• Rici

    Mate nekdo zkusenosti s prechodem z vozeni bidonu na camelbak. Je rozdil jestli vahu napoje vezu na ramu nebo na zadech? Preci jan mam spise lehci kolo a kdyz zacnou horka tak je jedna lahev malo a 2 to uz je 1,5 kg navic – neni vyhodnejsi tu vahu vozit v camelbaku na zadech? Neni zase camelbak neprijemnej na propocenych zadech, pripadne dalsi rady a zkusenosti. Dik vsem.

    0 0
    • rich  

      co sa tyka prepocenych zad – predpokladam, ze vacsina vozi aktivne spodne pradlo a dresy, takze jedine ako to spoznam je premoceny batoh, inak to vyrazne nepocitujem. a myslim, ze je vyhodnejsich 1,5kg na zadech ako na kole :-)

      0 0
    • panaczek  

      o camelu ani nevis – sedi perfektne, zada mas preci zpoceny i bez nej… …a hlavne: komfort piti a pijes vic (po prechodu na camel vypiju za vyjizdku 3× tolik). take mas kam bezpecne ulozit par blbosti (telefon, klice…

      0 0
      • Mox  

        souhlas, me to taky donutilo vice pit (takze lepe jezdit :) a mas misto na nejaky to naradi a jeste kolo bez kosiku na lahev vypada tak nejak lepe stejne jako bajker s batuzkem :)

        0 0
    • Rici  

      Jeste by me zajimalo zda z camelbaku jde vypit vse nebo proste zustane 1 ci 2 dcl na dne. Takze kdyz koupim napriklad 1,5 l tak jestli vyuzuji jen 1,3 nebo 1,4 l nebo jde vycucnout az do dna a mam proste 1,5 litru iontaku k dispozici.

      0 0
    • Twisp  

      Urcite je jelpsi to vozit na zadech. Co se tyce poceni, se pod kejmlem budes potic vic, ale na to si celkem rychle zvyknes, vubec celkove si na nej rychle zvyknes. Krome vyhod co uz tu byly jmenovany tak mozna jeste jedna. Castecne ti to bude trochu chranit zada kdyz spadnes z kola. hydrate or die ;)

      0 0
    • Brouk_Pytlik  

      Dlouho jsem řešil, jestli vozit hrba nebo ne. Furt jsem se bál že mi to bude klouzat, padat, tlačit a kdesi cosi. Pak jsem do něj šel a dneska na něj nedám dopustit. Pití je i po 3 hodinách v horku relativně chladné, narozdíl od bidonu. Na občerstvovačkách díky tomu ani nestavim, vejdou se mi do něj 2 litry vody. Na bajku jsem zapomínal z bidonu pít, protože to furt drncalo, tady můžu pít kdy chci. Jedinej problémek je to, že když už je prázdnej, trochu mi leze nahoru když jedu sjezd. Ale tuto nevýhodu výhody převálcujou. Už bych neměnil. Mam Camelbak Rogue.

      0 0
      • Rici  

        Rogue nebo Siren mam preve vyhlidle.

        0 0
        • Brouk_Pytlik  

          No já šel do Rogue právě proto, že nemá moc kapes zbytečnejch, ale jen na malou pumpu, mobil a klíče popř. malý nářadí. Objem 2 litry – to sou 4 bidony, vyžahnu to na tréninku jak nic. Ale Camel je zas dost drahej, stál mě tušim 2 tisíce. Viděl jsem i Mighty a ty stojej polovinu. Ale zas do rezervoáru nestrčim ruku, na to je Camel dobrej.

          0 0
          • cabbage  

            camel je lepsi na delsi trate na ty kratky vozim bidon, kdyz uz kupovat camel tak je lepsi 3l(i to je nekdy malo) -plneni na zavode zdrzi

            0 0
          • Twisp  

            Ted sly ceny hodne dolu. Takovyho rogue jako mam ja sezenes za 1300,– negde v eshopu.

            0 0
      • Coyote  

        To, že camel se po upití obsahu na zádech trochu pohybuje, je jasný, protože se zmenšením jeho objemu vznikne vůle v popruzích. Pak stačí jen všechny (u některých modelů oba) popruhy trochu přitáhnout a je po problému.

        0 0
    • JJ  

      A kdo poradi nakej malej batutzek na camela. Tak kolem 5 litru. Vakl mam, ale muj dezter transalpine je na odpoledne moc velkej. Co ten novej Ultralight od Doldy?

