• RapMan

    Opet po dlouhe dobe nahodim tema GPS, mate v planu si nekdo koupit pod stromecek GPS? Blby je ze na moji vyhlidnutou Garmin Legend C se nevztahuje vanocni akce s mapou TOPO50 zdarma. Takze asi holt Garmin Vista C. Mate s timto pristrojem nekdo dobre nebo spatne zkusenosti?

    0 0
    • martt  

      ja mam s gps mnohorocne skusenosti. Najprv Ta to bude bavit, potom ho budes pouzivat stale menej a menej a nakoniec sa bude valat v supliku. Mal som GPS12XL a teraz mam GPSMAP76S.

      Pokial jazdis tak ako ja v podstate kazdy den tu istu trat a cez vikendy sice inu ale tiez pokazde tu istu, tak je GPS celkom zbytocnost. Na bike v lese je to celkom citliva vec.

      Na nejake expedicie a jazdu v neznamom prostredi ale celkom prijemna vec.

      0 0
    • Palo TT  

      Osobne by som si GPSku, ktora nema konektor na externu antenu na bike nekupil. Kedze by som GPS najviac pouzil na logovanie tras, tak aktualne uvazujem o kombinacii mobilny telefon s OS Windows Mobile + software + externe GPS cidlo, ktore stoji do 3000 SK. Problem je len, ze taketo riesenie loguje vsetky polohove body, co posle GPS (=1 bod za sekundu) a track logy preto nie su optimalizovane, ako to robia klasicke GPSky. Takze musim este doriesit ulohu, akym programom taketo logy optimalizovat :)

      0 0
    • wroum  

      uvazoval sem o tom, ale zavrhnul sem to. GPS je pro me dalsi kram (este drahej), kterej by chytal prach na polici. navigace pro auto neni v CR potreba (mapa funguje taky) a tahat to na kolo mi prijde kravina. je to zranitelny a prinos je relativne malej, navic papirova mapa ma svoje kouzlo a nemusim se bat ze ji ztratim nebo znicim. navic mapu lze koupit na miste a neni nutny mit ty spravny data predem.

      0 0
      • Kol.ista  

        No, mapa ma aji vyhody. O prazdninach Gobika chytil bobek, tak vytrhl nepotrebnou stranku z papirove mapy a toaletak byl na svete. :-)

        0 0
      • Lance  

        cece wroume zjistuju,ze s Tebou souhlasim vic a vic,za chvili se mi budou libit i ty Tve kozy:)

        0 0
    • Floydie  

      jezdim s gps na kole, prijimac mam v batohu, takze uraz mu nehrozi. pouzivam temer vyhradne na zaznam trasy, obcas pomuze pri hledani novych cest. skoda, ze udaje o nadmorske vysce jsou dost nepresne.

      0 0
    • croscountry  

      Mám vyše 5 rokov Garmin Legend. Jazdím vačšinou sám a ke¡mám čas – víkendy, snažím sa hľada? nové trasy v blízkom i vzdialenejšom okolí. Možem poveda?, že dnes si to bez GPS-ky neviem ani predstavi?. Mám ju originálne na riadítkach a žiadny problém. A ešte k použitiu v aute. Existuje program (neviem presne aký, nepotreboval som ho a tak som ho nestiahol), ktorý spolupracuje s AutoRoute a GPS-kou a potom sa dá použi? spolu s AutoRoute na plánovanie a navigáciu ciest autom.

      0 0
    • 7LK  

      Já zvolil kombinaci PDA organizéru a externího modulu/ antény GPS – hodně totiž záleží na mapách a ty se dají do PDA instalovat různé. Vlastní anténa pak může sloužit taky na několika místech – přeženu-li to, pak v autě na notebooku a na kole bez přehánění proti PDA. Řekl bych, že jedu-li neznámou trasu nebo protože detailně neznám ani Prahu nebo Brno tak se mi cena na rychlosti a délce ušetřených Km již vrátila. Pap. mapa je dobrá věc, ale ve městě na koukání není čas a někdy i v tom lese člověk netuší kde je. Takže kombinace papíru a GPS je ideál. Organizér slouží i v době, kdy GPS měsíc odpočívá.

      0 0
    • ddd - andy  

      Noo taky sem uvazoval koupit gpsko, ale kdyz sem byl v Kanade. Tam to smysl melo :-) ale tady v Cechach? Souhlasim s ostatnima, budes to pouzivat ze zacatku a nakonec se na to stejne bude prasit nekde na polici..

