Znalci hyder Shiman 525 (Vilém se hledá)

16 nepřečtených
  • JakubCh

    Konečně jsem dostal nové kevlarové Superstar destičky a chtěl je na brzdy nasadit. Ale problém. Co paměť sahá, bojuji na brzdách s tím, že pístek na půlce třmene, do něhož NEJDE brzdová hadička, se vysunuje úplně minimálně. Přední i zadní brzda. Snažil jsem se pístky vyčistit, namazat, všechno marné. Pístek na půlce, do níž jde brzdová hadička, vylézá jak po másle. Na druhé straně marnost nad marnost, vyleze velice málo a dál ne. Jen, když protější zablokuji. A teď mám dojem, že je to na přední brzdě ještě horší (odvzdušněná, na jaře nová náplň). Je tohle na 525 normální? Přední brdu jsem ze zoufalství i rozpůlil, pístek vyndal, vyčistil. Těsnění nevypadá, že by bylo poškozené, ale okem se to blbě zjistí, že… Připravuji se na nejhorší, že budu muset udělat 525kám pá pá :( V tom případě, šel by k páčkám 525 naroubovat některý jiným třmen, který je na Kupkole? Nebo mě neminou komplet nové brzdy?

    0 0
    • alinceb  

      Nezkoušel jsi prohodit pístky v třmenu (předpokládám, že jsou symetrické, ale rozdělané sem to neměl)? Kdyby to nepomohlo, tak neroubovat na to půjde jakýkoliv třmen Shimano popř. třeba Magura…

      0 0
      • JakubCh  

        Nezkoušel jsem to prohodit, zkusím… Potěšil jsi mě, že na to půjde nacpat jakýkoliv Shimano třmen. Takže co třeba Shimano SLX BR-M665 A zeptám se ještě na jednu věc, adaptér na přední 180mm kotouč taky mohu použít ten, co mám k 525?

        0 0
        • alinceb  

          Jo, to je furt stejné…

          0 0
          • JakubCh  

            Bezva. Tak aspoň něco, když už teda. Případně, jaké třmeny bys doporučil nejspíše? Z nabídky Kupkola (není podmínka).

            0 0
    • KubaBajk  

      525tky jsem vozil cca 7 let. Je pravda, že jsem si podobného neduhu jaký popisuješ Ty také všimnul, ale nijak jsem to neřešil. prostě jsem vycentroval třmen tak, aby desky dosedaly současně a aby neškrtaly o kotouč. Brzdily pak stejně spolehlivě a bylo jedno, že jeden pístek byl o nějaký ten milimetr víc vyjetý než ten druhý.

      Pokud jsi zjistil, že ony pístky, co jezdí ven málo, nejsou třeba poškrábané, zkusil bzch to, co radí alinceb.

      Otázkou ovšem zůstává, jestli Tě tahle „disfunkce“ vůbec nějak omezuje? nestačilo by prostě jen ty třmeny vycentrovat tak, jak jsem to kdysi udělal já?

      0 0
      • alinceb  

        To mě napadlo taky. Pokud brzdy brzdí a kotouč neškrtá, tak bych nehledal problém tam, kde není.

        Mladá má třmeny 525 na kole (s LX dualama) a fungují bez problémů. Ostatně celé její kolo je perfektně bezúdržbovej stroj…:)

        0 0
        • JakubCh  

          právě ten přední trošku škráblý je, ale nic dramatického, šlo by to asi vyleštit. Taky jsme na to dlabal, jenže teď je to nějaké horší, v předu jsou nestejnoměrně sjeté destičky. Ale ještě na to kouknu, vyčistím to, přeleštím ten pístek, přehodím je, naplním, odvzdušním…

          0 0
          • JakubCh  

            Zadní bude fachat určitě. Přední uvidím, až ji naplním a odvzdušním. Problém je, že pístky nejdou oba zatlačit úplně do třmene. Pokud zatlačím jeden, povyleze druhý. A ten, který je trošku vylezlý, chodí pak hůře. Dělá to zadní brzda, dělala to i ta přední. Je to tím, že to je špatně odvzdušněné?

            0 0
            • Vilém  

              Asi moc oleje. Chtelo by to sundat vicko paky, vyndat du gumu a roztahnout pistky nadoraz od sebe. Prebytecna kapalina vytece, obal si radsi paku nejakou hadrou, at vsechno nezadelas olejem. Pak pripadne doplnis expanzku po okraj, vlozis do nej ten gumovy dil, ktery vytlaci zase kus prebytecneho oleje a na zaver zavickujes.

              0 0
              • JakubCh  

                Pohraji si s tím, v zadní brzdě je „stoletý“ olej stejně, v přední není skoro nic. Pořád se mi nezdá, že by to nemělo fungovat. Místo Shimano oleje si ale koupím Citoen…

                0 0
                • Vilém  

                  Jak chces LHM funguje bez problemu, jen obcas byva krapet hustsi nez original, coz se projevi pomalejsim vracenim paky.

                  Shimano olej uz dnes neni zas tak drahy, jako v dobach kdy zacinalo s hydraulikama a stalo ranec.

                  0 0
                  • JakubCh  

                    Asi máš pravdu, 100 ml by mělo stačit nad hlavu, navíc to mám kousek od baráku. Motorex by měl být ok snad

                    0 0
            • alinceb  

              Pokud zatlačím jeden, povyleze druhý. …to je snad logický (Pascalův zákon). Když roztahuju pístky, tak otevřu expanzku (aby měl olej kam utíkat), mezi pístky rozepřu pomalu šroubovák a odsávám přebytečný olej…

              0 0
        • nitraq  

          A že bezúdržbovost holčičího kola je jedna z nejpodstatnějších vlastností, hned po barvě:) Na minulým kole moji milý jsem pořád lehce zápasil se zadním třmenem M486, kterej si po těžším sjezdu rád poskřípal. Přítelkyně pak bývala naprdlá, že prý má rozbitý kolo. Teď už snad M596 zlobit nebudou:)

          0 0
          • alinceb  

            Kolo má odježděné 2 sezóny a za tu dobu sem jednou měnil desky zadní brzdy a jinak jen myl, mazal řetěz a měnil pláště. Dokonce mám pocit, že za 2 roky neměla ani jeden defekt (FF2.0 nebo RoR2.1 + Rubena Light duše).

            Letos sem teda ale musel rozdělat skřípající GXP střed + vyčistit, namazat a namontovat. A taky má teď sundanou vidli, která půjde na servis.

            Jinak na to nemusim šáhnout jak je sezóna dlouhá.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.