      0 0
      • enjoy  

        vakl mam taky a ne jenom jeden:-)

        0 0
      • JJ  

        Fakt super preklepy:) Ale vakl v kolenou uz mam taky:(

        0 0
      • jakub  

        joo doldy doporucuju

        0 0
      • Milann  

        Hoj! Presne tenhle problem jsem resil taky. Hodne jsem se bal, co udela batoh a co spoceny zada. Ted bych uz nemenil! Zlatej vak! Koupil jsem samotnej vak (cca 700Kc i se stetkou do hadicky) a k tomu batoh Treksport Liqidator (http://www.treksport.sk/index.php?…) Vak je nastavitelnej a max. na 3,5l. Budu ho vyuzivat i do hor do baglu misto termosky (lze u nej misto zatky s hadickou dat jen samotnou zatku). Navic z obycejny alumatky za cca 100Kc lze na nej udelat termotasku a ze zkusenosti jinych pry tepla voda vydrzi i celej den…

        0 0
    • lubos  

      Jak ktery, ale pokud je dobre udelany tak neni neprijemny. Spis chrani zada pred neprijemnym vetrem. Rozdil ve vaze , jestli na zadech, nebo dolu, podle mne je, ale krome slapani ze sedla je to zatim muj subjektivni dojem. Vyhoda je jeste, ze ti nevylitne flaska pri sjezdu :). Velka vyhoda je moznost pit pravidelneji a mnohem, mnohem bezpecneji. Lepe receno, pit muzes aniz bys pouzil ruce. A pravidelnejsi piti je dulezite. Dalsi vyhoda, kdyz spadnes, camelbak, pokud je v nem voda tak ti chrani zada, jako bys mel airbag. Zajimave je, ze camelbak zrovna uvadi, ze jejich vak naplnen vodou vydrzi projeti osobniho auta. Zajimave. Dalsi vyhoda co me napadla, v zime podstatne dele vydrzi voda tepla, a v lete chladna. Docela funguje izolace. Jedine ta trubicka ne. Moje zkusenosti jsou s Camelbak Mule. Je ale pomerne tezky, sam osobe vazi kolem 700g. Na druhe strane, ma hodne prostoru na ruzne veci a moznost narvat 3l vody. Na popruhu vozim fotak, sprej, malinoku tasticku … 2 flasky a 2 normalni duralove kosiky vazi dohromady 300g. Nevyhody .. kdyz mam napratanej vak + 3l vody, tak me v stoupani boli zada. Docela dost. Takze chce to posilovat brusni svaly. Dalsi nevyhoda, trochu vic casu zabere naplneni vodou, pokud tankujes na maratonu. Ale neni to nic hroznyho pokud nejsi zavodnik :) bez camelbaku bych uz nemohl vyjet, je to jako bez bryli :-))

      0 0
    • Lukster  

      Máte někdo zkušenosti s Camelbakem Lobo? Mně připadá velikostí a celkovým tvarem jako docela šikovný, ne tak obrovský jako např. Mule. Jen nedokážu posoudit kolik věcí se do něj mimo vaku vejde…Lukster

      0 0
      • tutite  

        přesně tohlencto sem řešil. LOBO nebo MULE. Nakonec vyhrál MULE, a to pro více prostoru /lépe prostor navíc a nic v něm než když Ti chybí a nemáš kam narvat šustku, delší dres, atd./ Navíc, MULE má lepší větrací systém v kontaktu se zády než LOBO. A co se rezervoáru týče, 3 l versus 2 l, výhodu vidím v tom větším, určitě jej nebudu rvat na maximum, tak 2,5 l aby byl pohodlný, zatímco 1,5 l v LOBO mi přijde málo. Jen názor.

        0 0
      • lubos  

        Tez jsem se rozhodoval mezi. Vyhral Mule, pac tam narvu vic veci.

        0 0
        • martt  

          ako casto to umyvas?

          Fakt je s tym tolko prace ako tu mnohi popisuju? Savo atd… Flasku strcim obcas do umyvacky riadu a je to vybavene.

          Predavaju sa nahradne diely? Niekto tu chcel lepit vak. To je ten igelitovy sacok taky drahy? Neda sa kupit rezervny za par korun?

