• MartinXC  

      Zajímavá diskriminace – když už jsou 2 zákazy pro cyklisty (g-vjezd, h-porost), proč koně mají jen jeden (i-porost)? Znamená to že na koni se můžu prohánět tam, kde na biku ne ? Na uvedené stránce by bylo vhodné umístit informace o prostorech s probíhající těžbou (určitě neprobíhá časově ad-hoc ale plánovitě) – jeden by si mohl dopředu ověřit neznámý terén, než se do něj pustí. Máš-li možnost to posunout ke sponzorovi webu ?

      0 0
      • zbartos  

        Nerozumím tomu sponzorovi webu. Kdo to je ? Ad dva zákazy: není to tam sice napsané, ale odhaduji, že jde o fakt vyplývající ze zákona o ochraně přírody, kde se koňům nezakazuje jezdit mimo silnice v NPR a NP, ale kolům ano...... Podobně je diskriminováno kolo a kůň i v části „Označení stezek LČR“ (i pro kolo/i pro koně – ale PRO chodce!). Ad info na webu – o on-line info o probíhající těžbě jsem psal na internetu již před mnoha lety, takže jsem pro. Jde ale o poměrně náročnou věc, která je pro HW, SW i vzdělanostně podúrovňové Lesní správy LČR (mluvím o průměru, samozřejmě jsou tam lidé, které GIS/Web baví a umí ho) zatím zřejmě neřešitelná. Aby to mohlo fungovat, muselo by to být zrejmě na bázi mapy, což v tak podrobném měřítku nemá např. ani správa komunikací, kde to zajímá o hodně víc lidí......

        0 0
        • MartinXC  

          Sponzor = člověk, který danou aktivitu chce a financuje (sežene na ni v rozpočtu peníze). Zde předpokládám někdo z PR, koho by určitý feedback mohl zajímat.

          0 0
    • Splinter  

      No zajímavý teda ty cedule.. Ty koně sou teďka nějak v módě nebo co… Ale to jak ničí jakoukoli stezku… Jeden kůň je horší jak 50 cyklistů…

      0 0
    • norman  

      Lesy ČR by asi nejlíp udělaly, kdyby přestaly ničit naše lesy. To, jak nakládají s těžbou, je hrůza. Podobně, jako podniky Povodí ničí naše řeky.

      0 0
      • miki  

        Mám pocit že lesní zákon nezakazuje jízdu na kole po všech cestách v lese takže to vidím v rozporu se zákonem a cedulkou se nebudu řídit.Víc by k problému mohl napsat Zdeněk Bartoš -UHUL Brno.

        0 0
        • vinca  

          ale to je prece ten zbartos , kterej to sem napsal :-)

          0 0
          • miki  

            to já vím ale myslel jsem že to on sám jako odborník vysvětlí.

            0 0
        • Radek Broz  

          Asi tak.

          0 0
        • rock  

          Lesní zákon zakazuje jízdu mimo cesty. Není tam ani slovo o tom, že by jízda po cestě byla dovolena. Proto si myslím (naprosto laicky), že ty tabulky doplňují bílá místa toho zákona, ale neprotiřečí si s ním …

          Teď, jak si ten zákon pročítám, je tam zmínka, že každý, kdo vstoupí do lesa, je povinen dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce (v tomto případě mají ty pokyny formu piktogramů) …

          Opravdu nevím, jestli s.p. Lesy ČR něco brání ve vykopání bikerů z lesa ven …

          0 0
          • Vrci  

            Podle listiny práv a svobod, která je součástí naší ústavy je dovoleno vše, co neni zákonem zakázáno. Takže zákon nemůže povolovat, ale pouze zakazovat a tyto cedulky jdou nad rámec zákona.

            Je to podobnej blud jako městské vyhlášky, které zakazovaly vstup do lesa v době před Vánocemi.

