• Kopálista

    Měl bych zeměpisný dotaz. Kudy se dá vyjet na kole na kopec Smrk v Jizerských horách. Prý by tam měla vést nějaká nová cesta (dělali ji kvůli stavbě nové rozhledny), ale mapy zarytě mlčí. Poraďte, prosím.

    0 0
    • filipes  

      Bud z Polska nebo z Ceska, oboje se da je na bike. Z cech se priblizis po cerveny ze Smedavy a Predelu, mines odbocku na Smrk, nekdy zvanou Nebesky zebrik (dolu to dam tak zpulku, nahoru bych to nes cely). Pokracujes po asfaltce na zapad. Pak je takova ostra zatacka a rozcesti, das se nahoru, skrz zavoru, pak cesta uhyba doleva, zachvili zase prudce doprava – no a to uz vidis co te ceka, tak slapes a uz nezabloudis. BTW na smrku je prechod do PL.

      0 0
    • J.A.V.  

      Nevím jestli tam kvůli rozhledně dělali nějakou novou cestu, spíš si myslím že použili ty co už tam dávno byly.

      Z čech se tam nejlépe jede z Tišiny, na tu se dostaneš buď ze Smědavy přes Předěl, nebo z Bílého Potoka. Z Tišiny jde cesta krátce vzhůru, (vedla tam červená značka, ale za posledních 5–6 jí 3× přeložily jinak tak nevím) pak ostře uhne vlevo a traverzuje, pak je ještě jeden obrat pro změnu doprava a pak už jen nahoru a nahoru. Ta cesta se nějak jmenuje, ale nemám tady mapu. Dostaneš se až nad Nebeský žebřík a od něj doprava už je to kousek.

      Druhá cesta vede z polska, chceš jí taky popsat?

      0 0
      • J.A.V.  

        Vlastně doleva od toho N.Ž Doprava bys to jel dolůůůů.

        0 0
      • quassar  

        to je docela vyzva… o vikendu si to dam :)

        0 0
        • Beeda  

          Jojo je to peknych 750m prevyseni. Jooo nejeli jste o vikendu pres otevrenej prechod z Bukovce do Orle ?, Polaci tam meli dat provizorni lavku. Na jare by to prej melo byt naporad i s novym mostem…B.

          0 0
          • J.A.V.  

            Jo, a kdyz to das az z Hejnic, tak to má teprve tu správnou sportovní hodnotu :)

            Z Orle na Jizerku jsme jeli před 14 dněma a nebylo tam nikde nic, lezli jsme přes Jizeru po šutrech. Takže už tam něco dali? A kde? Tam co je ten zbořenej most?

            0 0
          • filipes  

            Tak ze by se konecne pochlapili? Dva roky uz to slibuji. Kde presne to ma byt? To tu lavku po vikendu sundaj?

            0 0
            • Beeda  

              Jo melo to byt jen na vikend – instalovali to Polaci Ja uz ma jeden nelegalni prechod za sebou tak tam nebudu moc provokovat:-)B.

              0 0
          • quassar  

            750 m prevyseni? no to snad ne? a odkud? z novyho mesta tezko… ze by z visnovy :)))

            0 0
            • Beeda  

              No Raspenava 320mnm, Hejnice 375, Smrk 1124, no spodek je mirnejsi ale porad do kopce, Jezdim intervaly na Smedavu/Knajpu…je­diny klesani je kousicek za Smedavou, protahl bych tu casovku do vrchu co delaj kluci BC Sport Semily :-) B.

