• Many

    Dobrý den,chtěl bych poradit. Chci si koupit nové kliky a nemohu si vybrat ze 4 modelů. A chtěl bych znát názor na jejich kvalitu,které jsou nejspolehlivější po stránce středového ložiska. Jsou to tyto-Truvativ stylo,Shimano XT,V-drive Mega exo,Race face Evolve XC.Děkuji za váš názor.Kliky jsou zhruba ve stejné cen.skupině.

    0 0
    • Jane  

      Jezdím Shimano XT Hollowtech II '04 a spokojenost – obzvláště po výměně původních převodníků za TA Specialites Chinook…:-)) Kliky jsou pěkně tuhé, ložiska zatím drží, k tomu se přidává jednoduchá montáž/demontáž klik, akorát ty Shitmano převodníky nic nevydržely… Takže hlasuju pro XT Hollowtech II.

      0 0
    • blackbelt  

      Já jezdím XTéčka Hollowtech I a jsem s nimi maximálně spokojen. Kliky jsou super tuhé – perfektní přenos energie. S těmi ostatními modely je ale porovnat nemůž poněvadž jsem je nikdy nejezdil

      0 0
    • Lister  

      vybral jsem si Truvativy – Shimano jsem zavrhl kvůli převodníkům, FSA je tady už hodněkrát zminovaný – kurýr by mohl vyprávět :o) , RF – prý celkem pohodě, vypadají krásně, ale prý horší montáž – nemůžu potvrdit.

      0 0
      • Vojtas  

        icq prosim ;) smutne koukam :) uz te pak necham, fakt :)

        0 0
      • VencaV1  

        Ja bych rekl, ze na montazi RF nic horsiho neni. Ale Shimana HT II jsem nemontoval, treba na kolo skocej sami. :)

        0 0
    • black.horse  

      já sem si vybral RF EvolveXC a zatím bez problémů, montáž i demontáž v pohodě, převodníky mají super životnost, ale takovej chrt nejsem, tuhý jsou dost a tvářej se i bytelně a designově se mi z uvedených líbí jednoznačně nejvíc…:-) pro ěm ajsná volba, ale rád bych vyměnil za RF DeusXC, gramy dolů:-)

      0 0
    • GTman  

      Vem si Shimano XT.

      0 0
    • juebox  

      vem si tyto www.bagbike.cz/?…

      0 0
      • vlk  

        Ty bych si nebral, strašně z nich slejzá ta černá barva a vypadají pak fakt hnusně.

        0 0
      • Mamut  

        Tieto relativne hodne ludom praskaly. Priamo na kluke.

        0 0
      • Vilém  

        Maslis ze chce neco na 4hran?Pred 5ti lety to nebyli spatny kliky,ale ted?

        0 0
    • jecnak  

      Urcite neco na zpusob Hollowtech II (vyhody tu uz ostatni psali). Doporucil bych asi XTcka, protoze vsechno ostatni bud muze z principu vrzat, kdyz jsou kliky cerne slejza elox atd. Akorat vymena prevodniku te bude cekat s vymenou dalsiho retezu.

      0 0
      • raceman  

        mam lx hollowtech II, když tu říkáte že ty převodníky od schimana vyhrží ho*no, jak se to pozná?

        0 0
        • Jane  

          Mně s novým řetězem začaly nechutně střílet, tak že kolo nešlo ani rozjet… A jinak tam uvidíš takové vytlačené zuby od řetězu – jo asi by pomohlo to trochu zpilovat a tak, ale já jsem technický antitalent, tak jsem raději všechny vyměnila…:-))

          0 0
        • jecnak  

          Mne zacli chytat retez – jakoby ho nechteli pustit. Vymenil jsem za Stronglight. Od oka vazi polovic co Shimana.

          0 0
          • jecnak  

            Podle vyrobce 65g 44z a 40g 32z.

            0 0
            • Veeteck  

              To je dobra vaha, kolik stoji? Potrebuju ale petipacku…

              0 0
            • Jane  

              Jo to mně taky začaly chytat starej řetěz, dala jsem novou kazetu + řetěz a už to nešlo… Dle weightweenies jsou převodníky Specialites jedny z nejlehčích – Extralite 106 g vs. Specialites 116 g. Ty Stronglighty se mi zdály dost drahý – obzvláště z toho Zicralu. Specialites jsou cenově srovnatelné s převodníky Gebhardt CNC (2247 Kč placky 44–32–22 bez šroubů) a kvalitativně budou myslím někde jinde…

              0 0
          • Splinter  

            A jak seš s nima spokojenej?

            0 0
            • jecnak  

              Radi malicko lip nez Shimana, vydrz posoudit nedokazu najeto jen par kilaku rozhodne ale vypadaj lip. Cena 750,– a 450,– nebo tak nejak, coz je za frezovany prevodniky super. Stronglight ted ma delat i neco s teflonovanyma zubama, ale zatim jse je nevidel nikde prodavat.

