Manitou, jak casto mazat pres MICROLUBE, HELP!

79 nepřečtených
  • revish

    Zdravim, chtel bych vedet jak casto se ma vidle mazat pres microlube. Mam vidli asi 2 mesice a zda se mi, ze kdyz dlouho na kole nejezdim tak jde vidle hladce a jemně, ale jak vyjedu, tak po kratke dobe zacne jit ztuha. kdyz jem se vratil z vyjizdky namazal jsem ji trochu pomoci mazaci pistole a sla normalne. tento stav nevydrzi moc dlouho a ja nevim jak casto se to ma mazat a kolik te vazeliny do toho nacpat. P.S. jeste neco, je normalni, ze po namazani vidle odchazi cast vazeliny ven pres gufera?Vidle je skoro nova tak nevim jestli to neni u manitou nejaka vada. diky

    0 0
    • blue  

      mam blacka a rozhodne tam tak casto vazelinu necpu, pres gufera mi ven neleze uz vubec… jinak v manulau se tusim psalo, ze staci tak 3 zmacknuti ty pistole…

      casteji utiram nohy od prachu a striknu na ne silkalem… zadnej problem s chodem nemam

      pokud je skoro nova, tak zajeti muze chvilku trvat, zalezi na tom, kolik si za ty 2 mesice najezdil

      0 0
      • revish  

        najezdil jsem tak 500km, mozna vice. Ja mam Axel Elite. na te vazeline je napsano, ze se ma stisknout asi 6krat za 1 aplikaci, v ceskem navodu dokonce 20krat, ale o tom jak casto se nikde nikdo nezminil. jsem z toho jelen a bojim se, ze jsem koupil nejaky krap.

        0 0
        • MARIN  

          20 zmacknuti je ale pri novem naplneni toho prostoru po oprave nebo uplnem cisteni. Pokud ti po domazani nebo i jen tak leze vazelina pres gufero je to premazane (je ji tam moc:)

          0 0
        • MARIN  

          Mam MARS 01 a vazelinu DOPLNUJU tak 3× rocne a 1–2× rocne to pak cele cistim

          0 0
      • goood  

        Chtel bych se zeptat, jak se vubec ma cistit vidlice, je na to nekde nejakej navod ? A kudy se tam doplnuje vazelina nebo olej ? Mam Manitou Axel Comp. A co to jsou gufera ?;-) V tech pojmech se jeste nevyznam…

        0 0
        • blue  

          vazelina se doplnuje skrz maznice specialni pistoli (ale nemusi bejt nutne original od manitou), ktery mas na kazdy noze zezadu, takova dirka…

          gufera jsou stiraci a tesnici krouzky nasazeny na vrchu vnejsich nohou, ktery brani aby se dostal olej nebo vazelina z vidlice a naopak aby se bordel nedostaval dovnitr (strojari jiste poskytnou odbornejsi vyklad :-))

          0 0
        • wroum  

          pokud vubec netusis (lze usoudit z toho co pises), bude lepsi se do vidle vubec nehrabat a nechat to na servisu. nebo se domluvit s nekym kdo vi jak na to aby ti to ukazal.

          0 0
        • Vokrouzek  

          gufero=guma+železo :-)

          0 0
    • wroum  

      mel sem MARSE a ted BLACKA. na zacatku sezony tam narvu co se tam vejde (mackam dokud jde a kdyz pak dam tu pistoly pryc tak i neco vyleze zpatky ven). kdyz ji na zacatku zimy rozeberu tak tam je ty vazeliny porad dost. ven mi nic neleze.

      0 0
    • BH  

      zcela jiste premazano!to domaznuti staci 1× za mesic i mene. pokud se hrne vazelina pres gufero tak to proste prehanis.Poklud se tyce problemu „tuhnuti“ vidle behem jizdy muze to byt pouze Tvuj subjektivni pocit a nebo pricina bude jinde (olej-vzduch…nevim jaky typ manitou mas) kazdopadne vidlici mas v zaruce, tak se obrat na Tveho prodejce kola-vidle,v zadnem pripade Ti pri takove urovni Tvych technickych znalosti jak je patrno z prispevku, nedoporucuji do vidlice zasahovat.A take neni duvod,existuji odborne servisy a zaruku mas 2 roky.jeste poznamka, predpokladam, ze to mazes alespon tou spravnou vazelinou, tedy original od Manitou a nebo Yarolline, nebo Rock shox…pokud ne,tak mas zadelano na problem.

