)Edge500. U Fenixe mi trápí jiný problém, před časem začal dělat to, že náhodně u některých aktivit část dílčích dat neuloží… takže ve výsledku je sumarizace měření v pořádku, ale chybí třeba část grafu třeba první 3km z dvaceti apod. Dle všeho by to mohl řešit poslední upgrade FW (upgrade SW stále u něj vydávají zhruba cca 2–4× za čtvrletí) – ale jelikož se to děje statisticky na každým desátým až dvacátým tréninku, tak je moc brzo na to, říct, že to opravili… K plaveckým funkcím se nevyjádřím, plavu už rok s Garmin Swim a Fenixe tak do vody netahám. Já na Fénixe přešel pro běh z 910×t kvůli pár věcem, vyhovuje mi, stahování dat přes USB, u 910×t mi sralo ant+ spojování s PC a to že to pak nešlo zobrazit jako mass storage. Fenix je příjemný na ovládání, ale je to věc zvyku a sedí mi designově. Fajn je výdrž baterie i praktičnost univerzálního užití i když z důvodu vlastnictví přístroje nevyužívám více jeho potenciál. Osobně ale jsem toho názoru, že na trhu není přístroj, ke kterému bych neměl výhrady, protože ani není kombinace vlastní která by mi plně vyhovovala, Fénixe2 beru jako pro mě rozumný kompromis. Každopádně z osobní zkušenosti, když vezmeš silničku a 3 různé přístroje, tak je to cajk, data jsou podobné… ale když třeba jsem přístroje vzal na několik hodin do kopců a do hlubších lesů, tak za pár hodin zjistíš, že na každým z nich máš vlastně trošku jiná data s jinou odchylkou, něco je dáno technologií GPS/Glonass a něco vlastnostmi přístroje. Takže je výběr často o konkrétních preferencích.

                0 0
    • Krys  

      Tak som sa nechal zblbnúť a idem do toho.

      Snorím po internete a na začiatok sa mi celkom pozdával Fenix 2 Performer

      Forerunery vyzerajú tiež celkom k svetu a už sa chystá nejaký nový

      No a potom som sa začítal do Suunto stránok a tie rôzne Ambity vyzerajú tiež fasa. Pripadá mi taký „civilnejší“.

      No a teraz babo raď.

      Momentálne hlavne behám, ale aj k bicyklu sa chcem vrátiť a občas aj plávam a turistikujem. Hlavnou prioritou je čo najpresnejší záznam trasy aj v sťažených podmienkach. Tréningové funkcie, ako napríklad upozornenie na zmenu počas intervalového tréningu asi majú už všetky tieto vyššie modely. Takže rozdiel bude asi len v užívateľskom komforte a spôsobe spracovania dát (pripojenie, software atď.)

      Je tu niekto, kto má intenzívnejšie skúsenosti ako s Fénixom, tak aj s porovnateľným modelom od Suunto?

      0 0
      • Singlespeed  

        Vlastnosti vsech GPS pristroju, ktere jsem pouzival, bylo to, ze v hodne hustem lese, sevrenych udolich, souteskach a kanonech ukazovaly hodne nepresne nebo se ztracely uplne. S tim je treba pocitat i u Fenixu a Ambitu.

        0 0
        • Krys  

          Preto ma zaujíma skôr ten užívateľský komfort atď.

          0 0
          • Singlespeed  

            Precti si tohle vlakno od zacatku. Pristroje jsou zde porovnane ze vsech stran, pro rozhodovani, ktery koupit by to melo stacit.

            0 0
            • Krys  

              Aj toto vlákno som prečítal celé. ;) Tvoje príspevky sú celkom blízko odpovedí na moje otázky. Ďakujem

              0 0
      • McBlacky  

        kdybys vybíral Suunto, tak hodně dobře zvaž jakou variantu, pokud budeš podnikat delší tůry nebo kolo, tak s vteřinovým záznamem ti ty levnější modely nevydrží celý den. Třeba trojka sport papírově 8 ale v reálu tak 6–7 podle počasí, to samé dvojka S a R u Rka dokonce máš na výběr jen 1 nebo 60sec ukládání u Ska a 3 Sport naštěstí 1,5,60.

        V podstatě to pak znamená vzít plnohodnotnou dvojku, nebo trojku Peak a to je min o třetinu dražší než ty ořezaný verze :/

        0 0
        • Krys  

          Tak u Suunto som bral do úvahy porovnateľné modely s Fénixom ako napríklad Ambit2 a ten je cenovo približne v rovnakej hladine ako Fénix 2 Performer. Papierovú výdrž majú tieto dva rovnakú.