          Rozmyslam ze si to kupim. Ak by sa to ale malo znicit ak v tom zabudnem tyzden caj alebo limonadu, tak na to radsej rovno zabudnem.

          0 0
          • MARIN  

            Neni s tim tolik prace jen to chce jednou za cas poradne vycistit(vcetne hadicky a naustku) stejne jako bidon. Jinak to po kazdem pouziti jen poradne vyplachnu, vytru dosucha a s lozenym"necim" to necham at to vetra. Rezervoar rozhodne neni z igelitu a jentak le´hce ho neprotrhnes. Nahradni dily neni problem sehnat alespon v pripade Camelbak (www.progresscycle.cz – dovozce a sezenez i levneji na nekterych i-shopech). Novy rezervoar (Camelbak) ale neni zrovna nejlevnejsi tusim 600–900,– podle velikosti. Tim ze v tom zapomenes tyden caj nebo limonadu to neznicis ale urcite to budes muset pak poradne vymit ale to bidon snad taky :)

            0 0
            • davevi  

              ahoj, nevim ale vozit v kejmlu caj ci limonadu je hrozny. Osobnbne vozim vodu a to je pak bez jakychkoliv problemu :-))) Jinak staci fakt proplachnout a nechat vyschnout.

              0 0
          • Pazi  

            Problemy s umyvanim nie su vobec ziadne. Ja vak vyberiem, trikrat naplnim horucou vodou z vodovodu, necham vytiect cez hadicku (naustok odpojim a umyvam zvlast, nechce sa mi stale ho drzat otvoreny). Potom strcim dovnutra ruku s bavlnenou utierkou, co sa da vyutieram a zavesim ho tak, aby nebol zlepeny a aby hadicka bola natiahnuta zvislo otvorom hore. Tym sa zabrani tomu aby tam ostala nejaka tekutina, ktora by mohla zatuchnut. Dovnutra sa dava drahe originalne ramienko alebo stocena umelohmotna podlozka, ktora sa dava do drezu alebo vytvarovane drotene ramienko z cistiarne, ja davam stocenu utierku. Zaklad je, aby sa zvysky vody mohli volne odparit. Savo, chloramin a pod. sa pouzivaju az ked tam pitie nechas ten tyzden stat. To je to iste ako u bidonov. Ja som ale tento problem este nemal a bezne umyvam vak az na druhy den. Vak sa da kupit aj samostatne, myslim, ze do 1000 Sk. Ja som chcel Camelbak kvoli tomu, ze donho strcim ruku a tym je jednoduchsia udrzba. Zaver: cele umyvanie mi trva asi 5 minut, z coho najviac casu zaberie pomale vypustanie vody cez hadicku.

            0 0
          • lubos  

            Moc nie, ale ak, tak staci vopacht dnu ruku a vytriet to niecim. Povlak vznika z pouzitia iontakov, ale umyt a to da velmi lahko. Vak stoji co som pozeral v Kaktuse 900,– sk. Je drahy, ale mal by dost vydrzat. Existuju aj vaky od inych vyrobcov, ale o moc lacnejsie neviem ci su. Caj do vaku je podla navodu zakazane pouzivat. Neviem preco .. ale ja caj nevozim. Ale znicit by to vak nemalo :) Podla mna je camelovsky vak odolnejsi ako normalna cykloflaska.

            0 0
            • Pazi  

              To s tym cajom neviem, ale bezne som ho tam, ked bolo chladnejsie, daval. Mozno je to kvoli tomu, aby sa tam nedaval cerstvy, po uvareni. Ale ja bezne zarabam tak, ze zarobim 1,5 l studeneho a dolejem cerstvo prevarenou vodou priamo do vaku, aby bolo pitie prijemne vlazne (samozrejme len v zime).

              0 0
      • Jane  

        Mám Lobo 2003. Líbil se mi víc než Rogue a Mule se mně zdál už hodně velký. Bydlím v Brně, takže počasí je stálé v podstatě po celý den a oblečení s sebou netahám. Kdybych bydlela někde v Jeseníkách asi bych dala přednost většímu Mule, ale nebydlím, a tak vyhrál Lobo. V něm vozím 2 duše, pumpičku, mobil, klíče, montpáky, imbusy, lepení, jídlo – 2 krajíce chleba…

        0 0
      • Meesha  

        Mam taky MULE, a sem 100% spokojenej. Myslim, ze jedina vyhoda v Lobu je moznost plneni bez vyndani vaku.

