• dustt

    Ahoj,

    pořizuju po dlouhý době nový kolo. Jsem hlavně cykloturista, tzn. cyklostezky, silnice, lehkej terén, pole. Dřív jsem měl cross, ten pomalu dosluhuje. Nedávno jsem měl možnost jet na 29er kole a byl jsem nadšen. Mé mohutnější postavě a silovému stylu kolo moc vyhovovalo, přijde mi příjemně jetelné na silnici (narozdíl od 26'') a přitom pohodlné v terénku. Proto bych se rád vydal tímhle směrem.

    Ovšem při mém rozpočtu, kdy jsem schopen dát opravdu max do 15ti tisíc (původně jsem chtě nějakej novej cross do 10ti tisíc), se toho na trhu 29'' moc nenabízí. Sám bez zkušenosti, hledám radu. Čistě podle katalogu dobřevypadá IMO upravený model HT od Němčíka (http://www.cyklonemcik.cz/…9-deore-disc), zaujal mě také Rambler (http://www.ctm.sk/…rambler-2–0/), na kterém jsem seděl.

    Poradíte? Případně co u kola rovnou nechat vyměnit? Nebo někdo dokáže něco zajímavého do 15ti tisíc postavit?

    Díky!

    0 0
    • rj72  

      toto téma se tu často opakuje

      1. Na Tvé ježdění není v této cenové relaci těžká 29 možná

      úplně nutná, proto se podívej do fotek uživatele Scalar co skládá a co lze pořídit za crosse – váhově a rychlostně to bude někde jinde než tyto 29.

      Lehké 29 jsou spíše ve vyšší relaci a nebo se dá možná něco slušného od 17 tis. i postavit

      1. Rozdíly a nerozdíly mezi 29 a cross – ráfky jsou shodné, pro Tebe

      šíře pláště 2,2 nebude nejspíše nikdy ve skutečnosti potřeba, takže je to pak o brzdách (velikostí kotoučů) a geometrii rámů cross x 29. Jinými slovy může být pro Tebe lepší do rámu crosse dát pláště rozměru 29 a šíře 2,0, protože budeš mít pak lehčí výplety i celé kolo(srovnatelné rychlostně s výrazně dražší 29), než pokud by jsi pořizoval zbytečně odolnou a v této relaci těžkou 29.

      Toto téma se tu často opakuje…zahledej v historii – případně začni tím, že si pořid nejprve jen pláště (nejlépe zde někde doporučené pro takový typ ježdění) ,který se v rozměru 29 2.0 nejspíše vejdou do stávajícího rámu a pak se rozhodni,kterou cestou se vydat, podle toho zda budeš či nebudeš potřebovat 29 rám, každopádně počítej s tím, že pokud budeš chtít jezdit v kopcích tak na 15.tis. u 29 nejspíše neskončíš…

      0 0
      • dustt  

        Díky za rady. Jen mi není jasné – pokud crosse maj kola 28'' a 29er 29'', tak se to vejde do stejného ráfku a rámu?

        0 0
        • alinceb  

          Rozměr kola není daný ráfkem, ale pláštěm.

          Cross/treková kola mají méně objemné pláště, takže celkový obvod kola je menší než u 29er pří použití objemných MTB plášťů.

          0 0
        • fousac  

          rafky jsou stejny.. u ramu zalezi, jestli je tam dost mista na tlustsi gumu.. vejit se muze a taky nemusi..

          0 0
    • quick2803  

      Pokud si seděl na tom druhém kole a vyhovovalo ti ( jak píšeš byl jsi z něho nadšený ) a chces 29er … tak si ho kup :D

      0 0
    • zalciks  

      Vím že Rockmachine má 29" kola do 15 tisíc. Jsou celkem pohledná a slušná.

      0 0
    • fousac  

      ciste jako tip, levny 29" jsou mj. Felt Nine.. ovsem samozrejme za ty prachy necekej zadnej ultralehkej karbonovej zazrak.. ;)

      0 0
    • Egesi  

      Mám stejný zadání a nejlíp vychází něco od toho Němčíka, jednou sem tam už takový kolo bral, na Maxbike rámu a aceře, XCR, jezdí to super, aji to docela pěkně sladil, černý rám (bílé bowdeny a hadice hydraulik,…), akorát blbec tam místo černých klik dal stříbrné, tak jsou tam jak pěst na oko – to si pohlídej, kolo jsem nepřebíral, takže tam už zůstaly. Ale kolo je fakt dobrý a vypadá pěkně

      0 0
      • Egesi  

        ještě poznámka, zatím sem nenašel nic levnějšího, jestli má někdo tip? ale tady ti každej bude spíš cpat ať si přidáš další tisíce. Jo a ještě se s ním dá řešit nějaká úprava té stavby, jiný sedlo apod. a třeba rohy apod. bych objednal z netu, tam mně přijdou drahý

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.