• BB

    Hledám si novou hračku a tak uvažuji o GPS do auta a na kolo. A chci se zeptat, zda existuje následující možnost využití GPS. Vezmu list z turistického atlasu Shocart (mám ten nový se souřadnicemi GPS). Naskenuju ho a je z něho rastrový obrázek. Nyní bych tušil prohnání nějakým konverzním programem, do kterého by se měly zadat koordináty nějakých bodů a ten by měl vytvořit formát vhodný pro garmina. Do toho bych to nahrál a vyrazil na kole a garmin by mě ukazoval, kde se v tom Shokartu pohybuji. Nechci žádnou aktivní navigaci po turistických cestách. Pouze to, abych viděl mapový podklad a kde jsem. Funguje to takto, nebo si to představuji jako Hurvínek válku ?

    0 0
    • kovar  
      1. je správně, zatím.

      Ale možná by Ti stačila vektorová TOPO mapa od Garmina pro Garmina – podívej se na jejich stránky, je tam ukázka; sice jsou tam kixy častější než v KČT a Shocart mapách, a na malém displeji přístoje je to méně přehledné než plachta papíru, ale mi to třeba stačí, papírovou mapu sice vozím, ale už skoro nevytahuju z batohu.

      0 0
      • BB  

        tak TOPO mapa se mi nelíbí, nemají správné objekty pro turistické cesty, takže jsou všechny stejné černé čáry, sice se vypíše, že jde o např. turistickou červenou, ale drobným písmem a to bych si pokaždé musel brát brýle. Mě by se jako podklad zdála lepší právě ta turistická mapa, než sice chytrá, ale málo přehledná TOPO mapa.

        0 0
        • kovar  

          v tom případě malý počítač + gps přijímač, tam to jde tak nějak zpumprdlíkovat, ale na kolo asi ne moc vhodné (nevýdrž baterek a choulostivost)

          0 0
          • VA3  

            Přesně tak ;-) Mám smartphone (Qtek 8310) a k němu GPS přijímač. Existuje několik aplikací, do kterých se dají bitmapové mapy nacpat. Až to vyladím k dokonalosti, hodím sem „recenzi“ :-P

            0 0
            • Vsara  

              Také řeším problém orientace. Sobotní zabloudění z plánovaných 70 km na skoro 120 (výrazně nad mé síly zatím) mi dalo zabrat. A vnutilo trochu respektu.

              Mám MDA Vario. To v sobě nemá GPS vestavěné. tedy musím koupit nějaký GPS přijímač. Zatím jsem objevila jen přijímače s MDA spojitelné pouze přes Blue Tooth. No ..... Baterie v mobilu je provozem blue Tooth vyžraná za necelé 3 hodiny. Předpokládám, že GPS přijímač má také nějakou svou baterii. Zatím jsem neobjevila informace o výdrži baterie toho přijímače. … Ať je jakákoliv, díky výdrži MDA je to celé napytel. (že bych v průběhu jízdy vyměňovala nabité baterky mi tedy přijde docela psinézní).

              Máte někdo informace o tom, že by se někde dal najít GPS přijímač, spojitelný s MDA (mikro USB) kabelem?

              0 0
              • Nodar  

                GPS příjímačů na USB je spousta, ale PDAček, které s nimi umí komunikovat je jen pár a MDA mezi ně bohužel nepatří. Takže potřebuješ spojení přes BT a tam má docela dobrou výdrž Evolve (www.atcomp.cz/…_detail.aspx?…), jenže je dost velký. Každopádně řešení přes MDA je nouzovka jen pro případ, že zabloudíš, zastavíš, vytáhneš MDA, zapneš, spáruješ, zorientuješ se a zase to povypínáš … řešil jsem to se svým MDA Compactem a nakonec jsem to vzdal

                0 0
                • Vsara  

                  No .. ano … cosi mi říká, že to přesně takhle bude. Nainvestuji do GPS přijímače, do map a pak stejně koupím nějaký orientátor. Protože svůj orientační smysl se snažím vzmátožit už 44 let a nepodařilo se. …

                  Zvažuji, zda si vystačím s ukazovátkem GPS souřadnic …a naučím se je nějak rozpoznat z papírové mapy (či koupím mapy s těmito údaji). Nebo rovnou zainvestuji do mapového GPS … Papírové mapy také nejsou zrovna levné .. Mapový GPS … no také ne.

                  Jak to řešíte ? Jaké máte zkušenosti?

                  0 0
                  • kolombo  

                    U Bedy Trávníčka nejspíš ještě stále mají ty Legendy za 3 tisíce i s mapou a sériovým kabelem do PC. Sice to nepropojíš s PDA, ale na zjištění, kde asi stojíš to stačí, pokud tedy celý den nebloudíš mezi skalami v hustém lese, tam se Legend nechytá a lepší stroje zase nestojí 3 tisíce. Ty 3 tisíce je tak cena toho externího GPS modulu …

                    0 0
                  • náčelník  

                    Mám starého nemapového Garmina a polohu odečítám na papírové mapě KČT s pravoúhlou kilometrovou sítí S-42. Jde to velice dobře. Ale dnes bude lepší řešení ten Legend, jak výše zmiňuje Kolombo. Finančně i technicky.

                    0 0
                  • Nodar  

                    tohle je dost individuální: Já preferuji malé rozměry, odolnost a výdrž a tak jsem skončil u Garmina Foretrex. Dá se nosit i jako hodinky, takže na tůry nebo běžky jako obdoba cyklopočítače. Navýhoda je, že je nemapový, takže pokud si večer před výletem do něj nenaťukám trasu, tak se na místě mohu orientovat tak leda podle kompasu :-) Legend je dobrý kompromis, má mouchy, ale za tu cenu asi jasná volba. Řešení přes MDA je nejdokonalejší na zobrazování, ale když si dám v Beskydech sjezdík po kamenech v dešti, tak mám na Foretrexu pořád před očima trasu a nemusím se bát zvedat telefony, aby se mně nevybila baterka … takže pro mne nevyhovující řešení. No tak si vyber, třeba já na ideální GPS stále čekám :-) vyber ..

