• pavelc

    Zdravím, opět věčné téma “volba pedálů”: Shimano 520 nebo Time Alium? Historii jsem četl, čili dle zdejších názorů a hlavně ceny je jasná volba 520. Jenže zvědavost a hnáty křivé touží okusit jiný systém, než je SPD (tím ho v žádném případě nepomlouvám, je fajn). Zajímá mě tedy hlavně názor majitelů Timeů Alium – záměrně tento model, do XS kvůli ceně nejdu. A hlavně rozdíly mezi Aliem a XS kromě váhy a materiálu a možností nastavení předpětí? Díky

    PS: Do dnešního dne jsem měl pedály Ritchey V3 Comp (model 2004; 1619 Kč). Nechci ovlivňovat budoucí majitele těchto věcí, možná novější modely jsou lepší. Ale zmetek, kterýho jsem měl (a nejsem zde sám – viz Pekáček a jiní), stál za velký ho*vno: po 500 km zvětšující se vakl, následoval rozbor, servis, pak chvíli dobrý. Po 2000 km stejný problém, navíc cvakoš. Následovala reklamace (tam asi dělali to samé co já = rozebrání, vyčištění, namazání, seštelování). Poté chvíli klid. Cvakoš. Dnes měli najeto zhruba 10 kkm, a k tomu ještě tak dvakrát servis. Poslední dny levý pedál hodně drhnul, konus se sám utahoval, a to i přes precizní utažení kontramatkou. A dnes přišel jejich velký den. Na vyjížďce se pedál totálně zasekl. Pravý je celkem v pohodě, cvaká, ale točí se. Snaha o dojezd domů za každou cenu měl za následek špony lezoucí z levého pedálu. Nakonec jsem skoro přes celou Plzeň šlapal jen pravou. Tím u mne vzrostl už dříve velký respekt k jednonohým jezdcům a protézám. Poprvé mi z kola bolí jen jedna noha :-). Tedy vlastně obě, druhá je omlácená od zakouslého pedálu. To jen na okraj. Nakonec mi pomohl šop asistent v Heposu a daroval mi hustou plastovou snad platformu a to zadarmo. Já mohl jet klidně domů. A za to mu patří velký dík. Toť celá bajka o šlapce.

    0 0
    • tk  

      misto xs muzes koupit xe, stejny jako nejlevnejsi xs, jenom bez stelovani. urcite kupuj rok 06 poznas podle silnejsi osy a silnejsiho plastu okolo loziska.

      xs s titanovou osou jsem prosoupal behem sezony. Velco mi je za slusny peniz zrenovovovalo.

      xe jsem rozlomil vejpul v jednom sjezdu, kdyz jsem drbnul pedalem o skalu.

      ted jsem misto do zdejsiho kamenityho terenu dokoupil alium.

      stelovani predpeti jsem nikdy nepouzil, pac jsem ho nepotreboval. funkce XS a XE se mi jevi stejna. Alia vyzaduji o malinko vetsi vypinaci silu, jinak to same. funkce oproti starym shimanum nesrovnatelne lepsi v blate a v zime (to byl mojeho prechodu). s novym typem spd nemuzu srovnat. trvanlivost podstatne horsi nez stara shimana (ktery jsem mel cca 5 let a jeste porad jezdej). mosazny kufry timu se rychle prosoupou, musej se menit po kazdy sezone.

      0 0
    • Belin  

      Já jsem svoje staré Sh 505 nahradil právě pedály Time Alium na začátku sezony. Zatím musím říct (najeto asi 3 000 km), že to byl asi nejlepší upgrade, který jsem na kole dosud udělal. Takže se pokusím vypsat vlastnosti Timů:

      • jdou výrazně lépe nacvaknout i v bahně (sníh a jiné radosti jsem zatím neměl možnost ověřit)
      • mají výrazně větší plochu =>
        • mám pocit, že hlavě díky tomu mi přestaly jemně brnět chodidla při delší vyjížďce jako tomu bylo u 505
        • i když se ti z nějakého důvodu nepodaří našlápnout (zatím se mi to stalo v jednom případě – bota obalená bahnem a s vycvaknutou tretrou jsem na vrcholu sjezdu, který vede asi 500 m po velmi úzké pěšince a ústí na cílové rovince a za mnou 3 stíhači ⇒ ten sjezdík jsem dal bez našlápnuté tretry a bylo to bez problémů), dá se celkem v pohodě šlapat i bez zacvaknuté tretry
        • je to lepší pro případ, kdy potřebuješ na kole jet a nemáš tretry
      • jediné co se dá na těch Timech „štelovat“ je vypínací úhel. Je nutno kvůli tomu přehodit kufry. Zkusil jsem to a po jediné vyjížďce jsem se rychle vrátil k původní konfiguraci
      • nemají možnost změnit vypínací sílu – zatím mi to nechybí
      • střídám dvoje tretry, takže ani výše popsaný problém se životností kufrů jsem zatím nezaznamenal. I když ta mopsaz ani při pohledu nevypadá, že by měla nějak dlouho vydržet, takže to bude asi pravda.

      Ufff, to jsem se rozepsal. Doufám, že Ti to alespoň k něčemu bude.

      0 0
      • marapara  

        Hmm, těžko soudit o timech, viděl jsem je, ale neměl jsem možnost vyzkoušet. Ale vozím druhou nebo třetí sezonu Sh 520, fakt nevím, a jsou to velmi dobré spd. Jdou celkem v pohodě nacvaknout i v blatě a taky když jsem měl botu obalenou sněhem a ledem, tak jsem nacvakl. Hlavně pokud ti jde o cenu, tak asi není co řešit. 520 seženeš doslova za pár stovek. Většinou se pohybují kolem 600–700 na různých eshopech. Time se pohybují od 2 – 2,5 tisíc nahoru, takže cenově jsou někde jinde. Kvalitativně možná taky, ale těžko soudit :). Musím ještě dodat, že na nanich mám najeto asi 17000 km, je tam lehký vakl, ale ještě jsem je neměl rozdělané, tak možná bude stačit rozdělat, vyčistit a složit a vůle zmizí.

        0 0
        • maxtor  

          17 000 na 520tkách bez rozebírání?? Hmm, tak to čumím a tiše závidím. Asi je fakt rozdíl kus od kusu v kvalitě.

          0 0
          • marapara  

            Asi měsíc po koupi mi začalo lupat v jednom, ale od té rozborky, sborky, promazání a vyčištění, všechno OK

            0 0
        • maxtor  

          Už jsme na sebe ohledně 520tek narazili dnes 2×:-) Jen chci dodat, že včera jsem se nas.al, a ty dvě matky, co dotahují kónus jsem k sobě dotáhl fakt na krev a pro jistotu ještě závity pokapal alduritem. Snad po tomto zásahu budou 520tky sekat dobrotu. Jinak s nimi končím.

          0 0
        • Belin  

          Jen malá poznámka: Zmiňované Time Alium vyjdou kolem 1200 Kč, takže ten cenový rozdíl není tak drastický jak uvádíš.

          0 0
          • marapara  

            Hmm, tak to není tak strašný. Já se díval na jiné a dražší.

            0 0
    • Daf  

      Vozil jsem pomerne dlouhodobe Alium a nejsou to spatne pedaly. Ted mam M540 a ty jsou taky dobry. U time nasadis kufry a nic nemusis resit a normalne jezdis. Noha si sama v pedalu najde optimalni polohu protoze mas moznost i po zacvaknuti soupnout nohu trochu do strany. Shimana musis mit precizne nastaveny a pak jsou taky dobry. Oproti starsim shimanum se time opravdu nezanasi. Ve srovnani s M520/540 je to nastejno. Tuhost stelovani u time neni potreba. Veliky vypinaci uhel prakticky neumozni nechtene vycvaknuti. Jenze ty pruzinky casem zmeknou a pak ten pedal v zaberu jakoby propruzuje v doprednem smeru, takze nakone z tohoto duvodu by stelovani nemuselo byt spatne. Kufry jsou naproti shimanu mosazne, takze se docela rychle vymackaji a nove jsou drahe. Podle me je jedno co koupis. Trochu vyhoda shimana je ze vetsinou neni problem si pujcit kolo od kamarada na vyzkouseni :)

      0 0
    •  

      Máme rádi zvířata!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.