      0 0
      • revish  

        hned po koupi vidle jsem objednal orig. vazelinu s mazaci pistoli. me technicke znalostiobecne jsou na dobre urovni, jen je to proste moje prvni vidle od manitou, a tak s ni pochopitelne nemam zadne vetsi zkusenosti. Jinak ma manitou je Axel Elite (pero olej)bez LO.

        0 0
        • BH  

          to berem spatne, jen to, ze tam tak „peres“ tu vazelinu je trochu neobvykle. To tuhnuti vidle tak muze mit pricinu v systemu olejoveho tlumeni. Doporucuji ti zajit s tim do servisu , at se mrknou na to tuhnuti a at ti radne vysvetli zpusob udrzby Tve vidlice.

          0 0
          • revish  

            V servisu jsem se pri koupi ptal jak udrzovat vidli, ale oni mi jen rekli ze mam otirat nohy od prachu, trochu maznout silikonovym olejem a jinak do vidle nerypat. :o(

            0 0
            • MARIN  

              Asi uz ti ale nerekli jak reaguje ten silikonovej olej s tou vazelinou. Ja to teda taky nevim:) ale rozhodne to nebude nic dobryho pro tu vazelimu ktery to vlastnosti zmeni urcite. Ty nohy jsou snad mazany tou vazelinou tak naco jeste nejakej olej. Na udrzbu se mrkni na strankach vyrobce. Nevim jak ted ale driv se dal stahnout peknej navod i s fotkama s postupem rozborka-sborka

              0 0
              • revish  

                to mi teda nerekli. Ale ja to tim olejem nemazu. teda ne moc. jen je trochu potru hadrem, na kterem je nastriknuta troska toho oleje. ve velu byl navod, kde na manitou pouzili olej (je to na snimku) ale mi se to zdalo divne kdyz manitou ma to sve microlube. Navody a servisni manual jsem si stahnul, takze az ukoncim sezonu tak tu vidli urco kuchnu, treba pak bude uplne fpoho, navic ji chci jeste predelat na 100mm a vymenit pero za tuzsi. Diky za rady

                0 0
                • BH  

                  nechci to jiz rozvadet dal, uz jsi to ukocil,ta informace pri koupi vidle byla v podstate spravna, jen ti meli vysvetlit jak casto mazat vidlici pomoci microlube(system decalamite). je to tak, ze smyslem tohoto mazani je dostat mazaci tuk na kluzna pouzdra uvnitr vidle,ktere vedou vnitrni nohy vidle. je To dobry zpusob, namazes vidli aniz ji musis rozdelat, ale te vazeliny se tam nemusi davat nijak moc, staci to obcas promaznout, aby ty kluzne plochy byly namazane.pokud se tyce vnejsi udrzby vidlice, tak je skutecne nutne ty kuzne venkovni casti noh -savli vidlice udrzovat v cistote, po kazde jizde je to obre otrit hadrou dosucha! No a vzhledem k tomu, ze vrchni casti gufer, ktere tesni vidli po case vyschnou, je dobre na ta gufera kapnou cas od casu kapku silikonoveho oleje,aby to nedrhlo. takze zcela jiste nedojde k promiseni vazeliny uvnitr s timto olejem, pokud tam toho oleje nelijes po litrovkach.fak staci kapnout a opet vytrit do sucha, ten olej se dostane na brity gufera a nejakou dobu tam vydrzi.A pak to funguje uplne bez problemu.

                  0 0
              • blue  

                podle moji zkusenosti ten silikonovej olej s vazelinou nereaguje, alespon ja s tim problem nemam

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Ty mas vubec nejak podezrele malo problemu s Manitou vidlici. Asi „spatnej“ kus :)

                  0 0
                  • blue  

                    podle všech řečí na netu se sám divim, že mi celý kolo slouží už třetí sezónu bez problému a dávno se nerozpadlo :-)))) včetně hydro comp hayesů a rámu :-)

                    0 0
                  • wroum  

                    ja sem taky s blackem 100% spokojenej, vsechny problemy co sem s nim mel, jsem si zpusobil sam. s ostatnima manitou vidlema ale tak dobry zkusenosti nemam. rek bych ze black je nejlepsi xc vidle od manitoua (minute neznam a nemam zkusenosti).