                    0 0
                    • MaPa  

                      Foretrex, jak vypadá navigace podle naklikané trasy

                      0 0
                      • MaPa  

                        A jak pak vypadá projetá trasa stažená spátky do počítače a prohnaná OziExplorerem

                        0 0
                • BB  

                  Po čase je záležitost definitivně vyřešena. A to pomocí MDA HTC Artemis. V autě perfektně navigující Tomtom a na kole OZI s nascanovanými a zkalibrovanými turistickými mapami 1:50000. Jediná vada na kráse je, že si na kole nemohu upevnit MDA na řídítka, ne protože bych se o něj bál, ale protože stejně si potřebuji nasadit brýle. Takže ho vezu s brýlemi v zadní kapse dresu a v případě potřeby nahlednutí do mapy zastavím, nasadím brýle a kouknu na mapu. Dobré je použít utilitku na vypnutí obrazovky, potom vydrží běžet přes deset hodin, což na celodenní vyjí6ďku zcela postačuje. Na ukázku přikládám trasu, jak ji Ozi namaloval.

                  0 0
                  • BB  

                    a ještě jak to zobrazí Google earth

                    0 0
                    • skipXC  

                      písni mi na ICQ, až budeš online.. díkys :) Aleš Gregor, 301–016–409

                      0 0
                      • BB  

                        ICQ neznám, tak mi když tal mailni, co bys potřeboval

                        0 0
        • MlokCZ  

          Picodas slibuje do dalších verzí Topo Czech V1 mapy, že konečně značky budou v mapě tou barvou, co to je za značku. Takhle blbě vše černě s popisky to bylo z hirstorických důvodů, že dříve nebyly barevné GPS-ky. A na dalších verzích se pracuje a do jara/léta se jí snad dočkáme.

          Normálně taky pracuju mnohem radši na klasickou mapou, kde v počítači používám KČT turistické, které jsou lepší než Shocart. Navíc ta Topc Czech V1 vychází z podkladů Shocartu, takže když si předem v KČT naklikám trasu a nahraju do GPS, tak to mám podle podrobnějších cest KČT + k tomu vidím cesty, které má Shocart, takže maximum informací, co může být dohromady.

          Popisky v GPS si můžeš zvětšovat, takže všechny texty můžou být i dost velké, ale pak se zase tam nic nevejde na displej.

          0 0
          • piskot  

            O tom, jestli jsou lepší mapy od KČT nebo od SHOCartu by se dalo polemizovat :) spíš bych řekl, jak kde (a jak je kdo zvyklý). Šokarti vycházeli na začátku ze stejných podkladů jako KČT, nepotřebný balast vyházeli (třeba paseky, které stejně nekorespondují se skutečností) a naopak tam doplnili kupu cest z orienťáckých map. To, že KČT bylo přesnější platilo tak před pěti lety, teď už to není moc pravda.

            0 0
            • MlokCZ  

              Neviděl jsem ještě nové Shocart mapy z té nové edice. Ty třeba už jsou o hodně lepší (pro mojí oblast zatím nevyšla, proto jsem nemoh vyzkoušet). Ale ty z předchozí edice byly ve všech oblastech, které jsem používal vždy horší (pokaždé máme sebou na každou akci mapy jak od Shocartu, tak od KČT a porovnávám). Ono to taky bylo dané měřítkem.

              0 0
              • kovar  

                mám zcela opačné zkušenosti s KČT a Shocart mapami

                0 0
                • MlokCZ  

                  U jaké konkrétní mapy ty zkušenosti máš. By mě to zajímalo, která konkrétní Shocart mapa má více cest v lese než KČT (což je věc, která mi nejvíc vadila, když už i na těch KČT tam těch cest mraky chybí). A nesmí to být z té nové edice 1:60000, o které píšu, že jsem zatím neviděl a že tam je to klidně možný. Přesnost map pak porovnávam podle GPS, tam zatím moc porovnání nemám, pouze něco málo pro okolí Plzně.

                  0 0
                  • kovar  

                    východní morava (zlínsko, kroměřížsko, vsetínsko, Beskydy), a dál si nevzpomínám, mám těch map doma mraky, jak Shocart, tak KČT. Ještě donedávna (6 let tomu zpět, jsem kupoval obě firmy pro tu samou oblast. Mi nevadí, že nějaké cesty chybí, ale vadí mi, že na mapě jakési lesní zpevněné cesty byly vyznačeny , ale v terénu ani náznak, že by tama někdy cesty vedly (typické pro KČT).Ale možná se KČT poslední dobou zlepšily, ale to nevím, přestal jsem je kupovat, ale asi do nich zas nahlídnu, když je tu tak propaguješ, abych si případně upravil mínění.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak já mám dobře porovnané především Plzeňsko. A pak už méně především Šumavu, Krušné hory a Jizerky. Ale máš pravdu, že sem tam se stane, že cesta z KČT mapy v terénu není nebo končí uprostřed.

                      Jinak na nové Shocart se chystám jakmile bude k dispozici, protože už měřítko trošku přiblížili a jsou to 1:60000 (i když bych raději 1:50000, ale to už není velký rozdíl).