        0 0
        • lubos  

          To zni zajimave. Budu muset proverit. Mozna se mi bude hodit.

          0 0
    • RUMcajs  

      Třeba bunny hop se dělá lépe s lehčím kolem. Velkou výhodu kejmlu spatřuju v ochraně zad a taky v teplotní stálosti nápoje. Navíc kostky ledu v kemlu nedělají takový rámus jako v bidonech.

      0 0
    • MARIN  

      Bidon beru jen na silnici a na 1–1,5h svihy v terenu jinak beru Camelbak a v lete i na silnici. Mam starsi Hadrapak Delta a ted jsem poridil Camelbak Rogue. Camelbak sedi na zadech o moc lepe. Jinak mit kolo o vic jak 1,5kg (2×0,5l bidon+2kosik+na­radi+rezerva+ny­tovac+montpaky+pod­sedlova brasna) tezsi je dost znatelny rozdil. Pro me je lepsi to mit vsechno na zadech. Potim se urcite na zadech vic ale jelikoz se i tak potim hodne nevadi mi to. Nekomu ale batoh a zadech proste vadi – chce to zvyk

      0 0
      • robin!1  

        Není váha taková, že po hodině bolí na silničce zadek k nevydržení ( ty 3kg zadek pozná )? Mám jeden košík a vozím 0,9l a je to jen na 1,5h. Jezdit s plným batohem, který má 10kg to je na silničce peklo. S Camelbak snad ne?!

        0 0
        • MARIN  

          Na silnicni trenink vozim v Camelu jen piti a ostatni veci(naradi+re­zerva+nytovac+mon­tpaky) mam v brasnicce pod sedlem. Do terenu jezdim stejne pokud neni blato to pak stejne jako pri MTB maratonech vozim vsechno v Camelu a v dresu a rozhodne me zadek neboli proto ze bych mel vetsi vahu na zadech navic ta vaha tim jak pijes se porad zmensuje :)

          Jezsit s 10kg baglem je ale jinak opravdu peklo

          0 0
        • lubos  

          Zadek nevim, ale zada ano :( Plne nalozen mam 5.5kg, a je to dost znat. Ale bezne asi 3kg, a je to ok. 10kg bych ale nechtel ani omylem :)

          0 0
    • Daf  

      No ja mam zkusenost s prechodem na camela a i zpet od camela na flasky. Pominu-li pakarny s vymejvanim a susenim camelu tak mi nejvic vadi v situacich kdy bolej zada, nebo zadek to bych ho nejradsi zahodil. To je na zavode nesnesitelny a ja ted vozim flasky. Camela jsem ale uplne nezavrhnul a pouzivam ho nadale treba o dovoleny kdyz potrebuju vzit fotak a vic veci. Zpocena zada nejsou problem, ale protoze treba vozim tepak tak me obcas tlacila sponka od hrudaku kterou jsem mel na zadech. Pokud je camel vetsi nedaji ce vozit veci v kapsach u dresu, nebo je do nich spatnej pristup. Je to dobra vec, ale aspon pro me je na zavody nepouzitelnej.

      0 0
    • pedrod  

      Camel – pro me na bajku vyhod mnoho, napr. u flasky mi vadi pit ze zabahneneho naustku, manipulace v technictejsim terenu atd. Nevyhody hrbu uz mnozi prede mnou zminili a nejsou pro mne tak rozhodujici. Mam camelbak Mule a na celodenni tury jsem byl s nim spokojen, ale je az trochu moc velky pro kratsi jizdy a na maratony, tak jsem si dopral luxus a poridil druhy mensi – Rogue, myslim, ze stal v kamennem obchode pres 1300, to se mi nezda tak moc. Je to novejsi model s velkou dirou na vymyvani a je celkove uz dost na urovni, jsem spokojen. Na zadech o nem ani nevim. Jakozto turista :-)) bych do flasek na bajku uz nesel. Kolo chci mit co nejlehci.

      0 0
      • lubos  

        Taky uvazuju o mensim a lehcim … na zavody/maratony.

        0 0
        • Pazi  

          Mam Rogue a nic mi nechyba. 2 l pitia, pumpa, nejake gely a tycinky, mobil a kluce sa do toho zmestia. Naradie a dusu vozim pod sedlom a ak potrebujem este nieco, dam to do dresu.

