• black.horse

    Ahoj,

    ovlivněn lahodným mokem, zakládám toto téma:-)

    Takže, prosím, v rámci možností tohoto fóra, trošku kultivovaně a slušně, jaký alkohol máte rádi? Především NEmainstreamové formy, zkrátka méně známé značky, produkty… Vaše srdcovky či milé překvapení… co, kdy, kde Vás zaujalo? Co byste rádi doporučili ostatním? Nějaké ochutnávky, degustace atd? Zajímavé nákupy? Lokální výrobny? Servírování a vše okolo… zkrátka i něco tak přízemního jako chlast může mít svoje kouzlo a kulturu!

    Pokud jsem na něco zajímavého (jakože určitě ano) v anketě zapomněl, doplňte mě, poučte mě.

    • Sgt Pepper  

      pravidlo číslo jedna – nezakládej diskuze v podroušeném stavu :-)

      • black.horse  

        naopak, tahle je vyjímečně seriózní ;-) káva, čaje se tu uchytili… dobrej chlast tu skomírá, občas se někde něco mihne, snad se to tu rozjede a bude tu zajímavá inspirace.

        • Sgt Pepper  

          v tom případě ti tam chybí sherry a portský (což není ani víno, ani tvrdej) a bylinky (na těch ujíždím poslední dobou já)

          • black.horse  

            Hmmm, to nikdy nerozdělíš na 100%… jak hudba, kategorie si prolínají… Sherry mám osobně v kategorii " Sladký šňaps (Baileys, Garone a spol.)" a ještě jsem nepotkal něco, co by mě přesvědčilo… „Bylinky“ bych přirovnal buď do Pálenek, kdysi jsem v Rakousku kolem Schladmingu ochutnal něco, co místňáci dělají z mladých větviček borovic a nevím název, ale dodnes vzpomínám, že mi to zaujalo a nebo obecně do „Becher, Griotka, Fernet“ třeba bylinná jesenka nebo jak se to jmenuje:) na šoufl trávení je to fajn:-)

            • Pytlik  

              Zirben schnaps? Pali si to doma,oficialne to neexistuje, ale maji to vsude? Ma to myslim i nejaky lokalni nazev…

              • shauriq  

                lokalni nazev je zirben schnaps… oficialne to maji vsude.. snad i v lidlu.. pali se to v uuplne kazdy alpsky palenici a koupis to v uplne kazdem obchode s alkohlolem.. .. a je to palenka ze šišek limby..

                • TomasHrdy  

                  Pálenka ze šišek to asi nebude, bych chtěl vidět jak šišky vykvasí :o). To bude spíš nějak výluh v alkoholu.

                  • hekynen  

                    Jestli to nebude dokonce macerace…

                  • Sgt Pepper  

                    alkohol se dá vypálit ze všeho…však vzpomeňme legendárního Čonkina :-)

                    • hekynen  

                      Kilo hoven kilo cukru? :-)

                    • mastihuba  

                      jo, ale jak to chutna, jednou jsem pil lavorovicu nekde od kapusan. kvasnice, repa cukr… pachlo to jak zvratky a chutnalo to zrovna tak. :) vyhonky mladejch smrcku, jsou proti tomu elixír mládí. :-)

                  • dolomiti  

                    Vždyť to píšu ;-) nakládá se to do Obstleru, což je pálenka z jablek, která se používá jako základ na všechno :-D Když ochutnáš nějakou domácí (né kupovanou), tak je to jako když cedíč smolu mezi zuby :-D Podobný je tomu Encian u kterýho se do Obstleru nakladá kořen Encianu. Tam je to zase jako když cedíš hlínu :-D

            • mastihuba  

              znamej todle delal z výhonků smrčku :-)

            • SKYlined  

              Nedělá se to z větviček ale ze sisek toho stromu. Pálí se to oficiálně a koupíš ho i v obchodě ale ten nejlepší si pálí starousedlici sami. Je to.podobné jako v česku se slivou, domácí je stejně nejlepší

              • SKYlined  

                Jo a ty sisky se sbírají v určitou dobu v roce jenom a nejlepší prý je za úplňku ;)

                • Tencovozikmin  

                  Treba pred vysemenenim kdyz jsou hezky drevnate :-)

                  • SKYlined  

                    Ta šiška musí mit určitou barvu, jo a Zirbenschnaps jako takový se nepálí to jsem popletl

                    • Tencovozikmin  

                      Tak jsem si to vyguglil a i se to prepaluje,ale vysledek uz je zas trochu jine piti. Kazdopadne jsem to jeste nepil a stoji to za usrknuti. Dik za inspiraci.

                    • dolomiti  

                      ty zirmový šišky se sbírají jen v období kdy jsou takříkajíc živý, to znamená plný smoly. Nasekají se nakousky a ty se naloží do Obstleru (někdy Grapa, ale to není ono) a nechá se to vylouhovat. Když je to hotový, tak podle chuti se ten koncentrát dořeďuje Obstlerem. Je to sice jihotyrolskej postup, ale v rakousku to bude podobný. Přepalování je problém (licence, papíry atd.) Tyhle louhovací schnapsy si dělá skoro každej sám.

              • black.horse  

                Jo, máš recht, to bude ono, díky za opravu :-) už je to hodně let, co to tehdy pan domácí na penzionu vytáhl ze špajzu:-)

            • dolomiti  

              asi myslíš Zirm ;-) jenže ten se vlastně děla ze šišek, tak těžko říct :-D

    • AussigBiker  

      V ankete ti chybi volba: vsechno z uvedeneho :D.

      Zaujaly me whysky jako treba Bowmore, Laphroig, Ardbeg, ty kourovy to je narez :)

      • iron.hide  

        jj tie dve Laphroig a Ardbeg som sem chcel tiez napisat. Top pitie, lahoda, a ta vona. Odporucam

      • MnemonicJ  

        pod to bych se taky podepsal, to je fakt super

      • lukas aka mitro  

        Z beznych viceletych za podobnou cenu ti tam bych jeste Lagavulin 16 a Caol Ila 12…Laphroig 10 a Ardbeg 10 jsou urcite dobre. Talisker se sem taky hodi, ale 10 lety uz dochazi a novy Skye a Storm mi az tolik nejedou…prijdou mi zbytecne stiplave. Bowmore nemam jeste otestovany, ale u nej je dulezite byvrat konkretni plneni, ne vsechny jsou udajne dobre. Tyhle kourove jsou skvele na zimu:)

        Manzelce chutna Cardhu 12, 15 leta je taky dobra. Osobne rad stridam oblasti a typy, protoze pak lepe vnimas kontrast. Odegustovat Laphroig a na to pokracovat s Ardbegem, tak tolik zmen nenajdes (jasne, jod, jina chut koure..ale i tak..).

        Co je super, jak vecer nechal dopitou sklenku na stole a cuchnes k ni rano…u nekterych pak vazne citis ty citrony, vanilky, lucni kviti a tak:)

    • JFtryall  

      Nemas tam cidery. :-) Nase ceske jsou top. Obcas si to dam mnohem radsi, nez treba vino. Jinak pivko-Policku a par mensich pivovaru po okoli. Z velkych Budvar.

      • Sgt Pepper  

        popularita cideru zase opadne, jak Rusko zruší sankce/embargo na jablka a v Polsku budou mít odbyt…

      • black.horse  

        A jaké Cidery Tě zaujaly nebo bys doporučil vyzkoušet? Já osobně je moc neznám, kdysi mi žena přivezla z výletu z UK Strongbow a tady jsem zkoušel Tátův sad a pak kdysi něco na nějakých trzích. Přišlo mi to dobré, zajímavé (nemám k pití takový ten „český“ přístup, že co je trošku sladší = sračka, spíše naopak (mám rád ledová a slámová vína), ale přiznám se, že jsem si nenašel nikdy čas tohle blíže zkoumat…

        • JFtryall  

          Pragrovka. Delaji nekolik druhu, suche, polosuche, medove. Vsechno mi hodne chutna., nejen cidery. Mel jsem taky toceny cider od nich a to teda hrozne dava. :-) Pak jsem jeste zkousel velky cider ve vinovych lahvich- da se sehnat v Makru nebo ve Sklizenu, nevzpominam si na nazev. Ten je navic v bio kvalite a je taky super. Stoji to uz ale stejne nebo i vic jako bezne vino. Tatuv sad jsem taky mel. Prager ale asi vede.