      0 0
      • RapMan  

        no uz ji mam, tak uvidime :))

        0 0
        • cabbage  

          tu polici?;)

          0 0
          • RapMan  

            Tak dneska jsem absolvoval prvni jizdu s GPS. Je to parada, akorat ze me to stale nuti prodluzovat naplanovanou trasu, kdyz vidim ze se da jet dobre jeste i jinudy… :)

            0 0
    • Smazaný účet  

      Doplnujuca otazka: Chcem do GPS investovat len minimum. Objavil som ponuku Geko 101 alebo Polaris Xr-5 DC za rovnaku cenu 3420.- Sk (zhruba 2700.- Kc). Je mi jasne z popisu co od toho mozem ocakavat. Zaujimalo by ma ci ma niekto prakticku skusenost.

      0 0
      • Nodar  

        nebral bych ani jeden z nich – nejdou propojit s PC. A taky je důležité, aby běžně prodávané sw ten model podporovaly – Garmin umí všechny. Takže když už, tak Geko 201, který připojit k počítači lze … jinak to jsou vyhozené peníze.

        0 0
    • kovar  

      jdu do toho. Akorát ještě nevím, jakou mašinu koupit, aby odpovídala mým představám – aby na barevném displeji se pohyboval puntík (já) na barevné turistické mapě ,aby to mělo barometrický výškoměr s GPS kalibrací a aby se do toho daly z PC nahrávat jiné mapy a aby se ty mapy daly na PC upravovat atd. No budu muset začít hledat info.

      0 0
      • TomK  

        Tak ohledně těch map pro tebe připadá v úvahu asi jen PDA. A na barometrický výškoměr se vykašli. To už je smysluplnější funkce magnetického kompasu.

        0 0
        • panacea1  

          GPS mám 3 roky, mám GPS Garmin 48, námořní verze XL12, má externí ant. na bajonet. nepotřebuju žádný mapy, tohle má i města kolem 15tis. obyvatel jako body s popisem a to stačí… je spolehlivej, můžu připojit externí anténu…v pohodě :-)

          0 0
          • TomK  

            Když stačí, tak je to dobře. Já raději papírové mapy, takže používám PDA s OziExplorerem a v něm rastrovou mapu libovolného měřítka. Když zakufruju, tak z GPS nepoznám ani ťuk, takto se podívám na displej a vím, kde jsem. Nebo alespoň tuším :-)

            0 0
            • panacea1  

              MYSLEL JSEM MAPY V gps…samo že papír je papír, tu beru taky a kliďo i kompas. jen ty blbosti co uměj teďka ty GPSka mě neberou…

              0 0
              • TomK  

                Ale já mluvil o mapě v GPS, která se tváří jako papírová. Vrstevnice, barvy, stavby … Prostě to, co si tam šoupneš.

                0 0
        • kovar  

          ten PDA asi nebude na kolo to pravé, ne? – odolnost, vodovzdornost, spotřeba

          0 0
          • TomK  

            Na řidítka to není. Snad jedině s odolným obalem. Vozím to v hrbu a hledím, jen když je potřeba. Někdy to není nejpohodlnější řešení, ale přiznám se, že v zájmu zachování vlastní tělesné schránky čučím spíš před rodla, než na nějaké čurapajzle na nich. Výdrž na jedno nabití asi 9 hodin při zhasnutém displeji. Záleží ale na modelu a řešení. Jsou PDA s integrovaným přijímačem, nebo se může použít BT, CF, či kabelový modul. Nejlepší by asi byla odolná turistická GPS s BT a PDA s pořádnou mapou mít v hrbu.

            0 0
            • kovar  

              díky za info – tak to není nic pro mě. I když Tohle by se mi libilo www.gpsweb.cz/kolo/index.htm, s tim citlivým přijímačem, ale zatim to vypada na kompakt garmin Vista C.

              0 0
              • náčelník  

                Mám jen malé zkušenosti s nemapovým GPS, ale co takhle něco z řady GPSMAP 60 ?

                0 0
                • kovar  

                  no taky vypadá zajímavě

                  0 0
                • TomK  

                  Na kolo bych spíš sáhnul po řadě eTrex, takže té Vistě a to kvůli velikosti. S ohledem na cenu bych osobně šel spíš do Legenda, protože (jak jsem již psal) nespatřuji nějaký zásadní přínost barometrického výškoměru. Na paragliding zase tu 60. Co mi ovšem zásadně vadí na nových C řadách Garminů je absence sériového portu s NMEA protokolem :-(.

