• discover

    urcite sa to tu uz riesilo,ale ak…tak co mi mozete kto poradit-do coho (do akej znacky) sa oplati investovat a co je podla vas vyhadzovanie penazi.hladam niejake kvalitne oblecenie na jesen-do dazda…( na bike of-course :) )

    0 0
    • Matts.  

      V daždi už nejazdím, len keď ma chytí na trase. Vtedy použijem nepremokavú pláštenku, ale aj tak je to na ri?, lebo sa pod ňou spotíš, akurát nezačliapeš dres. Ak chceš by? chránený, tak neoprénový oblek, ale to blbos? ako voda v koši.

      0 0
    • Volf  

      Myslím si, že do deš?e neexistuje oblečení teda alespoň v tom smyslu, že zůstaneš suchej. Takže kupovat něco zaručeně nepromokavýho a zároveň prodyšnýho je blbost, protože takovej materiál asi neexistuje. No a pokud tě chytí déš? tak podle mých zkušeností je nejlepší když už jsi mokrej z kola ani neslízat a jet a jet. Tak se můžeš vyhnout nachlazení protože dokud se budeš hejbat tak neprochladneš.

      0 0
    • blue  

      axon dela dlouhy volny kalhoty BIKER a bundy BIKER a JAN z nejakyho nepromokavyho materialu, rikaji tomu aqualight, na nejaky dlouhy jezdeni to asi moc nebude, ale treba na dojizdeni do prace nebo do batohu na dojeti, kdyz te dest chytne cestou, by to mohlo bejt dobry, o necem podobnym taky na podzim premyslim

      http://www.axonsport.cz/akalhoty.htm http://www.axonsport.cz/abundy.htm

      0 0
    • MartinXC  

      Pokud chceš plánovitě jezdit v dešti, pak:

      • pořádné blatníky nízko nad kolem
      • prádlo klimatex, moira, …
      • hadry typu Outdoor (Schwarzkopf nebo podobné -ne goretex- s dobrou odolností proti vodě a dobrou průdošností)
      • každé 2 hodiny někde zastavit a vyměnit i prádlo za suché

      Pokud ti jde o to v případném dešti moc nenavlhnout a co nejrychleji zmizet do sucha, pak stačí do batohu pertex gatě, bunda, stříknout je impregnací. Prádlo – viz nahoře. Blatníky se vyplatí vozit už jen kvůli blátu. Pláštěnka je nouzovka, pod ní se spotíš a výsledně jako bys ji neměl.

      0 0
    • Daf  

      Do deste je idealni plastenka. Takova ta co ma strih jako cyklo bunda. Stoji par kacek a je jistota ze nepromoknes. Sice se v ni zaparis ale to te ve slejvaku bude trapit asi nejmin. Hlavne te zachrani pred prochladnutim.

      0 0
    • discover  

      neplanujem nejako zvlast jazdit v dazdi,ale bike pouzivam aj ako dopravny prostriedok napr. do prace a jazdim v kazdom pocasi,takze nieco co je priedusne a zaroven to hned nepremokne by bodlo( ak sa v tom mam spotit ako v saune to radsej zmoknem ).v obchode sa mi snazili predat goartex…lec drahe je to…tak by ma zaujimalo ci je mozne zohnat nieco podone v rozumnej cene,pripadne ake vrstvy a ako nakombinovat aby sa clovek neprepotil (alebo co najmenej) a zase az tak hrozne nezmokol nezmokol.dik…

      0 0
      • dawa  

        Mrkni na tohle http://www.sportschw.cz/?…

        0 0
        • Lister  

          Naprostý souhlas. Poměr cena výkon bezkonkorenční. Nevyplatí se kopovat zátěr i když vyjde levněji. Rozhodně se vyplatí připlatit za membránovku. Na kolo rozhodně ten nejlehčí matroš co mají. Poku kopíš tak ti bude sloužit i deset let.

          0 0
          • blue  

            coze, tohle ze je bezkonkurencni pomer cena vykon? na kolo? za tu cenu kalhot mas od toho axonu kalhoty i bundu

            0 0
            • Lister  

              Věr mi pertexovou bundu jsem měl a potil jsem se vní i při běžné chůzi. Tohle je ůplně jiná liga.

              0 0
              • blue  

                ted nechapu, co ma s tim spolecnyho pertexova bunda

                0 0
                • Lister  

                  Sorry já se přehlídl. Aqua light je zátěr. To nejhorší rěšení. Odolnost proti vodě tak do 3000mm (v praxi vydrží tak pět minut a jsi mokrý) zapaříš se v tom jak ve skleníku (vlastní zkušenost)

                  0 0
                  • blue  

                    ta vlastni zkusenost je i tech pet minut? a jak dlouho si v tom jel a jakym zpusobem? jak uz bylo receny, na normalni vyjizdky je asi nesmysl cokoliv, ale na jezdeni do prace nebo neco podobnyho mi prijde jako nesmysl davat 2500 jen za kalhoty

                    0 0
                    • Lister  

                      Ano to je vlastní zkušenost se zátěry obecně. Zkušel jsem několik bund se zátěrem(hanah-asi nejhorší Hitec, loop), ale výsledek byl vždycky stejný. Konkrétně s tímhle materiálem zkušenost nemám, ale asi to bude stejný. Pokud prší méně a tak se to dá vydržet, ale pokud prší více tak jseš za těch pět minut mokrý jak slepice.

