• vitki

    Kedze si myslim, ze sa tu najde kopec domacich kutilov a nenasiel som v historii ziadnu podobnu temu, tak to tu davam.

    Potreboval by som aku. sroubovak/vrtacku. Ciste na domace hobby pouzitie, ale aby bola aj trochu spolahliva. Nechcem za to vyhadzovat velke prachy, max cca. 80€. Celkom sa mi pozdava znacka extol premium, mate s nou niekto nejake skusenosti? Alebo dajte nejaky typ. Diky

    0 0
    • Smazaný účet  

      Na uplne zakladni kuteni bych vzal nejakou lacnou z bauXXX obchodu a doplnil ji o sadu kvalitnich bitu. Akumulator casem odejde..navic u lacinych byva pouzit NiCd, ktery se sam docela vybiji. Vyhoda tehle lacnych kramu je, ze kdyz to shori, tak reklamace neni az takovy problem…

      0 0
      • vitki  

        tak som to mal presne vyriesene, bity som mal narex a vrtacku za 20€, ale kuteni s tym bolo ako za trest. Teraz by som radsej zobral nejaku trochu drahsiu, vykonnejsiu s 2mi baterkami, co ty na to?

        0 0
        • StuntJ  

          2 baterky jsou naprd, pokud neděláš na stavbě, pokud kutíš doma, tak jedna pořádná LI-IONKA,. rychlo nabíječka a je to v klidu :o)

          0 0
          • vitki  

            len tam uz je cena o cosi vyssia ako chcem do toho investovat, tu boschku 14,4 li som nasiel najlacnejsiu za 120€ co uz je nad moj limit.

            0 0
            • StuntJ  

              já jsem ji kdys kupoval nějaké akci, ale na nářadí se nevyplácí šetřit a investovat dnes do starých NiCD baterek apod. nemá moc smysl … Taky jsem původně začal někde na 1500,–Kč a skončil jsem u té božky :o)

              0 0
              • jama  

                Boschku s Lion akumulátorem mohu doporučit. Mám ji 2 roky a perfektní. Před tím jdem měl 5let taky bosch, s NiMh aku. Celých 5 let dobrá, i akumulátor, odešla, když se strhlo rychloupínací sklíčídlo.

                0 0
    • StuntJ  

      já mám v tento bazmekt

      http://www.bosch-do-it.cz/…24/index.htm

      , kupoval jsemji kdysi v akci za 1800,–Kč a nemůžu si ji vynachválit … Zatím bez problémů, LI-ION baterka, jednoruční sklíčidlo, nabíjení bez nutnosti vytažení akku …

      0 0
      • vojco  

        tak tuhle boschku mám 2 roky, používám ji denně, v práci vrtá, dotahuje 13 šrouby na max. moment a maká pořád. Dokonce spadla ze 2m na zem a funguje, sice už trochu vrže ale ještě rok snad vydrží. Akorát jsem si dokoupil druhý aku, předsi jenom 4,5h nabíjení je na práci dost, na kutení v pohodě

        0 0
    • madcat  

      Mám nějakou Einhell, typ nevím, taková oranžová je a někde na ní je nápis ERGO nebo tak něco… má aku 18V, což mi někdo radil že je o dost lepší než 14V. Mám ji asi tři roky, možná i dýl, vrtá a šroubuje poměrně často, a furt funguje. I akumulátory zdá se zatím jakžtakž drží. Sada se dvěma aku a hodinovou nabíječkou stála asi 1100,– Kč, koupeno myslím v Hornbachu.

      0 0
    • Ricci  

      Minuly tyzden som kupoval v Blave v Baumaxxe B&D 14,4 V za 69,99 EUR, v cene bola dokonca aj sada skrutkovaca s bitmi od B&D, je vyborny, na domace podmienky viac ako dostacujuci

      0 0
      • Ricci  

        Jo a ma dve baterky, co je parada :-)

        0 0
        • vitki  

          ten B&D sa mi pozdava. Pojdem to dnes omrknut do baumaxu.

          0 0
          • ememem  

            neni o com.

            0 0
            • česílko  

              Jenže tento Bosh má jen 1 rychlost na kterou nebude vrtat a nemá sílu na větší šrouby.Máme to v práci i Makitu.Ve srovnání s touhle Makitou http://naradiprovas.cz/…271dwpe-nicd je to ******! Pro kutila vyhovující,ale proč nepřidat 16 Eur a mít pořádnej stroj.Ten kdo to dělal s Makitou už totiž nechce jinak :-)

              0 0
              • ememem  

                to ja vobec nepopieram. ale zrovna tuto makitu bych na hobby pouzitie nebral (NiCd – vid uz tu niekolkorat prebrane.)

                0 0
                • česílko  

                  Nicd je jen nepodstatná nevýhoda oproti 1rychl.převodov­ce.Chlapi v práci ty baterky doslova ..urví-nedobíjí,přetě­žují,nechávají v zimě v autě.Po dvou letech jsou ve velice slušné kondici.U kutila neřešit.)

                  0 0
    • vasek80  

      Za sebe MAKITU

      0 0
      • vitki  

        makita, to uz je cenou trochu mimo na moje hobby poziadavky.

        0 0
        • vasek80  

          Ale máš ji jako hobík na celý život. Koupil jsem si ji také. Sice stála 4000,– ale s NiCd akumulátory, které tolik nepodléhají času jako LiOn nebo NiMh ji myslím budu mít hodně dlouho.

          0 0
          • assassin  

            no myslim ze ty baterky jsou na tom podobne skoro spis ty nicd na tom budou hur-samovybijeni..tzn ti nekde lezi, nestaras se o ni a odejdou… makita ted stejne jede v lion, aspon sme do firmy nedavno kupovali 2 .. lion.. nabijeci proudy uplne jinde.. cena samo taky.. to je fakt na profi pouziti..

            0 0
            • vasek80  

              Tak pozor NiCd oproti Nimh zvládá daleko větší proudy jak nabíjecí, tak vybíjecí a oproti Lion NiCd článek při správném skladování vydrží déle. U NiCd není problém životnost přez 10 let. Samovybíjení není až takový problém, Akumulátory se mají skladovat vybité a díky rychlonabíječce která mi je dobije do 45 minut si mohu dovolit mít vždy jeden uskladněný a nabiju jej když vím, že budu aku déle potřebovat.