          Tie oklieštené Ambity som z výberu vyradil hneď na začiatku. Keď už dávať toľko peňazí, tak nech je to komplexné riešenie.

          Ja to beriem tak, že ak to vie napr. zaznamenávať plávanie v krytej plavárni a ešte počítať tempá, tak veľmi rád začnem plávať pravidelne, len aby som to vyskúšal :)

          Voľakedy mi stačili hodinky na beh a obyčajný cyklokomp na bajk. Teraz nejaký čas fungujem s aplikáciami v mobile, ale začínam mať vyššie nároky na presnosť záznamu. Plus chcem začať sledovať HR a vedieť aktuálne tempo, tiež nie je na zahodenie, keď chcem svoj bežecký tréning posunúť ďalej.

          0 0
      • Krys  

        Tak toto je zaujímavé: Vytváranie Suunto aplikácii pomocou:

        dát z Chrono, GPS, hrudného pásu a informácii o počasí a nadmorskej výške

        dát z behania, cyklistika a plávania

        bohaté matematické funkcie, logika IF / THEN., zvuk, podsvietenie, atď.

        Skúšali ste to niekto? Je to použiteľné alebo je to len taká pičovinka na nalákanie programátorov? ? :)

        0 0
        • McBlacky  

          si to zkus sám, na webu movescount je app designer. nemusíš mít ani registrovaný přístroj do profilu a můžeš si je vytvářet. Ale jinak tech aplikací už tam jsou stovky možná tisíce.

          0 0
        • black.horse  

          K tomu jen doplním, že Garmin něco podobného právě bude otevírat také, konkrétně pro fr920×t bude možné tvořit app.

          0 0
          • Krys  

            Ona tá 920-ka všeobecne vyzerá ako riadne delo. Okrem iného vie napr. aj GLONASS. Ten ale vedia napr. aj niektoré Tomtom-y v nižšej cenovej hladine. Tie ešte musím preštudovať. Vyzerajú celkom pekne a tep merajú bez hrudného pásu (je to vôbec výhoda?).

            0 0
            • McBlacky  

              ty lepší pásy ti měří i nádechy, což taky není až tak od věci, když se chceš naučit správně dýchat.

              Osobně ale nemá s měřením na ruce zkušenost, ale podle toho jak se hodinky občas hýbou při těžším běhu v terénu,tak nevím jestli to je tak přesný jako pás.

              0 0
              • black.horse  

                skoro bych řekl, že jsem někde viděl srovnání (asi klasika DCRainmaker) grafu z pásu na hrudníku a nějakého zápěstního snímače a byl tam rozdíl v přesnosti. Výkyvy + lokální chyby. Řekl jako sranda graf do sbírky na Fejsíčku nebo jinde proč ne, ale sám bych to ani na hobby analýzu nechtěl, protože přeci jen než absolutní čísla je důležitejší průběh grafu v čase s ohledem na tréninkový motiv. Tím ale nelze vyloučit, že vývoj pokročil (četl jsem to před rokem) a nebo se jednalo o chybu konkrétního modelu/produk­tu/výrobce. Ale prostě od té doby jsem spíše skeptik.

                0 0
                • McBlacky  

                  taky si myslím že kdyby to bylo tak easy tak by to bylo brutálně rozšířený, protože minimálně ženská půlka populace by se bez těch pásů ráda a hned obešla :)

                  0 0
              • Krys  

                Vlastne áno, a navyše aj akcelerometer v hrudnom páse sa asi nedá nahradiť niečím na zápästí.

                0 0
                • black.horse  

                  Ten určitě ne, dělá se akcelerometr v hodinkách resp. krokoměr, ale je to nesrovnatelné. Zvláště u trailového běhu je to nesmysl, ale tam je občas nesmysl i krokoměr na pásu, protože v technice nohy pokládáš podle šutrů/kořenů a né podle ideálu.

                  0 0
      • black.horse  

        Hele, náhodou jsem na behej.com před chvílí našel tohle Ten test v odkazu jsem nečetl, mám Fenix2 a na Suunto přecházet neplánuju.

        0 0
        • trener  

          ahoj.mám Fenix 2 a zajímalo by mě,jestli se dají vynulovat ujeté celkové km.nemohu to nikde najít.dík

          0 0
          • Johnnyxjr  

            Dej tovarni nastaveni

            0 0
            • trener  

              to jsem udělal,km zůstaly

              0 0
              • Johnnyxjr  

                Mel jsem je asi pred pul rokem ted mam F3 a kdyz jsem dal obnovit do tovarniho nastaveni tak jsem vsechno vymazal jeste mozna historie a nebo hard reset postup je na strankach garminu

                0 0
                • trener  

                  díky,vyzkouším­.v historii to nejde.