            0 0
            • rock  

              To jsi vyvrátil první část mé námitky, ale ne tu druhou. Takže znovu: §19 KAŽDÝ má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom JE POVINEN les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a DBÁT POKYNŮ VLASTNÍKA, POPŘÍPADĚ NÁJEMCE LESA A JEHO ZAMĚSTNANCŮ.

              Takže jestli tomu dobře rozumím, zákon 289/1995 Sb. přikazuje uposlechnout pokynů (například zákazu vjezdu). Není už na mně (respektive nemám právo), abych posoudil oprávněnost tohoto pokynu. To je věcí příslušných kontrolních orgánů.

              0 0
            • zbartos  

              Vstup do lesa může z vlastní iniciativy nebo na žádost vlastníka/správce lesa vyhlásit příslušný státní orgán na dobu maximálně 3 měsíce. Takže pokud to nějaká obec s rozšířenou pravomocí (ORP – nově místo okresů) udělala, je to podle lesního zákona (paragraf 19, odstavec 3).

              0 0
        • zbartos  

          Nemohu podle faktu, že na webu existuje nějaká tabulka LČR se zákazem jízdy kola po cestě vyvozovat, zda tato tabulka bude také v souladu se zákonem v lese umístěna. Osobně bych radil předběžnou opatrnost a snažil bych se získat dodatečné informace o tom, zda je tato tabulka umístěna legálně. Každopádně je nemilé, že mimo správy CHKO Český Ráj tu máme další organizaci, která se zřejmě rozhodla si nechat vyrobit něco, co je zřejmě namířeno JENOM proti cyklistům a co doposud nepoužívala......

          0 0
          • martt  

            Naco su im vlastne nove cedulky? Tu vo Wienerwalde sa pouzivaju normalne tabule ako v premavke, teda cervenym oramovany kruh a v nom bicykel.

            Vy zera to potom asi takto: na zaciatku lesa je zavora a globalny zakaz vjazdu plus este jeden zakaz vjazdu cyklistom. A potom na kazdej krizovatke sa na vsetky strany jezia dalsie zakazy vjazdu cyklistom.

            Na jesen mi nejaky polovnik tvrdil, ze za Besitzstörung (porusenie vlastnickych prav) ma to moze stat az 20,000,–EUR ak ma este raz chyti.

            0 0
      • alenzo  

        Přesně tak, to jak se nyní těží v lesích je naprostá prasečina a ten nechutný bordel co po nich zůstává. Mohl bych jmenovat desítky (možná už nějaká ta stovka km zničených lesní cest u nás na ústecku. (z jednomužky rošířených na 15m autostrádu) Vykácené nádherné bukové porosty v lesých ČR se kterými se zajisté dobře kšeftuje. Za minulý rok těch holin přibylo nekonečně. Prostě hrůza. Doufám, že ten zákaz nebudou uplatňovat. Chápu třeba zákaz jízdy mimo stezky v lese, případně tam kde hrozí větší škody.

        0 0
        • Splinter  

          Lesů si tady nikdo neváží.. Je to katastrofa jak ty lesy vypadají.. Aby bylo za pár let kam jezdit… Zdražil plyn tak proč nezajít do lesa,že? Achjo…

          0 0
        • Krutohlav  

          Ty si to predstavuješ moc jesnoducho. Musíš si uvedomiť, že 95% lesných ciest je práve lesníckych. Zvyšok sú nejaké turistické a iné. Takže bez lesníckych by si nejazil po lese vobec. To že sú nejaké úseky, kde sa práve ťaží zaprasené mi vobec nevadí. Je to len maličká daň za to, že možem jazdiť v lese.

          Viac mi vadia poľovníci, minulý týždeň u nás policajti 2× kontrolovali poľovníkov a v obidvoch prípadoch sa našli takých, ktorý boli pod vplivom alkoholu. To potom ide o život. Tí vypatlanci strieľajú na všetko čo šuchne v kríkoch.