              0 0
      • Majan  

        Souhlasím, mám jí asi 2 roky a jinou už bych nechtěl. Doporučil mně jí kamarád, který s ní denně pracuje a nemůže si jí vynachválit. Je sice dražší, ale stojí to za to. Před tím jsem měl jednu noname a jednu Wagnerku a obě nestály za nic. Je ale fakt, že jsou 2 roky záruka, pak se to může vyhodit.

        0 0
      • Smazaný účet  

        no co jsme slyšel z praxe, tak nejlepší je prej HILTI… ale to je cenově úplně mimo :)

        0 0
        • honzour  

          No na kutění je to jako jezdit bajkem za 200 pro rohlíky … nesmrtelný byly starý akučky od Wurthu, ale cenově taky mimo.

          0 0
    • stanin  

      Hlavně doporučuju aby měla brzdu (když pustíš spoušť, musí se okamžitě zastavit). Ty nejlevnější to nemají a neumím si představit s nima pracovat. Já jsem na stavbu (roubenka, dřevěný obklad interiérů, takže samé šroubování) koupil dvě FERM FDC-1800K2 v ceně cca 70€ a naprostá spokojenost, první funguje už pátý rok, druhou mám teprve 2 roky. Dělal jsem hodně i s 12V Makitou – to je jiný kafe, výrazně silnější než ten Ferm s 18V, 3 rychlosti… ale je strašně těžká, kromě největších vrutů beru radši ten Ferm. Pak jsem měl ještě půjčený nějaký 12V Narex – trochu lepší než Ferm, ale ne tolik aby to vyvážilo cenu.

      Hlavně pravidelně nabíjet akumulátory, jinak časem umřou. Z toho důvodu by byl lepší Li-Ion, ale ta cena :-(.

      0 0
      • vitki  

        To je prave ten problem, teraz budem mat vela prace v novom byte, namontovat policky, zmontovat postel, drziaky do kupelne a pod., ale potom mozno na pol roka nebudem tu vrtacku potrebovat.

        0 0
    • Čárlí  

      Ahoj, mám možnost, jako velkoodběratel, nakoupit kvalitní aku nářadí za výhodné ceny. Značky Bosch, Dewalt, Makita… Kdyby měl někdo zájem, písněte na mail. Samozřejmě s plnou zárukou.

      0 0
    • assassin  

      mam uplne tu nejlevnejsi hobby, asi einhell? uz ani nevim.. baterka samo po case odesla, ale napajel sem na kontakty kablik s konektorem co mam u baterek pro modely – vzdycky prichytim baterky nakou izolackou a co uz takhle odpracovala:)

      kazdopadne na naky domaci kuteni bych koupil nakej takovej srac za 300, priste si muzes koupit dalsi takovou… ona zas vydrzi pomerne dost…

      lepsi nez dat 4tis a pak aby lezela 10let v polici…

      0 0
      • vitki  

        no mal som taku, najlacnejsiu aka sa dala zohnat, ale ako som uz pisal, skrutkovanie islo ako tak, ale vrtanie bolo nic moc. Diky za nazory, pojdem pozriet este ten B&D co spominal Ricci vyssie, alebo extol premium.

        0 0
    • sepa  

      Zdravím, za sebe jednoznačně doporučuji něco s LI-ON akumulátory.

      Mnoho let jsem jezdil po montážích s NiCd. Nejsou špatné, pořizovačka není tak vysoká a pokud je používáte každý den není s nimy problém. Podmínkou jsou 2 aku. A to ze dvou důvodů.

      1. samovolné vybíjení, takže po delší pauze musíte nejdříve

      nabíjet a pak pracovat.

      1. nabíječky , teda aspoň ty lacinější, nabíjejí 45 –

      60 minit.

      Teď dělám jinou práci a vrtačka se válí doma a bohužel to odnesly akumulátory. Oba jsou KO. Takže koupit nové nebo repase.

      Teď kdybych si měl domů koupit nový akušroubovák šel bych jednoznačně do Li-ON akumulátorů. Samovolně se nevybíjí a nabíjení je rychlejší. Taky životnost bude delší při použití jen „občas“. A pravděpodobně bude stačit jeden akumulátor. Se 2 aku jde už jen o cenu a kolik do toho chcete dát. Pokud vlastníte i menší el. vrtačku s elektronikou na větší vrtání, stačil by akušroubovák i menší výceméně jen na šroubování. Jestli to má být jediný šroubovák/vrtačka v domácnosti poohlížel bych se po něčem větším se 2 rychlostmi.

      Značku vám doporučovat nebudu. :-) Jsem rozmlsán akušroubováky značky Festool a to je trochu mimo v cenách pro domácí použití.

      http://www.festool.cz/…eb/index.cfm?…

      0 0
      • LRRTM1  

        Souhlasím s tím co je tu napsáno. Sám mám pár let Bosch s dvěma 12V NiMh Accu. Obecně můžu říct, že funguje parádně. Zvládne mnohem víc, než No-name 24V accu. Ale je pravda, že je třeba ji nabíjet až těsně před použitím. Nemůžeš počítat s tím, že ji po měsíci vyndáš a bude fungovat. Pro takový účel se rozhodně víc hodí LiIon. A myslím, že to je typické hobby použití. Zkrátka člověk nikdy neví, kdy bude potřeba. Dneska bych už taky asi uvažoval spíš o LiIon. Ale jen za podmínky, že by to byl alespoň Black and Decker.

        0 0
        • kyl  

          Já si koupil taky nějakej neznačkovej akušroubovák 18V a je dobrej,funguje už několik let.Kámoš měl podobnej značkovej ale baterky se daly prohodit.S jeho baterkou byl ten můj tak o 40% výkonnější.Já měl ošizenou i baterku.Momen­tálně mám Hitachi a taky se sním nedělá špatně.

          0 0
          • madcat  

            Mám stejnou Hitachi, akorát 14,4 V Li-Ion, a su nadšené, dělá se s tím výborně. Předtím jsem měl nějakej low-end Einhell, sice 18 V, ale aku NiCd, a po dvou letech a něco jednak akumulátory byly slabý jak čaj, a druhak převodovka v akušroubováku už hrčela jak kdyby do ní někdo nasypal písek. A plynulej rozjezd to taky zapomnělo – buď vypnuto, nebo plný točky.

