Znáte nějaký smartphone, který má zvládnoutou cyklonavigaci?

66 nepřečtených
  • choceň

    Ahoj,

    přemýšlím o koupi nějakoho chytrého telefonu, ale pokud, tak by to bylo fajn s nějakou aplikací, která má i offline teréní mapové podklady a zvládá GPS navigaci pro MTB…

    Nevíte o něčem takovém? Já vím, že jsou věci, které fungují online, ale to žere dost baterky a hlavně teče hodně dat, což při limitech našich mobilních operátorů není žádná hitparáda.

    0 0
    • Smazaný účet  

      To chceš jezdit v lese podle šipek, aniž bys vložil trasu?

      0 0
      • choceň  

        To ne – samozřejěm by to mělo zvládat vložení trasy, optimálně v takových formátech pro cyklonavigace… tuším gpx apod.

        Také by to mělo umět naopak zaznamenat trasu a pak si ji moci zobrazit třeba i v PC…

        Mě jde hlavně o to, aby to mělo mapy nahrané v sobě, tzn. aby je to pořád netahalo z Internetu, protože to jsou velké objemy dat.

        Prostě funkcionalita solidní cyklonavigace, ovšem jako aplikace ve smartphone… a je mi jedno, jestli jablko, android nebo okna… nejsem v tomto nijak ortodoxní :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      to snad umí každej smartphone ne?

      0 0
      • choceň  

        No, já se bavil s pár lidmi, co jezdí na kolech a chytré telefony mají, ale aplikaci s offline mapami neznal nikdo :(.

        Proto se ptám tady…

        Je jasné, že telefon to zvládne, ale je na to potřeba aplikace – a tu já právě hledám :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          pořád nevidím problém, do každého smartphonu de aplikace co umí offline režim nahrát. Na telefonu tu nezáleží, aplikaci buď koupíš nebo někdě stáhneš..

          0 0
    • jIrI___  

      To umí cokoliv s Androidem, jde jen o to zvolit vhodný program. Já používám Locus a bez problémů. Jen musíš u každého telefonu počítat s tím, že při zapnutém displeji je výdrž baterie žalostná a telefon tím pádem nikdy nenahradí specializované turistické navigace.

      0 0
      • se-se  

        100% souhlas. Pokud někdo koupí mobil s navigací s úmyslem použít ho na kole, tak ho čeká velké zklamání. Řešení je bateripack, ale to jsou zas peníze a další „přístroj“.

        Navíc – čím lepší smartfoun, tím meechanicky choulostivější a pro vožení na řidítkách rizikovější

        0 0
        • choceň  

          Ahoj, no mě ani tak nejde o to, dávat něco na řidítka – už jsem přes ně párkrát přeletěl a kolo zas přeletělo mě, takže tam by nevdrželo asi nic…

          Spíše mi jde na jedné straně o ten záznam a na straně druhé případné vyřešení sporné odbočky či křižovatky – prostě vytáhnu třeba z baťůžku, mrknu na situaci, zase uklidím a hotovo..

          mě se protě nechce s sebou tahat pořád mobil a pak třeba ještě zvlášť navigaci atp.

          Prostě celkově, čím méně věcí, tím lépe. :)

          0 0
          • MaPa  
            • smartphone: Locus, Oruxmaps, Trekbuddy, …
            • „hloupý“ telefon s javou s gps: Trekbuddy. Pokud nemá gps pak budemít bt a je nutné ještě mít zvláštní gps modul.

            je tu na to tisíce vláken, stačí použít vhodná klíčová slova.

            0 0
          • se-se  

            tak potom jakýkoli Androiďák ja píše Jiří. Při výběru sleduj zda jsou nějaký mapy v ceně.

            0 0
            • horemdolem  

              U Androidu jen bacha na to, že musíš počítat s tím, že zrovna v té situaci kdy se budeš nutně potřebovat podívat kam máš jet se ti telefon sekne, zamrzne, spadne začne lagovat a td – Android nebrat pokud chceš spolehlivý přístroj raději koukni na Lumie nebo iPhon.

              0 0
          • jIrI___  

            Na tohle je ten Locus ideální, taky ho tak používám. Někde na ulozto.cz jdou stáhnout hotové reliéfní cyklomapy používané na mapy.cz pro celou ČR.

