• Bully

    Poradite mi nekdo, jestli je fakt nutny mit vubec nejakou podlozku pod predstavcem? Potreboval jsem dostat riditka dolu, predstavec mam ted –10 stupnu, IHS FSA. Diky.

    Anketa: Podlozky pod predstavec- jsou potreba???

    0 0
    • Vrci  

      Ne. Představec může sedět rovnou na hlavě.

      0 0
    • Jane  

      Jestli tam máš ten Ritchey představec, tak to je klasika se sklonem –6 stupňů. Já pod No name představcem (asi –10 st.) žádné podložky nevozím a je tedy dost velkej problém sehnat vůbec –10ti stupňovej lehkej a pěknej XC představec pro standardní průměr řidítek v délce 110 mm…:-(

      0 0
      • enjoy  

        co hope?nebo ten neni peknej?

        0 0
        • Jane  

          jj, ten Hope se nabízí – no váha by mohla být o kapinku nižší, řekněme na úrovni WCS, ale cenově sem to chtěla tak okolo 2000 Kč… No nic na koloshopu sem objednala silniční ITM Millennium – ten zase není k sehnání u dovozce, takže bůhví jak to bude… Ale vozil ho kdysi na Treku Barényi… Bych chtěla podobnou kombinaci ako na obrázku (jen řidítka budou karbonový Easton a představec obyč. ITM Mil.).

          0 0
          • filipes  

            to vypada jako karbon, zrovna na predstavci fakt nee. Vaha neni vsechno, udajne se ty WCS krouti, ne nadarmo jsou ve slevach.

            0 0
          • Vrci  

            www.geoplan.it/…ems_temp.php?id=1 jen nevim jestli je u nás dostupný jinak nejen to milenium maji na www.bike24.net

            0 0
            • enjoy  

              „Xtremely light, rigid, safe.“ hehe:-)

              0 0
            • Jane  

              No si taky myslím, že karbon na představci je zbytečnej. Ten Modolo nevypadá špatně, ale je na silniční průměr řidítek 26.0 mm. ITM Millennium je aspoň pro řidítka 25.8 mm… Moje bikový Eastony maj průměr 25.4 mm. Tož jak je to kompatibilitou nevím, ale faktem zůstává, že v roce 2002 u Sintesi měla nějaká XC kola v top nabídce klasický silniční představec Cinelli Solido. Jinak ten ITM představec (viz obr.) si mohu tedy objednat přímo u ofic. dovozce KCK, ale MOC už je 3099 Kč, na koloshopu ho nabízí za 1920 Kč – takže docela rozdíl.

              0 0
              • enjoy  

                hele,je normalni davat si na bika silnicni predstavec??abysi za chvili nechtela na bika narvat i 28" kola a galusky.ja to nemyslim zle..,ale rekni si nahlas:-) „silnicni predstavec!“ :-D

                0 0
                • Bully  

                  A proc ne? Jako ze silnicni predstavec by mel vydrzet min? Pri te sile profiku treba ve sprintu? Nebo pri vibracich a narazech na neodpruzenem kole s galuskama nafouknutyma na max? A myslis si, ze je nejaky je rozdil treba u predstavcu Ritchey WCS OS pro silnici a MTB? Nebo ITM, Easton, … A propos, co ti rikaji kola Mavic Speedcity? Urceni pro MTB, prumer 28" :)))

                  0 0
                  • enjoy  

                    tobe vic rikaj kecy a vymysly vyrobcu,me zase aspon castecne zdravej rozum.anebo vis co?proc si misto vanilly nenamontovat treba silnicni karbonou vidlici,hm?to bude taky urcite drzet.jak rikas..,silnice je snad jeste horsi teren:-)

                    0 0
                  • enjoy  

                    vy oba jste s jane poznamenany gramarenim,je jasny ze to budes taky zastavat. me gramareni nevadi,taky nejsem proti..,ale silnicarsky manyry zavadet nebudu a ani to nebudu nikomu doporucovat.