              0 0
      • Kopálista  

        Díky všem. Popsali jste cestu naprosto dokonale. Jen blbej by tam netrefil (tak snad to nebudu já :))

        0 0
        • roman II  

          No, já můžu doporučit jízdu vlakem z Liberce nebo z Jablonce do Harachova, tam přes koleje trošku do kopce k zelený hranici, potom doleva na ORLE, je tam príma hospoda (nějaká Polská dvanáctka za 36 Kč-opravdu dobrá),dál po „10“ na Smrk.Z Harachova je to celkem 22 – 23km.Ze Smrku doporučuji vyhlídku z Paličníku, dál přes Smědavu na Knajpu a potom si objet Smědavskou horu a pokračovat na Hřebínek a tam dle libosti na Jablonec,Liberec atd.Ahoj.

          0 0
          • jizby  

            Jo, na polský straně se dá pěkně pojezdit. Přechod pod Bukovcem je snad už funkční trvale. Ta hospůdka v Orle je sice pěkná, je tam i jakási sklářská expozice, ale jen to pivo bych si v ní nedával, když v Pyramidě na Jizerce je prakticky za polovic… Teda aspoň loni bylo. Tak doufám, že se to moc nezměnilo!!

            0 0
            • vinca  

              To je ta pěkná hospůdka : http://www.sweb.cz/…o/okna/5.jpg

              0 0
              • Honzas  

                tak tam jsem byl v patek a docela mne zklamali. byli jsme tam i loni a moc se nam tam libilo, tak jsme prijeli celi nateseni. a cekala na vyjedena hospoda, ve fronte jsem byl asi ctvrtej a cekal jsem pul hodiny… :-(

                0 0
            • Honzas  

              prechod je funkcni, jezdeni v polsku pekny, hospoda, jak jsem psal vyse, letos nic moc a uplne nejlepsi bylo koupani ted v patek v jizere na cesko polsky hranici;-)

              0 0
    • náčelník  

      Nevíte někdo jak je to s cestou Smrk – Nové Město p. S.? Je pro cyklisty zakázaná? Barvu turistického značení si nepamatuji. A tu cestu z Tišiny na Smrk mapy označují jako „Věžní stezku“, nebo tak nějak …

      0 0
      • peen  

        Je tam jedna turistická, barva snad zelená nebo modrá? to si nepamatuju, na kole bych tam ale nejezdil – zákaz jsem tam myslim nevidel, ale jsou tam podle mýho nesjízdný pasáže po kamenech. Ale krom týhle cesty tam je ještě jakási objížděčka, kterou ta turistická často křižuje, a vršek maj kus společnej a po ní to řekl bych pude.

        0 0
        • J.A.V.  

          Zákaz tam je (byl) v těch horních partiích, patrně hlavně proto, aby to tam nějakej tůrista nepustil odvážně dolů. Když jsme byli na Smrku naposled, úplně jsem zíral kolik tam bylo cyklistů turistického ražení – na pevňáku bez přilby a hurá dolů kopcem. To bude tou rozhlednou, před dvouma rokama tam člověk nepotkal nohu.

          0 0
          • socka  

            mam pevnou vidli, nemam prilbu a sem z prahy, na jested to mam z malyho jestedu na namesti v liberci za 35min, sem turista nebo uz si muzu koupit dres a slunecni brejle jako zavodnik ?

            0 0
            • J.A.V.  

              Ty se chceš hádat viď :) Jenže já ne, tak máš asi smůlu.

              Jen co je to malej ještěd? Obchoďák (dnes TESCO)? Jestli to dáš od něj až k vysílači za 35 minut (pochoptilně na kole) tak si nemusíš kupovat nic, stačí se poptat někde u profíků na angažmá a oni už ti tě vybavěj.