                    0 0
                • MARIN  

                  Dobre problem ale muze byt taky v tom ze pokud oleje das vic natece az do vazeliny a ta pak nedrzi v prostoru pro ni urcenem a stece pres spodni pouzdro do spodku vidlice kde je na dve veci:

                  1. na nic
                  2. na h…

                  To gufero=stiraci krouzek je dostatecne mazany prave tou vazelinou, ktera se k nemu dostane po noze zkrz kluzne pouzdro.

                  0 0
                  • BH  

                    to mas pravdu, ale ten tuk by se nemel dost az ven z gufera, proto je vhodne kapnou ta tu vrchni cast gufera, ktera tak neni nazana, olej. zduraznuji kapnout!

                    0 0
    • milan1  
      • Odstraneno na pozadavek usera –
      0 0
      • cegyna  

        Ted v tom mam docela zmatek. Mam skareba-elite, rekli mi, ze tam mam davat vazelinu – nicmene ve vidli neni zadny otvor, kudy by to tam slo – tak nic nedavam. V jednom servisu mi rekli, ze se nohy vubec olejem splichat nemaji, v dalsim ze ne silikonovym, v dalsim ze musi prave silikonovym a v poslednim, ze splichani olejem na nohy zvenku nema zadny vliv. Ja sam tam obcas trochu oleje dam – a zda se mi, ze ma vid¨la hladsi chod – tak jak to vlastne je?

        0 0
        • milan1  
          • Odstraneno na pozadavek usera –
          0 0
        • sharkcom  

          Já tak jednou za 2 měsíce vemu 2 imbusy, hodím bika hore kopitama, sundám vnější nohy, zkontroluji stav maziva, případně vyčistím prostor pod horním stíracím kroužkem. Doplním ručně mazivo. Nemůže se stát že tam cpu vazelínu až leze vrchm. To je problém tazatele. Vidle možná tuhne, protože je přemazaná a není prostor pro práci vnějších/vnitřních nohou. Celá procedura mi zabere tak 10–15 minut, když se s tím mazlím. Pistoli nemám a používám obyč řidší vazelínu. Vše v pohodě. Podle toho, co jsem zjistil, se přes microtube stejně mazivo nedostane všude kde je potřeba a akorád se vidle lehce přemaže. Ono totiž slepé mazání přez microtube můžr púsobit i kontraproduk­tivně. Máš pocit, že je málo maziva ale musíš si uvědomit, že to mazivo se tam hromadí. Ono se totiž nespotřebuje a krom toho, že ti trochu uteče přez těsnění se jím naplní vidle a pak de na prd.

          0 0
          • milan1  
            • Odstraneno na pozadavek usera –
            0 0
            • revish  

              A co nové stíráky, řeší to něco, nebo jsou stejně na ho… jako ty púvodní? mam o Axel elite.

              0 0
            • Alibaba  

              …sice trochu zastaralé téma, ale pokusím se o dotaz: mám Manitou Axel Comp, tak dva měsíce, a od začátku mi jde vazelína ze stíráků ven na nohy. Mám to při garančce (dle Milanova tvrzení o špatných stírácích) reklamovat a chtít nové těsnění ? Nebo to může být skutečně jen velké množství vazelíny – ještě jsem nedomazával. Pak bych se chtěl zeptat na tu injekční stříkačku – o jaký O kroužek jde a jak ho tam mám uchytit. 450.- (u nás) za pistoli se mi dávat fakt nechce. A dotřetice, jedni tvrdí že lithium rozhodně ne a druzí že ho Manitou doporučuje. Ví někdo o nějakých důvěryhodných zdrojích třeba na netu, kde bych si udělal jasno ? Za případné reakce předem děkuji.