        • Stingray  

          Čepovanej Prager na Zbraslavi u stánku, fakt dobrota. Naposledy neměli čepovanej, tak měli ve skle hruškovej a taky to nebylo špatný.

        • nitraq  

          U cidru je třeba rozlišovat britskej typ (trochu podobný pivu, může být doslazený, v půllitrovkách, např. ten Strongbow, Carling…) a francouzský typ (trochu podobný vínu, nedoslazuje se, v sedmičkách). Dobrej britskýho typu je Joker – http://joker-cider.cz/, z východních Čech, koukám, že už ho točí i v Praze. A dobrej francouzskýho typu je ve Všenorech – http://www.cidrerie.cz/. V létě tam mají pěknou zahrádku a gril k dispozici, takže si můžeš vzít nějaký klobásky a tam si je udělat.

          • puka  

            Cidery, palety … Nějaké hipsterské poutní místo? :)

          • svářeč  

            vloni v létě na Uprisingu v Bratislavě-

            hlásím u stánku tři cidery,dostávám hnusný teplý piva a platím 3,5 éček.kopu všechny tři na ex(kamoši to pít nechtěli) a obědnávám hlasitě opět 3× cider.dostávám plnej kelímek ledu a cca decku cideru v každém kelímku.platím 4,5 éček.stěžuju si na moc ledu-odpověď " máme to tak nakázané ".piju opět vše na ex,přece to kamošum nebudu dávat,bylo toho prostě málo a objednávám tři hnusný piva,platím 3,5 euro a jdu konečně dopiče od toho debilního stánku.

            • dolomiti  

              na kvalitu nekoukej :-D za ty peníze ;-)

              • lukas aka mitro  

                +1:D

              • svářeč  

                tak samozřejmě :D

                kámoška byla tou dobou bajkovat po rakouských parcích a týden sakum prdum jí tam vyšel na 450eur a já to samé projebal za 4 dny v BA a pamatuju si max příjezd a odjezd :D

      • Sunshine 29  

        Jo, takovej dobře vychlazenej Záviš potěší.

    • Jason Voorhees  

      Pivo (ležák spodně kvašený), Bourbon hlavně Jack, Gentleman jack, Single barrel + zkoušim i novinky jako Bulleit bourbon, Woodforde reserve, Jim Beam signature craft 12y – doporučuju všechny, Tequilla zlatá (solo), domácí pálenky a občas když chci zaprasit tak klidně Myslivec…ale moc často nesosam a když už, tak je to na pár dní a ještě dýl je mi zle, njn věk… :-D

    • Strakááč  

      hustý… jsem nalitej a narážím na tohle vlákno na BF :D :D

      jednoznačně pivo… jakože piju i tvrdej.. ale pivem to začíná.. bez piva nejni začátku… jen tvrdej je nuda..

      "piju já, piju rád… destiláty umím pálit, ochutnej, škoda slov, tohle nejde nepochválit… srdce, sám já, mozek usíná… kdo pije taky po smrti, tak se usmívá… řek a pak filtrovat… ééjhle je tu medicína.. potom nám.. nehrozí… v zimě rýma, v létě úpal… četník na to přišel já ho nepozval… a už mě vítáá.. krimináál… co chtěj ty stráže… proč železa mi dávaj, já jenom pil… :D :D ":https://www.youtube.com/watch?…

      • black.horse  

        jo, tak přesně tenhle typ lidí jsem tu nechtěl vidět :-D

      • Sgt Pepper  

        po včerejšku snad jenom…

      • Jason Voorhees  

        V sobotu večer nalitej? Já mam na plátně puštěnej Tourmalet a jedu válce ;-)

        • Strakááč  

          jen jeď :D

          bratránek a jeho narozky… tahle věta asi stačí..

          dneska je to chabý.. dal jsem jen tři štamprdle ořechovky a šest desítek… jakože nalitej nejsem.. použil jsem špatný slovo.. spíš jsem jen napitej… mi přijde, jako bych teď vystřízlivěl…

          • Jason Voorhees  

            …to byl fór, kde bych vzal válce :-D …jsem v háku, ale st+čt byly hodně výživný, známej zapíjel kluka, druhej den vyprošťovačka a dorazil jsem někdy ve 3 ráno taxíkem, už jsem ani nemoh řídit kolo a ještě teď jsem nějakej dehydrovanej. No nic, jdu si aspoň pro lepší pocit umejt těch 5 kilo bahna z kola co jsem nasbíral tady na poli po cestě do knajpy :-D

        • Sgt Pepper  

          já jsem si právě doklikal tři „certifikáty“ na Microsoft Virtual Academy :-) jdu spát…

      • AussigBiker  

        Pivo je vozka, co rozvazi alkohol :)

    • Tulipanek  

      Ja teda vubec alkac nepiju ani ten nejslabsi, nicmene rad si zahulim nejakou marihuanu. Je to lepsi podle me :) Momentalne jsem zhulenej hhhhh

      • Jason Voorhees  

        Akorát strašidlo jménem Hulihlad moc cyklistice nepřeje, potřebuješ bejt lehkej a ne sežrat ledničku za večer :-D

        • Strakááč  

          nehulím, nezkusil jsem, nechci zkusit.......

          ale i bez toho bych někdy sežral celou ledničku… ale naštěstí je v tej lednici vždycky hovno.. vždycky nakouknu, jestli se to náhodou po pěti minutách nezměnilo… ejhle… nezměnilo.. tak po minutě to zas zavřu… ale zachvilku zas cestou kolem otevřu, jestli se nestal zázrak…

        • Tulipanek  

          :DDDDD

    • maros.77  

      Jedině RUM

    • Tencovozikmin  

      Chtel jsem hasovat rum a kliklo to na whisku. Zmenit uz to nejde. Diplomatico Donpapa Metusalem atd. dobrym rumem nikdy nepohrdnu.

    • mastihuba  

      jestli bude ještě nejakej lv sraz, tak mi připomeň ze mam dovézt domácí ořechovku :-) tim ostatnim te tady nebudu zatěžovat :-)

    • jIrI___  

      Jsem zvědavý, jestli tohle vlákno bude smazáno stejně jako X dalších, které se cyklistiky ani kouskem netýkaly.

    • Atilla  

      Rum!!!

      • SKYlined  

        Už se tesim na Rychleby, krásně vychlazenou Holbu a Don papa k tomu hmm…

        • Atilla  

          Osobně se snažím namíchat, když začnu rumem, tak už pouze tvrdý alkohol. A ráno mi je dobře. Jakmile to začnu míchat, tak i po menším množství mám bolehlav.

    • jIrI___  

      Pro lidi z Ostravy a okolí, kteří chtějí ochutnat něco jakože lepšího a nechtějí hned kupovat flašky za stovky korun, doporučuju navštívit podnik 2to2 se zajímavým konceptem, kdy za panák chtějí jen nákupní cenu a pak platíte za čas v podniku strávený. Člověk pak aspoň zjistí, že do toho snobského alkoholu se nejspíš musí prochlastat a tuzemák, myslivec a zelená (v 2to2 doporučuju, mají tam skvělou od Bartidy!) je nenahraditelný. Holt snobem se musí člověk narodit nebo na tom pilně pracovat od útlého mládí :)

      • Atilla  

        Tak kdo se chce jen motat a nejde mu o chuť, kvalitu a zdraví klidně do sebe může kopat levný chlast.

        • jIrI___  

          Zvlášť to „zdraví“ působí ve spojení s chlastem velice úsměvně.

          • Atilla  

            Jo zelená plná éček a barevný tuzemak, bude na stejné úrovni jako rum co zraje 20 let v sudu:)

            • Pedro404  

              Jako nemam to ničim podložený, ale nechce se mi věřit, že by se při střídmý konzumaci ve srovnání s drahym rumem nějaký éčka ze zelený negativně projevily na zdraví, a naopak, když budeš lejt první ligu, tak ty éčka budou tvůj nejmenší problém.