              0 0
          • cross  

            Ta rozhledna tam neměla být. Byl to ma nádherný klidný kout. Vrcholem bude až nějakou moudrou hlavu napadne udělet asfalt od Tišiny nahoru…

            0 0
            • pedrod  

              …po ktery budou nahoru a dolu korzovat pesi turisti, takze aby nedoslo k nejakemu urazu, tak tam pro jistotu daji zakaz vjezdu kol…

              0 0
          • socka  

            jinak podle jednoho z poslednich vykladu ekologu clovek nema na kole v lese co delat paklize to neni povoleny specialni znackou, pak odpada nutnost vysazovat zakazujici znacky:), btw na smrku jedina prave no tur znacce dolu do novyho mesta /p smrkem, stejne je nesjizdna bez pouziti kotoulu

            0 0
        • filipes  

          hele, a kdyz to srovnas s nebeskym zebrikem (ta primcara na smrk) nebo nejakym jinym terenem? Hledam nejaky lehci FR v jizerkach… Naposled jsem potkal ve sjezdu ze smrku rodinku s detma. Sem si prisel jak srac, ze jezdim na celoperu to samy co 10leta holcicka na tesco kole…

          0 0
          • J.A.V.  

            No dolu by to asi slo, ale je to spis tezsi FR. Sou tam mistama kameny schody tak 30 – 50 cm vysoky a v rade za sebou. Navic je to dost uzka cesticka, neni tam moc prostoru na uhejbani a uskakovani. Fakt neradim.

            Dobrej prostor pro FR v Jizerkach je Malinik, Harcovskej les a Zulak. A pak este nejaky trasy i v Jizerkach, ale to se blbe vysvetluje kde presne.

            0 0
          • náčelník  

            Nějakou FR tra? měli kluci z RebelBiku vyznačenou pod Bramberkem.

            0 0
          • socka  

            tak tomu opet rozumim, FR trate bez rodinek:

            1)ze sedla nad Krystofovym udoli smer Hradek, tri kopecky, nahoru pot, dolu sedis na zadni gume

            2)zelena vod harcovskyho kostela na malinik

            3)prosecskej hrebt

            4)kralovska, sjezd z predelu do hejnic(vseobecne kterakoliv trasa z hrbetu na severni casti jizerek do hejnic je FR:) )

            5)je tu nekdo kdo jezdi ty sjezdy z jestedu ? lanovkou nahoru, dolu po liberecky, jaka je umrtnost ?

            zasadne jezdit po cervenejch turistickejch znackach, zadna sotolina pro lesaky

            0 0
            • Beeda  

              Nejsem FR ani DH, ale co dat Smedavskou horu primo do Hejnic, tam jak je pomnicek tech letcu :-))) B.

              0 0
              • J.A.V.  

                To jsme dávali. Ne teda přímo, ale ze Smědavské hory vede dolů Richterova cesta, tak po ní. To je FR jak v Kanadě. Takže kdo na to nemá kolo a techniku, tak se tam bude plácat stylem 10 m jedu pak 10m nesu. Je to stará cesta na svážení dřeva, dneska se dávno nepoužívá a podle toho vypadá – v podstatě je to takový zarostlý koryto potoka s popadanýma stromama. Celkem sem tam pochopil proč píše Nevrlý v knize o J.H. že se diví proč je dřevařských pomníčků tak málo – to musela bejt totální sebevražda každej ten sjezd se saněma plnejma dřeva.

                0 0
                • Beeda  

                  Skusim to najit a dat UH (nez napadne snih):-) B.

                  0 0
                  • J.A.V.  

                    Podle mě, UH je to tak maximálně na pěší vejlet :) Kolo by tě zdržovalo, dolů se fakt daj jet jen kousky a to je eště takový poskakování po kamenech.

                    Ale dobrý výjezdy ze severní strany jsou, třeba Štolpišská silnice, nechápu proč je tam odspoda zákaz. Pak se ještě dá vyjet na Smrk po zelený a červený z Potoka přes Hubertku na Tišinu. Malej Štolpich sem zatím dávál jen horní půlku a ta šla, spodek nevím. Na Šindelovej důl se ještě chystáme.

                    0 0
                    • náčelník  

                      Už to bude nějaký pátek, co jsem jel Šindelový důl směrem dolů – naprosto v pohodě. Nahoru to snad půjde taky (?)