              0 0
              • Jane  

                To by mě zajímalo, kdes ty Stronlighty sehnal, protože jsem narazila na trochu jiné ceny (22–32–44): MOC 2005: 570 (nerez ocel) + 960 (7075 T6) + 1190 (7075 T6) Z toho Zicralu jsou ještě dražší: 925 + 1350 + 1470 (všechny Ceramic Teflon)

                0 0
                • jecnak  

                  Na Palacaku v Bikeranchi v Praze. Ceny me popravde taky prekvapily, ale neprotestoval jsem. Nadavkem je mila pohledna obsluha ;-) Co vic si prat.

                  0 0
      • Jane  

        No za 3989 Kč (koloshop.cz) není podle mě co řešit, převodníky se časem vymění a je to. Takové Deusy jsou cenově hodně jinde – bohužel… Truvativ nemusím a od FSA si dovedu představit snad jen Carbon Pro Team. S integrovanou osou jsou XT myslím nejlehčí (865 g) v dané cenové relaci a ještě nějaký ten gram lze ušetřit na nových převodnících (XT 145 g vs. TA Specialites 116 g). Ještě časem dokoupím jiné šrouby – asi Specialites nebo Tiso – v době výměny převodníků nebyly k sehnání a dostanu se na hmotnost Deusů..:-))

        0 0
        • zirecek  

          Hodně lidí mluví o tuhosti, lehkosti převodníků. Podle mne Shimano ví, co vyrábí, převodníky jsou velmi tuhé. Jejich výdrž je katastrofální, tuhost vyšší než za často měněné lehčí varianty. Podobně kazeta, je poznat uchycení pastorků, stačí jen prsty kývat jednotlivými pastorky – je poznat rozdíl mezi jednotlivými výrobcemi a řadami. Nejvýraznější je to samozřejmě na převodníku 44z na 4pacce. 44z Truvativ Stylo se výrazněji kroutí oproti XT, který se prakticky ani nehl. Nevyvolávám flame, jen když se mluví o tuhosti a „přenosu energie“ musí se začít pláštěma, výpletama, rámem, řídítkama a skončit u převodového ústrojí; posuzovat komplet kolo jako jeden mechanizmus.

          0 0
          • jecnak  

            Ted je otazka cemu vadi mensi bocni tuhost prevodniku a pastorku krome vlivu razeni.

            Kdyz jsem jen tak zkusmo vechsloval s Stronglight prevodniky, tak mi prisli stejne jako Shimano.

            0 0
            • zirecek  

              Napsal jsem to proto, že když si přečtu příspěvky tady, každý chválí, cítí jak jsou jeho kliky tuhé, hodně či dostatečně apod.. Když se člověk baví o přenosu síly a tuhosti, celkem mi skřípou zuby, když slyším něco po vzoru letáků, jak je co tuhé, :-).

              0 0
              • jecnak  

                Zrovna tohle si dovolim tvrdit ze poznam, zvlast kdyz jsem mel na stejnem kole kliky Alivio na 4hran, Deore Hollowtech I na octalinku a LX a XT hollowtech II. Mezi 4hranem s Alivkama a octalinkem s Deorkama jsem zadny rozdil nepostrehl, ale mezi XT(LX) a tim zbytkem zeje propast. Zkouseno vzdy na stejnem ramu, respektive celem kole.

                Netvrdim, ze te to zrychli na 50km o 60s, ale pocitove je kolo pri jizde ze sedla a pri spurtu tvrdsi a ma lepsi odezvu na zaber. Kdyz pak poscitas dost takovych malicko tuzsich komponentu, tak mas razem kolo s uplne jinou odezvou na slapnuti.

                0 0
                • zirecek  

                  Ano, to chápu, citím to stejně (Deore → XT), ten systém je tužší. Jde mi jen o širší chápání tuhosti u kola.

                  0 0
              • Jane  

                No já jsem ty XT kliky jezdila ještě s rámem Merida Kalahari z kola za desítku – v servisu se na mě dívali jak na vola, ale což… za 3 měsíce šel ten rám do kytek… Původní kliky byly nějakej Suntour a nárůst tuhosti byl fakt znát. To kolo i s tak obyč. rámem prostě jelo líp. No a s novým rámem Merida Magnesium to bylo ještě lepší – jo novej rám byl poznat naprosto nejvíc… Takže tak. Ty převodníky Specialites jsou naprosto srovnatelné se Shimamem. Myslím, že dokonce líp řadí, design a váha je taky super a s Alu 7075 CNC T6 u všech tří placek mají taky navrch… Tedy nevidím žádný důvod, proč Shimano převodníky – navíc co za ně Shimano chce, je nehoráznost.

                0 0
                • MlokCZ  

                  No on někdy levný obyč rám bývá tuhý hodně. Mám doma starý hliníkový rám, ani nevim co to je a tuhý byl opravdu hodně (když jsem ho jezdil). Taky trubky žádný zeslabování. Zato ta váha byla hodně moc vysoká.

