• MattsSpeed

    Cau, zaujimalo by ma ako na tom ste a ako to riesite. Toho roku mam zaujimavu bilanciu. 2× som volal sanitku (1. motorka-auto, 2 cyklista-auto). Raz som to videl in real na Kralovy sumavy a pekne to nebolo… a minuly tyzden sa na Ladronke zrazili dvaja in-line-isti. Jeden taky namakany s holkou co sa to ucila, vletela mu v protismere do cesty a nasledne praskla hlavou o obruvnik… takze: viete ko poskytnut prvu pomoc? viete ako reagovat v takej situacii, co robit? mate za sebou nejake kurzy? Dik

    0 0
    • Lance  

      stydim se za to,ale nevim nic,nehlede na to,ze nesnasim pohled na krev opravdickou

      0 0
      • MattsSpeed  

        :-) tak to ja som sa tej holke snazil vytiahnut jazyk bo dajak divne chrcala a krical: doktooor pomoc doktooor, a prislo mi dost blbo, teda aj teraz ked si na to spomeniem… sanitke to trvalo tak 10min, ale tusim som stratil 5rokov zivota…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Teoreticky vzato mam dva kurzy prvni pomoci, na řidičák by člověk měl taky něco vědět. Ale jak bych se choval, to fak nevim. Zatím jsem nikomu sanitku volat nemusel. Naopak jí volali ke mně a přišlo mi, že já sám jsem byl nejklidnější a asi nejlíp věděl co mi vlastně je. Ale dyby šlo o někoho jinýho, tak fak nevim. Jsem pouze teoretik… :o)

      0 0
      • MattsSpeed  

        to chovani… myslel som, ze ci by si v takej situacii vedel, co mas urobit, co najsko, co skontrolovat, ako stabilizovat,co mozes, a no nie, aby si este viac neublizil. Zakldy (predpokaldam) by mal vediet kazdy… ja som vlastne tiez len teoretik a dost ma to sere, pretoze ked pride na vec tak neviem co mam robit… a po bitke je kazdy generel :-)

        0 0
    • wbiker  

      Připojím dotaz, nevíte, jestli něaké kurzy první pomoci pořádá 4ervený kříž, nebo někdo podobný? Abych řekl pravdu, ještě nedávno jsme to probírali ve škole a měsíc nato jsem zjistil, že teorie je úplně nanic, když si nejsem jistej, co všechno můžu udělat tak, abych tomu zraněnému ještě nepřitížil.

      0 0
      • blue  

        hodne tezky napsat do prohlizece http://www.cck.cz

        0 0
      • náčelník  

        Kamarádova desetiletá dcera chodí do zdravotnického kroužku a letos byla už podruhé na nějakém táboru-kursu od Červeného kříže.

        0 0
      • Lister  

        Pokud nemáš podezření na zlomenou pátěř tak dělej co chceš hlavně nejdřív zavolej záchranku a pak se ho snaž nějak udržet při životě. Do krvácející rány prsty, při resuscitace se nelekej zlomených žeber – to se dá spravit ale poškozený mozek nerozdýcháš. Mám za sebou 2 kurzy jako plavčík – tam jsme museli 5 minut dýchat do panáka a není to prdel, fakt to dá zabrat. Pak ještě zkouška první pomoci ve škole.

        Nevím jak jsou na tom ostatní, ale já jsem mnohem nervoznější když mě z podobných věcí má někdo zkoušet, než když to mám aplikovat. Při zkoušení se ptají na spostu ptákovin, ale v realitě stačí zapnout selský rozum a to bohatě stačí.

        0 0
        • wbiker  

          Ale jak poznáš, jestli máš mít podezření na poškození páteře? Už je to nějaký čas, jsem na chodníku viděl ležet paní (už u ní nějací lidé byli), měla jenom ruku od krve, ale jak poznáš, jestli se jí nestalo něco horšího? Abych řekl pravdu, děsím se okamžiku, kdy se budu muset takhle rozhodnout. Jinak v USA prý lidé zásadně první pomoc neposkytují, protože kdyby postiženého nějak nevědomky zranili v dobré vůli mu pomoct, požkozený ho s klidným srdcem ještě zažaluje.:-)

          0 0
          • Lister  

            Upřímě to nepoznáš. jde o to podezření. Pokud máš z mechanismu úrazu podezření, že tam je poškozená páteř tak s ním nehýbat – samozřejmě za předpokladu, že je oběhově a dechově stabilní. Pokud není tak zahájít patřičná opatření i za cenu manipulování s tělem.

            0 0
          • Smazaný účet  

            V autoškole nám při tom extrakrátkym kurzu řikal chlap ze záchranky, že mezi lidmama je z toho „poškození páteře“ příliš velká hysterie. Že už zažil že lidi nechali chlapa vykrvácet v sedačce, páč se s nim báli pohnout (co kdyby měl poškozenou páteř?). Zásadní je udržet životní funkce. A pokud s nim nebudeš chtít moc hejbat, tak musíš aspoň zjistit esli nemá nějaký zranění na tý straně kterou nevidíš – bude ležet na zádech, ty ho tak necháš a on tam bude mít zabodlou větev…

            0 0
    • Eila  

      kurzy dela červený kriz a dokonce i sama pohotovost, nekde jsem myslim zaslechla ze zachranari neco poradaji. ja mela super kurz ve skole a pak jeste na zbrojaku, jinak je dobry znat par zakladnich veci a jak zavolas zachranku tak ti do telefonu bude rikat sestra na lince co mas delat..

