Přípravek "zdarma" pro rovnání patek rámu

5 nepřečtených
  • jihra

    Určitě jste se někdy pokoušeli rovnat zkřivenou patku (koncovku) na rámu nebo vidlici. Bez speciálního přípravku, který není nejlevnější je to práce na hov.. a s nejistým výsledkem. Tak jsem si udělal přípravek, který je zadarmo! Potřebujete starou osu ze zadního náboje (nesmí být zkřivená), nejlépe kalenou, a 2 staré matice na tuto osu. Matice našroubujete na osu cca 1–2 cm od konce tak, aby mezi maticemi byla cca 5–10 mm mezera. Pak osu zasunete do koncovky rámu místo kola tak, že koncovka je mezi maticemi. Delší konec osy musí směřovat směrem k druhé koncovce („dvnitř“ rámu), od koncovky musí být cca 2–3 mm (tuto vzdálenost nastavte posunutím matic na ose). Pak matice utáhněte, aby osa v koncovce pevně držela. No a pak je třeba popadnout osu za delší konec a nasměrovat ji tam, kde má osa procházet druhou koncovkou. Chce to trošku síly, ale jde to v pohodě, problém může být u silnějších kovaných koncovek, proto to chce kalenou osu, která se neohne. Pak přípravek dáte do druhé koncovky a tu také srovnáte. Výsledek je perfektní. Snad jsem to popsal srozumitelně. Dal jsem fotku přípravku do sekce FOTO – Kola a komponenty, ale nějak to tam nemůžu najít. Pokud to foto budete chtít, tak mi napište na email, pošlu je.

    0 0
    • Siddha  

      nechapu to, ale ses sikovnej!!! muj servisak to tak nejak asi dela taky, ale ma na to jakysi udelatko. takze asi zustanu u dosavadni praxe, dat to odpornikovi.

      0 0
    • BH  

      bezne se to dala „zvonecky“,te­oreticky takto(dle tve metody) muzes porovnat nejak vykrivene patky a jako nejakou nouzovku.Sejne jsi schopen srovnat patky pouze na ocelovem ramu, duralovy ani nahodou.Ovsem original zvonekcky maji vyhodu, ze srovnavas obe patky vuci sobe na stred roztece zasdi stavby jak vertikalne, tak horizontalne.Tobe hrozi, ze podle jedne krive patky srovna s tu druhou. A tvuj pripravek neni zadarmo, pokud nemas doma starou osu, tak si jimusis koupit.

      0 0
      • jihra  

        „Zvonečky“ jsou sice prima, ale drahé. S tím svým přípravkem ze staré (nebo nové) osy z náboje docílím naprosto stejného výsledku, protože rovnám obě patky. Pokud připevním ten přípravek (osu) na jednu patku a konec osy „nasměruji“ do otvoru druhé patky, tak vůbec nezáleží na tom, jestli je ta druhá patka vykřivená nebo není – prostě ta první patka bude vůči ose náboje kolmá a bude vůči té druhé patce ve správné poloze. Když totéž udělám na druhé patce, tak v konečném výsledku jsou obě patky rovnoběžné (a ne že ne) – a o to nám přece jde. Pár patek jsem už tak srovnal a když pak nasadím kolo, tak je vidět, že náboj v patkách sedí správně a patky jsou k ose náboje opravdu kolmé. Na druhou stranu máš pravdu, že patky na duralovém rámu asi nesrovnám (ještě jsem to nezkoušel), protože na té ose je „malá páka“. Ale kované ocelové patky jsem už rovnal a jde to.

        0 0
    • jihra  

      Tak se mi konečně podařilo ten obrázek přípravku umístit do sekce FOTO – KOLA A KOMPONENTY.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.