            0 0
          • MirosPikos  

            Taky se přidávám. Nějaký Android zařízení a Locus Pro. Pro tvé potřeby nic lepšího nenajdeš. Locus stál 100,– přes Vánoce, teď je zase za 190,– ale i tak jsou to rozhodně dobře investované peníze s pocitem, že podpoříš šikovný lidi-vývojáře.

            Já vozím Huawei G300 + externí GPS modul (Nokia LD-3W). Na aukru jsem koupil o vánocích zachovalý modul asi za 200,– s poštovným, takže mám i jeden rezervní.

            Jinak externí akupack se dá řešit takhle nebo takhle

            Ale dalo by se jistě přemýšlet o nějakých outdoorových Android zařízení. Starší Motorola Defy+ (která se dá dobře vyladit), Xperia Go.

            Mapy si bez problému vytvoříš přes aplikaci Mobile Atlas Creator. Mapy jaké budeš chtít z mnoha různých zdrojů (cykloserver.cz, osm, amapy.cz, geoportal.cuzk.cz a časem i nové turistické mapy.cz, které jsou zatím jen v Linuxu a ne 100%).

            0 0
            • jIrI___  

              I ta free verze Locusu na popsané použití bohatě stačí.

              0 0
            • obywan  

              Co tě vede k používání externí GPS?

              S těmi akupacky máš nějaké zkušenosti? Já jsem se spíš díval po něčem, co má svoji baterii např. http://www.ebay.com/…370705393161?…

              0 0
              • MirosPikos  

                Co mě vede k používání externí GPS:

                • větší výdrž kompletu Smartphone + GPS modul
                • lepší signál (v případě že mobil mám v kapse a GPS modul v batohuv nejsvrchnější kap­se)
                • to jsou asi hlavní důvody, možná bych ještě na nějaké přišel alenebudou důležité. Modul jsem měl ještě z Nokie E51, tak jsem si ho ponechal i pro Android zařízení

                Zkušenosti s těmito konkrétními zatím nemám, ale budu je objednávat. Přijde mi to jako šikovná věc pro někoho, kdo běžně používá Li-ION 18650 akumulátory. Funkci to splní stejnou a může to být multifunkční. Poslouží jako nabíječka 18650, nouzová svítilna a externí baterie především. Navíc nižší cena a kvalita nebude špatná. Jde pak jen o to, co koupíš za články. Dobré je, že když články odejdou, koupíš nové. Takže životnost takového řešení také výborná.

                0 0
                • obywan  

                  Kolik ti to takto vydrží na baterii? Já mám též G300. Mi to vychází zhruba 10% baterky na jednu hodinu, při logování – zhasnutý displej.

                  Když nad tím tak přemýšlím, tak to co odkazuješ ty, bude mít asi vyšší užitnou hodnotu. Stačí vzít další baterie a následně pak vyměnit a kapacita je rázem vyšší.

                  Takže když vezmu 2 baterky o kapacitě 2500mAh, tak budu mít stejně jako ta moje krabička co má 5000mAh.

                  Kolikrát se z toho dá reálně dobít mobil (baterie 1500mAh)? 2× – 3×?

                  0 0
                  • MirosPikos  

                    Změřené to nemám, ale co si tak pamatuju, tak mi na mobilu ubude těch 10% tak za 2–3 hodiny. Záleží jak často člověk staví a kouká kudy pojede. Zkusím ti to někdy změřit trochu přesněji. Vím, že když jsme jezdili ještě s někým, kdo neměl externí GPS a měl HTC Desire S, tak se docela divil, jak mi drží baterka. Ale on je na tom všeobecně G300 velmi dobře se spotřebou. Vydrží mi při běžným použití klidně 4 dny. V průměru asi 3.

                    Kolikrát se dá reálně dobít G300 nevím, řekl bych spíš 1× a něco. Není to úměrné kapacitám batterypack vs. mobil. Někde se to tu jednou probíralo, teda doufám, že to bylo tady.

                    Jakou máš ROM na tvé G300? Nějakou CUSTOM nebo STOCK?

                    0 0
                    • obywan  

                      Já dobíjím každý den, vydržel by i dva dny, ale pro jistotu.. ROM mám teď SGS3, přišla mi rychlejší než origo ICS. Ale chystám se teď zkusit cyanogenmod, nevím jestli 9 nebo 10. Ty máš jakou?

                      Já tu to téma hledal, něco o batterypackách tu je, ale nic s těma kapacitama.