                      0 0
              • Paja  

                Ten gelanots ripstop superlight je dvouvrstvy laminat, vnitrni vrstva gelanots membrana, ktera je nalaminovana na nejaky vnejsi „sustak“-zalezi na tom jak prodysny je ten sustak, protoze aby laminat sustak-membrana byl prodysnejsi nez pouze sustak, tak musi ten zakladni sustak mit lepsi parametry, cimz bych si nebyl moc jisty. Parametry materialu uvadi 20m/20tis.g., pokud vim, tak hodnoty prodysnosti pertexu (taky je ho vic druhu)pouzivaneho na bundy jsou kolem 20tis.g. U techto materialu se stejne jako treba u fleecu tyto udaje prilis neuvadeji, kdysi jsem si na tema prodysnosti vymeñil par emajlu s nekym od polartecu -tvrdil, ze zalezi na druhu pouziteho testu (prodysnost v tis.g/m2 za 24hod., RET, nebo nejake dalsi metody) a ze prave tyhle nejpouzivanejsi ukazatele jsou vyhodnejsi-lip pri nich vychazeji membrany – napr. polartec by podle stejneho testu pry vysel jako min prodysny nez goretexovy myslim 2vrstvy laminat, coz ve skutecnosti neni. Ja osobnek tomu muzu dodat, ze na turistiku pouzivam pertexovou bundu a bundu s membranou (Climatic 16m/18tis.g) a pokud prestane prset a jen fouka vitr, menim membranovku za vetrovku, zrejme na to ma vliv i vaha, jednoduchost strihu a „tenkost“ vetrovky, protoze podle parametru by mely obe byt zhruba stejne prodysne.

                0 0
                • Air  

                  dik za info s tim pertexem, to jsem prave vsude zjistoval a nikdo mi to nebyl schopny rict. Chtel jsem znat prodysnost Pertex vs. Windstopper (original od Gore), ten WS ma 30 000 g, takze je o 50 % prodysnejsi nez Pertex… Juchuu, ted jsem si zrovna koupil v akci u Hudy softshellku od Tilaku, tak to je prijemny zjisteni :) Jinak tedy bacha – plyne z toho totiz bunda s Nowind membranou ma prodysnost jeste mensi nez Pertex – pouze 15 000 g!!! Ale nejak se mi to nezda. Presnejsi by byla ta metoda Ret (odpor kladeny tkaninou).

                  Ale chtel jsem jeste rict, ze mnoha lidem by mozna vyhovovala softshellova bunda ala Tilak Latok nebo Ogre Action, Warmpeace Butterfly – ma to udrzet kratsi dest v pohode (nejsou ale podlepene svy), samotna membrana WS ma odolnost 10 m vodniho sloupce. Tilak Latok ma jeste v kapuci Goretexovou kapuci (skvela univerzalni bunda). Ogre Action je anatomicka bunda, super dlouhe rukavy. Softshellova bunda je odolna proti prosoupani mnohem vice nez klasicky WS a je i odolnejsi vuci vode (ale neni to uplne vodeodolna bunda). Kratsi destik udrzi v pohode.

                  0 0
                  • Paja  

                    Problem je prave treba to jak jde prepocitavat RET a MVTR (g/m2 za 24hod.), protoze napr. windstopper nalaminovany na fleece (WS tornado) radil Gore do kategorie RET 6–13 (cemuz podle prepocetni tabulky, kterou jsem kdysi nekde objevil odpovidala hodnota MVTR 9–20 tis.g./m2, ale zaroven napr. novy XCR 3vrstvy! goretex mel RET pod 6, takze by mel byt prodysnejsi? Podle tech jejich stranek mel mit softshell RET 5–7, tj.cca 20000tis.g(tzn. ze by 2vrstvy XCR goretex byl prodysnejsi nez softshell, coz by nebylo moc logicky, je ale otazka jestli vubec jde RET a MVTR nejak rozumne prepocitavat( nevim uz odkud ta prepocitavaci tabulka byla) a jestli neni pro nejaky ten material vyhodnejsi, stejne tak si uz nevzpominam kde jsem zjistil tu prodysnost Pertexu:) (urcite to neuvadel vyrobce, mozna to nekdo jen odhadl porovnanim). Nejspis to bude tim, ze v oblasti outdoorovych materialu panuje spousta dohadu, reklamnich triku, pozivani nejvhodnejsich testovacich metod,… apod. na to aby ses nekde objektivne dozvedel nejake porovnani (pokud je to vubec mozne:-), takze nejjistejsi je vsechno vyzkouset, na coz ma ovsem malokdo dost penez… Kazdopadne ti nechci kazit nadseni z softshellu, kdyztak si nekdy pujc od nekoho pertexku a porovnej (coz je stejne komplikovany tim, ze se ti nepodari porovnavat prodysnost pri stejne „hladine hrejivosti“), ale vzhledem k uvodnimu prispevku to bude asi prilis draha varianta…

                    0 0
                    • Air  

                      jo, to mas pravdu. Na to tady moc lidi penize nema… Bavil jsem se s majitelem Tilaku a ten mi psal, ze tento novy „fenomen“ – softshell by mohl zastoupit outdoorove obleceni z 80 %, na zbyvajicich 20 % casu uz je nutna GTX bunda. Rikal ze pro chozeni po horach (coz je jeste mene zatezova aktivita – co se tyce produkce potu – nez jizda na MTB) plati, ze membranova bunda ala GORE TEX stravi tech 80 % casu v batohu a vytahuje se az kdyz jde fakt do tuheho. Pise se to i na Svetoutdooru.cz v ruznych clancich. Ja do budoucna uvazuju o nakupu membranove bundy – je to univerzal s celorocnim pouzitim – od fy Pinguin nebo Sport Schwarzkopf to nevyjde ani tak draze jako GTX. A rikal jsem si – na co WS bundu, kdyz ta membranova je taky 100 % vetruvzdorna??? A prave mi vsichni rikali, ze WS je mnohem lepe prodysny. A ponevadz napr. Tilak dela bundu Ogre a Ogre Action jako kompatibilni vlozku do bund Raptor a Evolution (obe bundy nejvyssich kvalit pro horolezce do extremu, GTX XCR membrana), tak se da predpokladat, ze to MA sve opodstatneni a ze by ti horolezci netahali cca 600 g vazici WS (ci chces-li softshell) bundu zbytecne. Opodstatneni to ma, outdooraci co ji maji jsou z ni nadseni. XCRko ji asi nenahradi, prave kvuli horsi prodysnosti. MVTR ma mit okolo 15 kg (to XCR) ale WS ma mit 30 kg. Ale to je fakt nepresna metoda (zalezi na testovacich podminkach v laboratori – kazdy si to muze zaonacit…). Ret vychazi skutecne skoro stejne. Taky mi to pripada divne. Ale realna skutecnost stejna podle referenci lidi neni. XCR ma jen o 25 % lepsi prodysnost nez klasicke GTX, ale na ten spoustu lidi nadava kvuli spatne prodysnosti a oblikaji ho jen skutecne do deste – jako prodysnou plastenku. Proto asi horolezci WS vyzdvihuji do nebes.