            0 0
            • kyl  

              Pokud jsou baterky zaměnitelné tak by těch 14,4V mohl zvládnout i ten můj.Ale ta cena těch akumulátorů:-(

              0 0
    • Lenicka1313  

      Zdravíčko, já jsem měla také drobný problém s jednou aku vrtačkou – hrozně rychle se mi vybíjela a nedalo se s ní normálně pracovat. Nakonec jsem se rozhodla najít nějakou lepší baterii a nejlepší výběr je podle mého tady – http://www.kabelmanie.cz/…di_d382.html

      0 0
    • witmar  

      Já akučko už nepoužívám.. koupil jsek Bošku vrtatčku i s příklepem, možnost volby i šroubováku a velmi si chválím…samozřejmě je ale s kabelem ale výkon se nedá porovnat. Holt vrtat panel není pro akučko :-)

      0 0
      • DaSnail  

        aku božka vrtá panel vpoho

        0 0
        • Georrge  

          a má to momentovou spojku? Ta je pro šroubování docela důležitá :) mám black deckera, starší profi řadu (stála mě tuším 4k) a ikdyž je na 14,4V, tak má síly až až. Má příklep takže do zdi vrtá jak do másla. Ale když se šroubuje tak ta spojka se fakt musí použít, jinak strhneš závit raz dva.

          0 0
          • miki  

            tak to nastavení momentem je potřeba ,já na to zapoměl a vruty do dřeva jsem při dotahování utrhal hlavy šroubů

            0 0
    • Smazaný účet  

      ja tedka objednal tatikovi Makitu 6271DWPE, tak jsem zvedavy jaka bude:)

      0 0
      • jIrI___  

        Ten mu vydrží do smrti. Máme je v práci, jsou v nonstop nasazení a bez problémů.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ja na nej cetl docela kupu porotivnich recenzi, tka jsem se rozhodl, ze nebudu silet z 18V akumulatoru a 4Ah baterek, ale vezmu stroj, ktery by mohl udavat realne parametry a mit kvalitni aku:)…akorat budu muset tatu presvedcit, at to nenechava na chate vymrznout pri minus dvaceti:)

          0 0
    • maajkee  

      BOSH IXO, naprosto parádní pomocníček :)

      0 0
    • kaoma  

      Jsem si koupil aku v pracovních potřebách. http://www.manutan.cz/…D021277.html

      Na to, že to není žádná značka, tak mi šlape už 2 roky a na pohodu. Jsem docela kutil, takže 2 roky je u mě fest výdrž.

      0 0
    • maedva  

      Hitachi DS10DFL

      • 2× Lion baterie, kroutak 22 Nm, nastavitelne otacky 300/1300, kufr,rychlo-nabijecka cca 30min, sada orig Hitachi bitu, prisvetlovaci dioda, drzadlo plast/guma

      Ja ji mam a pouzivam pravidelne v praci od zari a naprosto bezproblemu. Kupoval jsem ji v Hornbachu v Brne za nejakych 2500kc, coz odpovida cca 100€.

      Zvladne i diru do dreva vykruzovakem, ale to uz ji dost trapim. Jinak bezne vrtani, vctene sroubovani vrutu do dreva (drevotriska, lamino, plovoucka) neni problem. Je celkem lehka a ma prisvetlovaci diodu, vhodna i na montovani nabytku a lehci prace.

      Zalezi hlavne na tobe, na co vrtacku chces vyuzivat ;-)

      Kdyz uz si chces neco koupit a investovat do toho penize, tak bych se urcite vyvaroval jakekoliv vrtacky s NiCd baterkou, duvody tu uz jsou vypsane

      Nejsem tak bohaty abych si kupoval levne veci

      0 0
      • kyl  

        Aku šroubováky mají dobré ale flexi 230mm je tragédie,nic to nevydrží.

        0 0
    • scota  

      Ve střední třídě jsou dobré výrobky Narex

      http://narex.cz/…ct_card.aspx?…

      Je to Li-On cena od 3100 Kč

      Mám modrou vrtačku a úhlovou brusku ;-)

      0 0
    • ememem  

      na tie cinske gebuziny bych sa vykaslal, vzdy ked ju budes potrebovat tak nebude nabita(sa samovybije za dva dni a po dvoch rokoch za pol) a navyse akumulator odide uplne docela rychlo, minimalne bych bral nejaku hobby class od bosch, B&D, hitachi apod. to by sa cenovo malo vliezt do stovky v pohode.

      kukni aktulane katalogy baumax a hornbach. inak do konca roka je v makite akcia, napr. 6261DWE za cca stovku.

      0 0
    • hovanec  

      Makita 12–14V. A baterky zásadně NiMH nebo NiCd. LiON je tak možná do mobilu nebo notebooku, ale ne na vrtání!!! Zkratový proud je prostě nízký.

      0 0
      • ememem  

        to sa imho pohybujes vo rovine vysoko teoretickej, ci mi snad nieco unika? (neni som v elektrine uplne „in“).

        0 0
      • ememem  

        inak samozrejme s makitou suhlas len makita lion je uz cenovo hodne nad 100E coz uz je uplne mimo povodneho dotazu. mne nedavno zdochli baterky na starsej B&D, aj by sa dali este zohnat ale cena je desna a navyse som chcel lion, predsaj ten komfort „staleho nabitia“ pri obcasnom pouziti je velky. makita udava zivotnost baterii do 10r a resp. 1800 nabijacihc cyklov a samovybijanie 10% za 12 mesiacov. neododlal som jednej akcii a kupil makita df030Dwx01 (set v kufriku s dvoma lion akumulatormi, nabijackou, baterkou nejkaymi bitmi a vrtakmi) za 160E aj s klasickym sklucovadlom ako nadstavcovovu hlavou. cez vikedn som ju pouzil uplne brutalnym sposobom na ktory asi vobec nie je urcena a bol som prekvapeny ako fungovala, oproti kamosovej hitachi ds10dfl za nieco cez 100E ktora je papierovo takmer totozna resp. mierne vykonnejsia je tato makita vyrazne silnejsia hoci o dost mensia a lahsia (co je je obrovska vyhoda, da sa s nou dostat tak kde tie klasicke nameju sancu). je fakt ze makita je makita.

