• skibob

    Chci se jen zeptat, jestli jste někdo (nejen z DH nebo FR) zkoušel jako zimní alternativu skibob. Nemyslím ty řiditelné saně z ruska, ani lyže aplikované na DH rámu se sundanými koly, převody a brzdami, ale normální civilní verzi skibobu, co na tom naši vyhrávají světové poháry. V lecčems se oba sporty podobají a je to pěkný mazec.Čau.

    0 0
    • norman  

      No nechci ti kazit představy, ale neni lepší si normálně zalyžovat? Dělám to tak už dlouhý léta k mojí maximální spokojenosti.Pochy­buju že na skibobu zvládneš to samý co na lyžích.

      0 0
      • skibob  

        Noo, byl jsem v 1980 třetí v kraji v obřáku při přeborech středních škol severní Moravy. Právě že to „normální“ lyžování už není to ono. A jezdit černé sjezdovky a řídítky drhnoucími sníh, to je to, proč už jsem nestál na norm. lyžích cca 15 let mimo dobu, kdy jsem učil syny na lyžích.

        0 0
        • norman  

          A jakej je rozdíl v tom, jestli drhneš o sníh řidítkama skibobu, nebo ramenem na lyžích?

          0 0
          • skibob  

            Nechci vnucovat svoje dogma, ale rozdíl je mimo jiné v tom, že pokud uděláš na carvingových lyžích na černé sjezdovce za den např. 30 jízd a bolí tě na stehnech horní kolenní úpony, tak tohle tě na bobanu potká tak po 50 sjezdech téže sjezdovky. Nechci sem moc tahat věci z lyží, protože na to jsou fóra na jiných serverech. Toto téma jsem se snažil rozvinout hlavně proto, že pokud jsme dělali nějakou předváděčku skibobů, obvykle jsme pozvali na jednoduchý paralelní slalom borce na DH a pokud byl dostatečně tvrdý sníh a měl vhodné obutí, byli si poměrně rovnocenní se skibistou. Když jsme jim pak po dohodě a 2 hodinkách tréningu zaměnili sportovní nářadí (biker musel ale umět zabrzdit minilyžemi na nohách kristiánkou nebo prostě jako na bruslích), byla větší prdel a nižší výsledná rychlost. A dalším aspektem je, že na stavbu skibobu používám několik komponentů právě z MTB – např.: kompl. řídítka s představcem, halavové složení, tlumič pérování a obvykle trubky z obdobných alu-slitin.I geometrie rámu bývá podobná a přepákování pružení to samé. Myslím si, že na skibobu bys toho dovedl po krátkém seznámení více, než na lyžích. Ale pokud chceš jen negovat můj názor, můžeme si spolu poslat pár mailů, zašlu ti CD s filmem o skibobu a je opravdu velká pravděpodobnost, že po zapůjčení skibobu prodáš lyže, abys měl na jeho pořízení. To ale můžeme probrat opravdu mimo toto fórum. A tvrdím, že skibob na carvách má obdobné chování jako DH při sjezdu v korytě. Když tak dej echo…

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Verim tomu, ze na snowscootu toho dokazes jako na kole. Do jiste miry i ze na lyzich jako na snb, ale ze na skibobu dokazes polovinu toho co na lyzich tomu verim asi tak jako ze deti nosi cap. Uz jen predstava jak odjizdis neco na fakie mi neni dost jasna. Aspon v te podobe jak znam skibob ja. Taky X-Up bude asi orisek :)

              0 0
              • skibob  

                Ten Snowscoot není skibob, je to koloběžka s minisnowboardy místo kol. Znám to z nějakého videa. Tam dokonce přimontovali sedlo z kola (neodpružené). Jestli máš čas, hoď do vyhledávače postupně skibob, schibob, snowbike, skibike, blesma, koski, stalmach, keeda, K2 gravity tools, vertex.

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Nemuzu se ubranit dojmu, ze vim o skibobu vic nez ty o vsech ostatnich alternativach dohromady. A to jsem ho jen videl na obrazku :))

                  0 0
                • Pá-dlista1  

                  Tohle je snowscoot: http://www.charlywerder.ch/…EVBikini.jpg http://www.charlywerder.ch/…JQBikini.jpg Pochybuju, ze mi skibob muze nabidnout vic :-D

                  0 0
                  • J.A.V.  