                      0 0
                      • Paja  

                        Souhlasim, nemelo by logiku aby treba i Goretex XCR mel lepsi prodysnost nez WS nebo WS soft shell, protoze pak by ten softshell nikdo nenosil:) mozna je to fakt tim, ze mereni RET je vhodnejsi pro laminaty. Chlapek od Polartecu mi taky psal, ze vidi budoucnost v softshellu (u polartecu se to jmenuje Powershield myslim), nevim kdes nasel 15000g u goretex XCR (2 n. 3 vrstvy?) protoze u Gore jsem vzdy videl jen hodnoty RET, ze by mel XCR tak spatnou prodysnost? Novy Gelanots XP by mel mit 20000g za podstatne nizsi cenu (to byl taky duvod meho nakupu srovnatelneho Climaticu). Kazdopadne je zrejme kombinace softshell a membranova bunda do vetsiho deste to nejlepsi co trh nabizi (pokud na to mas penize) jedinou nevyhodu vidim v tom, ze softshellova bunda je sama o sobe relativne tepla, takze napr. pri chuzi do kopce pri relativne vysoke teplote a silnem vetru proti kteremu se clovek chce ochraniz bude ve vyhode clovek s napr. moirou mono a tenkou pertexovou vetrovkou (prip. nebo s v odkazech zminovanym tenkym gelanots laminatem, ktery by mel podle parametru byt prodysny minimalne stejne, za cenu nekde mezi vetrovnou a softshellem).

                        0 0
                        • Air  

                          souhlas. S tim XCRkem to najdes napr. na holan.cz nebo u jinych firem, ktere z GTX XCR sijou bundy. Klasicky GTX (myslim teda ze 2-vrstvy) ma 12000g, 25 % navrch dela 15000 g a taky to tak maji oznaceny ve specifikacich u bund na holan.cz. S tim Gelanotsem a 20000g – prave! Ja si na tohle tema dopisoval s majitelem firmy Tilak, ten zas argumentoval, ze

                          1. GTX ma 40 – 60 m vodniho sloupce (2 popr. 3 vrstvy)
                          2. neni pravda vse co pisou o Gelanotsu (s tou pruznosti materialu, o tom ze se nesnizuje prodysnost pranim jako u GTX… ap. ale to jsou spis outdoorovy zalezitosti).
                          3. to hlavni – MVTR je nepresna metoda. Kazdy vyrobce si to muze dat otestovat a zverejni jen vysledky testu a ne podminky, za jakych to bylo testovano. Nebo ty podminky jsou znacne „nerealne“. Taky se testuje latka a ne vysledna bunda (jejiz prodysnost snizuji vyztuhy, kapsy..) ap. Proste vysledkem je to ze vysledky jsou spatne porovnatelne. Proto se ma merit Ret. Jenze taky – Schwarzkopf si nechal udelat Ret materialu – vysel mene nez 6 (v nejake svycarske laboratori). A Tilak nechava delat Ret cele bundy – u XCR taky vychazi kolem 6–7 (podle vyztuzi ap.). Ale kdyz nechal delat Ret jen toho materialu XCR u te same svycarske laboratore – tak to vyslo okolo 4!!! Coz by znamenalo, ze XCR je prodysnejsi nez Gelanots (brany samotne materialy) i kdyz XCR ma 15 kg a Gelanots 20 kg prodysnost.

                          Asi ani ta Ret neni uplne presna, ale je aspon presnejsi.

                          0 0
                          • Paja  

                            Koukal jsem na stranky tilacu, pry se stale vic nahrazuje MVTR RETem, protoze u RET se pry vysledek neda tak ovlivnich podminkami testu. To srovnani RET-MVRT u XP a XCR je moc zajimave, pokud vysel XP pod 6 a XCR kolem 4(podle Gore je 2vrstvy XCR pod 4), tak budou vynikajici oba,o to by byl zajimavejsi vysledek ze stejne laboratire u softshellu (gore uvadel 5–7), ale nejdulezitejsi je prakticka zkusenost s jednotlivymi materialy a konkretni model bundy (strih, pocet kapes snizujicich prodysnost,…) Gelanots vs. Goretex -ze goretex prevysuje ostatni materialy nepromokavosti je zname odjakziva, je otazka, jaky vyznam ma pro mormalniho cloveka nebo i pro napr. profihorolezce nepromokavost 40–60m vs. 20m (pokud nepromokne ani jedno…?), o snizovaní prodysnosti pranim nevim, ale z pocatku vyroby Goretexu v 70.letech by problem se zanasenim goretexu (poru) spinou, vyresili to nejakym osertenim povrchu podobnym materialem z ktereho se dela Gelanots (polyurethan myslim?) Takze bych uzavrel, podle jednoho testu prodysnejsi XP, podle druheho (zrejme objektivnejsiho) o neco lepsi XCR, zalezi na sile penezenky a take na strihu bundy (muze se ti libit material i bunda, ale kdyz ti nebude sedet,…) chybu asi neudelas ani s jednim. A jestli je v praxi prijemnejsi i prodysnejsi softshell, tak s tim neudela nic ani to, ze podle RET lip nevychazi…

                            0 0
                            • Air  

                              jo naprosty souhlas, jen doplnim, ze s tim Ret u softshellu (jaks rikal ze podle Gore je 5–7), tak to mozna bylo cele bundy. Ta ma Tilak Ogre Action ma mene nez 6 (cela bunda). Kdezto kdyz testoval POUZE MATERIAL XCR, tak vysel kolem tech 4. Tim by se to mohlo vysvetlit :)

                              Sila vodniho sloupce – takhle – pod tezkym batohem muze byt tech 20 m klidne – tedy kdyz bude prset a jeste budes tahat (napr. v horach) krosnu, tak by ti to promoklo. Ale me by tech 20 m stacilo (obycejny GTX urcite dle referenci neni lepsi ve srovnani s Gelanotsem kvuli prodysnosti a za XCRko bych tolik nedal :) Navic cena Gel XP je pomerne prizniva (na to jakou univerzalnost ti poskytne). Ale co se tyce dal – proc tech treba 40 m – kdyz bys spadnul treba do mokreho snehu, tak lokalne a kratkodobe ti to vyvola tlak treba 40–50 m vodniho sloupce. A na vysokohorske expedici tohle riskovat nemuzes. Tam jde o zivot. Lyzari, kteri lyzuji i v mokrem snehu (a padaji do nej :) to jiste taky oceni. Proste GTX uz ti urcite nepromokne.