                    0 0
                    • Vrci  

                      síla rukou záleží na jezdci (neni ovlivněna použitím), rány odstpoda (na silnici schytá všechno – rovná pevná vidle, přímý výplet, galusky na 15 bar, XC – odpružená vidle, 3× křížený výplet, široké podhuštěné pláště)

                      nevidim důvod proč nedat silniční představec na XC nebo MX kolo

                      0 0
                    • filipes  

                      I na MTB se dalaji ultralite trubicky jako ten Ritchey WCS. Me spis nedochazi, proc se pri pozadavku na negativni sklon omezovat na silnicni modely? Ja mam MTB jednoduse otoceny, opravte me jestli nejde jen o estetiku pismenek loga…

                      0 0
                      • kubad  

                        Opravuji tě – mnoho výrobců dělá písmenka oboustraně tak ,že můžeš mít představec jak chceš, – ale máš pravdu. Mě zajímá otázka průměru, pokud se nepletu MTB a silniční řídítka nemají stejný průměr. !!! MTB 24,4 a Silnice 26,0 mm není to moc ale není s tím problém?

                        0 0
                        • Bully  

                          Dneska se dela mozna uz i vetsina silnicnich riditek OS, takze tim tenhle problem odpada.

                          0 0
                          • Jane  

                            Tak tak – u OS není problém. Bianchi normálně montuje představec Deda Newton spolu s OS řidítky. Bohužel u klasiky se ty průměry řidítek nepatrně liší – MTB 25.4 mm, silnice 25.8/26.0 mm. No doufám, že to ty moje řidítka ustojí… V případě ITM bude rozdíl jen 0.4 mm, tak snad to bude OK.

                            0 0
                        • kubad  

                          Oprava uklepl sem se 25,4 a 26,0 je správně.

                          0 0
                      • Bully  

                        No cert vem estetiku loga :) Navic vetsina predstavcu byva flip-flop, tj. s napisem na obe strany. Ale ty silnicni predstavce jsme sem zapletli ne kvuli estetice nebo vaze, ale predevsim proto, ze MTB predstavce clovek nevidi snad v jinem, nez 6-stupnovem sklonu. A kdyz nekdo potrebuje –10 st., tak hleda ruzne.

                        0 0
        • filipes  

          to je fakt libovka, ale 3ku za nej nedam, pockam az pojedu do UK/US

          0 0
      • Bully  

        Ne, sehnal jsem original Giant Al Racing. Zaexperimentoval jsem s delkou 90 mm, hodil to dolu (tj.bez tech podlozek). Je opet OS a 10 stupnu (flip flop), vazi 135 g. Ceka me ted o vikendu neco narocnyho, tak jestli neroztriskam kolo a sam se nezabiju :))) budu aktualizovat fotky.

        0 0
    • N-Dorfin  

      po pár letech obnovuju tohle téma .. potřeboval bych radu ohledně představce .. chlápek co mi montoval kolo mi na krku vidlice nechal místo jen na jednu 10mm podložku .. na ni dám představec, který mi cca o 3mm přesahuje konec krku vidlice .. otočil jsem si představec do negativního sklonu takže mi klesly řidítka o cca 2,5 cm .. no a ted otazka .. vadilo by kdybych tam dal 2 desetimilimetrove podlozky ? Tim padem by mi predstavec koncil cca 1,3 cm na krkem vidlice .. vadi necemu takova mezera? Bezpecnost ?! … Diky moc …

      0 0
      • Lister  

        Jestli to je ten KBIX, tak bych se ho zbavil, pořídil nějaký s nulovým úhlem a nechal jednu podložku.

        0 0
        • N-Dorfin  

          s predstavcem jsem spokojen .. tuhej, lehkej a levnej .. nachazel se i na starsich topmodelech od kellysu ..

          0 0
      • jIrI___  

        13 mm už je dost. Ale pokud horní šroub na představci bude aspoň v úrovni konce krku vidlice, tak by o tom šlo možná přemýšlet. Nicméně já osobně bych to neriskoval.

        0 0
        • Lister  

          Představec má většinou ± 30mm na výšku, takže horní šroub bude na 90% nad hranou krku vidlice.

          0 0
      • juli  

        Tomu nějak nerozumím. Představec jsi dal do negativu a zároveň ho chceš zvednout? Nějaký divný, ne?

        0 0
        • DaSnail  

          .

          0 0
        • Lister  

          Myslím, že záměr je pochopitelný zcela jednoduše, jen řešení nešťastné.

          0 0
          • juli  

            Prosím o objasnění.

            0 0
            • Lister  

              Představec chce snížit o cca 15mm – otočením představce dosáhl snížení o 25mm, což je moc, tak by potřeboval zvednout. Co je k nepochopení. Navíc otočený představec je ve své efektivní délce delší (sice o milimetry, ale je), což se může někomu hodit – lehounčce natáhneš posed bez negativního dopadu na ovladatelnost.

              0 0
              • juli  

                Tak v každém případě existuje podložka 5mm. A řešit změnu posedu milimetrovými posuny, to je i detailistu, jakým jsem, trochu moc.

                „lehounčce natáhneš posed bez negativního dopadu na ovladatelnost“ :-)))

                0 0
          • DaSnail  

            estetika?

            0 0
            • juli  

              Spíš mu půjde o to, že 2,5 cm je už moc.

              0 0
              • DaSnail  

                potom by stačilo prehodiť podložku jak písal kubad. výškový rozdiel proti tomu jeho kamikadze riešeniu by bol 5mm.

                ale predstavec v pozitíve s podložkou nad sebou by vyzeral horšie jak predstavec v negatíve a podložky pod ním.

                0 0
      • kubad  

        Ano jde o bezpecnost. Krk by mel koncit minimalne v ose vrchniho sroubu

        nechapu kam smerujes tema zmenama, ald pokud je 20mm snizeni moc tak otoc predstavec jak byl a podlozku dej ned predstavec. Tim se proti puvodnimu posezu jen o pozadovanych 10mm

        0 0
      • MlokCZ  

        Pokud si chtěl snížit řídítka a o 2,5cm otočením představce je moc, tak nechápu proč neuděláš tu nejjednodušší věc, tedy neotočíš ho zpět jak byl a nevyhodíš tu podložku (třeba zatím nad představec, ať nemusíš hned řezat krk). Tím dostaneš snížení o 1cm.

        Nebo tak nutně potřebuješ snížit přesně o 1,5cm (tedy otočení do negativku + 1cm podložky navíc)?

        0 0
        • N-Dorfin  

          nn, nepotřebuji to snížit přesně o 1,5cm, ale mám strach, že 2 –2,5cm už je dost .. samozřejmě to ještě vyzkouším při jízdě, ale teď se na kolo z důvodu nemoci a zkoušek nedostanu .. tak to řeším aspon teoreticky tu a sbiram informace … jinak predstavec jsem otocil, nebot jsem se tu docetl o zlepseni jizdnich vlastnosti .. (navic designove se mi to libi vic, ale to nehraje roli … ) tak jak je to tedy s temi jizdnimi vlastnostmi ? :) Diky

          0 0
          • Lister  

            Abych ti narušil tvé estetické přesvědčení – otočený představec s tunou podložek pod ním vypadá dost škaredě – když pila, tak pořádná, tedy bez podložek.

            Dal bych rovný představec – tím se ti sníží řidítka o 12,5mm, a zbrousil podložku – nebo možná seženeš 5mm a 2,5mm, když hraješ na ty milimetry :-)

            0 0
            • Patar  

              Jen pro orientaci. Podložky jsou běžně dostupné v tl. 3,4,5,8,10,15mm. Ne všechny ale mají stejnou šířku mezikruží. Toto nabídkou se přece dá doladit jakákoli výška. Co nejméně styčných ploch je podmínkou.

              0 0
          • MlokCZ  

            Na jízdní vlastnosti nemá samotné otočení naprosto žádný vliv. Vliv má vždy pouze poloha řídítek. A jakým způsobem té polohy dosáhneš je jedno.

            Lister výše ještě správně upozornil na to, že otočení představce mírně mění jeho efektivní délku.

            Takže např. 2,5cm podložek pod představcem + 10cm negativně otočený 6st. představec bude pro chování kola a posed zcela totéž jako žádná podložka + 10,5cm pozitivně otočený 6st. představec.

            Tu délku jsem odhadnul, možná to bude ještě nepatrně více než 5mm rozdílu na délku. Ono se to ani přesně obecně určit nedá, protože to závisí na hlavovém úhlu.