                      0 0
        • stan.zak  

          Zdravím BB, znalec nejsem, přesto: Určitě sis prošel, co už se tady o GPS řešilo, min. asi:
          Nadpis Založil Kategorie
          Trasy GPS (0/86) Milenius Kola
          kdo jdete letos do GPS? (0/80) RapMan Nakupovaní
          GPS navigace (0/12) Radek kkkk Nakupovaní
          jakou mapovou GPS? (0/21) Otaku Nakupovaní
          Jezdí někdo v terénu s GPS???(0/78­)vvvVyjížďky/Sra­zy
          Jak dostat trasy do GPS (0/88) kochese Tech. rady Popravdě řečeno, pro moji osobu je nezobrazování se tur. cest v jejich barvě marginální záležitost. Ostatní vlastnosti TOPO Czech (bude aktualizace) totiž tuto malinkou, pro tebe nectnost, zcela přebijou. Na řídítkách se dá vozit leccos, a i když tu jsou zastánci, PDA to podle mně určitě není, ať už kvůli výdrži na baterie nebo choulostivosti nebo neodolnosti proti vodě. Odpověď na tvoji otázku už máš, třeba MlokCZ. Jakou GPS máš v pácu?

          0 0
          • stan.zak  

            … ještě odkaz, tady to najdeš podrobně. Chci jen upozornit, že některá fakta o mapách pro Garmin jsou zastaralá. www.bike-forum.cz/…0/forum.html#…

            0 0
          • BB  

            mám v pácu NUVI 350 je to autonavigace a dodávají ji s přeinstalovanou TOPO mapou. Nechci ji vozit na řídítkách, ale v batohu místo mapy a občas vytáhnout, podívat se kde jsem a kudy dál.

            0 0
            • kovar  

              a čím to chceš napájet?

              0 0
            • stan.zak  

              ta je pěkná, v baťohu ti nezmokne, vyndavat a zandavat by mě tedy zrovna nebavilo…taky výdrž 4 – 8 hodin je málo a vestavěná baterie = musíš nabíjet a ne jen vyměnit tužkovky a hned používat dál…pokud ji chceš mezi jednotlivýma vyndat/zandat vypínat, nebudeš mít tracklog neboli záznam trasy (mimo jiné: čas, rychlost, výškový profil,atd.) viděl jsi už www.gps-tour.info/…sitelang.en/ …po zapnutí na jiném místě než byla vypnutá se chvíli „hledá“… Aby sis nemyslel – nesypu to z hlavy, kouknul jsem na web, a našel toto: „V ceně přístroje zahrnuto : vlastní přístroj, přísavný stojánek, autonapájecí kabel, pouzdro, mapa západní Evropy ve vnitřní paměti – předehráná uliční mapa (CityNavigator NT Europe v.8), podrobná mapa TOPO Czech, USB datový kabel.“ GPS vozím zcela nenuceně na řídítkách a je to zcela v poho.

              0 0
              • BB  

                ten treck log mě nevadí, protože nuvi ho neumějí dělat tak jak tak

                0 0
                • stan.zak  

                  Tak je to taky Garmin, ale BB, to neděláš dobře. Pro tebe je jako vyšitá nějaká outdoorovka! Za kolik máš naplánovanou tu 350tku?

                  0 0
                  • BB  

                    je to s TMC modulem a cena se pohybuje od 12 do 13 KKč

                    0 0
                    • stan.zak  

                      je-li včetně toho výše napsaného přísl, tak cena odpovídá. Tak mi vychází, že chceš spíš autonavig než na kolo.? Asi už jsi rozhodnutej.?

                      0 0
                      • BB  

                        pravda, primárně chci autonavigaci, ale ocením, když si to budu moci vzít do kapsy na pěšárnu, nebo do baťohu na kolo a bude tam nějaká forma turistické mapy a budu se moci podívat, kde zrovna jsem.

                        0 0
                        • stan.zak  

                          tak to jo :-) přikládám foto před garáží po příjezdu z Calabrie (přes Venezia a Campitello di Fassa)

                          0 0
                          • Buchznebe  

                            co ta max.rychlost?? syčáku :-D

                            0 0
                            • Mamut  

                              Velmi pravdepodobne siel cez Innsbruck a potom na Mnichov a Rozvadov. Takze v Reichu sa mohol legalne „vyradit“.

                              0 0
                              • stan.zak  

                                To sedí, Mamute, je to z dálnice v D, od půlnoci bylo prázdno… Už jsem je tady ukazoval, ale ještě jednou přidám, k tematu: na kole Praia a Mare->kopec s vesnicí Santa Catarina->Maratea->Praia

                                0 0
                              • stan.zak  

                                …Santa Catarina je ten kostel nahoře, vlevo ta bílá šmouha je jakási bezpohlavní postava s upaženejma rukama; to na těch sloupech pod tím je silnička.

                                0 0
                              • stan.zak  

                                tudy nahoru

                                0 0
                              • stan.zak  

                                ..je vidět, že mám dost, času. Máte-li chuť, klikněte na album.volny.cz/pi­lotpilotpilot/ tam jsou ostatní fotky.

                                0 0
                        • kankrlicek  

                          A co telefon se Symbianem + autonavigace?

                          0 0
                        • dieegoo  

                          Pak bych rozhodně volil PDA + mapy pro autonavigaci a pro turistiku Smartmaps (www.pdamapy.cz/…c/turistika/?…) a cykloturistika (www.pdamapy.cz/…c/cyklomapy/?…)… Telefon se symbianem je také řešení, ale má hodně proti – malý displej, ovládání – nezměníš nic, aniž bys zastavil, s dotykovým displejem pda je to pár ťuknutí. Pro mě by byl mínusem i externí gps modul – nutnost dvou krabiček místo jedné, nesmíš zapomenout nabít obě zařízení, venku pak budeš muset mít obojí v ruce kůli přímé viditelnosti modulu na oblohu… Tátovi jsem vybral Asus MyPal A636, k tomu 2GB kartu a zatím bez jakýchkoliv stížností. Komplet vyšel cca na 11k, v krabici je i cigaretový nabíječ, držák do auta s hodně tuhým husím krkem. Spokojenost.