              0 0
              • náčelník  

                S tím lithiem se budu již poněkolikáté opakovat: http://www.bike-forum.cz/forum/forum.php?…

                0 0
                • Lada1  

                  „S tím lithiem se budu již poněkolikáté opakovat“ – To je asi tim, ze ho neberes pravidelne :P

                  0 0
                  • náčelník  

                    V Lidových novinách jsem se onehdy dočetl, že podáváním lithia se podstatným způsobem snižuje pravděpodobnost sebevraždy :)

                    0 0
                    • Lada1  

                      nejenom sebevrazdy, ale jakehokoliv konani agresivnejsiho razu viz. skupina psychofarmak neuroleptika, psycholeptika, antipsychotika

                      0 0
                      • náčelník  

                        No vida. Takže otázka „jaká vidlice je nejlepší“ je definitivně jednou provždy vyřešena :)

                        0 0
                        • Alibaba  

                          ad náčelníkova výtka: řekl bych slovy klasika. „promiň náčelníku, promiň“. Já byl opatrný proto, že někdy je to – !jasně namaž to tím, já to dělám furt! a pak z toho vyleze, že před pěti lety na úplně jinak dělaných vidlích a ještě jenom rok a pak šla vidle z očí. Že ji musel další uživatel vyhodit, je skryto ;)) ad podávání lithia: tak to je kontraproduktivní, na biku je agrese snad poviná né ? Abych pak nejezdil jen na dopravním hřišti !!

                          0 0
                          • náčelník  

                            Jednalo se o vidlici Manitou Mach 5 SX (elastomer + olejová patrona). Jezdil jsem ji (a mazal lithiovou vazelínou Castrol LMX) v letech 1996 – 2003. Teď je doma za kanapem.

                            0 0
              • MARIN  

                K ty injekcni strikacce. Ten o-krouzek uz byl soucasti jejiho pistku ja ho jen prilepil protoze se mi stavalo ze se uvolnil a musel jsem ho ze strikacky dodlovat. Jinak strikacka to tusim byla nejaka pro cukrovkare.Mela prumer tak 7–10mm a dlouha cca70mm(v zasunutem stavu:). Prumer jejiho vyusteni presne padl na maznici, tak ze zatlacil jeji kulicku a vazelina neutikala nikam okolo.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Zdravím,

      vykopávám toto staré téma at nezakládám nové tak to hodím semka.

      Koupil jsem jetou vidlici manitou mars 80mm vzduch/olej na zimáka/kolo na ježdění do práce. Potřeboval bych pomoct s identifikací o jakej ročník a model jde, předchozí majitel strhal polepy(zůstali jen polepy manitou mars) a sám už neví, a já bych jí chtěl udělat komplet servis výměna prachovek veškerých těsnění a dát novej olej. Nebyla servisovaná cca 6 let, a asi už to bude chtět jelikož chodí od koupě hůř jak předchozí XCMko pružina elastomer, i když jí mám nafoukanou na svojí váhu.Jinak tlak drží nic neteče prachovky stíraj jak nový a tak, ale prostě chodí strašně, tak jestli bych si nepomoch tím vyčištěním výměnou těsnění unitř a oleje. A dále bych poprosil někoho kdo by nahodil odkaz kde koupit olej a kopletní sadu kde budou prachovky a všechny těsnění co jsou vevnitř. A připadně manual k rozebrání, ale to bych si už dohledal až budu vědět co je to za ročník a model.

      0 0
      • Vilém  

        Tu sadu tesneni by mohl mit progress, ale uz je to precijen aspon 10 let starej model, takze bych si moc nadeji nedelal.

        Co jsi za to proboha dal?

        Navic ted kdyz na to koukam, tak je to vubec mars?

        Spis mi to pripomina starej suntour XC-pro, nebo tak neco.

        0 0
        • Smazaný účet  

          No dal jsem 6stovek za ní, a je jak nová vzhledově až na lechce ojetou barvu od hadice. No nevím jestli je to mars přímo, já totiž přes google nikde tudle vidlici stejnou pod tímhle označením nenašel, všechny marsky měli černou nebo bílou korunku a né takhle surově hliníkovou.

          0 0
          • Vilém  

            Jsem temer na 100% presvedcen, ze to manitou mars neni, ani zadne jine manitou.