          0 0
          • lubos  

            Podsedlovu kapsicku som zrusil. Daleko lepsie je to vozit v tom batohu. Btw, ten Rogue ma zapinaci pas aj dole aj hore ? Alebo len jeden ?

            0 0
            • MARIN  

              jen hrudni (horni) ale bohate staci. pri spravnem nastaveni popruhu na zadech neposkakuje

              0 0
              • Pazi  

                Presne tak

                0 0
              • lubos  

                Jak komu. Kdybych ho na MULE nemel, tak ho zahodim pri nejblizsi popelnici.

                0 0
                • MARIN  

                  Jo ale rec byla o ROGUE :) Je jasny ze kdyz je batoh vetsi jako v pripade MULE a nacpe se je uz potreba i popruhu pes bricho

                  0 0
                  • lubos  

                    Ja vim, ale zatim jsem presvecen i v pripade Rogue, ze by mi to vadilo. Ale neskousel jsem, tudiz je to jenom muj subj. nazor :)

                    0 0
    • Jenda  

      jo camelbak je super, k flaskam se uz vracim jen vyjimecne, jedniny co me vadi ze mam daleko horsi kontrolu kolik mi jeste v nem zbyva, to je preci jenom u flasky jednodussi:-)

      0 0
      • lubos  

        Jo, to sedi. Chtelo by to nejakej meric prutoku na pred naustek.

        0 0
    • Pietro  

      Toto tema me taky docela zajima. Nasel jsem toto: http://japko.velointest.cz/…n/camel1.htm

      0 0
    • Hrabě  

      Taky vybírám něco na záda a našel jsem povedený batůžek ve velikosti M.U.L.E. od značky Source vagabond systems a jako jednu z výhod vidím odepnutí předního úložného prostoru pro kratší švihy. Našel jsem ho v Hudy sportu a dnes se jdu na něj podívat http://www.hudy.cz/det.asp?…

      0 0
    • zirecek  

      taky me zajima tohle tema, ale jeste tu nebyla zminena jedna vec: Kdyz jedu delsi svih → dve flasky, vzdycky si delam dva odlisne napoje (iontak/caj, iontak/stava, stava/caj apod.). Coz by mi u Camelu aj vadilo jet cely svih/zavod na iontak… Zbytek ok.

      0 0
      • lubos  

        Noo, takova pozitivni a negativni komora … :-)) .. jinak technicky by se to mozna dalo udelat, koupit dva mensi vaky a narvat je do vacsiho. Dva vaky, dve haciky. Pripadne zajet do baumaxu a nakoupit adaptery na hadice, spojit oba do jedne a prepinat :-))

        0 0
      • Pá-dlista1  

        Trek vyrabi batoh s dvema vaky a muzes si primo u huby prepinat, vypinat nebo smesovat napoje. MOC je 1990,–.

        0 0
    • Pavlos  

      sice je to trosku off ale ja to tady dat musim:) http://www.splachovac.cz/index.php?…

      0 0
      • enjoy  

        musis umrit.ale jinak,tohle bych asi do svyho kosiku necpal:-)

        0 0
    • lubos  

      ve Velu 5/04 je ted zajimavy clanek na temu hrb vs. lahev. Plus prehled a test.

      0 0
    •  

      už loni jsem definitivně opustil vak na vodu ač batoh stále vozím. To plnění, nandávání a vyndávání spojený s čištěním mě přestalo bavit. Do batohu si dám litrovou turistickou flašu a doplňuju průběžne prázdnej bidon a pohoda džes

      0 0
      • jaja01  

        kdyz pominu to, ze jsi vykopal tema po 13! letech, pak si neodpustim okomentovat to, ze takto prichazis o jednu z velkych vyhod camelbacku – hadice a moznosti pohodlne doplnovat tekutiny prakticky kdykoliv pri jizde

        mimochodem naplneni flasky a bidonu a ulozeni do baglu mi prijde logisticky prakticky stejne, jako naplneni a vlozeni vaku ;-)

        0 0
        •  

          děkuji že po patnácti letech vození velblouda mi někdo poradil o jakou výhody jsem se připravil, zkusím svůj postoj ještě dodatečně přehodnotit a popřemýšlet o tom:-)

          0 0
          • jaja01  

            rad jsem pomohl, drzim palce :-P

            0 0
          • MlokCZ  

            Jak jsem psal vedel, tak jsem před 2–3 lety taky po mnoha letech vození vaku ho vozit přestal a to zcela (ale jak tam píšu, tak se snažím maximálně snížit hmotnost batohu, takže většinou ani žádnou vodu v batohu nevezu a nepamatuju, že bych navíc vezl více než 0,5l petku v batohu – vždy mám ale pro trasu zkontrolováno, že je kde doplnit a dané množství pití bude stačit).

