• carat

    může mi někdo v krátkosti vysvětlit rozdíl mezi hypotonickým a isotonickým ion?ákem?

    0 0
    • Otto  

      Už se to tu řešilo, dej si vyhledat… Iso-stejný osmotický tlak jako v tělních buňkách, hypo- nižší-zředěnější roztok.

      0 0
      • carat  

        vyhledanim jsem zacal nez jsem prispevek zadal, zajimalo by mne ale, kdy ktery pouzit a laicky rozdil. Z toho co si napsal a taky tady nasel moc moudry nejsem.

        0 0
        • tutite  

          ne v buňkách, ale tělních tekutinách, plazmě. hypotonický – více vody, méně iontů, použití při vyšších teplotách, s rostoucí vnější teplotou klesá podíl minerálů v potu, t.n. ztrácíš více vody než minerálů, musíš proto přijímat nápoj, který je hypotonický, aby bylo zachováno minerální hospodářství. Pokud je horko a piješ isotonický nápoj, laicky řečeno – přijmeš „stejně“ vody a minerálů, ale ztratíš více vody než minerálů a tím Ti v těle, resp. v krvi zůstane více minerálů, což pak způsobí, že Ti tento přebytek iontů v krvi „natáhne“ vodu z buněk a dojde k dehydrataci. Závěrem: hypotonický nápoj – do vedra když se potíš jako prase, isotonický – do chládku, když se potíš „normálně“. Já např. piju Isodrinx v polovičním ředění, i tak je dost sladký, ale mám jej namíchaný v poměru 1:1 s maltodextrinem, ten vyjde na 75 Kč za 500 g, zatímco Isodrinx 200 Kč za 450 g, ředění 60 g/litr, t.j. 16 litrů, 1 litr za 17 Kč. Zdar.

          0 0
          • MARIN  

            maltrodextrin je bezne k sehnani ? Taky uz jsem uvazoval o michani sveho napoje a gelu.

            0 0
            • kovar  

              je k sehnani, trebas tady se maltodextrin da koupit v prodejne s tzv. zdravou vyzivou, kde prodavaji i chemicke potravinove doplnky pro sportovce.

              0 0
          • carat  

            dik, to je presne to, co jsem potreboval vedet

            0 0
    •  

      Zdravíme pozemšťany!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.