• jiříček

    Hodlám vyměnit přehazku LX 02 a řazení DEORE 02 za přeh. SRAM X9 a otočné řazení X9. Nikde jsem tady nenašel žádnou zmínku o SRAMU, kromě řešení kvality kazet a řetězů. Zajímaly by mne rozdíly mezi SH a SR. Osobně SRAM házečky považuji za " šperky ". Dík

    0 0
    • enjoy  

      ta zmena systemu razeni je dost velika,uz sis to alespon vyzkousel?ja mel nejdriv sram a potom rapid fire a zadny problemy se zvyknutim si se nekonaly,ale opacne bych s tim mohl mit problemy. a to novy packovy razeni nechces?

      0 0
    • Mamut  

      Plastu sa az tak neboj. Jazdil som posledne tri roky salter 7.0, ktory som kupil naprasknuty pri hlavnom cape za 100Kc. Normalne dozil a nikdy mu to naprasknutie niejak nevadilo. Teraz mam novu 5.0, len ju nahodit.

      Na druhej strane: su sice fajn, radia dobre, ale zazrak to tiez nie je. Tiez to po case chyta vakel a raz za cas treba salter novy, aj ked predchadzajuci nedozil odlomenim.

      A kuriozita: obcas je argument, ze radiace packy sa daju teroreticky odlomit kopnutim kolenom. Za 3 roky, co som jazdil packy som ich nakopal hodne a vzdy fachali bezchybne, ale este pred nimi som mal gripshifty, ktorym sa podarilo kamosovi pri preleteni cez riaditka odkopnut vyvod na bowden. Dodnes nechapem ako sa to da v tom uhle odkopnut.

      0 0
    • lubos  

      Ja budu za chvily testovat gripshifty 5.0 a prehazku taky 5.0 Jinak ta prehazka jen jsem ji namontoval a vakl 1mm od patky. Tak jsem tam dal podlozku. A nema to napinaci pruzinu jako ta od Shimana :(

      0 0
    • Palo TT  

      Aka to zhoda! Ja tiez preferujem SRAM. Uz par rokov mam radenie + prehazka 7.0 . Je to este ten starsi typ prehazky (model 99). Modely s dlhym ramienkom na uchytenie lanka (2000+) radia este lepsie. Vakel za tie roky ma, ale radi stale dobre. Paci sa mi ich jednoduchost a posun lanka 1:1. V porovnani s STX, co som mal predtym, je pri rovnakej cene presnejsie. Novu 5.0 mam uz kupenu, len ju nahodit. Ma velmi dobry pomer cena/vykon. A tiez sa mi raz podarilo odkopnut radenie, ked som sa namotal na riaditka.

      0 0
      • Mamut  

        Aka to zhoda!

        Moj salter bol tiez ten stary typ, sivy plast, z cca 99–00. A predtym bolo STX, ktore malo strasny vakel uz z vyroby.

        0 0
    • Máca  

      Klííííd, mám už 5 let (cca15 000Km – maratony atd) SRAM 7 řazení i přehazku. Přehazka už je pravda druhá – po cca 10 000Km to už nešlo – čepy byly v háji už se to nedalo pořádně seřídit, kladky jsem taky měnil a upravoval na EXU. Řazení určitě ještě tak 5 000 vydrží – měl jsem to rozdělaný a žádné znatelné opotřebení, kromě trochu ohmatané gumy od prstů jsem nezaznamenal, ale to může být taky otázkou pravidelné kontroly a údržby. SRAM 9 na tom bude s výdrží možná ještě o trochu líp. Ta cena je o dost vyšší o proti X-7. Já bych osbně koupil X-9 řazení a k tomu X-7 přehazku(je tam větší riziko likvidace – proto levnější, ale stejně funkční řešení). Pokud neřešíš finance, tak kup obojí X-9, rozhodně chybu (kvalita a funkce) neuděláš.

      0 0
      • Palo TT  

        Tiez som po 3 rokoch pilnikom zrusil „upper pulley mini offset“ a dal tam loziskove BBB kladky. Pred rokom som experimentalne vyvrtal novu dieru v spodnej casti, aby som zvysil predpatie tej kruhovej pruziny, co sponuje spodnu kladku :)

        0 0
        • Gatier  

          Ja z osobnej skusenosti musim povedat, ze som nebol spokojny. Ale skor so systemom ako takym. Uz to tu bolo rozpisovane, hadal som sa o tom aj s kamaratom v robote. Nepopieram vsak jednoduchost otocnych rukoveti.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Když je tu tolik lidí, co má 5.0 šaltr, nemohli byste přihodit zkušenosti (esli už nějaký sou). Hodlám udělat menší řadicí mix (kompalitibilitu mam dostatečně naštudovanou), rád bych věděl na jaký kvalitativní úrovni (v porovnání se sadama shitmana) se 5.0 pohybuje. cca deore?