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak ten příklad je blbost. Sice se efektivní délka představce pro 10cm 6st. představec u kola s hlavovým úhlem 70st. liší o 7mm.

              Jenže tím, že ten negativní bude umístěn o 2,5cm výše na vidlici, tak zase tohle posune o téměř stejnou hodnotu místo uchycení představce dozadu, takže se to navzájem vyruší.

              A tedy v tom příkladu dosáhneš ± stejné pozice řídítek pro stejně dlouhý představec.

              0 0
              • DaSnail  

                pre 2cm podložky to vychádza rovnako. pre 2,5cm tam sú už nejaké rozdiely vo výške a dåžke (cca 5,5 a 2,5mm)

                0 0
            • N-Dorfin  

              dobre .. necham tam teda jednu podlozku a vyzkousim si jizdu s negativnim sklonem a pak pozitivnim .. no a obecne ma tedy otoceni predstavce a tim snizeni polohy riditek o cca 2,5 cm jak vliv na jizdni vlastnosti? Urcite aerodynamika, protoze budu vic lezet .. takze bych si mozna mel naklonit sedlo trochu vic vpred, at netlaci .. a co vyjezdy a sjezdy ?

              0 0
              • MlokCZ  

                To obecně nelze říct. Řídítka je potřeba mít akorát vysoko dle proporcí postavy a dle geometrie kola. A neplatí žádné obecné pravdilo, že níže nebo výše jsou lepší.

                Pokud jsou řídítka moc nízko, tak je to špatné do sjezdů. A ve výjezdech to už ničemu nepomůže.

                Pokud jsou řídítka moc vysoko, tak už může být problém ve výjezdech, i když aspoň pro kratší prudké výjezdy to vždy pořešíš větším skrčením rukou (pro dlouhé výjezdy to ale už takhle řešit není ideální, protože i když to vyřeší těžiště, tak se pojede dlouhodobě blbě). A i když je výjezd mírný a nezvedá se tedy přední kolo, tak příliš vysoko položená řídítka způsobují to samé jako příliš krátký představec, tedy příliš odlehčené přední kolo, což není dobré.

                Jak vysoko je potřebuješ ale nemůžu tušit.

                0 0
              • jIrI___  

                Pokud si neoholíš ruce a nohy, tak aerodynamika stejně půjde k čertu :-)). Budeš sržet větší váhu těla na rukou a teoreticky by se mělo míň zvedat přední kolo ve stojkách a naopak v prudkých sjezdech tě to zas potáhne přes řidítka.

                0 0
              • Hornet  

                O aerodynamiku az tak nejde, viac o to, ze pri vacsom predklone zapajas viac svaly chrbta, efektivnejsie slapanie. Pri zjazde je to trochu narocnejsie, tazisko je posunute viac dopredu, ovladanie vyzaduje viac skusenosti a majstrovstva.

                Takze preto je negativ pouzivany pre „profi“ jazdcov a pozitiv pre hobby.

                0 0
                • DaSnail  

                  ja mám jeden pozi a jeden nega. som poloprofi? 8o)

                  0 0
                  • Hornet  

                    noo, dal som tam uvodzovky :-)

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Já to mám ještě lepší. Ještě stále zatím mám jeden negativně otočený na AMS 125tce a druhý pozitivně na Stereu. Co je na tom ale zajímavé, že u obou kol to vytváří zcela totožný posed (to rozdílné otočení kompenzuje drobné odlišnosti u těch kol jako nepatrně jinou výšku středu se stejnou vidlicí vepředu, o pár milimetrů rozdílnou délku rámu a o pár milimetrů rozdílnou délku hlavové trubky, na jednom kole 0,5cm podložka, na druhém 1cm).

                    Takže mám totožný posed na dvou kolech se stejným chováním a jednou to je profi a podruhé hobby :-)

                    0 0
      • Hornet  

        13mm je uz dost, neriskoval by som zbytocne.

        0 0
    • N-Dorfin  

      super .. dik vsem za pomoc .. dodelaval jsem si par kravinek na kole (gripy, objímka, podložky, zkracování, štellung atd.), tak sem pak hodim foto .. ty co mam v profilu jsou otresne, tak asi udelam celou novou collection :D ..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.