                              0 0
                              • Paja  

                                Podle stranek Gore by 5–7 mel byt RET materialu, vysledna prodysnost cele bundy by musela byt pro konkretni model, RET pod 4 u 2vrstveho XCR byl taky jen pro material bez podsivky apod. Vetsi hodnota vodniho sloupce neni na skodu, ale jak pises, zalezi, jestli za to chces dat ty penize (dukaz, ze osmitisicovkovou expedici zvladne i Gelanots je R. Jaros, ktery uz na nekolik 8000 v Gelanotsu vylezl, samozrejme ho sponzoruji a ma to zadarmo, ale neni to uplne jak se sponzory u kol, kde pripadne problemy s materialem neohrozuji zpravidla zivot v takove mire jak u expedicniho horolezectvi). Z vlastni rocni zkusenosti s 2vrstvym Climaticem (16m) muzu rict, ze material nepromokl ani pri padu na lyzich na jarnim mokrem snehu (nesmi ale napadat rozepnutym zipem:) ani pri prudke bource v lete na Fatre s cca 25kg baglem.

                                0 0
                                • Air  

                                  hmm, ale z toho cos napsal bych se pak na softshell, WS apod. zvysoka vys*** a koupil si jen XCRko. Ten hmotnostni rozdil je tak 150 g a usetris slusny prachy, ne? Asi v tom fakt musi neco byt – jak uz jsme psali vyse. Jinak by WS nikdo moc nekupoval a ani v zahranici (kde na XCRko maji v pohode) by nevznikl napr. ze softshellu takovy fenomen… u nas se na to vsichni vyrobci zacinaji soustredovat… asi to o necem bude. Uvidim, vyzkousim bundu a poreferuju :) Nicmene pry kdyz se z majitel Tilaku bavil i s jinyma firmama (co nesijou z GTX), tak uznali, ze XCRko je fakt trida. Prachy ale stoji sileny. Mozna ze jednou na to budem mit :) S tim Jarosem – jestli nelezl v Total Maniac N Q3 (ma 63 m – diky volne vlozene membrane), sice to moc nechapu jak toho tim mohli u Schw. docilit, ale asi to tech 63 m ma… Tech 40–50 m tlak se pri padu MUZE vyvinout, ale nemusi (je to asi extrem – na loket do fakt mokry brecky ap.) Ale i tak, asi tech 20 m nebude zas tak vazny problem.

                                  0 0
                                  • MartinXC  

                                    Pánové (air, paja), ač nepovolán pasuju vás na guru outdoorových materiálů, s titulem „grandfather of all outdoor-material knowledge“ :-)

                                    0 0
                                    • Air  

                                      óóó, děkujeme za tu poctu :)))

                                      já jsem se dostal k bajku přes outdoor… ale vy toho vite o kolech podstatne vic.

                                      0 0
                                      • MartinXC  

                                        No já naštěstí ne a proto se mi dobře odepisuje na každé téma :-))

                                        0 0
                                    • Paja  

                                      ;) O.K. from father of road locomotive in mud:)

                                      0 0
                                  • Paja  

                                    Taky nemyslim, ze by softshell byl jen marketingovy tah, jak donutit lidi koupit membranovku a jeste softshell, vsak ty uz ho mas tak muzes testovat a porovnavat. Nase expedice Himalaya 8000 vybavoval Warmpeace, ktery jim dodava jak softshell tak XCR bundy (a perovky) a softshell si S. Vomackova v nejakym rozhovoru pochvalovala (dokud nebyl softshell, tak pouzivala pertex a ten chvalila taky, takze bud je to vsechno dobry, nebo se chvalit musi:), ale zrejme to pouzivali, coz uz neco dokazuje…) To je dost mozn, ze Jaros mel volne vlozenou membranu, tam ty silene vysoky hodnoty jsou hodnoty samotne membrany, ktere jsou jinak „zhorsovany“ laminaci na vnejsi materialy, taky by asi byly zajimave hodnoty, ktere by volne vlozena membrana vykazovala jako celek s podsivkou a vnejsim materialem napr. pri zatizeni poporuhem batohu, nevyhoda volne vlozene membrany bude asi mensi zivotnost (a myslim i vyssi cena modelu s volnou memb.)

                                    0 0
                                    • Air  

                                      jasne, otestuju softshellku a uvidim :) Ted ji mam zatim jen dva dny a zatim nebylo na to pocasi. Jen doufam, ze s ni nejak drsne nespadnu, abych ji neodrovnal (sice ma bejt odolna proti oderu, ale padu na kameni neodola asi nic :( Zajimalo by me, co rikala ta Vomackova na ten pertex – hlavne prodysnost. Jinak vetruodolna je urcite na 100 % a sbalitelnost je skvela. To jsou podle me prednosti pertexu, ktere byly postavene pred prodysnost.

                                      Jo a bundy s tou volnou membranou od Schw. pry byly drive levnejsi nez klasiky (aspon to tvrdil Doubalik na Malem pruvodci.cz). Volna membrana samotna ma „jen“ 43 m, tak nevim kde vzali tech dalsich 20 kdyz je to volna membran?!? Tou vnejsi latkou snad? (Podivej na webu Schw. do leveho sloupce). S tou laminaci jak jsi psal… – vzdyt prece proto se delaji 3-vrstve laminaty, aby byly bundy VICE odolne vuci vode (a tim bohuzel ztraci na prodysnosti), ne naopak! Laminaci se prave ta odolnost zvysuje. Mozna ze je ta volna membrana silnejsi (neni to totiz porovita membrana) – tak by to mohlo byt tim.

