Jízda na "pololehko polotěžko"

35 nepřečtených
  • Lister

    Rád bych na podzim až vypukne babí léto vyrazil někam na pár dní na kolo, ale jelikož jsem jěště nic podobného nepodnikl tak bych uvítal pár tipů. Jízda z z bodu a do neznámeho bodu B, užívat si maximální volnosti – spíš težším terénem. Chtěl bych přespávat v penzionech takže nepotáhnu stan ani spacák, jen věci na sebe a nářadí, takže jsem uvažoval o verzích – středně objemný batoh X malý Camel + nosič na sedlovku. A jelikož bych si chtěl hlavně užívat a ne se jen přesunovat tak bych uvítal co největší lehkost pohybu. Tak bych rád poprosil o nějaké zkušenosti ty, kteří mají něco podobného za sebou. Co tedy preferujete. Spíš mě láka batoh, protože mám rád kolo co nejlehčí, ale trošku se bojím aby nebolely záda, naopak nosič bude pohodlější pro jezdce, ale nevím jak to ovlivní ovládání kola – zase na druhou stranu je tady hodně těch kteří si dobrovolně kolo obtěžkávají 1,5l vody na každou vyjíždku :o) Dáváte radší přednost metodě „velký návrat“ – někam vyjedu a pak se přibližuji k domovu, nebo metodě „velký odjzed“ – sednu na kolo někam dojedu a zpátky vlakem :o) No a ještě naposled co se byste doporučily za výbavu – tak nářadí jen základní imbusy + pumpa a duše, centklíč, nýtovačka, no a přibalím jen náhradní lanka. Oblečení – na sobě budu mít turistické tretry dobře využitelné i k nouzovému chození, volné kratasi a outdoorovou košili. No a do báglu nějaký sporotvní spodní prádlo, náhradní ponožky, různé návleky, náhradní dres a ještě jedny kalhoty na kolo, větrovku, něco na přespání, hygienické potřeby a nějaký prášek na přeprání věcí. Zapoměl jsem na něco důležitého – jo ještě samozřejmě malý kompakt a mobil – vleze se mi tohle všechno do báglu cca 25 litrů – já myslím, že by to něměl být problém. Na kolo přicvaknu dvě blikačky, kdybych se někde zapomněl. Přiložena anketa můžete hlasovat :o)

    PS: jakou máte zkušenost s hledáním noclehu narychlo, když někam dorazíte, míváte problémy nebo se vždycky něco najde?

    0 0
    • black.horse  

      tak batoh nebo nosiš bych volil podle terénu a hmotnosti věcí… čím těžší terén plánuješ, tím spíš batoh a čím ěžší zavazadlo, tím spíš nosič… tak a teďka si to vynes na milimetrový papír, nakresli křivku a urči mezní dávky ať víš, jak se rozhodnout:-) Jinak bych preferoval jednoznačně odjezd, neboť můžeš kdykoliv operativně měnit směr… což při návratu není příliš možné, teda, pokud by ses nechtěl stěhovat:-) jo a ještě si vem s sebou nějaké mazivo na řetěz a kus řetězu nebo celej, k tý duši přibal ještě lepení a možná nějaký skladný jídlo(tyčinky);-) dále si vem mapu a balíček 20ti kondomů, kdyby něco:-D

      0 0
      • Lister  

        tak na to mazivo bych normálně zapomněl :o) mapu beru jako samozřejmost, s jídlem počítám, ale jen drobnosti, po cestě hospod určitě dost, no a ty kondomy – to by asi doma neprošlo :o)

        0 0
        • Lister  

          PS: zatím se taky kloním spíš k variantě odjezd – chtěl bych sjed řeku Moravu a ta začíná nedaleko, a kdyby mě to přestalo bavit, tak třeba Beskydy nebo Vysočina nejsou až tak daleko. jsem zvědavý kolik zvládnu ujed, budu mít na to tak 5 dní, no uvidíme :o)

          0 0
          • black.horse  

            jo a ještě nezapomeň opalovák a repelent… speciálně bez repelentu už po nedávné vyjížďce na šumavě nevylezu ani z paneláku:-)