            Snažší pití z vaku mi ale po přechodu jen na láhve nějaký čas dost chybělo (těžký batoh mi ale vadí daleko více, takže není už co řešit).

            0 0
            •  

              na krátkej švih mě stačí 0,7l flaška, párkrát do roka jedu něco delšího a tam tu litrovku v baťohu využiju na doplnění, vůbec mi tam nepřekáží ani se tam nějak nemrmlá bo to mám vystlaný nějakým tím kusem oblečení. Velikost batohu vozím nejvíc tento http://www.ferrino.cz/…zephyr-12-3/

              0 0
        • TeryPV  

          Dobrá hrobařina :D Tak já na delší trasy vozím oboje, flašku mám na vodu ze studánek :)

          0 0
          • jaja01  

            ja taky vozim porad oboje (jen v zime si vystacim s 0,7 flaskou) a v bidonu mam iontak, v camelu cistou vodu, prave kvuli udrzbe, staci vyplachnout a nechat vyschnout, zadne houby nepestuji

            0 0
      • Smazaný účet  

        taky jsem vak přestal vozit…

        vozíval jsem ho na dlouhé MTB závody, v terénu když není klidná pasáž na napití je to fajn…na vyjížďkách je mi jedno, že si přibrzdím a flašky se líp udržují a plní ze studánek

        joo, naposled jsem vak používal ve vojenském batohu během dovolené v MNE natěžko…a když je ultra vedro a mám běhat celej den na střelnici, tak si ho dám na vestu…ale na kole už fakt nee

        0 0
    • novas752  

      Tak do dnešního vedérka 2kg ledu zalitý litrem vychlazenýho ionťáku – bylo to studený ještě po 4 hodinách od naplnění, vlažný další hodinu a půl.

      Takže za mě je dilema bidony vs Camelbak celkem jednoznačný.

      0 0
      • snas89  

        Přesně tak..jednozančně bidon:)

        0 0
        • jIrI___  

          +1. Pro mě osobně není nic horšího, než když uřícený do sebe začnu lít studené pití. Nejvíc mě vždy osvěží teplý silně slazený mátový čaj. V bidonu a panujícím počasí je výhoda, že i po dvou hodinách je stále vlažný :)

          0 0
          • novas752  

            To se právě musí jen tak ucucávat co 5–10 minut a nechat ohřát v puse, tim se člověk krásně ochladí. Včera jsem vypil 3 litry studený + pivo, minulej týden na podobnou kratší trasu 4 a půl zteplalý + 2 piva.

            0 0
          • Japhy  

            Je fajn si ověřit že něco dělám dobře. Například tím, že to dělám obráceně jak ty. Například slazení čaje, požívání alkoholických nápojů během jízdy nebo plánování domácího cashflow. :-)

            0 0
        • novas752  

          Jojo, je takovej modrej, měkkej a strká se do něj hadička…

          V zimě vydrží teplá voda v bidonu 3× míň tak schválně někdy zkusim jak je na tom studená. Moc tomu nedávám.

          0 0
      • mr.antik  

        mně teda termoregulace funguje rozhodně líp než když na sobě žádnej bágl nemám.

        0 0
        • Tencovozikmin  

          Ale ten pocit,kdyz ti pot steka mezi pulkama :-)

          0 0
        • novas752  

          No jo, ale ověš si bajka 3 litrovejma nebo šesti půllitrovejma bidonama a nějak zařiď ať to vydrží studený stejně dlouho…

          Navíc je tam ještě ta výhoda že můžeš pít a nemusíš si přitom držet flašku u úst.

          0 0
          • MlokCZ  

            Základem je dobře plánovat trasu, abys takovej šílenej náklad nemusel vozit vůbec.

            Vak jsem kdysi taky vozil, možnost mít déle studené pití je sice příjemné (nikdy jsem ale nešel extrémem dávat do toho led a mít to úplně ledové), ale oproti tomu zbytečná přidaná hmotnost na zádech je akorát děsný opruz.