          • Pytlik  

            Mozna te to prekvapi,ale je i dusevni zdravi. A obcas to chce v ramci zachovani rovnovahy trochu vypnout,zrelaxovat, nemyslet na vsechny problemy,ktere clovek musi standardne resit…Samozrejme to neni o tom do sebe kopat do nemoty Bozkov…A co se tyce fyzickeho zdravi,tak do urciteho mensiho mnozstvi desinfekcni ucinky prevladaji…kdyz do sebe nelijes patoky,ktere ti jen nici jatra od startu…;-)

      • Kubiczech  

        Díky za tip na tu zelenou. Snad to nebude další neslavný pokus, jak překonat Božkov Peprmint. (: Éčka jsou v pohodě, musíte to zapíjet palmovým olejem s lepkem.

        • mastihuba  

          zelena vod Božkova je hnus, Prostějov je daleko lepší :-)

        • jIrI___  

          Oproti Hanácké zelené tam rozdíl k lepšímu cítit jde, ale v mém případě to není tak velký rozdíl, aby ospravedlnil cenu cca o 100 Kč vyšší. Ale když jednou za čas příjdou prémie z rachoty a to si pak člověk rád vyhodí z kopýtka :). V 2to2 baru ten cenový rozdíl už není tak velký a panák za 9 Kč je super nabídka.

    • YuraOlomouc  

      Mam takovej blbej zvyk. Od zakladky nechlastam…

      • puka  

        Ty jsi jako vegan – Nikdo se neptal a stejně nám to tu podsunuješ.

        • YuraOlomouc  

          Co to meles. Mas to i v ankete ty ochlasto.

          • puka  

            Je to v anketě, kde se stačí odškrtnout a nemusíš to tu dál rozepisovat.

            Ochlasto? Nehlasoval jsem a nevím jak jsi na to přišel. :)

            • YuraOlomouc  

              " kde se stačí odškrtnout a nemusíš to tu dál rozepisovat"

              Coz muzes napsat kazdemu k do v tomhle vlakne neco pise. Tak se prober..

              • KAITEN  

                pokud jsem to pochopil, tak zakladateli jde o ritualy kolem alkoholu, pokud jsi abstinent tak to tu tezko asi nejak obohatis.

                • YuraOlomouc  

                  Tak evidentne obohatim, kdyz nejste schopni jeden koment prejit a mate potrebu ho komentovat. :))

                  • KAITEN  

                    ses jako zenska, musis mit posledni slovo

                  • Sgt Pepper  

                    hele, to máš jak se svěděním – je to nepříjemný, nikdo to nechce, ale když už to svědí, musíš to podrbat

                    ty tvoje komenty jsou něco podobnýho…

              • puka  

                Taky nejdeš do vlákna „daruji, vyměním, levně prodám“ aby jsi tam napsal, že nepotřebuješ danou věc.

                • YuraOlomouc  

                  Snaz se trochu vic. Tohle je dost chabe prirovnani.. Jinak mel to byt „for“ casto to rikam, ze „mam takovej zlozvyk“ nebo „blbej zvyk“ ze nepiju. Mel si napsat „proc blbej zvyk, bud rad, ze nepijes..“ ale ne to bych chtel asi na BF moc. :)))

                  • Pedro404  

                    Lol, takže lidi sou blbí, protože nenapsali to, co si chtěl:D

                  • puka  

                    Mně to je ukradený, co si kdo dělá, co pije a co ne, jen ať mi to necpe pod nos. Jestli to tvoje nutkání, dávat najevo, že jsi abstinent, tvé počínání ve společnosti musí být opravdu k smíchu. :)

          • Strakááč  

            Jen přirovnal vegana k abstinentovi.. nehledal bych v tom nic víc, nic míň…

        • Pedro404  

          Řek někdo vegan? Já sem vegan!

          • Sgt Pepper  

            piješ jen zelenou?

          • YuraOlomouc  

            No u tebe me to vubec neprekvapuje..

          • Strakááč  

            řízky, steak, špízy, volský voko a další dobrůtky nevedeš ? já bejt vegan, tak chcípnu hlady…

            • YuraOlomouc  

              Sojove maso voe..

              • Sgt Pepper  

                aha…takže z tohohle nic? aspoň neubude…

              • Strakááč  

                jo u moře jsme měli all inclusive.. bylo tam plno řízků.. každej si nabral 4 že se vezme i domu.. jednou se do toho zakrojilo kouslo… a jen tykrááávoo co to je za humus.. hned hm sojovy maso… tak všichni nosili celý řízky zpátky........ :D :D :D

                smutnej příměh že je ta soja tak hnusná :D

                • nitraq  

                  Kuchaři, co se snažil ze sójy udělat řízky, by měli obratem sebrat rondon a hnát ho z kuchyně svinským krokem. Sója jako náhražka masa ve formě plátků bez omáčky prostě nefunguje. Ale když se udělá v nějaký směsi zeleniny, případně hub a s omáčkou, tak to je plnohodnotná alternativa masa (myšleno kuchařsky, ne že na mě vyběhne Yura s nutriční tabulkou:D).

            • Pedro404  

              Njn, je holt třeba na to mít mentálně a zvládat nějaký základní sebeovládání, to každej neumí.

              • jIrI___  

                +1. Bývala přítelkyně byla veganka a byť se snažila sebevíc, tak se jí za těch 7 let nepovedlo mě přesvědčit, byť jsem na ní viděl, že na veganství není nic špatného. Ale když prostě člověk viděl řízek nebo smažák, tak tomu prostě nešlo odolat :D. V tomhle ohledu klobouk dolů před všemi vegany, na to už musí být člověk fest srdcař.

                • YuraOlomouc  

                  Ja jen vzdycky doufam, ze tihle lidi nebudou met decka a nebudou jim hned ze startu tak dojebavat zdravi. Ze delaji nesmysly svepravni lidi prosim, ale decko co se narodi dvoum veganum to je asi stejnej chudak jako decko adoptovane dvouma buzerantama..

                • Sgt Pepper  

                  hlavně evolučně je člověk všežravec a že si posledních pár let pár úchylů usmyslelo, že na miliony let evoluce kašlou a rozhodnou se být vegany/vegeta­riány…no, je to jejich boj, ale rozhodně to není zdravý ani přirozený

                  • Pedro404  

                    A co je v dnešní době přirozený a ověřený milionama let? Žrát maso smažený na oleji rozhodně ne.

                    • YuraOlomouc  

                      Jeste na nas vytahni argument a kde berou bilkoviny gorilly a kravy a ses jasnej. :))) Jinak s tim olejem mas naprostou pravdu. Tam neni problem to maso, ale ten „veganskej“ rostlinej olej. :)))

                      • Pedro404  

                        Na tebe nebudu vytahovat nic, nejsem blbej, abych se s tebou pouštěl do diskuze o žrádle:)

                        Každopádně bych tu ten off-topic ukončil, než si alkáči začnou stěžovat.

                        • black.horse  

                          V klidu, žádný spěch, pohádejte se dosytosti, roztrhejte občanky, dejte si zápas v blátě a až bude po vší té paráda, jen bloknu tuhle odbočující větev na prvním příspěvku a bude uklizeno :-)

                    • dolomiti  

                      Tatarák?! :-D

              • mirabike  

                Njn, ale využívat sebeovládání k hovadinám lidskému zdraví a životu nebezpečným, považuji za ujetý :D

                • goofy  

                  +1 :-D

                • Pedro404  

                  Hele nejsem si úplně jistej, jesli je veganská strava ve srovnání se stravou průměrnýho Čecha nějak životu nebezpečná:)

                  • Atilla  

                    No pár bledých vegenských tváří znám, nepůsobí svěže natož zdravě. V Čechách je dle mého těžké být veganem, protože tu pro to nejsou takové podmínky jako v Indii atd.

                    Dokázal bych být vegetarián, ale bez vajec si nějak nedovedu představit, kde bych bral bílkoviny.

                    • Pedro404  

                      Jako prdel to nebude, ale veganský vrcholový sportovci existujou, takže to asi nějak de. Pokud si ale člověk řekne, že akorát ze svýho jídelníčku vyndá živočišný výrobky a jinak bude žrát stejně, tak to je holý nerozum.

                      • Atilla  

                        Jo existují, ale viděl jsi jejich jídelníček? To je 70g BCAA 5× denně a asi tuna konopného proteinu,…

                        • YuraOlomouc  

                          On na to prijde za par let..

                        • Pedro404  

                          Tak já předpokládám, že suplementace neveganskejch vrcholovejch sportovců taky nebude vypadat úplně přitažlivě?

                          Moje pointa spíš byla, že když veganismus můžou provozovat ty vrcholový sportovci, tak na to moje šudlání to musí stačit.