                          0 0
                          • kankrlicek  

                            Ten telefon je hodně o kompromisu, ale PDA i tel. na kolo nepoužitelné, na pěško použitelné oboje. GPS modul mám v kapse a neztrácím se. V autě je tel. výhodný pouze pro občasné použití, jestli jezdím s gps každý den, je lepší buď už to PDA nebo něco jednoúčelového.

                            0 0
                            • dieegoo  

                              No vzhledem k tomu, že psal, že plánuje navigaci mít v báglu a občas kouknout kde je, tak si dovolim tvrdit, že použitelný to bude až až…

                              0 0
                          • Charlie_R  

                            Smartmaps jsou super,bohuzel nemuzu sehnat cracklou verzi pro WM5, na ktere jsem presel z 2003se

                            0 0
            • stan.zak  

              BB, máš prima www! Ta foto v nicku je z Gardy?

              0 0
              • BB  

                Ta fotka je z oblasti Altipiani Lavarone. Je to oblast nedaleko Gardy, mezi Trentem a Roverettem, na opačné straně dálnice než je Garda. Ta fotka je pohled z fantastického trailu, který vede po 4 km římse ve skále nad Lago Caldonazo. A jako každý rok tam jedeme letos zase v prvním týdnu července.

                0 0
                • stan.zak  

                  Caldonazzo znám, okolo jezdíme na startovačku na Roncegno; a na jižní straně Altipiani jsme byli lítat nad měst. Mosson, místní tam tomu říkají tuším Čeresána.

                  0 0
      • MlokCZ  

        Se Shocart mapou je to z chybami téměř stejný, protože je to ze stejných podkladů. To jen KČT je lepší, protože mají lepší podklady (tím myslím především umístění turistických značek a lesních cest).

        0 0
    • MaPa  

      Odpověď se jmenuje OziExplorer (součást v PC, kde se kalibrují mapy + dělá vše co potřebuješ), OziExplorerCE (součást v PDA, kde se dělá vše co potřebuješ, mapy se importují z Oziho v PC). Myslím že toho tu bylo napsáno dost, dost je také na jejich stránkách www.oziexplorer.com Připojit lze vše co podporuje PC propojení. Pokud bude přístroj nemapový, pak samozřejmě nevidíš mapu, což tedy nechceš. Výše popsaný způsob je pro PDA s přijímačem. Jak to funguje s mapovými garminy to nevím, moc jsem tohle neřešil. Pokud se budeš chtít na něco kokrétního zeptat (nemapová GPS nebo PDA), ptej se.

      0 0
    • dieegoo  

      Ahoj, já jsem tátovi vybíral navigaci podle zhruba stejných požadavků, jako máš ty. Aby fungovala jak v autě, tak byla použitelná i na pěší a cykloturistiku. Tím pádem vyhrálo pda s integrovaným gps modulem a k tomu balík map. Pro pěší a cykloturistiku existuje vynikající program www.pdamapy.cz/…c/turistika/?… … Nemusíš nic skenovat, mapy jsou přímo. Trasu si navolíš nacvakáním průběhu trasy a pak se necháš vést.

      0 0
      • MlokCZ  

        Kvůli auto je to řešení o dost lepší, na kolo je tohle řešení špatný. Jednak pda má menší výdrž, ale hlavně vozit v terénu na řídítkách pda = jeho brzká smrt. Ono i ty na kolo určené modely nevydrží věčně, co mám několik známých, kteří už je mají delší dobu, tak po několika letech taky z těch otřesů odejdou. Doufám, že to u těch novějších jako mám já 60CSx bude lepší, ale když vidim, jak je vevnitř udělaná, tak o tom dost pochybuju. A pak výdrž baterky je také mnohem lepší.

        0 0
        • dieegoo  

          Na PDA je k dostání takové speciální plastové pouzdro-jako by brnění pro pda, které ho dostatečně ochrání. Na přidělání na řidítka to skutečně ideální není, ale zas potřebuješ na tu mamu čučet celou dobu? Při ceně, za kterou pořídíš pda s gps a mapou oproti turistickým gps navigacím bych oželel i to, že bych ho občas lovil z batohu nebo z kapsy u dresu.

          0 0
          • MlokCZ  

            S cenou u nás souhlas, ty turistický slušný přístroje jsou hrozně předražený. Mě by se ale GPS-ka na kolo, kterou bych neměl na řídítkách vůbec nelíbila (to je právě to, co na tom oceňuji nejvíc, že ji mám na řídítkách). Jednak při neznámé trase v lese, kde je hodně cest do ní koukám dost často a jeden z důležitých přínosů oproti papírové mapě, kterou jsem vozil v baťohu je právě to, že ji nemusím pořád vyndavat (papírovou mapu teoreticky můžu dát taky na řídítka, ale to už je hrozná kráva, abych něco viděl a hlavně se nebude sama posouvat, takže tam je to blbý na řídítkách). A pak taky GPS není jen o té mapě, ale sleduju za jízdy některé údaje jako aktuální výška (třeba když se stoupá na nějaký delší kopec ještě vidim, kolik musíme nastoupat) a další údaje, prostě je to taková pěkná hračka.

            Já bych doporučil určitě ten model, co mám já, asi nejlepší koupě na kolo, tzn. Garmin 60CSx. U nás ale nekupovat, v každém případě sehnat z USA. V tuhle chvíli už klesla v nejlevnějších inet shopech na neuvěřitelných 345$, což už vychází těsně přes 7k, když ji někdo přiveze. I v případě poslání a zaplacení cla, dph, poštovného je to pořád pěkných 10k.

            0 0
            • MlokCZ  

              Dodám k tomu, že hned po koupení GPS jsem neměl chvíli držák na řídítka a vozil ji v dobře přístupné kapse na camelu a bylo to úplně o ničem.

              0 0
    • MlokCZ  

      Jak už píšou ostatní z tišněných map nikdy mapu pro GPS neuděláš, protože ta potřebuje mapu vektorovou.