        0 0
        • hovanec  

          Makita je Makita… Nicméně na šroubování asi bude stačit i LiIon, ale zázraky nečekej. Když jsem dával na repasi akumulátory, tak jsem chtěl 3.0 Ah, ale LiON. Bylo mi neporučeno, pokud dělám profi. Platí, co jsem napsal výše.

          0 0
          • ememem  

            nerozumiem, skus to vysvetlit ze preco.

            0 0
            • StuntJ  

              Protože na stavbách pracují prasátka a rvou všechno na krávu, šroubují, dokud jim neshoří šroubovák v ruce.

              A NiCd akku nesou mnohem horší zacházení, mají větší zkratové proudy a prostě snesou větší kapky než Lion …Lion je akorát pro hobbíky, kteří přišroubují jeden šroub za uherský rok na Tatramatce …

              0 0
              • tomfree  

                A proto všichni renomovaní výrobci přechazejí na lion a díky tomu na jednu baterii udělam daleko více práce než na nicd,asi jim chybí takový schopný technik co by jim poradil :-)

                0 0
                • StuntJ  

                  To je módní trend a vývoj. Mě se nikdy nepodařilo u Lionky nikdy urvat vrták, vždy to vypla ochrana. U NiCd aku jsem byl schopný utrhnou i 6 vrták .

                  0 0
                  • kyl  

                    A o to jde ne,kčemu mi bude aku šroubovák kterej mi bude ničit nástroje :-)

                    0 0
                    • StuntJ  

                      No zamlada jsem dělal na stavbě a tam se inovovali sbíječky, za ty starý těžký hnusný, za nové hezké, lehké s tlumičem vibrací tiché. A milé UKčka je odmítli s tím, že jsou naprd, že to s nimi nemlátí, neřve apod … prostě někdy je pokrok nežádoucí … :o)

                      0 0
    • Kamikaze 591  

      Tady na bikeforu je vše. Nemáte někdo tip na nějaký aku šroubovák? Musí být lehký, 50% práce s ním bude nad hlavou a taky silný. Minimální požadavky jsou jako u tohot stayeru

      Hledám a našel jsem bosch a ještě jeden stayer, novější model. Nemáte někdo zkušenost? Případně nějaký jiný tip?

      0 0
      • tomfree  

        Zbytečně drahé,makita stačí,festool mám ponornou pilu,tam je rozdíl oproti jiným vidět,nebo brusný program pro karosárnu,ale akučko se dá pořídit i jinde,makitu mám 5 let a pracuji s ní každý den.

        0 0
        • Dumbíček  

          Makita je držák, akumulátory jsou spotřební materiál u všech značek.

          0 0
        • scoty  

          mám obojí, proto jsem si dovolil srovnání. Festool je úplně jinde, než Makita: motor, úchop, vyvážení, hmotnost, výdrž na aku, nabíjení…

          Od Makity mám rád malou jednoruční rozbrušku a vrtací kladivo(obě aku). To festool nedělá.

          0 0
    • jIrI___  

      V tomhle mě B-F baví, všechno tu je nadhodnocované jako kráva. Člověk chce akučku na domácí kutilství a všichni mu radí profinářadí, s kterým fachman namaká za den tolik, co kutil za 5 let :D

      0 0
      • Dumbíček  

        To máš jako s kolama. Kde kdo tu ohrnuje nos nad bajkama, natož nad silničkama za pár tisíc. Na dotaz jaké kolo koupit mu všichni místní odbotrníci poradí kolo jak pro profíka. Přitom jen zlomek lidí, tu najede víc jak pár tisíc km za rok. :-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        zase vis co..na baraku se proste kvalitni vercajk zaplati…tata si sice koupil lacnou akumu (jak pisu vyse), ale pak sme delali mensi prestavbu, drevene obklady atak..rposte milion sroubu…a kdyz se mu v patek vecer vysypala, tak byl skutecne nadseny…

        0 0
      • Kamikaze 591  

        Já nechci na domácí kutilství :P

        0 0
      • StuntJ  

        klasika …

        Stačí sociální Božka a ta je do konce života :o)))

        0 0
    • Hynas  

      Za mě značka FERM, roky zkušeností…

      0 0
    • misko  

      tip na sadu kvalitnych bitov?

      0 0
    • Kamikaze 591  

      Nakonec jsem vzal tohle Zatím bez výhrad.

      Je k tomu supr kufr, u kterého deklarují nosnost až 120kg. Silné to je až až. Světlo svítí poctivě. Indikátor stavu baterky super vychytávky. Ale co mě potěšilo nejvíc, tak pouzdro na opasek. Myslel jsem, že to nepoužiju, ale super věc.

      0 0
    • maajkee  

      Já mám tuhle Dewaltku a na to moje šudlání naprosto OK, převážně slouží k povolování a utahování kotoučů :)

      0 0
      • Kejmil  

        Dewalt je nej, dělal jsem z tím na stavbách a to verzích aku, a všecko výkonné, spolehlivé z dlouhou výdrží.Podle mého zkoušení lepší než Makita.Aku nářadí osobně jenom dewalt

        0 0
    • Miramar  

      Čau,

      potřeboval bych poradit ohledně koupě aku vrtačky/šroubo­váku.Chci ji pouze jednou za čas k nějakému tomu domácímu kutilství.

      http://www.levneelektro.cz/…ita-6271dwpe

      http://www.levneelektro.cz/…-epc12caka50

      A otázka zní,vyplatí se připlácet si za tu Makitu nebo můžu z klidným svědomím ušetřit a koupit BLACK&DECKER?

      Předem díky :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Makitu jsem koupil tatkovi a je to dric. B&D ma vice prislusenstvi, ale nemyslim, ze to bude nejaka super kvalita. S Makitou nebyl nikdy problem neco uvrtat, dva akumulatory jsou k nezaplaceni!

        0 0
        • Miramar  

          Protože bydlím v paneláku,tak tu Aku budu využívat víceméně jenom na dřevo.Na vrtání do zdi si chci koupit ještě nějaké vrtací kladivo.Ideální by to bylo v jednom,ale to už by ta akučka stála balík,jestli vůbec nějaká taková,která by zvládla panel existuje:-)

          Takže raději vsadit na jistotu?