                  0 0
                  • Jane  

                    Myslím, že hlavní rozdíl byl způsoben podstatnou změnou geometrie. Dřív vel. 17.5, řidítka ve stejný výšce jak sedlo, teď 16 palců s HTE 570 mm, rozdíl sedlo řidítka tak 6.5 cm a je to úplně někde jinde – bike jako celek lépe reaguje na záběr a prostě líp jede. Teď mohu klidně říci, že na takové kolo, jaké v současné době mám, po fyzické stránce fakt nemám… Taky ten rám líp pohlcuje různé vibrace. Dnes už to samozřejmě nevnímám – stejně jako lepší přenos síly – na lepší si člověk zvyká brzy…:-)

                    0 0
                    • Jarda  

                      Jak se projevuje, ze clovek na kolo po fyzické stránce nemá?

                      0 0
                      • filipes  

                        ze mu kolo ujede a na kopci na nej pocka ;-)

                        0 0
                        • Jane  

                          No mohlo by ujet rovnou se mnou…:-) Ale já to myslím tak, že když něco nedám, tak se už nemůžu vymlouvat na kolo, ale jen sama na sebe. Buď na to člověk má nebo zkrátka ne a o tom to je. Takto mám z kola lepší pocit, ale že by člověk jezdil rychleji, to ne…

                          0 0
                • zirecek  

                  Nezastávám Shimano převodníky. Chci jen poukázat na pojem tuhost kola jako celek. Poměrně hodně kolu rozumíš, klobouk dolů, klaním se před tvým objektivním nadhledem. Pěkný víkend.

                  0 0
            • vlk  

              třeba, když jsou tuhé převodníky, tak ti to při zábněrech neškrtá o smyk, tak jak si na to hodně lidí často stěžuje, že ty nové smyky nejdou seřídit apod. .

              0 0
              • jecnak  

                Tak zrovna tohle na tuhosti prevodniku nezavisi – spis na tuhosti soustava klika(pavouk)/o­sa/ram.

                0 0
                • Toams  

                  sakra:-)

                  0 0
                • yetti  

                  Ale zavisi a moc!! Mel jsem na Arturovy obyc. Deore Hollowtech kliky tusim M445 a pri kazdym zaberu i ze sedla se mi prevodnik nemohl vejit do presmyku jak se to kroutilo a to prevodniky byly ocelovy. Ted mam XT Hollowtech II a at do toho dupu jak chci ani se ty prevodniky nehnou. IMHO vazim 92 kg a jako byvaly silnicar jezdim hodne silove.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    A jak tvůj příspěvek dokazuje, že to záleží na tuhosti převodníků a ne jen na tuhosti klika/osa/rám?

                    0 0
                  • jecnak  

                    Rozlisuj pojmy klika a prevodnik…

                    0 0
                  • delfyn  

                    já vážím do 75kg a mám podobný zkušenosti

                    0 0
              • Toams  

                hmm, to bude skor v klukach a ose, ne?

                0 0
              • McBlacky  

                při záběru vyhýbáš střed ne pily :)

                0 0
    • lysergine  

      Jezdím Truvativ Firex (integrovaná osa) a spokojenost.

      0 0
    • TomasN  

      OK, změním trochu směr dotazu, co když chci tuhý kliky s převodníkama co vydrží a nejde o to aby byly nutně nejlehčí. Co koupit?

      0 0
    • Peslezedirou  

      Asi bych vzal Deore XT, je to taková Reba mezi klikama a převodníkama :)

      0 0
      • jecnak  

        Nebo Racing Ralph?

        0 0
      • vlk  

        a LX je takový recon :o))

        0 0
        • Peslezedirou  

          Pro chudý, studenty, důchodce, zelenáče a šetřílky :))

          0 0
          • vlk  

            No nevím, ono poravdě já vzal lx a ne xt kvůli takovému mohutnějšímu a drsnějšímu designu :o) . Mimo Váhu bych v nich žádný rozdíl co se týká, přehazování, či tuhosti neviděl.

            0 0
            • Peslezedirou  

              Dělám si legraci, sám vozím LX Hollowtech I, verzi která se dělala snad jen jeden rok :o) Doufám, že převodníky vydrží ještě jeden řetěz, prostřední je už teď občas potvora, která dokáže lapit řetěz tak že ho nechce pustit :o)

              0 0
              • vlk  

                zkus to upravit trochu pilníkem-ten prostřední převodník-stačí jen přejet hranu zubu.U mne to pomohlo.

                0 0
          • VencaV1  

            Takze spis Judy. :)

            0 0
    • Nuvolari  

      Nemáte někdo představu proč na nových klikách XT 2005 řetěz Campa C9 střílí?Nejde se ani rozjet.Když vyměním řetěz za HG 73 ci 93 neni problem…Nevite nekdo jestli by to spravily ocelovy prevodniky?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.