      0 0
      • MattsSpeed  

        no v podstate uz ako tak vycvyceny v tomto smere som, skor ma zaujimalo ci si to ludia uvedomuju ze sa nieco moze stat, resp. ze si vydu s kamosmi na bajk a niekto to dost nestastne polozi a bude to tazka minut. Ale vyvoleni su podla vsetkeho lepsia tema :-)

        0 0
    • scret  

      kurzy porada CCK a v nekterejch mestech i treba Vodni zachranna sluzba.Anebo nekde primo lidi ze „zachranky“

      Mam na to diplom a pak i kurs pro palvciky,takze doufam ze pomoct bych umel,ikdyz bohuzel mohou se vyskytnout situace kdy bez vybaveni neudelas lautr nic:(

      Ale pri jedny bikovy akci si muj kamos zlomil pri drzkopadu klicni kost a ja mu nemohl tak minutu ani pomoct protoze jsem se hrozne rezal:)

      0 0
    • 7LK  

      A související otázka – co vozíte za zdravotnický materiál sebou? Jen náplast nebo i něco víc? Já dneska koupil nové lékárny do aut a protože ty „staré“ ještě nejsou zcela prošlé tak bych z nich něco vybral. Vzhledem k tomu, že jezdím hlavně mimo civilizaci tak by to možná nebylo od věci.

      0 0
      • mosquito  

        vozim sebou malou krabicku (KPZ .. zvyk z mladi) je tam obvaz, naplast, spagat – rekl bych ze nejdulezitejsi je asi ten spagat na zastaveni krvaceni nebo pri zlomeninach, obvaz a naplast jsou spis kosmeticka zalezitost .. nebo kdybych chtel sbalit nejakou cyklistiku s odrenym kolinkem :)))

        0 0
      • MattsSpeed  

        jo nosim, kupil som taky firs aid packet, akurat ze uz je cas kupit ho znova, nejak sa pouzil… :-) obvaz, naplast, rukavice, rusko, termoigelit, betadine, gaza.

        0 0
      • kolombo  

        Vyskládal jsem si docela slušně vybavenou lékárničku, obvazy tedy čerpám prošlé z autolékárničky, ale expirace je nepodstatná, pokud jde o vážnou situaci. A drobnosti, jako gumové rukavice, dezinfekci a pod. hravě dokoupíš v lékárně za pár Kč. Mám to trvale v batohu, je to vlastně hlavní důvod, proč trvale jezdím s batohem …

        0 0
      • Meesha  

        dusi

        0 0
    • mosquito  

      kurzy jsou jedna vec (byl sem 2× na CCK v ramci autoskoly), videt nekoho kdo pomaha v praxi vec druha a dokazat pomoc sam je vec asi uplne jina, verim tomu ze bych byl schopnej pomoct – teorii zvladam, ale po te by jeste museli krisit me – takze kdyby tam nekdo prisel a tvaril se schopneji tak ho rad pustim …

      0 0
    • rb  

      Páč sem na civilce vozil zemřelé(nejen),dos­tal jsem „důvěru“ i v práci jako zdravotník (argument nadřízeného byl „vozils mrtvoly,vozil,budeš zdravotník“)takže mám několik kurzů za sebou,v praxi naštěstí zkušenost žádná a doufám,že dlouho žádná nebude.

      0 0
    • Matts.  

      S týmto problém nemám, dva roky na vojne ako zdravo?ák, tam zažiješ všelijaké veci. Keď som držal chalana s prestrelenou hlavou – ruky od mozgu a krvi, jednému drbla v papuli pyropatrona, tak mu zostali len dve horné sedmičky a miesto huby mal dieru do hlavy, jazyk ako strapce, to je iná škola do života.

      0 0
    • Meesha  

      teoreticky mozna jo, ale prakticky dost pochybuju. Jak vidim krev zmatkuju a omdlivam. V realu sem taky byl svedkam auto/cyklista. Este, ze se tam sebehlo dost jinejch lidi…

      0 0
    • MattsSpeed  

      tak si pridam dalsiu skusenost: Sobota 17.9.05 na zjazde zo Zlivik smerom na Leontinsky Zamek. Hoka, helma dvy kusy, modrajuce oko nejake skrabance… tak aspon pozdravy: Maruska skore ozdravenie. Jiri, nabuduce sa ‚hon ve sjezdu snekym jinym‘ a ti dvaja kretenie ktori sli naute okolo a ich reakcia bola:‚co mi s tim, zavolejte si sanitku‘, prajem vam aby ste na cestach maly staly signal a aby ste nikdy neboli odkazany na cudziu pomoc… signal bol az po silometri stale do kopca, ale aj tak dik.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.