                  0 0
                  • kovar  

                    kompas a barometrický výškoměr tam prostě musí být. A teď se mi nejvíce zamlouvá eTrex Vista Cx, pokud jsem to dobře pochopil, má být citlivější než Vista C

                    0 0
                    • kovar  

                      tak ne, SiRF je údajně akorát u GPSMAP 60CSx a Cx

                      0 0
                      • TomK  

                        Také se už u těch nových přístrojů nezmiňují o EGNOS, takže přesnost s Galileem také nemusí být úplně nejlepší, ale nijak podrobně jsem to nestudoval. Příjemná je paměťová karta, ale místo miniSD mohli dát klasickou SD (cena, kapacita).

                        0 0
                        • kovar  

                          co je to egnos?

                          0 0
                          • TomK  

                            Je to ekvivalent WAAS u GPS, což je zpřesňující systém. Díky tomu mohou do papírů napsat přesnost 15m a v reálu bývá ještě větší. Ne všechny satelity signál WAAS vysílají. Jak to bude u Galilea netuším.

                            0 0
                            • fousek  

                              No vzhledem k tomu ze i v godezii se pouziva GPS tak je jisty ze se z toho da vymacknout presnost az 0,1 m

                              0 0
                              • TomK  

                                Dá, ale ne ze samotného GPS. Pouze ve spojení s pozemním referenčním bodem (ten vysílá signál) s přesně známou polohou. Ale s těmi 15m jsem se seknul. Toho se dá dosáhnout i bez WAAS. S ním to může být tak 3–5m.

                                0 0
                                • fousek  

                                  Jo tak to je mozny, i tak se mi zda 15 m pro turisticke ucely jako dost vyhovujici, za minuleho rezimu by to stacilo i na godeticke ucely

                                  0 0
      • RapMan  

        Tak to jsi zavahal. Vista C byla ve vanocni akci s TOPO 50 zdarma, tvy pozadavky presne splnuje, s kamaradem jsme ji koupili a jsme oba nadseny, je to parada, pokud budes objednavat i drzak, tak si dej bacha at ti poslou originalni – cely zadni kryt na baterku, ktery se da rovnou pricvaknout na riditka.

        0 0
        • kovar  

          a kdes to koupil?

          0 0
          • RapMan  

            na www.navigacnisystemy.cz , jednani v pohode, i s vymenou zmineneho drzaku.

            0 0
            • kovar  

              ač akce zkončila, tak tu VistuC včetně turistické mapy „zdarma“ mam zamluvenou, i když jinde. Na držák dam pozor, dik za upozorneni.

              0 0
              • kovar  

                takže VistuC už mám, a jsem též nadšen. Zatím jsem s tím jen ověřoval přesnost tachometru auta, a ejhle, hned mohu jezdit ve městě rychleji bez pokut, autotachometr se poněkud předbíhá.

                0 0
                • Vojtíšek  

                  Což je dělané cíleně, aby lidi nejezdili tak rychle

                  0 0
                  • kolombo  

                    Rozsah tolerance tachometru je směrem dolů a asi to má i logiku, málokdo upravuje nastavení, když vymění gumy a podobně. Já bych na ten GPS rychloměr tak nespoléhal, s cyklocompem se mi to rozbíhá taky a leckdy dost výrazně, ty okamžité hodnoty moc nesedí.

                    0 0
                    • kovar  

                      ba naopak, při dobrém výhledu na satelity je rychlost měřená pomocí GPS údajně vysoce přesná, nevím jestli jen při konstantní rychlosti nebo i kolísající

                      0 0
                • RapMan  

                  Jojo, ja jsem taky nadsen, a moje pritulka uz si na noveho GPS kamarada taky zvykla ( i kdyz mi predtim rikala, co jsem si to zase koupil za kravinu) a ted mi i v aute po nemecku naviguje tak, jako bysme byli ostrileni domorodci.

                  0 0
                  • kovar  

                    škoda jen, že TOPO50 mapa české republiky vypadá jako po mnichovském diktátu ke kterému se přidala i Bratislava – chybí tam veškeré pohraničí v pásu asi 500m kolem celé republiky

                    0 0
                    • RapMan  

                      nevim jak je to s pohranicim, ale okoli Pribrami a Brdy v pohode.

