Proč tolik řidičů nedodržuje předpisy?

51 nepřečtených
  • kolombo

    Tak jsem dneska ujel autem asi 15 km a několikrát jsem musel blikat na nesvítiče a taky pár řidičů objelo cyklistu bez znamení o změně směru jízdy. Vzhledem k tomu, že už je první bezpapírák (a nejspíš oprávněně), tak čekám, jak nám, co jezdíme pravidelne, vydrží papíy dlouho.

    0 0
    • filipes  

      to je otázka jak často budou policajti měřit. Překročení do 10km dělá každej 20× denně, zvlášť v noci na prázdných silnicích. Stačí se postavit na nesmyslnou 30kmh, v noci na některý dvouproudový přivaděc, nebo na pastičku 80 na 136km D1. Kdo pravidelně nesvítí, tak to v létě velice snadno zapomene… zákon je svojí nesmyslnou přísností buzerace a málokomu řidičák vydrží přes 10 let – idkyž bude člověk jezdit maximálně slušně, tak alespon jednou mu 31 nebo 51 naměřej. Ale když nikdo nebude mít řidičák, tak nebudou nehody, že jo ;-)

      0 0
      • Luka  

        a autoskoly a cajti si prijdou na svy.. mnooo, nekomu ten zakon jistojiste radost udela… ;)

        0 0
        • RUR  

          Dopravní předpisy nikdo neporušuje omylem ( aspoň neznám nikoho, kdo by omylem překračoval rychlost o 20+ km/h) za nesvícení ti řidičák nikdo nesebere. Autoškoly z toho nic mít nebudou a policajti jsou líní. Imho se nic nemění, jen to dělá Bu Bu Bu:-))) Jenom by mohli být deratizováni chroničtí magoři, tedy pokud nepodmáznou ty policajty, což se jim nejspíš povede.

          0 0
          • filipes  

            kde žiješ?

            " porušení ustanovení § 32 zákona o osvětlení vozidla 1 řekročení nejvyšší dovolené rychlosti stanovené zákonem nebo dopravní značkou o méně než 20 km/h v obci nebo o méně než 30 km/h mimo obec 2 "

            řidičák ti sice neseberou hned, ale pokud budou dusledně měřit tak je to otazke jednoho až pár let a i jako slušný řidič máš smůlu…

            0 0
          • Hanato  

            Kde zijes? Ja v praze a proste po magistrale (dalnice D1 uz v praze – je tam 80ka) ktera ma 3 proudy se proste neda jet 80. Za prve zdrzujes vsechny okolo a za druhe kdyz te ve 110 predjede autobus tak te to taky prestane bavit… A to mluvime o 80ce, ve spousta nesmyslne rozmistenejch 30tek a 20tek, to se proste dodrzovat neda, prece nebudu jezdit na jednicku nebo dvojku ne?

            0 0
            • kolombo  

              No nevím, ale pokud bude platit bodový systém, tak já nikde na 80 prostě 110 nepojedu. A nevěřím tomu, že zrovna řidiči z povolání budou jezdit takhle strašně mimo povolenou rychlost.

              0 0
              • filipes  

                jestli dostanes tri body za 115 na 80ce, nebo 2 body za 81 na 80ce, to mi prijde z hlediska bodoveho systemu skoro jedno – BOHUZEL. Jde jenom o stesti a o to jak casto jezdis…

                0 0
                • kolombo  

                  Já za 81 na 80 nic platit nebudu. Budu požadovat zdokladovat přesnost a správnost nacejchování radaru.

                  0 0
                  • filipes  

                    Chlupaci se v nejakem clanku desne prsili, jak maj ty radary presny. Dodavatelksy firmy si urcite na presne kalibraci poradne namastili kapsu, co by pro stedreho zakaznika neudelaly. Ale at nezeru, necht je to 83 ;-) Stejne to jako ridic vubec nepoznas…

                    0 0
                  • enjoy  

                    no ony pokud vim hlavne maji urcitou toleranci.a i tachometry v aute pry snad ukazuji preventivne trosku vic.. ps:jo tak ty budes pozadovat jo??:-)))))

                    0 0
                    • kolombo  

                      Pokud je přesnost měření v terénu např. 3%, tak na 30 je to 0,9 km, na 50 1.5 km a na 90 2,7 km. Takže těžko Tě někdo může pokutovat za rychlost s tolerancí NULA, když to tak není schopen měřit.