                          Jinak teda abysme si rozuměli, já vegan vzkutečnosťy nejsem, nahoře sem (snad pochopitelně) dělal fór, ale je to zatim spíš z lenosti pořádně naštudovat, jak při tom získat všechny potřebný živiny, než z přesvědčení, že se to nedá.

                          • Atilla  

                            To nebude, ale většina se jich nereprezentuje jako COOL RAW, což bohužel vegani dělají.

                            A že toho tam musí poslat více je logické, protože pokud nežereš od ráno do večera konopná semena, tak nevím jak do sebe natlačit 2g na kilo komplexních bílkovin.

                    • black.horse  

                      No právě, jak říkáš, je to těžší než si lidé myslí a musí se nad tím přemýšlet více než jen si přečíst na fejsíčku, že je to kůůůůl… ale jsou i čestné výjimky, byť je jich málo, vysoké procento jsou jen chvilkové pomatení a časem je to více či méně dobrovolně přejde. Zajímavé je, že mi přijde, že tyhle výjimky, pak mnohdy fungují úplně jinak než pubertální rychlokvašky, nikomu to necpou, nehučej do ostatních, jedou si spokojeně to svoje a ostatní neřeší.

                      • kankrlicek  

                        Děkuji. :)

                      • KAITEN  

                        znam veganku, po sesti letech musela zacit delat kompromisy

                        • Pedro404  

                          Takhle to ale nejde brát, to je jak když řekneš „znám člověka, co si při cvičení zničil klouby, takže cvičení nejde dělat dlouhodobě“. Záleží jak to člověk dělá.

                          • KAITEN  

                            rozumi tomu opravdu dost, nicmene tvrdi, ze to neni uplne pro kazdyho.

    • nomecz  

      To ja sem prosel takovym zajimavym vyvojem.

      Nejdriv vyhradne lehka bila vina, pak obdobi rum/whisky potom obdobi hutnych francouzkych vin a ted sem ve fazi klasickeho lezaku :) samotneho me zajima co prijde dal :))

      • dopi  

        Oknena

      • Jason Voorhees  

        Abys neskončil u Braníku :-D

        • Sgt Pepper  

          náhodou, Moucha je super :-)

          • Jason Voorhees  

            Hmm, hlavně ten dvoulitrovej v igelitce :-D

            • Sgt Pepper  

              říkám Moucha …víš o čem hovořím?

              • Jason Voorhees  

                Aha, neznal jsem, jsem to pochopil tak, že řikáš Braníku moucha, třeba proto že smrdí a mouchy na něj lítaj :-D Schválně někdy zkusim.

                Ale v pivu jsem dost konzervativní. Po 25i letech konzumace jsem dospěl k Bernardu 12 sváteční ležák (dle mýho asi nej lahváč), když seženu tak Radegast 12 no a Plzeň už jenom tankovou… takže klasický hořký ležáky. Novinky jako Ale a podobně mi teda vůbec nejedou…

                • Sgt Pepper  

                  v létě když se motáš na cyklostezce, tak Mouchu točí v tom stánku U Sparty…

                  • Jason Voorhees  

                    Cyklostezky nejezdim, serou mě bruslaři a kočárky. A na fotbal (Spartu) nechodim vod tý doby, co si většina mejch metalovejch kamarádů voholila hlavy a začli hajlovat…Jezdim spíš mimo Prahu, ale na Phu 5 jezdim na pivko, takže ta Santoška nebo něco takovýho nebude uplně z ruky ;-)

                    …a dík za tip, nějaký ty Braníky jsem v životě taky vypil, střední na Pze 4, nic jinýho se tam v hospodách nečepovalo, a tenkrát to nebylo zas tak hrozný, tak se pokusim vyzkoušet…

                    • Sgt Pepper  

                      ok, zase nevíš o čem mluvím – ten stánek má se Spartou společné jen jméno

                      jedná se o tento stánek

                      zkus při další reakci projevit více inteligence a iniciativiy ;-)

                      • Jason Voorhees  

                        sorry, jedu třetí noční a už jsem lehce vygumovanej, jsem v tejdnu pařil a nejsem zrovna ve formě :-D …ale tohle znam, tam si můžu zajet ze Smíchova na pohodu + ještě znam na Spartě pod Pankrácem + v Holešovicích + na Letný, takže jsem to zas tak jednoduchý neměl :-D

                  • nitraq  

                    Ajaj, to jsem neměl vidět:)) Piva od Mouchy mám celkem rád a po cyklostezce vede jedna z cest z práce domů… asi budu na jaře a v létě víc jezdit do práce na kole:)

                    • Sgt Pepper  

                      se tam budem potkávat :-) hodlám přepočítat běžecký tréninky, aby mi to vyšlo k tomu stánku :-)

    • vylizplech  

      Chybí Ti v anketě vyléčený alkáč, tudíž nemůžu hlasovat:-)

    • MnemonicJ  

      od všeho něco: whisky, rum, dám si i dobrou pálenku, skvělý jsou absinthy… doma si uchovávám lahvinku https://www.zufanek.cz/…t/lancienne/ který mohu jen doporučit… Aktuálně mají náhradu, kterou jsem teda ještě nezkusil, ale věřím, že i to bude super pití a je dokonce o 5 kil levnější :) https://www.zufanek.cz/…ne-absinthe/

      • lukas aka mitro  

        Hmm…to stoji za test. Mam od nich jeste zbytek Antonie a ten mi chutnal:)

        • MnemonicJ  

          jojo, taky jsem vstupoval do světa absinthu přes st. Antoine a za ty prachy je to geniálně výborný pití. Jaký potom byl můj šok, když mi někdo v hospodě navrhl, že zkusíme nějaký místní absinth, který má vyzkoušený a je super. Už ta barva mi říkala, abych to nezkoušel, ale dal jsem si říct a ať jsem zkusil jakýkoliv poměr, tak to bylo odporně hořký. Jestli máš k absinthu kladný vztah, tak rozhodně stojí za zkoušku. Ten l'ancienne se první rok hrozně rychle vyprodal (byla to limitovaná edice asi 160 lahví), tak jsem to další rok neponechal náhodě a po dohodě s majitelem ke mě domů putovaly 2 lahve ze šesti kousků, které se dostaly do oběhu před oficiálním zahájením prodeje. V jedné je už opravdu málo, ale druhou mám dobře uloženou :)

          • lukas aka mitro  

            No…na absinth v hospode jsem zavevrel velice brzy…nechci pit produkty petrochemie:)

            O historii absinthu a duvodech, proc se v ceskych hospodach pije s cukrem (po zapaleni s karamelem), se trochu rozpovidali mistri od Zufanka v jidle s.r.o.:

            https://www.stream.cz/…tych-basniku

            • MnemonicJ  

              díky za odkaz, zkouknu to :) Jinak s cukrem jsem nikdy nezkoušel a asi s tím ani nezačnu :)

    • cosmo  

      me prijemne prekvapil rum Bartida 75,5vol…tak si jej sem-tam dam, jinak doma vino z oblibene vinoteky max. 2deci, pivo-lahvac doma se hodi…jeden vecer nekdy…sem tam whiskey…lepsi vyuziti pro whisku jsem ted delal domaci vajecnak a bombardino a do chladnych zimnich veceru funguje na manzelku lepe nez svarak:-)…a piva z malych pivovaru v hospode co mam pod barakem:-)

    • Chiron  

      Tak z tvrdého jsem v poslední době přišel na chuť tatranskému čaji, zvlášť teda originálu s 52%. Jinak nic zvláštního moc nepiju. Domácí slivovice je u nás tak nějak skoro povinnost. Ale zase jsem už vyrostl z nějakého míchání a podobně, takže už nemám problém stáhnout půl litra a ráno být fit :-D Taky nepohrdnu dobrým rumem, ale zase jsem nedošel do té fáze, abych ho uměl ocenit, takže jej radši přenechávám jiným odborníkům… Jinak klasika pivo a bílé moravské víno, pokud je dobré.

