• Smazaný účet

    Jelikož se chystáme na pěší přechod Nízkých Tater, taxem zkoumal jak je to s pojištěním a hrazením nákladů na záchranné, pátrací a vyprošťovací akce u našich pojišťoven. Oslovil jsem Generali, ČSOB, Allianz, Českou Pojišťovnu. Na víc zatim nemam sílu a čas. Výsledky: Generali uhradí náklady na zásah HS pouze když je nutné následné ošetření nebo hospitalizace, tedy spadá to pod výdaje na léčení. Pokud zabloudíte v mlze, nebo vaši příbuzní zalarmují HS kvůli tomu že se neozýváte, ale nebudete potřebovat ošetření, tak platíte ze svýho. Případné speciální (při)pojištění není. ČSOB je na tom podobně, odvolávají se na to, že to musí spadat pod léčebné výlohy. Nicméně dodávají, že to je na individuálním posouzení vážnosti situace. Případné speciální (při)pojištění není. Česká pojšťovna opět stejná písnička, pouze na léčebné výlohy a tedy transport poraněného. Speciální připojištění pro zásah HS který není spojen s ošetřováním není hrazen. Allianz je (alespoň dle emailu) nejvstřícnější, tam je podmínka, že akce musí sloužit k záchraně zdraví nebo života. To života je důležitý, neboť není zde podmínka následné lékařské péče. Pokud kvůli počasí zabloudíte, nejste opilí, pohybovali jste se po značených cestách, etc., a horská Vás bude hledat, takový zásah by pojistka zaplatila. Nesmí to bejt kvůli vaší nezodpovědnosti.

    Nezkoumal jste někdo další tuto záležitost? Jedná se mi o prostou vysokohorskou turistiku, nikoliv nějaké rizikové sporty.

    0 0
    • poiko  

      jj, ted řešim přesně to samý. je to v podstatě tak, jak řikáš. od letoška se zásah HS rozlišuje na zdravotní a technickou část zásahu. pokud by ses ztratil a oni by tě šli hledat, tak ti to nezaplatí pojiš´tovna. to si radši aspoň vymkni ten kotník, než je zavoláš:) Jinak si dej bacha. Zdravotní pojišťovna má pojištění jen do 2000 mnm, výš je to pak už za 90 Kč/den. Česká pojišťovna to VHT turistiku za 40kč/den a do 3500 mnm. Zatim nejlepší my vychátí Allianz.tam je to 160 kč za první tři dny a 26 za každej další. neni omezení výškou. pro všechny pojišťovny víceméně platí to pojištění jen na značených cestách. Ještě existue něco jako OEAV, což má být nějaký spolek Alpských průvodců, či co. pokud chceš víc, tak se mekni po netu. nevim z hlavy tu adresu

      0 0
      • Smazaný účet  

        Resp. Allianz (teda i jiný) je levnější o cca 10%, pokud to uzavřeš přes net… S VHT je to různý, no, Generali považuje turistiku po Tatrách za riziko a je nutný připojištění Sportovec (nicméně i s ním je to docela levný), Allianz zas vůbec, pro ně je turistika po Slovenských horách v normálu.

        0 0
      • blue  

        otazka je, jestli se ti u Alpenverein (OEAV) vyplati kvuli 14 dnum platit rocni poplatek za clenstvi

        0 0
      • tchurillo  

        Alpenverein (OEAV) je rozhodne najistejsie riesenie – neobsahuje tolko pravnickych kluciek, „poznamok malym pismom na konci textu“ a hlavne – bez reci vsetko platia . Ale ako to tu uz padlo, neoplati sa ti kvoli 14dnom na Slovensku do roka. Ale vsak chodis aj inde po Europe za outdoorovymi aktivitami, je to najlepsia volba. V Alpach su na clensky preukaz vyznamne zlavy na horskych chatach. Zaujimave este je, ze sa poistenie vztahuje aj na cestu tam a spat – napr. dopravna nehoda a pod.

        0 0
    • Palo TT  

      Zasah horskej sluzby bez nutnosti osetrenia asi nie je moc pravdepodobny. Ak uz taky bude, tvar sa zmatene, aby ta vzali do nemocnice aspon na pozorovanie :)

      0 0
      • poiko  

        super fígl, budu hrát horskou pomatenost

        0 0
      • St1c  

        no ked uz idete do Tatier tak nesmiete „mluvit cesky“ ak totiz budete „mluvit cesky“ zasype vas lavina alebo sa stane nieco ine:d (vychadzam z toho ze za posledne dva roky sa hovori len o zachranovani cechov:D tak uz tu koluju taketo vtipky:d)

        0 0
        • RUMcajs  

          A hadej jake vtipky koluji o vasem letectvu :-)

          0 0
        • martt  

          Cechov je v nasich horach o dost viac ako Slovakov, vo vyssich polohach este viac. Takze to je jednoduchy statisticky vysledok.