            A když se vozí pití ve vaku málo, aby to nebylo tak těžké, tak to pak ani už moc dlouho studené nevydrží.

            Horka snáším oproti ostatním velmi dobře, takže jsem vždy jezdil ať byla v ČR horka jakákoliv. Lehce nepříjemné to pro mě začíná být až když teplota vzduchu po delší dobu překračuje teplotu těla a dostane se to do stádia, že už nechceš jet rychleji, protože pak je ještě větší horko než když jedeš pomalu nebo stojíš. To se ale u nás moc často nestává.

            A běžně jsem odjezdil opravdu hodně celodenních vyjížděk typu 100km/2000m+ na jedinou láhev a vak už tak nevozím více let. A nebylo to stylem jIrI, že nepiju. Vždy jsem pil hodně, takže za takový den ve vedrech (co bylo v minulých letech hodně dnů s teplotou 35+) klidně 6–7l pití. A příjemně studeného se vždy po cestě najde dost.

            Hodně pití ve vaku jsem naposledy vezl na Sardinii a to už je 7 let zpátky. Tam nebylo vyhnutí, když jsem jel několikrát i sám a trasa zcela mimo civilizace a k tomu vedra větší než u nás. To jsem pak nuceně vezl 3l ve vaku a k tomu ještě i láhve na rámu.

            To, že můžeš pít bez toho, abys vzal do ruky láhev se mi ze začátku líbilo, ale pak jsem zjistil, že je to pro mě vlastně nevýhoda. Pil jsem tak až příliš a občas se dostal do fáze ve vedrech, že jsem pil víc než tělo zvládá zpracovávat.

            0 0
            • novas752  

              No jo, jenže do toho batohu si pěkně namíchám osvědčenou kombinaci do horka: ionťák cca 60g + magnesie + ten led a následujících 5–6 hodin vůbec nemusim řešit kde získám pití a případně co to bude zač. Spoléhat na nějaký krámky a hospůdky po vesnicích každou 1–2h mi přijde značně nekomfortní, nehledě na to že bych si zbytečně zajížděl a místo včerejšího Tour de Hřebeny by to bylo Tour de nejbližší vesnice.

              No a taky do svýho kola nenarvu víc než jeden půllitrovej bidon :) čímž jakékoliv úvahy o ježdění bez batohu padaj, protože to je fakt zoufale málo.

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak ono to je jak na kterém hřebenu. Třeba když jezdím z Železné Rudy do Plzně, tak je hned slušné posezení po vyjetí prvního velkého kopce na začátku hřebene na Pancíři a dále po cestě toho je všude také dost.

                5–6 hodin bych v kuse nejel tak jako tak. Nezávodím, takže nevidím jediný důvod, proč bych si nedal pořádné jídlo po cestě a vozil sebou nějaké náhrady typu tyčinky (vozím jednu rezervní pro strýčka příhodu a stává se mi, že ji po pár měsících nesním a vyměním preventivně za novou).

                A právě plánování tras není jen o samotné trase, ale také o tom, že víš, kde jsou jaké možnosti jídla a pití. Tedy žádné spoléhání na náhodu co zrovna potkáš.

                Lehce problematické to může být pouze v oblasti, kde jsi poprvé a civilizace je tam minimum a k tomu ještě málo dostupných informací (to byl příklad té Sardinie, ale i tam jen pro některé oblasti). Ale to se mi v ČR běžně nestává, jezdíme vždy do nějakých kopců a to jsem byl téměř všude a v těch oblíbených už hodněkrát.

                Do rámu se mi vejde na fullu také jen jedna láhev, ale aspoň i větší (vozím 0,75l největší která ještě opravdu dobře drží v dobrém košíku).

                A je pár tras, které jezdíme i opakovaně, kde to nestačí. Tam ale vždy vím, tak akorát kolik potřebuju navíc, takže pak přidám do batohu třeba jen 0,2–0,5l ať je to co nejelhčí).

                A vždy mám i nouzové alternativy, kdyby náhodou něco nevyšlo (hospoda/obchod/stu­dánka), kde to vždy běžně funguje.

                A za posledních 10 let nepamatuju jedinou situaci, kdy bych dojížděl dehytratovaný s nedostatkem pití. A vynucenou změnu trasy mimo původní plán z důvodu nedostatku pití si také nevybavuju žádnou.