                  0 0
                • raceman  

                  a proč si šel z F2 na F3, kvůli designu nebo i kvůli nějakým funkcím? :)

                  0 0
                  • Johnnyxjr  

                    Na prvním místě byla možnost bejt zároveň na ant+ a bluetooth ( notifikace )

                    co se týká přesnosti gps tak jsou oba modely u mě nastejno ( glonas nepoužívám když jsem ho zapnul tak vždy byla trasa o cca 5% kratší než v reálu ) další vec co rozhodlo pro F3 bylo automatické nahrávání přes wifi chvilku jsem s tím bojoval ale ted to chodí perfektně přiběhnu jdu do sprchy a jak vylezu je to na Gc no a na posledním místě asi vzhed přece jenom je to pěknej kousek mám je od 20.3. čekal jsem na ně od 9.1. předobjednávka ty dvojky jsem dokázal celkem dobře prodat za 8 hned jak ty F3 byli na světě 5.1. těch věcí co rozhodlo bylo asi víc ale ty hlavní jsem ti napsal na kolo používám E1000 původně jsem myslel že budu používat i ty F3 ale čas od času potřebuju mapu na cestu. Jo jinak to že u těch F3 nejsou žádné mapy to mě nějak neomezuje jsem zvyklej pracovat v MGRS a papírovku taky trochu zvládám tak asi tak.

                    0 0
                    • Pechysson  

                      ahoj prosim te, potreboval bych poradit. moje stary sunnta uz dosluhujou, kolo me ukradli se vsema jeho senzorama, tak koukam po F3. uz sem si ji byl prohlidnout ale pak jsem narazil na garmin forum kde to snad vsichni majitele pomluvaj a hromadne vracej kvulu upgradum a totalnimu zamrzani. meri treba jen 15km a pak ukazuje namereny hodnoty ale nezaznamenava. GPS je pry ulpne mimo. https://forums.garmin.com/showthread.php… na tom foru sou to podle me hlavne amici. jakou mas ty zkusenost? dik

                      0 0
      • Krys  

        Tak OK. Ďakujem za cenné pripomienky. Váhy sa mi preklopili k Fénixovi a už som ho objednal.

        0 0
    • MirekZ  

      Kdyby někdo chtěl Fenix 1, tak viz inzerce. Díky, Mirek.

      0 0
    • mandak  

      Žďárec, nechce se mi plácat s dalším vláknem, tak doplním sem. Planuju nákup garmin fénix 2, teď je lze sehnat za 5600 kc nové. Máte s nimi někdo zkušenosti, zda opravdu vydrží to, co v recenzích a nejsou s nimi žádné problemy? Mají nějaké slabé stránky? Potrebuju spis na běh, turistiku, kolo, plavání, běžky atp…

      0 0
      • salisbury  

        Prosím tě, plánuji koupit také Fenixy 2… Kdepak je nabízí za 5600,– ?? Díky moc.

        0 0
      • salisbury  

        Prosím tě, plánuji koupit také Fenixy 2… Kdepak je nabízí za 5600,– ?? Díky moc.

        0 0
        • mandak  

          Hele Hervis je má za 7 a něco a přes víkend tam bývá občas ještě 20 procent dolů, tak jsem si říkal, že za ty prachy nový je to famózní kup. Dneska si pro ně jedu, tak jsem zvedavej.

          0 0
      • René Kolísko  

        čau, já je koupil z druhé ruky asi před půl rokem a jsem maximálně spokojenej. Nosím je pořád. Pořizoval jsem je hlavně kvůli běhání, ale koupil jsem si i ten držák na kolo a fungujou bezchybně. Jen jednou se mi během aktivity restartovaly, ale naštěstí jsem si toho hned všiml a po nastartování šlo v aktivitě pokračovat, takže žádná ztráta dat. Párkrát jsem s nima i plaval v bazéně, ale tam je to slabší. Ne vždycky zaznamenají otočku (tak jeden případ z 20–30 otoček). Rozpoznávání stylu je uplně mimo, ale to je drobnost.

        Přesnost GPS si myslím, že je v pohodě, samozřejmě v hustým lese a mezi vysokejma barákama je to slabší, ale to je u všech. Někdy mě překvapuje i přesnost výškoměru, hlavně při chození po horách, kdy se fénixy liší od turistických značek o 0–5 metrů. Což je podle mě super.

        Jestli máš nějaký otázky ještě, ptej se.

        0 0
    • Bystrous  

      Ahoj, kdyby někdo chtěl Ambit 3ky tak prodávám verzi Sapphire s tepákem staré 1,5 roku za 7000.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.