Zivotnost predstavcu - zamysleni

56 nepřečtených
  • MartinXC

    Příspěvek na zamyšlení pro ty, kdo sázejí na životnost Alu komponentů:

    • před pár lety jsem v rámci úspory hmotnosti vyměnil představec Kore (cca 300g) za WCS (cca 125g). Po několika cyklech povolení a dotažení v průběhu roku mi připadlo, že se objímka nějak vytáhla a dotahuju spáru nadoraz. Tak jsem kolem krku obtočil tenký plíšek, a zase to chvíli šlo
    • pak mě chytla víc životnost a design než váha a koupil jsem představec Thomson (210g). Upínací mechanismus na bázi rozpěrného elementu, říkal jsem si, že ten se nevytahá. Jaké bylo ale mé překvapení včera, když opět po několika cyklech povolení/utažení po cca 1,5 roku se i tento natáhl a místo 28,6 má 28,8 vnitřní průměr. Ve volném stavu se docela kvedlá a rozpěrné elementy jsou znatelně hlouběji než u nového. Takže zase plechovku piva, obsah do sebe a plíšek do představce…
    • ten Kore potvora na zimákovi drží stále stejně, a to absolvoval taky pár cyklů nahoru/dolů.
    0 0
    • Pá-dlista1  

      Cim to asi bude? 300g drzi… 125g nedrzi… :)) Navic nevim jak ted, ale kdyz jsem cetl posledni navod na pouziti predstavce, tak tam bylo napsano, ze se ma po dvou letech preventivne menit.

      0 0
      • MartinXC  

        Některé komponenty po roce bez milosti vyhazuju i když vypadají, že by ještě vydržely (duše, brzd.špalky, uvažuju i o pláštích) – rychle ztrácí původní vlastnosti. U Alu rodel mám 2 roky a taky je vyhodím (výměna za karbonové, jestli vyrdží víc), sedlovky by mi bylo docela líto. U představce WCS mě to nepřekvapuje, proti Thomsonovi má opravdu slaboučkou stěnu a je to závodní, tedy silně spotřební zboží. U docela robustního Thomsona mě to trochu překvapuje a odvozuju si z něj třeba životnost uložení hlavovky, trubky pro střed, ok pro čepy u fullů, … Píšou u rámů taky preventivně po 2 letech vyměnit ? Pro zastánce Titanu – nevím jak rám, ale šrouby mi umřely v rukách skoro všecky – never more. BTW – docela by mě zajímala reálná životnost karbonových věciček – třeba zadní šavle u Scalpela, XC rodel, atp.

        0 0
        • mastihuba  

          Princezna půjde do světa ? :))

          0 0
          • scret  

            to snad ne

            0 0
            • MartinXC  

              No zatím neplánuju, ale tak pošilhávám po inovaci – tužší předek, lepší brzdy, lepší nohy :-)

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Co to bude? 36? nebo rovnou 40? ;) No v kombinaci s tema Brembama, jak rikas, to bude vypadat dobre:)

                0 0
                • MartinXC  

                  Myslel jsem lepší moje nohy :-), ale taková FOX 36 rozhodně nevypadá špatně (zajímalo by mě, jaká má uvnitř futra). S brzdama si moc rady nevím, jak se mi ve vidli objevuje vakl, desky se začínají obržďovat našišato (do šípu) a docela mě to se.e, protože odchází 2× tak rychle. Tak se v uvažování vracím u předku ke kombinaci Lefty, 1,5" uložení a oversize rodla – to bych měl rád doma na vyzkoušení – tuhost a životnost to má rozhodně o řád vyšší než kluzné uložení v ostatních jednonohých vidlí se dvouma nohama.

                  0 0
              • scret  

                tuzsi predek????Vzdyt tam mas FOXku… A co ten Avid vepredu,brzdi spatne??? Za kolik jsi poridil ty vecicky (sedlovku a prestavec)od Thompsona???Ne­bo kde?

                0 0
                • MartinXC  

                  FOxka se vyvakluje a Avid pak šmatle, Thomson se vytahá v upnutí a King pak nedrží. Thomson – viz Ebola v Plzni, ceny jsou obchodní tajemství mezi námi.

                  0 0
                  • mastihuba  

                    to vidíš moc černě. :) zkus projet scalpela, jsem se před 14dny svezl a už vím co bych chtěl.

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Neco jineho? ;)

                      0 0
                      • mastihuba  

                        ale jo, právě toho scalpela :) na moje ježdění po hospodách je tam toho pružení i tak moc. Na fula sem eště jaksi nedospěl.