      Ale jak už jsem tu zmínil, tak bude nová verze mapy od Picodasu (výrobce map pro Garmin) a tam to snad bude s přehledností lepší (tím myslím především ty slibované značky barevně + zlepšení mapových podkladů).

      Pro GPS bude muset být vždy vektorová mapa, aby byly možné zvětšování/zmen­šování/otáčení mapy bez ztráty kvality a především routování (což je super v autě).

      Pokud to chce více používat na kole, tak bych šel určitě do outdoorového modelu a oželel větší přehledný displej v autě (který by mohl být u pda nebo modelu pro auto) a hlasovou navigaci (outdoorové modely už taky mají některé routing v reálném čase, což je do auto super, ale nemají k němu hlasovou navigaci hlášení odboček, což je dobrý, když člověk jede v autě sám).

      Pokud to udělá obráceně a koupí něco lepšího do auta, tak na kole to vždy bude úplně špatně.

      Jinak v praxi se to pak dělá většinou tak, že trasu plánuješ na počítači, kam si naskenuješ nejlepší mapu co máš a na velkém monitoru vše připravíš – tedy naklikáš si plánovanou trasu a to buď v Touratechu nebo OziExploreru. Touratech je podle mě pro práci hlavně pro začátečníka mnohem přehlednější a jednodušší a používám ho mnohem radši než OziExplorer, a taky se v Touratech mnohem rychleji kalibrují mapy. Tu naklikanou trasu pak nahraješ do GPS a ono už tě to pak samo bude navigovat. Takže luštit tu Topo Czech V1 mapu na displeji GPS nemusíš tak často.

      Aktivní navigaci pro kolo, že si trasu sám nepřipravíš předem ani mít nemůžeš, ta není dostupná s žádnou mapou a zařízením, protože automatická navigace funguje ok pouze po silnicích. V lese tam chybí 80% cest a když to nastavíš, ať tě to prioritně naviguje lesními cestami a větším silnicím se to má vyhýbat, tak tě to pak stejně vede úplně blbě a po asfaltu – prostě nepoužitelný.

      0 0
      • BB  

        dík za info, pokud bude nová verze TOPO mapy ctít barvy turistických značek, tak tím by se můj problém dost zjednodušil.

        0 0
        • MlokCZ  

          No to doufám, že mít bude hodně brzo (když to slibují), protože mě to taky pěkně prudí :-) Ne že bych to nepřečet, ale hlavně když je mapa zvětšená, tak často ten nápis o jakou barvu se jedná tam zrovna neni a máš prostě smůlu, nepoznáš barvu vůbec (a musíš buď zoomovat nebo posouvat mapu).

          0 0
          • la-da  

            Tak už tam ty barevný turistický značky jsou,sláva.

            0 0
            • MlokCZ  

              Nová grafická úprava mapy je dobrá, jen jsem čekal, že když ten upgrade byl téměř po roce, že kromě toho stihnou i něco z toho, co mají na stránkách pro další rozvoj. V podstatě jen zapracovali silnice z R10-ky a upravili ten grafický vzhled.

              0 0
      • Karlos009  

        Na navigovat.cz tvrdí něco jiného: „Touratech kromě toho umožňuje instalovat prakticky jakoukoli mapu, kterou máme v papírové podobě. Takovou mapu stačí naskenovat a poměrně jednoduchým způsobem zkalibrovat.“ Celá článek zde: navigovat.mobil­mania.cz/clan­ky/Ar.asp?ARI=112906&CH­ID=2&EXPS=&EX­PA=

        0 0
        • MlokCZ  

          Naistalovat můžeš mapu jakou chceš, ale pokud není vektorová, tak pak 3/4 věcí nefunguje a pracuje se s ní špatně = jako kdyby to nešlo.

          0 0
    • filipes  

      GPS pouzivam na litani tak 6 let, ale na kolo v CZ jsem mi prijde temer zbytecna – proste hracka. V aute je to dobry, ale nezapomen ze auto funguje jako farradayova klec a pokud nemas externi antenu, tak mas mizerny signal (jedine u celniho skla, nebo mozna ty NEJ moderni pristoje). V divocine je to naprosta nezbytnost hlavne v pripade prusvihu…

      0 0
      • MlokCZ  

        60CSx nemá v autě se signálem žádný problém a to ani když sedíš vzadu.

        0 0
    • ivaneck  

      To, co popisujes, umi Oziexplorer. Fakt dobra vecicka. Ale ten si samorejme nedas do GPSky, takze bud PDA nebo notes…

      0 0
    • klokan  

      Zdarec, ja sem si udělal k vánocům radost a koupil tohle: h10010.www1.hp­.com/wwpc/cz/cs/ho/WF25a­/388741–383769–383769–383769–388751–12816784.html Citlivost je super, překvapilo mě, že se chitne velmi rychle i bytě. Ještě musim vymyslet jak s nim na kolo. A sehnat se dá kolem 10 litrů vč. DPH

      0 0
      • Karlos009  

        Pěkná hračka :-), akorát s tím tomtomem na kolo, nevím nevím, možná tak na silniční. Používám ho taky v autě, tam je super, ale na žádný turistický mapy jsem nikde nenarazil. Ty ano?

        0 0
    • stan.zak  

      Zdravím BB, GPS se dá koukám používat různorodě. Venku spíš lítám než jezdím, k City Navigátoru používám jako podkladovku TOPO Italy, stáhnout se dá tady: italymaps.tk/

      Pokud jde o tvý nesnáze, chce to trochu poladit hledání, je toho myslím tuny, zkus: www.skyfly.cz/…xe/index.htm a tadle včetně vložených odkazů a jejich základních stránek: www.geocaching.cz/Vlakno.aspx?… Snad ti to pomůže?

      0 0
    • drb  

      Predstavujes si to dobre, ale proc to upnuti na garmina? Mas-li nejaky novejsi mobil s Javou, tak muzes pouzit TrekkBuddy www.linuxtechs.net/…iewtopic.php?… ktery umi pracovat s bitmapovymy podklady (jsou snadno k mani a prevod z map pro OziExplorer je primocary), k tomu potrebujes externi GPSku a hotovo.

      0 0
      • mar_tin1  

        presne tak… toto pouzivam a je to uplne v pohode. k750i a bluetooth gps modul… priamo navigovat som sice neskusal, ale na zaznam trasy, urcenie polohy, citanie mapy atd je to akurat. gps modul vydrzi okolo 15 hodin, mobil uz menej, ale zalezi od toho, ci nechas zapnuty displej alebo nie… presnost je ok, vie to vyplut tracklog v gpx formate. ja som spokojny. do auta sa da pouzit napriklad java aplikacia nav4all, ma hlasovu navigaciu, mapy taha cez gprs/edge…

        0 0
    • RADO77  

      Abych nezakládal další thread obnovím tento. Na kole mi GPS nikdy nechyběla, ale při poslední skialpové tůře nás kamarád vedl v Rakousku v mlíku podle GPSky (Garmin 60CSx), kde měl nacvakaná data s normální Alpenverein mapy a byla to paráda, žádné azimuty, žádné bloudění. Rozhodl jsem se, že si ji pořídím taky. Primárně na skialpy popř. letní VHT a když už ji budu mít, tak občas taky na kolo.

      O GPS přístrojích ale nevím vůbec nic. Můžete mi prosím doporučit přístroj, který by se pro moje použití (tj. primárně hory a trochu bike) nejvíce hodil? Díky. R.

      0 0
      • MlokCZ  

        Já bych volil buď 60CSx nebo Vistu HCx.

        Vista HCx je o malinko menší a je levnější. Jediná nevýhoda je horší ovlávání oproti 60CSxku. Jinak jsou ve všem téměř totožné (mají jiný chipset, ale příjem signálu je dle testů ± nastejno, možná Vista o malý chloupeček lepší).

        60CSx vyjde v US ale také celkem levně, teď je kolem 300$. Vista HCx v US pak kolem 220$. Vista HCx se dá celkem rozumně (finančně) i u nás.

        0 0
        • MlokCZ  

          Škoda že se nevyrábí Vista HCx s ovládáním jako má 60CSxko (to by se tam nevešlo kvůli integrované anténě, proto to tak nemůže mít) a s cenou Visty HCx. Tu bych bral hned raději než 60CSxko, které mám :-)

          0 0
          • RADO77  

            Díky. K tomu 60CSx prý navíc existuje SW přes který lze do té GPSky nahrávat jednoduše souřadnice bodů z mapy, což by mi obrovsky pomohlo při přípravě tůry, zejména někde na ledovci, kde se nemáš podle čeho orientovat. Máš nějaké povědomí o takovém SW?

            Jo a jak je to s výdrží baterek u obou modelů? Při některých přechodech nejde dobít baterky i několik dní.

            0 0
            • kolombo  

              Dohrávání bodů z počítače není problém, ale je potřeba si ujasnit, jak je to s mapama !!! Pro GPSku potřebuješ speciální vektorové mapy a ty se prodávají na jednotlivé státy. Takže mapu na ledovec v ČR asi koupíš s GPS, ale Alpy, to je zase jiná mapa a tu musíš koupit taky … Doporučoval bych podívat se i na model Colorado, který by snad měl umět pracovat i s bitmapovou mapou. Baterky, pokud jsou dobré, tak vydrží víc, než den provozu, takže pokud by jsi netrval na zapnuté GPS celý den, vydržíš opravdu velmi dlouho.

              0 0
              • MaPa  

                pokud vím, tak Colorado zkouší Marek Lutonský na navigovat.cz a zatím na ty rastrovky nepřišel, ale zato už přišel na spoustu jinejch věcí, doporučuju se podívat (je to spíš pro Rada77) navigovat.mobil­mania.cz/clan­ky/AR.asp?ARI=113740 a bleskovky

                0 0
                • kolombo  

                  Poměrně široká debata na téma Colorado běží i na geocaching.cz, byť je v některých bodech zaměřená na jiné problémy, než jen mapy …

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Už jsem na netu Coloradu docela studoval a přijde, že má spoustu negativ oproti 60CSx a v podstatě žádná pozitiva (pro mě snad jediné je ten větší displej s lepším rozlišením). A když je k tomu ještě dražší… Kdybych teď kupoval GPSku, tak o Coloradu nebudu ani uvažovat.

                  0 0
              • RADO77  

                Jak je to s mapama to budu muset ještě nastudovat. O GPS jsem do této soboty nevěděl vůbec nic (resp. jen to, že se podle toho dá navigovat a cpe se to do aut). Teď vím, že se to dá používat i v terénu.

                Ten člověk, co nás vedl naťukal do přístroje souřadnice, které vyčetl z normální papírové mapy (tady této: www.alpenverein.at/shop/index.php?… ) a mašinka nás vedla jako horský vůdce. Předpokládám, že musí mít v sobě nahranou nějakou základní mapu, ale to musím ještě zjistit.

                Díval jsem se na ten odkaz ohledně Colorada, co tu dal MaPa a moc mě to nepřesvědčilo, že by to bylo pro mé použití lepší než 60CSx. Vypadá tak nějak křehce, má horší baterky apod. a navíc je to novinka, které obvykle mají své nevychytané mouchy. Pro účel, pro který tu GPSku budu primárně používat (skialpy, VHT), potřebuju absolutně spolehlivý, pokud možno nerozbitný, „idiotensicher“ přístroj, který bude mít dobrou výdrž baterek. Potřebuju, aby mě v mlze, vánici či krupobití dovedl zpět. Nepotřebuju žádné spec. vychytávky kromě toho, aby do něj šly dobře nacpat data o tůře.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Samozřejmě přeťukat souřadnice bodů z papírové mapy ručně můžeš, ale většinou se připravuje trasa předem na počítači. Je to mnohem pohodlnější a rychlejší, v klidu si tam dle jakékoliv mapy (tedy v tomto případě i rastrové) naklikáš celou trasu (nejen pár bodů) a pak nahraješ do GPSky. A pokud neseženeš elektronickou verzi mapy, tak není nic jednoduššího a tu papírovou nakenovat a zkalibrovat.