                    No tak ta blondýna eště jo, když bych přimhouřil obě očka. Ale ta druhá teta, by se měla začít oblékat přiměřeně svému věku :) Ale SnowScoot mě lákal, okukoval jsem ten od Forta, ale nakonec zvítězila lakota :)

                    0 0
                  • skibob  

                    Vždy? jsem psal, že snowscoot není skibob, ale koloběžka s minisnowboardama. Napíšu to tedy přesně. Vidím, že kvůli slovíček uniká význam diskuze. Teď již přesněji. Na rám podobný koloběžkovému je bez kloubu vzadu připevbněna lyže podobná snowboardu. Na přední řídící trubce je upevněna (dle výrobce s kloubem nebo bez kloubu) podobná lyže – ale kratší a obvykle nemá twin tip, vypadá jako uřízlá. Stačí?? navíc nohy spočívají obě na zadní lyži. Viděl jsem s vykrojením (carva)i bez vykrojení. Nemají to rádi vlekaři. Díky velké ploše a tření jim to často rve lanka kotev. Nepíšu tady pro to, abych ze sebe dělal znalce…

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Ja vim co je snowscoot. Precti si muj puvodni prispevek poradne. Jen jsem vyjadril pochybnost o schopnostech skibobu a snowscoot slouzil jen jako prirovnani. Myslim, ze snowscooty nemaji vlekari radi kvuli uplne necemu jinemu. Co by pak rikali snowboardarum.

                      0 0
          • skibob  

            Jo a ještě k tomu drhnutí ramenem o sníh. Je to prima pocit. Jenže moc se nemluví o několikanásobném přetížení a tím pádem nadměrnému namáhání kolenních kloubů. Carva tě z rádiusu nepustí a až ti bude čtyřicet, prokleješ carvingy a tuto módu. Carvení bude perfektní až poté, co vymyslí lyžáky přenášející obrovské přetížení až nad kolena. U skibobu ti veškeré přetížení a skoky schytá přes tlumič prdel.

            0 0
            • JMT  

              jak chces skocit dejme tomu aspon metrovou skalu nebo cca 4 metrovej skocik v parku ? jasli to davas s dopadem na prdel tak klobouk dolu…

              0 0
              • skibob  

                Na skibobu se jezdí obvykle z kopce působením gravitace. Je s ním aspoň u nás vyloučena Urbanride, protože nemáš ve městech sníh a vleky. V parku skákat nelze, nemá tě kdo tahat. Do kopce buď lanovkou nebo na vleku pomocí malých lyží na nohách. Po skoku samozřejmě jdou do kontaktu s povrchem nejdříve nohy obuté přes lyžáky do minilyží (55 cm) a teprve případný přebytek gravitace schytá tlumič a sedlo. Jedná se o nářadí, které snese různé styly jízdy. Od důchodcovského s dotahováním oblouků k vrstevnici svahu nebo divočina s jízdou kolem spádnice. Na skibobech se pořádají i skoky na skokanských můstcích. Rychlostní rekord na skibobu je tuším 203 km/h na ledovci. Rekord na MTB asi 204km/h na letištní ploše s namontovaným malým reaktivním motorem. Viděl jsem to na Astře před 2 lety tuším na BTV4 v pořadu o extrémních sportech.
                My jsme v Klepáčově vyzkoušeli časomíru, kterou tam měli lyžaři a lítali jsme tam na bobanech do 70 km/h. Bohužel není v Klepáčově dojezd a neradi bychom skončili na střechách parkujících aut, byli jsme „rozumní“. Jestli znáš černé Áčko na Pradědu v Jeseníkách tak tam skáčeme přes cestu zhruba ve výší pasu a když to vyjde, až ramen okolostojících čumilů. Jde to na nerozbředlém sněhu. Zkusím do sekce foto pověsit fotku bobana. Snad to admin vydrží.

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  To srovnani je prima. Takze skibob jede na ledu z kopce jen o neco pomaleji nez horak na rovine jestli tomu dobre rozumim :)))

                  0 0
                  • skibob  

                    Oba stroje nebyly jistě zakoupené v obchodu. Ten boban byl prodloužený speciál s delšími lyžemi pro směrovou stabilitu.

                    MTB mi byl trochu záhadou, protože dost poctivě kamerou zabírali detaily a nevypadal ani nějak robustně. Zajímavá byla zadní nástavba podobající se pakltrégru, na které byl umístěn ten zmiňovaný raketový motorek. Na štangli mezi sedlem a představcem měl válcovou nádrž. Jel pár pokusů na letišti, měl motokombinu a motopřilbu. Na kole nebyl žádný aerodynamický prvek snad mimo malé čelní kapotáže u řídítek. Líčil pak jízdu dosti poutavě a že až při vysoké rychlosti se mu mírně vlnil rám, snad proto, že přední kolo ztrácelo kontakt s povrchem v tak obrovské rychlosti.

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Nevim jak obrovska ti ta rychlost prijde, ale jen pro predstavu vis kolik je soucasny svetovy rekord na horskem kole?…a bez rakety :)

                      0 0
                      • cabbage  

                        23×? nekde sem cet 3×x, ale to je nejaky divny…

                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          jo, ale to byl na kapotovanym kole roztazenej autem (myslim ze Ferrari to bylo)

                          0 0
                      • skibob  

                        Nevím, jakou udělali maximálku. Viděl jsem něco v TV – na ledovci (MTB s hroty v pneumatikách) dělali psí kusy. Jaký je teda ten rekord a za jakých podmínek? (když nebudeme počítat s volným pádem).

