scorelauf, nebo klasický orienťák?

24 nepřečtených
  • jizby

    Co Vám vyhovuje více a proč?

    0 0
    • McBlacky  

      pro mě je ideál 6–8 scorelauf, a samozřejmě v oblasti kde jsem nikdy předtím nebyl :)

      0 0
    • cabbage  

      ani nevim co to je „klasickej orienťák“…

      0 0
      • jizby  

        klasickej je když většina lidí stihne všechny kontroly, rozhoduje čas, bodovat kontroly nemá smysl a limit je jen pro pořádek. Scorelauf vlastně vznikne zkrácením limitu tak, aby se to stihnout nedalo, pak rozhoduje počet kontrol, který můžou být bodovaný. Pak se můžou sbírat body i za různý legrační disciplíny. To vysvětluju obecně, tohle jistě znáš.

        0 0
        • cabbage  

          „zkrácení“.. haha, bejt b-a klasický mtbo, tak je to 24hodinovka..

          0 0
          • Thidney  

            no 24 hodinovku si před zavedením limitu uměli někteří experti vyrobit i z krátkých račských orienťáků typu Těptín /13 kontrol, cca 50km, okolo jílového/ nejedná se o ročník kdy si pořadatelé poletli mapy a měřítka… to bylo okolo 100 km a typický aprílový počasí …brrr

            0 0
            • jizby  

              Pokládám zavedení časových limitů za užitečnou věc právě z tohoto důvodu. Když se běžel horo orienťák v Ostrově (asi před 5 lety), tak tam se právě stalo, že někteří experti si „užívali“ noční etapu tak důkladně, že druhého dne plynule navázali na etapu denní. Pořadatelé z toho ovšem byli trochu zahořklí, protože nemohli spát a k tomu ještě obavy o to, zda se něco někomu nestalo. Není divu, že hned další ročník už byl s limitem:)

              0 0
    • vladosegi  

      scorelauf – pre vacsie akcie a s hromadnym startom, klasicky orientak – pre menej ludi s intervalovym startom U oboch uprednostnujem specialnu mapu MTBO. Pripadne to skombinovat ako na Svihu nad Kacakom.

      0 0
    • JMT  

      mam rad kratky a s orientackou mapou, postup je mi dost fuk

      0 0
    • jizby  

      Mě na scorelaufu nevyhovuje, že výraznou část kontrol prostě nestihnu. Mám pak pocit, že jsem byl ochuzen. Na právě absolvovaném Drsoňovi jsem měl například již potřetí pocit, že jsem byl velmi výrazně ochuzen! Dokonce mám tentokrát dojem, že nejhorší strategie, jakou může běžný jezdec zvolit v tomto závodě, je snažit se toho co nejvíc objet na kole. :)) Další věcí, kterou považuju za mínus je fakt, že se tím zanáší do závodění větší prvek náhody. Pořadatelsky je náročnější to stavět, ale zase při závodě se nemusí čekat dlouho na dojezdy. Výhoda je, že se takto může hodně závodníků rozptýlit víc po krajině, to je asi důvod proč se tak jedou větší soutěže. Mám radši menší akce, kde se mi povede objet všechno. Limit je dobrej nápad k tomu, aby se v cíli nemuselo čekat na ty nejslabší, ale měl by být nastaven tak, aby tak půlka pole to stihla.

      0 0
      • martt  

        Jiri, mylis sa. Klasicky OC je aj Scorelauf. Scorelauf znamena volny vyber poradia jednotlivych kontrol. Kontroly musis ale pozbierat vsetky, inac si disknuty. Inac existuje este ultrakratka, kratka, klasicka a dlha trat (hodnoti sa to podla predpokladaneho casu vitaza, spamati tie kriteria nepoznam). Delit sa da este na hromadny a intervalovy start.

        To, co ste mali v Prahe su skor preteky typu bike-adventure. Ide sa na turistickej mape, nemusis pozbierat vsetky kontroly, kontroly maju roznu bodovu hodnotu a je penalizacia za dojazd do ciela po limite.

        0 0
        • dafe  

          tem bike-adventure typu se tady rika scorelauf, teda aspon vsichni to tak pouzivaji. (www.bakovdevils.cz, www.sixnumbers.cz atp).