            Pokud je to ta vidle kterou predpokladam, tak tu moc k funkci neprimnejes. Byl to myslim prvni model, ktery Milan1 uspesne ladil.

            0 0
            • Smazaný účet  

              no zkusil jsem jí upustit na 100psi aby po nasednutí šla do zdvihu cca 2cm jak jsem našel někde na netu, tak jsem zvědav jak se bude chovat až pojedu za hodku do rachoty.

              0 0
            • kubad  

              vypadá že to má na vidlici IS uchyt kotoučovky takže to Manitou nebude

              navíc Marsky měly ještě harmoniku tuším

              0 0
              • scret  

                nektery Marsky mely harmoniku, nektery pidiharmoniku a nektery ji mit nemusely, prtze ji majitele obcas sundavali:))

                Ale jasne, i PM byl jasne rozpoznatelny znak…

                0 0
                • kubad  

                  harmonika je jasná ale pod ní jsou jiné stíráky to taky poznáš

                  tahle vidle je dělaná bez harmoniky

                  0 0
                  • scret  

                    jj, souhlas, to jsem chtel dodat…

                    Ikdyz by bylo docela zajimavy, vyzkouset do staryho manitucka dat novejsi stiraky Evil G. (prumery nohou by mohly sedet)

                    0 0
        • Smazaný účet  

          no a víš že asi jo, jsem to dal do googlu a je jí dost podobná…

          http://www.bike-shop.hu/…/xc-pro-s-tr

          0 0
          • Vilém  

            Mars mel tensi nohy (myslim 28mm), vzadu na nohach microlube maznicky, uplne jinou korunku a ovladaci prvky.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Takže myslíš že nemá smysl řešit výměnu stíráku těsnění a oleje po těch letech kdy je tam vše udajně původní co řikal majitel. Jinak 6 stovek je asi odpovídající cena si myslím nebo je to moc, no v progresu mi napsali mejlem za kompletku včetně futer trojku ale to si mysleli že mám mars.

              0 0
              • Vilém  

                Tak zkusit to muzes, tim nic nepodelas. Dily na suntour ma BP lumen. Jak je to u teto vidlice s tlumicovou patronou, to netusim. Nejsem si vsak uplne jist, zda jde tlumicova patrona rozdelat.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  No třeba se tu ukáže milan a pozná co je to za vidlici. Koukal jsem na stránkách suntouru a našel jsem vidlici co vypadá stejně ale není vzduchová, no budu hledat dál.

                  0 0
                  • Vilém  

                    Ja tam ted taky koukal, ale ty stary modely uz jsem nemohl najit. Odhadem je to nekdy tesne po roce 2000.

                    0 0
                  • Vilém  

                    Jinak jsem koukal do galerie a od oka bych rekl, ze by na tomto kole mohla byt tatez vidle.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jo to je ona, uplně stejná, ale google mi zas nic nechce ukázat abych si to potvrdil, jestli nenapsal špatně označení v tom profilu i když dám pryč TT. Jako jo najde to nakej inzerát ale tam je jen sr suntour a inzerát je už smazanej.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      No tak po upuštění ze 150 na 100psi je znát zlepšení, už to nedrncne když sjedu obrubník ale pěkně to pobere, předtím se sice taky vidlice asi hla do zdvihu ale pocitově jsem to nezaznamenal pokud jsem nejel ze sedla. V servisu mě řekli at foukám na mejch 95kg 150psi, to asi do terénu že? No zbejvá mi tak cca necelý dva centáky k dorazu, to už asi radši neupouštět víc že?

                      0 0
                      • Vilém  

                        Na nejaky tabulky ap se vyprdni. Foukni to tak, aby vidle nechodila po dorazech a zaroven, pokud to bude mozne, aby po nasednuti mela SAG kolem 20%.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          No včera jsem koukal na nějaký video na youtubu kde nakej servisák německej ukazoval že po nasednutí by měla zajet 2cm do zdvihu.Takže myslíš že ještě mužu dolu s tlakem až třeba zbyde 1cm k dorazu, a když bych jel do terénu tak zas nafoukat navíc to je jasný.

                          0 0
                          • Vilém  

                            Ty 2cm jsou pro 100mm zdvihu. Kolik ma ta tvoje nevim. Bezne se udava SAG (zajeti po nasednuti) kolem 20–25% zdvihu.

