• RomanH

    Jak jsem jiz drive psal, pomalu si vybiram novy ram. Puvodne jsem chtel RB CRX, ale pri „testovaci“ jizde na SportLifu se mi zdal maly. Otestoval jsem si kamosovo GT Zaskar(velikost M), ktere mi taky prilis nesedelo a L zase bylo moc velke. Ted o vikendu jsem zkusil Stevense M7 (model 2003), ktery ma uplne stejnou geometrii jako Duratec Sonix CX (velikost 48). Celkem mi sedelo, bez problemu jsem vyjel a sjel zahradky za Medlankama, jen mi to kolo (hlavne do kopce) prislo docela neklidne, a to ma dlouhou zadni stavbu 425mm. Dival jsem se poradne na svyho bika a porovnaval jsem jej. Zjistil jsem, ze budu mit pravdepodobne polozenejsi hlavovy uhel (a mozna i sedlovy), nez obvyklych 71/73. Na druhou stranu je prava, ze ja mam 100mm vidlici, a kamaradi vozi 80mm (SID, SKAREB), nicmene mi neprislo, ze je to polozene jen diky vidli. Tak tedy 3 moznosti. Zmeril jsem si svoje kolo, a ma pri velikosti 48 eff.delku horni trubky 605mm, zadni vidlici 420mm, rozvor (stred naby – stred naby) cca 1090mm), coz mi pripada na hlavovy uhel 70 stupnu, ale jiste to nevim. S bikem se mi jezdi dobre, vyborne stoupa (nestavi se) a v prudkych sjezdech nemusim moc za sedlo, ale blbe se zase poklada do uzkych vracecek ve sjezdech (to mi ale zase tak moc nevadi)

    Ted se rozhoduji mezi tremi moznostni (merim 176–177, ale vyhovuje mi delsi geometrie) :

    1. Vezmu RB CRX velikost L (rozvor 1078) a dam predstavec 115–120mm (nevim presne, jak se to bude chovat), ma presne uhly 70 a 73
    2. Necham si u Durateca postavit Carrera C10 v geometrii SONIXE CX, 100mm vidlice to trochu zklidni a ja si zvyknu
    3. Necham si u Durateca postavit Carrera C10 v nasledujici geometrii :

    Eff.Delka 605, zadni vidle 420, hlavovy uhel 70 stupnu a sedlovy pravdepodobne 73

    U toho bodu 3 me zarazi, ze tech 70 stupnu ma pouze RB (navic jen do velikosti L, pak uz davaji 70.5) a Cannondale (ten ma i delsi zadni stavbu) – nejen na Leftynu ci HeadShock, ale i na zakladnim modelu pro obycejnou vidli, a pak uz to maji jen treba Freeridy od Kony. Nechtel bych vytvorit nejakeho Harleje a navic si nejsem jistej, jak kvalitne bude ram udelany (predsi jen to neni zabehla vyroba jako u standartni geometrie). Co se tyce sklonu sedlove trubky, tak jedinej, kdo ji ma vice polozenou je Klein (72,8), ale zase ma vice postavenou vidlici (71,5). Co mi radite ? Diky moc

    0 0
    • BB  

      nejsem expert na geometrii, takze nevim, zda to plati obecne, nebo je to pouze maje osobni zkusenost. Muj Klein kvuli systemu pruzeni ma dost dlouhou zadni stavbu 439 mm. Diky tomu ve velikosti L ma rozvor 1108 mm, což je dost. Takže kolo je klidne ve sjezdu a vyjezdu. Uhel hlavovky je 71, takze klasika, spise postaveny nez polozeny. A protoze L je dost dlouhe a ma efektivni delku horni trubky 584, mam kratsi predstavec 10 cm a tim je dobre ovladatelne. Takze kdyz to shrnu tak dlouha zadni stavba, dlouhy rozvor, spis postavenejsi hlavova trubka a kratky predstavec. I dealni na celodenni jezdeni, technicke sjezdiky v lese, vyjezdy po kamenech.

      0 0
      • wilma  

        Neprisel jsi nahodou na to stejne, jako co hlasa Gary Fisher se svou Genesis geometrii ? (ci jak se to jmenuje)

        0 0
        • Mamutt  

          Klein = genesis geometrie..