                      0 0
            • J.A.V.  

              ad1) Hřebenovka na Hrádek po červený není FR ale pěkné XC :) Ale je tam značka a tudíž turisti (ale ne moc)

              ad2) V prostoru Harcováku je toho daleko víc, stačí jet dolů a dívat se, z „hlavních“ cest odbočuje spousta vyježděnejch trejlíků.

              ad5) Po Liberecký dolů se to asi nejezdí, kromě těch trativodů tam nic zajímavého není. Co vím tak na Ještědu se buď jezdí ten závodní sjezd – Padáky a pak je tam pěkná FR tra?, jak je cesta na Pláně tak kousek za vlekem Skalka je takový esíčko, červená značka tam jde rovně přes skály. Tak rovně po tý červený a hned jak se vrátíš na cestu ostře doprava (je to tam vidět) a dále už tě ten trail vede až k cestě kde se dáš doleva a po pár metrech z ní uhneš zase doprava dolů. Nevím co myslíš úmrtností, ale pokud vím tak se tam zatím nikdo nezabil a sjede to i máčka jako já.

              0 0
              • socka  

                ja totiz nevedel co je FR:) ted uz trosku chapu takze ANO, cervena na hradek je XC, ale bez turistu, ty sem tam fakt zatim nevidel, vsechny pritahne jested jako magnet

                no a kdyz vim co je FR pak mam dalsi typ

                6)kousek od liberecke vysiny, smer na malinik je v lese vysekany taky takovy korytko vodkud obcas vyjede voplechovanej chlapik na velocypedu

                este dotaz k tomu jestedu, umrtnost sem myslel ztraty na zivotech, zdravi a materialu, kudy se dostanete zpatky na lanovku ? btw po ty cerveny nahore jezdete trosku vopatrnejc, duchodci si tam stradujou na polivku do knajpy a ty „silenciii na kolech je rozzzzcilujou“:)

                0 0
                • J.A.V.  

                  Duchodce rozčiluje každej. Už jen proto že je mladší a má víc času na věci který oni nestihli. A až bude důchodce on, bude taky nadávat na ty mladší, to už je takovej koloběh žívota. Ale jinak souhlas a už 100× opakované – JE TO O OHLEDUPLNOSTI, což se ale těžko vysvětluje jak -náctiletým drsným frýrajdrům, tak -sátiletým drsným turistům co už všechno viděli a „za našich mladejch let todlecto nebejvalo pane“.

                  K tý lanovce se dostaneš skutečne po sjezdovce, ten trejlík tě k ní dovede a pak se jede po té odbočce z Liberecké sjezdovky k můstkům. Možná i tam je nějaká varianta nevím, já sem spíš na to XC než jen dolůkopcem.

                  0 0
                  • quassar  

                    nahodou vcera mi duchodkyne v takovym peknym sjezdiku uskakakovaly a fandily mi, vubec nebyly nastvany a o nadavani taky nemuze byt ani rec

                    0 0
                    • J.A.V.  

                      Já jsem tam chtěl napsat některým, ale bohužel mi to vypadlo. Samozřejmě si nemyslím že každej kdo je důchodce je prudič, je to o konkrétních lidech.

                      0 0
    • Psychlon  

      A co takhle „pořádný“ Smrk – myslím tím Smrk v Beskydech, druhá nejvyšší hora v Beskydech. Cestu na vrchol jsem luštil v mapě půl hodiny a stejně jsem kolo nahoru nesl poslední 1,5 km na zádech :-))

      0 0
      • JFB  

        joo, tam je to hodne spletity. byl jsem tam teda jen 3×, pokazdy sem to zkousel jinudy… ale pak ta nadhera smerem dolu:-)

        0 0
    • Honzas  

      zkusim ozivit tenhle prastarej prispevek a zeptat se ma cervenou TZ pres holubnik a ptaci vrchy. je sjizdna? a povolena?

      0 0
      • J.A.V.  