                      0 0
                • Vrci  

                  ne pokud je tvůj stav 10 bodů :-)

                  0 0
              • Hanato  

                Si to zkus, jedes po meste na 4ku a najednou ani nevis ze uz jedes 55 – dva body na svete, proste zalezi jaky budes mit stesti (nebo smulu)… Chtelo by to tam bezbodovou mezeru na tohle male prekracovani nebo se stane ze vsichni budou jezdit 40 az budou mit nejaky ten bod… Navic je dakeho nebezpecnejsi jet skoro 50 a koukat kde jsou schovani policajti nez jet 60 a soustredit se na cestu…

                0 0
      • kolombo  

        Docela by mě zajímalo, jestli má ten radar takovou přesnost, aby mohl spolehlivě naměřit překročení o 1 km/hod. Mimochodem, dnes ve zprávách už zaznělo, že chtějí ten zákon, tedy tu bodovou část zase zrušit. Já to fakt nechápu :-( Jo, nikdo mě nezměřil a zatím jsem žádný bod nenafasoval, ale je fakt, že dost času věnuji koukání na budíky, obzvlášť po městě by asi bylo lepší koukat hlavně na provoz.

        0 0
    • Karaya  

      Mě předjeli už 2× policajti a nedali znamení o změně směru jízdy ani jeden. Jeden z nich mně spíše ohrozil – tzn. neuhnul ze své dráhy ani o píď. Jinak si myslím, že to bude zase spíše buzerace lidí co udělaj drobnej přestupek, ti co porušují pravidla ve velkým dávno vědí co udělat, aby nepřišli o body. IMHO nejdůležitější na novém zákoně je možnost zaměstnat stovky nových úředníků :-(

      0 0
    • dieegoo  

      No ja se zas docela divil, zda se mi, ze po prvnim bububu se to pohlo k lepsimu.. za cely vikend kdyz jem jezdil presne podle rychlostnich limitu me nepredjel nikdo, az na par zapometlivcu vsichni svitili, akorat ty policajty sem nikde nevidel.. Ale nejvic se mi libi system jak odebiraji ridicak. Kdyz vam ho policajt sebere, tak vam okresni urad posle dopis o zahajeni spravniho rizeni, na jehoz zahajeni maji pet dni… ale pokud vy ten dopis na poste nevyzvednete do peti dni, tak si pro ridicak muzete prijit a urad vam ho musi vratit :) takze ve finale jako by se nic nestalo

      0 0
      • ravo  

        Bohužel to je nějak jinak. Pokud ti policajt nedoručí (myslím tím, že si tu obsílku nevyzvedneš) jakési oznámení o odebrání ŘP (které ti musí poslad do 5 dnů), tak ti jej sice musí vrátit, ale na správní řízení to nemá vliv. Takže nejpozději do roka ti řidičák seberou, pokud si nenajdeš jinou cestičku, jak z toho ven.

        0 0
        • dieegoo  

          Ne ne… tohle se netyka tech nasbiranejch 12ti bodu, ale pokud ti policista na miste sebere ridicsky prukaz, musi ho nejpozdeji druhy pracovni den odeslat s oduvodnenim na okresni urad a ten ti nasledne zasle dopis o zahajeni spravniho rizeni… a pokud si ten dopis do peti dnu nevyzvednes,tak je prestupek promlcenej a ty si pro ridicak muzes zase prijit.

          „Pakliže vám policisté zadrží řidičský průkaz, jde pouze o dočasné opatření, o samotném odebrání musí vždy rozhodnout správní orgán. Policie tak musí do dvou dnů od jeho zadržení předat podklady pro došetření celé záležitosti místně příslušnému správnímu orgánu (obecním úřadu), který má za povinnost do dalších pěti dnů zahájit správní řízení.Pokud k zahájení správního řízení do pěti dnů nedojde, má obecní úřad povinnost zadržený řidičský průkaz bez zbytečného odkladu vrátit jeho držiteli a přestupek je uplynutím zmíněné lhůty promlčen.“

          No cele je to tady autorevue.cz/de­fault.aspx?sec­tion=3&server=1&ar­ticle=9117

          0 0
          • pepino  

            No tak já to slyšel v TV jako Ravo, řidičák vrátí, ale řízení běží dál, až po 1 roce je to promlčený, čumuž bych věřil spíš.

            0 0
          • pepino  

            Ono asi zahájení správního řízení nebude podmíněno doručením obsílky, třeba,nevim.

            0 0
            • dieegoo  

              To právě bude, pokud si to četl, tak píšou, že za zahájení správního řízení se považuje doba, kdy jsou o zahájení vyrozuměny obě strany, kterých se to týká… takže když ten dopis nepřevezmeš, tak řízení nezačne.

