• Exy

    na kole umim snad vsecko, ale jediny co sem nikdy nedelal je nytovani retezu.. ja vim, uplna trivialnost, ale nemam s tim zadny zkusenosti pac mi retez nikdy nepraskl. potrebuju prendat retez z jednoho kola na druhy, muze mi nekdo napsat strucne navod jak postupovat s rozpojenim, spojenim, co je na to krome nytovačky potreba ci nejaky vychytavky nebo link?

    0 0
    • ravo  

      http://www.siskar.cz/…on/retez.htm

      Tu nepatrnou poznámku o tom, že při roznýtovávání nesmí nýt vypadnou ven ber vážně, jinak ho nedostaneš zpátky…

      0 0
    • Bobo  

      Hele, ideální je vzít nýtovačku, sundat starej řetěz a na něm natrénovat jak nýtování, tak hlavně roznýtovávání. U nýtování je to jasný, víceméně není co zkazit, protože vidíš, jestli ten nejtek už zalezl celej. Ale při roznýtovávání to chce malinko cvik, abys odhadl, kdy přestat, protože jinak ten nejtek vypadne úplně ven a to je pakárna. Než nasadíš novej řetěz, tak vezmi ten starej, co už je stejně na vyhození a zkus ho celej roznýtovat a snýtovat. Tím nejlíp získáš cvik a pak se bez obav budeš moct pustit do novýho řetězu. Aspoň mně se to osvědčilo.

      0 0
      • Exy  

        no von ten retez je celkem novej, nebudu zbytecne kupovat dalsi, o to nejde, to nak udelam, ale potreboval bych vedet jak je to s tim jestli musim najit puvodni nytovanej clanek, nebo muzu roznytovat kterejkoliv…

        0 0
      • Exy  

        ale podle ty vety „zkus ho celej roznytovat a pak snytovat…“ asi teda muzu roznytovat kterejkoliv clanek, je jedno jakej co?

        0 0
        • Vrci  

          http://www.shimano-europe.com/…EnGeFrDu.pdf

          Správnej postup pro shimano řetězy: roznejtuješ jinde než byl řetěz spojenej, nejtek vytlačíš ven úplně a snejtuješ speciálním širším nejtkem se zaváděcím trnem, trn pak odlomíš. Můžeš sice použít ten starej nejtek, ale nesmíš ho pak vytlačit ven úplně.

          Tyhle speciální nejtky se dají koupit samostatně, ale když si koupíš řetěz (stejně ho budeš brzo potřebovat), tak v balení jich bejvá víc. Bacha pro 8, 9 i 10 jsou jinak dlouhý.

          0 0
          • Volf  

            No jestli věříš tomu, že toto je jedinej možnej způsob nejtování řetězu tak jseš snad pravidlený divák nováckejch dobrot. Nevěř všemu co se kde píše. Já si myslím, že jedinej kdo bude spokojenej bude Shimano až si budeš kupovat ty zalamovací čepy.

            0 0
            • Daf  

              Bezne clovek retezy netrha takze mit sebou ve v naradi spojovaci cep, pripadne spojku neni vubec na skodu a skoro nic to nestoji. I kdyz retez spravne roznejtujes, tak tim spojovacim cepem, nebo spojkou je oprava pohodlnejsi a rychlejsi zvlast kdyz nejtujes behem zavodu.

              0 0
              • Volf  

                Z tohoto úhlu pohledu určitě. Já se jen lekl, že je to rada na jedíný správný nýtování řetězu.

                0 0
            • Vrci  

              Věř tomu, že já je kupovat nebudu, protože mám kolo na Chorusu a do C10 by mi byl k ničemu.

              0 0
    • Tominec  

      Eště je potřeba dávat pozor, aby při nýtování neprotlačil nýtek spojku na druhé straně, to znamená hlídat si, aby nýtek směřoval na sřed otvoru, jinak se vyloupne kousek kovu vedle otvoru ,otvor se zvětší a spoj nebude držet. A spojka se musí vyhodit, tím pádem zkrátit řetěz anebo ho nadstavit dalším článkem.

      0 0
    • Exy  

      uz sem to hnedka napoprvy snytoval, de to jak po masle, jeste aby to vydrzelo…

      0 0
    • slou  

      Nebo se taky da retez roznytovat jeden clanek vyhodit a vrznout tam spojku. A mas po problemech, kdyz ho potem chces sundat rozhodis spojku a je to :)

      0 0
      • paww  

        ..ale spojka je jen na sramácký řetězy, že jo??? ..alespoñ tohle mi řekli v obchodě, když jsem chtěl spojku na shimano

        0 0
        • Speedy  

          Sram spojku dáš v pohodě i na Shimano řetězy.

          0 0
          • paww  

            mohl bys mi poradit jakou spojku dát na shimano HG53? každý ten sramácký řetěz má asi spojku podle typu. A když ji tam dám, nedělá to nějaký problémy?

            0 0
            • Daf  

              Sram ma jen dve spojky stribrna je na osmikola a zlata na devitikolecko­vej retez.

              0 0
              • paww  

                dík, mažu pro zlatou spojku. Ten chlap v obchodě se předtím tvářil jako kdyby těch typů bylo milion a byl to neřešitelnej problém. Ta ryclospojka jde rozpojit bez jakýhokoliv nářadí, jestli jsem to pochopil dobře?? a fakt se to nikde neseká, když ji dám na řetěz shimano?

                0 0
    • mastihuba  

      Možná bych k tomu všemu ještě dodal, že řetěz v místě snýtování musí chodit stejně volně jako ostatní články( samozřejmě ), kraje spojovacího nýtu se mi zdají o něco širší, tak pozor na to.

      0 0
      • notakale  

        No ja jsem dneska zkusil poprve roznytovat a snytovat retez, zkusebne ten stary, ale vzdycky kdyz to snytuju, tak ten clanek jde ohnout jen hodne ztuha, co delam spatne?

        0 0
        • Vrci  

          Z jedný strany ti nejspíš leze nejtek trochu ven (přejeď to prstem), tak ho nejtovačkou zatlač zpátky. Nejspíš to bude ten na straně proti čepu.

          0 0
          •  

            nebo to muze byt tim že pri snytovani se ty vnejsi clanky pritisknou k kem vnitrnim, normalne tam je vule, ale kdyz to nytujes tak se ti to tou silou cely srazy k sobe, se tam musi neco dat aby se to nestalo nebo to pak zkusit necim oddalit

            0 0
        • ravo  

          Nejspiš nic, jenom ten řetěz musíš rozhýbat. Chy? ho tak, abys ten nýtovaný článek měl uprostřed a hýbej řetězem od sebe a k sobě.

          0 0
        • McBlacky  

          taky to můžeš zkusit roztáhnout, když už jsem v křeči a nejde mi to rozhýbat tak vrazim dva tenké šroubováky do ok sousedících se snýtovaným článkem a šroubovým pohybem páčím proti sobě, ale s citem, jinak to rozerveš :-) funguje to spolehlivě…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.