                      0 0
                    • kolombo  

                      Řekl bych, že jsi ty hranice určitě nekontroloval celé :-) , ale je pravda, že nejspíše vycházejí z nějakého staršího zákresu. Našel jsem nepřesnost nedaleko Frýdlantu v Čechách a tam se prokazatelně hranice posouvala. Podle GPS jsem byl v Polsku, podle patníků nikoliv :-) Na jiných kontaktech se státní hranicí zatím nepřesnosti nezjištěny.

                      0 0
                      • kovar  

                        fakt? ja na té GArminovské TOPO50 mapě žádné hranice nemám, tudíž tam není Sněžka, Králický sněžník, Javorník, Velká javořina atd

                        0 0
                        • kovar  

                          tak opravuju, Sněžka tam je a VElký JAvorník patří slovákům. ALe ten králičák tam není, jAvořina taky celý vrchol ne,Lopeník taky ne atd. takových bílých míst u hranic je tam spousta

                          0 0
    • náčelník  

      Počkej si na Galileo, podle novinových zpráv se bude moci jít GPS zahrabat :)

      0 0
      • kovar  

        se má rozjet až v r 2008, co jsem tak četl. A prej GPS přístroje budou kompatibilní

        0 0
        • cabbage  

          2008 + evropske zpozdeni…;

          0 0
        • náčelník  

          Kompatibilní asi ne, spíše kombinované. Přece nebudeme starou americkou GPS chytat nové evropské satelity :)

          0 0
          • RomanP  

            no a proč ne, je to jenom otázkou firmware s daty o pozicích a podobně…

            0 0
            • náčelník  

              Myslím, že evropské satelity budou vysílat na jiné frekvenci.

              0 0
              • RomanP  

                jestli jsem to dobře pochopil : The existence of two independent systems is of benefit to all users since they will be able to use the same receiver to receive both GPS and GALILEO signals.

                Někde jsem to na více stránkách onehdy četl i v CZ ale to teď hledat nebudu :-)

                0 0
                • náčelník  

                  Tak frekvence by měla být opravdu stejná. Ale týká se ta schopnost komunikovat s oběma systémy i současných přístrojů?

                  0 0
                  • RomanP  

                    opravdu týká, ale samozřejmě ne obousměrně, to je dáno hardwarem přístroje, nikoli softwerovým vybavením. Takže asi člověk přijde o podporu některých pokročilých dopravních funkcí, težko říct co z toho se dá firmwarem dohnat a co ne, ale asi nejdůležitější je vyšší přesnost. Ta se projeví i na přístrojích pro GPS. Ty jsou ve většině 12-ti kanálové. Reality je taková, že jich přístroj „vidí“ okolo 6–9 a to stačí na nějakých 5–7m nebo tak nějak. Pokud k těm zmíněným družicím dochytá přístroj data z dalších do 12-ti možných, přesnost se zvýší.

                    0 0
                    • náčelník  

                      Tak jo, tím lépe. Já ve svých úvahách vycházel z toho co jsem slyšel v televizi, že je to převratná technologie a GPS jí nesahá ani po paty. Tak jsem se domníval, že bude potřeba i nový přijímač. Jako v počítačích, B-F si taky na „386“ nepustíš.

                      Ale jestli moje letitá Garmin GPS 12 nebude pracovat s Galileem, tak mi koupíš novou :)

                      0 0
                      • RomanP  

                        Tos mi strach nenahnal, protože až to bude za nějakých 5 let opravdu fungovat (neberu slavnostní zpuštění) tak bude tvoje letitá GPS starší o dalších 5 let a ty si koupíš novou ! Ne snad proto, že bys potřeboval vyhodit prachy za nový a berevný display a věci který třeba nepotřebuješ, ale spíš proto, že po spuštění systému se i v evropě vyrojí množství výrobců přijímačů a ty budou díky konkurenci o moc levnější…

                        0 0
                        • náčelník  

                          V Evropě ??? Mám Garmina „made in Taiwan“ :)

                          0 0
                          • RomanP  

                            Ale to jo, je to americká značka, která vyrábí na Taiwanu. Stejnětak tam budou vyrábět i ty nový evropský přístroje, to jinak nebude, ale já to myslel tak, že doteď evropa nemá moc potřebu dělat přístroje a to se změní.

                            0 0
                            • Vrci  

                              Já jsem jen zvědavej, kdy se objeví CBS Gannrim na stánkách Větnamců :-)

                              Jí o GPS taky uvažuju, ale do auta. Zatim to vipadá na Nuvi 300 od Garminu.

                              0 0
                    • 123  

                      Tak jsem si opet po delsi dobe prohledl forum a narazil na GPS tema. RomaneP: zacni setrit na GPS pro nacelnika, protoze s temi turistickymi GPS prijimaci (mineno urcenymi pro dnesni system GPS NAVSTAR) si s Galileem ani neskrtnes. Frekvence sice bude stejna, ale to asi tak vsechno. Predelat (tz. vymenit firmware) pujde (mozna) pouze u nekterych prijimacu se softwarovym dekodovanim kodovych mereni – to rozhodne ani ty nejlepsi rucni „sunky“ nemaji. Nevim, o jake obousmerne komunikaci hovoris: GPS druzice a prijimace spolu nijak nekomunikuji, druzice proste vysila signal dolu na zem (jeden signal pro vsechny uzivatele, stejne jako normalni radio) a prijimac ho chyta. Zadna aktivni komunikace!!! A nemichej dopravni funkce a funkci vlastniho GPS. GPS urcuje souradnice, nic vic. Dopravni funkce jsou dalsi nastavba.

                      Otazkou je, zda-li vubec Galileo dosahne kvalit NAVSTARu. Sliby je vec jedna, ale kdyz sleduji tu realizaci, mam trochu pochyby. A NAVSTAR take nespi, chysta se nova nosna vlna a silnejsi kod.

                      0 0
                      • MaPa  

                        Rozdíl Galilea oproti stávajícímu Navstaru je právě v tom, že by měl umožňovat oboustrannou komunikaci. V původních specifikacích projektu se ale uvažovalo, že příjem signálu z družic v rozsahu stávajících „navstarovských“ dat bude zdarma a bude kompatibilní pro stávající přístroje. Jenže vývoj evropských systémů je vždy „časově náročnější“, tudíž tu ještě dlouho nebude… Také není pravda, že družice vysílá stejný signál pro všechny. Řada signálů je kódovaná a přístupná pouze za poplatek, řada pak zcela tajná. Stále ještě je to vojenský projekt.

                        0 0
          • TomK  

            V tom by problém být neměl. Jen nebudeš moct využívat „přidanou hodnotu“ Galilea, jako jsou dopravní a jiné informace a také obousměrnou komunikaci, ale ta stejně nebude pro smrtelníky. Ovšem v roce 2008 bude dnes koupené GPS morálně zastaralé i na stávající systém, takže bych to vůbec neřešil.

            0 0
    • mischanek  

      ahoj, ja pouzivam GPS hlavne pro paragliding – ale poril jsem si pristroj pres „skyfly shop“ – www.skyfly.cz – maji v nabidce i US verze pristroju – jsou o nekolik tisic levnejsi nez EU verze a jediny rozdil je v detailu zakladni podkladove mapy, ktera je napevno v pristroji – jinak uplne stejnajako EU verze, s moznosti ceskeho menu.. 2 roky to jisti, navic je moznost pristroj poridit bez DPH, ve fakture jej uvedli jako merici pristroj a znamy mi jej vzal na svou firmu.. Ja mam 76CS – mapy jsem si dohral dle potreby a maximalni spokojenost..

      0 0
      • mischanek  

        btw. – na tech strankach jsou i recenze pristroju, plno informaci a clanku o GPS obecne, diskuzni forum venovane pristrojum…

        0 0
    • stan.zak  

      … tema GPS je to tolikrát, pro inspiraci vkládám i sem… Zdravím, jak tak pročítám, co se týče GPS, chci znovu upozornit na příspěvek od rasto_t: 16.08.2006 13:35:21) 87.197.173.xxx 5×> Jezdí někdo v terénu s GPS??? (^ odpověď na 4× ^) S celoeuropskou posobnostou funkuje web www.gps-tour.info/ a nic nebrani tam publikovat vlastne trasy Dokonce už tam jsou i nějaký trasy z Čech :-). Příští týden jsem pryč, ale pokusím se taky nějaký přidat. Co vy?

      0 0
    • dalimil  

      já do GPS nejdu, protože ji opravdu nepotřebuji… mám rád práci s mapou…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.