          0 0
          • mr.ricardo  

            Aku kladiva jsou, ale cenove je to domu nesmysl. Ted jsem sousedum kupoval zeleny bosch kladivo za cca 1800 a na takove to domaci vrtani super. Mam leta modry bosch gbh 2–26 a pri vrtani direk 6 nebo 8 (malokdy doma vrtas vetsi) jsem nepoznal rozdil.

            0 0
        • kyl  

          Po zkušenostech se značkou Makita v práci,jsme teď přešli na strojky od této firmy a zatím velká spokojenost.

          http://www.zbozi.cz/…a/milwaukee/#…

          0 0
      • wanderer  

        Panel AKU dá pokud je na to kvalitní vrták a trpělivost a nepotřebuješ převrtávat celej byt, prostě to dýl trvá. Chce to ale příklep a větší kroutivej moment (18V a víc). Na příležitostný použití je potřeba počítat s tím že při nepoužívání dřív odejdou akumulátory a AKU k vrtačce samostatně není zrovna levný. Z těch dvou bych si připlatil za jistotu. B&D vypadá jako by měl plastový sklíčidlo.

        0 0
        • Petr L2  

          Do betonu je zcela jedno jaká vrtačka to je, jediné důležité je aby měla pneu příklep, jinak je to vždy bída.

          Alternativou může být použití spec. vrtáku do kamene a vrtat bez příklepu, ale vrtáky jsou hodně drahé.

          0 0
      • mr.ricardo  

        Tuhle Makitu (model 6270) mam uz asi sest let, pouzivam ji pravidelne pri kuteni a modelarine, hlavne sroubovani, vrtani dreva a drobnejsich kovovych soucastek. Prezila dva rekonstruovany byty, chalupa, auto, obcas dostala i docela za usi, ale je to strojek k neutahani. Ma celkem slusnej kroutak, baterky (i kdyz dnes uz jen NiCd) jsou kvalitni a porad drzi plnou kapacitu, neuveritelny, pulhodinova nabijecka. Plasty jsou kvalitni a pevny, vyztuzeny skelnym vlaknem, nejaky pad vydrzi. Hridel sklicidla je na dvou loziskach, zatim bez nejmensi vule. Nevyhody, nema uhliky, meni se cely motorek, ale zatim jsem to nepotreboval, sklicidlo nic moc, obcas se povoluje, vaha, holt ta obri baterka neco vazi. Dneska bych si mozna koupil uz vyssi brushless model, ale proti tyhle nemuzu rict krivy slovo, za ty penize si svy odmakala a vypada, ze jeste odmaka :)

        0 0
      • madcat  

        Jestli chceš jenom sem tam něco, tak si klidně kup akuvrtačku v Lidlu. Za ty prachy je to překvapivě slušný nářadí. Mám doma nějakou pásovou brusku, malý kango a mafla a všechno funguje jak má…

        0 0
      • zdenal8  

        S klidem bych koupil BaD. Mám myslím 18V už asi 8 let a naprosto bez problémů. Jediný, co u tý mojí trochu vadí, že jsem koupil jenom s jednou baterkou. Ale když se nabije, výdrž je v pohodě i po těch letech. Pokud ji chceš jednou za čas použít, bude ti stačit a budeš nabíjet i jednou za čas. Já jí mám neustále ve skříni po ruce, když potřebuju doma cokoliv šroubovat a nabíjím tak 1× za 2–3 měsíce.

        0 0
    • Petr L2  

      Jsem zvyklý na Bosch a aku od nich mám více jak 17 let, jasně už mám třetí sadu aku, ale jinak jede stále perfekt.

      Poslední dobou mě překvapilo, že i řemeslníci často používají aku z Lidlu, v ruce a na pohled je to jako Bosch, cena nízká. Otázka je kolik toho vydrží. To se uvidí tak za rok :-)

      0 0
      • jeffi  

        Ted bude v Lídlu akce na akušroubovák.

        Koupil jsem loni jeho předchůdce (menší acu a výkon), kvalita a provedení překvapivě dobrá, na chalupě si docela odmakala (nové šroubované schody, rekonstrukce dřevěného plotu atd.).

        Je tam dobrá funkce Spinlock, – hlava na vrták se dá rychle a jednoduše vyhodit, takže můžu střídavě předvrtávat vrtákem a dotahovat šroubovákem, moc užitečné.

        0 0
      • kadett  

        Za ty prachy asi nic lepšího nekopíš. Já kupoval minulej rok a vydržela mi teda necelych 1000 vrutů,apk najedou nic,přestala fungovat.Asi odešel motor to nevim.V lidlu vratili penize.Všude píšou,že vnitřek je Bosch,ale já to měl rozdělaný a nikde Bosch napis nebyl.Měl jsem teda tu 18V.Před měsícem byla v Lidlu zas,tentokrát ale 20V a 2AH a dokonce i s kufříkem,což je další plus.Za ty prachy to asi pořád stojí,ikdyž pokukuju po nějáké makitě s 4AH dvěma aku.

        0 0
      • scret  

        ted jsem taky koupil z lidlu… Za ty prachy je myslim slusna… neco malo uz odsroubovala a nezda se to jako totalni jebka… Jen nevyhoda je, ze ma pouze jednu baterku…

        0 0
        • kadett  

          Hele baterka se dá koupit z DE za cca 500kč i s poštou. Pohledej internet… Nemůžu to těd najít

          0 0
          • scret  

            diky za info. Ale na to domaci zvykani mi to zatim staci…

            0 0
    • scota  

      Narex má vysoký výkon a je to držák.

      http://www.narex.cz/…34-asp_18-2a

      0 0
    • jIrI___  

      Teď bude v Lidlu opět v akci aku vrtací šroubovák . Myslíte, že zvládne takové to běžné domácí vrtání do dřeva či 3 mm ocelových jeklů párkrát do roka nebo je to určené spíš jen na šroubování?

      0 0
      • scota  

        A myslíš si, že kolo z tesca bude vhodné na lehký downhill?

        0 0
        • jIrI___  

          Domácí vrtání za downhill nepovažuju, ale dík za konstruktivní odpověď.

          0 0
      • vladaza  

        Syn si kupoval akučku /18V/ z Lídla cca před rokem a celkem je zklamaný z malé výdrže akumulátoru. Možná jenom špatný kus. Znovu by ji nekoupil.