                      0 0
                      • MirosPikos  

                        Já byl hodně spokojenej se Stock+ B7 a teď jedu na posledním Shendu. Jinak dneska vyšla nová CM9 a pak jsem zaregistroval BaiduRom, která se tváří docela zajímavě a taky nějaký český kluci vytvořili [Rom][ICS 4.0.4][New GUI] LiQu alpha-1 což je postavený na CM9 a vypadá to docela zajímavě a nadějně.

                        Ale co se výdrže a výkonu týká, Stock+ je jasný favorit. Zdá se mi za S3 byla docela nenažraná a dávala baterce docela zabrat.

                        0 0
                • Loner  

                  Ptám se, zda dotyk. tlf musí mít skutečně po celou dobu navigace zapnutý displej jako žrouta baterek? Já používám stařičkou nokii se Symbianem a tlačítky, zapnuto mám celý den, trackuji, displej vždycky po pár vteřinách zhasne, na rozcestí ťuknu na jedno z tlačítek pro Trkbuddyho, naskočí mi za chvilku má aktuální poloha včetně čáry, po které jsem přijel a deset hodin v pohodě drží bez nějakých dalších záložních zdrojů, takže mě z toho vychází, že kupovat smsrtphnuna s Androidem kvůli navigaci je akorát k nasrání? Dík za odpověď.

                  0 0
                  • Martin  

                    u androidu bud trekbuddy jede na popředí a pokud mu neřekneš, že chceš displej zapnutý trvale, tak po určité době displej zhasne… a nebo ti trekbuddy může logovat na pozadí, displej bude taky vypnutý a nežeroucí. v případě potřeby si ho vyvoláš ze seznamu běžících aplikací.

                    0 0
                  • jIrI___  

                    Pokud nechceš sledovat celou dobu, kde jsi, tak pochopitelně si ten displej vypnout můžeš. Já androidí telefon používám stejným stylem, jako jsi popsal – když na některé křižovatce nevím kam jet nebo chci zjistit, kde jsem, tak prostě vytáhnu telefon z kapsy, mrknu na displej a zase ho schovám a nemám problém s výdrží baterie. Ale existují i takoví lidé, kteří svoji aktuální polohu potřebují znát nonstop i cestou na záchod a k tomu se ten telefon prostě nehodí.

                    0 0
                    • Loner  

                      to ne, tak jsem to asi nechtěl. Chci, aby byla navigace stále zapnuta, ale vypnut pouze displej, to na smartfounech nelze? (Ptž vytahovat tlf. z báglu nebo z kapsy mi nevyhovuje – v neznámém terénu a na neznačených, doma naklikaných trasách bych se nechytal – mám ho na představci, jde to – standby režim? Dík za odpověď.

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Jde vypnout pouze displej. V podstatě taky jen vypínám displej, ale s tím rozdílem, že telefon dám do kapsy a nenechám ho na řidítkách. Záznam trasy mi běží neustále.

                        0 0
                      • Frostty  

                        V takovém případě bych raději mrknul po nějakym garminovi.

                        0 0
                        • Loner  

                          oběma děkuji, jednoduchou dakotu 10 jsem rok vyzkoušel, její nahraná vektorová mapa mě připadá super nepřehledná,nemá slot na vlastní mapy z MObacu, na běhání do kapsy je těžká, atd..

                          0 0
                          • Frostty  

                            Etrex 20/30 taky ne?

                            Já zatím jedu podobnou taktiku jak jIrI. GPS zapnutá neustále, displej vypnutý, když potřebuju – tak se mrknu. Mapy mám od shocartu. Nicméně přechod na GPS je v mém případě nevyhnutelný.

                            0 0
                      • MirosPikos  

                        Taky to používám jako Jirka. Telefon vozím v kapse a GPS modul vozím z důvodu, že ho mám někde, kde je lepší signál a ten signál je v drtivé většině lepší než na mobilu (třeba jen kvůli tomu, že má jen jednu anténu, která není rušena dalšími 5-ti nebo kolik jich běžně telefon má).

                        Externí zdroje jsou jen pro případ, že člověk vyrazí na hodně dlouhý výlet někam do neznáma, kde je docela šance, že věčným koumáním pozice se telefon hodně vybije, ne-li úplně (ale ještě se mi to někdy nestalo, musel by to být výlet tak na 2–3 dny bez civilizace).

