• Street

    Muze mi nekdo poradit s velikosti ramu? Merim 170cm a vazim 70kg a hodlam si poridit na tuhle sezonu nove kolo. Najezdim rocne cca 3000Km a to prevazne lesema nebo polnich cestach. Mam horaka od Autora vel. 19,5". Hodlam zakoupit Felta 650, ale nevim jestli 17,5" nebo 19,5" jsem zvyklej na velkej ram, ale nevim jestli to nei jen zvyk ze jsem se ho naucil sedla. Jak se spravne urci velikost na postavu?

    0 0
    • Daf  

      Ja bych rek ze to urcite bude ta 17,5.

      0 0
    • Pá-dlista1  

      Ja tu hledam geometrie a doporuceni od Felta a ted koukam 170cm. Tak to je vic nez jasny. Jestli vybiras mezi 17,5" a 19,5" a jeste k tomu do lesa, tak opravdu neni co resit. 17,5"

      0 0
      • skoca  

        Tatka ma taky asi 170 cm, taky dal na doporuceni Felta a koupil 17.5" a je mu to maly.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Muze byt. Zalezi na geometrii kazdeho vyrobce nebo jeste lepe ramu. To chce vyzkouset. Ja merim neco mezi 172–176 (je to zvlastni rozpeti, ale radsi si nechavam rezervu:), neverim, ze tu nekdo rano i vecer v lete i v zime meri stejne) a do vetsiho ramu nez do 13" bych nesel, ale to je tim jizdnim stylem:)

          0 0
          • RomanH  

            Kdyz Ti holt jeste nikdo nekoupil dospelacke kolo, tak musis jezdit na detskym :o)

            0 0
          • skoca  

            Jasne, hlavne vyzkouset.

            0 0
          • lubos  

            Nahoru jses vysokej, a dolu pod sjezdovkou ti par cm ubude ? :-))

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Se zkus nejaky cas pravidelne merit a treba i behem dne. Uvidime, o co jsi ty cm ubrousil ty:)

              0 0
              • enjoy  

                snad je to tim ze se v pateri postupne stlacujou nejaky polstazky ci co,ktery se kdyz lezis roztahnou nebo tak nejak:-)

                0 0
                • Žanek  

                  jj, jsou to meziobratlové plotýnky, během dne se v nich snižuje obsah vody, která se tam během noci zase vrátí…Takže vlastně každou noc vyrosteš o pár milimetrů…

                  0 0
    • Blink  

      Na správné určení velikosti rámu sice existuje tabulka, ale neřiď se jí. Velikost rámu je hodně individuelní věc sami výrobci si to měřej podle svýho (např. vrch/střed, střed/střed) taky ber v potaz poměr dýlky nohou a trupu! Moje zkušenosti jsou tékéto: jezdim na starým authoru ocel vel. 19,5" a měřím 174cm mám spíše delší nohy a tak mě tahle velikost nedělá problém, jezdím sním hlavně dlouhý štreky taková turistika takže potřebuju něco co dobře vede a moc to podemnou netancuje. Mám taky starší specialized velikosti 16" na mou výšku je to fakt na hranici, ale nemůžu říct , že se mě na něm jezdí špatně je ale dost krátkej takže je i dost vratký, ale i hravější používám ho na krátké vyjížďky a nákupy a občas do práce. Jezdit sním dlouhý trasy je velmi unavující. Obecně bych to viděl asi takto: zaměř se na celkovou délku (rozvor) spíš než na výšku rámu. Výška rámu podle mě zas tak velkou roli nehraje a jestli to cheš na delší ježdění tak bych osobně volil ten rám větší.

      0 0
    • Street  

      No bude to asi vic na delsi streky :) Jezdim natom hlavne do prace a to je rano 25km po stare silnici a odpoledne o neco vic, ale lesem. Okoli je tu hodne o kopcich. Pokut se chci opravdu projed jezdim v vejs a to do Orlickych Hor a to da vzdy neco prez 100 jako nic. Navic hodne pouzivam batoh misto brasen, ale nekde jsem je doma videl :)

      0 0
      • RomanH  

        Podivej se poradne na geometrii a pak se rozhodni podle vytazene sedlovky. Rozdil v delce horni ramove trubky mezi 17–19 byva obvykle 1–2 cm, a to delka, kterou celkem bez problemu s ovladatelnosti dohonis predstavcem.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Ja vim, ze to je z jineho sveta, ale mel jsem 14" kolo a bylo o 2cm delsi nez 14,5". Koupil jsem si 13" a je jeste o 2cm delsi nez to predesle.

          0 0
          • Nego  

            tak to bude urcite chyba vyroby. treba konstrukter pri udavani velikosti ramu v palcich pro vyrobu zapomnel na to, ze v tovarne nosi delnici rukavice a maj zakonite tedy sirsi palce :)

            0 0
    • kovar  

      samozrejme vem tu 19,5

      0 0
      • enjoy  

        ja mam 181cm a authora 19" a je skoro velkej.kdyz tak na jistotu radis tak aby se na to kolo chudak nemusel jenom divat.pri jeho 170cm fakt nevim.

        0 0
        • Pavlos  

          no authory sou dlouhe

          0 0
          • enjoy  

            to vim,ale 10cm rozdil mezi nama a aby mel jeste o 0,5:-) palce vetsi?no ale kdyz je zvyklej na vetsi…

            0 0
            • Pavlos  

              ja mam zase 183 a rock machina 19° a kdyby to byla 20° vubec by mi to nevadilo

              0 0
              • enjoy  

                no je to mozny.ja tam mam jeste 12cm predstavec.

                0 0
                • Pavlos  

                  jj letos tam taky dam 12cm

                  0 0
                  • kovar  

                    mi se zda, ze felty jsou kratsi kola, proto si myslim, ze ta 19,5 by byla lepsi,ale nevim, geometrie jsem nenasel, bylo by dobre najit si rozmery a uhly. A nebo jeste lepsi si to vyzkouset.

                    0 0
                    • te-pe  

                      Já mám 190 cm a mám 19"KHS. Pravda rozvor je ještě asi o 2cm větší než u authora. Ale 5 let jsem válel na 17". Na 170cm výšky je 19" moc při jakémkoliv rozvoru! Na sedlovce a představci se dá doladit 5 cm.

                      0 0
                      • kovar  

                        zajimave, mam 186 cm, 19 KHS ocelaka jsem projizdel, a bylo to pro me naprosto nepouzitelne kolo, nestabilni a pretacive jak svina a male, ukrutne male.

                        0 0
                        • te-pe  

                          Asi je to tim, že jsem byl zvyklej jezdit na tý 17".Pravdou je, že sedlovka byla dost brutálně vytažená. Jsem holt zvyklej na malý rámy. Já mám ocel Team 2002 a ta 19" mi prijde akorat. Co jsi zkoušel ty?

                          0 0
                          • kovar  

                            zkousel jsem kolo KHS Nomad , taky jsem si sedlovku musel vytahnout az nadoraz a jeste to bylo malo.

                            0 0
                          • kovar  

                            sorry, kecal jsem, zkousel jsem 17 tku, ne 19 tku

                            0 0
    • jihra  

      Skoš si raději přímo na http://www.wrenchscience.com/…g/Height.asp

      Ale já bych osobně doporučil zkusit se alespoň posadit na kola s různými rámy (na udávanou velikost rámu se vykašli, to číslo nevypovídá skoro o ničem) a (pokud ti to v obchodě dovolí) si je trošku projet. Nebo si půjčit kola od známých a trošku je projet. Pak si změř rozměry rámu, který ti nejvíc vyhovuje, a podle těch skutečných rozměrů nakupuj.

      0 0
      • mira  

        Tak jsem vyskoušel zadat své míry a vyšlo mi přesně moje velikos rámu a to je M RB CRX. Měřím 179 cm

        0 0
        • Darjan  

          Ja merim 178 ale CRX v L mi prijde skoro kratky. Je hrozne vratky. Nevis nahodou jaky hodnoty ti presne vysly. me vyslo 7 cm sedlovka-hlav.sl a 70 cm vyska sedla a velikost asi 16.5 palce.

          0 0
          • mira  

            délka rámu 67cm, délka sedlové trubky 17–18 palců a výška střed osy po sedlo 74,17 cm

            0 0
          • tk  

            merim kolem 176/8. zkousel sem to pro silnicni kolo, jen tak ze cviku. nepamatuju se delku horni trubky a predstavce. ale vyska sedla mi vysla 70, velikost ramu 54. ja uz ale leta jezdim vysku sedla tesne pod 74 (na biku i silnici), a to sem az do ted mel pocit, ze ho mam spis min, abych mohl pohodlne chodit za sedlo. bika mam autora 19, jeho geometrie je podobna RB L (rozdil v uhlech, asi o 0.5 cm delsi horni trubka a vyssi hlava). myslim, ze je mi akorat.

            bejt tebou sel bych kola nekam osedlat, ale priklanel bych se k L.

            0 0
      • Flier  

        Možná je to náhoda, ale např. výška sedla mi na wrenchscience vyšla +2 mm oproti tomu, co vozím. Rozdíl je v tom, že ten jejich výpočet trval 10 s a já to sedlo ladil měsíc :)

        Výška (nad zemí) horní trubky je nepodstatná věc až do chvíle, než potřebuješ někde došlápnout, pak je strašně bolestivé zjistit, že je rám velký :) (vlastní zkušenost)

        0 0
      • MartinXC  

        Ono je to hodne závislé, v jakém stadiu zkušeností člověk kolo kupuje, tj. jak si nakonec zvykne jezdit, nejen na výšce postavy. Ta určuje výšku posedu. Délku klik už hodně dělá i styl ježdění (silový x dynamika) a zvyky (ne)řadit. Délku rodel – to je o pohodlí. A délka posedu (horní trubka, vyhnutí sedlovky, představec) – opět o stylu šlapání a posedu.

        Já měl prvního bika 17" (HotRock), byl jsem happy. Pak jsem koupil 19" Visiona a připadalo mi to zpočátku jako dlouhé kolo, na kterém jsem jako vosa na bonbónu. Po čase jsem proto koupil Attituda 17,5", ten mi sednul, ale jak jsem na něm začal jezdit delší trasy, připadnul mi krátký, tak jsem ho prodlužoval představcem a zahnutou sedlovkou, až nakonec při výměně rámu jsem šel do Attituda 19" a ještě jsem si nátáhl posed dlouhým představcem (120mm)a uvažuju o sedlovce hokejce. S větším objemem km a většími kopci se dostávám do délky posedu, který odpovídá spíš zalehnutí na silničce – a je to docela pohodlné. Celou tu dobu se to snažím teoreticky propočítat, ale nakonec mám posed o 8cm delší než vypočtený (!) – a je to trochu tím, že u posedu se vychází ze statického posedu těla na biku, ale v zatížení se začne uplatňovat spíš kinematika při rozkládání sil v soustavě tělo+rám a je to najednou jinak. Hodně ti napoví i zrcadlo – neměl bys sedět na biuku, jako když ti utíkají rodla z rukou, ani jako na míse. Přitom si všimni, jak šlapeš, jestli ne moc špičkama nebo patama dolů. U kola na občasné projetí to tak nevadí, u biku na sportování to člověka stejně přinutí hledat a vylepšovat.

        0 0
        • JirkaB  

          Asi je to hodně individuální. Měřím 183 cm a jezdil sem Authora 21" a zdálo se mi to docela dobrý. U novýho kola sem chtěl jít do menšího rámu, ale když sem sednul na Ravo Racing 19", tak sem se vůbec necejtil a to kolo mi bylo evidentně malý a do 21" jsem jít nechtěl. Sednul sem na GT velikosti L ( dle výrobce 19" ) a cejtil sem se úplně jinak. Spíš to odpovídá tý 21" od Authora, asi je to i tím, že GT má spíš delší geometrii.

          0 0
    • blick  

      Testni to, 19,5" u Authora nemusí být 19,5" u Felta…letitá zkušenost,jde i o celkovou geometrii..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.