        0 0
      • scret  

        myslim, ze to zvladne… Ale tahle je jen 16ka, ja mam tu 18ku, ktera byla v akci predtim… Ta by byla vhodnejsi… je dokonce i s priklepem, ikdyz samozrejme na nejaky velky vrtani to neni… Mam to jako sroubovak a zatim chodi…

        0 0
      • Petr L2  

        V pohodě zvládne, stejně dobře jako ty plastové B&D a vše možné co se prodává po hobby marketech.

        Jinak co mě příjemně překvapilo je Metabo

        0 0
        • scota  

          Metabo je profi kvalita navíc s tříletou zárukou po registraci.

          0 0
      • mr.ricardo  

        Par kousku od Parkside doma mam, kvalita je znacne kolisava, rozhodne nesouhlasim s nazorem, ze je to zelena rada Bosche pod jinou znackou. Treba pasova bruska bruska byla docela zklamani, stejne tak bruska vrtaku. Ale mam od nich ten mensi aku sroubovak 9,6V a ten je pomerne slusnej, jak zpracovani, tak vykon. Verim, ze ta 18V by na to domaci vrtani/sroubovani bohate stacila.

        0 0
    • niaand  

      Co se týče výběru akumulátorové vrtačky, hodně mi pomohl web http://jaknakoupit.cz/…rove-vrtacky. Skvěle vám tam poradí, jaké kritéria při výběru vrtačky zohledňovat a na co si dávat pozor :)

      0 0
    • MiroHo  

      Ahoj.

      Prosím o radu zkušené kutily,chtěl bych si koupit na barák aku šroubovák/vrtačku s příklepem,tak abych ji mohl používat na šroubování,ale i na občasné vrtání do cihlové zdi a to i díry větších průměru,třeba 10 nebo max. 12mm(s tím,že si ji předvrtám menším vrtákem).

      Zvládne to třeba tahle?

      https://www.elvin.cz/…-10-8v-4-0ah

      Nebo je lepší koupit vrtací kladivo+aku šroubovák?S tím,že víc než ty 4 litry se mi do toho dávat nechce.

      Moc díky.

      0 0
      • petrx  

        Je lepší si koupit obojí zvlášť.

        0 0
      • mr.ricardo  

        Pokud nebudes vrtat beton a diry do cihlovy zdi budes delat prilezitostne, tak ti aku priklepovka bude stacit, dulezity jsou kvalitni vrtaky. Ale na prace okolo domu bych vzal silnejsi, treba tuhle. Mam par let starou 12v Makitu, taky jsem si rikal, ze to bude stacit a kolikrat si rikam, ze by 18v bodla.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Z aku vrtacich sroubovaku s priklepem mam vybrany Makita HP457DWE…je to bez kupy pristlusenstvi-to uz mam.

        Dale mam vrtaci kladivo na vetsi prace Makita HR2470.

        Bourici kladivo neplanuju, neplanuju porazit pul baraku. Akucka pro jedoduche veci typu privrtat policku nebo tak – cihly. Vrtaci kladivo na vetsi diry, michani, sroubovani velkych sroubu. To vrtaci kladivo si pochvaloval i tata, zkdyz vrtal nejake policky do panelu a predtim byl zvykly na starou priklepovku od narexu:)

        Jestli to mas k baraku a sem tam mas v planu neco delat, u jednoho nastroje nezustanes:)

        0 0
      • Smazaný účet  

        tahat se na šroubování s těžkou příklepovkou je vopruz

        koupil bych dvě věci – kvalitní vrtačku (asi nějaká ta Makita)

        a šroubovák může být i levný – mám tenhle a je to malej šikovnej parchantík za pár peněz…

        0 0
      • Petr L2  

        Na občasné kutění po domě stačí elektronářadí z Lidlu, kvalitativně daleko lepší, než podobné běžně dostupné v hobbymarketech a cenově níž než zelená řada BOSCH.

        Speciálně u levnějšího nářadá bych si koupit vrtací kladivo i šroubovák sólo a rozhodně neutrácel za vrtačku co nemá pneu příklep a nekupoval aku šroubovák co nemá běžnou upínací hlavu, takže spíš něco většího, než jsou ty prckové do dlaně, i když i ti prckové mají svoje opodstatnění, ale pořádnou aku nenahradí, mají malé otáčky a nehodí se na vrtání.

        0 0
        • Smazaný účet  

          problém toho hodně levnýho vercajku jsou bity/nástavce/vrtá­ky z bláta = další investice

          0 0
          • Petr L2  

            Nejen toho levného, pokud člověk chce kvalitu, koupí si tenhle spotřebák u Hilty a je po roblému :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              jasně

              chtěl jsem říct, že sice to nářadí (vrtačka, šroubovák) pro takové to domácí žvýkání stačí i levnější, ale co k nim bývá v sadě za příslušenství je obvykle na prd = nutno dokoupit lepší = ideál je zakoupit to levné nářadí ve verzi bez příslušenství

              0 0
              • Smazaný účet  

                Koupil jsem kufr příslušenství od makity a úplně jsem z něj odvazany nebyl…podrží a fungovat bude, ale boty se začaly ostrouhavat dřív než bych čekal…zbytek dobrý. Pro případy ‚vemu kufr a mám tam vse‘ je ale super.

                Jo! Ta Makita s výměnným sklíčidlo…SDS plus a rychloupínací­.....rychloupí­nací není pro vrtání s příklepem! Takže klasické vidiaky neeeeee…jenom SDS plus. To jenom jako doplnění…

                0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Já třeba mám s bity z Lídlu dobré zkušenosti a to jsem s nima pomocí akuvrtačky už mockrát montoval nábytek (na čemž se k hovnu bity docela rychle rozžvýkají).

                Úplně největší problém je najít nástavec na bity, který ten bit drží opravdu silně. Je k vzteku, když člověk zašroubuje, jde na další šroub a zjistí že bit zůstal viset v tom předešlém.

                0 0
      • kesu  

        Používám tuhle vrtačku:

        https://www.schipro.cz/…82z-713.html

        a tohle kladivo:

        https://www.hitmarket.cz/…-sklicidlem/

        Oproti příšerně drahýmu Hulti TE30 (do zásuvky, 4,2kg) je asi o 20% slabší. Bez problému zvládne třeba korunku do plných cihel na průměr elektroinstalační krabičky. Slabší vrtačku do betonu bych určitě nekupoval.