                  No a pak máš v gpsce předem připravenou trasu, podle které se může nechat navigovat. A pod tou naklikanou trasou můžeš a nemusíš mít mapu. Lze tedy i bez pořízení mapy do Garminu. S mapou je to samozřejmě lepší, když pak nesedí předem naklikaná trasa, tak se lépe přeplánovává v terénu.

                  0 0
    • hodny soused  

      taky využiju tuto debatu. Snažím se najít mapu Německa typu naší TOPO mapy 1.2 ,nevíte jak by se mohla jmenovat? Narazil jsem na TOPO v.2 ale nejsou tam zakreslené cyklostezky ani turistické stezky. Díky

      0 0
    • Mirman  

      Ahoj,taky jsem nováček v používání GPS(vlastnim G Vista Hcx),potřeboval bych poradit,jak upravit prošlé trasy,aby profil a hodnoty nebyly takové bludy.Hledám konkrétní rady,soft jako je Ozi apod.neovládám­.Děkuji

      0 0
      • MlokCZ  

        Předpokládám, že to u Visty HCx bude stejné jako u 60CSxta. Tedy problém je v tom, že výška se do tracklogu ukládá z GPS souřadnic a ne z baromerického výškoměru. No a jak upravit tracklog, aby nastoupané metry ± seděly, tak to se řešilo tady: www.bike-forum.cz/…9/forum.html#…

        Pokud ti jde o ty nastoupané metry, tak ale úplně nejrychlejší a asi i nejpřesnější je vždy hned po dojetí odečíst z barometrického výškoměru (a mít zapnuté současně automatické korekce barometrického výškoměru dle GPS – to funguje sofistikovanější metodou, kdy dochází pouze ke korekcím a ne k přímému přebrání výšky z GPS souřadnic, která nemusí být přesná).

        Profil by ale měl být v pohodě vždy i bez projetí tracklogu nějakým algoritmem. Chyby ve výšce tam kolísají vždy sem tam o pár metrů, což vadí v celkově nastoupaných metrech (tam to pak klidně může nasčítat i třeba 2× tolik než je realita), ale v profilu to není patrné.

        0 0
    • mastihuba  

      bych se taky přiživil. Mám v telefonu nahranej SMART COM. trasy se ukládají ve formátu .plt, ale nejsem schopnej je z toho telefonu přetáhnout do compu. Nenajde se v Brně někdo kdo by to uměl a naučil mne to?

      0 0
      • BB  

        plt, to je snad formát pro oziexplorer

        0 0
      • Pablo  

        Soybory jako takový přetáhneš třeba přes nokia PC Suite / Správce souborů / příslušná karta / data / smartcomgps / tracks a přetáhneš do průzkumníku (do totalCommanderu to nejde, ale můžeš použít copy a v TC paste). Vlastní .plt utevře OziExplorer nebo zkonvertuješ pomocí např. GPSBabel do formátu dle libosti.

        0 0
        • mastihuba  

          no právě když si najedu do toho adresáře tracks v PC Suite, tak tam ty soubory nemám zobrazený, přitom na telefonu je normálně otevřu.

          0 0
          • Pablo  

            Tak se koukáš na špatnou paměť.. Asi jsi instaloval SmartComGPS na paměťovou kartu (např. E:), ale koukáš se na interní paměť telefonu (C:).. Jako bacha, ta adresářová struktura je na obou, ale data jen na tom jednom místě.

            0 0
            • mastihuba  

              dík, té druhé složky na kartě sem si nevšim, nenapadlo mne že by si to zakládalo zároveň složky na C: i na E:

              0 0
    • bif  

      No, já jsem na kolo vyzkoušel následující kombinaci : Mobil Nokia 6300, bluetooth GPS modul Evolve GoTraxx, Java aplikaci TrekBuddy, plus rastrové zkalibrované turistické mapy (naskenované nebo přímo v el. podobě). Umožňuje to orientaci v terénu, záznam trasy, případně režim CPS – jakýsi „supercyklocom­puter“. Přípoadně se dá uvedený hardware použít s aplikací Nav4all pro navigaci v autě (hlasový výstup).

      0 0
      • MaPa  

        Trekbuddy je moc fajn software, občas používám jako zálohu. Škoda jen že neumí zoomovat. Trochu je to vynahraženo systémem vrstev mapových podkladů, ale škoda, to je snad poslední co mi tam chybí, jinak je to naprosto geniální freeprogram!

        0 0
    • claid  

      chtěl bych se zeptat, jak řešíte spojování naskenovaných nap? Díval jsem se do historie, je toho spousta o GPS o OziExp kalibrování atd… ale o spojování naskenovaných map jsem nic nenašel.. Je to asi 4 roky jsme je spojovali naskenované námořní mapy ve Photoschopu, ale doby jistě pokročila, tak by mě zajímalo jak to řeší kdo se o to zajímá?

      0 0
      • kolombo  

        Pokud jsem chtěl mít zákres v mapě přesně, tak jsem naopak z nakenovaného dělal výřezy cca 4*4km. Na velké mapě, natož pak celém listu jsem furt někde utíkal do strany :-(

        0 0
        • MlokCZ  

          S tím nemám problém, že by docházelo k nepřenosti mapy proto, že je moc velká a je kalibrace pro celou větší mapu. Tahle chyba zas tak velká není. Oproti ní jsou stejně v mapě mnohem větší chyby podkladů.

