• peeet

    Ahoj, chtěl sem se jen tak pro orientaci zeptat, jestli měl někdo podobnej vejškovej „problém“ při koupi biku jak ho řešil. Jakou geometrii rámu, délku představce, tvar řidítek…dík za odpovědi.

    0 0
    • Seppy  

      no a co chces jezdit?

      0 0
      • peeet  

        XC, tak 30km denně. Nechci na tom kole vypadat jak moucha na ho*** ;).

        0 0
        • Pekáček  

          Mám Duratec Vagrant 22" a vyhovuje mi že je tak dlouhej. Podívej se do „bikes“. Měřím 192cm a vystačím s představcem 13cm, na jiných rámech musím mít představec 15cm.

          0 0
          • peeet  

            Já sem seděl na Careeru 22" a je pravda, že posed byl pěkně nataženej…cenově mi ale Duratec moc nevyhovuje. U ostatních značek se ale delší stavba vyskytuje až u rozměrově vyšších rámů.

            0 0
            • Pekáček  

              Ptej se na stavbu na míru. Tady v Hradeckým Lucky Biku mi v pohodě chtěli vyjít maximálně vstříc a postavit delší rám.

              0 0
        • peeet  

          no a taky aby to kolo nebylo moc malý… seděl sem na spoustě 21,22 dokonce i 23 a 24kách, všechno je to moc krátký(u větších zas moc velký)a představcem to moc korigovat nechci.

          0 0
        • zirecek  

          Jezdím Sector 23" + 400mm sedlovku. Geometrie mi moc nesedi, je to brutalni dupaci geometrie, coz mi vyhovuje :-), ale v prudkych vyjezdech na nejmensi placku se mi zveda predek, at sedim jakkoliv na spicce sedla… . Delka geometrie mi pripada dlouha, bo ve sjezdech to drzi jak autobus.

          0 0
          • peeet  

            Kolik má ten rám od osy sedlovky k ose hlevovky…po rouře, ne vodorovně :o) A kde můžu najít ňáký fotky??

            0 0
            • peeet  

              Už sem to našel…No zrovna Author mi připadá dost krátkej…

              0 0
          • BH  

            nechapu, tak je dlouhe a nebo ne? ve vyjezdu se to zveda- ram je kratky, ve sjezdu drzi jako bus, je podle Tebe dlouhy. vyber si jen jednu vlastnost. Obecne asi plati, ze Author pouziva delsi a vyssi stavby ramu…i kdyz

            0 0
            • zirecek  

              Schizofrenní příspěvek to možná je, :-). Už jsem dneska nějak mimo. Fakt to ve sjezdu drží stopu a je to klidné, vytočit se v triálku je někdy jak s autobusem. Ale přitom v nejprudších výjezdech se to má snahu zvedat. Berte ale, že člověk 202cm vypadá na kole divně a neplatí „obecné“ zásady-aspoň mně to tak připadá. Taky jezdím pevnou vidlu, což taky mění chování rámu pro odpruž.. Neúplné foto: http://drtic.wz.cz/p8072323.jpg

              0 0
              • jecnak  

                TO bylo asi na me… JO je pravda, ze v tehle vysce uz clovek nemuze prilis dbat na nejaka obecna doporuceni. Mit jeste tak o 10cm vic, tak vazne uvazuju od kole s 29 kolama. Jel jsem na tom a musim rict, ze vazne dobry. Pokud by to jezdec vyuzival spis na maratony, tak idealni. Jede to jak tank, je to klidny a mysilm, ze i do kopce by se to zvedat nemelo. Urcite doporucuju alespon vyzkouset. Byl jsem dost prekvapen jak je do dobry.

                0 0
          • jecnak  

            Trochu schizofrenni prispevek!? :-)

            0 0
    • robero  

      merim 197cm, takze jsem mel podobnej problem – nejlip mi padl do ruky 21" ram od Garyho Fishera s Genesis geometrii (delsi horni trubka, kratsi zadni stavba, kratsi predstavec) mam konkretne HooKooEKoo 2004. Po par najezdenych kilometrech jsem jeste obratil predstavec dolu a snizil o jeden krouzek, takze se posed jeste o nejakej ten centimetr prodlouzil…nevim presne o kolik, proste jsem to otacel, snizoval a zvysoval, dokud mi to perfektne nesedlo. jinak riditka jsou tam myslim 5° vlastovky, tzn. temer uplne rovny.

      0 0
    • Mamutt  

      Kdybys měl zájem, mrkni na fotku mého biku (to byl ještě po hromadě) a pak do bazaru, rám je na prodej.