                                      No, myslim ze je to kazdopadne obecne ve sportovnich vecech kolem tech membran dost zajimavy. Nekteri vyrobci se nas porad snazi opit mlikem a ruznyma blbyma letackama se sipeckama a kapickam…:) ach jo, ten moderni marketing… Nejlepsi je, kdyz nekdo napise na vyrobek „Laboratorne testovano!!!“ – ale s jakym vysledkem uz nenapise :)))

                                      0 0
                                      • lubos  

                                        Jo, a tak nejak se clovek nekdy ani nezamysli, ze „laboratorni testovani“ jaksi jeste neznamena dobrej konec … :(

                                        0 0
                                      • Paja  

                                        Pokud vim, tak hlavnimi prednostmi pertexu mela vzdy byt vetruodolnost, velmi dobra prodysnost a maly objem po sbaleni, to byly vlastnosti ktere ocenovala i S.V.-krom toho mi utkvelo v pameti, ze rikala, ze je vyborne pri vynaskach za pekneho pocasi, ze ma na sobe jen funkci triko s dlouhym rukavem a pertexku, neni ji vedro, ale nehrozi, ze profoukne a nachladi se kdyby zafukalo, coz je hlavni vyhoda lehke vetrovky oproti napr. softshellu (prodysnost ale ze zkusenosti nemuzu srovnat s WS, jen s mambranovkou, jak uz jsem psal to srovnani je obtizne-obleces si WS n. WS softshell a pokud ho chces srovnavat treba s pertexem, musis se pod tu pertexku oblict tak to teplotne odpovidalo (kdyz se pod to navleces vic a vic se zpotis, tak to nemusi byt chyba horsi prodysnosti pertexu (nebo ne uplne),…doufam, ze je to srozumitelny. Se zhorsovanim vlastnosti laminaci jsem myslel samozrejme prodysnost, nepromokavost se laminaci na vnejsi material (ktery cim je odolnejsi je nepromokavejsi a min prodysny) muze jen zvysit. Odkud je u Schwarz.tech 63m nevim, myslel jsem, ze samotna membrana ma kolem tech 45m a snad 45tis.g? aby bylo tech 63m dosazeno vnejsim materialem,mi nepripada logicke, to by pak byla plastenka:), myslim, ze liner je zalozen prave na tom, ze funguje samotna membrana a vnejsi nevadi ti tolik, ze se velka cast vlhkosti vysrazi mezi membranou a vnejsi latkou, ktera slouzi proti oteru a je impregnovana hlavne kvuli tomu aby bunda nebyla v desti tezka. Taky jsem se kdysi dostal k badani po outdoorovych materialech proto, ze jsem stoura a vadilo mi, ze kazdy prodavac v obchode to vi zarucene nejlip ale ruzni prodavaci v ruznych obchodech si nekdy odporuji a jejich informace jsou casto dost neuplne, ted uz to tolik nesleduju, bo jsem zjistil, ze pravda je nekde mezi a ne vsemu se da verit a uz me to stourani se v materialech ani tolik nebavi:)) radsi misto toho vyrazim na hory:-)) ale pekne jsme to rozebrali:) myslim, ze jednoznacny vysledek muzeme dosahnout asi jako u oblibeneho bikerskeho tematu „ktera vidla je nejlepsi?“…:-)

                                        0 0
                                        • Air  

                                          jj, presne tak… pravda je nekde mezi. S tema vidlema je to asi podobny, i kdyz tam plati „kazdemu podle jeho potreb“ a u bund asi nikdo nemam chut se varit pod drahou plastenkou nebo lizt po horach promocenej :))) U toho Q3 je to fakt divny, protoze prodysnosti u Q3 udavaji stejnych 20 kg! Membrana udrzi 43 m vody a cela bunda ma 63 m. Tedy logicky z toho vyplyva, ze by vnejsi latka mela mit tech zbyvajicich 20 m (63–43 da tech 20). Neco tam proste nehraje a my na to asi halt neprijdem ;) Kazdopadne jsme to tu dobre rozjeli, asi to tu uz ani po nas nikdo necte ;) Zdar :)

                                          0 0
                                          • Paja  

                                            O.K.:) s tim dopocitanim do 63 to asi nebude tak jednoduchy, protoze pri tlaku odpovidajicim 55m by zrejme mela protect jak horni 20m hadra, tak pod ni stejne zatizena 43m membrana. Z meho pohledu je ale upne jedno jestli ma 63 nebo 43, neprotece ani jedna, hore a bajku zdar!!-)

                                            0 0
                                          • K2  

                                            A co když ta bunda bunda má jednu membránu laminovanou na látce s těmi 20 m a druhou volně loženou s těmi 43 m. Prodyšnost by pak měla být něco pod běžných 20 kg… Tu bundu jsem viděl – navíc má mezi těmito mebránami zip, aby se dala vypustit voda, která se srazí na laminované membráně s menší prodyšností. PS: Pokud nepolezu na nějaký extrémní dlouhodobý trek, tak zřejmě vystačím s matrošem, který má 20/20 a dobrý střih, který může klidně svou promyšleností předehnat v prodyšnosti XCR

                                            0 0
                                            • Paja  

                                              Oni delaji bundu s 2 membranama? Tos videl na vlastni oci, nebo jen spekulujes?-) U dvou membran by prodysnost byla horsi nez jen s jednou nalaminovanou – vrstva (prekazka) navic, ale u lineru se pocita s tim, ze to co se vysrazi za membranou te az tak netrapi, proto asi i ten zip, aby to pozdeji mohlo lip schnout (prip. dalo se vylit:-)))

                                              0 0
                                              • Air  

                                                no, netrapi, snad krome vyssi vahy bundy (ve ktere se ta voda vysrazela)

                                                Ale s dvema mebranama jsem to jeste taky nevidel ani jsem o tom neslysel. Ale kdyby to tak bylo, tak by bunda samotna udrzela vlastne 20 metru a to co by bylo nad tento tlak (tech 20 m), bu proslo do bundy a zustalo to mezi membranou volnou a tou nalaminovanou na vnejsi latce. Prodysnost bundy by byla urcite o dost horsi, ponevadz by mezi tema mebranama (ASI) nebyl takovy rozdil v teplote a vlhkosti a tudiz by ten transport vlhkosti smerem ven z bundy byl horsi. Ale jinak to zni docela logicky. Fakt nevim jak to delaj.