          0 0
    • pos3k  

      no v kejmlu vozim vytisknuty citace zakona, tak jak pise bb v prispevku http://www.bike-forum.cz/forum/forum.php?… odkaz dane citace uz neni funkcni :-(

      0 0
    • marapara  

      Otázka je kam budou ty cedule rozmisťovat. Pokud někde bude normální cesta pro „auto“ a tam taková cedule, tak ji budu normálně ignorovat.

      0 0
      • RomanH  

        Pokud to nebude v NP…

        0 0
        • McBlacky  

          nebo nepojede opravdu rychle :)

          0 0
        • zbartos  

          Ještě musím reagovat na tu květnvou (2005) diskusi o tom, že mimo NP se v ČR může jezdit na kole kdekoliv (což prý napsal i právník Dan Kovařík ve svém článku ve Velu). Podle zákona o ochraně přírody má podobné znění zákazů jako Narodní park (NP) i Národní přírodní rezervace (NPR), takže jezdit po jakýchkoliv cestičkách a pěšinách by se nemělo ani tam. Více viz www.cemba.cz/ochr_pk.html. Ohledně ježdění v lese mimo NP a NPR je info na www.cemba.cz/les_zak.html.

          0 0
          • rock  

            Ten výklad Lesního zákona už asi rok neúspěšně hledám :-) … nemáš ještě někdě v rukávu výklad pojmu „místní komunikace“, který je uveden v §16 a 29 zák. 114/1992 Sb. ? Něco jsem našel v zák. 13/1997, jenže tam je místní komunikace definovaná jako „Veřejně přístupná pozemní komunikace, která slouží převážně místní dopravě na území obce.“ No a to je trošku renonc, protože NP a NPR se obvykle na území obcí nevyskytují, zakže tam nemůže být místní komunikace …

            0 0
            • zbartos  

              „Veřejně přístupná pozemní komunikace, která slouží převážně místní dopravě na území obce.“ To je podle mne přesná definice. A v NP či NPR klidně může jít o území obce, protože tím územím se asi myslí katastrální území té obce !

              0 0
    • tk  

      vzhledem k tomu, ze zakazovych piktogramu je vic, nez prostoru pro ne na ceduli, chapu to tak, ze na ne budou umistovany az ex post podle podminek platnych pro dany les. doufam, ze piktogram se zakazem vjezdu kola nebude umistovan vsude, ale jen tam kde je to v souladu se zakonem.

      0 0
      • MartinXC  

        Tak mám pocit – aby bylo v lese dost stromů na ty zákazové cedulky :-)

        0 0
    • gumid  

      Bohužel, v poslední době to začíná vypadat, že bude přezakázáno všude a všechno – tak nějak mechanicky – namlátit ceduli a hotovo!. Přišlo by mně smysluplnější, vzít celou problematiku z druhé strany – umožnit jízdu na kole téměř všude po „komunikacích, cestách a pěšinách“. Jistě, existuje skupina free idiotů, kteří potřebují jezdit úplně všude – ti stejně na nějaké cedule kálí z vysoka. Je stejně nikdo nepostihne, zbytku zamezíme v jízdě – efekt? Laická veřejnost si o lesácích myslí, že jsou tupými lesokazy-antiekology. pro příklad nemusíme chodit daleko – v jednom z loňských čísel časopisu Velo je celostránkový inzerát LesůČR, ve kterém zvou ke vstupu – v pozadí je pěšina z Mariánského údolí – Říček, z níž trčí obnažené kameny. Ona pěšina ale před smýcením porostu v dané lokalitě ( cca 2 roky zpět ) vypadala zcela jinak – po kamenném podkladu nebylo skoro ani vidu – stačily dva roky po onom zákroku a eroze vykonala své. Jistě, ono místo je silně frekventované, nicméně nynější stav je v příme spojitosti s těžbou. Od lidí, kteří vyvádějí podobné kousky a ještě je použijí jako reklamu si nechám „milerád“ něco zakázat.

      0 0
    •  

      Jen počkej, Zající!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.