Vysoká hladina bilirubinu v krvi

63 nepřečtených
  • error

    nemá někdo zkušenosti jak řešit vysokou hladinu bilirubinu, doktorka mi řekla, že mám gilbertův syndrom, že to nic není, dokonce se to ani nijak neřeší, ale mám se vyhýbat námaze, což na kole dost dobře nejde, na netu jsem si už našel že se jedná o žlučové barvivo, které se podílí na štěpení enzimů a přes játra se dostává pryč, ale také rozkládá hemoglobin, rád bych pořádně trénoval, ale má to vůbec cenu?

    0 0
    • Luka  

      co zkusit jinyho doktora? … je lepsi mit objektivni diagnozu a kdyz rekne i druhy ze mas tenhle syndrom, pak na tom neco bude…

      bilirubin mam zvednuty jen po chripce nebo po flamu…

      0 0
      • error  

        mě s píš udivuje, že nikde se nepíše jak to řešit, to je to opravdu tak nepodstatný

        0 0
    • kajulka2  

      Teda já mám taky zvýšenou hladinu bilirubinu, doktorka říkala že nedoporučuje alkohol(proto piju jen pivo ;)), ale o námaze ani slovo, mě víc se.e že nemůžu dávat krev, nechou ji

      0 0
      • error  

        z dárců krve mě už taky vyřadili

        0 0
        • Tom New  

          Tak to je divný, mě nevyřadili. Ale jak tu kdosi píše, je dobrý hodně spát. To mne baví, zvl. když jsem strávil pár hodin na kole!

          0 0
    • Daf  

      To mam taky :) Opravdu se s tim asi neda nic delat. Od vojaku jsem dostal modrou. Namaze se taky dost dobre nevyhybam a normalne trenuju.

      0 0
      • error  

        od teď už jsem klidnější, když vím že tobě to nevadí tak u mě to bude asi opravdu jedno

        0 0
        • kOmE  

          mam to tez ,mam mit snizenou fyzickou zates a nesmi alkohol ,ale modrou jsem stejne nedostal :-) ,mel jsem mit jen snizenou zatez ,ale na vojne to nikoho moc nezajimalo ,takze jsem makal jako ostatni

          0 0
          • arcco  

            tak o snížené fyz. zátěži se doktor nezmiňoval, jen ať prý to nepřeháním s alkoholem.A já stejně jen pivo.Esenciale sice hodnotu sníží, ale to je tak asi vše.Co tři měsíce si koupím Sylimarin.

            0 0
        • dada  

          buď v klidu fakt vo nic nejde. Gilbert je neškodná záležitost. zdar dada

          0 0
    • kankrlicek  

      Moje zkušenosti hovoří o tom, že vysoká hladina bilirubinu značí poškozená játra. Takže bych se zaměřil na obnovu. K tomu samozřejmě patří NE alkohol, dost spánku, mě pomohla homeopatie :)

      0 0
    • Rolei  

      Přesně takovouto diagnozu jsem měl taky, nakonec z toho byly docela vážné problémy. Doporučuju nejdřív pořádné vyšetření a až pak to ignorovat…

      0 0
      • Kompi  

        Gilbertův syndrom je vrozená porucha jater, projevuje se jen trochu zvýšenou hladinou bilirubinu v krvi, nic víc, ale jinak jaterní funkce jsou v pořádku. Není nutná žádná léčba, ani nijaká opatření. Jen občas si nechat ten bilirubin vyšetřit, jestli se to náhodou nezhoršuje. Ale je nutné ho odlišit od jiného poškození jater – to jsou zvýšené i ostatní jaterní testy, ne jen bilirubin. Pokud to víš na 100% že je to jen Gilbert, nemusíš se nijak šetřit. Já osobně ho mám taky, a žádné problémy s tím nejsou, sportuju i piju dost:-)

        0 0
    • Lookas  

      vysoka hladina je co? norma je prej do 20 :-) ja mel na poslednim odberu 56, taxem dostal esenciale, ale jinak funguju dal. a na vojne sem uz byl :-) :-)