      0 0
    • Alesh  

      A nebo zkus kontaktovat Romana Pavlika – postavi ti ram na miru: http://www.sfinxbic.cz

      0 0
    • fík  

      Abych se neopakoval, částečně navazuji na svůj příspěvek ohledně reklamace rámu. Jeden z mnoha nedostatků sériově (ale i na zakázku) vyráběných velkých rámů (např. kolo jede jako „autobus “, hůř se chová v technických (točivých) pasážích, ale přesto se může ve výjezdech zvedat předek) vidím v tom, že se s velikostí rámu (především s délkou sedlové trubky) prakticky nemění délka zadní stavby. Při zachování posedu (úhly paží, trupu a nohou) se nám se zvětšujícím se rámem posouvá těžiště (těžiště jezdce a tím i celého kola) více dozadu (ale i nahoru), blíže svislici procházející bodem styku zadního kola s „terénem “ (zjednodušeně : v okamžiku kdy se dostane těžiště za tuto svislici např. ve výjezdech, nastává „pád na záda “). Když k tomuto jevu přidáme ještě max. vysunutí sedlovky (u nás dlouhonohých mnohdy nezbytné) je jasné, že mohou nastávat tyto tzv. „schizofrenní “ pocity. Nejen z důvodu stejné délky zadní stavby pro různě velké rámy stejného typu, ale i z dalších „nedokonalostí “ konstrukce velkých rámů tj. rozdílů především rozměrových (úhlových) mezi velkými a malými rámy stejného typu, je nutno brát s rezervou hodnocení rámů (celých kol) z hlediska jejich vlastností (akcelerace, pohodlnost, ovladatelnost, životnost atd.) získaných na jiné velikosti rámu resp. jiné délce vysunutí sedlovky než té velikosti o jejíž pořízení případně uvažuji i s ohledem na předpokládané jiné rozměry jezdce např. hmotnost. První „sesouhlasení “ vlastností malých a velkých rámů stejného typu vidím především v zachování hodnoty všech úhlů rámu (trubek) se zvětšující (zmenšující) se velikostí rámu. Dále pak v prodlužování hlavové trubky, zesílení stěn a zvětšení průměrů rámových trubek atd. se zvětšující se velikostí rámu. Tím by se i usnadnilo použití 29´´ kol u velkých rámu, protože použití stejných 26´´ kol znamená zřejmě i velký rozdíl ve vlastnostech celého kola postaveného na malém nebo velkém rámu stejného typu. Vzhledem k tomu, že si člověk dokáže zvyknout na ledacos a to nejen na kole, lze samozřejmě některé uvedené, ale i další nedostatky částečně řešit např. volbou různých komponentů jako je délka klik, poloha zámku sedlovky vůči ose sedlovky, úhel a délka představce, délka krku vidlice atd. což ale při většinou používané metodě pokus omyl leze většinou dost do peněz. Hlavní na co bych chtěl ale poukázat je usnadňování si práce (s předpokládaným zohledněním ekonomické výhodnosti pro výrobce a prodejce) výrobců kol (rámů i komponentů) při snaze o dosažení max. užitných vlastností kol pro všechny skupiny uživatelů kol v neprospěch některých skupin těchto uživatelů.

      0 0
      • zirecek  

        A nejste Vy nejaky vyrobce ramu/kol? Tenhle nick tu nevidim moc casto. S tou „kratkosti“ zadni stavby u vetsich ramu je to pravda a vysvetluje to tu schizofrenii chovani kola.

        0 0
        • fík  

          Nejsem výrobce rámů, a nejsem tu vidět moc často, proto, že mám pocit, že bych asi většinou „přiléval olej do ohně“.

          0 0
      • zirecek  

        Zajimalo by mne, zda je opodstatnenost 29" u vetsich kol/lidi o dost vetsi nez u klasicky vysokych bikeru s 29".

        0 0
    • wertigo  

      cao, mam 196cm a jezdim na RockMachine Tsunami 21". Dva roky jsem jezdil bez pripominek, ale tuhle sezonu jsem se pristihl ze z kopce sedim uplne na konci sedla, skoro az za nim. Zda se, ze mi nejak zacinaji chybet tak cca 4–6cm o ktere bych potreboval sedet vice vzadu. Premyslim o delsim predstavci, jestli by to vyresil nevim ? Dnes bych asi sel do 22", RM je dost kratky…

      0 0
    • prema  

      cus. 3 roky jsem jezdil na 20,5 fujine (40 sedlovka) a bylo mi to maly. mam 197 cm a fakt to bylo na hrane. (zase se z ni na druhou stranu dobre padalo ;) ).letos jsem koupil meridu team edition ve 22" a je to dost na pohodu. geometrie mi maximalne vyhovuje. sice by neskodil delsi predstavec, ale ok. sedlovku mam ted taky 40, ale neni vytazena ani na max – a to mam docela dlouhy nohy. takze rada pri vyberu: zkus to a uvidis

      0 0
    • prema  

      cus. 3 roky jsem jezdil na 20,5 fujine (40 sedlovka) a bylo mi to maly. mam 197 cm a fakt to bylo na hrane. (zase se z ni na druhou stranu dobre padalo ;) ).letos jsem koupil meridu team edition ve 22" a je to dost na pohodu. geometrie mi maximalne vyhovuje. sice by neskodil delsi predstavec, ale ok. sedlovku mam ted taky 40, ale neni vytazena ani na max – a to mam docela dlouhy nohy. takze rada pri vyberu: zkus to a uvidis

      0 0
    •  

      Máme rádi zvířata!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.