                            Jaky ma prubeh zdvihu (linearni, progresivni) taky nevim, takze ten 1cm pred dorazem, muze a nemusi byt akorat.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              No já mám 80mm zdvich.

                              No horší je že nevím jak se chovala když byla nová, a nebyla uvnitř zanesená a měla novej olej, ale ted když jí nafoukám na 150psi dle mojí váhy co mi řek servisák v mistním servisu(mám zatím 95kg, na snížení se pracuje :-) ), tak bere jen větší rázy jinak překážky do 10cm výšky nebere nebo možná neznatelně( třeba jde tak 5mm do zdvihu), když jedu ze sedla tak reaguje i na ty a jde viditelně do zdvihu třeba 1–3cm. No když jsem jí ted upustil na 100psi tak je znatelně lepší, ale né to co bych čekal od vzduchovky(před­chůdce xcmko chodilo líp), ale řikal si že je to první vidla od sunturu a nic moc citlivost.

                              Myslíš že má smysl řešit výměnu oleje který nebyl měněn tak cca 3–5let že bych poznal zlepšení na chodu, když bych vyměnil i stíráky těsnění veškerý. A pak jakej olej se do tydle leje, nebo se nemění a je uzavřenej v patroně?

                              0 0
                              • Vilém  

                                Nejsem si jist, zda jde u teto vidlice tlumicova patrona vubec rozdelat.

                                Takze bych zacal tim, ze bych vidli rozebral, vycistil, namazal novou vazelinou, zkontroloval vzduchovy pistek, zda nechodi nasucho. Podle toho co uvidis uvnitr vidlice bych pak uvazoval o stiracich ap., zda bude uvnitr bordel ap. U vazelinove vidle vsak hur poznas spatne stiraky, nemaji co propoustet.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  A jak se tadle rozebírá, nejdřív vyšroubovat nahoře z obou nohou ty matice stím že na ty s ventilkem asi bude i patrona a pude to komplet ven, a nebo se povolej ty šrouby dole na konci nohou a odrazí gumovou paličkou a stáhnu nohy dolů.

                                  Jinak ta vazelína, mužu tam dát takovou tu zelenou do parktoolu? A kolik stačí jen tak povrchově nebo pořádnou vrstvu. Jinak stíráky mi přijdou že fungujou ještě dost slušně nohy jsou pěkně čistý akorát u pravý nohy se občas objeví čmouha asi špinavá vazelína.

                                  0 0
      • scret  

        podle me to vubec neni Mars, mozna tak tycinka mars:) Podle tvaru nohou bych tipoval na nejakyho suntoura…

        0 0
        • scret  

          aha, koukam, ze to uz Vilem psal…

          0 0
        • whom  

          Taktak… TOHLE rozhodně není Marska. Měl jsem Marsku od r. 2002 do 2009 – a tvarově neodpovídá ani korunka, ani oblouk kluzáků, ani nálitky na uchycení osy předního kola. A v progresscycle se kdysi daly objednat a koupit nálepky samotný. V katalogovém listu, který jsem k vidlici dostal při nákupu, byly jako náhradní díl a měly svoje kat. číslo.

          0 0
          • scret  

            troufam si rict, ze bych vizuelne poznal Manitucka od nejakyho r.98–2012… A Marsky mely vzdycky uplne jiny korunky, nehlede na subtilnost…

            0 0
          • whom  

            …tehdy je myslím ještě dovážela Komersia… návod samozřejmě mám, ale na Marsku. Ten je Ti v tomto případě k ničemu.

            0 0
            • scret  

              jj, Komersia, pak jen v novem kabate Progresscycle…

              0 0
          • Smazaný účet  

            Jj to už vím že to není mars, ale vypadá to profi ani mě nenapadlo že to někdo přelepil a takovej přehled jak která vidle vypadá nemám :-) No ted ještě sehnat manual jak jí rozebrat podle označení v popisu stoho profilu co tu dal vilém, a pak šhopík kde koupím olej a všechna těsnění a prachovky.

            0 0
      • blisterexist  

        ta korunka vypadá jeko starý axon!

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.