        Jinak Lidl Parkside 20V vrtačka bez příklepu u mě fungovala rok profesionálního použití (vrtání do železa, odvrtávání a tak) a začala ji házet hlava (ale pořád to není nepoužitelný). Ta mnou zmiňovaná Makita je o dost silnější (odhadem 30%) a lépe vyvážená. Ale celkově vzato na hobby použití to naprosto stačí a funguje velmi dobře. Co je naprostej odpad je akuflexa.

        0 0
        • Kohi_007  

          Aku kladivo na práci doma a okolo baráku je zbytečný, tam stačí klasický 2kg pneu kladivo – Makita HR2470(T), Bosch GBH 2–26 DRE(DFR). Teď se dá sehnat speciální akce – černá Makita HR2470BX40 vč. sady SDS vrtáků – za moc pěkný peníze.

          0 0
    • MiroHo  

      Díky všem za rady.Vezmu to tedy zvlášť,nejspíš z Lidlu.

      0 0
      • Namtos  

        Záleží jak často to budeš používat a co očekáváš za výkon.

        Makita má i hobby řadu Maktec.

        Tělo Makity ti vydrží, problém je v ceně náhradních aku – tam ti v prodejně narovinu řeknou, že kvůli vysoké ceně se zase vyplatí koupit nový akušroubovák i s bateriemi. A jak jde technologie dopředu, tak je i kvalitnější baterie (lehčí, menší) s větším výkonem …

        0 0
        • kesu  

          Baterka jde koupit i na ebay:

          https://www.ebay.com/…162779573334?…

          nicméně já koupil jednu sadu včetně dvou baterek a nabíječky a dál pak už kupuju relativně levný samostatný nářadí. Ale na hobby použití bych si asi vystačil s lidlem, ta 20V vrtačka funguje fakt slušně na tu cenu asi 1300kč..

          0 0
      • scota  

        přesně vercajk a párky jedině z Lidlu to je kvalita ;-)

        0 0
    • jirka146  

      Když aku, tak Milwaukee

      0 0
    • Bozzek  

      Víte někdo, podle čeho se dá vybrat aku šroubovák nebo vrtačka, která zvládne bez problému zatáhnout turbošroub do betonu?

      0 0
      • mr.garisson  

        Když to vezmu z pohledu čistě papírových dat, tak něco lepšího, třebas DeWALT DCD996NT má na 18 V 95 Nm, což si myslím, že ti s přehledem poláme ruce nebo střihne 6 mm šroub v krutu, když se sekne v materiálu. ;)

        1 0
        • kejda  

          Spíš vymeleš torx, turbo jen tak nerupne…ani v litém betonu. Buď zničíš bit anebo hlavu šroubu :)

          0 0
      • kejda  

        Důležitější je vyvrtaná díra, na turbo potřebuješ vrták 6,5 mm.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Ahoj,

      využiji… má někdo zkušenost se stojanem na vrtačku? Docela se mi líbí, že by člověk nemusel kupovat stojanovou vrtačku. Na těch pár děr ročně alespoň nemusí zabírat místo v dílně…

      v plánu je domácí použití – běžné hranoly, pásovina, hliník atd..

      https://www.promistry.cz/…pro-vrtacku/

      0 0
      • Japhy  

        Na domácí kutění je to asi fuk, taky roky nahrazuju stojanovou vrtačku něčím podobným. Netřeba kupovat nový, tyhle věci nejradši za pár drobných na bazoši. Jen musíš mít nějak pořešený otáčky do kovu. Přiznám se, jsem prase, ale když zrovna nechci v šuplíku hledat tyristorový regulátor (stavebnice v průchozí zástrčkozásuvce), stejnou službu udělá malá plastová svěrka na tlačítku a kvalifikovaný odhad otáček :-D A teď do mě.

        0 0
        • sodek  

          Proč do mě? Účel světí prostředky. Je šumák, jestli regulátor tyristorový, nebo mechanicko elektrický.

          0 0
      • ratel  

        Ne vsechny nové vrtačky mají místo na uchycení do stojanu. Řešil jsem to a nechal si nakonec do stojanu starou modrou narexku.

        0 0
      • Jakobo  

        Jo. Tyto vsechny z hliniku budou akorat pro zlost vc. toho Wolfcraft za 2.6 tacu. Krouti se to uz pod vahou vrtacky, male vrtaky se budou lamat, pac spatna souosost a pri sjizdeni pohyb do strany. Navic mala tuhost a ten hlinikovy odlitek je bidny, je problem najit vubec nekde nejakou rovinu. Stopy po frezovani s hrubym povrchem apod. Nech to pro jine kutily at si hraji.

        Pokud chces ason neco malo, kup si na bazaru bud stary litinovy stojan CKD s plnou vodici trubkou. Ma to nevim, 20–30 kg. Perfektni souosost po cele delce, zadny vykyv, vrtam s tim i tistene spoje 0.8 mm vrtakem, tuhe jak krava, da se s tim nouzove i neco mensiho zafrezovat (pozor na ruce, lepsi jen sjizdet dolu).

        Dalsi moznost je koupit stojan Narex, ten byl lehci, pokud si pamatuju vodici trubka je roura. Tusim oznaceni S41 (ale nemyslim ten „soustruh“, kde se posouva stolek, ten je blbej na bezne vrtani a nakonec je skoro nepouzitelny i jako soustruh, mam jej take doma).

        U toho CKD i Narex muzes mit problem s uchycenim novych vrtacek, ted si nevybavuju prumer uchyceni, ale my jsme meli o 1 mm vetsi prumer nez na zapade (a dnes), bylo to kvuli pouzitym loziskam. Ty CKD stojany byly na velke potvory s prumerem urcite nad 45 mm, ty Narexacke byly pro ty male vrtacky s 45 mm, takze sehnat modrou EV 513 nebo 410, pripadne starou malou 108. Anebo redukce ze 45 na 44. Ona nakonec docasne staci i redukce vystrizena z plastoveo kelimku 0.5 mm silneho. I tak dobra volba, na ty dnesni sracky se fakt ani nedivej.

        Toto i tak bude takove minimum. Zase jeste lepsi by byla skutecna stojanova vrtacka, stara prumyslova, ale to uz jsou stroje 200 kilo a vic.

        Nejlip koupit ten vetsi stojan CKD vcetne vrtacky.