                                                0 0
            • Air  

              Ano to je bezkonkurencni cena, ale pouze za tu bundu. Membranovku za takove penize a jeste v te vaze (!) a sbalitelnosti (!) nekoupis. Na kalhoty bych se vysral a koupil jen tu bundu. Hlavne nesmis promoknout na tele. V te bunde od Axona se zarucene zaparis mnohem vice nez v te membranovce. A vodeodolnost bude taky mensi, i kdyz… na kolo, kde nevozis zadny tezky batoh by ty 3 m H2O sloupce mohly stacit (viz stany – 3 m udrzi i dost velky slejvak), ale tu membranovou bundu muzes vyuzit i na hory s batohem – vydrzi i pod popruhama (akorat hodne tezky batoh by ji mohl poskodit – ta bunda je takova „ultralight“). Rozhodne se to ale vyplati. Kalhoty stacej obycejne s PU zaterem, tam nevadi, kdyz trosku promoknes. A navic co se tyce kalhot tak jsou nejdulezitejsi poradne blatniky.

              0 0
              • Air  

                a je tu jeste jedna alternativa – fa Jurek (dela hodne kvalitni stany) sije plastenku cyklo – www.jurek.cz, okolo 700 to nevypada spatne. Kdyz budes mit dobry blatniky, muze to dost pochytat a bude to lip vetrat nez bezne cykloplastenky. Kdybys kupoval beznou cykloplastenku, tak urcite aspon s co nejdelsim vetranim v podpazi (zipy, cvoky ap.).

                0 0
      • Daf  

        Goretex na kolo jsou vyhozene penize. Zaparis se v tom stejne jako v plastence. Neexistuje nic co na kole nepromokne a zaroven se v tom nezaparis. V lete casto nevadi kdyz zmoknes, ale na horach, na jare, nebo na podzim kdyz zmoknes tak pekne vymrznes a nejspis nastydnes.

        0 0
        • Lister  

          By ses divil. Teda aspoň s tím promoknutím. Je pravda že i membránový materiál v dešti hůř větrá, protože je to závislí na relativní vlhkosti venku a v bundě, ale kvalitní matroš ti rozhodně nepromokne.

          0 0
          • mastihuba  

            nepromokne to je pravda, ale zapaříš se.

            0 0
          • Daf  

            Ja verim ze nepromokne, ale bud si jistej ze v tom budes zaparenej stejne jako v plastence za 300kc. Nehlede na to ze plastenku pohodlne smotas do kapsy u dresu.

            0 0
            • zubus  

              Tu by som polemizoval. Pouzivam gore-tex-ovu bundu, aj cyklobundu od axon, kde tiez deklaruju, ze dycha( nie je to pertex, ale nejaky teflon, ci co). Ale s gore-texom sa to porovnavat neda. Samo, ze aj v gore sa potim, ale som v pohode aj na dvojhodinovom svihu. V axone tak 20 min pozvolna na dojazd. Inak je potu tolko, ze steka aj do rukavic. Gore-texova bunda nepremokne. Axon pouzivam na dojazd za dazda v lete. Tu mam furt so sebou, lebo je mala a skladna. Gore-tex-ovu pouzivam pod 15 st.. Vydrzim v nej aj pol-hodinu v dazdi. Na gore-tex dopustit nedam. Ten axon (plastenka) je nieco uplne ine.

              0 0
              • Lister  

                Díky za podporu.

                0 0
              • Daf  

                Ja nechci snizovat kvalitu goretexovych bund. Vubec nepochybuji o tom ze je to spicka. Akorat se nehodi vsude. Je jasne ze pokud neprsi tak se v ni zaparis nene nez obycejne bunde se zaterem. Ale zase se to neda srovnat sa sucha treba s Windstopperem nebo necim podobnym. Jinak vylozene v desti jses stejne celej promacenej sploucha ti v borach a budes stastnej za cokoliv co nepromokne a plastenka je pro tento ucel naprosto dostatecna. Ve slejvaku se v tom goretexu na kole zaparis mozna o neco min, ale pochybuju ze by to clovek v takovych podminkach poznal :)

                0 0
                • Lister  

                  Discover chce ale asi něco univerzálního co může použít třeba jako větrovku i v suchu.

                  0 0
                  • Daf  

                    No ja na kole preferuju v maximalni mire prodysnost. Takze kdyz je chladneji jezdim v silnejsi moire a v dresu s dlouhym rukavem. Pokud se vic ochladi beru na sebe sustakovou vestu s odvetranymi zady. S tim si vystacim v teplejsich castech podzimu a jara. Kdyz hrozi dest vezmu do kapsy plastenku ta je v desti k nezaplaceni :) Jinak v zime vozim bundu s membranou proti vetru neco jako Windstopper. Malou prehanku to prezije v pohode. Kdyz je slejvak je to jeste dobry ale clovek nesmi uz zastavit jinak prochladne. I pres tuto bundu porad muzu hodit tu plastenku :)

                    0 0
                    • Martin  

                      Přijde mi, že v době Moiry a podobných materiálů je ta prodyšnost trošku zavádějící. Jezdím v pláštěnce, do které se nedostane ani kapka vody, samozřejmě za cenu totální neprodyšnosti směrem ven. Nijak zvláš? mi to nevadí nebo už jsem si zvyknul.

                      0 0
                    • RomanH  

                      Uplnej souhlas, taky tak. V goracu jsem jezdil parkrat prvni rok v zime. Clovek se zbytecne paril. Ted si i pri –15 stupnich vystacim s kombinaci Moira Ultra, Moira Trio, dres s kratky rukavem + pertexka. Je to mnohem lepsi. Pokud prsi, tak pokud nemusim tak nevyjizdim, pokud me to chytne na ceste, tak nejkratsi cestou domu – v Camelu mam pro jistotu jeste lehounkou plastenku, ale tu jsem pouzil asi 2×. Ale asi hodne zalezi na individualnim vnimani tepla a zimy – manzelka jezdi v Goracove bunde a je taky spokojena :o)

                      0 0
                    • MartinXC  

                      Pod 10st a i do mírného deště mám zimní cyklo bundu (byla docela drahá). Funguje až do –15 (podle počtu vrstev/tlouš?ky spodního a izolačního prádla), zepředu a část zad je z Antiwindu, uvnitř zateplená – perfektně dýchá, propouští poměrně málo.