                        0 0
                        • MartinXC  

                          Scalpel nebo Jekyll s leftynou – to by se mi líbilo taky.

                          0 0
                          • scret  

                            ja spis Jekylla,Scalpel je krasnej ale funguje nejspis jak muj softail:)

                            0 0
              • scret  

                tvoje kolecko je fakt vymazleny,co bych mozna zmenil kdyz uz neco,tak nejaky hydrauliky,treba HOPE,ty jsou nadherny…

                0 0
        • wroum  

          nevim, jestli to lze vztahnout i na kola, ale co se tyka treba rybarskych prutu z carbonu, tak ty vlastnosti v podstate nemenej (sklolaminatove a kompozitove vymeknou do dvou let) a ani se neda rict, ze by starej prut byl nachylnejsi na destrukci. a to bych rekl, ze zrovna pruty jsou namahany extremneji, nez bike komponenty. prut jde temer stale nadoraz (pro rejpaly myslim prut treba na muskareni) svych moznosti, presto lze prut pouzivat dlouho. jeste nutno podotknout, ze jakakoliv zmena vlastnosti prutu na muskareni je okamzite patrna, protoze prut je v dokonale symbioze s muskarskou snurou o urcite hmotnosti a tak treba zkraceni o 1cm nebo vymeknuti prutu je okamzite znat.

          0 0
          • MartinXC  

            Vím o vrtulových listech pro modely vrtulníků – pár let docela drží a vyhazují se kvůli celkové inovaci.

            0 0
          • Peslezedirou  

            Mám s muškařským prutem opačné zkušenosti, Abu (carbon)po cca. třech letech fakt vyměkl a mouchu se sním nedalo vůbec osušit. Začal se neuvěřitelně vlnit, myslím, že carbon na blanky prutů je docela odlišný od tho který se používá na komponenty na kolo, tam by měla být i jiná únavová křivka. Jak ve složení tak i v tom jak je pletený…nemyslel jsi spíš pruty z kevlarových vláken?

            0 0
            • wroum  

              Abu mam jenom tasku, nic jinyho bych asi nechtel. Musak mam Fenvick AFTM 5, stari cca 5 let, carbon a nepozoruju zmenu, privlacak Berkley (IM 8) taktez. Dale mam low-end kompozitovej musak Thomson a Thomson a ten je v riti po roce. Jinak si myslim, ze carbon je porad carbon, maximalne se bude lisit v poctu modulu a ve zpusobu zpracovani, ale vlastnosti jako takove (vychoziho materialu) by mely byt stejne. si myslim.

              0 0
              • Jenda  

                nejsem teda zadnej odbornik ale rekl bych ze carbon je spis lidovy souhrny oznaceni cely tridy kompozitnich materialu na bazi uhlikovejch vlaken (carbonovych:-) v nejaky polymerni matrici (vetsinou se jedna o nejaky epoxidy) ale jistej si tim moc nejsem:-)

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  To vis, ale pro laiky je to nepruhledny kompozit a to pruhledny s tou cernou latkou vevnitr carbon :)

                  0 0
                • wroum  

                  ale jo, akorat nevim, co udava vlastnosti vic, jestli vlakna nebo pojivo.

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Mimo jine jejich spravny pomer ;)

                    0 0
                  • Peslezedirou  

                    Kamarád má na Smíchově firmu, který dělá listy do rtulí na ultralehká letadla. Tak si zkusím zeptat na tech. výroby. Mimo jiné dělá ještě věci na motorky a pro Charouze na DTM. Jak jsem u něho byl tak je to krásná řemeslná práce, škoda jen těch sraček co se mu dostávájí kůží do těla :o(

                    0 0
        • scret  

          podle me maj karbonovy vecicky slusnou zivotnost,pokud je nezboris,nepre­tahnes atd…

          Jinak mam KORE predstavec a riditka uz asi 4roky a porad to drzi,myslim ze me to prezije:))))Ikdyz ted nevim jestli to je dobre nebo spatne:)))trocha cerneho humoru jeste nikoho nezabila:)))

          0 0
          • zirecek  

            abys nebyl první, dvakrát pokoušet v jednom odstavci, :-)

            0 0
            • scret  

              na to neverim. Muze se stat ze precenim svoje sily a jezdecke schopnosti,pak to bude jedine moje blbost a za chyby se v zivote plati!!! Anebo me nekdo v aute sejme a to teoreticky ovlivnit nemuzu…,takze proc si s tim lamat hlavu…

              0 0
    • steel is real  

      mam asi 9 rokem syncros uz z nej mam docela strach, ale je fakt, ze to je celkem predimenzovany predstavec a navic se tak hezky nedelaj, ani thomson :-((

      0 0
    • Pekáček  

      Životnost alu komponentů, no, na biku se mi postupně vždy ohýbá sedlovka (vždy Ritchey Comp 27,0 a 27,2mm) a na silničáku to byly berany co šly do háje. Tedy obojí měněno preventivně.

      0 0
    • hydrant  

      když si chceš dát plechovkáče, tak se trapně nevymlouvej na představec :o)

      0 0
    • honzarb  

      no ja mam WCS predstavec uz asi rok,ted sem ho nicil na Garde a porad drzi stejne

      0 0
    • Lahváč  

      Zdar lidi, a po kolika tisicich kilometrech nebo po kolika letech mam vymenit alu predstavec, berany a sedlovku u silnicniho kola (vsechno Ritchey Comp)?

      0 0
      • filipes  

        cca 100km pred tim nez ti praskne ;-)

        0 0
      • sun7dots  

        To by me taky zajimalo. Po kolika kilacich menite preventivne sedlovku, riditka, predstavec a ja nevim co jeste?

        Vim ze to zalezi na stylu jizdy, takze kdyz tak muzete jeste utrousit poznamku, jakej kotel tomu davate.

        0 0
        • Gatier  

          Myslim si, ze sa to da vo vacsine pripadov zistit… Proste to zacne pomaly povolovat. Ale min. tak 2 roky.

          0 0
          • Jenda  

            no tak to bych si dovolil tvrdit ze prave ne. Takovy riditka proste najednou rupnou a je to a sedlovka jak by smet. To byla snad jedina vyhoda ocele ze se nejdriv ohnuly:-) Jinak ja menim riditka tak po 15kkm sedlovku az na jednu vyjimku s ramem a posledni ramy mi tech 15kkm nevydrzely:-) Predstavec nemenim – proste si nedokazu predstavit ze by to kilo hliniku s napisem Hardware mohlo prasknout:-)

            0 0
            • Gatier  

              Mozno vlastnou vahou… Pri normalnom pouzivani by to nemalo hned rupnut, najskor by sa mali objavit mechanicke zmeny- minitrhliny.

              0 0
              • sun7dots  

                No já nejsem strojař, ale mám dojem, že tyhle mikrotrhliny moc videt nebudou. Jasne, nekdy si toho clovek muze vsimnout, ale jestli si dobre pamatuju co jsem kdy zaslech, tak jedine jak to odhalit je rentgen a ten doma z nejakeho podivneho duvodu nemame:)

                0 0
                • scret  

                  tak to nechapu,jak muzes jezdit na kole a nemit doma rentgen na mikrotrhliny?:)))))))))

                  0 0
                  • scret  

                    nech me hadat,ze ty nejezdis na hlinikovym ramu:)))))))))

                    0 0
                  • sun7dots  

                    No abych nevypadal jako nejaky amater – my jsme doma mikrotrhlinovy rentgen samozrejme meli, ale pouzivali jsem ho tak casto, ze se porouchal:))

                    0 0
              • Geralt  

                Žádný mikrotrhliny neobjevíš, zlomí se to naráz a jdeš na hubu. Bohužel vlastní zkušenost.........

                0 0
      • MartinXC  

        Už to trochu nastiňují kolegové nahoře:

        • „prošlý“ představec se ti začne povolovat v uchycení na krku, COMP představec je docela robustní, na silnici vydrží i 20.000km (pokud mu nezničíš závity při monáži/demontáži)
        • „prošlá“ sedlovka se ohne nebo začne zajíždět. COMP, pokud není extrémně vysunutá je docela věčná, spíš jí odejde zámek než trubka.
        • rodla – já vyhazuju po 2 letech – po cca 7–10.000 km. Tady záleží taky, jak jim dáváš zabrat (časté držení dole, velká váha jezdce, jízda po rozbitých silnicích).
        0 0
        • BH  

          dovoluji si nesouhlasit,nekde delas nejakou chybu, zivotnost uvedenych komponentu by mela byt „all the life“,to co popisujes je naprosto nestandartni.Prav­depodoben rocne nahrcis snad 100 tis km a kolo pouzivas jako riksu (extremni zatez), tam bych to i mozna pochopil.Ale aby se ti zvetsil promer predstavce…, jo zniceny zavit, to je normalni.Jeste me zaujalo to reseni s plisky, tobe prilis nezalezi na zivote, ze?

          0 0
          • RomanH  

            Pockej, chces tvrdit, ze treba zivotnost lehcich riditek ci predstavcu je „all the life“ ? To pak asi nezalezi na zivote Tobe. Ja sam osobne bych treba nechtel riditka pod cca 130g a soucasna (Ritchey Pro) menim pri 15kkm. Beru to tak, ze zavodnici meni po jedne sezone a odhaduji to prave na tech 13–15tkm na biku.

            0 0
            • BH  

              rec byla o predstavcia zvetseni jeho prumeru,ale adabsurdum,by jsi musel na kole vymenit po dvou letech uplen vsechno, pokud prijemes tuto filozofii. Ja bych spise bral v uvahu zatez a pocez ujetych km a ty exponovane ultralite komponenty bych mozna preventivne menil v zavislosti na techto parametrech, na druhe strane nikde (zarucni list kola, manual k riditkum a pod.) neni uveden nejaky udaj po jake dobe mas ty koponenty vlastne menit.V dobach davnych jsem jako zavodak na koponentech ITM najel spoustu km a nikdy jsem ani neuvazoval o jejich vymene, nikdo to take nedelal.a zatim ziju..

              0 0
              • steel is real  

                napr. easton uvadi zaruku na predstavce v zavislosti na rade (ea50 a ea70) je to 2 nebo 5 let, sedlovky 5 let – to je ovsem zaruka, nikoliv zivotnost… ja tedy menim riditka po trech letech a kupuju ea30 zrovna od eastnu neni to lehky (ale ani tezky) a neni to drahy – 500kc. sedlovku jsem menil asi po 7 letech a predstavec mam stejny viz. nahore

                0 0
              • RomanH  

                No, pokud chces mit porad bike, na ktery se muzes spolehnout, tak jej behem 6-ti let z vetsi casti stejne obmenis. Cast soucastek se opotrebuje, cast se poskodi pri padu, riditka ci predstavec vymenis preventivne. No a po zhruba tech 6-ti letech vymenis i ram. Je to spotrebak, musi se s tim clovek smirit. Mluvim o XC biku, nevim, jak dlouho vydrzi komponenty na silnici ci DH.

                0 0
            • adco  

              To ze su lahke, este mozu byt kvalitne. Cital som vysledky solidneho testovania MTB riaditok v skusobni a na prvych dvoch miestach sa umiestnili Ritchey WCS a Easton(na model sa nepamatam). Samozrejme nie su „all the life“ ani oni, podla mna velmi zalezi na sposobe jazdenia.

              0 0
          • MartinXC  

            Kolik najezdím, mám v profilu. All the life – to je obchodní terminus, který znamená, že vydrží dokud neprdnou. Kdyby to výrobce myslel vážně, poskytne seriózní informaci o ekvivalentu v počtu km, hodinách, cyklech apod.) Ad tekoucí objímka představce – jestli mluvíš o stejném hliníku jako já, tak bys mohl vědět, že jeho pevnost v tahu je docela mizerná o životnosti nemluvě. Při průřezu stěny cca 1,2cm2 a dvou ocelových šroubech M5, hádej kde se odehrávají deformace víc ? Mám osobní zkušenost se 2ma kousky WCS a jedním PRO představců, u kterých po cca roku dotahuju tu rozříznutou část k sobě nadoraz (tj. v obvodu se natáhl min o 2mm) a stejně nedrží jak bych potřeboval. Podobně bych mohl předvést, jak vytekla objímka u Thomsona (lehce změřeno šuplerou, přibylo mu +0,1 na vnitřním průměru. Ten KORE, co zmiňuju nahoře, má průřez stěny 2,5× víc než WCS, proto zatím drží. Vysvětlení mechanismu změny rozměrů u oka představce je jednoduché – prvně rozchodíš dolní misky hlavovky (protože sedí v pitomém hliníku, že), pak musíš víc dotahovat vůli hlavy a současně představec – a už to valí. Ad vymezovací plíšek – docela obvyklé řešení typu redukce – když jsou povrchy vzájemně odmaštěné a zdrsněné, drží to skoro jako orig.materiál (jako hliník). Ale je fakt, že mi skoro nic na čem jezdím pořádně nevydrží. I FOXe jsem vyvakloval po 6000km.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.