          0 0
        • BB  

          tak to urcite nema s genesis geometrii vubec nic spolecneho. Je to „anti genesis“ goemetrie, protoze ta ma naopak velmi kratkou zadni stavbu, coz mi vubec nevyhovuje, protoze se kolo zveda ve vyjezdech. Adept od Kleina mel genesis, Palomino je neco uplne jineho, to je Maverick ML 7.

          0 0
          • MartinXC  

            To máš recht, Genesis je krátký zadek a dlouhý prostředek a chce to přímou sedlovku, jinak se to do kopce kácí.

            0 0
      • RomanH  

        Jasne, to ja vim. Vsak se taky o „klidnou“ geometrii snazim – proto ty rozpaky na CRX se 120mm predstavcem. Na te Genesis Geometrii se mi nezda akorat ten uhel 71, proto jsem v bode 3 nastavil tu geometii podle sveho. Jenze samozrejme nejsem odbornik, tak mam strach, aby z toho nebyl paskvil. Kdybych si byl 100% jistej, jak se bude chovat to CRX s delsim predstavcem, sel bych do nej. Takhle je to neco mezi Kleinem a a Cannonem (mezi velikostmi M a L).

        0 0
        • Daf  

          Tak Zaskar L-ko nakonec velky? Kdyz koukam na ty udaje tveho biku tak se dost divim. Vyska zaskara v L-ku 46.5, rozvor 108.5cm. Akorat nevim jak se meri efektivni delka horni trubky to je rovnobezne se zemi? Jinak na ty uhly bych zas tolik nekoukal. Myslim ze to je vec na kterou se da zvyknout spis nez na spatnou velikost.

          0 0
          • RomanH  

            Effektivni merim rovnobezne se zemi (stred hlavovky / stred sedlovky). TO GT v L mi uz fakt bylo dost velky, asi bych si zvykl, ale nebylo to ono. Ten Stevens mi celkem padnul, jen me zarazila ta jankovitost. Nevim, zda to ta 100mm vidlice zklidni. Prave kdyz se podivas na muj rozvor, tak to pri te delce musi mit mensi uhel nez tech 71. Zase me ale zarazi, se se toho uhlu drzi jen RB a ten Cannon.

            0 0
            • Daf  

              Co jeste zkusit neco od GF. Jsou myslim jeste delsi nez GT, ale ve velikosti M by to mohlo byt akorat jen o kousek delsi nez to GTcko v M-ku.

              0 0
              • RomanH  

                GF (Ziggurat v L a HooKooE… v M) mi sedelo (kazda velikost mela sve pro a proti, ale obe byla moc prijemne), zkousel jsem je v prodejne u Sirera. Problem je u nas sehnat samotny ram (vymlouvali se (i v HobbySportu), ze budou az na jare nove modely – Ty s tim karbonem, ktere nechci, navic za tech 19900,–), doprava v ramci aukce na e-bay dopadla jak dopadla. A jen slepe to kopirovat taky nechci.

                0 0
                • Daf  

                  Mozna by stalo za to zavolat rovnou do Brettonu jestli se jim tam neco nevali.

                  0 0
        • Petr Heinik  

          Pro 100% jistotu chovani ramu CRX ve velikosti L s predstavcem 120mm mohu nabidnout po predchozi domluve testovaci jizdu s tim, ze soucasny 100mm predstavec vymenime za 120mm. Nebyl by v tom nejmensi problem. Jedinym problemem je nutnost prijet do Prahy.

          0 0
      • Pekáček  

        Můj Duratec je také ve své velikosti delší než jiné rámy, vystačím tam s představcem 13cm (jinde 15cm) -měřím 191cm a vozím rámy 22". Geometrie mi vyloženě sedí, na kratších mám blbý pocit že ve sjezdech přelítnu :o) Planže?ák MAX1 je asi výjimka, předek je kratší a zadní stavba hodně dlouhá, kolo je klidné. Ale pokusně s vidlí 63mm (MG91) je to až moc krátké. Normálně vozím 100mm vidle.

        0 0
    • MartinXC  

      Jen pro připomenutí:

      • genesis geošku mám taky a k tomu i 120mm představec a rozhodně to neklidné není.
      • asi jsem tomu pomohl i vidlí 100mm (když design je na 80mm)
      • rozvor mám cca 1090 – a to je už docela moc, nutí to jezdit ostré točky smykem zadního kola, tedy když to gumy dovolí

      Řekl bych, že se pokoušíš postavit si „barák, na který jsi zvyklý“ – ale to na 100% asi nepůjde. Leda, že bys vzal starý rám, dla ho výrobci a? ti přesně takový uvaří…

      Jinak ale držím palec, a? vybereš dobře. Rám je jako manželka, provázet tě má hodně dlouho :-)

      0 0
      • RomanH  

        Zenu jsem si vybral vyborne, ted jeste aby mi tak vysel ram :o)

        P.S. Co ten ctvrtek, jak to vidis ?