    • goofy  

      Anketa má jeden velmi zásadní nedostatek. Nejde hlasovat na víc položek. :-D

      Jinak třeba zrovna včera domácí třešňovice z roku 2015. ;-)

    • palo7  

      piju rád, ale nedělá mně to úplně dobře :-( což je zase dobrý pro úsporu peněz

      Za mně nejlepší pití je rumík. Zkoušel jsem asi 50druhů a to i láhve okolo 3tis, ale podle mně super cena kvalita je Eldorado 12, DonPapa (toho si šmáknu ale tak dva a pak je moc citrusový) a u ně jednoznačně vede všechno od A.H.Riise a hlavně jeho vánoční je mňamka. A zrovna co jsem dostal nově na vánoce (Eldorado 21 a Flor de… ) mně ani jeden nejede :-(

      Pokud není rumík, nebo už jsem přepit, tak mám velmi rád 12 Metaxu a ta limitka Metaxa je úplně skvělá.

      Když jedu na množství, tak zahraniční (Chille, Argentina, Španělsko apod.) červený víno.

      Pivo raději malé pivovary, třeba Bratčice apod.

      • MnemonicJ  

        Don Papa je za ty prachy asi nejhorší rum, co jsem pil… To už je lepší Sailor Jerry za 3 kila… Je to spiced, ale na nic si nehraje a chutná jako rum :)

        • palo7  

          různé chutě ..... Dostal jsem na něj doporučení od více lidí a mně to chutná, sice ne ve velkým množství, ale je to zajímavá chuť. Bum Bum mně taky přijde dobrej, ale pravidelně bych ho nepil. Z levných je pro mně nejlepší to Eldorado 12 a nebo Capitán, ale ten jedině Privat Stock. Nevadí mně ani Pyrat, ale když si můžu vybrat tak beru A.H.Riise ze sladších Danish Navy, nebo od něj pro mně fakt asi cokoli.

          Mně třeba vyloženě nechutná Blue Mauritius Gold i Dark Mauritius (ten úplně) :-(

          • MnemonicJ  

            Pyrat mi chutná, El Doradu 12 taky super, hodně mi chutná třeba Matusalem 15. Jinak klasika třeba Zacapa 23, Zaya, Atlantico…

    • kyl  

      Pivo Kozel 11, nepravidelně a když už,tak Fernet,obyč.nebo citrus.

    • THORX  

      Teď mi zachutnal Jägermeister a 12* Metaxa nic jiného nepiju. Nemám rád pálivý chlast

    • SKYlined  

      Na svatbu od segry vykopal švagrův fotr 30ti letou slivu, lepší palenku jsem do teď nechutnal a 5 litrů nechal na prcka to bude!!!

    • Tecka  

      Ježíšek přinesl Cubaney Elixir 12. Velmi příjemný rumový likér pro občasnou skleničku.

    • šimlos  

      Okouzlení svrchně kvašenými pivy skončilo a taky mi z principu vadí, že člověk za pár takových piv kdekoliv vysolí randál takže zase klasický desítky a ležáky a samozřejmě Plzeň, na tu zajdu nejradši. Z lihovin ovocné destiláty, zelená, griotka, kontušovka, kmínka.

    • R-A-D-I-U-S  

      Medovina Ti tam chybí. Tohle třeba není špatný: http://www.muzeummedoviny.cz/…a--metheglin

    • jecnak  

      Celkem nedavno jsem zacal pit koktejly. THE FINE ART OF MIXING DRIKS je dost nevycerpatelna studnice inspirace.

      • 01carbon  

        Kdysi davno jsme byli na otevirani Bugsy baru v Parizske. Swing, damske saty nad kolena, hluboke vystrihy, sejkry nad hlavou… ani nevim jestli to tam jeste provozuji.

    • Elwing  

      Samozřejmě champagne a alsaské cremanty. Vše brut či extra brut :-)

    • MichalPr  

      Žiju už pár let v Holandsku, jejich tvrdej alkohol teda není nic pro mě, resp. Jenever je něco mezi Becherovkou a jagermeisterem, což teda já nemůžu. Na druhou starnu tu mají dost zajímavých piv, kterýchž jsem největší příznivec. Kdyby někdo hledal tip na dobrý pivko, rád pomůžu. Plzeň je plzeň, ale tak v nouzi se člověk přizpůsobí :)

      • šimlos  

        Jenever měli v nějaký svojí mutaci i v Dánsku a dost to místní pili k pivu. Ono se tam i podobně tak chlastá jako u nás . Pivo a do toho panáky a dost nadoraz.

        • MichalPr  

          Ale teda já si nemůžu pomoct, ale ten jenever je opravdu zlo… každopádně jsem pochopil že to pijou i v Belgii, ale teda to jsou turbo bylinky :D

      • roman II  

        nejlepší je ta polská plzeň případně ruská:-)))

    • volyn  

      Vy co mate radi ovocnou palenku tak zkuste Barona Hildprandta , testl jsem uz hrusku, malinu a jsou naprosto bomba. Za ty kacky (550 lahev) to je fakt hodne muziky. Rozdal jsem je po rodine na vanoce a ohlasy byly vic nez pozitivni

      • šimlos  

        Jojo, dostal jsem hrušku k narozkam a můžu taky doporučit. Jemná, nepálí v krku, do měsíce byla pryč. Teď jsem dostal hruskovici Golem od nějaké brněnské firmy a taky moc dobrá.

      • Strakááč  

        Taky rád :) hruška asi nejlepší ovocka :) dík za tip :)

    • roman II  

      jsem klasik, pivo a božkov

    • hekynen  

      Už jsem z těch ženskejch úplně na nervy. Asi přejdu z Brufenu na Ibalgin.

    • hekynen  

      Vypiju, co teče,

      vykouřím, co hoří,

      skočím na všechno, co mi neuteče.

      .

      .

      No, bejvávalo, mládí je v pr..yč, teď už zbyl jen ten chlast slast a navíc jen s mírou. Anebo s manželkou (Fernet), s tchýní (červené víno), švagrem (whisky) či švagrovou (hruškovice/sli­vovice) a se sebou pivo. Rodinné oslavy bývají náročné.. :)

    • kandik psi zub  

      jak kdy jak kde

      pivo toceny vicemene jakykoliv, pokud je z cistejch trubek. Nesdilim ty someliersky moudra o tom ktery jak chutna a nechutna. Silny piva nemusim

      Vino bily vonavy nesladky kvalitni

      Z tvrdyho me v posledni dobe prekvapilo nekolik rumu, napr. DonPapa. Pomohly mi prezit moje 40tiny :)

      Jinak neni nic lepsiho, nez dobre vystydlej lahvac v monterkach po dobre odvedeny kutilsky praci......

    • honza1982  

      Dal jsem hlas whisky. Jsem v menšině. Jak koukám, tak tu spíš frčí rumy. Taky si občas sice koupím nějaký ten rum (momentálně např. Pyrat), ale je to voňavější, než bych asi chtěl. Zase to více chutná přítelkyni. Třeba zmiňovaný Pyrat s pomerančovou vůní ji chutná moc. Stejně tak don papa. Ten je extrémně navoněný a sladký. Dámské pitíčko. Pro mne je základ užívat si dobré pití. Raději si koupím jednou za měsíc láhev dobrého pití, než abych chlemtal každý večer Božkov za 89kč v akci z Kauflandu. A když se to doplní dobrým doutníčkem, veselo je na světě.

      Tímto žádám zdejší znalce rumu o radu, co bych měl koupit přítelkyni za sladší rum. Pyrat ji chutná, do papa taky. Klidně můžete poradit rumy v různých cenových kategoriích. Do 500kč, do 1000 kč a do 2000 kč.

      • felix.org  

        Nejsem žádnej znalec, ale podle mě je lehce sladší Diplomatico Reserva Exclusiva (zelenej), ale nevím, jestli dost pro ženskou :-) Obecně dost sladký jsou A.H.Riise

        • Atilla  

          Zase jestli jí Pyrat XO, tak ten je řekl bych na začátku i ostřejší než spousta rumů. Takže diplomatico je sladké až dost, za sebe klidně zopakuji Dos Madaras 5+5yo. Vyvážená chuť bez ocasu a dozvuku alkoholu.