            0 0
            • Lister  

              díky, no ale jinak vidím, že vedra zmohla i tebe :o)

              0 0
              • black.horse  

                jak to? mě nezmohla, tenhle týden sem každej den seděl na bajku, 2× na dirtech a k tomu 285km, něco na bajku a něco na silničce… no, ale dneska si dám odpočinkovej den:-)

                0 0
    • Páník  

      minuly rok jsem jezdil v Alpach,mel jsem ma zadech 11-ti litrovej bagl s bidonem,sus­takovku,naradi,du­si,nejaky to jidlo,nejaky to nahradni obleceni…bylo toho na zadech moc a stejne se tam vsechno neveslo. Letos jedu do Slovinska a budu kupovat nosic na sedlovku a na zada jen malej baglik s bidonem.

      0 0
    • Kolík  

      Já jezdím s nosičem uchyceným na rámu kde mám všechny „nepotřebné“ věci – náhradní oblečení,hygi­enu,náhradní díly (i jeden plášť – už se mi stalo že jsem si plášť rozřízl tak že jsem ho musel na místě vyhodit),spacák a karimatku. Na zádech mám malý pingl kde vezu vodu, doklady,mapy,fo­ťák,zámek na kolo,mobil a peníze a můžu ho s sebou všude vzít. Spacák s karimatkou beru vždy i když přespávám v penziónech protože se mi stalo na Šumavě, Českým Lese i v Krušných horách že mě na jednu noc nikde nevzali nebo dokonce jsem byl v oblasti bez ubytovacích kapacit (nebo zrovna byla rekonstrukce). Pokud chceš volnost tak těžko si zamluvíš ubytování dopředu.Jezdím na horáku a pokud máš bágáž jen vzadu tak jde projet skoro vše co zvládneš i na samotném mtb. Výlety volím převážně tak že vlakem dojedu na začátek plánovaného úseku a pak se vracím podle toho kam se mi podaří dojet. Někdy takový širák mimo civilizaci má své kouzlo a pokud je ještě v okolí aspoň malý potůček na mytí tak to nemá chybu! Hlavně to chce nastudovat přibližnou trasu a najít si různé zajímavosti v okolí, není nic horšího když po návratu zjistíš že jsi projel kolem nějaké „rarity“ a nenavštívil ji. První výlet bývá krušný vtom že zjistíš co jsi si všechno nevzal a co vezeš zbytečně, ale ty další už jsou paráda! :-)

      0 0
    • Lister  

      No a ještě jedna věc – jak řešíte uzamčení kola – ideální by bylo asi takový to kovový účko, ale tahat se mi s ním moc nechce o ceně raději nemluvím :o( Necháváte kolo vůbec někde samotné nebo to prostě berete tak, že jedete na kole a raději se od něj nevzdalujete a zajímavosti typu jeskyně, rozhledny apod necháváte na jindy??

      0 0
      • black.horse  

        na delší štreky jezdím ve dvou, tak se vždycky jeden koukne a druhej počká a pak se střídáme… když bych jel sám, buď bych s sebou bral zámek, ale i tak se o kolo bál a nebo prostě si nechám zajít chuť…

        0 0
        • Lister  

          právě, že už jsem o jedno přišel, a tak jsem v tomhle trochu paranoidní :o) Pojedu sám.

          0 0
      • Kolík  

        U různých památek není problém-řekneš v pokladně a v 90% ti kolo šoupnou někam pod zámek. Když to nejde tak kolo uzamknu někde na dohled pokladny. Mám zámek s drátem 1,5 metru dlouhým a s tím jde kolo uvázat i k silnějšímu stromu.Zatím se mi nestalo že by mě někdo štrachal v brašnách.

        0 0
      • ivaneck  

        Nenechávám ho samotné. Na rozhlednu jedině s ním ;o)

        0 0
    • jivo  

      Tede se resi Brasny na diksusi nakole. Jinak ja mel nejaky a nic mic. Ted vozim asi 35batoh a uvazuji jeste o nejake tasce na cumak. Ale mam crosse, ne bajka. Kdyz toho ma vic, hodim to na nosic a bagl na zada. Az to jde, tak to hodim vse na nosic. Ale je to tak na 3dny. Beru radsi spacak a ministan, ale zatim jsem nastesti nepotreboval. Zalezi, jak se narocnej a co potrebujes. Varic a jidlo nevozime. Pouze svacinky. Jinak doporucu pasek na suchy zip na lyze. Kdyz ti neco upadne, podezrele dobre to drzi.

