Jak poslat jízdní kolo poštou? Poradíme vám

Poslat jízdní kolo poštou je komplikovanější, než se zprvu může zdát. Proč? Málokterý dopravce je ochotný přepravit nesložené kolo. Nesložené bicykly dříve přepravovaly České dráhy, službu ale přestaly nabízet a od té doby lze kolo přepravovat pouze jako zavazadlo. Jaké jsou tedy jiné možnosti?

Musím kolo rozkládat?

Většinu kol je nutné rozložit – jednak se tím předchází případnému poškození, jednak většina kol pro dospělé přesahuje svými proporcemi maximální rozměry povolené k přepravě.

Nejdůležitějším rozměrem je obvod zásilky, který spočítáte podle tohoto vzorce:

2× výška + 2× šířka + 1× délka

Obvod nesmí být větší než 3 metry, zároveň ale nejdelší strana nesmí přesáhnout 2 metry.

Jak a do čeho kolo zabalit?

Nadšení cyklisté, kteří plánují kolo posílat častěji, mohou zvážit koupi speciálních obalů pro přepravu kol. Na výběr jsou dvě možnosti: skořepinový obal, nebo levnější, ale méně účinný vak. Pro jednorázovou přepravu ale stačí kartonová krabice.

Vhodnou krabici nejsnáze dostanete v cyklistických obchodech, kde často zbývají po prodaných kolech. Nebojte se zeptat také na miralonové polstrování rámu a plastové rozpěrky do vidlic.

Jak rozmontovat kolo?

  1. Nejprve odmontujte šlapky a sundejte všechny doplňky jako světla, nosiče, blatníky atp. Vše zabalte do jednoho balíčku a vložte do krabice.
  2. Poté odmontujte přední kolo a řídítka. Rám a řídítka zabalte do miralonu, případně omotejte balicí fólií.
  3. Řídítka a přední kolo poté připevněte k rámu.
  4. Kvůli výšce bude možná nutné vyjmout a zabalit i sedlo.
  5. Nakonec vyztužte plastovými rozpěrkami přední vidlici.

Kolo a všechny ostatní komponenty skládejte do krabice tak, aby se žádnými částmi (především pak ostrými hranami) nedotýkaly stěn. Krabici pak na šířku vyztužte polystyrenovými nebo kartonovými vzpěrami, aby kolo bylo chráněné i v případě, že bude přepravováno naležato.

Jakmile bude vše uvnitř, zkuste s krabicí zatřást. Pokud se některá část hýbe, zafixujte ji jakoukoliv vhodnou výplní (polystyrenem, novinami atp.). Nakonec krabici pečlivě zalepte.

S kým balík poslat?

Každého asi napadne Česká pošta. V takovém případě ale budete muset balík sami dopravit na některou z poboček a vystát si frontu u přepážky. To není problém s půlkilovým balíčkem, v případě jízdního kola – které mnohdy váží přes deset kilogramů – to je ale složitější. Proto se vyplatí balík svěřit některé spediční společnosti jako je DHL, GLS či FedEx.

Přepravu si můžete objednat přímo u společnosti, pokud ale chcete ušetřit, zkuste Delibarry. Český startup má výhodné smlouvy s několika zavedenými dopravci a dokáže vám tak zprostředkovat nižší poštovné.

Kurýr kolo vyzvedne tam, kde chcete

Proces objednávky je velmi jednoduchý: do kalkulačky na úvodní stránce zadejte hmotnost, vyplňte údaje o adresátovi a zaplaťte kartou, nebo převodem. Pak už jen nachystejte balík pro kurýra, který si zásilku vyzvedne přímo u vás doma.

V ceně je zahrnuto pojištění zásilky do hodnoty 5 000 Kč, které se vztahuje na ztrátu a poškození balíku dopravcem. Pokud kolo prodáváte, přijde také vhod možnost zaslat balík na dobírku.

Navštivte stránky Delibarry.com a objednejte si přepravu bicyklu ještě dnes.


1.5.16

Tagy článků

Jak poslat kolo