          0 0
        • jizby  

          Však závod bike-adventure a většina obdobných závodů, v zahraničí na západ od nás v mnohem větší míře -se nazývají scorelauf. Je to odvozeno od slova score -skóre, což znamená nikoli pozdě, ale bodový stav. Sbíráš body. Kdybys musel mít kontroly všechny, tak by měli všichni stejný počet bodů, což je nesmysl. Právě klasickej orienťák je závod na čas. Ve vyšších soutěžích u běhu platí že za jedinou chybějící kontrolu je diskvalifikace. Na nižší, lidové úrovni se akceptuje to, že se takoví lidi aspoň hodnotí, ale jsou na konci a je to v podstatě totéž. To jestli je povinné pořadí kontrol, nebo ne je věc pravidel, které si určí pořadatel, nebo je to dané zvyklostmi v té které soutěži.

          0 0
          • martt  

            Ver mi, scorelauf je nemecky nazov pre to, co sa anglicky vola free-order a po slovensky/cesky je to „volny vyber poradia kontrol“.

            0 0
        • xmartin13  

          V klasickem MTBO se nejezdi scorelauf ale freeorder(volne poradi kontrol ale musi se vsechny posbirat). V minulych sezonach se to spatne oznacovalo(jako scorelauf), ale posledni sezony uz je to nazyvano spravne-freeorder. Jako scorelauf se jezdi zavody typu Bike-Adventure atd.

          0 0
          • martt  

            tak ja som asi zatazeny minulymi sezonami :-)

            0 0
            • jizby  

              Není až tak podstatné, jak se čemu říká, když se to dá vysvětlůit. Chtěl jsem spíš diskusi na téma jak a proč komu vyhovuje sbírání bodů v časovém limitu, či klasické závodění o nejlepší čas. Obojí má svý plusy a tak se o tom dá ledacos i veselýho říct.

              0 0
      • Thidney  

        mi na Drsoňovi vadí bežecký orienťák – tím že na něj musíš, je dost dlouhej a slušně bodovanej v podstatě rozhoduje o pořadí. A taky nerad hledám lampiony v hustnících podle devět let starý mapy.-) To že je drsoň nesebratelnej v limitu mi vyhovuje. Podle mě víc rozhoduje zvolená taktika a trasa s ohledem na aktuální formu, počasí, terén, předpokládanou náročnost dohledávek, množství hospod na trase atd… Většinou si v průběhu roku dám celodení výlet podle mapy co mi po závodu zůstane a objedu místa kde jsem nebyl. Což letos bude skoro celej Drsoň .-))) pokud chceš sebrat vše musíš víc chrtit .-)))

        0 0
        • jizby  

          Běžeckej je dobrej, pokud ho nepohnojíš :)) Jsou to relativně laciný body, takže se nedá nic dělat. My tam měli taky trochu problémy, protože jsme si to nechali na konec a nestíhali. A do toho začlo chcát. Průkazka na hadry, nohy prošitý, limit v hájiu, to byla pěkná beznaděj.

          0 0
          • McBlacky  

            poslední věta by se dala tesat, ještě ti chybí „lehkej kufr na jinej kopec“ :) ikdyž já zatim limit vždycky stíhal, pokud jsem jel někde kde byl

            0 0
            • jizby  

              Ale samozřejmě, lehký kufr byl taky a to zbytečný seběh do údolí. Nic moc, asi deset vrstevnic, ale nepotěšil.

              0 0
              • Thidney  

                si narozdil od nas nevybehl na dve hodky z mapy .-)) vyhled na melnickou elektrarnu nam teprve napovedel ze jsme definitivne v … mimo, potupny navrat na start a druhy pokus. celkem ctyry a pul hodiny z limitu stravene na bezeckym orientaku.. to nebyly levny body. Takovy zasek, bloudeni a beznadej v prutrzi mracen jsem jeste nezalil.. no jsem mladej tak zbiram zkusenosti. Hlavne jsme si nevzali piti a jidlo…takze jsme i slusne krecili

                0 0
                • jizby  

                  časem na to budeš mít pěkný vzpomínky. Takovýhle historky jsou nejlepší. Doufám, že ostatní taky něco veselého přihodí. Není nad to, když se téma diskuse zvrhne správným směrem:)

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.