        0 0
        • Japhy  

          Tak to jsem nečekal, že je v současný nabídce takový shit. Plnou tyč a litinu jsem bral tak nějak jako základ, tohle bylo za pár stovek ještě s dalším nářadím. Fakt doporučuju nakupovat vercajk z vyklízení dílen, sklepů a tak, socíkové ruční nářadí je k nezaplacení – hasáky, siky, pilníky, rašple. Číselná řada podobná, možná menší model.

          0 0
          • Jakobo  

            Jo, tento S43 jsem mel na mysli jako tu druhou moznost. Ten delal Narex a po prevratu se vyrabel jeste pod dalsimi nazvy. Pokud si dobre pamatuu, vodici tyc je duta roura a zakldna je myslim hlinikovy odlitek. Ale jinak porad lepsi nez ta soucasna produkce.

            S41 byl tusim starsi model Narexu jeste vyrobeny s litiny, vodici tyc rovnez duta roura. No a potom Ty CKD stojany jsou nejlepsi, tyc je plna ocel a zakladna z masivni litiny.

            Na bazaru je techto stojanu stale dost v cenach od 800 do 2500 Kc. Nekdy i vc. vrtacky.

            Tady je hlinikova S43 a vedle je ten nic moc vrtackovy kolovratek https://dum.bazos.cz/…usenstvi.php

            Tady je starsi S41 jeste z litiny, aspon etento bych koupil ja https://dum.bazos.cz/…ku-narex.php nebo https://stroje.bazos.cz/…-vrtacku.php

            Na bazosi a sbazaru je toho nastesti stale plno.

            Tito stari dedci jeste udelaji poradny kus prace.

            0 0
            • Japhy  

              Tyč plná, základna duralová. Vakl nemá, ale je to samozřejmě jen takový prdítko na občasné použití. Nemusím mít v dílně všechno, stačí mít kutilské příbuzenstvo, expandovat dílnu nemám kam a pořádně ani proč. A když vidím s jakým minimem strojů co dokázal děda všechno vyrobit, jsem jen rozmlsanej. Ale cočko a spodní frézka by se šikla, to zas jo.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Dík za vyčerpávající odpověď. Ja videl lidl snad jen za 500,– a to mi přišlo podezřele.

              Ty stare klasické věci mám rad tak mrknu na nějaký solidní kus z bazaru!

              0 0
    • Bozzek  

      Takže to vybírat dle maximální kroutícího momentu? Já mám totiž doma aku vrtačku, která nebyla levná jen už je 7 let stará a ta prostě v polovině šroubu přestane

      0 0
      • Smazaný účet  

        A není to baterkou?

        0 0
        • kejda  

          Souhlas, baterka se sice tváří ok, ale už nezvládne ten krouťák a okamžitě zdechne. Na lehčí šroubování to stačí, ale na turbo ani omylem…

          0 0
    • Bozzek  

      Baterku jsem koupil novou a dal jsem za ni 2600 korun. Koupil jsem origo milwauke a stejně to nejede. Proto už chci koupit novou…

      0 0
      • kejda  

        To je docela divný. Mám taky M18 Milwaukee, 7 let má určitě a má za sebou tak 50 tisíc zašroubovaných turbošroubů. A pořád jede, jak nová.

        Servis říkal co, případně, měl jsi ji v servisu?

        0 0
        • Smazaný účet  

          7 let je velmi pěkná výdrž.

          Obecně, za mě, profík na časté použití (třeba podhledy) má bezdrát – ale ta baterka má svoji životnost. Já to jako neprofík po stavbě zavrhl, baterky odešly během pár let, a mám jen kabelové na 240V, pár vrutů na sádrokarton je bez problémů, na altáně to vzali hladce i rapid samořezné vruty 180 mm. A litinovou stojanovou vrtačku doporučuji a mám.

          0 0
          • Japhy  

            S tou potřebou profi nářadí pro profi řemeslníky souhlas, co nacpal kamarád do aku nářadí je pro mě hobíka až neuvěřitelné. Ale chápu, když ho to má živit, není čas ztrácet čas.Taky má v autě plechovou bednu jak malý trezor.

            Ale neumím si představit fungovat se vším na drát, aku vercajk z Lidlu funguje na jeden standard baterky a je za pár korun, náhradní baterka za 400. No a když potřebuju fakt velkej krouťák, vezmu si velkou vrtačku s drátem. Zas takový pekla, abych si za sebe nedokázal natáhnout bubnovou prodlužku, nedělám. Aku vercajk co mi udělal komplet podkroví je už několikrát zaplacený.

            0 0
      • MatS  

        A pritom stacilo baterku zmerit (clanky).

        Vypada to spis na nejaky problem v elektronice. Opet bych to dal nekomu kdo tomu rozumi a pomeri soucastky.

        0 0
    • Pazderkas  

      Děláme hodně bednění po stavbách, to znamená vrtání do betonu vždy jede vesměs hiltina do betonu na drátu. Pak jsou borci s akušema a montují bednění. Mám pod sebou více chlapů, kterým hledám práci, ale z 80 procent dělám s nimi a to znamená, že musím zajistit i komplet nářadí k tomu. Zrovna u aku nářadí jsem se už několikrát pěkně napálil, protože ne vždy značka zaručí to nejlepší. Mám za sebou několik nákupů a reklamací a byl jsem z toho už opravdu až znechucený… Teď jedem poslední dva roky s akušema DeWalt , které jsem bral od rucni-naradi .cz Ono už se mi totiž také několikrát potvrdilo, že nezáleží jen na nářadí a značce, ale také na obchodě kde to kupujete a jak pak případně i něco řeší.

      1 0
      • kejda  

        Makita v tmavě modré barvě jsou taky super. Já mám Milwaukee M18 s 5Ah baterkou a DeWalt je hodně podobný, je to kus železa, desítka bez daně, ale zase to prostě funguje. Plus mám AKU rázové utahováky s 200 Nm momentem, tam, kde nám akučka už kroutí zápěstí :)

        0 0
        • krabica  

          Máme v práci nářadí Hilti a taky spokojenost.

          0 0
          • kejda  

            Tak to je snad jasný… mám vrtací kladivo TE 6 z roku 2005 a jede, jede!!! Plus mají docela zajímavou servisní politiku.

            0 0
            • krabica  

              Není nad to, když nemusíš řešit problémy s nářadím, to ušetří dost nervů…

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.