          • MnemonicJ  

            Dos Maderas je podle mě docela drahej rum, na to co za ty prachy dostaneš… To už bych sáhnul po klasice všech klasik a koupil Zacapa 23… U Pyrata jde hlavně o tu pomerančovou chuť, to bud ezřejmě důvod, proč jí to chutná. V tom případě bych zkusil někde sehnat Santa Teresa Rhum Orange, pokud je to možný (namátkou jsme kouknul, že je to dost vyprodané, osobně jsme to pil tak 5 let zpátky). Sladký pití, který nadchne každýho kdo se v rumech nevyzná je Legendario Elixir, který sotjí o parník míň a u neznalce podle mne odvede stejnou práci. Skvělý rum je třeba Centenario Fundación 20yo, nicméně jak jsme spal již výše, jde o to, co od toho člověk očekává. Jestli chce něco sladkého, tak třeba Kraken Black Spiced taky asi nebude šlápnutím vedle. Nicméně jako první nástřel bych zkusil to Legendario

            Edit: ještě mne napadl třeba Capitan Bucanero Elixír, taky sladký pití pro holky :)

            • Atilla  

              Tak mě naopak přijde Zacapa jako pití které má tak poloviční hodnotu, než za kterou se prodává.

              • MnemonicJ  

                v různách ochutnávkách vě větším počtu lidí jsme snad nenarazil na člověka, který by dak pořčednost Dos Maderas před Zacapou. Dát si kleničku je určitě dobrý, ale flašku bych si domů asi nekoupil.

                • Atilla  

                  Tak u nás jsou ty pocity podobné akorát obráceně:). Ono i na webech o rumech není hodnocení zacapa nijak zázračné a nikdo to do nebe nevyzdvihuje ba naopak.

      • mirabike  

        Tak tohle jo.. tahle Balvenie na nejvyšším stupínku (pro mě jedna z absolutně nejlepších) a výběr v tý „krabičce“ taky luxus :)

      • šimlos  

        Rumy jsou teď v módě stejně, jako byly dříve whisky, to se časem srovná. Kolikrát žasnu, co o tom lidi vědí a kolik jsou ochotný za to dát.

        • Sgt Pepper  

          to máš jak s velilkostí kol :-) obchodníci potřebujou, aby se ty trendy měnily :-)

          • MnemonicJ  

            řekl bych, že rumy jsou víc user friendly, Rum může bejt klidně sladkej (tím pádem pitelnej pro víc lidí), to u whisky nepotkáš, nehledě na to, že spousta lidí k přičichne a díky tomu kouřovému aroma už ani neochutná :) Když si zjistíš, co lidi pijou, tak to asi nebudou single maltky, ale jack nebo tulamorka s colou.

            • lukas aka mitro  

              Spousta lidi zkusi lacnou balentinku, citi mydlo a vzdavaji to.

              • volyn  

                ja kupuji tatovi whisky kazde narozky i vanoce. Lahev do 1500, dal nejdu. Uz jsem od nej dostal parkrat po sklence a tohle piti me proste naprosto trha. Hnus. Mozna do toho dorostu, ale me to proste nejede. Zatimco otec si k tomu pusti blues a nerusene si to vychutnava.

                to rumy to je jina, prakticky na vse co jsem v posledni dobe narazil (500–1000 Kc) byla naprosta pecka. Diplomatico reserva, Pampero, Ron Barcelo.

                Je to o tom,jak ti pysk narostl

                • šimlos  

                  Tak Západní sekce rumy ráda, taky jsem si s nima občas dal a bylo to dobrý.

                • kyl  

                  Před 20 lety mi Rakušan pro kterého jsem něco dělal,dál flašku nějaké whisky. Vůně i chuť byla podobná láku z okurek.

                • lukas aka mitro  

                  A co jsi koupil posledne?

                  • volyn  

                    Lagavulin 16yrs a to rikal,ze tam ta raselina je uzasna …ja tam nic necitil :)

                    • lukas aka mitro  

                      Tak to je divné…zrovna lagavuin je dobré pitivo vhodné pro začínající píče či pičky:)

                • iron.hide  

                  to pretoze su tie rumy sladke a tak to chuti kazdemu.

                  whiskey pije len pravy chlap.

      • palo7  

        jak píše většina, vyloženě babský je Bucanero, dost sladký a přitom super chutný je A.H.Riise-Danish Navy, jestli nevadí i síla tak Danish Navy 55% mám to za super pití. Prý Don Papa černý je neskutečně dobrý (nepil jsem) a u mně ještě jak jsem už psal tak A.H.Riise Christmas je takovej zvláštní a dobrej.

        Pro sebe když máš rád whisky, tak zkus Blue Mauritius Gold nebo Dark, mají takový whiskový ocas, to já třeba zrovna nerad.

      • iron.hide  

        kasli na rum, kup jej ten vyssie spomenuty Laphroaig a bude chrontat blahem

        • l-e-t-o  

          Laphroaig jsem naučil pít mého taťku cca před půl rokem :) Do té doby takovou kouřovou whisky neznal.

        • xtonda  

          Na tom ujížděli kolegové v práci, mě to přišlo total nechutný, obilné a kukuřičné produkty teda nemusím vůbec, ale třeba Jameson se dá vypít, Laphroaig je ale to nejhnusnější co sem kdy měl v hubě.

          • lukas aka mitro  

            Jojo…bramborove produkty jsou lepsi.

          • hekynen  

            Není nad poctivej Tuzemák, že? :-D

            • Sgt Pepper  

              nejlepší je balenej do kokosovejch koulí ;-)

              • hekynen  

                Já radši balenej v čelích úlech. :-)

                • Sgt Pepper  

                  jo, tuzemák v úlech taky můžu :-)

                  a na zimní vyjížďce čaj s rumem a medem v termosce…ještě když jsem jezdil na biku :-) tak jsem si to dělal na vyjížďky a ti alkoholici z BF mi to vždy skoro celý vypili :-)

        • mirabike  

          tak zrovna Laphroaig je hodně specifická, drsná, někdy s přívlastkem „nechutná“, nebo „když si jí dáte, tak zatraceně dobře víte, že jste si jí dali“.. to není pití pro začátečníky a i někteří milovníci whisky jí nemusí.. když kouřovou tak třeba Talisker 10yo, nebo Lagavulin 16yo, když jemnou tak Dalwhinnie 12yo, anebo lahodná a plná Balvenie 12yo ..sladší, ostřejší a vynikající Knockando 1980 už asi nejde u nás jen tak sehnat..

          • honza1982  

            Pravdu díš. Doporučovat naslepo Laphroaig a ještě k tomu ženě je čirý nesmysl. To je zadělávání si na problém. Na druhou stranu může říct, fuuuj to se nedá pít. A ejhle, celá láhev pro páníčka.

          • l-e-t-o  

            Lagavulin jsem dostal od kámošů ke třicetinám, protože ví, že mám rád tyhle kouřové z Islay a teda parádní pitivo :)

    • big byk  

      druhá fotka z práce :-)

      • goofy  

        To jsem ještě neviděl… Jak to chutná? :-)

        • jIrI___  

          Fakt jsi to ještě neviděl? V Ostravě na kolejích to byl jeden z hlavních dovozních artiklů slováků, samozřejmě domácí výroba. Slováci to do sebe klopili jako pochoutku, zbytek na repák přecházel až v momentě, kdy došly všechny ostatní flašky :D

          • goofy  

            Čoveče od Slováků už jsem pil všechno možné i nemožné, ale tohle se nevybavuji… :-D

            • hekynen  

              Jo, já už měl tu „čest“ (tu domácí variantu). Je to přesně jak píše jIrI – je to to poslední, dál už je jen abstinence. :)

              A jak to chutná? Asi jako akumulátorová kyselina. :-D

              • nitraq  

                To je to tak hnusný?:D V tom případě je k tomu ideál přikusovat salmiakki, ne?:))

                • hekynen  

                  Přikusovat k tomu můžeš klidně i jen chleba, protože stejně nepoznáš žádnou chuť. :-D

                  No, je to opravdu hodně „špecificke“. :-)

              • goofy  

                Ok… No… Nemusím zkoušet všechno, že… :-D

                • kyl  

                  Z řepy vozili k nám do práce ukrajinci.Pili to jen oni a ti co měli nejspíš plechovej krk i s trubkama.Chu­ťově děs ale byli na to zvyklí.

        • big byk  

          Chutná to zajímavě, je v tom cítit červená řepa. Nedá se říct, že by to bylo hnusné. Zas takoví masochisti nejsme :-)

          Ale prý podomácku vypálený řepák je brutální! Hodně totiž záleží na přípravě suroviny a správném postupu pálení.

          • hekynen  

            Já měl ten domácí. Ten „tvůj“ Řepák jako akumulátorovka třeba chutnat nemusí. :)

        • Kosta  

          Nechtěj vědět :))

      • R-A-D-I-U-S  

        Taky Vás v práci rozmazlujou ? :-)

    • palo7  

      měl možnost někdo popit whisky z japonska? Poslední roky jsou od nich prý nejlepší a vyhrávají soutěže, to asi zkusím jako poslední šanci whisky v mém domě

      • honza1982  

        Jako milovník jsem musel ochutnat. Měl jsem celou láhev Nikka pure malt black. Nenadchla, neurazila. Nakouřená akorát, ovocná taky. Vlastně nic tam nějakým způsobem nevyčnívá. Chuťově podobná např. Obanu. Dost výrazná rozinková vůně. A potom jsem ochutnal Suntory Yamazaki single malt Reserve, panák mě stál sice 269kč, ale bylo to podstatně jinde. Ne tolik nakouřená, hodně vůně a chuti sušeného ovoce. Extrémně jemná. Ale pro mne za tu cenu (láhev okolo třech a půl tisíce) určitě ne.

        Stejně se spíš „specializuji“ na skotské whisky. Za to mám tři láhve skvělé whisky. A můj top 3:

        Dalmore 15yo

        Laphroaig 10yo – medicínská, skoro až chuť dezinfekce. Po prvních doušcích opravdu lehká nemocniční chuť a vůně. Určitě ne pro začátečníky. Buď se miluje, nebo nesnáší. Ale musí se ochutnat.

        Highland park 12yo

        Z blendů je výborná Monkey shoulder. Tu kupuji na občasné pití. Lenvější varianta.Taky mix tří singlů..


        Z úplných lowendů jsem vyzkoušel všechno několikrát a nejlepší chuť a vyváženost je pro mne určitě u irské Tullamore dew. Lehce kokosová a asi nejlepší na drastičtější pití nebo do koktejlů. Ale neurazí. Od čeho zrazuji úplně je Grant's. Nepříjemná slivovicová chuť. Ostrá a nepříjemná.

      • mirabike  

        Měl jsem Nikka Whisky From The Barel ..se tuším jmenuje.. takovej japonskej Glenlivet, dobrá „sériová“ malt..

    • mastihuba  

      jako asi to sem úplně nepatří, ale los Maďarsko :-) a k tomu cerveny …

    • KAITEN  

      tohle me docela prekvapilo

    • nitraq  

      A co grappa? Tuhle jsem koupil v Livignu tehdy asi jen za deset. možná patnáct euro a zachutnala velmi. Spíš než na pití jednoho panáku za druhým byla lepší do koňakovky a lehce vyvětrat. A podle visačky na lahvi je za dva korky prohlídka palírny s ochutnávkou, tak ještě sehnat jeden špunt, páč asi sto km od palírny máme přibuzný, který navštěvujeme cca jednou do roka:)) A další dobrý nákup byla rakie z Kréty, ta měla sice celkem pochybný balení v půllitrový petce, ale chuťově skvělá.

      • Strakááč  

        když už o tom takhle píšeš.....

        my dovezli domácí višňovku a ořechovku… dva roky louhovaná domácí rakije, pěkně na slunci, v obřích demižonech a tak dobrý pití jsem snad nepil..

        kurňa teď jsem si musel jen tak polejt jazyk.. aby se mi líp o tom psalo :))

        prostě hlaďučká chuť.. a když jsme v omiši koupili klasickou tak to nebylo nic moc.. takový naředěný.. ty domácí byli hustý jak šťáva a pohladili. Příští rok k nim musíme znovu zajet a nějakej litr, dva, tři vzít.

        • lukas aka mitro  

          Orechovku si muzes udelat snadno doma sam…staci koncentrovany kvalitni lih a nezrale orechy…podrtit, nahazet do nadoby. Podle chuti pridat bylinky nebo ne…

          My predloni delali nekolik litru orechovky. Pulku s vanilkou (uz pri maceraci jsme dali cely lusk dovnitr), druhou pulku s citronm, hrebickem a skorici. Oboje chutnalo paradne. Snad letos budou orechy:)

          • nitraq  

            Loni se nám ořechy vůbec neurodily, tak budu doufat, že letos jo:) A využiju zásoby slivovice, co se mi doma hromadí.

            • lukas aka mitro  

              Taky doufam, ze letos se urodi…my jsme s akloholem trochu nastiru, jeste loni jsme meli dostatek kalvaodsu na vyrobu hodne litru orechovky, ale pres zimu se ho dost ztratilo a tak budu muset nekde koupit lih:)

              • goofy  

                Jo jo… Letos to bylo úplně na houby.každý rok máme vypáleno tak 45 litrů slivek, něco třešní + takové ty podružné věci jako jabka, ale letos nic. Nebylo co dávat do beček. :-/

                • nitraq  

                  Tenhle zdroj mám naštěstí vyřešenej, táta přítelkyně je čilej důchodce, stará se o pár zahrádek a má z toho dost ovoce, takže dlouhodobě má větší produkci než spotřebu:))

                  • goofy  

                    Problém je, že letos kolem nás neměl nikdo nic… :-)

                    • nitraq  

                      Je pravda, že loni měl produkci znatelně menší, ale furt bych řekl dostatečný.

                      @lukas: máš nějaký základní „recept“, od kterýho se odpíchnout? Koukám, že variací je spousta, sladit před louhováním, sladit po louhování, víc cukru, míň cukru, tyhle bylinky, támhlety bylinky…:)

                      • lukas aka mitro  

                        zkouset, zkouset, zkouset. My sladili po louhovani. Louhujes ve vysokoprocentnim alkoholu a pak redis.

                        ochuceni muze byt ruzne. Nanilka sla rovnou k orechum, druha citron a koreni do druhe jsme davali po rozredeni sirupem. Pak jem to jeste nechali nejaky ten mesic stat a az pak filtrace. Zkus a uvidis, na netu nejake postupy jsou, ale to tak na odpichnuti dal podle citu, napsat si co jsi kam dal a dalsi rok upravit recepturu. Ze zacatku to moc neprehanej, neco jednoducheho, ne moc kombinaci koreni.

                      • goofy  

                        No u nás letos vymrzly v širokém okolí prakticky všechny květy… Někde to vzalo víc, někde méně, ale u nás komplet.

                        • lukas aka mitro  

                          No my meli mozna pet orechu a kyblik kablek…jakmile vsechno vykvetlo, tak zacalo prset a mrznout…

                      • dolomiti  

                        U nás se na to prodává knížka, kde je hafo receptů co všechno do Obstleru nebo Grappy naložit. Už jsem jí měl asi pětkrát v ruce, ale protože to nepiju, tak jsem jí pokaždý vrátil do regálu n:-D

                      • Pessinger  

                        Třeba kořen puškvorce se tam dává

          • Strakááč  

            Ja vím že sám.. to co ale udělá louh v teple a na slunci.. za dva roky.. to je hodně znát.. dával nám tam ten chlap ochutnat rozdíl a bylo to o dost lepší to ze slunce dva roky naložený.. než to jak se to dělá klasicky.. :) v našich podmínkách udeláš lecos.. ale tohle těžko :)

            Ale už jsem to chtěl zkusit.. máme doma velkej ořech

            Jinou fotku nemám.. toho ořechu :))

            Takže by toho mohlo bejt i víc :)

            Jinak citron davali i ti z chorvatska a ještě tam dávali kůru z citronu a limetek nastrouhanou lohovat tak tři dny a pak vyndat aby to nebylo hořký..

            • hekynen  

              Co si matně pamatuju, tak babička dávala i ořechové listy.

            • lukas aka mitro  

              Tak zkusit to muzes. Kdyz na zacatku pouzijes vysokoprocentni alkohol…my pouzili 75–80%, nehrozi, ze by se to nejak zkazilo. Klidne to nech na terase dva roky a uvidis…kazdopadne je to dobry podmet i pro mne, taky to zkusim nechat delat jeden rok:)

              • Strakááč  

                Zkus si nechat nejakej zbyteček a ten nechat Třeba dva roky a v létě to dávat na slunce když se vzpomene.. prej je taky dobrý nechat teď už nevím jak.. ze začátku nejak z tech ořechů jakoby dostat co nejvic vody pryč :) aby to bylo pak husťoučký..

        • Sgt Pepper  

          jojo, když na Balkáně místní vytáhnou domácí rakiju co si dělaj pro sebe, to je extra liga :-) podobný je to s vínem, ale tam záleží kde – západní Slavonie například výborný bílý – Graševina, ideálně Daruvarská…v ob­chodech to vůbec není, dá se sehnat jedině napřímo z vinařství, nebo přes známý

    • hekynen  

      No já mám doma tohoto krasavce. Jack Daniel's 1895 Re­plica Bottle 1 Litre.

      A při hledání toho obrázku jsem zjistil, za kolik se ta lahvinka vlastně prodává. V Polsku jsem našel za 450 €. Tak nevím, jestli vypít anebo prodat.. :-)

      https://sklep-domwhisky.pl/…43-1-0l.html

      • MnemonicJ  

        tak pokud oceníš i něco jinýho, než je kola s rumem, tak bych to rozhodně zkusil ochutnat… :) Sám si podobnou flašku už asi nekoupíš. Mědocela překvapilo, když mi kamarádovo přítelkyně (z Rumunska, aktuálně oba makají v UK) říkala, že kupovala tátovi, kterej miluje whisku, flašku za 3000 liber. Nejdřív jsem se jí ptal, jestli se s tou cenou nespletla, ale prý ne. Podobnýho milovníka klavitního alkoholu osobně neznám :D

        • hekynen  

          Hned vedle mám Laphroaig 10yo.. ;-)

        • Strakááč  

          Pokud není načata.. tak to prodáš a prodej.. pokud je načlá.. tak to vypí.. jen bych si to mechal na nejakou lepší oslavu, vyjmecnej den a tak :)

      • honza1982  

        Rychle vypít a koupit něco pořádného :D. Tahle věta je trošku ovlivněna mojí zaujatostí k Jacku D. a Jimu B.

        O prodeji bych neuvažoval, protože si myslím, že to nikdo za rozumnou cenu od fyzické osoby nekoupí. V té láhvi totiž může být prakticky cokoliv :). Ač máš úmysly čisté jak okvětí bílé lilie a je tam skutečně pravý obsah, jen málokdo si to bude myslet :).

        • hekynen  

          Lahev je v té krabičce, vše neotevřeno, není tam ještě ani kolek. A neboj, o prodeji vůbec neuvažuji. ;-) Jen je mi to trošku líto to vychlemtat jen tak sám.

          • MnemonicJ  

            no není problém nás pozvat, abys nebyl sám ;) mě by to neurazilo

            • hekynen  

              Asi počkám na padesátiny a otevřu to. Se klidně stav. :-)

              • MnemonicJ  

                jo, myslím že to je dobrej plán. Myslím, že nakonec z toho budeš mít lepší pocit, než kdybys to někomu za pát tisíc střelil, snad to bude i chutnat :) No a jestli nezapomenu… :D

                • hekynen  

                  Kamoš mi k tomu napsal: To až jednou ožralej otevřeš na dolití prdele, tak tě ráno jebne.

                  Naštěstí na dolití prdele mám otevřený ten Laphroaig 10yo. :-D

                  • MnemonicJ  

                    :D no, tak nějak to dopadlo, když jsme jeli do Sušice a já jsem popadnul první flašku co mi přišla pod ruku. Byla to nějaká pálenka, co jsem odvezl z pozůstalosti po babičce, odhadem stáří tak 50+ let. Dobrá byla, ale asi by si zasloužila lepší konzumaci než po několika desítkách piv někdy k ránu :)

        • mirabike  

          jj, souhlas tyhle dvě značky jsou jsou děs běs.. kdysi jsme s kamarádem, kterej whisky moc neznal, objevili bar, kde měli Oban a Lagavulin, v každý lahvi tak půl.. a panák za 90,– ..tak jsme obě lahve vypili a on pak řekl, že rád Jima B. varoval jsem ho, ať to nedělá, nedal si říct a málem vrhnul na barpult.. a když se vzpamatoval, tak řekl, že nechápe, jak mohl někdy pít něco tak odpornýho :DDD ..a myslím, že bejt to Jack, tak to neudržel :D

      • jIrI___  

        Prodat a za takové love koupit něco užitečného :)

      • lukas aka mitro  

        Prodavat by to byla skoda…ta desitka te nevytrhne…to to radeji otevrete na tu padesatku, dejtse po kalisku, zjistete ze je to hnusne a neda se pit…a budes mit vzpominku:D

        • hekynen  

          Jo, vidím to přesně taky tak. :-))

        • honza1982  

          No kdyby to chtěl někdo koupit za desítku, tak bych to prodal hned a ještě mu to přivezl a koupil za to tohle, tohle a tohle. :D

          • hekynen  

            Tak ta lahev je trošku zajímavá i tím, že ten člověk, co mi ji dal, měl v pátek pohřeb. Bylo mu tuším o dva roky víc jak mě. Takže flaša s příběhem. :)

            • honza1982  

              Tak to už je přidaná hodnota. To se sluší vypít na jeho počest.

              • MnemonicJ  

                souhlas, to nikdo jinej asi neocení… Dobře uložit a příležitostně vypít :)

                • hekynen  

                  Dobře, dobře, otevřu to na své padesátiny! A taky na jeho počest.

                  Spokojeni?

                  :)

                  • lukas aka mitro  

                    Ale jenom pokud pri tom bude svitit mesic ve treti ctvrtine a kolem budou nahe panny…

                    • hekynen  

                      No, ten měsíc tak skoro bude, to problém není. Ale kde vzít nějaké ty panny?

                      • Sgt Pepper  

                        dát se na správnou víru a nabourat někam autem plným výbušnin? mělo by jich být 72…

                        • hekynen  

                          To bych ale zase nemoh toho Džeka! A navíc, tam není řešeno nic o pohlaví, virgin je panna i panic. Na to fakt mrdám! :)

                          • Sgt Pepper  

                            Džeka bys v pohodě mohl…pokud to děláš pro oklamání nevěřících ;-)

                            • hekynen  

                              Jo vlastně, oni tam mají takové ty kličky kvůli nám, nevěřícím. :)

                  • MnemonicJ  

                    za mě dobrý :)

            • Strakááč  

              Vypít… na hrobečku do dna a pořádně ho zapít.. :)

      • Jason Voorhees  

        pěkná lahev ;-) …já loni zkusil Bulleita (taky vypadá jak z Divokýho Západu) a fakt dobrý, v nejbližší době se chystam na Woodford reserve – prej nejstarší bourbon palírna, tak uvidim…

    • dolomiti  

      Pozůstatky ze sklepa ;-) Musím ho trochu doplnit. Pořád se je odebírá a nějak jsem ten přísun opomněl :-D

    • volyn  

      Kdyz ctu o vsech tech mnamkach co tu kdo zkusil, tak si rikam, ze i zvirata maji veselejsi zivot nez abstinenti

      • MnemonicJ  

        :D

      • jIrI___  

        Naopak. Je velice smutné, když někdo k veselému životu potřebuje chlast a podobné berličky ;)

        • goofy  

          takže ty jíš jenom to nejnutnější, abys přežil, a nikdy si nedopřeješ žádný zákusek, čokoládičku, nebo podobnou mňamku jo? Asi se cítíš jako hrdina, ale já si rád budu mlsat dokud můžu. ;-)

          • hekynen  

            A ani na kole nejezdí jen tak pro radost. Vždy se přepravuje! :)

        • Sgt Pepper  

          to teda taky souložíš jen když chceš zplodit potomka, jinak ne?

          • volyn  

            to ano a je to dycky takova drina,ze dalsi decko az zas za dlouho

            • hekynen  

              Když se mu podaří na jedno vrznutí a v jednom vrhu trojčata, tak má vystaráno.

        • Strakááč  

          jakože tím chceš říct, že když nejni chlast, nejni radost ? ne.. říká ti něco slovo „koření“ nebo „sůl“ a tak ? taky si to žrádlo rád osolíš než abys jedl nesolený brambory atd.. tak tohle je to samý.. taky si ten život uděláš nachvilku veselejší, lepší.. všechno v přiměřeným množství prospívá.. v přehnaným množství zas ničí…

          ty jsi vyléčenej alkoholik, nebo kde jsi k těmhle neustávajícím kecům došel ? zkusils to, nebo co tě přesvědčilo o tom, co píšeš.. ???

        • hekynen