      0 0
    • dieegoo  

      JO jo, taky sem majitelem tohodle :/

      0 0
    • Pavlos  

      taky mam ten zvyseny bilirubin jednou me dokonce podezrivali ze mam zloutenku:) mel sem 120jednotek norma je kolem 20:D

      0 0
    • JSt  

      bud naprosto v klidu ;). ja nesel kvuli panu dzilbertovi na vojnu (dva roky odklad a pak vojnu zrusili ;). vecer pred odberem krve pro vojaky sem se byl zrusit na hokeji a na to dal 3 kousky. rano mi toho bilirubinu namerili 120 a byl sem jasnej :)) od te doby sem s tim u doktora nebyl a nikdy mi to nedelalo zadne obtize. tento thread mi akorat pripomnel, ze v sobe neco takoveho nosim, jinak sem na to uz davno zapomnel :))

      0 0
      • error  

        mě na vojnu nejdřív vzali, po přijímači jsem šel na operaci s kolenem a potom do vojenkých lázní, teda vojna na dvojlůžkovém pokoji s kabelovkou, sprchou, bázenem, posilovnou, masážema a výběrem ze tří jídel no prostě hrozný muka :-D

        0 0
        • Lookas  

          jojo, stejne jako moje vojna :-) :-) akorat jsem k tomu dostal zeleny kolo a hadry a jeste musel jezdit po soustredenich. ale misto kabelovky sme meli satelit :-(

          0 0
    • Andrysska  

      No tak já se taky přidám popisem mého zdrav. stavu. Bilirubíny mám taky-dělala jsem sport závodně a pak nastaly problémy-přišlo se na bilirubíny-měla jsem jich asi 120. Doktor mi ihned nakázal přestat hrát a fyzicky se nepřepínat. Přestala jsem a tělo si zvyklo, že nic moc nedělá. Občas jsem si třeba zaběhala-a najednou-zamotala se mi hlava a skončila jsem na zemi-nachvíli v bezvědomí. ALE na kole nemám obsolutně problémy. Takže tím chci říct-nepodceňuj to a choď na kontroly, odběry, prostě vše, ať víš, že to máš pod kontrolou.

      0 0
    • lidumil  

      Gilbrtův sy v kostce zde -www.mnof.cz/…ka/index.php?… Pokud se jedná skutečně o GiSy, léčba není nutná – prostě to tak je. a pokud je přičina jiná, je to na dlouhé povídání :-/

      0 0
    • Terranpva  

      No já mám taky gilberta. Doktor mi řekl, žádná námaha, žádný chlast, pořádně jíst a hlavně hodně spát. Také jsem nemusel na vojnu kvůly tomuhle, bohužel já tam chtěl. Jinak když chodím do fitu a dám si těžkej trénink tak jsem uplně mrtvej a musím jít hned spát, to samé i po kole když si dám tak 50km. Pivo se mi vůbec neodbourává, dam si 2 večer (10hod) a druhý den v 15 je ještě mám v sobě. Prostě je to hajzlík jedem malej ten Gilbert. Kámoš to měl taky, chlastal, kouřil, ****… co se dalo a dopadlo to tak že skončil v nemocnici s krvácením v játrech…stačili ho ještě zachránit ale do smrti je mrzák s játrama, takže rozhodně nepodcenovat. Doktor mi taky říkal že to skoro ničemu nebrání, ale že ten bilirubín pomalinku ti ty játra odbourává a ve stáří že se to pozná. Tak zatím a hodně chlastu…:-)

      0 0
    • Pekáček  

      Co zvýšené množství glukózy v krvi? Doktor mi řekl že je to díky sportu. Měl jsem to na střední když jsem byl totální vyžle a mám to pořád, totální vyžle už nejsem :o)

      0 0
      • kámen úrazu1  

        A testy na oba diabetes Ti dělali?

        0 0
        • Pekáček  

          Ne, nikdo se nad tím nepozastavil, to jsme chodili v práci na vyšetření každý rok. Až Martinkaa spráskla ruce když to viděla :o)

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Tak to třeba není tolik zvýšený. To by Tě doktoři určitě poslali na testy. Ale pokud bys měl problémy s častým cinkáním a pořád velkou žízní (pro ostatní – není žízeň jako žízeň, piva se to fakt netýká ;-) ) a to nejen při sportování, mohl by to problémek být. Ale to bys měl pravděpodobně rozhozený i minerály, vitamíny a další a to by Ti při krevních testech našli.

            0 0
            • kámen úrazu1  

              Jo, a sotva by to byla cukrovka, na to by se přišlo už dávno. Tož se neboj. Já jen ráda straším, takže když ses zmínil o vyšší hladině glukozy, což asi ani nemusí nic znamenat… ;o)

              0 0
    • OCG  

      nevim, jestli mam Gilberta, ale chronicky zvysenej bilirubin mam uz od druhe nebo treti tridy, kdy sem prodelal infekcni zloutenku. Projevuje se to akorat tak, ze po flamu mam hrozne zluty ociska :o) Jinak nevim o nicem, nikdo mi nic nerikal. Proste mi rekli, ze to tak je a hotovo…

      0 0
      • miche  

        Tak todle presne mam taky, doporucili mi jen neagresivni sporty (takze hold spurtovat na Tour nemuzu :-))) Pivo a vino snesu, jednou sem zkusil tvrdej a tejden sem byl ja votravenej, proste nechlastat, mirnou dietu (coz stejne nejde :-) a neprehanet to. Jinak se mi to stalo stejne, v 15ti infekcni zloutenka, tejden na pozorovani v nemocnici a pak ze na to nic nejni

        0 0
        • OCG  

          no já pak rok chodil s duchodcema do dietní jídelny… Samý vařený a dušený, žadný smažený, žádná čokoláda. Ale zuby mi jenom svítily a cítil jsem se neuveřitelně zdravě! Přemýšlím, že se znovu zkusím ozdravit…

          0 0
    • Jirik123  

      v unoru sem chytil nakou osklivou nemoc(dle doktora asi viroza), 10dni sem mel horecky pres 39, mel sem zvetseny uzliny a bolelo me v krku(ale angina to nebyla) tech 10dni sem se cpal panadolem.. zvysenou teplotu sem mel jeste asi mesic a byl sem porad hrozne slabej, i normalni chuze me docela vycerpavala. asi po 6 tydnech sem byl na kontrole s krvi a mel sem zvysene jaterni testy, pak sem byl jeste po 2,5 mesicich na testech a zjistil mi zvysenej bilirubin.. taky mi zakazal chlast a mam se vyhybat fyz. namaze. nicmene od te doby uz sportuju normalne, zitra bezim 8km caddy beh v praze:-) jen nejim smazene a prilis tucne veci a nechlastam. v lete mam jit na pretestovani tak sem zvedavy.

      nicmene me tenhle thread docela uklidnil, ze v tom nejsem sam:-) neni to nakej syndrom bajkeru? :-)

      0 0
      • error  

        taky jsem byl překvapenej jak hojně a normálně se to vyskytuje, jsem klidnější

        když si vezmeš že pro snížení hladiny potřebuješ klid tak se to neslučuje s námahou na kole a skutěčně to vypadá jako syndrom bikerů :-)

        0 0
        • mr.nobody  

          kdysi jsem měl taky vysokej bilirubin a doktorka mi řekla, že mám omezit hovězí, ale v tý době jsem si ani nepamatoval, kdy jsem měl naposledy hovězí, tak nevím :-)

          0 0
      • raceman  

        tomu se rika mononukleoza…

        0 0
    • tjuren  

      Gilbertův syndrom není vážné onemocnění. Protože se s ním dá normálně žít tak je v populaci poměrně hodně rozšířeno. Kdyby to nešlo, tak vymizí i nemoc. Jde o sníženou schopnost jater odbourávat bilirubin. Ten se normálně vytváří rozpadem krevního barviva během přirozené obměny červených krvinek. Tak jako všichni lidé, co měli někdy problém s játry by ses měl vyvarovat excesů víc než člověk zdravý. Tedy můžeš všechno i alkohol, ale s mírou. Můžeš jet na kole, ale ne se opakovaně ničit až se pobliješ. Asi tak.