        No, zakázaná asi není. Aspoň tam není žádná cedule. Jetelný to s přenášením je, ale není to žádnej požitek, sou tam místa který se musej přenášet i z kopce dolů. Jel jsem tam jen jednou a zařadil si to do kategorie jen pěšky.

        0 0
        • kolombo  

          Obávám se, že tam někde zákazová cedulka bývala, minimálně ze strany sedla Holubníku. Ale pokud si pamatuju, bude to průjezdné jen částečně :-) Mimochodem, kdo jste postřehl tu debatu o sjezdovkách na Smrku? Připadá mi šílené, že oblast, které se nedokáže postarat ani o rozumnou hustotu otevřených hospod chce budovat megalomanské lyžařské středisko.

          0 0
          • quassar  

            Myslim, ze zrovna megalomanske lyzarske stredisko se postara o rozumnou hustotu otevrenych hospod vice nez dobre :)

            0 0
          • J.A.V.  

            Vzhledem k tomu, že ochranáři letos zablokovali i výstavbu další lanovky a sjezdovek na Tanvaldském Špičáku, kde už sjezdovky jsou a není to zrovna národní rezervace, tak si myslím že zůstane jen u debaty. Jinak by to podle mého názoru bylo dobré řešení – Frýdlatsko je ekonomicky dost v kopru, nezaměstanost obrovská, perspektiva nulová – právě turistickej ruch by tomu mohl pomoci. Ale to už je asi téma jinam :-)

            0 0
        • vinca  

          Zákaz tam myslím není ( místy tam není ani značení), ale jel sem to 2×, a taky sem to zařadil mezi cesty s kolem na rameni, letos sem zkousel i variantu po neznacenejch cestach, a dopadlo to stejne. To jsem si chtel jen vyfotit panoramata z ptacich kup – viz : http://www.sweb.cz/…a/index.html

          0 0
          • Honzas  

            nakonec jsme to objeli po neznacene ceste kousek jizneji. je to super sotolinka, mistama docela brutalni stoupak (smerem od ptacich vrchu). bohuzel jsem z ni pak sjeli a dostali se na tu cervenou a to opravdu nic moc. zakaz jsem tam ani na jedne strane nevidel.

            0 0
            • vinca  

              Jo ta cesta na jiznim svahu je v pohode, jedna z mých nejmilejších, prej je dobrá i na běžkách, Většinou při přejezdu Jizerek z východu na západ kombinuju cestu severní stranou kolem Snědavský hory , pak kousek po cyklodálnici, odbočit na sedlo holubníku, a dál po tyhle šotolince pod ptačí kupy.

              0 0
    • dada  

      Malinko reinkarnuju::: na smrk od smědavy…mapy.cz ukazujou takovej vingl doleva misto NŽ ale neda se ten NŽ nejak využít? Vytlacit / na sjezd? Je to ilegal?? Hlidaj to??? Diky

      0 0
    • LukyCZ  

      Zkusím oživit téma s dotazem na výjezd co mi naplánovaly mapycz.Je to sjizdný nebo si budu hrát na kamzíka ?Dost se bojím té poslké strany a návratu do vlasti okolo pramenu jizery.

      googlle moc neporadil tak se obracim na místnáky co maj zkušenosti.

      0 0
      • mr.antik  

        Kdysi (možná tak 7 let zpět) jsem tu žlutou jel a byl to celkem punk, dnes netuším.

        0 0
      • tatakona  

        Já jel/šel vloni tu čárkovanou napravo od žluté (směrem dolů) a to nešlo vůbec, téměř hned od začátku malý potůček v cca 1,5m hlubokém ostrém zářezu. Žlutá je (z doslechu) hodně mokrá a v podstatě jen prasení rašelinou…

        0 0
        • LukyCZ  

          Hmm tak zpáteční cestu budu muset jet vežní stezkou tak dík za upozornění.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.