      Jinak vem si sroubky, vetsina nosicu se povoluje. Ale nemam na sedlovku, mam velkej.

      Jinak radsi nez prasek, si vezmu vic hadru. A v pripade nouze vyperes i mejdlem a to mas v kazde chatce.

      Jinak s tim co jsi psal, to bych asi do sve 30 (nebo 35) nenarval. Ale ja tam mam i svacinu a vozim 3l vody a caj, pokud jedu dal. JEzdime hlavne Sumavu a v kopcich 35 bez cicilizace da zabrat. Pak nerad piju cistou teplou vodu a pokud jedes na jare, podzim, plno hospod zavrenejch.

      Jinak jezdime nekam autem. Tam nekde nechme kola, zaparkujem auta a taxem, busem zpet. Pak to prejizdime. Do busu je kolo obcas problem a vlak vsude nejezdi. Takze velkej navrat a jeste vetsi odjezd :))

      0 0
    • j-c  

      Zdravim… Nejsu v tomto kdovijakej odbornik, tak jen par mojich zkusenosti. Ja osobne vyuzivam nosic, 2 bocni velky brasny a brasnu na rodla s mapnikem vse od Sport Arsenalu. Krome toho mam vetsinou na zadech cca. 25 litrovej batoh. Pokud chces jet se vsim co potrebujes na par dni pobytu, tak to do jednoho batohu nenarves a pokud jo, tak ti po nekolika hodinach upadnou zada a zadek taky z te zateze navic nebude nadsenej. Navic pokud pojedes v tezsim terenu nejakej sjezdik, tak pocitej s tezkym batohem pri neopatrnosti s letem pres rodla. Kdyz pouzijes brasny, tak je samozrejme kolo tezsi a min obratny, ale celkove je to daleko pohodlnejsi. V batohu na zadech vozim pokud mozno jen lehky veci, i tak je tech par kilo po par desitkach km na zadech poznat.

      0 0
      • Lister  

        Tak netěžko jak si napsal jed nechci, jsem si nějak uvědomil, že mám doma poměrně objemnou podsedlovku, takže tam puputuje veškeré nářadí a případné drobné náhradní díly, zbytek zkusím nacpat do batohu, jestli se nevleze zkusím verzi s nosičem a brašnou, ale to by znamenalo další investice. Batoh mám Boll Road Runner 29 litrů, vak bych vzal z Camelu a podsedlovku jak jsem psal taky nějakou najdu, takže tomudle řešení zatím dávám přednost. No ještě bych mohl udělat testovací jízdu – zbalit se a zkusit odjezdit nějakých 50km jak se budu cítit.

        0 0
        • zirecek  

          Dle lokality, kterou chceš projet, si myslím, že to bude stačit. Nejedeš do liduprázdna, ba naopak…věcí pro kolo bych vzal méně, kolo musí něco vydržet, když si ho dáš předem do perfektního stavu. Případné mimořádnosti vyřešíš ve městech, kolem kterých pojedeš. Oblečení bude oříšek, sledovat předpověď, dle toho volit, což na podzim bývá různorodé. Do těžšího terénu co nejlehčeji, jinak si to neužiješ, nebo volit méně drsné cesty s větší jistotou – zátěží.