        0 0
        • MartinXC  

          Ve ctvrtek si muzeme tak akorat brnknout, jak na tom budu v patek – to bych si od 10–11h troufnul, kdyz to pujde.

          0 0
    • Twisp  

      Ja resim podobnou vec. Planuju na jaro koupit novej ram. Bude to znit asi jako klise, ale brousim si zuby na CRX. Je fakt ze uz ho okukuju delsi dobu. Dalsim hracem muze byt duratec sonix nebo career. Ikdyz ten sonix asi bude uz hodne mastnej, neposlal by mi negdo cenik duratecu? Sice sem jim psal o heslo ale nejak na me dlabou. Problem je s moji vejskou 191cm a geomtrii. Prijde mi ze CRXko v XXL uz je moc velky a v XL o trochu mensi nez na co sem zvyklej. Kontaktoval sem RB a pan Heinik mi napsal, ze by velikost XL byla plne dostacujici. To u durateca bych si geometrii vybral spis, ale jak sem rek mam svyho favorita.

      0 0
    • pos3k  

      no je mozne ze uz budes majitelem Durateca Careera C11 (co jsem videl tak ma jinak profilovanou spodni trubku smerem k hlavovce)

      0 0
    • Daník  

      Stojím před podobným problémem nákupu, tak jsem si udělal tabulku geometrií všech kandidátů a nakonec ji schoval, protože jsem z toho začínal blbnout. Co tím myslíš, že CRX bylo příliš malé? Navíc na www.racebike.cz/ CRX ve velikosti L úhly 70 a 73,5. Proč ne RB 1300? Jsou tam uvedené myslím nesrovnalosti mezi geometrií v tabulce a geometrií v přiložených recenzích.Ta zadní stavbe 415 u "1300"mi přijde podezřele krátká.Např. Cinelli Lucille má 430 (jeden z mých dalších favoritů).Co se týče Duratecu, už mě řada lidí přesvědčovala, že cena se snaží evokovat mimořádnou kvalitu a přitom je to ve skutečnosti průměr..nevím.

      0 0
      • RomanH  

        U toho CRX mne to tlacilo ruce moc k telu. Delsi predstavec to urcite zmeni, ale nebyl jsem si pak jistej s ovladatelnosti, ale kdyz ji vsichni tak chvali… Jinak ta CR1300 mi alespon na tom SportLifu sedela lepe. Prisla mi delsi nez CRX, i kdyz maji papirove stejnou geometrii. Pry na ni muzes dat i 100mm vidlici, nekomu to tak pry vice vyhovuje. Jinak v tech papirech neni bota, ta CR1300 ma kratsi zadni stavbu a postavenejsi sedlovku (pokus o genesis ?), dale vetsi uhel hlavovky (vse se lisi oproti CRX o pul stupne) pri stejne efektivni delce.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Ja vim, ze rejpu, ale nejdriv pises, ze maj papirove stejnou geometrii a pak ze se vse lisi o pul stupne… Tuhle geometrii maji pri stejne vysoke vidlici (aspon tak jsem to ze stranek pochopil), tzn. pri pouziti vidlice s doporucenym zdvihem rozdil jeste umocnis a je to logicke vzhledem k predpokladanemu uziti obou ramu.

          0 0
    • Tomcat  

      Všeobecně okolo rady na otázku tohodle typu. Sme snad věštci? :-/ Pokud to není nějaká extrémní blbost, tak co bude lepší musíš vědět ty, protože na tom budeš jezdit taky ty.

      0 0
      • BB  

        to ja s nim klidne a rad budu vestit, protoze vim, jaka je to radost, kdyz si clovek porizuje novy ram, nebo cele kolo. A sdilena radost je jeste vetsi radost. To je kasny, ze v konecnym rozhodnuti na to bude sam a vsechny ty reci o stulu jezeni a typu terenu taky vi.

        0 0
    •  

      Svitava je řeka řek!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.