      0 0
    • mate2k  

      a som doktor a poradim ti zlahka. gilbertuv syndrom ma kazdy siedmy a naozaj nesposobuje ziadne zdravotne riziko. dokonca sa hovori o tom, ze bilirubin ako antioxydantje skor pomocnik, teda v hodnotach pri gilbertovom syndorme. proste na to nemysli, nie je dovod a mozes kludne bikovat, kolko chces…najviac ti bilirubin dvihne skor nejake alkoholove vycinanie, nez sport…cau

      0 0
    • Smepet  

      Gillbertuv syndrom je vrozena nemoc. Postihuje zhruba 7 % populace, v drtive vetsine muzske. Jediny negativni efekt je kosmeticky. Pri zvysene fyzicke namaze se nahromadi a muzes zaznamenat vyrazne zazloutnuti ocniho belma. Posledni studie ukazuje na to, ze lide majici Gillbertuv syndrom se dokonce dozivaji delsiho veku, protoze zlucnikove barvivo pusobi jako antioxidant v tele. Doktori, kteri tvrdi, ze nesmis alkohol, sportovat a nici se ti jatra nejsou odbornici na tuto problematiku, ale nejspis normalni prakticti lekari, kteri o tom moc nevedi. Takze se neboj a sportuj.

      0 0
    • Belial  

      Doktor ti vždycky řekne, že nemáš nic dělat, aby byl z obliga kdyby něco … asi bych to neřešil dokud bych nepociťoval nějaký problém.

      0 0
    • B0B0  

      Mam vysoku hladinu bilirubinu ale neriesim to. Alkohol nechlastam, lebo mi aj tak nechuti. Po vyzivnom bikovani sa mi chce spat, tak sa aj vyspim. Ked sa vsak niekedy poriadne udriem alebo zranim, casto sa mi okolie rany zafarbi do spinavozltej farby. Inak nic. Takze to neriesim. Mam dost inych problemov. :-)

      0 0
    • vozejk  

      taky se přidam do klubu.mam billirubin 34,3.doktorka mi říkala že to nic neni.ale že prej to docela zpomaluje regeneraci.jinak žádný omezení.

      0 0
    • tutite  

      je to vrozená záležitost, ale klid na duši a jasno do problematiky Ti vnese internista-hepatolog, ne obvoďák.

      0 0
    • nobody  

      já mám taky zvýšený bilirubin, kolem 50. Můj osobní pocit (a info z netu) je, že to snižuje regeneraci a je třeba více odpočívat a netrénovat tak často-tvrdě jako nebilirubínovci.

      0 0
    • adco  

      Mam ho tiez, uz na Gymnaziu ma raz poslali na infekcne, ze mam urcite zltacku. Cely zivot som sportoval, poslednych 8 rokov intenzivne bike, v sporte sa vobec nesetrim, som skor sutazivy typ, nastastie ziadne chorobne priznaky na sebe nebadam, ani po intenzivnom treningu. Je pravda, ze vela nechlastam, asi som za mlada vycerpal limit (pocas studia v Prahe bolo 10 kuskov Kozla s utopencom 2–3 krat tyzdenne norma…, ale aj tak sa dala FJFI v pohode zvladnut (-:). Poslednych 19 rokov som vegetarian, mozno to trochu setri pecen, ale nebolo to rozhodnutie kvoli Gilbertovi. Takze, ak je pravda o tej dlhovekosti, tak sa celkom tesim, este par rokov by som rad na biku zajazdil (zaciatkom roka som mal 50-tu). So spankom to tiez neprehanam, 5 hodin mi bohato staci, je skoda prespat zivot..

      0 0
    • mosquito  

      uz tu asi vse padlo, jen dodam CIZIM DOKTORUM to HLASTE VCAS

      minuly rok sem stravil tyden na infekcnim s podezrenim na zloutenku pac mi to doktor neveril a ze mu rikam tohle je jen vymluva .. zabit malo ze

      jinak alko piju, sportuju, krev nedavam a ziju normalne :)

      0 0
    • Zbyněk  

      Já měl ve 14 koliku a následně zvýšenou hladinu bilirubinu asi 10× a cca 5 let jsem chodil na kontroly. Bilirubin mám asi pořád zvýšený, žádné problémy jsem ale od té doby neměl, nijak se neomezuji, ani mi nikdo nijaké omezování (sport, alkohol) nedoporučil.

      0 0
    • jipík  

      Tohle by ti mělo pomoci prodáváse v lékárních jako výživový doplněk nebo i v zahradnic­tvích. www.beltina.cz/…c-mariansky/

      0 0
      • pavelm  

        Take mam Gilberuv syndrom, zjisteny v 15-ti letech. Podle doktora je to kosmeticka vada ktera se neleci. Uz mi namerili i 96 umol/l (asi vedu ne? :)). Ale leta jsem zavodne behal a doktori me od toho nijak nezrazovali. Nevyhody co to nese: nemuzu darovat krev, mam casto zlute belmo takze pravidelne kdyz jsem nekde u noveho doktora tak se pta jestli jsem neprodelal zloutenku. Regenerace po zatezi je asi delsi ale sportovat se da a popravde jsem sport kuli tomu nikdy neomezoval. Ale umet poslouchat svy telo se urcite vyplati :)

        0 0
    • monn  

      hladina bilirubinu u mna sa pohybuje medzi 10 a 25. raz mi namerali 40 ale to som bola po zraneni o tyzden neskor som mala znovu len 24. obvodna lekarka ma poslala na vysetrenie kde mi doktor iba pozrel na vysledky poslednych krvnych testov a dodal, ze to budem mat do konca zivota a poslal ma domov. ked som bola u telovychovneho lekara kvoli potvrdeniu, ze mozem nastupit do dalsej hokejovej sezony mi lekarka povedala, ze mi neodporuca sportovat ani nejak viac zatazovat organizmus ale potvrdenie, ze mozem nastupit mi dala lebo ze som aj tak dospela a spravim si po svojom. o piti alkoholu mi nikto nic nepovedal. je mi to cele cudne lebo zlte ocne bielka nemavam a ani zlte okolo ran pri hojeni. dokonca ked som bola pred par mesiacmi na zavaznej operacii sa doktori cudovali, ze sa tam rychlo uzdravujem. tak neviem ci to mam brat nejako vazne alebo mozem dalej pokracovat v hokeji aj bez obav, ze si nieco zle privodim.

      0 0
    • hampik  

      …a neprodělal jsi třeba hepatitidu C bez toho abys o tom věděl? Někdy se to stává…

      0 0
      • Lister  

        No ty mu teda přeješ :-DDDD

        HepC se prakticky nedá jen tak prodělat, ta ve velkém procentu přijde do dlouhodobého zánětu a člověk s tím pak žije celý život – tohle je fakt svinstvo.

        PS: všiml sis data toho příspěvku???

        0 0
    • Kero  

      Takze aj ja mam zvyseny bilirubin :) Viem o tom a v ziadnom pripade nijakym sposobom neobmedzujem svoj zivotny styl co sa tyka sportu a pitia alkoholu, samozrejme v zdravej miere. Mam velmi dobru kondicku a vecsinou zvladnem viac ako ostatny bikery na vyletoch takze s vykonnostou tiez nieje problem. Moja doktorka mi dokonca povedala, ze podla najnovsich vyskumov ma zvysena hladina bilirubinu chrani pred rakovinou hrubeho creva :) Jedina „nevyhoda“ je, ze nemozem darovat krv.

      0 0
    • trouba20  

      Je to jako kdyz dostanes zloutenku Becko. Tam se opravdu clovek musi vyhybat zatezi na dost dlouho, ale jak je to v Tvem pripade bohuzel nevim. Hledej, hledej.

      0 0
      • JSt  

        blbost. jak tady ctes, pana dzilberta nas tu ma viacero a vsici normalne funguji. ;-)

        0 0
        • Lister  

          Ona je to totiž poměrně běžná záležitost, spousta lidí o tom ani neví.

          0 0
          • Galibier  

            No také já jsem vlastníkem tohoto skvělého „kamaráda“. Zjistili mi to co jsem se vyhrabal z hnusné mononukleozy. Přesně Benigní hyperbilirubinemie Gilbertova typu. Prodělal jsem nikotinový test a vyslechl si pak tento ortel. Doktor mi řekl abych se vyhýbal vrcholovému sportu, na otázku co alkohol dal vyhýbavou odpověď, že je to na mě, ale měl bych být střídmý… . No pivo si dám, po florbálku, po sportu na žízeň, když si dám víno a tvrdé, tak se cítím poněkud hůře, ale přičítám to tomu, že přibývají leta, jinak na kole to nějak necítím, ale to se alkoholu nedotknu a trochu dodržuji jídelníček. Samozřejmě je mi lépe, když se alkoholu nedotknu, ale to asi nemá s Gilbertem nic společného. Na kole dám 100ku a cítím se skvěle, někdy jen 50 a hodil bych to do příkopu!! Myslím, že jde o kompromis mezi vším při Gilbertovi. To mi spíš více ublížilo, když mě sejmulo to auto, sice jsem se ze zlomených žeber a hrudní kosti vyhrabal a jsem relativně zdráv, ale dva roky po tom se nemohu pořádně rozjezdit na mé předcrashové výkony, pořád mě bolí na prsou a prý srdce je v pohodě a tak, jsou horší věci než kámoš Gilbert.

            0 0
    • Attila  

      Nevím o kolik to máš zvýšené, ale já měl před pár lety hladinu asi dvojnásobnou. Poslali mě na sono jater – tam dobrý.

      Doktor mi řekl(ve Střešovické nemocnici), že o nic zvláštního nejde, že mě to nijak neomezuje, jen prý budu žlutější při infekčích nemocích. :-)

      0 0
    • Frederico  

      Mne sa bilirubín zvýši pri strese, fyzickej námahe a tiež keď nejaký čas hladujem. Raz, keď som bol chorý a nejedol som nič, pri vysokom bilirubíne ma bolela dosť silno hlava. Stačilo však niečo zajesť a bolesť prestala. V decembri 2016 som dostal infarkt (upchala sa mi jedna cieva). Mierne bolesti som mal na hrudníku, EKG záchranárom nič neukázalo. Až na druhý deň, keď som išiel na pohotovosť a zobrali mi krv, zistili, že mám infarkt. Lekárka mi povedala, že kdesi čítala, že ľudia, ktorí majú infarkt, žijú dlhšie a že vďaka tejto chorobe som ešte nažive. Po polroku sa mi srdce zacelilo. Takže ďakujte všetci, ktorí máte benígnu hyperbilirubínémiu, že máte túto chorobu.00421 944 4­14 960.

      0 0
    • palo7  

      mám to taky, zjištěno už od mala a doktorka mně o omezeních nic neřekla. Je pravda že když jsem na dovolené (týdenní pití a žraní), tak koncem týdne už se to občas projevuje bolestmi břicha (což je prý normální a stačí na den dva dieta) a taky se játýrka ukazují na obličeji, tak pak polevím :-). Na posledních testech mně řekli že je to evoluční výhoda, páč to nějak zabíjí rakovinotvorné buňku, tak snad se to může hodit

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.