          0 0
    • kurýr na bajku  

      Na internetu vyhledám všechny pensiony na předpokládané trase. Jejich telefonní čísla opíšu a vezmu ssebou. Ve finále jedu úplně jinam ;-)

      0 0
    • pos3k  

      zaklad je Deueter Trans Alpine 30 L :-) s vakem

      bez spacaku a stanu jsem vzdy jezdil o prazdninach, co slo tak do baglu :-) plus vak na blind jsem nejezdil, vzdy jsem jel k nekomu, tam jsem zakotvil na par dni a s polovicnim (vybrakovanym) baglem delal vylety po okoli, castecne jsem si pomahal vlakem, bud na cast cesty k nekolikadennimu stanovisti ci na vylety po okoli (vetsi dostupnost) napr Most – Usti n. L. (vlak) Usti n. L.- Ceska Lipa (bike) okoli CL (nekolik dni bike+vylety co nejdal a vsemi smery) Ceska Lipa – Liberec (vlak) (i kdyz v ramci vyletu z CL jsem bikem temer simral Jested) Liberec-Detrichov :-)(moje rodna viska) (bike) Detrichov (bike po okoli, cely frydlantsky vybezek, Jizerky) zpet viska – Liberec (bike) zpet jak se mi to hodilo :-) jde jednim vlakem Liberec-Most Liberec-Usti n. L. (vlak) Usti n. L. – Most (bike)

      takze jak je videt tak bych doporucil vzit si jizdni rad vlaku, ci kdyz budes zameren na jednu oblast, vzit mozne spoje atd. Taky je dobre vedet jestli to bude prdel sveta ci ne, vzhledem k servisum atd. (napr. ja kupoval v usti vestu na kartu, v liberci sroubek do vecka :-) proste blbosti.. napr v jizerkach plno, tam by nebyl problem s pripadnou pomoci, ale napr pri projeti celeho vybezku kolem hranic (nejake cyklotrasy)..tak tam jsem nepotkal v sezonne ani jednoho bikera.

      0 0
      • pos3k  

        „jizda na blind“ vzdy jsem mel mapy KCT, treba v Lipe s kamosem jedem podle nej a jeho planu temer na 100 % pac on trek :-/ kdyz jedu singl tak mam dany start a cil (nekdy spojen v jedno) a cesta je na me, a jelikoz jsem linej furt cumet do mapy tak jedu kudy se mi zachce :-) vzdy jsem se pak na mape nasel

        0 0
      • pos3k  

        jinak obsah baglu jsem psal nekde jinde www.bike-forum.cz/…1/forum.html#…

        0 0
    • jihra  

      Já (my) jezdíme na „pas blind“ každý rok. Vyjíždíme vždy z domu – kam dojedem tam dojedem – a buď uděláme kolečko a vrátíme se zase na kolech až domů a nebo někde sednem na vlak a jedem zpátky. Nikdy dopředu nedomlouváme žádné noclehy – vždycky jsme něco sehnali na místě – ale někdy je to docela dobrodružství, jednu noc chatka v kempu, druhá noc 3-hvězdičkový hotel (opravdu nic nebylo volně a pršelo). Vozíme jen to nejnutnější – jedno suché oblečení v báglu, pohodlné botky na přezutí (sandály), pár drobností (nůž, sirky, mobil atd.), pláštěnka. Jo a velmi se osvědčil malý fén na vlasy – rychle s ním vysušíš mokré boty, oblečení apod. Samozřejmě nářadí – abych vyměnil špici a vycentroval kolo, opravil prasklý řetěz, dotáhnul šroubek či matku, vyměnil prasklé lanko, Někdy dost pomůže obyčejná izolačka a kus tenčího vázacího zahradnického drátu. Duše, lepení, monterpáky, pumpa. Loni jsem vyrazil sám a to 3. září. Jel jsem z Ostravy směr jižní Čechy, kde jsem byl na vojně a zpět. Vyjet po prázdninách má své výhody i nevýhody. Bylo super počasi, už nebyl hic. Prázdné hotely a kempy – ale bacha, hodně kempů je už zavřeno a v kempech se kolikrát už ani nedá večer najíst. Málo cyklistů na cyklostezkách – třeba česká Kanada – super krajinka a jen sem tam cyklista. Plno hřibů – ale co s nimi na kole. Jezdím na treku a mám vše na nosiči. Jezdím silnice (spíše okresky), lesní cesty a polňačky. Loni – protože jsem jel sám – jsem si místo brašen pořídil uzamykatelný samonosný kufr (výrobce Vella). Je nutný i pořádný zámek.

      0 0
      • jihra  

        Ještě pár postřehů – dobře se mi osvědčila u T-mobilu jejich služba pro vyhledávání ubytování. Prostě si v mobilu zadáš vyhledat ubytování a vyplivne ti to požadovaný počet ubytování v nejbližším okolí. Pak to obvoláš. Celkem to fungovalo. Předpokládám, že to mají i jiní operátoři. Můžu si tak vyhledat i hospody, nemocnice, bankomaty atd. Mapy – jelikož za týden či dva toho člověk ujede dost, tak turistické mapy či cyklomapy jsou dost náročná záležitost. Jsou sice podrobné (někdy až tak, že jsou nepřehledné), ale pro každý kousek republiky musíš mít jednu mapu, takže aby jich měl člověk balík. A stejně – naplánuju si zhruba trasu, nakoupím mapy – a nakonec jedu stejně úplně jinam a mapy si můžu vrazit do .. (však víte kam). Já jsem někde koupil autoatlas ČR 1:200.000, je to knížečka formátu A5, jsou tam i nejmenší okresky, lesní cesty i některé polňačky, takže vše co potřebuji mám v jedné knížce.

        0 0
    • lendl  

      Tak toto je vec, ktoru robim v lete kazdy vikend. Vacsinou k vikendu pridam este 1–2 dni, resp. aspon raz idem na cely tyzden. Zaklad je zredukovat pocet veci. V tvojom zozname vidim vela zbytocnosti (volne kratasy, nejaka kosela ci co, nahradne pradlo…). V sucastnosti som sa tak vypracoval, ze sa mi vsetko zmesti do 8L batozku. Ked chcem par gramov na chrbte odlahcit, dam nejake oblecenie do igeltky a priviazem pod sedlo (pozri moj bike). Nenosim ziadne „spolocenske oblecenie“ (myslim. ze vecer v krcme vyzeram dobre aj v elastakoch) ani nahradne (nechce sa mi vozit spinave pradlo, vyperem co mam na sebe). Tu je moj list veci co nosim

      • dlhe nohavice a triko asi tak urovni Polartec 100
      • nepremok sustacka (najlahsia aku som zohnal)
      • dlhe rukavice a ciapka (pohybujem sa do 2000 m n. m.)
      • plavky
      • naradie a nharad. diely (dusa, pumpa, lepenie, montpaky, nitovac, imbusy, centrkluc, kus retaze, oblozenie, patku na salter…
      • fotak, mobil
      • malu lyzicku (na zmrzlinu)
      • celovka, blikacka (hlavne na jesen)
      • slnec. okuliare
      • prachy, doklady…
      • hygiena

      Vynimocene nosim karimatku (8mm) okolo hornej trubky a spacak pod sedlom. Ale to uz si pripadam trochu tazkotonazne.

      0 0
      • martt  

        Miro, ty si ale znamy tvrdak, vacsina ludi by z akcii Tvojho typu utiekla :-)

        0 0
        • lendl  

          Tvrdak je ten co nosi 25L batoh na chrbte a v nom kilogramy handier a zbytocnosti. Naopak ja som pohodak. Nejaki ludia utiekli, to je pravda, ale druhi sa zase pridavaju.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Určitě bych vynechal všechny náhradní díly a přebytečné nářadí. Z toho bych si vzal jen co normálně s sebou vozím na dojetí, snad jen mazání na řetěz k tomu, ostatní se dá pořídit a opravit cestou. Hlavně bych si vzal oblečení do každého počasí, ale od všeho jen jeden kus, dá se to máchnout cestou, snad jen kraťasy 2×. Místo ručníku houbovou utěrku, co se používá v kuchyni, kartáč na zuby, pastu, krém a toaleťák. Blikačku dopředu i dozadu. Noutbůk, foťák, telefon, doklady, peníze, kreditku. Mapu ne moc podrobnou, jen pro takovou tu základní orientaci, víme. Bydlení, pokud nejedu přes noc a dopoledne si nedám zadní kolo pod hlavu, řeším po 19 hod., do hodiny bydlím, ať jsem kdekoliv. Všechno bych dal do brašen na pevný nosič, na záda nic. Jídlo bych s sebou netahal, jen na dojetí, kdyby mi došlo. Vody podle možnosti doplnění, raději víc. Vyjel bych z domu pryč, tak nějak přibližně někam, spíš podle sluníčka, než podle mapy.