          0 0
      • MlokCZ  

        Skenované mapy nespojuju, používám rovnou elektronickou verzi map Shocartu, které jsou v až dost velkých celcích (ani Ozi, ani Touratech neumí už s tak velkým souborem pracovat jako celkem a je nutné používat metodu postupného načítání mapy během práce, což mi trošku štve, paměti bych měl na celou mapu dost; Ozi to umí přímo, Touratech na to potřebuje použít doplňkovou activX komponentu, která to řeší na pozadí): rapidshare.com/u­sers/HNH4UB A jsou to asi nejlepší dnes dostupné mapy.

        0 0
        • claid  

          díky za odkaz, Shotcart je super, ale pro ČR mám taky GPS s TOPO ČR, přemyšlel jsem hlavně o scanování a kalibraci map třeba Itálie a Rakouska, kde nenám mapy pro GPS a orientace je horší…na ten hugin jak se píše dole se taky podívám, na Photoshopu samotná práce co si pamatuji docela šla, ale přesnost scanování – to bylo horší..stačí trošku natočit o jiný úhel a spojování a kalibrace stála ze prd..na celodení výlet nakole by to asi chtělo aspoň 4×A4 25 nebo 50-tky mapy

          0 0
          • MlokCZ  

            Ty shocarty z odkazu jsou výrazně lepší než současná verze Topo. Ona i topo je převážně z podkladů Shocartu, ale ze starších. Takže doufám, že nová verze Topo až vyjde bude přinejmenším na úrovni těch map z odkazu (a třeba možná i na větší, když slibují zapracovat i vrstvu lesních cest v měřítku 1:10000, která pro ČR existuje).

            0 0
        • claid  

          od verze OziExp 3.95.3g4 je možné spojovat nascenované mapy přímo v OziExp pomocí prográmku Map Marge z Optional Extras na jejich www.oziexplorer.com/ Nespojují se .jpg ale už zkalibrované .map a umí to všelijaké další „vychytávky“ takže kdo chce spojovat, tady má nástroj..

          0 0
          • kryspin  

            mozne to sice je a funguje to primove por navigaci a v pda i v ozim, ale z oziho uz neni mozne z toho vyexportovat bitmapu (tedy jednu velkou spojenou mapu). ozfx2 (resp ozfx3) se obecne z oziho vyexportovat daji, ale jen v pripade, ze nebyly vytvoreny v mapmergi. nejaky jejich interni limit :-(

            0 0
        • MaPa  

          Ty mapy jsou skutečně hodně aktuální. Předpokládám že je to stažené z map.cz pomocí takové té chytré aplikace kdy zadáš číslo vrstvy a rohové souřadnice nebo něco podobného. dekuji za odkaz.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jak to vzniklo netuším, nemám s tím nic společného. Ani nevím, jestli se to nedalo stáhnout už dříve, než byly tyhle podklady použity na mapy.cz. Spíš mi to přijde jako přímý únik z podkladů Shocartu, že se s tím ani nemusel nikdo složitěji zabývat.

            0 0
            • Žulda  

              Vzniklo to sosnutím z mapy.cz a autor s tím prý strávil kolem 100 h práce.

              0 0
              • claid  

                to je tedy autor mimořádně pracovitej šikula..:-)) škoda jen, že my co máme společnou IP, nemáme šanci si to z rapidshare stáhnout.. :-((

                0 0
                • MlokCZ  

                  Si předplať na rapidshare acount.

                  0 0
                  • claid  

                    to je vlastně fakt, proč ne, hned si to prověřím, to mě snad nezrujnuje..:-))

                    0 0
      • prozac  

        Já na to používám hugin (hugin.sf.net). Je to primárně na fotky, ale někde na netu je i návod jak naskenované věci.

        0 0
        • claid  

          tak staženo, vypadá to opravdu hezky..spojovat 2 jpg pomocí určených bodů..to by pak už nepřesnost pootočení skenované mapy nevadila..večer si s tím zkusím pohrát…díky

          0 0
      • kryspin  

        normalne to delam ve photoshopu. je to radove nejpresnejsi. i kdyz jsou mapy scanovane, dochazi u kazdeho scanu k drobnym nepresnostem (hlavne pri posunu scanovaci hlavy). tak ze princip je takovy, ze pokud mapa obsahuje „grid“, tak si ho na nekolika obrazcich zmerim, zprumeruju hodnoty, ve photoshopu nastavim a jedu skladani ciste podle gridu. tim mam eliminovane problemy se scitajici se chybou. nerikam, ze nejaky chytry soft na spojovani panoramat to neumi dobre. ja ho zatim jen nenasel (i pres to, ze vetsina z nich nabizi spojeni scanovanych podkladu).

        0 0
        • simon111  

          Prosím o prodrbání tady té navigace.. Mám ji možnost mít za 2500.- +950.-za cykloturistickou mapu ČR www.gps-navigace.net/…pda-mio-h610 Díky všem.

          0 0
            • simon111  

              Nikdo nic?

              0 0
              • kryspin  

                otazka co od toho chces, ja osobne bych do toho bych nesel. nejspis do toho nepujde naistalovat dodatecnej software typu ozi nebo pathaway a tudiz muzes zapomenout na scanovane mapy.

                0 0
                • kolombo  

                  V normální GPS sice nepoužiješ nascanované mapy, ale zase může zmoknout a spadnout na zem. Pokud vím, tak každý kamarád, co má PDA, tak ho měl už alespoň jednou v opravě, zpravidla po dešti. GPSka to snáší bez potíží.

                  0 0
                  • simon111  

                    No, o bezpečnost bych se nebál.. Jde mi čistě o přístroj, ve kterém chci mít cykloturistické mapy ČR, víc nepotřebuju.. Teď jde o funkčnost.. Nebo pokud se najde za podobný peníz něco lepšího??

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.