          Navyse Slovaci, ktori chodia do hor (do vyssich poloh, nie len na cucoriedky a huby) to maju ako pravidelne hobby, maju lepsiu vystroj atd.

          Cesi maju naopak vacsiu odvahu, „Mamino, kdyz uz jsme po dvaceti letech v Tatrach, tak vylezeme i na Krivan, ne? Snad ta ohlasena bourka neprijde.“. Jednoducho su podnikavejsi a obcas to nevyjde.

          0 0
      • mosquito  

        myslim ze kdyz ti jeste cestou zacnou rikat ty castky tak budes zmateny dostatecne a mozna to s tebou sekne :))))))

        0 0
      • Smazaný účet  

        je málo pravděpodobný, ale člověk nikdy neví. ja osobně kdybych se ztratil, tak bych spíš chodil tak dlouho, dokud bych nespad ze srázu… v norsku nám místní průvodce vyprávěl, že jednou moskusové (pižmoňové, takový velký chlupatý krávy) obklíčili stan nějakejch lidí a poklidně se pásli… dotyční museli zavolat záchranu, aby je odehnali. :o) nerad bych se probudil a měl před stanem chrnícího medvěda… :o)

        0 0
        • zirecek  

          Chrnící by byl v klidu, zbalíš se – odejdeš, horší by byl nějaký loudil, který by přišel posedět u snídaně.

          0 0
    • Palo TT  

      Vacsi problem ako pre turistov to moze byt pre bikerov. Vacsina lokalit kde posobi HS su zaroven Narodnymi Parkami. Takze oficialne sa da bikovat len po znacenych cyklocestach. Pokial bikujes inde (nemusis zrovna provokovat na hrebeni V. Tatier, kludne staci jednoducha cyklotura do niektorej Nizkotatranskej doliny) a nieco sa ti stane, porusil si zakon, bude to zrejme vyluka z poistenia. Tusim len OEAV by to preplatilo aj v tomto pripade.

      Dalsia moznost pre bikerov SK je nepoistit sa a pre zahranicnych bikerov poistit si len liecebne naklady + prevoz. Ak sa ti nieco stane, tak nevolat HS ale sanitku, poziarnikov ;), alebo priamo letecku zach. sluzbu www.ate.sk/postup.php V podstate su to tie moznosti, ktore mas v lokalitach kde neposobi HS a tych je vascina.

      Najvacsia polozka za akciu HS by bola asi vrtulnik. Neviem ci ma HS vlastny vrtulnik, alebo vzdy volaju vrtulniky ATE na ktore sa vztahuje poistenie zdravotne/lie­cebnych nakladov.

      Btw. na www.hiking.sk bolo viacero clankov venujucich sa tejto problematike.

      0 0
    • zirecek  

      Chlapi, dík, důležité poznatky pro mne… .

      0 0
    • wertigo  

      muzes prosim trosku prozradit, jak mate prechod vymysleny? kolik dni, odkud-kam jdete, spani(pod sirakem, chaty). pocet km/den atp.

      taky jsem o takovem prechodu uvazoval, zatim nemam nastudovane zadne informace :-(

      0 0
      • Smazaný účet  

        vyčerpávající je myslím www.adwantage.sk/nizke-tatry/

        • info od bratrance.

        eště nevíme, zda pudem od východu na západ nebo obráceně. prý je lepší od východu, no zas vlakový spojení do telgártu je problém. tak eště uvidíme. chcem to jít 5 dní, snad to stihnem.

        0 0
        • wertigo  

          dik za ten odkaz. super stranky.

          0 0
        • dada  

          jednoznačně od východu-vyšlápneš na KH a pak je to veget. Spojení do telgártu je lepší busem.

          0 0
        • dada  

          5 dní ja klasika hele nechceš to probrat dneska někde u piva???

          0 0
    • dada  

      sem to přešel asi 5× a moc bych se nebál-není tam zádný lezení. jen bacha na bouřky-jednou nás to chytlo v úseku chopok-chabenec tam nemáš kde utýct a byl to můj nejhorší zážitek v životě…zdarec d

      0 0
      • martt  

        mnazelka si to precitala a okamzite poistila vstky tri deti

        0 0
    • yoggi  

      vraj sa da poistit aj na jeden den a v tatrach su priamo zriadenie miesta kde sa da vybavit poistenie. ja som bol pred tyzdnom v tatrach ale poistit som sa nedal.

      0 0
    • Smazaný účet  

      pochybovacum doporucuju precist si novinky na www.hzs.sk.. opravdu staci malo. maj docela napilno. obzvlaste www.hzs.sk/index.php?… je poucny. nikomu se nic nestalo, rodinka si vysla na Malý Rozsutec, pohoda, no a hle, zabloudili a uz se nehnuli z mista… a museli je spoustet s lanem…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.