      0 0
      • lubos  

        5.0 mam, ale jezdim jenom obcas. Nejake technicke nedokonalosti (z meho pohledu), malinko tezsi nez XT, zatim zkouseno jenom na otocnem razeni ale dojem dobry. Ve srovnani s XT .. nejak jsem nepostrehl rozdil.

        0 0
      • TinkTink  

        No ja mam na druhym bajku prehazku a razeni 5.0…no …ma vakl jak krava…jak v kladkach, tak vsude jinde – ale funguje na 100% a jeste se mi nikdy nestalo, ze bych nepreradil – ani v bahne…takze pohoda…

        0 0
        • lubos  

          Ten mezi patkou jsem vyresil pres podlozku. nevim proc je tam takova mezera :(

          0 0
          • TinkTink  

            No ja bych ho taky nejak resil, kdyby necemu vadil…ale on tam jakykoli vakl nic moc neznamena – az teprve kdyz je fakt fest velky, tak uz jde prehazka do kytek…a to trva dost dlouho…

            0 0
          • Mamut  

            Radenie mam 7.0 (2000) Salter doteraz 7.0 (2000), ale uz mal strasny vakel, ale vcelku este isiel.

            Teraz mam salter 5.0 (2003). Zatial som najazdil cca 65km, ale chodi velmi pekne a uplne presne.

            Vakel pri uchyte na ram som zatial neriesil, ale chystam sa ho tiez vypodlozkovat.

            0 0
            • Palo TT  

              Tiez som uz moju novu 5.0 nahodil. Mam ju tiez zo starym radenim 7.0, ktore je dizajnovo a zrejme aj konstrukcne zhodne s aktualnym radenim 5.0 Chodi pekne, presne a radenie sa otaca ovela lahsie (mensou silou) ako predtym. Je to ciastocne dane aj novymi bowdenmi, ale urcite aj tym, ze bowden pri prehadzovaci na rozdiel od shimanackych nie je vobec zahnuty a to sa paci. Mierny vakel pri uchyte na ram je, ale nemam potrebu to riesit.

              0 0
      • JJ  

        Mam asi 3 roky razeni a saltr 7.0 a sou to jediny dve veci, ktery mi z puvodniho kola zbyly doted:) Saltr sice vakl ma, ale radi porad presne, lip nez stejne stary a stejne pouzivany deore.

        0 0
    • Dejv  

      Mám řazení a přehazku 7,smyk 5.0.Po 4.000 no problem.absolutně bezúdržbové(se­řizování).Plná spokojenost.V bahně lepší jak Shimano.

      0 0
    • kungpao  

      Zdarec, predým som mal SRAM 600 v kombinácii so shimaňáckym šaltrom, teraz mám už rok X.0 (ako jeden z prvých na Slovensku) a maximálna spokojnos?. Na zimáku mám XT+XTR, ale to je úplne o inom, je to len technika, SRAM je totálne vymakané, nehovorím o váhe ale o tom ako sa to správa. Mimochodom, zaujímalo by ma ktorý šalter dokáže preži? keď sa 90 kg cyklista vyvalí v 65-km rýchlostí na betónovú cestu a klže sa šaltrom po povrchu pri plnom za?ažení. X.O totiž v pohode, ani náznak zmeny kvality radenia, zbrusilo trochu titanu inak nič. Plne rozoberateľný. Otázne je či ste ochotní zaplati? takú cenu. Ale ja tvrdím že je to furt lepšie ako vyhodi? to za drogy… :-))

      0 0
      • Pá-dlista1  

        To rad slysim, ze X.O neco vydrzi. Ten zlabek na lanko se mi totiz zda dost na rane. Kdyz je plne rozebiratelna, daji se taky koupit nahradni dily?

        0 0
        • Coyote  

          Myslím, že právě v náhradních dílech ke Sramu může být docela problém. To je ostatně mimo jiné důvod proč jsem jako zapřísáhlý příznivce otočného řazení přešel k páčkám Shimano. Když jsem si ke své staré ESP 9.0 přehazce chtěl sehnat náhradní díly (excentrické kladky), nebyl v ČR nikdo, kdo by je prodával. Nevim, jestli to platí i pro novější komponenty, ale obavu bych měl…

          0 0
          • blue.sun  

            Teď už by měly být náhradní díly dostupný normálně, pokud mě pamě? neklame…

            0 0
          • Pekáček  

            Ani do současný X7 netřeba dávat nahoru excentr, jde tam v pohodě desetizubá kladka.