                0 0
                • novas752  

                  No vidiš, já si vezmu pití ssebou, normální jídlo taky – klasickej rohlik šunka, sýr, salát a k tomu třeba rajče a nějaký sušenky, v batohu u tý vody to vydrží studený a vůbec mě nezajímá kde je jaká možnost občerstvení. Ke konci vejletu zastávka U Paviána na jedno a nazdar. Taky nezávodim tak nemám problém ssebou táhnout néjaký ty 3kg navíc. Ve výsledku mi to možná ušetří víc energie než zbytečně někam sjíždět a pak najíždět každou chvíli zase zpátky do lesa.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Před 20 lety (tzn. cca v tvém věku) jsem to tak provozoval taky včetně podobného jídla. Ono se vše s věkem vyvíjí. Tím nechci říct, že je něco z toho špatně nebo dobře a každý ať se zařídí, jak mu to vyhovuje.

                    Myslím věci typu, že před 20 lety mi +3kg navíc v batohu také ještě vůbec nevadilo a teď už hodně, stejně tak jsem s postupem let měnil i trochu posed, atd.

                    K tomu je to také o pojetí ježdění a kolik je času a jak do toho vstoupí děti. Teď to ježdění (celodenní víkendové akce nebo na dovolené) mám i výrazně více jako společenskou záležitost, tak si rád posedím s ostatními během vyjížďky (tedy není to nikdy jen zajížďka pro doplnění pití, ani to nikdy nemám plánované tak, že by se muselo vyloženě jen někam sjet zbytečně a vracet se třeba zpět na hřeben – to by byla hodně špatně naplánovaná trasa), protože na to jindy není čas (už je úspěchem, když se najde čas na tu samotnou celodenní akci) a mimo to jezdím převážně sám cesty do/z práce pro šetření času.

                    A také s věkem jsem čím dál pohodlnější než dříve. To nemusí platit pro každého, ale je to poměrně časté.

                    0 0
                    • Petulda  

                      O věku to v obecné rovině není, je to o člověku a jeho potřebách, preferencích.

                      Já jsem taky zpohodlněl a proto si věci vozím rád s sebou (pití ve vaku, na kratší výlety ovoce + tyčinku, na delší ovoce + housku se šunkou, sýrem, rajčetem, salátem nebo něco podobnýho). Pokud se na cestě vyskytne hospůdka a je zrovna hlad a chuť se tam zastavit, nepohrdám :-). Ale stejně jako před těma dvaceti lety mi svačina pořád chutná nejvíc na nějaký vyhlídce, hezkym palouku, u rybníka nebo prostě kdekoliv v přírodě. Po hospodách a restauracích jím často, tak proč i na kole :-)?

                      0 0
            • Petulda  

              Taky si neumím představit plánovat trasu podle míst, kde je k dispozici voda (ať už obchody nebo potůčky/studánky). Rád a často jezdím v neznámém a podle chuti (bez předem vybraný pevný trasy) a tam je takový přístup nerealizovatel­ný.Piju, když chci a nedostávám se do situací, že pití dojde a já nevím kde a kdy jej naberu.

              0 0
              • mr.antik  

                Tak pokdu vim, že je sedmička nestačí a že je rizkiko že nedoberu (což teď v suchu je bohužel celkem často), tak si ten bágl vezmu, je to nutné zlo, ale teplotu vody 0 stupňů fakt nevyhleádávám, je to na pití nesmysl.

                0 0
              • mr.antik  

                Tak pokdu vim, že je sedmička nestačí a že je rizkiko že nedoberu (což teď v suchu je bohužel celkem často), tak si ten bágl vezmu, je to nutné zlo, ale teplotu vody 0 stupňů fakt nevyhleádávám, je to na pití nesmysl.

                0 0
        • Petulda  

          Já s báglem nepozoruju žádnej rozdíl, resp. podobný prkotiny neřeším. Pokud se potím, potím se s báglem i bez něj.

          0 0
          • Lišák  

            Mám to stejně. Na bajku do lesa vozím batoh, kde mám (snad) všechno na případné opravy, abych vždycky nějak dojel + vak s vodou. Na silničce vozím je podsedlovku s duší, lepením a dva inbusáky, protože na silnici si vždycky můžu zavolat někoho pro odvoz. Vodu v bidonech.

            Necítím rozdíl v pocení.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.