                        Jinak třeba mobil s Locusem (asi i s ostatními apk) lze vozit třeba v brašničce na horní rámové nebo na představci s vypnutým LCD podsvícením, které se aktivuje při dotyku a po následné neaktivitě opět zhasne. Nemusí se tak složitě odemykat mobil.

                        0 0
                      • MaPa  

                        OruxMaps to taky umí jak potřebuješ.

                        1. display lze vypnout natvrdo, ale aplikace běží dál (tedy např.

                        v coursepointech pípá apod. Odemknutí se dělá klasicky androidovsky.

                        1. display po x-sekundách ztmaví na y%, takže šetří energii. jedním

                        klikem na něj se rozsvítí.

                        1. po x-sekundách vypne display a chová se jako bod 1).

                        možná jde i nastavit že by ztmavil display na černou obrazovku, ale to jsem tak nějak nezkoušel, používám většinou nastavení 2) s x asi deset sekund a y asi 5%, v případě že to vypadá že douhou dobu je navigace jasná tak vypínám display natvrdo s tím že odemykání je větší opruz a holt budu tahat posuvník…

                        nebo jde použít aplikace tap tap, kdy dvakrát šáhneš na senzor přiblížení a ona display vypne, po následném dvojím šáhnutí ho opět rozsvítí.

                        0 0
                        • Loner  

                          díky, místo té mé tlačítkové spolehlivé nokie s pikodisplejem chci pořídit něco výkonějšího, co by ale mohlo být umístěno na představci. Dáte nějaký tip na bazarový androidní foun s displejem tak 3 palce, aby šel „připevnit“ izolačkou nahoru brašničku? (Zatím to tak mám a je to pro mne řešení – chci li něco narychlo vyfotit, ..a nebát se pádu.. Mám dojem, že tady někdo zmiňoval X perii? Nebo co byste vrhli? (používám Trekbuddyho, takže upěvňovací izolačka 10mm ve spodní ani v horní části dotyk. displeje snad nevadí. Díky za rady.- bazarově tak do 2,5tisíc.

                          0 0
                          • MaPa  

                            používám na řidítkách xperii mini v pasivním držáku brodit zadělaným do šroubu představce. kdybych si dneska kupoval telefon na stejné využití, budu chtít odolnost, tedy xperii active, xperii go (už je dost velká) nebo něco od konkurence… trochu problematická je výdrž, dobrých časů lze dosáhnout (u mne) pouze s gps loggerem, iterní gps strašně žere baterku. mini mi drží už přes rok s tím, že jí v dešti přetahuju skinz, ale není to ono. postupem času začala vypadat víc jako cyklokomp tak jsem si k ní pořídil normální telefon ;-).

                            0 0
                            • jIrI___  

                              S tou interní GPS mi to nepříjde tak špatné. U mě za 4 h trackování s občasným mrknutím do mapy klesne baterka o 20%.

                              0 0
                              • MaPa  

                                mám to změřené jen pro mini a někam jsem tu ty výdrže dával, zase tolik sem nepíšu tak může zkusit ten můj příspěvek najít ;-)

                                0 0
                              • Frostty  

                                Tak, tak. Sony Xperia P.

                                0 0
        • borda  

          Naprostej souhlas

          0 0
      • choceň  

        díky za tip, vypadá to dobře.

        0 0
      • MlokCZ  
        • ještě mizerná odolnost, ta je větší problém.

        Výdrž v některých případech limitem být nemusí, s tou bych si u S2 + 2000mAh (reálně spíš 2500mAh+) poradil. Baterka by celodenní výlet akorát dala (8 hodin displeje + gps dám určitě, jen by tedy bylo potřeba vypínat displej když se nejede, přeci jen celodenní akce se klidně může protáhnout i na 12 hodin).

        Při použití na kole si ale stejně kvůli odolnosti telefon nedám na řídítka, tzn. displej pořád neběží, takže pak není s výdrží problém žádný (jen logovat můžu klidně 2 dny v kuse).

        A používám taky Locus + mapy cykloserveru (variantu bez reliéfu).

        0 0
    • saddik  

      Jak píšou ostatní, u smartphonu se neřeší, co umí, ale jaká aplikace se použije, aby dělal, co potřebuješ. Na android, který používám já, je aplikací řada, pro mapy je asi nejpoužívanější ten locus, i když já používám Orux maps. Obojí je zadarmo, jde jen o to, kde do toho sehnat mapy. Dají se buď stáhnout různě po netu, nebo pomocí PC programu MOBAC vytvořit z online map, třeba na cykloserveru (to už je ale na černo). Cykloserver teď navíc umožňuje mapy pro locus koupit a stáhnout legálně. Další aplikací jsou pak Smart maps.

      Krom těchto mapových aplikací je i rada sociálních trackerů, jako endomondo, sportstracker atd.

      Jinak počítej s tím, ze dřív nebo později ten mobil na řídítka dávat budeš, protože tě bude štvát ho vyndavat a budeš ho chtít mít na očích. K tomu se mi nejvíc osvědčil armband omotaný okolo představce ztlustělého náhradní duší. Skrz ten armband se totiž dá odemknout displej, takže nemusí svítit pořád a šetříš baterku.

      0 0
    • pstasek  

      S FUP 300MB se vesele na občasné použití při zakufrování nebo hledání trasy vejdu i s online mapou od Seznamu. Na záznam trasy používám Endomondo. Aplikace si vzájemně nepřekáží a není problém je provozovat paralelně. Telefon vozím v camelbaku a pokud se chystám na delší výlet, beru s sebou batery pack, který prodlouží výdrž na cca 5–6 hodin.

      0 0
    • Frostty  

      Něco s androidem a Locus.

      0 0
    • mtucek 1  

      Ja pouzivam Iphone s programem Galileo.Nahral jsem do nej ofline cykloatlas CR umi export / import dat tras GPX a take zaznamenavat trasu.Takze do nej nahraju trasu a potom jedu v terenu podle sipky ofline.

      0 0
    • jachymk  

      Nevím jak je na tom Windows, ale na Androida s iPhonem je více než jedna aplikace. Já si s Mapy.cz vystačím, 500 mb FUP a vcelku slušné pokrytí 3G okolo Prahy, takže ti nedoporučím žádnou app, za kterou bych mohl ručit. Rozhodně nalezneš něco Zde .

      Teoreticky by měl to co hledáš zvládnout každý Androido telefon, ale nedoporučoval bych hodně šetřit jelikož ti to pak nepoběží na 100%, hladce, bude se to zasekávat… Doporučuju něco s alespoň dvoujádrem a min 800 mb RAM. Hodně důležité jsou také aktualizace. Android verze 2.3 bych sem ani netahal, 4.0 byl už o něco zvládnutý avšak téže dost nedostatků a 4.1 už je úplně o něčem jiném! Takže budoucí aktualizaci na 4.2 bych viděl jako né zcela marnou věc!

      0 0
      • Amoondre  

        S tema narokama si hodne prestrelil. Jednojadro s mnohem mensi pameti (cca 380MB) to bez problemu utahne.

        0 0
    • heerer  

      jen pro info:

      pro NOKIA symbian je aplikace SMARTCOM GPS. Mapy = scan papirovych turistickych map a ve spolupraci s planovacem tras(mapy.cz a pod) lze naplanovat trasu, kterou pote tato aplikace zobrazi na telefonu.

      Sam jsem najezdil 500km s pomoci teto aplikace a nebloudil jsem = za me hodnotim velmi dobre.

      0 0
    • plevka  

      Ahojte,

      přiživím se na tomto vlákně, hledám nějaký Smartphone, který bych využil hlavně(kromě volání a sms tedy)na GPS záznam mých aktivit(kolo, běh se psem, turistika atd.). Mám omezený rozpočet max.3500,– přinejhorším 4000,–, ale raději méně. Máte pro mě nějaký tip? Zaujala mě řada LG Optimus buď E430 L3 ii nebo E440 L4 ii anebo E460 L5 ii ale budu rád za další Vaše návrhy či připomínky atd.

      0 0
      • MirosPikos  

        Koupil jsem na aukru pro švagrovou fungl (T-mobile) Huawei Y300 za 3.000,–. Krom toho, že nemá kompas (beztak ho sám nepotřebuju), tak je to prima mobil. Dobrá výdrž, rychlost, spohlehlivost. Kvalitní provedení. Člověku s omezeným rozpočtem, který chce koupit mobil z oficiální distribuce bych doporučil tohle.

        Jinak tu nedávno někdo vybíral novej mobil a rozhodl se pro Lenovo, které také nevypadá vůbec zle. Jen nevím jaký přesně model.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.