            /…/article.php?…

            Když jsem takhle coural ještě na silničce a bylo stabilní hezké počasí, na 2–3 dny jsem jezdil úplně nalehko, jen s kreditkou v kapse.

            0 0
            • orca  

              Ty vozíš na cesty „Noutbůk“ ????? a prosimtě na co ????? nebylo by jednodušší si teda pořídit PDA když bez dat nemůžeš bejt ???

              0 0
              • nadrazak 2  

                Asi dvakrát jsem jel s brašnou sport arsenal+v rámu trojůhelník a na zádech camel.Furt nosím v hlavě že bych zase takto vyrazil.Spacák jsem letos našel na cestě skoro nový 0,8kg.Do camelu foťák,doklady a drobnosti.Mám takovou tu nudli od vape.Do trojůhelníku těžší věci a zákl. nářadí co furt vozím:multiklíč,ný­tovač,kousek řetězu,spojky,le­pení,2× duše,pumpa + stah.plastové pásky a šroubky na nosič.Taky kap.nůž se může hodit.Na sobě cyklo oblečení a jedny cyklokraťasy navíc,jedny civilní,thermo trika,návleky větrovka,ruka­vičky,ponožky atd…vše do brašny na nosič.

                0 0
              • Rychlej turista  

                Vozím, no :D Abych mohl za čerstva psát :)/…cz//user.php?… a taky ho potřebuju i na vydělávání peněz po cestě a k tomu potřebuju kvůli SW normální počítač. Proto jsem si pořídil lehoučký IBM ThinkPad X40 v titanové bedně s airbagy. Vozím ho už dva roky. Váží jen 1 223 g i s baterkou. Nabitou :-D

                0 0
    • dancing dog  

      Já preferuju velký příjezd, na kole aspoň, na vandrech ne- když přijde nějaká krize, tak ten, komu zavolám, aby pro mě přijel autem, to pak nemá tak daleko.. :-)

      Na kole vandruju rád, zvyl z dob, kdy sem trempoval, když je počasí, tak preferuju ubytování pod širákem, spacák biker a kus igelitu pod něj a nad něj stačí… dobrou zkušenost mám z dobrejm lidma, co nechaj přespat v kůlně atak, někdy i v domě, celkem často v sále hospod- zaleží na hospodskym..někdy zadáčo, někdy za 50ku…

      Nalehko se mi vejde vše do Deuteru 25l + velkej trojuhelník na rám, sandále mám přichycený gumocukem na baťoh( v mejch tretrách se chodí nic moc).. nemám Camel bag,piju z láhve a hospod

      když toho beru víc, tak nosič + brašny dohromady asi 70 l, ale poloprázdný.- v tom je asi na cestovaní hlavní výhoda HT či crossů- větší možnost nosiče… na putování vyrážím nejčastěji na crossu.. a většinou sám, ne že bych to extra preferoval, ale většinou není s kym, maximum zatim 8 dní v kuse, cca 550km- moc se neženu,hodně koukám a sleduju…

      0 0
      • dancing dog  

        jo, ale vzdy mam u sebe prachy na pripadny ubytovani..

        0 0
    • mosquito  
      1. jezdim zcela nalehko (minibatoh s nicim max nejaka vetrovka apod), vyjedu a vratim se (doma nebo na dovolene)
      2. jezdim zcela natezko (brasny na nosici)

      vicemene nic mezi tim, tj nemusim shanet ani ten nocleh na posledni chvili (bud spim doma/na nejake chatce nebo za b) pod sirakem/ve stanu)

      0 0
    • reidy  

      No myslím že jsi zapomněl na kreditní kartu. Jinak podobné cestování bylo popsané ve VELU, asi předloňském, nevím přesně – jak „sjížděli řeky“ jen s malým baťůžkem nejnutnější veci od penzionu k penzionu a vždycky ubytování našli.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce