Alivio presmykac na 9kol + kazeta a prehazovacka na 8kol.?

5 nepřečtených
  • dEvilPS3

    Zdravim, rad bych se poradil o vyberu presmykace a klik k memu zadnimu Aliviu 2008 (8mikolecko).

    Jako presmykac mam nejake shimano 050 za asi 100Kc, talze se pokoukavam po lepsim (poznam to?). Vzhledem k tomu ze zadek mam celkem (dle me za to kolik jsem dal za kolo) fajn (Alivio 2008 a 8mikolecko MegaRange), tak bych sel do predku Alivia (kliky mam suntourky 42-?-22z). Mam ale dotaz.

    Pri zkoumani na netu jsem narazil na starsi sadu Alivia 2008 odpovidajic me prehazovacce (M410), ktera sedi sice k memu zadku, ale presmykac je s klikama „pouze“ na 42z na nejvetsim taliri. Me by se spis libila nova 2010(?) M430, ktera je uz na 44z (MTB verze, potrebuju nejmensi v predu aby bylo co nejmensi, jezdim i teren, ale zato jezdim casto i po silnici a zdam se omezeny nynejsimi 42z, na rovince vic jak 30km/h nevytahnu (pri „prijemnem“ slapani), tak bych to s 44z ocenil.

    Ale na te nove sade M430 pisi ze je pro zadni 9ti kolecko. Proto se chci zeptat, zda se nebude nejak hadat s pouze 8mi koleckem starsi generace vzadu. Je mi jasne ze na soucasne kliky s 42Z onen presmykac M430 s max 44–48z asi nenacpu, takze k vymene pripadaji kliky i presmykac najednou.

    A posledni otazka, mam nejak zkoumat nasazeni? Pisi 4hran, nevim co to je a v kole jako technik se nevyznam.

    Mam kolo Univega HT5500 z roku 2008 koupene za 7000, celisti mam nejake lepsi noname (ale brzdi pekne) a brzdove packy spolu s prehazovanim mam (vypadaj stejne jako) shimano Altus. Rozumilo by si to i s tim?

    0 0
    • Alibaba  

      Jak to tak čtu, tak by sis měl napřed něco o kolech přečíst anebo se zastavit za nějakým trpělivým člověkem od fochu aby ti vysvětlil něco techniky kolem kola. Můžeš navštívit ivelo.cz a prohlídnout si sekci servis…

      Přesmykač ti nejspíš bude stačit původní. Kliky se dělají nejčastěji na 4hran, Octalink, Hollowtech II. Jsouto 3 různý druhy nasazení klik na osu/ do středu kola. Takže si prohlídni na čem jsou nasazený tvý kliky a podle toho vyber. Jinak bys musel koupit i novu osu nebo celek. Možná že by ti stačil vyměnit jen největší převodník (zubatá placky na klikách), je na šroubech??

      0 0
      • dEvilPS3  

        Jasne, ja psal ze se v tom nevyznam, jinak bych nepsal sem prece ;)

        Presmykac nechci puvodni, to je kram za 99,90… psal jsem ze chci povysit na Alivio, jde mi pouze o to zda si ten novy model bude rozumet pouze s 8mikoleckem vzadu, kdyz pisou ze je na 9. Talire jsou na sroubech, ale me jde primarne o ten novy presmykac, ty talire jsou pak druhorade (ale siklo by se mi casem 44z) a to ten shit co tam mam asi (nikde jsem se to nedocetl a asi ani nechci) nezvladl.

        Pokud vymenim za to nove Alivio tak musim i kliky jelikoz to nove alivio je na 44–48z a ja mam 42z. A kupovat jedinej tac nechci (jelikoz jsou to taky lowend kliky).

        Kliky mam nasazeny na kulate ose…nevim jak se tam dostat a jak to poznat.

        0 0
        • Alibaba  

          Vždyť píšu, takhle to nemá cenu řešit. Zajdi za někým kdo tomu rozumí a kdo ti i řekne jestli má cenu postupně investovat do takového kola. Obvykle je to cesta do pekel (osobně jsem si ji taky vyzkoušel), do kola nakonec nasypeš víc než kdybys koupil rovnou nové…Jinak motáš několik věcí dohromady. Přesmykač se ti nemůže hádat s převody vzadu. Nový (asi Alívko) ti zvládne 42, 44, i 48 zubů na převodnících (talířích) určitě – najdi si ovšem ten správnej. Kupř (skutečně jen příklad!):http://www.velocentrum.cz/…smykac-.728/

          Je jich několik typů a ty musíš vybrat nejen podle rozsahu, ale především velikost objímky typ a způsom vedení lanka.

          Pokud chceš později Alivio kliky, tak právě musíš vědět jaký máš střed – patrně to bude ale 4hran a na něj ty kliky hodíš (jestli se v kole nevyznáš, nědělej to sám!!!). Jestli ti jde o to, že převodníky pro 9 rychlostní systémy nezvládnou řetěz pro 8kolo, tak toho se neboj.

          0 0
          • dEvilPS3  

            JAsne, tohle (ten priklad) je prave to stare Alivio (2008), ja bych radeji to nove(2010–11?). Slo mi hlave o to zda zvladne kdyz mam vzadu 9kol (prodava se v sade s 9kol a vsude pisou ze je pro ne vhodny, proto se radsi ptam). Jsem rad ze tedy zvladne, poresim to tedy a sam vymenovat urcite nebudu (umim max sestelovat brzdy :D)

            Diky za rady

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.