Presmyk- spatne razeni stredni-maly talir

26 nepřečtených
  • Wacky

    Mam potize se 3 mesice starym presmykem Deore. Velice spatne (spis vubec) funguje razeni ze stredniho na maly prevodnik. Low doraz jsem povolil uplne na max, pri spodni poloze je tazne lanko povolene takze tim to asi taky neni. Proste mi prijde, ze je na doraz, ale neradi :-( Da se s tim neco delat ? Napadlo me, ze by se dal nejak upravit tvar voditka, ale bojim se ze to poskodim. Kliky a prevodniky mam Truvativ FireX, stred Truvativ square. Presmyk je takovy ten co ma objimku pod urovni voditka.

    0 0
    • Thorn  

      Presne ten prevodnik Deore je uplne nahovno. Je to bohuzial fakt :-) Pomaha neradit zo stredneho na male v zabere, doslova treba takmer prestat slapat na sekundu, potom to ide.

      0 0
    • Daf  

      Velmi pravdepodobne mas spatnou delku stredove osy. Nepomuze nic jen jeji vymena, pripadne pokud se ti podari ji nejak vypodlozkovat ke strane.

      0 0
      • PietroUL  

        Souhlasim s Dafem. Když je přesmyk úplně povolenej a pořád neshazuje, tak za to stopro může krátká osa. Taky už jsem tohle řešil.

        0 0
        • kovar  

          to mi nepřijde moc pravděpodobné, spíš to může způsobovat to , že je přesmyk příliš vysoko-viz příspěvek náčelníka-, nebo je příliš otočený doleva nebo ohnutý doleva

          0 0
      • ivovi  

        Taky souhlas, uz se mne to taky jednou stalo.

        0 0
      • McBlacky  

        může být, jsem to jednou vyřešil podložení objímky přesmykače směrem v pilám, tak 2mm. Nebo zkus jestli nemáš povolenou pravou kliku…

        0 0
      • Loner  

        Souhlas, dorážka narazí na trubku – zvláš? v bahínku je to u top swingu choulostivá záležitost. Delší osa = větší namáhání a rozhašení optimální linky. Doporučuju přesmyk klasika – vyzkoušeno.

        0 0
    • náčelník  

      Není ten přesmykač namontován příliš vysoko? Potom se totiž řetez dostane pod úroveň vnitřního prolisu vnější destičky vodítka a nechce padat na nejmenší převodník.

      0 0
    • Honzin  

      jestli je ten presmykac koupeny s kolem, tak bych urcite zvolil zarucni servis

      0 0
    • rock  

      Takhle Ti to zlobí celé 3 měsíce, nebo Ti to až doteď fungovalo dobře ?

      0 0
    • Wacky  

      Díkes všem za tipy. Závada se začala projevovat až po čase, ze začátku to řadilo dobře. Vodítko je cca 2mm nad velkým převodníkem, což je dle návodu Shimana OK. Je možné, že jsem někde při průjezdu lesem nabral na vodítko nějaký šlahoun a smyk se pootočil (nebo se ohlo ramínko), ale vodítko je rovnoběžně s nejvetší plackou to je OK ne ? Dotažením se klika dostane ještě více ke středu, ale povolená není. Taky jsem zkoušel řadit z prostředního na nejmenší převodník když je vzadu nějaký malý pastorek a to už řadilo dobře (španěla nejezdím :-)). Napadá mě tedy zkusit pootočit celým smykem.

      0 0
      • Daf  

        Top-swingy se radi ohybaj smerem nahoru. Koukni jestli je ta spojovaci ploska voditek vodorovne se zemi. Jestli ne tak kombinacky to spravej. Pricinou jeste muzou byt vymackane kliky. Ty se totiz po dotazeni posunou bliz ke stredu nez nove.

        0 0
      • Otto  

        Hm, podobný problém řeším opatrnám natáčením smyku na rámové trubce.Klasicky najít kompromis aby neškrkalo 3/8 a zhazovala z 2 na 1 ve předu. Nicméně, v nejméně vhodné chvíli to občas nejde. Někdy ještě pomůže trochu srazit hrany zubů před shazovacím zubem na 2. převodníku.

        0 0
      • MartinXC  

        Když po čase – co takhle zaschlé bláto atp. v oblasti dorazu neo na čepech. Prostříkni vodou a mazáním ve spreji, jestli se to nespraví. Fakt, že ti to řadí na velkých pastorcích by mohl ukazovat na nenamazaný a vychozený řetěz – má v čepech větší vůle, tedy se prohne, ale nestačí to na shození.

        0 0
        • McBlacky  

          s tíhmle souhlasím, už se mi to taky stalo, ale to měl ten řetěz tak 3500km…

          0 0
    • jihra  

      U duralových klik je celkem běžné, že se pomalu vymačkává čtyřhran v klice a neustálým dotahováním se trojpřevodník stále víc a víc přibližuje ke středu. Proto přesmyk čím dál hůř řadí na nejmenší převodník. Jediná pomoc je delší středová osa. Jestliže třeba na nových klikách je středová osa 113 mm, tak po čase (zaleží jak člověk jezdí) je třeba ji vyměnit za osu 115–118 mm (je nejlepší tu správnou délku odzkoušet).

      0 0
      • Otto  

        U duralových…tedy takmer u všech.

        0 0
      • rock  

        Po třech měsících ?!?

        0 0
        • jihra  

          Jestli byl čtyřhran v klice trošku nekvalitně udělaný (už jsem jich pár viděl), tak při prvním namontování bylo vše OK, ale čtyřhran si pak na osu rychle „sednul“ a už třeba i po 3 měsících šlo špatně řadit. To by ale musela být už od počátku namontována trošku krátka středová osa. Chce to zkontrolovat řetězovou linku – tzn., jestli je trojtalíř (lépe řečeno prostřední talíř) v předepsqané vzdálenosti od středu středové trubky. Laická kontrola – podívej se shora (jakoby od sedla či horní rámové trubky) na trojtalíř. Vnitřní okraj malého talíře by měl být zároveň s vnějším okrajem pravé středové misky (nebo by tam měla „prosvítat“ malinká mezera). Pokud tomu tak není a okraj středové misky je utopený uvnitř malého talíře, tak je středová osa krátká.

          0 0
      • Volf  

        S tím vymačkáním bych to neviděl tak horký. Zkus si spočítat o kolik by se musela zvětšit díra v klice, aby se klika posunula tak o víc jak dva mm, protože teprve potom by to mohlo mít vliv na řazení. Jeden mm rozhodně nepoznáš.

        0 0
        • jihra  

          No z praxe bych řekl, že i 1 milimetr někdy udělá paseku. Pokud už při montáži je středová osa trošku krátká, přesmyk se seřídí a jde při řazení na malý talíř až na doraz na rámovou trubku, tak když se trojtalíř posune ke středu o 1 mm, tak se řazení ze středního na malý talíř dost zhorší (funguje jen pří „nezatížení“ či vůbec). Přesmyk prostě už dál ke středu nepůjde, i když povolím vnitřní doraz, protože už narazil na rámovou trubku.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.