              0 0
              • Vrci  

                ano nebude zahájeno řízení o okamžitém zabavení a řidičák ti vrátí, ale obratem zahájí klasické řízení, kde je doručení běžným způsobem 10 dní nebo doručení při překážkách a pak ti vemou řidičák po ukončení správního řízení

                0 0
                • filipes  

                  Muzu dotaz na mistra pravnika? Ridicskeho opravneni se muze clovek pisemne vzdat. Jak to bude s bodama a registrem ridicu? Maji vubec pravo nadale vest tvoji osobni evidenci? Ale urcite se muzes prestehovat, aniz bys uvedomil organ ktery vede tvoji bodovou evidenci (povinnost drzitele ridicskeho opravneni…) a udelat si papiry jinde.

                  0 0
                  • Vrci  

                    tak zas až tolik do toho nevidim. Já jsem daňař a uvádim jen společné body, které vycházejí ze správního řízení (doručování, zahájení řízení).

                    Ale když se přestěhuješ, žádáš o změnu trvalého bydliště na Městském úřadu a pod ten spadá i dopravní agenda, jak spolu komunikují (samospráva – pověřená státní správa) to nevim.

                    Je to zajímavá myšlenka při 11 bodech vrátit ŘP, nechat zrušit kartu řidiče a udělat si nový ŘP. Protože se jedná o státní správu, kterou vykonávají pověřené obce (odbory stojí částečně mimo radnici – jiné odvolací orgány atd.) tak předpokládám, že databáze budou propojené a bude určitá povinnost archivace.

                    0 0
                  • ravo  

                    Dokud nejsou všechny úřady a orgány propojeny nějakou počítačovou sítí, tak systém jeden řidičák vrátim, změním trvalé bydliště a udělám si jinde nový určitě může fungovat.

                    0 0
                    • Vrci  

                      jen bych změnil D za P vzhledem k tomu, že policiské ťukají přestupky na svojí služebně kdekoliv v Čechách a k projednání dojde u tebe doma, předpokládal bych propojení sítí

                      0 0
    • Meesha  

      ja jel dneska autem i na kole autem jet padesat je jako stat… treba v Praze na magistrale – to fakt nejde. Mistama sem byl nejpomalejsi. Na kole me s blinkrem (co sem koukal na pravej blinkr kdyz me objeli) predjelo asi kazdy paty auto.

      0 0
    • Lišák  

      Zajímavý vlákno. Kdepak je rintintin??

      0 0
    • hanz  

      a co stím teda budeš dělat když to tak řešíš?..možná bys měl začít s nějakou osvětou…nějak neshledávám tragedii v tom že někdo zapomene rožnout a nedá kuli cyklistovi blinkr, cyklistovi je ti u řitě a 99% řidičů taky.

      0 0
      • wbiker  

        Ono to je hlavně kvůli těm řidičům, co jedou za autem, které tě předjíždí. Když jedu za dodávkou, nebo nějakým větším autem, cyklistu zaregistruju až dost na poslední chvíli. Ne kvůli tomu, aby byl cyklista rád, že si ho někdo všiml.:-)

        0 0
        • Meesha  

          naopak, ja jsem rad, ze si me ridici vsimnou nez kdyby si mne nevsimli… :-)

          0 0
    • Jenda  

      nevim me to neprijde spatny – svitim celorocne a serou me lidi ktery si nerozsvitili v lete ani kdyz bylo sero – to auto v kolone fakt neni videt. Blinkr kdyz predjizdim cyklistu – s tim budu mit trochu problem ale budiz Rychlost – bezne se bere tolerance do 10% takze nejaky kecy ze na 80 pojedu 81 a dostanu 2b jsou totalni pi…na Ze se v praze jezdi jak na balkane vedi vsichni a nevim proc je takovej problem ty rychlosti dodrzovat – aspon ted tech par slusnejch si nebudou pripadat jako idioti ze jsou nejpomalejsi. BTW leckde je 30 prave proto aby tam lidi fakt nejezdili pres 50, jinak by treba v parze jezdili 70–80 jak je dobrym zvykem. Ze se mam poutat a nechlastat je taky jasny, takze porad nevidim kde je problem. Netvrdim ze autem jezdim nejak hodne, ale za 8 let co mam ridicak me staveli cajti jednou a pokutu jsem jeste nedostal.

      0 0
      • filipes  

        „bezne se bere tolerance do 10%“, hmm, to bylo. Pokud ti policajt nameri o kilometr vic, tak ti body strhnout povinne musi, zakon zadnemu odpusteni nebo toleranci prostor nedavat. Jedina sporna tolerance je presnost radaru, ale matne si vzpominam jak se chlubili ze je okolo 1%. Kdyz te za 8 let jednou staveli policajti, tak bud skoro nejezdis, nebo to v tvem okoli policajti pekne flakaj.