            0 0
      • vlk  

        no X.O. bude jistě supr.Ještě aby za ty prachy nebyla.Mě by ale spíše více zajímala sada X.7.0 a X.9.0.Přehazovačka vypadá stejně jako od X.O akorát je to jiný materiál.Jinak co tu všichni píší o té 5,0 sram-tak ta je pěkný humu.Otec ji má na svém kole.Jezdí sotva 2× za měsíc a to jen tak turisticky a už po 1 roce vakl jak sviňa.To je i brachova deore na tom s životností lépe.Co se týká životnosti, tak je pro mne zatím výtězem staré STX.Jo XT a XTR řady jsem nezkoušel.

        0 0
        • TinkTink  

          Vakl bych neresil – otazka je, jestli radi fakt dobre – podle myho radi Sram i s velkym vaklem hodne dobre a lip nez Shimano – (vakl mam jak krava a nemam s tim problem…) – jo…Sram s vaklem neznamena zniceny Sram :)

          0 0
    • Pekáček  

      Sram podle mě dělá perfektní věcičky, levné, jednoduché, odolné. Šaltr 5.0 model 2003 jsem vozil na závoďáku upravenej na ložiskový kladky z 9.0 SL, 7000 kiláků, myslím že ty kladky přežije (doslouží na zimáku, teď mám X7 a opět kladky 9.0 SL). Šifty mám 7.0 se sklíčkama, slyšel jsem že se při pádu můžou rozbít, ale to displejíčky u Shimana taky. U Shimamno šaltrů mi vadila slabá pružina a náchylnost na znečištění.

      0 0
    • Mlha  

      Puvodne jsem chtel koupit kombinaci prehazka X-7, razeni X-7 shorty. Ale nekde musim usetrit (ram+vidle je zaklad). Co rikate na kombinaci prehazka + razeni ESP 5.0 ? Je to jen 8×3, takze bych usetril i za retez a kazetu. Jak je to s vydrzi, popr. jake rade to odpovida u SH? Alivku? Diky.

      0 0
      • Pekáček  

        Obojí je úplně v pohodě. Nesrovnávej to za každou cenu se Shimanem, já jsem se šaltrem 5.0 (probůh ne tím letošním!) spokojenej víc než s Deoréčkem. Doneslo se mi, že Sram 5.0 se dělá i jako devítikolo! Myslím shifty.

        0 0
        • Mlha  

          S letosnimi saltry ESP 5.0 je nejakej problem?

          0 0
          • Pekáček  

            Já bych si tu letošní „pětku“ nekoupil, vypadá jako 4.0 a 3.0, taková hranatá potvora. Porovnej si je vedle sebe, starou a novou, řešení čepu pružiny vodítka a tak. Podle mě byla ta stará lepší, odvozená od 7.0.

            0 0
      • JJ  

        ESP 5.0 je naprosto v pohode, s deorkem srovnani snese

        0 0
      • lubos  

        Chvili jsem testoval X-7 shorty/ESP5.0, na devitikolecko, a chodilo to skvele. Minimalne tak dobre jako moje prvni prehazka Shimano XT. Jenom jsem to vypodlozil na klobu, resp. na uchytu na patku podlozkou, pac je nejaka divna a je tam mezera. Jinak mam dojem, ze ta SRAM vydrzi vic, alespon tedy jsem videl jak klacek urval prehazku, jednom to odnesla prehazka (LX), a po druhe jenom patka (SRAM) :-) A 8×3 je asi lepsi kombinace nez 8×9. Levnejsi retez, kazeta …

        0 0
        • JJ  

          No ja dvakrat spadnul s prehazkou 7.0 mezi dve klady na moste a porad funguje:)

          0 0
    • greenhorn  

      jezdím páčkové sram x-7 se šaltrem sram x-7, rychle jsem si zvykl na ovládání oběma směry pouze palcem, připadá mi to i lepší než palcem a ukazovákem na shimanu (mám na druhém kole deore). jinak design, provedení a přesnost řazení bez chyby, výdrž nemohu zatím posoudit.

      0 0
    • mosquito  

      dnes mi dala sbohem ma prehazka SRAM 7.0 po vice nez 20tis km !!! a desitkach padu .. budiz ji zeme lehka

      byl to dobry kousek, ikdyz poslednich 500km sem ji chtel stejne vyhodit protoze vakl 1.5cm uz na nekdy zlobil a bylo celkem umeni ji nastelovat dorazy :)))

      ted zkusim 5.0 starsi model … nebo snad uz nekdo zkusil ten novej hubenej ?

