• poiko

Jeden velmi Off topic dotaz. Nevíte někdo, co znamená pořekadlo: Kolik třešní, tolik višní? Myslim, že to bylo v Básníkách. Já na to pořád nemůžu přijít

Anketa: Kolik lidí sem přišlo?

60x
    100%
    0 0
    • cabbage  

Myslím, že je to takový překladatelský oříšek z „Jáchyme, hoď ho do stroje“…:)

0 0
    • max78  

Nebylo to nahodou v Jachyme, hod ho do stroje?

0 0
    • Darkson  

já zas nemůžu přijít na to, zda bylo dřív vejce nebo slepice..sakra!

0 0
    • Biker jak Pes  

Mě zase nejde dohromady ta anketa s tématem tohoto off topicu…

0 0
    • zida8  

kdo trhal tresne v jihovychodnim Kentu v Anglii vi co znamena kolik tresni tolik visni …:))))

0 0
    • poiko  

Takže jako nikdo to neví? To se divim. Myslel jsem, že tady ví všichni všechno. anketu jsem dával poprvé, tak jsem si to chtěl vyzkoušet:)

0 0
    • Mike 21  

Podívej se do historie :)

0 0
    • kolombo  

Není to spíše ze Saturnina?

0 0
      • Lišák  

Taky.

0 0
        • bolekkrutor  

hned první příspěvek samo trefa do černého…překla­datelský oříšek…pikantní ovšem je,že onen Uko Ješita skutečně existuje,a shodou okolností měl tuším v Brně oněhdá výstavu miniatur…

0 0
          •  

a Kolik tresni, tolik visni je dokonce udajne volnej preklad japonskyho porekadla :-)

0 0
    • Biker jak Pes  

Hmm, tak tady to vypadá na hoooooodně přípěvků… :)) Doženeme CZechTek? :))

0 0
      • zida8  

hele ale mne taky prijde divny: ,, jeden za 18 a druhy bez 2 za 20 " …ja vim ze sem pitomej ale kdyby byl prece bez dvou za dvacet tak by byl za 22 …ale mne matika nikdy nesla…koukam jak je porad doba ledova tak uz z toho hodne lide hrabem..ale tema je to vesele:)

0 0
        • poiko  

Joo, tak nad tímhle jsem přemejšlel už jako malý dítě a nepřišel jsem na to:(

0 0
        • pepino  

Jo jo. Podle mně jde o to, co si kdo představí pod tim slovosledem. Třeba to dřív bylo „za 20 bez dvou“, to mi spíš napadne 18.

0 0
        • Lance  

me vzdycky drti,kdyz nekdo proste na otazku nebo na neco co stoji 99,– kc rekne: Stoji to bez koruny stovku, coz je total picovina, protoze bez koruny to stoji prece 98,– Kc, takze aby to stalo 100,– tak by to muselo stat pri jeho odpovedi 101,– Kc. Ale kazdy to pouziva a je to blb kdyz si to mysli, protoze 101 kc bez koruny je 100 a ne 99 kc bez korny je 100! jasny?:)

0 0
          • rock  

Sto bez jedné je devadesát devět. 100–1=99. Vždycky. Skoro.

0 0
            • Lance  

precti si znovu a pomalu co jsem napsal!

0 0
              •  

cestina je pekna… malinko zmeni slovosled a kdekdo v tom ma najednou hokej :-)

0 0
          • Floydie  

cece ty ses opravdu zmatenej, bez koruny stovka je jasny ze se to rovna 99. jako bez dvou za dvacet = 18 = stejny pripad

0 0
            • Lance  

dalsi, ktery nepochopil, ale nic, nechce se mi to znovu vysvetlovat

0 0
              • enjoy  

ale pochopil:-).to jenom ty sis to trosicku prekombinoval a ted se v tom topis:-)

0 0
                • Lance  

vidim, ze ani ty ne

0 0
                  •  

Ale kazdy to pouziva a je to blb kdyz si to mysli, protoze 101 kc bez koruny je 100

a proto 100 kc bez koruny (bez koruny 100) je 99, takze zatim ten blb ses tady porad jen ty, sorry :-)

0 0
                    • fousek  

Si to dovolim rozebrat: 100 bez koruny → 100–1=99 bey koruny 100 -> –1 100 coz je neplatnej zapis, takze nemuze byt ani vysledek, jednoduse receno spatnej slovosled a nemelo by se to pouzivat

0 0
                      • fousac  

bez koruny 100 bych napsal x-1=100

0 0
                      •  

on to nebude ani tak spatnej slovosled, jako zkracenej zapis :-)

a sice jsem ze skoly dlouho, ale na zapisu –1+100=99 nevidim nic spatnyho

0 0
                        • fousek  

No prave ze to by bylo bez koruny a 100 je 99 a to mi nezni moc dobre

0 0
                          •  

vzdyt je to uplne stejnej zapis, jako +100–1=99

0 0
                            • fousek  

no to je, ale v tom slovnim vyjadreni chybi to „a“

0 0
                              •  

jaky a ti chybi? 100 a –1 je 99

0 0
                                • fousek  

No to jiste to nepopiram, ale ve vyraze „bez koruny 100“ tam to „a“ chybi, tak jak sem to napsal poprvy je blbost, ale jak to napsal fousac je spravne. Sam sobe se divim ze takovohle kravinu resim

0 0
                        • Venda  

Když to píšeš tak takhe, tak jsi tam zapomněl na jedno znamínko… –1 +100 a výsledek…

0 0
                          •  

nerozumim, kde chybi jaky znaminko

0 0
                            • Venda  

Před tou stovkou. Pak to můžes sečíst. To se učí v sedmý třídě.

0 0
                              •  

asi porad nechapu, co ti vadi… plus neni znaminko? –1+100=99 je spatne? tak uz mi to proboha napis, co tam je spatne, sedmou tridu si uz vazne nepamatuju

0 0
                                • Venda  

Reagoval jsem na Fouska jak tam měl ty dva zápisy a jeden jako neplatnej. Ty máš všechno správně. Tak to vidím i já.

0 0
                                  •  

aha, tak to musis priste kliknout na Odpovedet pod Fouskem, kdyz reagujes na nej ;-)

0 0
                  •  

a nebo jeste jinak, mozna ti to pomuze lip…

vezmi stovku, zajdi si do banky, at ji rozmeni na jednokoruny, pak si je poskladej na stul vedle sebe, jednu korunu dej pryc a co mas na stoly? bez (jedny) koruny stovku – souhlas? spocitej zbyly koruny – kolik jich tam zustalo lezet? 99 nebo 100?

0 0
                    • Peslezedirou  

Tak v tom případě mu jich na stole zůstane 89, zapomněl jsi, že si naúčtují aspoň pětku za služby na přepážce :o/

0 0
    • damy  

Že by kolik dobráků,tolik hajzlů?A jsou třešně na obrázku sladké?

0 0
      • arcco  

dokonce už i tady politická agitka.
        je vidět, že volby se blíží

0 0
      • Peslezedirou  

Nestraš, tyhle jsou extra jedovaté.......

0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • stařík  

Je to hezká debata. Všechno jsem pochopil, protože „jsem silný jako býk a také tak chytrý “.

0 0
      • fousac  

Stav dobytka oproti minulemu roku nezmenen. Je mene krav, zato vice volu. I svini je letos dost.

sem musel.. ;))) nic osobniho…

0 0
    • Biker jak Pes  

Ježíš mě je z vás blbě, co vy všechno nevytvoříte z jedné blbé diskuze…ještě blbější… :))

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.