        Kdyby raci poldove merili hodne casto a byl vyrazny rozdil v rychlosti +5 nebo +35, tak to uvitam, ale takhle navrzeny system je metla na vsechny ridice co jezdi casto. Zustanou na silnicich jenom svatecni nebo zacinajici ridici s ocima prilepenyma na budiky a nehodovost klidne stoupne, protoze ty jsou krome extremni piratu nejnebezpecnejsi…

        0 0
        • Jenda  

          jak to ze musi? jestli se nepletu tak porad pokud ti policajt nameri o neco vic je na jeho rozhodnuti jestli te vyfoti a bude stavet. Jina vec je u automatickejch radaru. Proste pokud ten policajt sam usoudi ze prestupek nebyl tak proste neni – pokud vim tak radary nemaji napojeny na nejakou centralu ktera by je kontrolovala. Jinak to ze me nestaveli prisuzuju spis tomu ze jezdim slusne .

          0 0
          • termit  

            no prave, ze je to na libovuli cajtu…hned prvni clanek v novinach me o tom presvedcil..mozna to je vyjimka, ale za 98km/h nebo kolik psali dostal 2 body a litrik pokuty…to mi neprijde az tak malo…a priznejme si, ze ± 10% rychlosti bez neustalyho cuceni na tachac nepoznas…

            0 0
            • h3poun  

              Pamatuju si jak jsme ve škole experimentovali s řídící jednotkou ze Superba. Poslal se z notebooku falešnej údaj z čidla rychlosti např. 100 kmph a vida ručička ukazovala 110 kmph. Těch 10% navíc je tam napevno a zcela záměrně, protože lidi sou idioti. Prej už se to tak praktikuje dlouho. Pokud radar naměří 51, tak ručička v autě ukazovala 56, to je dostatečná rezerva, takže fňukání řidičů je jen alibismus.

              0 0
              • filipes  

                To je pekna generalizace – z jedne jednotky suberba na vsechny auta :-) Tachac vetsinou podhodnocuje, ale na nizsich rychlostech je hodne nepresny. Doporucuji premerit GPSkou na rovine.

                0 0
                • volvej  

                  Mám almeru a zkoušel jsem rychlost přeměřovat gpskou. Při rychlosti 60km/h na rychloměru ukázala gpska 56km/h. Kdysi jsem přijížděl z kopce do nějakého města v jižních čechách, kde byla pevně istalovaná světelná tabule s měřičem rychlosti a celkem se rychlost schodovala s tou gpskou.

                  0 0
                  • volvej  

                    to ale, ještě neznamená, že s tou 10%tolerancí rychlosti nesouhlasím. Vy všichni cipi, kterí to obhojujete zkuste předjet soupravu jedoucí 80km/h do 90km/h na štrece mohelnice poděbrady. Přeju hodně štěstí.

                    0 0
          • filipes  

            Prave ze policajti nemaji na vyber, prestupek ktery je za body nemuzou odpostit nebo domluvit, nemuzou snizit z pokuty. Je to explicitne dane zakonem.

            0 0
            • Jenda  

              ale ty porad nechapes ze pokud policajt tvrdi ze prestupek nebyl tak proste nebyl! I kdyz ti nameri o 80 na 50 je porad jeho libovule jestli te zastavi a bude to chtit resit nebo ne. Takze pokud narazis na kokota kterej se po tobe chce povozit tak te muze perovat za 51 ale pokud je to normalni clovek tak mu to vadit nebude.

              0 0
    • Smazaný účet  

      No, jsem rád, že řidičák jsem si dělal v Praze a eště v zimě, páč jsem si hned z autoškoly zvyknul rozsvítit světla než vyjedu a taky za každou křižovatkou čučet na značky esli je tam omezení rychlosti (skoro všude). Je to pruda, ale jak jinak…

      0 0
    • Lišák  

      Tak sem nsk slyšel v rádiu, že za minulý víkend zemřeli na silnicích 2 lidi. Dva víkendy před tím to bylo 15…

      Je blbý, že to stejně dlouho řidičům nevydrží a budou jezdit zase jako prasata, protože všichni češi (i moraváci) přece strašně spěchají, že?

      0 0
    • norman  

      Já ještě ani nezačal, tak jaký jak dlouho vydrží. Mám potvrzení od doktora, že nemůžu jet autem pomaleji než 130km/h, protože jinak usínám ( analogie tý ženský, co má fobii z pásů poté co ji nemohli vystříhat po autonehodě a teď je proto nemusí používat – psali v Mladý Frontě).

      0 0
    • Vymi  

      hele ber to jako poradnou kontrolu… nad tim jaky si ridic… chvili to tak bude platit a nachyta to jen ty „ridice“ jinak ten zbytek to nejaky prezije a zase bude dobre…

      0 0
    • VencaV1  

      Protoze jsou to nejbezohlednejsi ucastnici silnicniho provozu!!!!! :)

      0 0
    •  

      Máme rádi zvířata!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.