      0 0
      • jakub  

        mam komplet deore a ma minimalni vakl, vymenil sem tedkom retez a furt to v tom strili ( i po 200km) coz me hrozne sere nebot sem zvyklej na klid, jakmile se zasere – prestane úpradne radit a strili, grrrr ja proti shimanu nic nemam ale beda jak zjiastim pristi rok ze sram je lepsi … asi zkusim koupit nakou sadu s tema radicima pakama zkousel sem je jen tak na sucho hrozne se mi to zamlouvalo…

        0 0
      • Pekáček  

        Nééé, novej hubenej néé :o) Mě se fakt nelíbí, obří kladka dole, co až se vymele? Řetěz se bude třít o klícky vodítka, brrr. Nejlepší 5.0 šaltry byly ty s kovovým zadním dílem, model 03 co vypadá jako loňská 7.0 a 9.0. Ta mi slouží doteď, rok nazpět a víc, ty šedé, vydrží krapet míň.

        0 0
        • mosquito  

          tenhle myslis ze je dobrej ze ? http://www.trinnity.cz/DetailPage.asp?…

          jeste jsem videl jakejsi hybrid – asi novinka http://www.akcebike.cz/index.php?…

          podle me vypada lip ten prvni kousek

          0 0
          • Pekáček  

            Tak ten na TRINITY je ten novej, průmyslová ložiska, kdepak jsou? ten za 711kč na AKCEBIKE je ten dobrej, poslední pětnulka v klasickém designu.

            0 0
            • mosquito  

              ty jo ted v tom mam hokej napred ji (tu dobrou) srovnas se starou X7,X9 ale ta vypada vic mohutneji a pak pises ze je dobra tenka .. takovej ulet design ?

              0 0
              • Pekáček  

                Pockej stara X7 a X9? Ty jsou letosni. Ja srovnaval starsi 5.0 z 7.0 a 9.0 do roku 2003, to je rozdil. Maji tvarove stejne dily, podoba je videt na prvni pohled. Letos to ale vsechno prepracovali, 5.0 je hranata a prevzala design 4.0 a 3.0, skoda. No a X7 a X9 jsou novinky.

                0 0
                • mosquito  

                  ufff ted jsme se do toho zamotali oba … koukam na SRAM.COM a tam ukazuji 5kovou radu stejnou jako

                  http://www.trinnity.cz/DetailPage.asp?…

                  takze tahle novejsi vypada festovneji ne ? nebo je lepsi ten starsi typ co ukazuji na tom akcebike ?

                  0 0
                  • Pekáček  

                    Starsi typ co maj na „akcebike“ povazuju za lepsi.

                    0 0
                    • mosquito  

                      no tak jsem prosel celej Olomouc a maji jen ten novej typ, nasel jsem ho za 690kc coz je skoro zadara takze kupim ten a pak dam vedet jestli je to shit nebo je to ok

                      0 0
    • blue.sun  

      Momentálně jezdím X-7 gripy a šaltr 5.0,je to fakt nepřekonatelná kombinace… Zvykl jsem si během 15 km první vyjížďky a úplně v pohodě. Řadí to nádherně, dokonce i v tahu se to dá. Mocmocmoc spokojenej…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Docela jsem zaražen z toho jak všichni nadáváte na novou (2004) 5.0 přehazku. Mám jí asi 1000 km, což sice není moc, ale vakl absolutně žádnej. Funkce jen o maličko horší (nicméně stále naprosto spolehlivá), ale to proto že jsem jednou nepěkně praštil s kolem na pravou stranu a něco sem asi ohnul, nevim esli je to patka, zatím jsem se nedostal k tomu abych si s tím trochu pohrál a sešteloval to.

      0 0
      • Pekáček  

        Vsak ja ti to neberu, ale ozvi se az s ni najezdis vic jak 10000km. Sam sem zvedavej. Lonskou petku jsem videl hodne i na zavodech, o te letosni se to rict neda, asi ma hodne lidi predsudky :-]

        0 0
    • preacher  

      možná mám blbej dotaz, ale když si koupím otočný řazení, musím si potom koupit i nový gripy, nebo se dodávají ty zbylý části s řazením?

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Co vim, tak neprodavaj. Ale kdyz si koupis halfpipe tak ti bude stacit hodne kratkej grip, tagze usetris :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      V pohode. Ja som zacinal s Rapid Fire, potom som presiel na SRAM (ten vozim od 96) a uz nechcem iny system. S zvykanim nebudes mat ziadne problemy, mozno este s radenim vpredu. Hlavne nech to mas poriadne nastavene

      0 0
      • LUDVICEK  

        Ahoj, vyplatí se koupit znovu 9sp přehazovačku x7 nebo stačí x5?

        Dík

        0 0
        • pepek  

          Myslíš to opravdu vážně? :-)

          0 0
          • se-se  

            no ale dělá se i X3 – to taky stojí za úvahu

            0 0
            • pepek  

              Myslel jsem to, že chce debatovat s 8 let starým postem.

              0 0
              • LUDVICEK  

                Nebudu přece kvůli tomu zakládat nové vlákno. Takže pro chytrolíny jako ty – Ahoj vytahuju tohle vlákno z věčných lovišť, poradíte mi s nákupem přehazovačky? :P

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.