                      0 0
                • zubus  

                  Mam uz viac rokov, takze si svoje zdravie snazim chranit. Mam aj Windstopperovu vestu, aj Windstopperovu bundu. Vestu nosim ak nie je priserne horuco, a pri veternom pocasi windstopperovu bundu. Windstopperova bunda naozaj navlhne, ale znova hovorim, za nepremokne. Da sa s nou dojst domov aj za dazda, ale po vyprani sa musi impregnovat. Moja osobna skusenot je, ze toho axona som pouzil snad 2×. Snazim sa mu vyhybat, ak je to mozne. Jednoducho to zaparenie v nom je evidentne oproti hi-tech materialom. Ale dobre. Da sa prezit aj s plastenkou za 300 Skk. Ja ale nie som nastastie nuteny robit v tomto kompromis.

                  0 0
            • kankrlicek  

              Mám cyklistickou pláštěnku od Schwarzkopf Sport z Gelanotsu. Při dlouhodobé jízdě v dešti v teple jsem zapařenej (pod tím mám jen moiru a dres), ale tak nějak snesitelně. V zimě je to úplně v pohodě. Sbalit jde do malinkého balíčku do zadní kapsy dresu. Jezdím s tím i na běžky, ale to mám pod tím (v dešti) windstoper.

              0 0
        • McBlacky  

          Goretexku na kolo vozím, jde to, ale

          1. musí být dobře odvětraná -min. na předním dílu a v podpaží s kapucou pod kterou se vejde helma…
          2. nesmíš to drtit tak aby ses moc potil, tzn u mě do 140 tf
          3. pod to jen moiru, nebo podobné věci

          za těchto podmínek to jde, ale ve velkém lijáku po delší době ti tam stejně nateče okolo rukou a otvorem na hlavu… Jezdit plánovitě v dešti je nesmysl, kromě závodů :-)

          0 0
      • Paja  

        Pokud chces levnou slusnou alternativu, tak jako plastenku muzu doporucit bundy z materialu Porotex od Gumotexu Breclav (vyrabi napr. Atex, cycloschein), je zcela nepromokavy a oproti igelitove plastence vyrazne prodysnejsi, cena bundy cca 800Kc (Cycloschein), samozrejme parametry Gelanotsu, Goretexu apod. to asi nema (nikde jsem nevidel prodysnost nepromokavost pry cca 10m) bohuzel vyse uvedene firmy u tech bund nelepi svy, ale vzhledem k tomu, ze na kole v desti je vlhko pod kazdou bundou, tak se ten nedostatek za ty prachy da snest (mam ji pres rok a vetsi protekani pres nezalepeny svy nepozoruju ani v delsim desti).

        0 0
      • Martyss  

        A co prostě pokud vidíš, že ten den bude pršet jet autem/ na motorce(pokud něco z toho vlastníš) a pro případ náhody tahat pláštěnku?

        0 0
    • Martin  

      Jezdím v dešti rád(teda, nesmí u tho bejt strašná kosa). Úplně stačí, vzít si pořádnou, nepromokavou cyklopláštěnku (tu vyrábí kde kdo a moc nestojí)a to, že máš mokrý nohy a zablácený kolo přece nevadí. Aspoň je vidět, že jezdíš!!! :-)

      0 0
      • Volf  

        Jezdit plánovaně v dešti je totální kravina a pokud nevíš proč, počkej si pár let a tvý klouby ti to velmi důrazně potvrdí.

        0 0
    • aku  

      Kdyz uz pocitam s tim, ze bude prset tak mam moiru na tele, dres, navleky a na tom mi staci neco z windstopperem. Nohy kratasy 3/4 kdyz je chladno a navleky.

      0 0
      • Lister  

        Windstoper přece není nepromokavý. Navíc když se sním natáhneš tak je po něm. Je to skvělý matroš, ale rozhodně né do deště a musíš si dávat bacha na pády.

        0 0
        • aku  

          Me prijde lepsi at se vitr drzi od tela. Mokry sice budu, ale neprochladnu. Telo to vyhreje. V takovem pocasi jezdim opatrne, takze pady se mi zatim vyhybaji. I v desti na horach

          0 0
          • aku  

            A ja hreju docela fest (umerne tomu se i potim) takze preferuju, at obleceni dycha

            0 0
          • Lister  

            Buď rád, žes ještě nespad, protože dokud neuvidíš co to s tím windstoprem udělá tak neuvěříš.

            0 0
            • aku  

              Asi je to neopravitelne co

              0 0
            • blue  

              to by me zajimalo… asi dost zalezi, jak spadnes a kam spadnes… pokud to orves o hrabe, tak to je asi blby, ale normalni klasickou skobu sem normalne zasil a vesta funguje dal, jak ma

              0 0
            • Air  

              to by me taky zajimalo. ale ja mam tu softshellku, ktera ma byt udajne vice odolna proti oderu. Ale je to anatomicka bunda pro horolezectvi. Takze je to asi mysleno tak. Ale snad to vydrzi nejakej ten pad. To abych se v ni bal jezdit :( Ale Tilak prej opravuje roztrzeny a prodreny bundy – je to bezna pozarucni oprava… Ale pokud by ta bunda byla uplne na vyhozeni, nemelo by to asi cenu. Tak jen by me zajimalo co ti to teda udelalo s tou bundou. Je jasny, ze kdyz spadnes na sotoline nebo jeste lip nekde na strusce, tak to asi s ni moc dobre nedopadne.

              0 0
    • filipes  

      nejaky hadry z Polartec Powerstretch. Hreje to i mokry, takze vodu proste neresim. I v desti na bezkach jsem byl vpohod (az na boty), pouzivam to i misto neoprenu na windsurf.

