• Zdyn

    Nazdar.Pred nejakou (delsi) dobou jsem nekde videl (snad extrmbike.cz?),jak si borec udelal novou kompozitovou paku na julii.Nepamatuju si,co presne mel za material.Tusim,ze nejakej casticovej kompozit.Nevite o tom nekdo neco? Premyslim,ze si udelam paku z HS33 na hydraulickyho Wendlera,tak me zajima ten pouzitej material.

    0 0
    •  

      Mrzí tě, že se ti zatim nepovedlo v tom nejhoršim sjezdu brzdovou páku zlomit? Tohle je zrovna součástka, u který se nejspíš spolehlivost vyplatí. Jinak k čemu ti bude materiál když ho nebudeš umět správně zpracovat? :-)

      0 0
      • Zdyn  

        No kompozitu ja verim. Ze bych ho nedokazal zpracovat se taky nemusis bat.Samozrejme teda jde o to jaky material. Prave ze si nemohu vzpomenout na to,co ten borec pouzil.Ja mam predstavu o casticich rozptylenych v matrici a zpusob zpracovani normalni odlevani.

        0 0
        • kovar  

          Spis bych veril kompozitu s tkaninou, nez kompozitu s rozprylenymi kratkymi vlakny nebo casticemi – tem musi pruzit jak svina, mam dojem

          0 0
          • Otto  

            definice: Kompozit je obecně nehomogenní směs více látek, v daném případě směs pojiva a plniva-to může být zpěvňující. Jedním z příkladu je třeba polyamid plněný krátkými skelnými vlákny, jiným epoxid plněný hlíníkem a dalším epoxidový uhlíkový(kevlarový) laminát.Takže svým způsobem jsou kompozitové i ty plastové ohebné páky na supráčových …„kolech“

            Materiály to jsou různé, ale jestli chceš brzdové páky odlívat z pryskyřice plněné nějakým bordelem(krátké vlákna) tak si rovnou napiš parte. Obrábět to z desky z uhlíkového (pro hnidopichy carbonového) laminátu(kompo­zitu)je taky blbost, kvůlivá orientaci vláken.

            Autor přispěvku pracuje jako technolog ve firmě, jež se zabývá mimo jiné laminováním, reaktivním vstřikováním, včetně vstřikovaní dílu armovaných kevlarem nebo uhlikem.

            0 0
            • Zdyn  

              No delat to z dlouhejch vlaken by samozrejme bylo lepsi,ale taky obtiznejsi. V tom casticovem kompozitu bych nevidel takovej problem.Nebo pouzit kratka vlakna,ktera by pak byla samozrejme nahodne orientovana. Jde o to sehnat dobre materialy a pak je samozrejme taky dobre zpracovat. Neco malo o kompozitech vim. Studuju stavbu letadel.

              0 0
      • lubos  

        No, osobne se domnivam,ze ten kompozit spis vydrzi nez bezna hlinikova slitina. Ty jsou dost nachylne na ruzne bubliny , pak to praskne raz dva. No ale ten kompozit na pake bude asi moc pruzit. I kdyz hydram to asi tolik nebude vadit.

        0 0
        • Zdyn  

          no co se tyce pruzeni,tak to zavisi na provedeni. Treba magura Marta se dela taky s kompozitovou pakou.Je z tkaniny,ma profil U,tenkou stenu a nejak moz nepruzi na to jak malo je tam materialu.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Jeste, ze jsi tam dal ten dodatek:) Treba prvni kompozitovy paky od Sramu to byla takova tragedie, ze bych to nedal na kolo ani nepriteli. No zalezi na kazdym, nekdo si moc pochvaluje tu hmotnost, ja mam zas radsi kdyz to brzdi. Plastikarina me zivi, takze kdyz bys potereboval helfnout, tak se ozvy, ale rikam ti na rovinu, ze bys za tu cenu co vyrobis poradnou paku, mel hezky novy osobni automobil :) K tem bublinam, jak tu negdo psal: Kdyz bude stejna bublina v plastu, co to asi udela? :))) Ale urcite se to da udelat dobre. Delaj se plastovy (nebo jak vy rikate kompositovy:) brzdovy pedaly ke kamionum, tak by to na kole mohlo vydrzet.

            0 0
            • Zdyn  

              Jen tak dodatek k tuhosti kompozitu. Ten muze byt i vyrazne tuzsi nez treba dural.Mel jsem napriklad v ruce duralovy plech tloustky 1mm a porovnaval jsem to se stejnou destickou z dlouhovlaknovyho uhlikovyho prepregu a ten byl vyrazne tuzssi.Ale samozrejme zalezi na provedeni.

              0 0
    • Zdyn  

      Tak to byl mtb.netbox.cz a ne extrembike. http://mtb.netbox.cz/show.php3?… Jinak mate k tomu jeste nekdo neco? Trena kde sehnat material.

      0 0
      • MartinXC  

        Mám kolegu, který se dřív věnoval výrobě vrtulových listů na modely vrtulníků z karbonu. Určitě by ti poradili, možná i pomohli. http://www.mscomposit.cz

        0 0
        • Gumicuk  

          Nemate nekdo alespon strucnej popis toho jak se neco z karbonu vlastne vyrabi? Nejakej postup a nebo tak neco… je fakt ze jsem si toho o tehle problematice moc neprecetl, ale ani nejak nevim kde zacit. Jinak bych chtel si umet neco vyrobit z tohodle matrose, je jedno co, klidne jenom nejakou podlozku, jde mi o to, to trosku zvladnout, teda jestli to jde v domacich podminkach, na koleni :-))

          0 0
          • MartinXC  

            Nejsem technolog, ale co vím o výrobě třeba lyží, tak na koleně pevnostní díly určitě ne. Zůstane-li v karboni třeba jen malé bublinka – praskne to. Používají se na to mašiny s vakuovými formami, které zvýší vzlínavost toho tekutého bazmeku před vytvrzením.

            0 0
            • Gumicuk  

              No to je jasna vec ze bych se nepoustel do nejakejch dost namahanejch veci, nejsem sebevrah… jak jsem psal, nejake podlosky pod rizeni nebo tak neco ostatne by to ani nemuselo bejt jen na kolo, treba si jen udelat neco pro radost. Jako ze to clovek dokaze, nebo tak, jen vedet jak zacit…

              0 0
              • MartinXC  

                Zkus se podívat na netu na modelářské weby – určitě s tím modeláři bastlí různé věci, karoserie, podvozky aut, atd… Odkaz bohužel neznám žádný.

                0 0
          • náčelník  

            Laminát je pryskyřice vystužená skelnými vlákny. Karbon je pryskyřice (?) vystužená uhlíkovými vlákny. Ale asi to nebude jako záplatovat kánoe :)

            0 0
      • Otto  

        Tak nějak by to mělo vypadat.Ty uhlíkové páčky pro Magury vypadají (stejně jako popis) dobře.

        0 0
    • Zdyn  

      Jen tak pro predstavu: http://mujweb.cz/sport/krutor/

      0 0
      • Otto  

        Slušná práce zručného laminátníka. Osobně chci začít košíčkem na láhev. Tkaninu už mám nachystanou :o)

        0 0
      • TomK  

        Tak na tomhle se mi jednoznačně nejvíc líbí ty prezervativy na ventilech. Kde se to dá pořídit ? :-)))

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.