Demontáž 6-ti kolečka Tourney

10 nepřečtených
  • náčelník

    Jak stáhnout kazetu nejnižší Shimano řady? Není tam klasická závěrná matice s vnitřním ozubením na stahovák, ale jen jakési mezikruží s dvěma otvory po 180 st. Do těch by asi pasoval klíč typu „prak“ s dvěma kolíčky. Jen mě mate, že to mezikruží se neotáčí s kazetou. Děkuji za radu k tomutu jistě základnímu tématu. Postupuji od vyšších řad k nižším :)

    0 0
    • pegal  

      To je kazeta, ktera se tam montuje na zavit, kterej je na naboji, takze na to musis mit klic, ale myslim, ze ten prak s temi kolicky to nebude, musi to byt jakoby na ten vnitrek.

      0 0
    • Andrzej  

      no, to sesroubujes to sestikolecko cele, komplet i svolnobezkou a na naboji ti zustane jenom zavit a kus hole osy. stahovak vypada skoro stejne jak na kazetu, ale ma jine rozmery drazkovani. Normalne ho nasadis dovnitr a cele to sesroubujes, je tam pravy zavit. Kdybys jenom povolil tu matici o ktere mluvis, tak to rozeberes na dily a nejspis poztracis ty drobne soucastky co jsou uvnitr :) a na naboji ti stejne dost velky kus zustane.

      0 0
    • Myska  

      Ty dva otvory po 180 to určitě nejsou, ty pokud se povolí, tak se dostaneš na ložiska a praporky, jako bys rozdělal ořech kazety. Potřebuješ tisícihran, je skoro stejnej jak na klasickou jazetu, jenom má jinej průměr. Starý favoritácký kolca už mají taky tisícihran – další průměr a nebo ve starším provedení s dvěma pritilehlími drážkami. Všechny se povolujou protisměrně záběru.Čus

      0 0
    • kovar  

      ona to totiž ani není není kazeta – jsaou to pastorky v kopletu s volnoběžkou. KDyby jsi odšuboval matici se dvěma dírkami, tak se dostaneš k praporkům a kuličkám volnoběžky. Pro odmontování 6kolečka z náboje je třeba zabrat za ty výřezy blíže k ose, ale jelikož se většinou stahovákem strhnou je třeba rozebrat tu volnoběžku (odšrubovat matici se dvěma dírkami a vybrat kuličky , praporky atd) a sundat pastorky a to co zůstane na náboji upnout do svěráku a stáhnout.

      0 0
      • kovar  

        ještě jsem zapomněl, že u novějších typů (asi to shimano TY) jsou místo oněch dvou výřezů drážky na stahovák podobný stahováku současných kazet (jak je uvedeno výše) – přesto se mi je kdysi podařilo zničit drážkový stahovák a taky jsem pak musel jsem jít přes svěrák – prostě vopruz systém.

        0 0
      • náčelník  

        „pastorky v kompletu s volnoběžkou“ – znamená to, že pastorky nelze oddělit od volnoběžky?

        0 0
        • kovar  

          jdou oddělit, chtěl jsem jen říct, že tento typ 6kolečka se stahuje z náboje i s volnoběžkou. NA rozdíl od kazet, kde volnoběžka je v ořechu

          0 0
          • náčelník  

            Ještě otravnej dotaz – jak je oddělím, resp. jak jsou upevněny pastorky na volnoběžce?

            0 0
            • kovar  

              už si to moc nepamatuju, těleso (monoblok) volnoběžky je našrubovaná na náboji, má na sobě kuličkové dráhy a praporky. Pastorky se zubama, o které se opírají praporky jsou na monoblok volnoběžky přišrubovány pomocí konusové matice(tej se dvěma dirkama) + podložky a kuličky . PAk ještě i samotné pastorky jdou od sebe rozšroubovat, to jde mám dojem pomocí dvou bičů.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.