      0 0
    • K2  

      Základem je Moira na těle, když ti to co máš na sobě zvlhne, tak to alspoň nebude studit. Další materiál by taky neměl mít nasákavou vrstvu (Moira Duo, trio) Za slabého deště stačí jako vrchní vrstva Pertexka – po navlhnutí po ní voda stéká (pokud ji vrstva pod ní nesaje) Ohledně Axoňáckých bund – pro letošní rok začali dělat z lehčího materiálu, který je údajně membránový (má vyšší hodnoty vodního sloupce a prodyšnosti – nesrovnával bych to s Gore-Texem), už nemají zalepené švy a mají odvětrání na zádech a v podpaží – tímhle mohou celkem slušně dohnat prodyšnost kvalitních materiálů – za ty peníze si myslím že je to slušná volba malého objemu použitelná i na jiné aktivity.

      0 0
      • defenger  

        Já kombinují vybavení cyklo a outdoor:Pod přilbou kšiltovka štítkem vzad.Bunda:win­stopper nebo Tilak Lost Arrows,Kalhoty Kamm Peloton-Goretex.Boty:Asolo Goretex s návleky…

        0 0
        • memorex31  

          Toto bude moja prva zima na biku (cestak), takze uvidim, co na seba navleciem. Ale kupil som si underwear s NoWindom od Progressu, v tom som uz bol, moc to nedycha, ale neprefuci a este mam taku civilnu bundu s Gore Windstopperom, tam je to dychanie o dost lepsie podla skusenosti. A bola v poriadnej akcii ta Windstopperka, takze na to nadavat nebudem aj keby bolo na co :) PS: A co je to ten Pertex netusim… dik

          0 0
          • Smepet  

            Ja mam dobrou zkusenost se zimni cyklobundou od New Line. Je docela tenka, ale i pri 0 stupnu je ti v ni teplo, pokud mas pod ni moiru. POcitej ale, ze za ni das tak 1800

            0 0
          • Air  

            www.humi.cz – sekce materialy – tam je to o pertexu napsano lip nez bych to napsal sam :)

            0 0
    • jizby  

      Naprosto souhlasim s uzitim moiry. Muj vztah k desti je ten, ze nevadi mokro, ale hlavne, aby nebyla zima. Kdyz muzu, tak se mu vyhnu. Kdyz to nejde, na kratkejch jizdach na dest bodam zcela a nosim jen obyc vetrovku. Tady je to samej pertex a hi tech. Ja na to nemam penize. Na delsi projizdky vozim moiru, ale oblikam ji az, kdyz jsem durch, do cile daleko a vidim, ze dal by to takhle neslo. Moira zafunguje i kdyz se oblekne pod promocene hadry a pred uplnym ztuhnutim dovede uchranit. Neni to sice nic prijemnyho, ale ona neni moc prijemna ani zasucha. Jednou se mi s ni stala divna vec, kdyz jsem s ni vlezl do zaparenyho autobusu (pred zavodem), tak se mi v ni udelalo silene hnusne, fakt na omdleni. Pritom pak celej den zkoupanej v potu a v poho.

      0 0
    • lubos  

      Dolezite e chranit klby, chrbat, hrud a v zasade aj chodidla a zadok, ak je chladnejsie. Ostatne moze byt mokre kolko chce. Vcelku sa hodi na silny dazd jednorazova plastenka do dazda z Tesca, male a lahke, pouzijes raz za cas. Planovite jazdenie v silnom dazdi nic moc … uz kvoli bajku. Inac, v zasade, ak nie je zima, proti dazdu najlepsie co najmenej. Cim menej toho na sebe mas, tym menej toho na sebe budes mat mokreho :) Ak je zima … nuz potom len nieco co je odolne proti vode, dycha, ale tak ci tak sa asi spotis. A tak ci onak, cokolvek co dycha skor ci neskor premokne :) Velmi dobre je mat blatnik vzadu. Co sa tyka navlekov na tretry , tak na dazd rozhodne neber to, co sa bezne nazyva, ze neoprenove navleky. Premokne to raz-dva. Tak ked uz, tak take co su pogumovane.

      Podla mna je na planovite jazdenie v dazdi najlepsie asi spravit nejaku striesku nad celym telom a bajkom. Taky dazdnik :)

      0 0
    • Pá-dlista1  

      Ja to resim asi tak: http://new.mtbs.cz/obrazek.html?… Jako prochcany jsem mel kde co, ale pod bundou z aldi za 300Kc bylo sucho :) a neparil jsem se v ni tak jako v 100% nepromokavy bunde (Rucanor) co mam. Do te sice nenatece ani pri koupani, ale zase se v ni spotim i pri postavani u trati coz taky neni zrovna nejlepsi.

      0 0
      • lubos  

        Vypada to dobre. Co rukavice ? Jsou nejake takove co nejsou promoceny skrz v desti ? To mi docela vadi :(

        0 0
        • Pá-dlista1  

          To je to posledni co mi vadi. Kdyby se aspon neklouzalo to blato na dlanich a gripech a sedle. V takovejch okamzicich mam pochopoeni pro ty masochisticky sedla s prinejtovanym agresivnim plastem.

          0 0
          • lubos  

            To klouzani mi vadi tez, horsi je ale kdyz mas v mokrych rukavicich jet delsi dobu :(

            0 0
        • K2  

          Jo takové se dělají a rozdávají se zdarma na benzínových pumpách pro alergiky. V dešti se sněhem za větru na dojetí domů super…

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Jo a nebo v baleni od barvy na vlasy, ale priznavam, ze potkat v desti a snezeni holku co si zrovna dobarvila vlasy, je urcite vetsi umeni nez najit svitici benzinku :)

            0 0
      • MartinXC  

        Hele, ten obrázek je obdivuhodně ostrý… Že ty jenom pózuješ doma pro kameru. A ta fototapeta lesa se kácí dozadu Jakým filtrem jste udělali to šero okolo ? A kolik bláta jste na to museli domů nanosit ? :-)))

        0 0
    • moody  

      Jeden můj kámoš zastává jasné stanovisko : čím míň toho na tobě zmokne, tím míň toho na tobě zmokne.Mimo léto trochu nepraktická rada, pravda, ale když je teplo…

      0 0
    • Jano86  

      Poradili by ste niečo do dažďa online? Jizerské hory vidím na dážď a ja som v tom amatér co na seba.. Ďakujem pekne

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.