                        Obrovská rychlost na kole..... Mám osobák na Yamaze FZR1000 Genesis (předchůdce dnešní YZF R1) na dálnici 275 dle tacho, v reálu tedy snad min. 250. Ale tam je deltabox rám a vpředu 320 mm kotouče.

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          naposledy byl rekord na kole pri letmem kilometru nejak 223 km/h tusim. Bud to bylo ve Vars nebo v Les Arc. Jinak nechapu takove ty hadky jestli jsou lepsi lyze, skibob, snb, nebo treba mtb. Me skibob nerika vubec nic, nemam na nej ani pozitivni ani negativni nazor. At si na tom jezdi kdo chce co chce. Ale nedokazu si prilis predstavit, jezdit na tom nejak lip v prasanu. Mozna se to da, ale podle prasanovych lyzi, nebo snb to bude asi dost na prd.

                          0 0
            • Pá-dlista1  

              Tak to je o moc lepsi odrovnat si rovnou pater :)

              0 0
        • Pá-dlista1  

          Ja vim clovek je na to hrdej. Sam to znam, ale tohle: // byl jsem v 1980 třetí v kraji v obřáku při přeborech středních škol severní Moravy // uz mi neprijde ani tak vtipny jako „mistr sveta ve stani na leve noze“.

          0 0
          • skibob  

            Tím mělo být řečeno, že můj maximální životní sportovní výkon byl – to 3. místo. Podle obecných kriterií jsem býval ne špičkový, ale nadprůměrně zdatný lyžař. A s tou páteří, nevím jak ti oponovat. Jsem plotýnkář a lyže mě odrovnaly víc než boban. Ale upřímně, každý sport má nějaký negativní dopad na naši tělesnou schránku. Už mám skoro 44 let a jsem rád, že uplavu na bazénu na jeden nádech 2 km(100 × 20 m) kraulem za 53–56 minut bez pauzy. I na kole jsem spíše na vytrvalost než rychlost. No a ty skiboby jsem původně dělal pro mladé divoké zblblíky. Klientela se ale skládá ze dvou třetin starších 30-ti let. Móóóóc si vážím lidí, co po úrazech nebo nemoci přišli o některou z končetin a sportují dál. O cyklistech to je známo i z médií no a na vlastní oka jsem viděl letos borce se skibobem, co dříve přišel o nohu a dával na prdel (tuším na Červenohorském sedle) zdravým lyžařům. Ze silničky (max. 5000 km/rok) jsem šel na MTB (cca 3000/rok) taky kvůli páteře. Dokonce mi neurolog-cyklista doporučil GF Sugar. Na Sugara nemám a „akčního“ jsem nějak nestihl. Neva. Možná, až mi bude 60, jestli bude.

            0 0
          • skibob  

            Tím mělo být řečeno, že můj maximální životní sportovní výkon byl – to 3. místo. Podle obecných kriterií jsem býval ne špičkový, ale nadprůměrně zdatný lyžař. A s tou páteří, nevím jak ti oponovat. Jsem plotýnkář a lyže mě odrovnaly víc než boban. Ale upřímně, každý sport má nějaký negativní dopad na naši tělesnou schránku. Už mám skoro 44 let a jsem rád, že uplavu na bazénu na jeden nádech 2 km(100 × 20 m) kraulem za 53–56 minut bez pauzy. I na kole jsem spíše na vytrvalost než rychlost. No a ty skiboby jsem původně dělal pro mladé divoké zblblíky. Klientela se ale skládá ze dvou třetin starších 30-ti let. Móóóóc si vážím lidí, co po úrazech nebo nemoci přišli o některou z končetin a sportují dál. O cyklistech to je známo i z médií no a na vlastní oka jsem viděl letos borce se skibobem, co dříve přišel o nohu a dával na prdel (tuším na Červenohorském sedle) zdravým lyžařům. Ze silničky (max. 5000 km/rok) jsem šel na MTB (cca 3000/rok) taky kvůli páteře. Dokonce mi neurolog-cyklista doporučil GF Sugar. Na Sugara nemám a „akčního“ jsem nějak nestihl. Neva. Možná, až mi bude 60, jestli bude.

            0 0
            • JMT  

              toho sugara ti moh doporucit jenom neurolog-silnicar, kterej predpoklada za na nem budes jezdit po silnici… do terenu si kup radsi fulla :-)

              0 0
          • Radek Broz  

            To je jak Rimmer a jeho bronzovy diplom za plavani;-)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse