Závodící děti, technika, komponenty

945 nepřečtených
  • zderes

    Je zde několik témat ohledně dětských kol, techniky ježdění a komponentů. Jeden utočí tohle, tomu je málo tamto a 3× něco je špatně. Každému sedí něco jiného. Proto jsem se rozhodl založit nové téma o všem, co se týká malých závodníků, jejich strojů, snad i techniky jízdy nebo tréninku, závodů. Cenné rady se velice těžko hledají. Rád bych aby přispívali hlavně ti, kteří mají s touto problematikou osobní zkušenost. Ať se to neplete prostě jinam. Pokud bude chtít vůbec někdo někomu poradit, protože dnešní doba je poněkud zvláštní :-)

    0 0
    • zderes  

      A já začnu hned otázkou.

      Zjistil jsem, že klukovi je málo 1×10. Kazeta Sunrace 11–40, převodník 32 zubů. Málo ale myslím ten pastorek 11. Jak na rovině tak pro jízdu z kopce.

      Pomohlo by řazení 1×11 s převodníkem 34? Nahradí nejlehčí převod 42z x 34 to co má teď 40×32? Nebo to vymyslet jinak? Jak? Díky.

      0 0
    • Čipera  

      Mě zase zajímá správná velikost kol… Všimnul jsem si, že spousta lidí dětěm kupuje už 27,5 a třeba s nebo xs velikost rámu a právě mě připadá že 27,5 je dost velké a musí se jim těžko šlapat a i co se týče obratnosti to pro ně musí bejt těžký........

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Máš děti, kupoval jsi nějaká dětská kola? Do hry vstupují faktory (podle stupně rodičovského zanícení pro cyklistiku): 1) hmotnost zápletů a celého kola vůbec 2) perspektiva „stěhování“ dobré výbavy na větší rám 3) mediální masírka a s ní spojená dostupnost kol a následující prodejnost ojetiny.

        Všichni pořád operují s obratností, ale kolik % lidí na jakémkoliv MTB jede tak a tam, kde by obratnost potřebovali? Takže u dětí jde nakonec v naprosté nezávodící většině pouze o velikosti rámu (a kupuje se do zásoby, dítě roste), snadnost šlapání je výhradně o hmotnosti zápletů a převodech, suma sumárum: pro masu je to úplně jedno.

        0 0
        • Čipera  

          Ne děti nemám a dětské kolo jsem zatím nekupoval, ale zajímá mě to až jednou budu. Máš pravdu, že pro velkou masu lidí je pro děcka dnes už 27,5 plně dostačující a je to jedno. Ale přece jen těch pár rodiču, který s dětmi jezdí větší dálky nebo s dětmi jezdí na závody…Co je potom pro ně lepší? Dělá se třeba dnes vůbec sehnat nějaká pěkná závodní dětská 26" nebo je fakt už lepší koupit tu dobrou lehkou 27,5 s malým rámem? Protože co jsem se koukal ty 26" všechno je to téměř na totálním základu co se týče osazení.

          0 0
          • zderes  

            Některé osmileté (devítileté) děti se na závodech objevili právě na karbonových 27,5 kolech, úplně přeskočily 26. Za sebe mohu říct, že v kopcovitých závodech ztrácí. Zase z kopce nebo i po rovině jim to jede. Jeden klučina co měří tak 140 max, tak se s tím hrozně pere. Sám přemýšlím jestli koupit na příští sezónu tohle nebo jen větší rám. Ale spíš to nechám na 26, když mu to vyhovuje.

            0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Mícháš dvě věci: závody a větší dálky. Závody (MTB) pro děti mají být a bývají krátké a třeba technicky trošku prověřující, od jisté úrovně a věku potřebuje dítě (aby mělo šanci) závodní MTB kolo, tedy dokonale velikostně přiměřené a opravdu lehké. Bohužel, nespecifikuješ věkovou hranici, je něco úplně jiného vybavovat dítě 6 let, 8–10 let a třeba „dítě“ 14–16 s plnohodnotnou dospělou cyklovýbavou.

            Nezávodní dlouhé vyjížďky jsou na opačném konci cyklistiky, žádné špičkové intenzity, žádné velké nároky na mrštnost kola, o to větší na cestovní pohodlí. Čím vzdálenější cíl, tím více se jede po silnici, v terénu je nesmysl děti trápit maratony.

            Stačí tedy jakékoliv dobře obuté a lehké trekové kolo a později základní silnička. Ale protože produkční treková kola jsou většinou špatně vybavená a tím pádem těžká (a v malých velikostech 24" 507/540 mm jich je poskrovnu, 26" snad ani nejsou), z tradice mají nevyhovující /těžké/ převody, vyjde výhodněji přezout kvalitní MTB na něco hladkého. Navíc finální obvod obutého kola je u plnotučné 26× 2,xx" i trekové 28" v podstatě identický, takže 27,5" se do rozsahu vejde také, silnička bude na dolní hranici rozsahu, 27,5" na horní a kousek za ní.

            Většinu dětí stejně delší jízdy nebaví – ne, že by je fyzicky nezvládly – ale nudí se při nich.

            O dětských kolech je celé vlákno(a), pokud potřebuješ dobré, nestačí většinou jen fest zatlačit na peněženku, ale musíš ještě upgradovat osazení nebo rovnou stavět od začátku.

            0 0
          • zderes  

            Většinou se takové kolo musí poskládat a vyměnit komponenty. Alespoň ve 26". 24" byla na závodech vidět často např Orbea Team MX 10st., která byla docela lehká a vybavená slušně. Jinak teď co se koukám kolem sebe tak ve 26 jsou ty kola všechny přeskládaný.

            0 0
        • honhav  

          Ja si s tou obratnosti u nezavodicich deti nejsem uplne jisty. Zavodime tedy v trialu, ale jezdime s detmi po trailech a lese pomerne hodne technicke veci. Proto by me pomerne dost zajimalo co zvolit za ram pro holku kolem 140 cm vysky, tak aby mel moderni „trailovou“ polozenejsi geometrii. 24 Orbea co ma nyni mi prijde velmi xc. Sice na tom zvladne dost ale radeji bych neco vice do terenu. Rad bych neco univerzalniho. Zvazuju detskou 26 od RB, ale taky me prijde, ze na tom bude hrozne natazena. Ale nejak si nevim rady.

          0 0
          • vpa007  

            když jsem dumal nad mini26tkou, tak jsem prolezl weby výrobců a vyšlo mi, že právě RB je z nich nejkratší… a když jsem mladýho zatím zkusmo posadil na SUPa, tak na tom byl fakt nataženej… viz příloha…

            0 0
            • honhav  

              taky mi to prijde, diky za tabulku – super…

              0 0
              • vpa007  

                není zač… budu to na začátku září skládat, tak se těším jak malej :-)

                0 0
          • gerrard  

            Za sebe 26" kola a 14" nebo 15" ram, kratky prestavec a natazena byt nemusi. jen nevim jak s tou trail geometrii, spis je to vsechno XC v teto velikosti.

            0 0
      • camlost  

        loni začátkem prázdnin jsme se vypravili do Vrchlabí na KPŽ. dcera (tehdy 7 let) jela na svém 20" kole.

        závod se konal na louce – tráva, drny… sami asi víte, jak skvěle se na takovém podkladu jede.

        abych to zbytečně neprotahoval, dojela někde vzadu. malé kolo tímhle podkladem prostě jede hůře.

        na podzim proběhla výměna za 24", což jí bylo trochu velké, ale bylo jasné, že (dcera) přes zimu doroste na správnou velikost. na podobném podkladu pak zajela jedno 3. a jedno 2. místo.

        protože mám doma ještě mladšího závodníka, díval jsem se předběžně, jak budeme přecházet na větší rámy.

        mladší špunt ještě letos a příští rok pojede na 20". a asi i kus sezóny 2018.

        takže někdy na konci léta 2018 by se mi (z fin. hlediska, samozřejmě) hodilo, kdyby dcera dorostla na 26" rám, tj. nějakých 140 cm. a to by mohlo vyjít.

        které kolo to bude, to v tuto chvíli nevím, ale velmi pravděpodobně vybereme nějaký hezký Al rám a postavíme si kolo sami. nepůjdeme cestou karbonovou, nepůjdeme do nejvyšších sad, protože na výsledky to má minimální vliv. a my nevychováváme reprezentatku, nýbrž děvče, které rádo sportuje.

        0 0
    • Patar  

      Zdenku,, navrhuji uzavřenou skupinu na FACEBUKU. Na B.F. ??? NIKDY! Probereme to v Bukovince 3.září. L.P.

      0 0
      • zderes  

        Pane Pátík já si velice vážím Vás jako trenéra i stavitele. Nicméně si myslím, že sem na fórum nechodí pouze věčně se hádající a zakomplexovaní lidi, ale i ti, co rádi poradí. Tak bych to nechal tak :-)

        0 0
      • Lišák  

        Na FB? NIKDY! Tuhle věc si nehodlám pořizovat. Nicméně téma mě zajímá, i když rozhodně nemám ambice udělat z děcek závodníky, pokud by samy nechtěly.

        0 0
    • kpitti  

      Mám s výběrem kol pro děti nějaké zkušenosti. Je tu ale celá řada faktorů, které hrají roli:

      1. Věk dítěte – pro dítě, které „baví“ jezdit na kole ve věku 6 – 8 let bych volil běžně dostupné horské kolo pokud možno podle výšky dítěte 26". Pro děti 9 – 10 let, kde je už vidět zájem o závody je možná 27,5" ale jen z důvodu toho, že 26" závodní kolo se prostě nedělá. 11 – 12 let už může nastupovat kolo, které bude postavené na výkon, ale držel bych se stále pravidla, že není potřeba postavit závodní raketu. Na to je čas až ve věku okolo 15 let. taky jde o to si takové kolo zasloužit.
      2. Váha a osazení – pro začátečníky doporučují běžně dostupné a ověřené osazení z nižších řad, děti s kolem mrsknou, položí na přehazovačku apod.. Důležité je vybrat řazení, které dítě „utáhne“ a brzdové páky na které dosáhne a nekroutí se. Pro pokročilé adepty pak určitě obratné kolo na kterém může absolvovat tréninky techniky a zvyšovat si své dovednosti, především rovnováhu a odhad v terénu. Pro ostřílené závoďáky (od 12. výše) je to už pak jen na peněžence sponzorů (rodičů).
      3. Cena kola – pokud někdo nemá problém s financemi, tak koupí to nejlepší co momentálně je a neřeší. Valná většina bude toto řešit až na prvním místě a tady bych jen radil střídmost a podívat se trochu dopředu a reálně na to kde ten můj mladý Mistr Světa je :). Není problém když se kluk, nebo holka budou trochu trápit na těžším a hůř osazeném kole, je na rodičích a trenérech jim ukázat kde je ta zábava když jsou ve věku do 10. let není důležité být ten nejlepší. Vybudovat solidní základ pro úspěšné závodění ve kategoriích Kadetů a Juniorů je právě v tom, aby se naučili bojovat a jezdit pro zábavu. Jestli budou mít jednopřevodník, nebo trojpřevodník když je jim 9 let není vůbec důležité.

      Trochu jsem se rozepsal, ale tohle téma je na dlouho. Na závěr jen prosím všechny tatínky a maminky budoucích Jarů a Katek dbejte na to, aby děti neměli těžké převody. Točit nohama lehké převody!

      Pokud by někdo měl zájem o osobní konzultaci, pak pište do zpráv.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        … (ty) děti nemělY těžké převody. Kdybys podmět „děti“ prostě vynechal, tak to bylo v pořádku – fungovalo by nevyjádřené „oni“ :-).

        Jako – napsal jsi to pěkně – ale v kadetech a juniorech, alespoň mezi kluky, už to bývá boj úplně nadoraz, byť by šlo o nejzahnojenější hnoják pro deset jezdců, zábava jde stranou. Resp. právě ten doraz je pro ně zábavou.

        0 0
        • kpitti  

          Díky za korekturu.

          Ohledně kadetů a juniorů souhlas, tam už by to mělo být hlavně o závodění a tím pádem i odpovídající výbavě.

          0 0
      • gerrard  

        Lehke prevody naprosty souhlas, ale velikost kol 26 palcu pro deti 6 – 8 let to je z meho pohledu scifi, teda pokud u Vas netrenuji deti basketbalistu. A i ty 26" kola na slusnem ramu jdou porad sehnat, takze je to skoro jedno jestli 26 nebo 27,5". Zbytek souhlas, jen z vlastni zkusenosti vetsina rodicu chce detem poskytnou co nejlepsi material a dokaze si to dost dobre vysvetlit :).

        0 0
      • Soreno  

        Mel bys prosim nejakej tip na razeni a brzdove paky na dite kolem 7 roku spis drobnejsiho vzrustu – male ruce.

        0 0
        • kpitti  

          Například máme dobrou zkušenost například s touto kombinací:

          Měnič SHIMANO Alivio, řazení a přesmykač SHIMANO Acera, brzdové páky TEKTRO dural. Jezdí to u nás menší děti šest i sedm let.

          0 0
        • kpitti  

          Skočilo mi to tam 2× :(

          0 0
      • MyšičKa  

        Jake 24" kolo byste poradil pro děvče, které jezdí slušně, baví ji závody a hlavně jízda v terénu? Nyní má 20", příští rok zvažujeme větší, jednak kvůli závodům, jednak pro její komfort, na 20tce nedá všechny terény a ráda by dala víc(podle jejích slov)…

        0 0
        • vpa007  

          máš nějakej ideální rozpočet? páč vymyslet se dá leccos ;-)

          0 0
      • konidana  

        Dbát na to, aby děti neměly těžké převody je hezké, ale jak to dítě mám naučit, aby si ty lehčí převody řadilo včas? Většinou si to dělaj po svým, na rodičovské rady nedají. Kolikrát to končí, že kluk(7) to do kopce rve krokem vestoje na nejtěžší převod, dcera(9) totéž, ale ta k tomu záhy z kola padá, protože to neurve:-(

        0 0
        • zderes  

          Závodění je musí bavit. Hodně důležité je aby měli spolehlivý a plně funkční systém řazeni. Aby věděli, že se na to můžou spolehnout. Pak to jen trénovat a zkoušet dokola. A když se to naučí, tak je za to pochválit. Jinak nevidím důvod, proč by jeli do kopce na nejtěžší převod.

          0 0
          • zderes  

            (ne ty děti, ale kluk a holka :-) )

            0 0
          • konidana  

            Tak bude asi zakopanej pes v hlavně tom řazení. (o nergonomických dětských kolech ani psát nebudu). Nejdřív se to učí a za půl roku to, na běžných kolech co mají, s naší intenzitou ježdění, jde do kopru. Mladej měl tedy ještě donedávna řazení v rukojeti, ale když už nechodilo ani druhé , tak se manžel naštval a dal mu tam páčky. Už s tím tedy nemusí bojovat, tak se to snad lepší. Dcerka přehazovačku prostě natruc sabotuje, tam nic nenadělám :-( Druhá věc je, že mají přehazku věčně nějak ohnutou, tak to nepřehazuje jak má. Bohužel nezvládáme rovnat patku a štelovat řazení před každým víkendem. Pak s tím zas někde fláknou a je to znova. Manžel si pro sebe už z podobného důvodu pořídil převodovku a řemen, teď šetří synkovi.

            0 0
            • Soreno  

              Tak tohle uz je rukama a o tom jak se ke kolu chovaji. Jablko nepada daleko od stromu.

              0 0
            • Patar  

              O padacím rámečku k šaltru jste nikdy neslyšeli? Tuhost řazení otočným systémem lze vždycky vyladit pružinami vzadu.

              0 0
            • Toman  

              https://www.obrazky.cz/?…

              Tohle byste mohli třeba namontovat jako protekci šaltru po pádu a pod. A vysvětlit dětem, aby nepokládaly kola pravou stranou na zem. A pokud možno, kola vůbec neválet po zemi, vždy se najde, o co je opřít, nebo opřít kola vzájemně o sebe ( jako dvoják žebřík ).

              0 0
        • Pán z Dubu  

          Zásadní je mít vhodnou délku klik. S dlouhými se točit takřka nedá. Na děckách je to vidět, když končí na menším kole – s krátkými klikami točí jak večerníček. Na větším kole začnou šlapání lá-mat, když z něho vyrůstají – točí a na dalším kole se to opakuje.

          Děti vyrůstají v pro ně neergonomickém světě. Jsou zvyklé na nadměrné věci, a tak mají velké oči a chtějí velké věci. Bohužel někteří výrobci asi nechtějí dětem dopřát frekvenční šlapání a osazují kola dlouhými klikami (např. 20“ kolo se 140 mm klikami).

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Osvědčil se kategorický příkaz: „Podívej se, jak rychle šlapu. Máš mnohem menší sílu, takže budeš vždycky šlapat rychleji, než já. A podle toho budeš mít zařazeno.“

          Nebo „Do kopce se stoupá až před vrcholem, když přebývají síly. Jakmile si nejsi jistý/á, že vyjedeš na tenhle převod celý kopec, tak tam dej lehčí. Stoupnout si hned na začátku a mít přitom spoustu lehčích převodů nedává smysl, když nahoru třeba ani vůbec nedojedeš.“

          Na potřebu přehazování vytrvale upozorňovat, za 3–4 roky se to naučí odhadnout dokonale. Jak mají děti menší sílu, potřebují vždycky řadit i při minimální změně sklonu, ale také povrchu, občas dokonce i kvůli průjezdu zatáčkou, když třeba musejí trochu zpomalit, tak se na stejný převod už hladce nerozjedou.

          Hodně záleží, jestli mají vepředu jedno-, dvoj- nebo trojpřevodník, pak je to ještě obohaceno o taktickou variantu „Mám tam dát malou? – Jak chceš, myslíš, že ten kopec vyjedeš celý na velkou? – Mně to nějak nejede, aha, jsem tam zapomněl(a) malou/prostřední. – Jsem spadl(a)/Co tam máš? Aha, vjet do bahnitého krpálu na velkou, to přehodit rozhodně nestačíš. – Já už nemůžu./Co tam máš zařazeno? Vždyť tam máš těžší převod, než já!“ A tak kolem dokola.

          0 0
          • konidana  

            Fajn, už mě totiž to neustálé připomínání po více než dvou letech nebaví, ale vidím že budu muset ještě tak dva vydržet. Dcerka se už aspoň naučila podřadit si před zastavením, mlaďas na to zatím většinou zapomíná.

            0 0
        • Toman  

          Potvrdím Krabova slova.

          Děti nemají sílu, takže nějaké silové pojetí u nich neexistuje. Přikovat dítěti prdel na sedlo. Nevím, ale dle mého soudu děti nemohou umět šlapat ze sedla ( tuto techniku nezvládá ani většina dospělých, mnohé závoďáky nevyjímaje ), protože je to nikdo neučil, protože na to nemají sílu.

          Bez nášlapů to navíc hrozí úrazem.

          Jelikož zvládnutí kadenčného šlapání je u dětí jedno ze základních písmenek cyklistické abecedy ( bylo toho zde na to téma již napsáno hodně ), je potřeba mu věnovat patřičnou pozornost a dítě je prostě nutné v tomto vyučovat. Zřejmě nezbývá nic jiného ( vlastní dlouholetá zkušenost s dětmi v oddílech ), než s nimi jezdit, resp. jet za nimi, neustále je sledovat a pořád připomínat, co mají a nemají dělat. Jinak to nejde ale děti jsou v pohybových dovednostech velice učenlivé, takže to není až taková práce. Jen do nich trochu hučet jak liják do rýny.

          Ale jak píše Krab, i mě se potvrdilo, že to prostě vyžaduje svůj čas. Dva tři roky trvá, než se díte naučí správně na kole sedět a šlapat, používat tělo, tak jak je potřeba a tak jak je to zdravé a efektivní.

          Mít domluvenou srozumitelnou řeč, aby dítě vědělo co je malá/velká ( řazení vepředu ), co je nahoru/dolů ( řazení vzadu ), případně lehčí, těžší, roztočit nohy, nevrtět se atd. a učit ho, aby vědělo, že má mít odřazeno ( pro výjezd ze zatáčky ) už před zatáčkou, do kopce se časem naučí používat, to co budou jeho nohy potřebovat, akceptovat. Prostě to všechno souvisí s rytmikou jízdy, vše dělat kontinuálně, jakoby intuitivně. Ono se tomu dítě naučí, pokud bude mít učitele, který ho k tomu navede. Vidět toho prcka zezadu a hlásit mu, co má udělat. Je nutné dbát u toho povelování na časování, aby než si zpracuje povel, než přeřadí, nestál na místě. Aby kolo pořád jelo dopředu, aby se kliky točily. Dítě záhy pochopí, že na lehčí převody má kolo pod ním lepší akcelareci, že lépe projede kamením, že snadněji vyjede na hupek a pod. Občas mu to také předvést, aby vidělo, jak to vlastně vypadá atd.

          A od cizího to zpravidla dítě přijme tak nějak samozřejměji, než od rodiče.

          Je fakt, že mnohým dětem se to moc nelíbilo, přeci jen si asi cyklistiku představovaly jinak, nicméně opakuji, že každá sportovní disciplína má své pohybové požadavky a tím i nároky na sportovce. No a je pak na něm, zda chce u sportování vypadat elegantně nebo to dělat humpolácky. Elegantně je mnohdy i efektivně a zdravě.

          0 0
          • gerrard  

            +1 osobni priklad je nejvic. A ucit je to od malicka.

            0 0
          • Patar  

            Naprostý SOUHLAS! Nedopouštět se také nesmyslných chyb v odstupňování převodů, především pastorků, kdy se dítěti zastaví nohy

            0 0
          • zderes  

            Nevím kde jste borci byli tak před 3–4 lety, kdy se mladej učil řadit? :-)

            Ale nějak jsme to zvládli. S tím ježděním do kopce máme a nemáme problém.

            Fyzicky to docela dává a dokáže odhadnout jak rozložit síly. Naučil se před vrcholem zařadit těžší stupeň, stoupnout do pedálů a jet. (pokud je to potřeba)

            Co ale neumí (protože jsem ho to špatně naučil) je řazení do kopce. Pod kopcem to rozjede, pak postupně řadí nahoru. To by asi šlo, ale potíž je v tom, že to tam rve, při přeřazení jakoby nepovolí vůbec tlak na pedály, protože si to neuvědomí. Dělá to i když jede ze sedla. Nevím co dostává zabrat jestli řetěz nebo kazeta, ale zvuk to vydává hroznej…

            (Kluk 8 let, řazení 1×10)

            0 0
            • Toman  

              Vrátil jsem se na začátek celého tématu.

              Píšeš:

              A já začnu hned otázkou.

              Zjistil jsem, že klukovi je málo 1×10. Kazeta Sunrace 11–40, převodník 32 zubů. Málo ale myslím ten pastorek 11. Jak na rovině tak pro jízdu z kopce.

              Pomohlo by řazení 1×11 s převodníkem 34? Nahradí nejlehčí převod 42z x 34 to co má teď 40×32? Nebo to vymyslet jinak? Jak? Díky.

              Dle mého soudu je to pro tak malé dítě celé nevhodně zpřevodované.

              Na co je 8 letému klukovi převod 32/11? Osobně mám na bajku nejtěžší 36/12, a věř, že bys mi na rovině ani z kopce neujel, bavíme-li se to térénu. Ale i na silnici to roztočím na 45km/h, takže teoreticky to platí i pro terén Ten 32/11 je pouze o desetinu převodového poměru lehčí –3:1 / 2,9 :1. Někdo výše zmiňoval kadenci 90ot/min. To je u dítětě z pohledu do budoucna úsměvná ( nízká ) kadence. U dětí se bavme minimálně o 100ot/min, ale raději i více, okolo 120ot/min.

              Tady v dotazu píšeš, že uvažuješ o placce 34 zubů. To bude mít ještě větší šajbu. Navíc vůbec nechápu, jak to dítě zvládne přechod z 13 zubového pastorku na 11ku. To mu musí zastavit nohy. Už mě takový rozdíl vadí a proto ( ale na omluvu za mě hovoří, že jsem zvyklý na jemné převody ze žiletky ) jsem přeskládal spodek kazety, kdy jsem pod předposlední pastorek dal místo původní jedenáctky, dvanáctku. Už vůbec nechápu přechod u kazet s velkým rozsahem, např. …14–12–10 zubů.

              Ale nejde tu o mě, nýbrž o tvého prcka, jen jsem psal názor na své pocity.

              Dalším kritériem a to velmi důležitým u dětí je kadence a s ní i její udržitelnost, a tím i ta kontinuita řazení – ty přechody mezi jednotlivými pastorky, ta plynulost, která se pak promítá do rytmiky jízdy. Rytmika jízdy je velmi důležitá a málo zmiňovaná dovednost a myslím, že i převodová skladba spolu s šikovností dítěte na ni bude mít vliv.

              Můj názor je nechat dětem dvoutác, aby dvěma plackami získaly převodový rozsah a k němu volit jemněji odstupňovanou kazetu púrávě kvůli kadenci, aby nohy měly pořád stejný režim, aby nedocházelo k situacím, že dva je málo, tři je moc. Až bude o dva tři roky starší, bude ho cyklistika stále bavit, tak se jistě nevyhne ježdění na silničním kole a tam se začnou projevovat všechny ty záležitosti okolo šlapání. Dříve se děti učily točit na dráhovce s festkou. A na lehkém převodu, ten nic neodpustíl z pohledu techniky šlapání.

              Ale je to pouze můj názor. Ani pro sebe bych systém 1× nechtěl. Ten dvanáctkový s patřičným rozsahem a přeci jen jemnějším odstupňováním je finančně nákladný, ostatní nesplné mé požadavky.

              Za další – neuč kluka jezdit ze sedla. nemá na to sílu ani techniku práce těla nad rámem ve stoje. Nic tím nezíská. Určitě ne v jeho věku. A to, jak píšeš, že to tam rve, možná to u prcka, který nemá sílu řetězu vadit nebude. Anebo až jednou řetěz roznýtuje, tak možná pochopí, že to je nesprávnou technikou řezení/šlapání.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                nechat dětem dvoutác

                Dítě má malý jak trvalý (v poměru) , tak absolutní výkon, chová se jako ‚málo pružný slabý motor v autě‘ . Takže ideálně jak velký rozsah převodů, tak i jemné odstupňování. Více-tác nutí nad řazením lehce přemýšlet dopředu, což na silnici jako když najde. Jak jsem už psal, pro jízdu dítěte s dospělým na silnici považuji za optimální trojtác a nějakou kadetskou kazetu – jemné odstupňování, velký rozsah, velké překryvy jsou při této kombinaci plusem, který činí jízdu plynulejší a řazení logičtějším.

                Jednopřevodník na MTB bych apriori nezavrhoval (hmotnost, spolehlivost), ale dohnat celkový rozsah kazetou při jemném odstupňování a omezeném počtu pastorků zkrátka nejde, celé by se to muselo řešit právě stylem dětských kazet na silničku se zmenšeným rozsahem, ale bylo by pak nutné úplně oželet těžší převody. A jsme zase zpátky.

                Skok 11–13 je peklo.

                0 0
                • gerrard  

                  Obvykle s tebou v otazce prevodu souhlasim, ale ted s tebou souhlasit nemuzu. Pro me jsou 3 talire na silnicce zbytecne moc. Kdyz si veznes, ze tam zustane velky talir 44z,46z nebo 52z podle kategorie a budes tam mit zakovsko-kadetskou kazetu 16 az neco, obvykle 27z pro 10 tku a neco vetsiho pro 11 zubu, tak radis porad po zubu az na posleni pastorek nebo nekolik pastorku tak i ten nejlehci zakovsky prevod je pri 120 ot/min 41km/h. Takze za me dostatecne jemne a dirtevzdorne. Jede se skoro porad na velkou placku a jen do kopce se haze mensi.

                  Uz tak je slozite jim na silnicce vysvetlit, ze to je jinak nez na horaku a jsou tam 2 polohy pro kazdy talir a obcas je potreba doladovat. Pri trech talirich se tam ztrati. Za me na silnicku jednoznacne dva a neni problem.

                  Na horaku taky davam dva, ale klidne bych dal ted uz jenom jeden s 30z napredu a 42 nebo 44z vzadu. Vim, ze prijdu o jemnost odstupnovani, ale neztratim lehke prevody a 30/11 je porad na zacka dost tezky prevod a v terenu ho pojede minimalne. Za me hlavne nesmi chybet lehke prevody.

                  0 0
                  • zderes  

                    Od kolika let jezdí vaše děcka na silnici? Nejsem pro ho někam tlačit, chtějí ho vzít někam v březnu do tepla se rozjet. Má smysl tohle řešit? Nebo pokud to neublíží, dobrá, ale aby to neuškodilo? On to samozřejmě slyšel a moc se těší, slíbili mu, že bude jezdit jen vzadu, ale přesto, bude mu devět.

                    0 0
                    • Toman  

                      Mládež závodí na silnici od deseti let, resp. v kalendářním roce, kdy má deset let, tak už bude prvoročák v mladších zácích. V roce, kdy mu bude 13 let ( + 14 ) bude strším žákem.

                      0 0
                    • gerrard  

                      Na silnici z tech deti nejezdi nikdo. Na silnickach jezdi bud po cyklostezkach nebo po uzavrenem okruhu. Obcas nekdo uz jede se starsima na jarni soustredeni, kde se na silnici dostane, ale jezdi se po plackach bez kopcu nizke intenzity. Zalezi na trenerovi jak to pojme, tady se nikam nespecha vetsina zacina vic trenovat az v starsich zacich.

                      0 0
                      • zderes  

                        Jo tak nějak to bude, se staršíma 12–14 let. Jarní soustředění a trenér není blázen, dokonce nám zakazuje delší závody než 4 km :-) Myslím, že tu Muldu M5 by nedovolil být to někde na začátku sezony. a na tom cyklokrosu 2.11. budeš?

                        0 0
                  • Toman  

                    Vše ok, jen pořád nechápu, proč těm malým klukům montujete za každou cenu takové šajby typu 32/11. Boha jeho, to je šajba, to nemůže prcet v životě roztočit. Psal jsem kousek výše, že sám mám na bajku nejtěžší 36/12, což je skoro to stejné, a nemám pocit, že bych postrádal těžký převod. A pak je tam ten několikrát zmiňovaný skok z 13z na 11z. To je opravdu peklo, mě to vadí, natož dítěti. Tomu to zastaví nohy. Při kadenci 120ot/min je to přes dvanáct metrů za sekundu. Nemá nohy, aby něco takového tlačilo dítě ve spurtu.

                    0 0
                    • zderes  

                      Nevim co na to říct. Prostě kazety 10st se tak prodávají. Nic jiného jsem neřešil. Je s podivem, že mladej mě právě vysvětluje, že by chtěl pastorek 10st. To nemusím nijak měnit (pokud nekoupím kazetu Sram). Ale kdybych mu vzal ten pastorek 11, to by snad ani nechtěl závodit.

                      Jak říkám, normálně šlape asi správně, má svůj rytmus, ale i tohle sem tam použije. Dokonce bych řekl, že je to pro něj na rovině nebo z kopce důležité.

                      Chci aby ze závodění měl radost, aby ho to bavilo, (to by se ale změnilo pokud bych mu nenechal 11 pastorek) a zároveň mu to neublížilo.

                      0 0
                      • Toman  

                        Ještě doplním k těm převodům. Na silnici, kadeti – nejtěžší převod 52/16, sprintovalo se šedesátkou a půlhodinové časovky jezdili průměrem 40 – 43, ti špičkoví i 45km/h. Starší žáci na převod 52/18 byli pomalejší ale padesátkou špurtili zcela jistě. Vím, že mi nechceš tvrdit, že dnes předžáci v terénu na 32/11 jezdí ještě rychleji. Přesto to pořád nechápu.

                        Kdybys mu kazetu poskládal ( jenže to nejde ) 13–42 nebo 13–46, tak bych to už akceptoval. Ale tu 11ku ke 32ce ani náhodou.

                        Prostě jsem s dětma jezdil 15 roků, také tam mnozí měli v té době trojtalíře 22/32/42 ale snad si ani nepamazuji, že by kdy potřebovali tu velkou. A to byli mladší a starší žáci!!

                        0 0
                    • gerrard  

                      Ja jim to nemontuju :) za me je to taky zbytecne moc. Otazka je jak tam dat tech 30z nebo min. To uz se vetsinou blbe dava. Ja jsem to poresil 2 plackou, kde velka je zbytecne do tezka a tak spoustu prevodu ani nejezdi, az tu velkou osoupe dam mensi. Ja myslim, ze my se shodneme. Jinak takova drobnost na MTB to odstupnovani neni tak velky problem jak na silnicce, tam se to tempo chyta lip. Aspon muj osobni dojem.

                      0 0
                • zderes  

                  Moc si cením takových rad, protože jsem tohle na dětském kole nikdy neřešil a děti jsem netrénoval.

                  V žádném případě vaše rady nezpochybňuji. S tímto kolem končíme, poslední závod v sobotu a pak půjde do světa.

                  Ale teď jsem asi fakt zoufalý z toho, co dál. Mladej teď sedí vedle mě a znovu se ho ptám, co by zlepšil na řazení. Lehčí převod prý nepotřebuje, ale chybí mu pro jízdu z kopce a pro jízdu ze sedla do cíle převod těžší… Normálně netahá těžké převody.

                  Nechám mu jednopřevodník 32, když zvážím plus a mínus tak na závody jemu prostě tohle vychází nejlépe.

                  Jen si říkám, když do teď je spokojen s kazetou 11–40 (kromě toho nejmenšího převodu), je nutnost dávat 11s kazetu? Nestačí ta desítka? Není to jen o tom, že 1×11 je víc v módě? Pozná to při jízdě? Jasně, že pastorek 10 nebo 42 pozná, ale je to nutnost? Nebo je spokojen jen proto, že nemá srovnání?

                  Toman: *Za další – neuč kluka jezdit ze sedla. nemá na to sílu ani techniku práce těla nad rámem ve stoje. Nic tím nezíská. Určitě ne v jeho věku.

                  • Tomu moc nerozumím. V kolika letech by děti měly jezdit ze sedla? Nechci to sem tahat, ale mladej jezdí v kategorii do 10ti let vždy na špici, v poslední době i kategorie starších do 12ti let a je schopen většinu dětí porazit a dojet do třetího místa. Nedokážu si představit, že by nemohl ze sedla, to snad ani nemůže závodit.

                  Díky za odpověď.

                  0 0
                  • Polka  

                    Uz to tady nekteri resi moc v profi kvalite :-) S jizdou ze sedla to taky nechapu, nechavam tomu zcela volny prubeh, mladej (7 let) je lehkej a ze sedla jezdi proste dost casto, nejen spurty do kopce ci do cilovky, pritom radit umi celkem v plnym rozsahu 3×7 nebo co to tam ma, takze tezky prevody rozhodne tahat nemusi. Proste mu to tak nyni asi vyhovuje, tak to neresim, za rok/dva tomu bude zase treba jinak.

                    0 0
                    • Toman  

                      Na jedné straně samozřejmě chápu, že se tím ježděním na horákách ty děti baví, že sportují, soutěží, protože děti jsou soutěživé atd. A to je správný počin.

                      Na druhé straně stále platí, že silniční trénink je základ. Nejlépe kombinace dráhy ( kvůli bezpečnosti a kolu s pevným převodem ) a silnice a k tomu ty bajky, no a ještě nějaký další sport, a v zimě lyže, tělocvična, plavání atd.

                      Prostě každá sportovní disciplína má svá specifika, potřeby, nároky, možnosti, pravidla atd, a to vše, pokud chceme sportovat správně, zdravě i dobře z pohledu výsledků, je vhodné ( nutné ) respektovat.

                      0 0
                      • gerrard  

                        Ja bych pro ty nejmensi co hodne chteji jezdit na kole urcite nezapomel na bikros, kde se nauci spoustu veci co se jim pozdej budou hodit i kdyz po case prejdou na jinou disciplinu.

                        0 0
                        • Toman  

                          Pro učení techniky jízdy, vedení kola, kadenčního šlapání, výbušnosti, rychlosti reakce i pohybu je bikros určitě přínosný a užitečný. Je to ovšem specifická disciplína vyžadující další výstroj a výzbroj, dostupnost tratí, mít někoho, kdo pomůže v začátcích – jízda na klopenkách, výuka jízdy po zadním, bunny hopy, pak skoky, rytmika jízdy, věnovat se ještě důrazněji tréninku obratnosti, pohyblivosti, rozvíjet obecnou výbušnost, rychlost i sílu všeho druhu atd. Já bych řekl, že je to už samostatná disciplína.

                          Několik let jsem s bikrosáky pracoval, dneska jsou už to starší kluci, mnohé z nich zaujalo Enduro, DH a podobné disciplíny. Ale dá se říci, že všichni těží z toho, co se na bikroskách naučili. Takže se dá říci, že to je velmi dobrý základ.

                          0 0
                          • Pán z Dubu  

                            Samostatná plnohodnotná disciplína určitě, vždyť si vysloužila místo v programu OH. Ono umět dolů potlačit, nahoru potáhnout, vyžehlit trajektorii těžiště, polety a při tom nepřestat šlapat se hodí v každé terénní cyklistice. + prosadit se, když chce být více cyklistů ve stejnou dobu na stejném místě, se hodí do každého závodu.

                            0 0
                          • gerrard  

                            Bikros je urcite dostupnejsi nez draha a s bikrosem se da zacit uz velice brzo klidne od 4 let a pritom to mit dlouhou dobu jako zabavu, kde kazdy trenink je hra a to je podle me pro mensi deti nejdulezitejsi. Krome citu pro kolo se tam nauci orientaci ve skupince jezdcu a nejake technicke dovednosti, ktere vyjmenovals. Za me kdo ma deti, ktere rady jezdi na kole a ma tu moznost, nech s nema jde na bikros. Nic lepsiho pro ne pro zacatek nemuze udelat.

                            0 0
                            • zderes  

                              Tohle můžu potvrdit. Protože máme kousek od domu skvělý bikepark, kde je i taková duálka bikrosová, mladej tam jezdí moc rád a dalo mu to hrozně moc.

                              Dokonce chtěl zkusit pravý bikrosový závod jen tak pro příchozí, ale bohužel termín nakonec jsme nestihli žádnej.

                              Jednou týdně tady Kamil Tatarkovič pořádá pro veřejnost trénink, je velice trpělivý a lidi dělají fakt pokroky.

                              0 0
                    • Toman  

                      Ale mě neber až tak vážně. Ty se totiž na problematiku díváš z pozice rodiče, a já z pozice trenéra. To mění pohled a tím pádem i přístup a použité metody.

                      I když už se tomu nevěnuji tak intenzivně jako dřív. Už mám jiné prioroty, už si chci své sportování užívat po svém.

                      0 0
                  • Toman  

                    Říkáš, že mladej říká, že lehčí převod nepotřebuje. Ok, zatím ne. Až bude závodit v žáčkách, tak pokud stavitel postaví legální XC trať, tak ty převody do lehka potřebovat bude. A závody budou vždy co dva roky delší a delší.

                    Nemyslím si, že 32/40 je kdovíjak lehký převod. Vem ho do pořádného terénu, jen zkusit. Ale na to má čas, je to dítě, předžáček z cyklistického pohledu.

                    Pokud necháš na 1×11 stejný rozsah, tak získá trošičku jemnější diferenciaci převodů, ale pouze trošku a to někde v první třetine, v polovině kazety.

                    S tím ježděním ze sedla, podívej, vždycky se od žáčků učilo sedět na sedle a všechno, co šlo vyjet vsedě, se jelo v sedě. Ano, učili jsme prcky používat i jízdu ze sedla a to buď do spurtu nebo při nástupu, aby si doskočil díru, nebo zaútočil a pod. Ale platilo sedět. Jízda ze sedla bere energii, dostává tělo během několika sekund z relativně pohodlného režimu jízdy do nepohodlného ( i když tím získáme kýžené zrychlení ). Prostě to víc bolí. Vždy jde ale nástup – zrychlení, spurt atd. zajistit jízdou na sedle, roztočit nohy, používat řazení. No ale tady to právě naráží kupříkladu na to nevhodné zpřevodování. Na jemné kazetě cvrnkne o pastorek nahoru a úplně lehce roztočí nohy, zrychlí, pak to dá zpátky ale má kadenci, kolo jede, jemnější odřazení na těžší mu nezpomaluje nohy. Když je tam velký převodový skok, tak je problém – dva je málo, tři je moc. Proto pořád dokola omílám to jemné zpřevodování.

                    Jestli bude v budoucnu jezdit závody na silnici, tak to pozná na sto%. Zvláště pak v mírně zvlněném terénu, kde bude řadit pouze tři pastorky, čili pouze dvou zubový rozdíl. Ale to hlavní – kadence tam bude skoro stále stejná a kolo pojede plynule, jeho podaný výkon bude stále stejný, tepovka ( s ní pocit, dýchání ) bude relativně konstantní, což se bude náramně hodit s prodlužujícími se délkami závodů. Ale to už předbíhám, ale nedívám se pouze na to, co je dnes, nýbrž beru v potaz výhledově i to, co bude následovat.

                    Další věc – technika šlapání ze sedla. kdo to umí? Má nějaké tlačení na kliky shora za použití vlastní hmotnosti smysl? Opravdu to jede rychleji? Co aerodynamika, co tak soustředěné šlapání do kruhu, to jsou taleko efektivnější zbraně. Při jízdě ze sedla se totiž vlastní hmotnost jako tlak na kliku sice použije, ale není to všechno. I za této situace tam musí být kruhové šlapání. Pak to teprve opravdu jede dopředu. Ale o to víc to stojí energie a použití je opravdu jen pro dojezd. Navíc, s únavou už nějaký styl jde vždy do kytek.

                    0 0
                    • zderes  

                      Tak to jo, s tou jízdou ze sedla, samozřejmě to používá pouze na ty případy, co popisuješ ty. Píšeš, že zatím nepotřebuje lehčí převod, protože nejezdí pravý terén. Já nevím, co je pravý závod XC pro žáčky, ale myslím, že některé závody jsou docela v terénu. Přidám odkaz na závod, který jel, který je vypsán i pro tyto kategorie. Tohle jel už i minulý rok. Je to z kamery na jeho kole a stoupání si tam užil dost…

                      https://www.youtube.com/watch?…

                      Další závod, kde je vidět, kde se jede ze sedla je toto: https://www.youtube.com/watch?…

                      Jinak nevím jaký příklad bych uvedl, nevím jestli znáš Brněnskou Muldu, tak dvě kola zkráceného okruhu zvládl docela dobře, tam je taky docela stoupání.

                      Tak tohle jezdí na 32/40

                      Jinak nevím, jaký terén by mohl být těžší, protože tohle jezdí i dospělí, jen větší délky.

                      Aby to ale nevyznělo tak, že se chci dohadovat, jsem rád, že tohle můžu řešit s někým, kdo tomu opravdu rozumí. Já jen říkám to, co je teď, jeho pocity. Koncem roku bude mít devět let.

                      0 0
                      • gerrard  

                        Jde o kadenci s jakou to vyjizdis. Nizsi kadence = vic silove pojeti = min vhodne pro deti.

                        0 0
                      • Toman  

                        Ok, tak trochu mu vycházejí nevhodně cyklistické roky. Koncem roku bude mít devět let, to značí, že už v r. 2017 mu bude deset a to už může být vedený oficiálně jako mladší žák, i když mu vlastně bude celou sezónu devět.

                        Pokud ho cyklistika baví a pokud má ambice a takovou tu zdravou aspiraci na vítězství, tak se mu věnuj, co to jde.

                        Na videjka jsem se díval, no, jsou to takové ( ze závodnického pohledu ) nenáročné tratě. Dnes je takový trend, že pro masy se jezdí jednodušší – technicky jednodušší tratě, aby ty lidičky měli chuť to odjet, a komu to trochu jede nebo má fyzičku z jiných sportů, třeba atletika, běžky a občas se sveze na kole, tak je schopen zajet i slušný výsledek, protože technika trati neoddělí ty co umí na kole jezdit, od těch, co neumí.

                        U předžáčků a pak i mladších žáčků také není vhodné je hnát na technicky těžké tratě, vždyť to jsou děti a ty se musí postupně učit. Takže tratě jsou rovinatější, jezdivější. Později, možná už v mladších žácích již půjde vidět vláčky, háky. To se naučí na silnici a mohou to aplikovat i na ty bajky.

                        Na tom druhém videu, ten delší závod, ty byla kategorie jaká? Předžáci 8–9 let? Nebo už jeli namixovaní s deseti, jedenácti letými? Někteří už předváděli vcelku hezký jízdní projev, jiní zase ukazovali běžné žákovské nešvary jako nízká kadence, nekonstantní kadence, vrtění horní částí těla, zbytečné nastupování ze sedla, nevyužívání aerodynamické pozice nad rámem atd. Ale pouze podotýkám, co jsem viděl, jsou to prcci ( a je moc fajn, že sportují a jezdí na kole ) a pak už je na trenérovi či na rodičích, jak vše to berou vážně a jak ti dospělí pak toho žáčka patřičným dovednostem naučí a jak toho dítě časem dokáže využít ve svůj prospěch z pohledu výsledků..

                        0 0
                        • Pijer  

                          Ahoj, v příspěvku zmiňuješ „vrtění horní částí těla“, poradíš nějaký fungující postup, jak se tohoto nešvaru zbavit?

                          0 0
                          • Toman  

                            Měl jsem tím na mysli takové různé pohybové neřesti typu klování trupem nahoru/dolů, kývání do stran – při pohledu zezadu se stídavě krčí a natahují paže v loktech, nadskakování zadku a podobně. Prostě mám rád eleganci pohybu. On v podstatě sport je krása pohybu a jeho zdokonalování ( to napsal kdysi Ota Pavel a já s tím souhlasím ). I když netvrdím, že sám tak předpisově jedu, jen mě potěší, když vidím, tak skvěle pohybově vybaveného cyklistu.

                            Základ vychází z předpisového kruhového šlapání. Jakoby odpojit záda od nohou a nechat dole motat pouze nohy, od kyčlí dolů. Nic ostatního se nehýbá, resp. skoro nehýbá. Toto se dobře vyučuje na festce, na kole s pevným převodem a postupně přidávat na kadenci. Občas jsem u mládeže používal metodu posedu, spíše držení/nedržení řidítek, kdy se nechají ruce na gripech pouze položené, nesvírají gripy, nebo je nechat položené na malíkových hranách, a čím blíže k představci, tím je ta ztráta opory a rovnováhy markantnější, tím znatelněji se projeví ty vrtochy. Soutředit se na pohyb nohou tak, aby se přes zadek a záda nic nepřenášelo do paží, tak pojede přední kolo ( a tím i zadní ) rovně, opravdu rovně, nekličkuje, nedělá takovou tu známou zmijovku. Asi se to lehce píše, hůře už učí.

                            Pro mnohé je toto zbytečné téma. Už jsem o takové technice posedu, šlapání a výuce technik zde psal v minulosti ale bohužel jsem s tím byl některým zdejším k smíchu. Kdo neprošel pod vedením nějakého cyklisty nebo trenéra, který ho to naučil, který na takový přesný, elegantní a zároveň i efektivní pohyb dbal, ten to bude těžko umět. Takový elegantní projev mívají zpravidla starší cyklisté, dráhovkou a silničkou odchovaní. Ale i mladí, kteří tomu porozumněli jsou naštěstí k vidění.

                            Ale je každého věc, jak jezdí a jaký je jeho jízdní projev.

                            V poslední době se spíše věnuji už bmxákům, sjezdařům, fourkrosákům co se fyzičky a techniky šlapání týká a zpravidla všichni jsou zvyklí v nástupu rozkývat kolo do stran, neefektivně u toho pracovat tělem nad rámem, no a když se na tom zapracuje, tak si všichni pochvalují rychlejší sprint, výjezd ze zatáčky při zrychlování, bezpečnější vedení kola při šlapání na sypkém a kluzkém povrchu atd.

                            0 0
                            • gerrard  

                              Ten tip na malikovou hranu vyzkousim, to zni dobre. Muzes prosim jeste rozvest to neeftivni prscovani nad ramem z posledniho odstavce. Co je cil, jak by to melo byt spravne a jake k tomu vedou metody. Diky.

                              0 0
                              • Toman  

                                Toto všechno není jednoduché popsat ale jsou to detajly, vlastně je to hodně drobností, které se potom podílejí na tom stylu šlapání, na projevu, na eleganci, ne té efektivitě. To špatné, tu neefektivitu atd., tím mám na mysli všechem ten špatný styl, od posedu po tlak na kliku, neumění jakoby tlačit kolo před sebe, ne ho vláčet a za sebou nebo ho zašlapávat pod sebe. Souvisí to s šikovností, s rytmikou jízdy. To bych tě musel vidět, a přímo za jízdy ti hlásit, co vidím atd. Všichni děláme pohybové chyby, asi nikdo není stroj a nepojede dokonale, ale na mnohých jsou vidět chyby už z velké dálky. Ale většina lidí to neprožívá, radují se z toho, že jezdí. Já si jdu také občas zahrát hokej ( výstroj mám, bez ní ani náhodou ) ale je na mě tragický pohled. Ale jsem rád za pohyb, že se pobavím atd. I když toto jsou krátkodobé záležitosti, kdežto cyklistika má charakter zatížení dlouhodobý, a to už pak může mít negativní vlivy.

                                0 0
                            • danis7  

                              A já jsem si vždycky myslel, že při nástupu ze sedla, se musí i kolo rozhýbat do stran.

                              0 0
                              • zderes  

                                Jasně, že musí. Nejsi robot.

                                0 0
                              • JSt  

                                vseho s mirou. na draze s uzkyma rodlama neni az tak vzacne, ze si pri nastupu, ani to nemusi byt v klopeni, nekdo podtrhne predni kolo. na kluzkym se ti klidne to samy stane i na mtb.

                                0 0
                              • Toman  

                                No, tak ono se samo vždy trochu do stran rozkývá ale ideál je, aby se nekývalo a všechna cyklistova síla šla do zadního kola kruhovým šlapáním. I ze sedla se šlape do kruhu, jedině tak půjde kolo razantně dopředu a když odstraníš kývání, tak to zefektivníš. Všechna ta energie bude dopředná, ne do stran, a ještě u toho vyrovnávat balanc a tím opět ztrácet. A ještě tím minimalizuješ riziko pádu, jak píše JSt

                                0 0
                            • mastihuba  

                              nemáš nějakej typ jak se zbavit zlozvyku skovávání hlavy mezi ramena?

                              0 0
                              • Breakpain  

                                Tady bych to viděl na posílení mezilopatkových svalů … cíleně je cvičit.

                                0 0
                              • JSt  

                                k usim privazat nafukovaci balonky.

                                0 0
                              • Toman  

                                Jak píše pod tebou Breakpain, možná budeš mít ochablý celý ten pletenec – šíje/trapézy, ramena. Ono to je tam hodně provázané, napojuje se na horních zádech na sebe více svalových skupin, a když zlobí jedna, přijdou potíže i na ty další ( vinou nevědomé kompenzace atd. ) Rozhodně zpočátku více pomohou rehabilitační, zdravotní cvičení, než nějaké posilování zvedáním něčeho.

                                Platí zde rozcvičit, posílit, protáhnout, uvolnit. Jsou to cviky kde se krouží rameny v předozadní ose, se záběrem do lopatek, oběma rameny současně i po jednom, krouží pažemi – tzv. soustředné kruhy, různé předpažování, rozpažování s vytáčením dlaní, zatahování pokrčených paží dozadu za tělo, posilování s malým míčem, na velkém míči, tlaky hlavy do malého míče vleže, silové rotace krční ( nejen ) pátěře, dělat hlavou " ne ", nebo " ano " s výdrží tlaku v krajních pozicích.

                                Prostě to tam nahoře všechno rozhýbat, prokrvit, občas nechat namasírovat. Rozhodně to nejde jen tak popsat, nejlépe se poradit s odborníkem.

                                Všemu tomu se věnuji se svými přáteli v zimě v tělocvičně.

                                0 0
                                • Pán z Dubu  

                                  K udržování poloh vzdorujících gravitaci slouží hluboké posturální tonické svalstvo. Pokud je tato zátěž přenesena na fázické svaly, je to vada pohybového (polohového) stereotypu. Tyto svaly nejsou na takovou zátěž stavěné a „zvládají“ ji jen omezeně se stupňujícími se obtížemi. Chybné je fázické svaly posilovat za účelem většího zapojení do posturální stability.

                                  0 0
                                  • Toman  

                                    Proto vždy doporučuji začít s cvičením pod vedením odborníka, který to studoval a zná zákonnotosti, třeba i ty, o kterých píšeš. Běžným, mezi lidmi rozšířeným cvičením se kýženého nedosáhne. A proto by mělo být sportování mnohočetné, pestré, pravidlené a mělo by se sekládávat z více sportovních disciplín. U mě kupříkladu: kolo, pěší horské tůry, domácí cvičení, v zimě 2× týdně dvě hodiny pestré tělocvičny ( ta je nejlepší na rozvoj pohyblivosti a obratnosti – posilování, protahování, překážkové dráhy, míčové hry atd. ), sjezdovky, běžky, plavání, hokej. Nedělám z toho nic na vyšší výkonnostní úrovni ale dělám tím hodně prospěšného pro svůj pohybový a kardiovaskulární aparát. Toť ale pouze můj názor.

                                    0 0
                                  • Toman  

                                    Když si o tom člověk, kterého to zajímá přečtě něco více, tak se dozví opravdu zajímavé věci. Jak má kupříkladu na pohyb šíje vliv pohyb dolních i horních končetin, podle toho, zda šíji zakláníme či předkláníme. Posed na kole, zvláště pak na silničce, kde jsou záda položená blíže vodorovné rovině, je opravdu docela záhul pro svaltsvo krku, šíje, a k tomu je napojen vcelku velký a docela dost touto činností přetížená trapézový sval, a s tím vším jdou ruku v ruce svaly ramen a paží.

                                    Nedávno jsem se tady zhrozil u připojeného videa nad postavou cyklisty, který právě slezl z nějakého ergometru. Bylo to v diskuzi na téma tepový a wattový trénink atd. Ten mladý hoch měl opravdu zdegenerovaný postoj. Do oblouku ohnutá záda, ramena dopředu, paže také vpřed a pokrčené, promáčknutý hrudník. Nějaký z místních pisatelů mě zplísnil, že zda prý vůbec jezdím na kole, že to je úplně normální. Asi se takový člověk zhlédl v postavě onoho chudáka.

                                    Samosebou jsem na to hned reagoval příspěvkem o zdravém, spíše zdravotním cvičení s důrazem na kompenzaci posedu na kole. Udivilo mě, že na to už pak nikdo nereagoval. Oni totiž zdraví a mladí toto neřeší, je nic nebolí, nic jim zdánlivě není. Ale ty tisícce hodin odšlapaných na kole, pokud je to bez řádné kompenzace, už nadělaly v jejich tělech drobné ale nezvratné změny. Až ty se projeví ve budoucnu, tak se hoši asi nebudou stačit divit, jaké jim jejich páteře nabídnou zážitky.

                                    Takže než zvedat železo, přetěžovat se mnohdy nezdravým a nesmyslným cvičením, to raději jógu, pilates, power jógu, posilovat s vlastním tělem a s drobnými pomůckami a využívat k tomu i pohyb venku, v přírodě, strečink, uvloňovací cvičení a podobně. Roste tím méně progresivně kondice, za to se rozvíjí obratnost a pohyblivost a to je pro budoucí zdraví určitě přínosnější.

                                    Ale nikdy jsem do takových věcí nikoho nenutil, nemám na to ani právo, a ani chuť přemlouvat ty, co si to vysvětlit nedají. Ať si každý dělá, co uzná pro sebe za vhodné. Mnozí lidé si totiž myslí, že čím víc, tím lépe, čím intenzivněji, tím výkonnější budou, že když přijdu zbořený z tréninku, tak jsem takto pro sebe udělal maximum, protože jsem se vydal naplno. Protože zle taková moudra najít na vševědoucím internetu a bohužel tomu někatří lidé věří. Fitka jsou dnes přeplněná všemožnými ( ne novými, všechno už tu bylo ) moderně a cizojazyčně pojmenovanými cvičeními pod vedení instruktorů absolvujících víkendové kurzy cvičení, hlavně, že jsme zvládli marketing a taháme z lidí peníze. A o zásadách a pradidlech zatěžování toho takoví, bohužel ke škodě jejich cvičenců, mnoho nevědí. Tutově ovšem poradí s jídelníčkem a jejich cvičení je to nejlepší na světě. Samozřejmě, že jsou i seriózní trenéři, opravdoví odborníci, lektoři, rehabiliťáci. Ale jak má nezkušený člověk rozlišit kvalitu od té pseudokvality?

                                    Je lepší vždy nějak sportovat, pokud to není vyloženě špatně a hluboce nezdravě, než ležet na gauči.

                                    0 0
                                    • Breakpain  

                                      IMHO bych řekl, že jsem nato kdysi reagoval já. Akorát že jsem to myslel „takhle aktuálně cyklisté vypadají, protože se ženou za výkonem, nikoliv za tím, zda je za pár let doženou zdravotní trable“ ;-) … Nezmínil jsem nikde nic o tom, že si myslím, že to je pěkné či OK z hlediska zdravotního stavu ;).

                                      Takže jestli už jsem se dále nezapojil v diskuzi, jak že myslím, že ne ;-) … bylo to proto, že jsem nic nerozporoval – jen že se věci aktuálně takhle mají ;-) …

                                      A pokud jsem se spletl a reaguju na něco jiného, tak mě vesele ignoruj :) …

                                      0 0
                                      • Toman  

                                        Fajn, díky za reakci. Možná jsi to byl, určitě to ale nevím.

                                        Každý nějak reagujeme a mě tehdy opradu zaujala ta jeho postava. Mohl bych být jeho otec, rovnat se sním v rychlosti jízdy na kole nemám ambice, ale vím jistě, že takovou figuru mít nechci. Ale on možná chudák na tom ani nemá vinu, on dělá cyklistiku, baví ho jezdit a závodit. Vělký podíl viny na tom mají ti kolem něj. A trochu se mě dotknul tvůj ( zřejmě tedy tvůj ) dotaz, zda vůbec jezdím na kole. To víš, že ano, možná už mám ujeto víc, než ten mladý hoch, ale tak křivý nejsem.

                                        Takže diskutujme vesele dál, a pokud budeme slušní, tak je to v naprostém pořádku.

                                        0 0
                                        • Breakpain  

                                          Jo, to budu já ;).

                                          Já to nemyslel špatně byla to nadsázka, nemyslel jsem to doslovně ;). Jen mě udivilo, že se někdo podivuje nad „typickou“ cyklistickou postavou, to je celé, proč jsem reagoval.

                                          (cyklista co hodně jezdí je většinou zdeformovaný, kulturista je hora svalů, MMA zápasníci mají z uší karafiátky … top sportovci vylepšují výkony prášky a podobně – nevím, těmhle věcem se nedivím a beru je prostě jako samozřejmost, že to k tomu patří. NE, že je to správně, ale že to tak prostě je ;) …).

                                          0 0
                                          • Toman  

                                            Jasně, v podstatě s tebou souhlasím- každá lidská, do blba se opakující činnost zanechá na člověku následky. Fyzické i duševní. Všechno co děláme, nás tvaruje, zda chceme nebo ne. A mnohdy ani netušíme, že to po čase na nás bude mít – zpravidla negativní vliv – ono všeho moc škodí. Pak jde o to, co nás vlastně motivuje, abychom se nechali deformovat. Pokud s tou deformací nepřichází potíže ( zdravotní omezení, zhoršené vnímání, pohyblivost, bolesti atd. ), tak se nic neděje. Ale ono se většinou děje a časem pak můžeme litovat, že jsme se něčemu věnovali přespříliš, a nekompenzovali. I když, zase to radostné, čemu se věnujeme dlouhodobě a často, nás léčí na duši.

                                            0 0
                                            • mastihuba  

                                              Nj. Me ted na podzim trapi zada, kyčle, koleno. Neni pro telo nic horsiho nez manualni práce. :) než člověk poryje, tak aby si nechal napsat předpis do lázní. :) zlaty kolo.

                                              0 0
                                              • Toman  

                                                Hlavu vzhůru a neklesej na mysli. Děláš to pro sebe.

                                                0 0
                                              • oddie  

                                                Já mám na rytí „jenom“ 100m2, to celkem jde, i když zatím mám hotovou jen asi pětinu… Na větší plochu a trvalejší hospodaření už bych si asi pořídil nějakou mechanizaci.

                                                0 0
                                                • mastihuba  

                                                  ja to beru jako mentální cvičení. Známej mi nabízel nějakej naviják s radličkou, ale 50× to přetloukat mezi řádkama a pak ještě přeorat kořeny… Někdy je jednoduší to udělat a nespekulovat. :)

                                                  0 0
                                                  • oddie  

                                                    Taky jsem s něčím takovým koketoval, závěs by musel být někde na kraji napevno, ale ono na ten můj plivanec, co mi stejně za chvíli seberou a místo něj bude dálnice nebo baráky, to nemá smysl. Nakonec jsem zavrhl i skleník.

                                                    0 0
                                                • Pán z Dubu  

                                                  Pěstuj permakulturním přístupem. To se půda vzhůru nohama neobrací. Viz např. https://www.kosmas.cz/…ava-zahrada/

                                                  0 0
                                                  • oddie  

                                                    To už jsem někde četl, možná u reklamy na ploskořezy, které někdo používá místo rejče. Možná to příští rok nuceně zkusím na druhé zahrádce, páč celé se mi to rejt nechce, ale dost mě štve ten plevel, co tam je.

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    Uz se to praktikuje i na vinicich. Kdyz neni hmyz zahubenej jedama, tak se to pozere navzajem. Nicmene v uzkym greftu s nizkym vedenim todle praktikovat nejde.

                                                    0 0
                            • Pijer  

                              Díky za radu, vyzkoušíme.

                              0 0
                • Toman  

                  Krabe, v podstatě s tebou souhlasím a když porovnám tvé a mé příspěvky, řekněme rady, tak lze říci, že na to máme skoro stejný anebo alespoň podobný pohled.

                  Jen nyní s tebou tak trochu nebudu souhlasit s tou trojplackou na silničku pro dítě, pro předžáka, mladšího žáka. Ti starší už toto pak nepotřebují vůbec, nebo ť mají více síly, lepší kondici a také zkušenosti.

                  Pro 8 letého kluka, což je z cyklistického pohledu přežák by na silničku bohatě stačily dva talířky. Ale nutně zvolit jerjich správnou velikost. Převodový poměr u mladšího žáka je 2, 73 ( někdo to zde vypisoval přesně ). Takže by to odpovídalo asi převodu 44/16. K tomu dát dopředu řekněmě 34 ( 32 ) a kazetu 16–27 ( 16–30 ) nebo něco podobného. S tím by měl i žáček vyjet kde co. Takže rozhodně bych nic těžšího pro předžáčka nedával, ať si zvyká, kdyby se za dva roky ocitnul na silnici.

                  Z toho všeho mi plyne, že trojtalíř je moc.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Přeskočil jsi jednu důležitou část, psal jsem „pro jízdu dítěte s dospělým na silnici“. Takže mu zůstanou všechny správné pomalé převody i do táhlých stoupání, ale na sešupy velkou rychlostí v háku má zkrátka velkou, aby se svezl a nemuselo se čekat. Co na tom ve sjezdech zkoušejí sami mimo dozor raději nebudu šířit.

                    Na závody je to jinak.

                    0 0
                    • Toman  

                      Ok, tomu rozumím. Aby jel rychle, ale aby přiotm netlačil na kliku nijak víc, než obvykle.

                      Stále respektuji omezené mládežnocké převody. Z toho vycházím i pro ty bajky, i když tam ta omezení neplatí.

                      0 0
        • JendaH  

          ale jak to dítě mám naučit

          Já už teda nejsem dítě, ale taky se nedokážu sám přinutit řadit lehké převody.

          Pomáhá mi siréna, která začne řvát, když kadence klesne pod nastavenou hodnotu. Nevím, jestli to někdo prodává, vyrobil jsem si to z magnetu, magnetického čidla a Arduina.

          0 0
          • Breakpain  

            Chytřejší komputery umí pípnout, pokud se dostaneš mim daný interval … ale jestli to má být silný akustický vjem … tak to tohle není ;).

            Každopádně to pak víc vybíjí baterku … :-)

            0 0
    • zderes  

      Dotaz k plášťům. Má smysl měnit plášťe na závod, který je úplně jiný a s MTB nemá nic společného, protože se jede po asfaltu lesem do kopce? Jezdí se na silničkách, ale teď je ta cesta pro silničky nevhodná, je špinavá od hlíny a nějakých kamínků.

      Zatím obuté bezduše Schwalbe Rocket Ron EVO – PaceStar 26×2.1. Napadlo mě, jestli je stačí hodně nafoukat nebo je to blbost a raději nasadit nějaké hodně hladké a úzké? Ráfky Mavic Crossmax XL. Dá se na tom nějaká vteřina ušetřit nebo stačí nafouknout ty původní?

      Díky.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Určitě bych nepřifukoval, nic se tím nezíská, krom nepohodlí, spíš bych měnil, asi by stačilo i jen za něco s hustšími figurami nebo třeba něco se s téměř hladkým středovým běhounem (à la Wormdrive) – když ne rovnou 1,5" Maxxis Detonator. Pokud to nebude těžší, než stávající obutí. To by pak ztrácelo smysl.

        0 0
        • zderes  

          Druhá má otázka a podruhé skvělá odpověď. Díky. Ten plášť je v součtu o 160 g těžší než ty balony co má teď, podívám se ale po něčem podobném. Díky.

          0 0
      • gerrard  

        To spis zalezi jak to beres. Jestli ti nejde o vysledek, tak je to jedno a nech ho jezdit to co jezdi normalne a neres to, kvuli jednomu zavodu to nema smyls resit. Pokud chces honit vysledek, tak se da dat neco jezdivejsiho http://www.kupkolo.cz/…te-mtb_k221/#… ,ale nemyslim si, ze by ten rozdil musel byt nejaky moc velky. Ale stejne me neni moc jasne jak ta cesta vypada, mozna bude normalni MTB plast stejne porad nejlepsi.

        0 0
        • zderes  

          Jasné, že jde o výsledek, ale ještě budou minimálně dva závody podobné, tak to alespoň pak nebudu muset řešit a ty pláště mi zůstanou i na příští rok. Zvláštní je, že jsou ty pláště 1,5 skoro bez vzorku tak téžké. To, co má teď je váženo 435 jeden.

          0 0
          • gerrard  

            Rocket Rony jsou lehke, nektere z tech co jsem sem dal jsou na dratu a buhvi na jake gume. Jeste se da treba Continentalcon­tinental

            0 0
            • zderes  

              Tak to je už trošku za hranu, ale asi to zkusíme. Váha super, valivý odpor snad výborný, ještě adekvátní duši. Snad to nebude úzký a na ráfek to v pohodě vleze.

              0 0
              • gerrard  

                Duse ma koloshop taky treba Duse a rafek pokud nemas nejaky extra siroky tak to zkousne, podle me to byl xt rafek na kterem jsem to videl jezdit. Jestli chces tak ti muzu overit presne co tam byla za duse a rozmer, at mas jistotu, ze to pujde. Jen to dalo dost prace nahodit, ale nakonec to slo.

                0 0
                • zderes  

                  To by bylo super, pokud by jsi to věděl přesně! Ještě hledám alternativu toho pláště, moc toho není. Díky!

                  0 0
                  • gerrard  

                    Tak je to presne jak jsem psal, XT rafky, presne ty contiky plaste co jsem odkazoval a 1" duse a bylo to tak nejakou dobu provozovane jako „silnicni“ horak.

                    0 0
          • pekl024  

            Já jsem jezdil na Schwalbe Furious Fred , na silnici dobré a i tvrdé šotoliny ok

            http://www.koloshop.cz/…-kevlar.html

            0 0
    • zderes  

      Díky za informaci. Jen ty ráfky to snad poberou. Ty Continentály zvažuju vážně a ještě jsem našel dvě možnosti. Vše tak nějak podobné.

      http://www.koloshop.cz/…vlar-26x1,10–(28–559).html

      http://www.koloshop.cz/…-kevlar.html

      http://www.kupkolo.cz/…vlar_z98971/

      Jen doufám, že ty ráfky to poberou. Máme Crossmax XL, to by měl být předchůdce těch XT, snad rozměr bude stejný. Vyberu, zkusím nandat a dám vědět. Díky!

      0 0
    • zderes  

      Řešilo se také odpružená nebo neodpružená vidlice na závody v kat. do 10ti let. http://www.bike-forum.cz/…ena-pro-dite

      Zkušenost nakonec taková, že kolo jsme nechali bez odpružené vidlice celý rok, jezdilo tak 90% v terénu, mnohokrát docela náročném. Ve srovnání s odpruženými vidlicemi mělo kolo ve většině závodů dost navrch. To jen k té vidlici.

      Rád bych zkušené poprosil o radu ohledně velikosti kol 26" vs 27,5"

      Objevují se docela častěji ve startovních polích malých borců kola 27,5" na rámech velikosti kolem 14–15"

      Protože malej zřejmě již odrostl ze svého supa, řeším co dál. Jestli kolo prodat celé jak je nebo jen jiný rám a přeházet výborně fungující komponenty, jestli nechat na větším kole véčka (v kombinaci s keramickou vrstvou na ráfcích to brzdí výborně) nebo to úplně zahodit a pořídit kotouče? Co ale přemýšlím nejvíce tak velikost těch kol. Má někdo zkušenost s tím, že pro dítě 9–10 let jsou kola 27,5" v závodech MTB přínos nebo naopak to někoho „zabrzdilo“? Jezdí se hodně do kopců, kde váha je celkem důležitá. Pořád si říkám, že donedávna jsme i my jezdili jen na 26, ale vím, že vývoj nezastavíš…

      0 0
      • vpa007  

        Zkušenosti nemám, ale osobně bych poslal dál rám SUPa a poskládal mladýmu další 26" kolo… 27,5 mi přijde zbytečný už jen z toho důvodu co píšeš, že jsme na tom jezdili leta i my a ničemu to nevadilo… 27,5 vidím jako výhodu u velkejch chlapů jako fulla univerzála (jak to mám já), či pro ženský, kterým je 29tka moc velká… 26" bude dycky o fousek lehčí.

        Takže otázka podle mě spíš je, jestli poskládat fungl novou 26tku, nebo přeskládat co máš…

        0 0
        • zderes  

          Nakonec asi rozhodnuto. Zariskuju a nechám mu kola 26 na větším rámu. Zatím s tím co má celkem drží krok s dětma na 27,5". Bohužel už jsem nikde nenašel větší rám na véčka, tak oželíme pár gramů do plusu a dáme kotouče.

          S tím řazením pořád váhám jestli 10 nebo 11 kazeta. Když bych nechal 1×10 11–40 a 32, tak na to je zvyklej. Když 1×11 (11–42 a 32) tak to bude stejný akorát bude mít navíc nejlehčí převod, který ale asi nepotřebuje + nějaké gramy naavíc. Když 1×11 (11–42 a 34) tak to bude asi stejný + navíc dole těžší převod, který mu občas prý chybí. Navíc to bude trošku těžší. Tohle je zatím dilema na které má každý jiný názor a já zase nechci postavit něco, s čím budu bojovat než to bude sedět jak má. Se supem jsem si takto vytrpěl dost, pokus omyl se opakoval pořád, stálo to času a peněz než jsme to dostali do stavu, kdy je to fakt perfektní a spolehlivé.

          0 0
          • vpa007  

            za sebe bych ponechal 1×10.. když je na to zvyklej, tak se aspoň na novým kole nebude tolik „hledat“… bude to podobně velký s podobnejma převodama. Pokud uznáš, že by následně potřeboval přiložit, tak bych mu dal dopředu větší placku (34T), klidně i třeba ovál (?).

            0 0
            • zderes  

              S tím oválem já zkušenost nemám, nebránil bych se tomu, jestli se to vůbec dětem dává… Naopak by to mohlo pomoct i nohám…

              Jinak pokud dopředu 34, tak určitě vzadu největší pastorek 42. Je to jenom děcko.

              Kdyby někdo měl zkušenost s tím oválem pro děti, tak by mě to asi zajímalo, ale už teď vím, že to pro dítě asi neschválí nikdo…

              0 0
              • vpa007  

                mno, jestli se to smí nebo ne nevím, ale jelikož nemáme žádné závodní ambice, jezdíme jen pro radost, tak jej mladej měl na Kosmikovi (1×7), tak i teď na RBčku, kde je to přesně v kombinaci 1×10, 11–42 : 32T oval.

                0 0
                • zderes  

                  Škoda, že tvůj mladej nemůže porovnat, to by mě fakt zajímalo.

                  0 0
                  • vpa007  

                    mno, pokud chceš, tak by se asi dalo provís to, že bych mohl z Kosmika ovál sundat a půjčit na test tvýmu mladýmu (ten to spíš pozná, jestli je to jiný)… přes zimu na tom stejně malá ještě jezdit nebude a do Olmika dříve či později za rodičama pojedu…

                    EDIT: klidně napiš SZ, domluvíme se.

                    0 0
                    • matbiker  

                      Chlapi neblbněte s těmi převody. Někdo to psal výše, to už jste na dospěláckých hodnotách. Točit, točit, točit!!!!!

                      0 0
                      • vpa007  

                        To mi bereš z úst… tohle jsem v pondělí řval na mladýho, kterej pořád pere těžký převody… :-)

                        0 0
                        • matbiker  

                          Naštěstí Eli jezdí všechno v sedle a řadí těch 10 převodů nahoru dolu… Do kopce si nestoupne, ale zabere a když to nejde, tak cvaká měkčí.

                          0 0
                          • zderes  

                            Děcka teď na tréninku jezdí závody od startu asi 50–80metrů na nejlehčí převody. To je dobrá sranda!

                            0 0
                        • dan001  

                          Kdyz jste u tech prevodu. Jakej prevodnik na jednoplacku kdyz bych chtel vzadu zachovat osmikolecko 11–32. Bude to na 24" kole. Nebo resit vzadu jiny rozsah. Dik

                          0 0
                          • zderes  

                            Pokud s tím má prcek závodit, tak určitě jinou kazetu…

                            0 0
                            • dan001  

                              Jsem netrefil vlakno,tady se zavodi :-) Mladej zavodid urcite nebude. Vyuziti prevazne na cyklostezky

                              0 0
                              • zderes  

                                Zadej si to navrchu do vyhledávače tam toho bude dost, dětské kolo, převody…

                                0 0
                          • vpa007  

                            hoď to sem: Dětské kolo 24, to vlákno celkem slušně žije, tam ten dotaz roznodně nezapadne prachem :-)

                            0 0
    • zderes  

      Hodím to ještě sem.

      15.10. se koná v Jezernici takový zavírák sezóny mtb horských kol. http://www.selasport.cz/…opozice.html

      Dávám to sem proto, že součástí je dětský maratónek, který je moc oblíbený. Děcka mají na trati svoji občerstvovačku, jsou doprovázeny pořadateli, kteří pomůžou nasadit spadlý řetěz a tak. Bohatá tombola, super atmoséra, opékání špekáčků…

      Tohle vše organizuje Aleš Procházka, který dělá Autor Šela maraton. Počasí má být podobné jako na Muldě.

      Vemte děcka a dorazte. Pak se budete vracet vždycky :-)

      (jo a kdyby mi někdo odpověděl na můj komentář výše (předposlední), byl bych moc rád :-D )

      0 0
      • vpa007  

        Tyjo, super tip… docela bych o tom i uvažoval, měl jsem v plánu jet o víkendu na Hanou a na tenhle maratónek by to bylo kousek.. akorát hvězdy nejsou nakloněny, děti nemocný, tak si to píšu do notýsku aspoň pro příští rok :-)

        0 0
      • Motyll  

        Jedeme. Vypadá to na dobrou akci.

        0 0
        • zderes  

          Tak kde jste byli Jihomoraváci se škopkama? :-D

          0 0
          • Corbett  

            V Jezernici na Viaduktech :)

            Můj ogara v akci. Nakonec krásné 2. místo :)

            https://www.youtube.com/watch?…

            0 0
            • zderes  

              Šikovnej ogar :-) jel moc hezky, snad se mu to líbilo a přijede zas!

              0 0
            • Polka  

              Ty nohy mel natreny hrejivkou?

              0 0
              • zderes  

                Hřejivka nebyla potřeba. Děckám bylo horko, většina si sundávala oblečení ještě na startu, protože bylo fakt krásně a teplo.

                Fotka ze startu nejmladších.

                0 0
          • Motyll  

            Škopek výbornej. Stejně jako všechno okolo. Díky za video, konečně vím, kudy jeli.

            Dávám si do kalendáře na příští rok. Škoda, že takových „maratonů“ není více.

            0 0
      • Patar  

        Zdenku! Máš ode mne e-mail.

        L.P.

        0 0
      • Corbett  

        Je fajn, že nejmladší kategorii je dovolen rodičovský doprovod. Jedeme a těšíme se.

        0 0
        • zderes  

          Ale s Všeminou se to srovnat nedá :-D Jinak vyhlašuje se pět nejlepších v kategorii i když ve vašem případě je to asi jedno :-D

          0 0
          • Corbett  

            Děkuji, můj kluk je 2011 a kategorie je 2010 a mladší. Na ty nejlepší 2010 nemá. Pak tam hraje velkou roly i velikost kola. Lukin sedlá ještě 20". Rok tréninku navíc a větší kola u těchto prcků je znát. To ale zrovna tobě vykládat nemusím, že :) Těším se, protože je to jediný závod, kde si už ve svém věku může vyzkoušet závodit na delším okruhu jak 10km a na to, že můžu jet s ním. Na druhou stranu je to logické. Samotného bych ho ani nepustil.

            0 0
      • zderes  

        Jinak ještě dnes se dá přihlásit on-line a pokud platba dnes odejde, má prcek číslo i se jménem http://registrace.sportsoft.cz/…tration.aspx?…

        Jinak samozřejmě normálně registrace i v závodní den v místě prezentace :-)

        0 0
      • zderes  

        Tak počasí v sobotu v Jezernici má být výborné počasí, odpoledne až 17 st, slunko a hlavně nemá pršet. Snad to vydrží!!! Tak ne, že si to ještě rozmyslíte, to by vám děcka neodpustily!

        0 0
    • Toman  

      Zdar,

      něco kolem sportování a tréninku dětí jsem sepsal na základě odborné literatury a vlastních zkušeností sem.

      http://www.cyklisprint.wz.cz/…nk_deti.html

      Dávám trošku delší příspěvek, snad tě jeho délka neodradí, ale shrnout to na dva řádny nelze, a stejně je to jen takový základní výcuc.

      Převody u dětí: opět téma jako jiná témata, zvláště pak je to u dětí, jakožto u začátečníků vždy citlivé téma z pohledu zdraví našich dětí. Děti nzávodící na silnici mají omezený nejtěžší převod. Toto platí celosvětově pro všechny mládežnické kategorie až po junioři, kteří mají nejtěžší převod odpovídající staré klasice 53/14. Jaký je ekvivalent k dnešním kompatům se mi nyní nechce počítat. U bajků to hlídané není. Ale vždy platilo, že děti v podstatě sílu nemají, takže neutlačí těžší převody. I dospělý je oproti motorové technice velmi slabý a těch našich pár stovek watt je zanedbatelný výkon v porovnání se stejně těžkým spalovacím motorem. Proto se u mládaže dbalo na kadenci. Naučit je správně točit nohama, na to byl fetsky , dráhovky s jedním převodem a prcek motal a motal, až se naučit trochu šlapat tak, aby mu ta festka nenakopala zadek. Má to výhodu do budoucna, pokud bude pokračovat v cyklistice, protože s věkem půjde rychlost dolů, rozumněj rychlost pohybu, tedy kadence. Žáci na omezených převodech na rovině běžně točili 115–130 ot/min a už starší žíci jezdící na převodu 53/18 jezdili časovky průmerem 35–38 km/h, což nedá polovina zdejšího cyklistického fóra, i když je respektuji, ale je to prostě tak. 15–16 letí kadeti na převodu 53/14 jezdili průměry i 43 km/h. Takže nastavit dítěti správný posed, délku z pohledu sklonu zad, natažení paží. nešetřit na výměně představce a podobně. A jezdit za ním a učit ho točit konstantně, anby se neučilo věšet nohy, aby se učilo rytmu i rytmice šlapání. A k tomu dýchat, nevrtět horní částí těla. To se mu později přidá ať už na bajk ale i na silnici. Každému sedí něco jiného ale dítě není zmenšený dospělý a prostě chtě nechtě, pokud se hodlá sportu a cyklistice věnovat, sučit se podle správných pravidel to správné hned o začátku. takže zde nelze s jistotou říci, že každému vyhovuje něco jiného. Možná tomu dítěti budou vyhovovat jiné gripy, boty, sedlo, ale převody by měly být dětské. A u dítěte – teď nevím, jak staré ( mladé ) a narostlé dítě máš bych určitě na horáka volil dvoutalíř. Jednak kvůli převodovému rozsahu a za druhé kvůli jemnosti odstupňování. takže raději dvoutác s kazetou s menším rozsahem, než stejný rozsah s použitím singltalíře. A učit ho řadit, používat řazení, děti jsou velmi pozorné a vnímavé, když je něco baví, a učí se rychleji, než my dospělí, takže nějaké obavy, že nezvládne dvoutác nejsou na místě. Ještě před několika lety mladí jezdili s trojtalířema, a vůbec jim to nevadilo a technicky to ovládali skvěle.

      No a k tomu všemu nejen kolo ale v duchu připojeného článku obsáhlejší a pestrý tělesný rozvoj, rozhodně pod vedením zkušeného trenéra.

      0 0
      • zderes  

        Díky, nějaké věci se mi potvrdily, jiné jsem nevěděl a něco děláme jinak (neříkám, že dobře). Mladej má zatím osm, jezdit ho baví, sem tam zajede slušně, ale potenciál do budoucna myslím moc nemá. Takže ho nechám na co je zvyklý ať mu to nějak neznechutím.

        0 0
        • Toman  

          Omlouvám se za překlepy, kterých jsem se v tom delším příspěvku dopustil. Klepal jsem to v noci po tmě. Kluka to asi baví, jak píšeš, i když do budoucna možná dostane přednost jiný sport. Uvidíš. Obvykle, ale není to pravidlem, se sporty doma dědí. V osmi letech je zrovna v tom nejlepším věku pro výuku motoriky pohybu, a proto je dobré dbát na to, aby vstřebával správné návyky. Proto opakuji, dítě by nemělo být v situaci, kterou popisuješ – nechám ho, na co je zvyklý. Jak ty objektivně posoudíš, že to co dítě popisuje, že mu vyhovuje, je to správné – zvláště z pohledu zdraví ( dítě roste fyzicky i duševně ). Dítě je potřeba vyučovat a vést, myslím i z toho sportovního hlediska. Ale ono do toho sportování promlouvá celá řada hledisek jako dostupnost dílů, servis, dojíždění někam do oddílu, motivace dítěte, rodinné zázemí, platba za to všechno atd. Takže je mi jasné, že zrovna pro tebe a tvého syna některé záležitosti nemusí být a ani nebudou prioritní. Nejdůležitější je na tom všem skutečnost, že kluka sportování baví, tak ho u toho držte.

          0 0
          • Lišák  

            Za překlepy se neomlouvej, ale začni používat odstavce. Takhle se to čte dost špatně.

            0 0
            • Toman  

              Ano, mělo by to být rozštosované, ale psal jsem to rychle na jeden nádech, jako jednu myšlenku, tak jsem na ně zapoměl.

              0 0
      • Hrubiduk  

        Ahoj,

        díky za podnětný příspěvek. Docela jsem se začetl, neboť jsem nedávno řešil podobnou věc.

        Nakonec jsem se rozhodl pro 1×11 u holky (v dubnu jí bude devět). Uvidím. možná jsem se rozhodl špatně, možná ne, každopádně ji budu tlouct do hlavy kadenční šlapání :)

        Závodit nechce, ale na kole jezdíme docela dost, tak snad se jí to bude líbit.

        Jo a kolo 26, větší pro tkový prťata dle mě nemá význam, možná až bude výrazně starší.

        0 0
      • Toman  

        Opravuji, věková kategorie Kadet, tedy kluci a holky ve věku 15 a 16 let mějí převod omezený na 53/16.

        0 0
        • gerrard  

          Tak kadeti by meli aktualne mit 52×16, starsi zaci 46×16 a mladsi 44×16. Plati pro silnici. Draha to ma jinak. MTB prevody omezene nema.

          0 0
          • Toman  

            Na dvacítky pláště to ještě vycházelo u kadetů na 53/16. Bajky omezené nemají, to už jsem v jenom příspěvku také zmiňoval. Stařší žíci 53 ( 52 )/18 a mladší pak 53 ( 52 )/19.

            0 0
            • gerrard  

              JJ tak je to uvedeno v provadecim predpisu, ale realne to nikdo nejezdi. Od zaku az po kadety maji kazetu s 16 zuby na zacatku a jen meni placku.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Ještě by bylo dobré zmínit, že v pravidlech není stanoven přesně převod, ale max. vzdálenost ujetá na jednu otočku klik. Takže si to každý může osadit v podstatě čím chce, v intencích tohoto omezení, které třeba eliminuje (u nás nepříliš rozšířené) jiné rozměry ráfků na malých kolech (silniční kola 26" nebo 27,5").

                0 0
                • gerrard  

                  JJ presne tak. Sem myslel, ze jsem to psal, ale nemam dnes cas, tak jsem na to hodil bobek. Takze zaci mladsi 5,84m, zaci starsi 6,17m kadeti 6,94m. Jen jeste technicka, kluby se snazi mit vsechno jednotne, pak ti staci jedna, dve rezervy a nemusis nic resit. Takze zadne speciality se opravdu nenosi, ale jede se tezka unifikace. S jednim kolem se spravnou kazetou a spravnym poctem pastorku osefujes 3 kategorie.

                  0 0
                  • zderes  

                    Ty děcka ve vašem týmu jezdí i cyklokros?

                    0 0
                    • gerrard  

                      V Brne se jezdi takovy sranda cyklokros, doufam ze se zadny mistni zavodnik neurazi: http://www.favoritbrno.cz/…s%202016.pdf

                      povolene jsou i MTB kola a nikdo nic neresi. Takze kdo chce, tak ho jezdi na horakach a nic jineho nejezdi.

                      0 0
                      • zderes  

                        Myslel jsem jestli jezdí děti třeba do 10ti let cyklokros na cyklokrosce. Zajímá mě, jestli takové děcko bude na svém mtb kole rychlejší nebo naopak pomalejší? Tohle dilema řeším docela aktuálně pro mladýho.

                        0 0
                        • gerrard  

                          Cyklokroska podle me bude rychlejsi, aspon co mam vypozorovane. Kdyz nekdo presedl na cyklokrosku, tak podle me subjektivne zrychlil. Ale exaktne to podchycene nemam. Ale ty to kolo mas hodne lehke, tam bych skoro rekl, ze vaha bude ± stejna. Za me, pokud to neni otazka penez, tak bych bral cyklokrosku. Ani ne kvuli rychlosti a pomalosti, ale jen kvuli tomu jezdeni na jinem kole v terenu. Je to proste zase nejaka dovednost, co kdyz se nauci, tak se mu neztrati.

                          0 0
                          • zderes  

                            No právě když jel cyklokros na svém kole tak dokázal porazit starší děti na cyklokroskách. Myslím že to bylo tím, že se ty děcka s tím trošku praly. Tak přemýšlím, jestli to pořídit nebo je to ještě zbytečné.

                            On teda jezdí na podobném tomuto spíš pro srandu, ale tady ho do toho trošku chtějí natlačit. Jestli to není brzo. http://superiorbikes.eu/…orange-black

                            0 0
                            • gerrard  

                              Kluk ma odhadem neco pres 140? Jestli jo, tak s kratkym predstavcem se podle me vleze, ale bude to natesno. Moc mista nad trubkou mit nebude. Teoreticky uz je pro cyklokros mladsi zak, protoze pristi rok uz mu bude deset, tak od tohoto zari uz muze jezdit mladsi zaky. Me kdyby to nenabouralo rozpocet nebo to bylo jeste nejak vyhodnejsi :), tak ho beru. Druhym setem kol nebo prehozenim plastu z toho mas silnicku. Kol neni nikdy dost :) a jezdeni na opravdove cyklokrosce- super zkusenost.

                              Jo jeste bych pohlidal, jak to ma dlouhe kliky, at to nema nejakou nesmyslnou delku.

                              0 0
                              • zderes  

                                No on to zkoušel, ty starší děcka tady na tom jezdí, vždycky škemrá jestli si to může půjčit, ale zdá se mi, že se cítí lépe na tom svém. Myslíš, že když jede děcko na cyklokrosce a stejný okruh na horáku, že je rychlejší ta cyklokroska? Myslím terén.

                                0 0
                                • gerrard  

                                  Ja si myslim, ze cyklokroska je rychlejsi. Ale jak uz jsem psal, jen si to myslim na zaklade nejakych zmen rychlosti u deti co menily MTB za cyklokrosku v terenu cyklokrosoveho zavodu. Muze to byt jenom zmenou hmotnosti kola nevim, ale ten dojem jsem mel. To je trosku namet na zmereni ze :). Nekdy pri vhodne prilezitosti zkusim zmerit. Ja osobne bych to bral a vetsinou beru, jako novou dovednost. Z meho pohledu je dulezitejsi se neco noveho naucit, nez resit, co je rychlejsi. Kolo je zabava, nech ho hrat a jestli chce jezdit na cyklokrosce, tak mu tu cyklokrosku doprej, bude mit radost.

                                  0 0
                                  • zderes  

                                    Docela rozumě jsi to napsal. Pokud by byla příležitost tak to zkus prosím změřit nějakého juniora. Díky!

                                    0 0
                                    • zderes  

                                      Tak nakonec první závod na cyklokrosovém kole bez újmy na zdraví. :-)

                                      Byl jsem mile překvapen tou tratí. Spíš taková biková.

                                      Pro tak malé děti si myslím, že je to ale moc.

                                      Jinak mladej spokojenej, zkusil si co chtěl. Viděl jsem jak je hotovej, dokonce si v závodě řekl o pití, ale pak v cíli dělal jakoby nic.

                                      Nakonec to cítil tak, že na biku by byl rychlejší a mnohem jistější. Ale když jsem se ptal na čem by jel příště, tak zas na tom samým…asi je to fakt zábava :-)

                                      0 0
                                      • Breakpain  

                                        Je, obecně sračky a bahno nesnáším – ale když si dám nějaký okruh v lese na CX se špuntama … tak to má své kouzlo, i když je tam bahno ;-) … Je to pěkná změna :-). Takže to na podzim zařazuju pravidelně .)

                                        0 0
                          • Patar  

                            Rozhodujícím faktorem je v tomto případě charakter tratě-, většinou okruhu. Pokud žáček, případně dorostenec nemá nacvičenou dokonale techniku jízdy na cyklokrosovém kole a to včetně výběhů, sesedání a nasedání s rychlostí zacvaknutí do pedálů, pak bude jízda na MTB rychlejší.

                            Do táhlých výjezdů bude cyklokroska vždy rychlejší, ve sjezdech podstatně pomalejší. Pokud se adept cyklistiky naučí obstojně cyklokrosové technice jízdy včetně nošení kola v akci, bude mu jen ke prospěchu. Pro obratnost je důležitá také gymnastická průprava, rozsah pohybu je zásadní. V době mojí trenérské práce se vždy pro výběr specializace ( a také periodicky) využíval dvanácti-bodový test všestrannosti, který se některým metodikům pak zdál zcela zbytečný, stejně jako nácvik kruhového šlapání na festkách.

                            0 0
                            • zderes  

                              Díky!!! Takže ve zkratce, bez trenirovky nět šampionov :-)

                              0 0
                          • Pijer  

                            tohle bych podepsal – „tak bych bral cyklokrosku. Ani ne kvuli rychlosti a pomalosti, ale jen kvuli tomu jezdeni na jinem kole v terenu. Je to proste zase nejaka dovednost, co kdyz se nauci, tak se mu neztrati.“

                            Kouzlem cyklokrosu je to, že je to cyklokros a ne MTB – dcera teď z nouze objela jeden krosový závod na biku a říkala, že je to „prostě taková nuda“ :-)

                            Myslím, že u „prvoročáků“, zvlášť v kategorii ml. žáků, nemá moc smysl řešit, kolikátý dojede, ale aby se právě na krosce vyjezdil a prodal to pak v dalších letech – proto z mého pohledu úvaha, jaké kolo bude rychlejší, vůbec nedává smysl.

                            Možná příspěvek není úplně správně zařazený, ale to snad nevadí :-)

                            0 0
                            • zderes  

                              Příspěvek jsi zařadil dobře a asi na tom opravdu něco je. Napadlo mě nechat vybrat kluka samotného jestli chce jet na biku na který je zvyklý nebo cyklokrosce. To jsem fakt zvědav.

                              0 0
                              • Pijer  

                                Ještě k tomu odkazu SUPa za padesát – poměrně dost dětí jezdí na rámu CX400 od Maxbike, dělá se od velikosti 47 a dá se na něm za slušné peníze postavit kroska s váhou okolo 8,5 kilo......

                                0 0
                                • zderes  

                                  Jasný, myslím, že to bude postavený na rámu Spyder, ale to já moc neovlivním. Spíš šlo o to, že to nebude ani silnička ani cyklokroska, má to kotoučovky a jdou na to dát i širší gumy na cyklokros.

                                  Na tomhle to zkoušel a vím, že to bude podobný. Moc se mu to vracet nechtělo. I když mu to bylo velký :-)

                                  0 0
                                  • zderes  

                                    Tak nakonec obyčejná klasická cyklokroska, ale líbí se mu to tak, že asi zajedeme na nějaký cyklokros s tímto. Bude to sranda, ještě se naučit to sesedání, naskakování. Myslím, že to bude ještě dost bolet :-D

                                    0 0
                      • zderes  

                        Je ta trať náročná? Jsou tam nějaké výběhy s kolem na rameni, schody a tak?

                        0 0
                        • Polka  

                          Schody ne, jen naky sutry viz. foto, ale treba to jde objet. Ja to zkusil predloni asi 2× na mtb a bylo to jetelny bez noseni, jen jedna fosna jako prekazka mam dojem, vic nic.

                          0 0
                          • zderes  

                            Díky! Možná se přijedeme podívat.

                            0 0
                          • Patar  

                            Schody a lavičky jsme měli zařazeny již před 60 léty, kdy jsem byl v mladším dorostu. V roce 1977 na M.S v Hannoweru již tyto 3 fošny o výšce 40 cm přqskakovali oběma kola naráz téměř všichni nominovaní závodníci.

                            Dá se to naučit, i když nějaký převodník se musí obětovat. .

                            0 0
                          • Patar  

                            Schody a lavičky jsme měli zařazeny již před 60 léty, kdy jsem byl v mladším dorostu. V roce 1977 na M.S v Hannoweru již tyto 3 fošny o výšce 40 cm přqskakovali oběma kola naráz téměř všichni nominovaní závodníci.

                            Dá se to naučit, i když nějaký převodník se musí obětovat. .

                            0 0
                        • gerrard  

                          V podstate jak pise Polka. Jeden brdek, kde kdyz chyby kondice nebo prevody tak se musi vybehnout, pak ty sutry a umela prekazka. Jinde slezeni nehrozi. Tady je mapa, kde zaparkovat a kde se startuje https://mapy.cz/s/199jo . Specifikum je, ze tam snad neni misto po rovine. Porad nahoru dolu. Minule startovalo 11 deti od 9 do 16 let.

                          0 0
                          • zderes  

                            Jde z toho strach.To napoprvé raději najdu něco lehčího. Nevím jestli by to mladej na té koze vůbec ujel…

                            0 0
                            • gerrard  

                              Tak nic strasneho to neni. Tady jsou prvni letosni fotky .

                              0 0
                              • zderes  

                                Tak jo, teď středa je asi brzy, zatím se s tím pořád pere, ale toho 2.11. dorazíme. Je smířený s tím, že dojede třeba poslední, chce to zkusit..

                                Dnes se učil naskakovat, nejdřív hodněkrát dopadl na štangli, i slzy byly, smál jsem se tomu, jak to nechtěl vzdát a přitom doskakoval pořád na naražené „slabiny“, nakonec se to naučil.

                                Při seskakování zase spadl, protože se mu zaklapla zpět tretra těsně před seběhnutím z kola.

                                A kolo je těžký, nezvedne ho na rameno, tak pořád zkoušíme metodu pokus-omyl.

                                Doufám Gerarde, že tam budeš a dáš mu nějakou radu, pro mě je cyklokros španělská vesnice… :-)

                                0 0
                                • Hrubiduk  

                                  Ahoj,

                                  nějaké tipy, jak se naučit naskakovat na kolo za jízdy? Zatím jsem neměl odvahu to ani zkusit… :)

                                  Díky

                                  0 0
                                • gerrard  

                                  Ty to beres hrozne vykonostne :). Tim, ze to je napohodu po sezone a nikdo to jako primarni zavodeni nema, tak se tu nic moc neresi. Kazde z decek si naskakuje a seskakuje jak chce, pres prekazku to nejak pretahne a do brdku kdyz nevyjede, tak tlaci. Kdyz mrknes na ty fotky, tak nekteri ti mensi uz jsou ke konci radi, kdyz to pres prekazku jakkoliv pretahnou a pak na to nejak vlezou. A caj pak dostane kazdy :). Je to napohodu zadny stres, teda velci chlapi obcas mrci, kdyz jim neuhybaji. Jeste jako bonus se dat podivat na XCO okruh po kterem se jezdi cesky pohar MTB. Tady je video ze zkracene casti pro decka, na ktere se jezdi Brnensky pohar nektere pasaze jsou stejne s cyklokrosem.

                                  0 0
                                  • Pijer  

                                    „tosemilíbí“ :-)

                                    0 0
                                  • zderes  

                                    No možná to tak vypadá s tím „výkonostně“, ale já mu do tohoto fakt nemluvím, tohle je jeho aktivita. Jen ho nechci pustit na závod aby někomu nezavazel a aby si nenabil zbytečně kokos. Třeba při pomalým šlapání neumí zatočit, drhne špičkou boty o kolo, ale snad je to prý normální, tak jen si to trošku ochytat.

                                    Jinak to beru já i on jako zpestření a zábavu s takovým kolem. Za mě, já cyklokros moc nechápu a tak mu ani moc neporadím…

                                    0 0
                                  • Patar  

                                    Osvědčené metodické pokyny se vždycky hodí. . Od toho jsou trenéři, aby poradili a na chyby i v technice upozornili. Špatné návyky se podstatně hůře napravují. Někdy je také už pozdě.

                                    0 0
                      • zderes  

                        Tak jdeme na to. To bude bolet! :-)

                        Ale kdo chce kam…

                        0 0
              • Toman  

                Dnes už asi tak, jak píšeš. Já pamatuji ještě tu starou klasiku 52 zubů, a k tomu, jak píše Krab, byly dány maximální vzdálenosti ujety na jedno otočení klik při zařazeném nejtěžším převodu. Ale už tehdy měli někteří mládežníci placky 44 nebo 46 zubů, a podle to namixováno vzadu.

                0 0
    • zderes  

      Video ze závodu „Jezernické viadukty“ dětský maratónek, nezkrácená verze.

      Trošku kočkovaná při startu, průjezd tunelem, trošku krizovka (25:20– 26:55 min.)

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • Polka  

        Tak ten start byl hodně o život :-) Jakoby první cenou mělo být osvobození ze školní docházky na celý rok :-D

        0 0
        • zderes  

          Protože startovali vepředu starší žáci 11 a víc, vzadu mladší, celkem asi 90 dětí, ale hodně dětí vzadu bylo rychlejších a tak se to ucpalo. Příště to bude rozděleno minutou.

          0 0
    • konidana  

      Ahoj syn 7 let rád jezdí na kole dálky s tátou i závody (zatím dětské mtb). Chtěl by tretry a nášlapy(zatím má obyč klipsny bez řemínků – tak trochu na nic) Pedály máme, ale jaké se dají sehnat tretry v nejmenších velikostech? Ve vel. 33 jsem našla jen Northwave Hammer Junior MTB cca za 2tis. Existuje ještě jiná alternativa?

      0 0
    • zderes  

      http://www.juniorbicycles.com/katalog/020100/

      Levnější prostě nejsou.

      0 0
    • Motyll  

      Možná trošku začátečnický dotaz. Jak správně nastavit dítěti posez na kole? Čeho se držet?

      Všimnul jsem si, že synátor se snaží jezdit se vzpřímenou hlavou a pak ho po delší době bolí za krkem.

      0 0
      • gerrard  

        Pokazde zacnu vyskou a predozadni pozici sedla. A pak uz tak podle pocitu, hlavne aby byli pokrcene ruce. Dokud jsou mensi, tak vzrimenejsi posed, jak jsou vetsi, tak postupne natahovat a snizovat. Pokud zveda hlavu, tak bych ho zvedl celeho, at sedi vic vzprimene. Jeste teda kolik ma roku?

        0 0
        • Patar  

          Vypadá to na předčasný přechod na větší kolo. tedy velmi dlouhý rám. Pomineme-li výšku posedu, délku klik a výšku úchopu od země. což se nedá bez bližších informací určit pak jsou zásadní :

          ,1. úhel páteře 45°

          2. úhel předloktí v přímém směru jízdy min. 12°

          3. špička sedla musí tvořit kolmici ke středu šlapání – samozřejmě je to variabilní s poměrem délky trupu k nohám.

          4. sedlo musí být v absolutní rovině

          0 0
        • Motyll  

          Našel jsem teď jen dvě (nic moc) fotky. Má čerstvě 8, cca 128 cm. Štítek demontuju.

          0 0
          • gerrard  

            Ja za sebe bych jako prvni zkusil zkratit posed kratsim predstavecem (jestli to je mozne), popr. posunout sedlo dopredu, jestli je moc vzadu a pak zkusit uzsi riditka. A jeste me pripadne ze ma brzdove packy daleko od gripu, to bych taky poladil. Ale takto z fotky je to napul z kristalove koule.

            0 0
            • Motyll  

              Díky za nápovědu. Představec má 30, přišel mi v původním nastavení OK. Sedlo je vepředu na maximum, špička OK.

              Když ho „poskládám“, tak sedí a šlape (podle mne) OK. Ale po chvíli má tendenci napnout ruce a zlomit je v zápěstí. Dneska jsem vyhodil kšilt od přilby a prý je to lepší.

              Zkusil jsem bliknout dvě boční foto.

              Kolo mu rozhodně není velké.

              0 0
              • šlapatko  

                S fotky těžko soudit, otoč představec jestli je v negativu. Ruce má podivně. Jednou ho to vytrestá. Jezdím pevnou vidlici tak vím o čem píšu :-)

                0 0
                • Motyll  

                  Tohle je právě ta „flink“ poloha. Když mu řeknu, chytne je správně. Po čase ovšem opět poleví. Asi jsem měl začít s „buzerací“ dřív.

                  Taky jezdím s pevnou, takže vím o čem mluvíš :)

                  0 0
              • gerrard  

                Jj velike mu to urcite neni, jen mu ten posed neni pohodlny. Me to pripadne, ze by riditka potreboval vys a bliz, at se vic narovna. Predstavec meris jak? 30 je divne cislo a z fotky mam pocit, ze mezi riditkama a sloupkem vidlice je celkem kus. Tu sirku riditek merils jen tak pro zajimavost? Ja si porad myslim, ze je zbytecne natazeny a potreboval by byt vic vzprimeny, at se uvolni.

                0 0
                • Motyll  

                  Upsal jsem se. Představec je 70 a je otočený do negativu. Plus můžu jít ještě o dvě podložky nahoru. Řidítka jsou 590, ale ten karbon bych nerad řezal.

                  0 0
                  • oddie  

                    No, a máš odpověď…

                    0 0
                    • matbiker  

                      Rozhodně se celý potřebuje dostat dozadu. Představec bych o moc výš nedával, jen sežeň nejkratší, co se dělá.

                      0 0
                  • Pán z Dubu  

                    Odokametricky z těch fotek mi přijde, že úhly trupu a paží jsou OK, ale celá figura je na kole vpředu. Tzn. šlape pod zadek a horní část těla naléhá na ruce. Kratší představec, aby více vzad šoupnutý zadek vyvážil hlavu. Na 128 cm tělesné výšky jsou 152 mm dlouhé kliky ještě moc. Jestli ještě máš 20“ kolo, kliky z něj instaluj na tu Orbeu.

                    0 0
                  • Polka  

                    Tu 70tku tam měl z „výroby“ nebo jsi mu to měnil?

                    0 0
              • JSt  

                takhle od oka bych dal kratsi predstavec a sedlo posunul adekvatne dozadu. takhle slape jak na casovkarske koze mi prijde. ;-)

                0 0
                • mastihuba  

                  To je naprosto v pořádku. Od pristiho roku jej zacne vyucovat autobusak na draze. :)

                  0 0
                  • Motyll  

                    To bych sice rád, ale tréninky Favoritu časově nedávám. Potřeboval bych nějaký cyklo oddíl v Líšni. ;-)

                    0 0
                    • mastihuba  

                      Tak tam to mas jednoduchy. :)

                      0 0
                    • Karaya  

                      My tam od září chodíme, ale směrování oddílu je jasné – silniční a dráhová cyklistika. Pokud chci aby jezdil v lese, tak jsme tam na špatné adrese, ač je to tam výborné. Už teď je skoro jediný, kdo ještě nemá silničku.

                      0 0
          • Polka  

            Ja si uz driv vsiml, ze casto sedi jen na predni casti sedla tzn. blbe, takze zkusit taky posunout.

            0 0
            • oddie  

              To mi teď začlo dělat malé zvíře na Belteru, naučil se šlapat vestoje, dělá s tím blbosti a často si sedá jen tak na špičku, skoro na tom nesedí. A to mu to kolo už je spíš malé…

              0 0
      • JSt  

        jestli ma na helme silt. zacal bych demontazi. ;-)

        0 0
    • Karaya  

      BTW jaké vozí děcka délky klik? Teď budu řešit nové kolo pro kluka, už jsem v podstatě rozhodnutý pro RB K.I.D S. Výška po rozkrok je 67cm, celkem má 140cm. Mám dát kliky 155 nebo 165mm? Převody budou asi 30z a 11–46z.

      0 0
      • matbiker  

        Podle Crank Shorteners max 155. Kratší kliky nevadí, delší ano.

        0 0
      • zderes  

        165 je akorát. 155 je málo.

        0 0
      • Polka  

        Mladej ma ted na te 24" pri 135cm vysky kliky asi 152mm. Jinak cca viz. foto a zde, takze spis 155, vic radsi ne.

        0 0
      • gerrard  

        Jak kdo. Kdo to resi, tak vozi kratsi, kdo to neresi tomu decka jezdi na dospelackych 175mm klikach. Ty pak poznas, ze se jim ta noha nechce na ty kliky vlezt, kopou se do zubu nebo vytaceji kolena do boku. Za me 165 nebo 160mm. Noha se jim tam uz vleze a chvilku jim ty kliky vydrzi. Dostupnejsi jsou 165mm, jak sram tak shimano. Ja pouzivam pro porovnani bikrosacke tabulky Tabulka , podle kterych se da taky orientovat. To RB planujes asi ten vetsi ram 15" na tech 150cm?

        0 0
        • Karaya  

          Chtěl bych ten větší, protože ten menší je v podstatě jak 24" co má teď a já bych chtěl aby mu to alespoň 2–3 roky vydrželo.

          0 0
        • Pán z Dubu  

          Přijde mi, že zásadním kritériem tabulky je, že nesehnal kratší kliky než 135 mm. Takže ty jsou dobré pro děti od 110 cm. Ale barevná je hezky.

          0 0
          • matbiker  

            Malá má 5let 110 cm a kliky 115. Delší bych jí tam nedal.

            0 0
    • zderes  

      Karaya: A teď si vyber :-)

      Tabulkama se moc řídit nedá. Např. u Sup fly 26, který má také rám 12" jsou standardně montované kliky 160mm.

      Co je ale zarážející, že rám je určen pro děti od 10ti do 16ti let a na rámu je nálepka XS 145–165cm (doporučená výška postavy)

      Mladej měl toto kolo necelý rok, v osmi, resp. v 140ti cm mu už bylo malé, jezdil na něm do 143, kde jsme ale museli dát delší sedlovku (400mm) a byla vytažená na max.

      Kliky jsme tam dali 155, jen proto, že jsem chtěl lehčí a jiné, ale to bylo moc málo.

      Tohle neber jako že je to správně, jen nevycházím z tabulek, ale z vlastní zkušenosti.

      Toš tak.

      0 0
      • Karaya  

        To je teda dilema s těma klikama. Podle všech tabulek by měl mít 155, na druhou stranu je chci na kolo, které by mu mělo pár let vydržet.

        Jak jsi poznal, že to bylo moc málo, respektive jak moc mu kratší kliky vadili?

        0 0
        • blaf  

          Toman to tady uz celkem rozebiral. Dite ma tocit, takze potrebuje kratsi kliky. Kdyz mu nacpes dlouhe, bude se s tim prat a nenauci se slapat. Kdyz mu pozdeji das kratsi, tak uz mu to s nima nepujde. Chapu, ze se snazis usetrit, ale ono to proste moc nejde :/ A kliky snad nejsou takova investice.

          0 0
        • oddie  

          Podle všech tabulek? Z grafu nahoře můžeš snadno odečíst pro nohu 67cm délku klik 145mm, a to ještě s uvážením, že to je graf pro dospělé, a dítě by mělo mít kliky spíš ještě kratší. Takže o 165 bych neuvažoval ani ve snu, to je mimochodem délka klik, co má moje žena, která je o čtvrt metru vyšší (!).

          0 0
          • gerrard  

            Nesmis brat ty tabulky moc vazne. Prakticka zkusenost je, ze kliky 165mm jsou ve vetsine pripadu pro dite od 140cm v poradku, nijak jima netrpi a jeste je tam perspektiva, ze nejakou dobu vydrzi. A jeste ve 165mm lehce sezenes jak Mtb, tak silnicni nebo drahove kliky standardnich rad a nemusis nic rezat nebo jinak tunit.

            0 0
            • oddie  

              Jasně, ten graf si někdo vycucal z prstu a nic neznamená, vlastně je jen na ozdobu. A pak se o pár příspěvků vedle někdo děsně diví a řeší, jaktože se mu kluka nedaří přesvědčit, aby to nerval silově – no to je strašně divný, sice má kliky skoro o 20% delší než by ke své noze měl mít, ale to je přece „v pořádku“, hlavně že mu to vydrží pár let, ale jaktože ho to teda svádí rvát to silou a proč s tím nešlape frekvenčně, poraďte někdo jak ho přesvědčit.

              0 0
              • Polka  

                Asi tak :-) Napřed na oko uznat rady a zkušenosti trenéra a pak si to stejně udělat podle sebe, no jejich volba.

                Ačkoliv já si třeba myslím, že dnes může být klidně trošku jiná doba, i tím jak se mění technika a převody, tak můžou platit třeba trošku jiná pravidla (nevím, jen spekulace), ale i přesto já klukovi dlouhý kliky na kolo dávat nebudu, pokud to nebude vyloženě poslední možnost.

                0 0
                • gerrard  

                  :) Pobavils, ani netusis jak. Kde se resi delka klik je bikros. Tam k jedne velikosti ramu pouzijes klidne dvoje kliky. Tam je to hned videt, kdyz je neco spatne. Jinde to vetsinou nikdo neresi a tim nikdo myslim opravdu i trenery. Ano doba je jina. Nastesti. A muzes mit kliky primerene vysce ditete a nemusi se ti 135cm vysoky sprcek kopat do zubu na 175mm klikach. Takze dlouhe kliky rozhodne nebrat. Ted uz je to jen o tom jak dlouhe jsou ty spravne dlouhe, aby byly vhodne na vysku ditete, chvilku s nim vydrzely a nebyl to kus vykovaneho zeleza. ;)

                  0 0
                  • Polka  

                    Ty ses taky trener? :-) Jsem z diskuze tak nejak vyvodil ze Toman/Patar, ale tebe jsem nejak prehlidl.

                    0 0
                • mastihuba  

                  To si musim zapamatovat ke krbu, ze mam asi nevhodny kliky a moc tezky prevody. :)

                  0 0
              • gerrard  

                Graf je orientacni, neni to zadne dogma, stejne jako bikrosacka tabulka co jsem daval, muze ti to pomoct k orientaci, ale brat to doslovne taky nemusis. Pokazde mas nejake rozpeti v kterem s muzes pohybovat a nic nezkazis. Kdyz ma nekdo dlouhe kliky vidis to hned na to zadnou tabulku nepotrebujes a ze tech malych decek na 175 klikach jezdi, protoze se je kazdy co nejdriv snazi dostat na velke kola a delku klik neresi.

                I na kratsich klikach jde jezdit silove, jen to jde hur nez na delsich. A samotna delka stejne neni samospasitelna. Nejdulezitesjsi je dohled a nutit spravne radit a mit patricny rozsah prevodu do lehka. Jen kratke kliky jezdit kadencne nenauci.

                Zaverem: nerad bych, aby tu nevznikl dojem, ze hajim zbytecne dlouhe kliky. To v zadnem pripade. Moc dlouhe kliky jsou zlo. Jen v tomto konretnim pripade zastavam nazor, ze vzhledem k dostupnosti klik v ruznych delkach, vysce ditete apod. je 165mm dobra volba.

                0 0
                • oddie  

                  Ten graf vychází z matematického popisu nějakých zákonitostí, popisuje nějakou geometrii, vychází z nějakých mezních úhlů, co mají pro danou délku nohy být. A pro nohu 67cm dlouhou z toho vychází klika 140mm (nejbližší nižší dostupná od 145 z grafu, zvláště s uvážením toho, že pro dítě by měla být spíš kratší). I když to nebudu brát jako úplné dogma, klika delší o 2,5cm, zvláště v porovnání s tak krátkou nožičkou, je rozdíl víc než brutální (i u dospělých s podstatně delší nohou je pořád znát i rozdíl 5mm, jen tak mimochodem). Ne, samotná délka není samospasitelná, to je pravda, jen je velmi, velmi motivující. Pokud mu dám v tomhle případě kliky 140mm, může sice zkusit rvát to silou, ale nepojede mu to, a když to zkusí frekvenčně, zjistí, že mu to jede o dost líp. Naopak když mu naperu 165mm kliky, frekvenčně s tím nebude schopen jet, ani když se o to bude snažit, ale co by se vůbec snažil, když to snadno urve. O tom, co to znamená pro kolena ani nemluvě, ale to je zjevně každýmu buřt, když se to projeví třeba za 30 let, hlavně že je teď rychlejší o sekundu na kilometru…

                  0 0
                  • gerrard  

                    Ja bych toho asi nechal. Ja s tebou ve vsem souhlasim a zastavam podobne nazory jako ty. Jenom nejsem takovy ultras na to jak dlouhe kliky pro jakou vysku maji byt, zohlednuju vic faktoru a hlavne je pro me ve finale dulezitejsi, jak na tom slape nez jestli je to spravne podle tabulky. Je sranda se dostat na opacnou stranu, nez jsem vetsinou ja. :)

                    0 0
        • zderes  

          Tak kliky 155 mu vyloženě nevadilY.

          Možná to vypadá jako blbost, ale od namontování těch krátkých klik byl vždy na stejných tratích trošku pomalejší. Bavíme se řádově ve vteřinách na dva a více kilometrech. Protože nejezdíme trénovat nebo závodit sami, jen já jako ten co tomu nerozumí a mladej, tak to bylo divný několika lidem,a každý říkal, že potřebuje delší kliky.

          Pak jsme je namontovali a hned se to srovnalo, snad i zlepšilo.

          Ale jsme ve vlákně o závodících dětech, kdyby nezávodil, vůbec bych to neřešil.

          0 0
          • gerrard  

            Kratkyma klikama nic nekazis zbytecne dlouhyma ano. Kratsi kliky podporuji kadencni slapani delsi silove. Na horaku ta delsi klika muze byt poznat, tam je to slapani podstatne vic silovejsi.

            0 0
        • gerrard  

          Jestli chodis s klukem na favorit, tak neni problem se domluvit na vyzkouseni horaka se 165mm klikama. Sedne a uvidis.

          0 0
    • zderes  

      Spuštěna registrace na Šela maraton i Jezernické viadukty

      http://www.selasport.cz/…opozice.html

      0 0
    • Mark-H14  

      Předem se omlouvám jestli stejná otázka v tomto vlákně již padla.

      Kluk jezdí letos ještě za starší žáky (v červnu mu bude 14, téměř 170cm). Jezdí silnici i MTB.

      Potřeboval bych poradit jak zpřevodovat jeho nové kolo. Kolo je 29" a převody budou 1×11.

      Takže otázka zní:

      32 / 11–42 XT

      32 / 10 – 42 Sram (případně novinka od Sunrace)

      34 / 11–46 XT

      Dát případně oválný převodník?

      Děkuji předem za váš čas a cenné rady. M.

      0 0
      • matbiker  

        Ja jsem na odpovedi taky zvedav. Jen si myslim, zes ty prevodniky posadil dost vysoko, kdyz takove prevody jezdi spousta dospelych.....

        0 0
        • zderes  

          Myslím, že ty převodníky jsou na MTB v pohodě. Ta první varianta určitě. Spíš by mě zajímalo, jestli kluk jezdil 1×10 nebo 2× něco.

          0 0
      • Pán z Dubu  

        Převodníky pořiďte oba 32 i 34. Může si je mladej přehazovat dle profilu tratě. U kazety podumejte o skocích mezi pastorky (třeba i dle procentuálních rozestupů), aby mu velké skoky při řazení na těžší „nezastavovaly“ no­hy.

        0 0
      • gerrard  

        Neni nejjednodussi si to prepocitat ze stavajiciho kola na nove? Zohlednis zmenu velikosti kol a dopocitas jaky potrebujes prevod. Ja pokazde pocitam prevody tak, aby nejlehci odpovidal nebo se aspon blizil 22/32 na 26" kole, aby nejezdil silove, ale kadencne. Tim mas vyreseny vrsek. A spodek to uz je otazka, ale zase se to da prepocitat na max povoleny prevod na silnic pro starsi zaky coz je 46/16. A zas prepocitat na obvod kola velikosti 29" a tak nejak z rychliku si myslim ze prevodnik 30z a kazeta 11–46 by mohla byt dobra volba pro muj pristup. Pokud ho uz chces nechat jezdit silove, tak mu muzes nalozit urcite vic.

        0 0
        • zderes  

          Tvůj přístup znám, dovolím si ale trošku polemizovat s tím, že 30:11–46 pro MTB mu na případné asfaltové rovince nebo z kopečka bude chybět převod do rychla a v závodě může takto ztratit. 30:46 je zase hodně s rezervou, to vyjede i 89 ° . Za mě převodník 32.

          0 0
          • gerrard  

            Tak sem prestal byt lenosny a hodil to do kalkulatoru a ten 30/46 je na 29" jeste o neco malo tezsi nez 22/32 na 26", takze jsem okometricky zas tak daleko nebyl. Jestli je 37,5 km/h na rovince pri 100 ot/min moc nebo malo nebudu rozporovat, to musi kazdy vedet sam jak moc velka je to rychlost a jak casto tak rychle jedou decka XC zavody. :) A vymenit placku neni zas tak velky problem a neni to zas tak strasna investice, takze muze relativne bezbolestne zkusit co bude vic vyhovovat.

            0 0
            • zderes  

              Ja jsem přehlédl, že jde o kola 29". To beru všechno zpět. Ale zas jsem docílil toho, že jsi přestal být lenošný a něco spočítal a jistě to kolegovi pomohlo ;)

              0 0
              • Mark-H14  

                Tak jsem zatím objednal 32z převodník od AB a dozadu dokonce zvažuji „jen“ těch 11–42. Kdyby bylo málo, tak koupím ještě jeden převodník 30z. Dle trenéra by to mělo být ok. Uvidíme. Děkuji moc za vaše rady a propočty. Dám vědět, jak jsme nakonec dopadli.

                0 0
                • zderes  

                  Tak pak dej vědět. Jinak úplně nový tento převodník nabízím na bazaru :-) škoda na obě strany :-)

                  0 0
                  • Mark-H14  

                    Škoda, už je objednán. Potřebuji pro kliky Sram X0 se středem BB3,.

                    0 0
    • zderes  

      Tak na tyto případné odpovědi jsem zvědavej..

      0 0
    • Corbett  

      Lukáš (r.nar. 2011) třetí den ježdění na SPD pedálech. Vyslechl jsem si spoustu různých názorů, ať kladných, či záporných na ježdění na SPD v tak nízkém věku. První den, kdy s tím Lukin trochu bojoval, jsem byl trochu na rozpacích. Po dnešním třetím tréninku jsem si jistý, že jsem chybu neudělal. Lukin má z nového kola (ORBEA MX24 TEAM Disc 2017) a nového dobrodružství na pedálech evidentně radost a já dobře vidím, že to jízdě, stylu jízdy jenom prospívá. No a řeči o tom, že bych se měl poradit s ortopedem, protože boty jsou tvrdé. No, to by pak děcka musely lyžovat v bačkorách.

      https://www.facebook.com/…rana/videos/?…

      0 0
      • zderes  

        Přesně tak, k těm tvrdým tretrám.. ony ty dětský nejsou vůbec tvrdý, ale i kdyby, musel by v tom prcek chodit tak často jako v botech normálních aby to mělo nějaký negativní vliv. Jinak souhlasím s tím, že růst dětské nohy a používání správné obuvi je velice důležité pro vývoj nejen nohy, ale správného držení celého těla.

        Jinak fotka když mladej dostal první tretry na narozky v sedmi letech, přál si je moc, víc než auto, robota nebo tank.

        A nevadí mi, že mu je vidět obličej :-))

        0 0
    • Heinrici  

      Měl bych dotaz ohledně plášťů. Dcera jezdila plášťě Schwalbe RoR SS EVO 2,25 a já nyní přemýšlím, zda ji nedat ty samé, ale 2,1. Nemáte někdo zkušenosti s těmi užšími? Jiné než RoR nechce. Měla na zkoušku i Schwalbe RaR, ale o těch prohlásila, že jsou pomalé a nic moc v horším terénu.

      0 0
      • zderes  

        Jaké kolo? Jak je dcera stará, že dokáže zhodnotit, že RaR jsou pomalé?

        0 0
      • seatik  

        Můj malej 7 let má RoR 2,1 vpředu i vzadu a šířka víc než dostačující. Plášť je rychlý a drží. Nevím,kolik dceři je let a kde jezdí,ale 2,25 mi přijde dost na šířku. S 2,1 bude rychlejší.

        0 0
        • Heinrici  

          Kolo stavba 27,5. Věk 11 let, závodí. Je ovšem možné, že to je tím, že přešla na větší kolo.

          0 0
          • zderes  

            Ty pláště ještě když závodí jsou nesmyslně široké. Na fotce http://www.bike-forum.cz/…ior-fly-2016 sice 26" jsou RoR EVO 2,1. Předtím tam byly už nevím ale jaké také 2,1, vyměněno pro váhu a recenze za ty RoR stejný rozměr, ale byly o hodně širší než původní. ( na té fotce je vidět ten plášť takový balon, nejen široký, ale i dost vysoký)

            Nakonec nasazeny RoRo 1,85, váha 375g, celý minulý rok výborné, defekt 2×,( o kterém jsme věděli) vše pobral tmel.

            Jediná nevýhoda, že se sjíždí a tuším 2× jsem to měnil. To je ale jistě tím, že perfektně funguje. Fotky v profilu při „testování nového kola“ jsou už jen ty 1,85. Tím chci říct, že 2,1 je úplně v pohodě. Toš tak.

            0 0
            • zderes  

              Chtěl jsem ukázat jen tuto fotku, už nelze editovat. Fotka test nového kola je jen jedna a není tam nic vidět, to jsem taky špatně napsal.

              0 0
    • Heinrici  

      Díky, zítra jdu pro 2,1. Jinak ty 1,85 jsou SS nebo Lite Skin verze?

      Koukám, že jsem to hodil kousek vedle…

      0 0
    • Corbett  

      Jaro je tady, tak jezdíme a trénujeme.

      Parádní zpestření tréninku na boulích v Kvasicích.

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • vpa007  

        pěkně pěkně!

        Když ale na to koukám, tak mě napadá… chlapi, kde dětskám sháníte cyklohadry? Zrovna dumám nad malejma dlouhoprsťákama a nemám tucha, kde je vzít…?

        0 0
      • heyjoe84  

        V pumptracku by se mělo jezdit se sníženým sedlem, nebo nejlíp na bmx.

        A vůbec, děti by neměly příliš honit vytrvalost na XC, na to je vždycky dost času později, ale měly by rozvíjet dovednosti. Takže třeba bmx, nebo cyklotrial, a k tomu nějakou všestranná pohybová příprava.

        Ať to jezdí.

        0 0
        • zderes  

          V pumtracku pokud nejde o kolo BMX, není potřeba snižovat sedlo, protože jak správně píšeš, děti by měly rozvíjet svoji dovednost. A jako výborný příklad jak zvýšit dovednost na svém kole je přejíždění podobných překážek právě na pumtracku.

          0 0
          • heyjoe84  

            A jaké dovednosti jízdou v sedle přes boule jezdec trénuje?? Jízda v pumptracku není samoúčelná a její zvládnutí je perfektní průprava pro jízdu v terénu.

            Doporučuji shlédnou třeba video s tímhle výborným maníkem https://www.youtube.com/watch?…

            Na XC kole jezdec bude sedlovkou omezen, ale děti si mají budovat všestrannost a proto nechápu Tvůj radikální postoj proti nácviku SPRÁVNÉ techniky :)

            0 0
            • zderes  

              Nene, tady děcka trénují na trase pro horská kola v uzavřeném prostoru, součástí toho je pumptrack, kde trénují techniku, mnozí to projedou bez šlapání pouze prací rukou a správnému „zhoupnutí se“. Nikdo z nich v sedle nesedí. Ale není podmínkou mít sedlo dole. Jasný, pokud pojede závod jen na těch boulích, lepší bude dát sedlo dolů. Ale to jsme hodně u bikrosu a to je zase někde jinde.

              Např. v závodě Ostravský chachar! je součástí bikrosová trať. Nedovedu si představit, že by si někdo z děcek kvůli tomu dával sedlo dolů. A třeba právě pro podobné terény je dobré si trať na horském kole projet s normálně vytaženým sedlem.

              Jinak souhlasím s všestraností, rozumím tomu, že třeba BMX je super průprava pro jakoukoliv disciplínu a ty děcka co na tom jezdí docela obdivuju.

              0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Nějak to dává, ale s kratšími klikami, výraznější prací těžiště a vyšší frekvencí šlapání by to bylo asi přínosnější.

        0 0
    • Corbett  

      Zdeněk určitě odpustí. Využiji tuto diskuzi k tomu, abych vás rodiče malých i větších závoďáků pozval na náš cyklistický závod CYKLOBRÁNA do PRÁZDNIN – www.cyklobrana.cz

      Závod je ojedinělý tím, že děláme bohatý doprovodný program, který je pro všechny účastníky zdarma.

      Další perličkou je závod pro rodiče FAMILY RACE – ANEB MAMI,TATI POJEĎ SE MNOU V TÝMU, kde mohou tatínkové a mámy ukázat svým ratolestem jak se má opravdu závodit :)

      Aktuálně jenom dodám, že byla spuštěna registrace.

      0 0
      • zderes  

        Tento závod je mezi dětmi snad nejoblíbenější. Adekvátně dlouhé tratě ani málo ani moc, tratě hlavně bezpečné, bez kamenů, blízkých stromů, dlouhých prudkých sjezdů nebo vyjezdů. ( mimo děti nejstarší, ti mají navíc perfektní pekelný usek lesem) Bohatý program včetně letadla co shazuje bonbóny.

        Hezké video zde:

        https://youtu.be/taxuqe5qC7s

        Video z řídítek trasy 9 let zde: https://youtu.be/Wg5JxyLXgA8

        0 0
        • Heinrici  

          Ač máme ve stejném termínu za rohem Malevil Cup, tak mě Cyklobrána láká. Jen kdyby to nebylo přes celou republiku. :)

          0 0
          • Corbett  

            Na otočku to určitě není. Já takto jezdím s rodinou na závody do Bakova nad Jizerou. Jezdíme ale na celý víkend.

            Vám bych navrhoval udělat si pěkný víkend u nás na Moravě. Hotel Všemina nabízí výhodné pobytové balíčky, které se vztahují i na CYKLOBRÁNU. V sobotu si uděláte výlet někde po okolí. Nabízí se nejkrásnější ZOO v ČR Lešná. Před večeří projedete tratě, které v sobotu odpoledne chystáme, v neděli posbíráte vavříny a na pohodu domů. V neděli večer za 4 hodiny s prstem v nose jste doma.

            http://www.vsemina.cz/…dinny-pobyt/

            0 0
            • zderes  

              Tak jsem využil slevu na ubytování a přespíme tam. Těším se na to ráno jak vykouknu z okna na připravenou trať :-)

              0 0
              • Corbett  

                Trať bude připravená už v sobotu večer.

                0 0
                • zderes  

                  Dobrá zpráva, projedem to večer a pak už jen z postele přímo na start :)

                  0 0
    • zderes  

      Jen pro možnou inspiraci jsem skoro do konce dotáhl mladého závodní náčiní http://www.bike-forum.cz/…43952-batman

      Nechci tady řešit hezké, hnusné, špatné, dobré, jen pro inspiraci.

      0 0
      • mastihuba  

        ty jo 7,7 uz je hodne slusna vaha :)

        0 0
      • Corbett  

        Dobrá raketa.

        0 0
      • Polka  

        Designově nepřehlédnutelná raketa, už se těším až ji letos uvidím někdy naživo. Dával jsi jen polepy nebo ta vidle je nová?

        0 0
        • zderes  

          Ne, původní a design už podruhé jinak :)

          Letos mj pojedeme opět Muldu, ta se mladýmu moc líbila, prý to byl fofr od startu mezi těma velkýma :-) a něco na té Brněnské straně také.

          0 0
      • Corbett  

        Odpružené vidlici se stále bráníte? Nemyslíš, že vzhledem k tomu, jak a co mladý jezdí by mu jen prospěla? Těch pár gramů na víc by se už stratilo, ne? 

        0 0
        • zderes  

          Mám ji nachystanou. On sám ji nechce, ale nevím proč. Možná proto, že jsem mu dříve vylíčil tu pevnou jako nejlepší volbu a to mu zůstalo. Jsem rád, že se naučil ovládat kolo s pevnou vidlí. Příští sezonu (jestli ještě bude jezdit) mu odpruženou dám, přeci jenom už bude víc vážit a ty sjezdy jsou čím dál rychlejší.

          0 0
          • gerrard  

            Byls vcera? Mladeho sem videl tebe ne.

            0 0
            • zderes  

              Byl, raději jsem neměl :)

              Bylo mi ho líto, protože s tím na čem nakonec jel to byla velká trápená. Alespoň do kopce.

              Zeptám se Tě tady, třeba to někomu pomůže.

              1. Kolik km denně by na silničce na soustředění měly děti 9–10 let jezdit?

              Mě se to zdá hrozně moc, když jede kluk 9let denně 2× 40–50 km. K tomu jedou hlavně náctiletí a třeba dva nebo tři do desti let.

              Myslím, že to není dobré pro nikoho. Starší se musí přizpůsobit mladším nebo mladší starším.

              Já ježdění na silničce nerozumím a už vůbec ne trénování děcek na silnici. Nedovolil bych si ani s trenérem polemizovat. Jen mi to příjde moc a nerad bych mladýho uvařil.

              Dá se nějak porovnat poměr ježdění na silničce x na horském kole k času? Na horáku v tréninku najedou asi 15, někdy 20 km v opravdovém technickém terénu s přestávkama na pití. Dá se to porovnat, kolik je to na silničce?

              Možná je to v pohodě a jen to zbytečně řeším.

              0 0
              • Patar  

                V tomto věku se zásedně nenajíždí obJEMY A, LE TRENUJE SE RYCHLOST , NÁSTUPY , INTERVALY iDEÁLNÍ JE K TOMU KRÁTKÝ KRITERNÍ OKRUH V UZAVŘENÉM PROSTORU, KDE VE AKUPINÁCH 5–7 DĚTÍ SE ADEPTI UČÍ STŘÍDAT Z OBOU STRAN NA KRÁTKÝCH KLIKÁCH, KMIHAT. pOROCE PŘÍPRAvy a nácviku techniky se potom mohou vypustit na silnice v doprovodu trenérů přeD i za bAlíkem, který bY V žádném případě neměl by věrší, jak 12 dětí přibližně stejného věku a výkonnosti. Uváděné objemyoporučuji až cd věku 11 let, připadně před přechodem do strších žáků silové ježrění je v tomto věku škodlivé a múže mít špatná dopad na rozvoj srdečního svalu. V Prostjově je dostatek lidí , co cyklistice rozumí , např, Kratochvíl . jindea i Vladimír VČškář a mnoho dalších , Komu se dAVid dostal do PÉČE

                MÁM PROBŮÉM S KLÁVESNICÍ I HLAVOU PO LEHČÍ MOZKOVÉ PŘÍHODĚ.

                0 0
                • zderes  

                  Tak když uberu rok a půl, tak je to celkem v normě. Tak tomu nechám volný průběh.

                  Přeji rychlé uzdravení!

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Ten rok a půl může být docela „smrtelný“. V tom intervalu může být rozdíl 15 kg a 15 cm, čemuž budou odpovídat výkony.

                    0 0
                    • zderes  

                      Máš pravdu. Už je v tom, tak uvidíme. Třeba to nebude tak hrozný a skončit může vždycky.

                      0 0
              • gerrard  

                No tak to je tezka otazka a spis na nekoho, kdo ma odchovanou nejakou generaci zavodniku a to ja nejsem. Bez najetych kilometru se na silnici neobejdes. Otazka je jestli potrebujes na zavod trvajici kolem pul hodiny coz mladsi zaci jezdi najizdet na soustredeni 80 az 100 km za den, to se me jako standard davka zda i moc. Ale ted jeste zalezi jak rychle to jedou, kolik dni to je, jak je to poskladane, jaka je regenerace a jak to zapada do treninkoveho planu. Hlavni je jestli ho to bavilo a jak se citi. Ja mam vyhodu, ze me dite stavkuje, kdyz je toho moc a pretahnout se neda. A to by mel zase videt a vedet trener jestli je to na ne moc nebo ne a treba je strcit do auta, kdyz uz se mu zdaji utahani. Poskladat se da skupinka z ruzne starych decek, ono to pak funguje i jako vzdelavani prikladem, kdy ty starsi ovlivnuji mladsi a pokud jen najizdeji km, tak to nemusi vadit. Takze co je dobre a co spatne ti nepovim, protoze to sam nevim a mam jen svoje predstavy, jak by to mohlo vypadat. Za me je v tomto veku hlavni pece o rychlost a vytrvalost ma jeste cas.

                0 0
                • zderes  

                  Tak díky. Cítí se dobře a bohužel pro mě ho ta silnice baví také. Jinak asi trenéři ví co a jak, tak to zatím nechám být.

                  0 0
    • Corbett  

      Cyklo trénink dětí z TUFO CykloZákladny Otrokovice:

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • gerrard  

        Uzasne misto na trenovani a zaroven material na polemiku, ze velke ramy a dluhe kliky nejsou pro male deti ta spravna cesta.

        0 0
        • Pán z Dubu  

          26er rámy mají BB drop na 170 (175) mm kliky. Když se děckům osazují kratší, je pak těžiště zbytečně vysoko. Nadměrné obruče, vysoké těžiště, některé kliky také přílišné. Dost to s některými cvičí. Přijde mi, že kdyby ta děcka měla menší stroje (24ery), měla by je více pod kontrolou.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            To určitě, ale čekal jsem – podle komentářů – větší tragédii. Ve skutečnosti se mi nepozdávají pouze tři věci:

            1. jak dělá klučina kliky (první prostřih) s prověšenými bedry, trenéra za toto pověsit do průvanu
            2. jak dívčiny občas do sjezdů jdou ve stoje na napnutých nohách, to se jim jednou vymstí
            3. závěrečná parodie na protahování, ze které je jasné, že vůbec nevědí, co a proč vlastně dělají, natož jak to mají dělat.

              Jinak asi pár hodně šikovných dětí s vyježděnou úspornou a efektivní technikou.

            0 0
            • zderes  

              Protože vím, že na videu terén vypadá mnohem lehčeji tak ti úplně malí jsou šikovní moc.

              Kliky ani protahování nehodnotím, protože jde hlavně o kolo a dělat kliky po tréninku na kole nevím, jestli je to nutné, spíš to byl trest – „dej si 20:) “

              0 0
      • Motyll  

        Škoda, že nic takového nemám poblíž…

        0 0
        • gerrard  

          Tak teamy mas Brno, Blansko, Boskovice, Benesov a tereny se taky najdou, ale o tak peknych a vyjezdenych nevim..

          0 0
    • zderes  

      Soupeři z Tufa jsou vždy soupeři s velkým „S“

      0 0
    • zderes  

      Udělám trošku reklamu parádnímu dětskému závodu Autor Šela maraton. Už teď je přihlášeno 326 dětí a jistě pojede kolem 600 dětí 7. května 2017. Výborný doprovodný program, organizace na jedničku, super tratě, i z posledního místa se dá dostat na bednu, vyhlašuje se vždy prvních pět dětí, bohatá tombola.http://www­.selasport.cz/cz/det­sky-maraton/propo­zice.html

      0 0
      • Motyll  

        Sic bez ambic na bednu, ale jedeme. Těhle „maratonů“ pro děcka moc není.

        0 0
    • Mr.Data  

      Potřeboval bych poradit s klikama na 20". Jde zkrátit každá klika nebo jsou na to jen adepti? Jakou délku klik, zahlédl jsem tu 127,5 mm i 140 mm, co je obvyklé? V šuplíku mám nějaké ocelové deore a xt 780, šly by zkrátit? Předem díky za odpovědi.

      0 0
      • Pán z Dubu  

        Woom bikes na 20“ kole pro děti od 115 do 130 cm používá kliky 110 mm dlouhé s Q-faktorem 137 mm https://www.woombikes.com/products/4

        Sinz kliky začínají na 115 mm http://www.jrbicycles.com/…-crank-32106

        0 0
      • matbiker  

        Malé jsem na 20" dával 115, teď jí chystám 125. Delší určitě ne.

        Nahoď foto, ale jestli jsou to starší kliky, tak zkrátit určitě půjdou.

        0 0
        • Mr.Data  

          Jsou to tyhle

          0 0
          • matbiker  

            Tyto si nech na zkrácení na 155. Jsou duté a na kratší délky pro jednoduché zkrácení nevhodné.

            Vem nějaké na klasický čtyřhran. Můžeš je zkrátit jakkoliv a osou si poladit co nejužší Q faktor a řeťezovou linku.Tyto klasické MTB dospělácké s dutou osou jsou pro malošky stašně široké. Kukni na mé foto japonský kšeft.

            0 0
            • Mr.Data  

              Díky pánové. Tak čtyřhranu a oceli jsem se chtěl vyhnout kvůli váze. To by byly dobrý ty starý deore, ty jsou na čtyřhran. Jak poladit q faktor? Jako zkrátit osu v tom zapouzdřeném středu? Japonský kšeft jsem samozřejmě viděl, krásná práce.

              Pak by mi asi nejlíp vyšlo časově i finančně vzít ty Sinz.

              0 0
              • matbiker  

                Osu zkracovat nebudeš, prostě koupíš třeba 108 – 110 namísto origo 120mm

                0 0
              • vlk  

                Mám staré deore na Octalink osu zkrácené na 152. Zkarcovat na kratší bych kvůli dutině nedoporučoval.Q-link s co nejkratší osou, co rám dovolí, by měl být lepší než u integrované. Myslím, že byly i některé Alivia bez dutiny na Octalink osu-ty by mohli jít zkrátit i o něco více.

                0 0
                • matbiker  

                  Ogaři na Octalink se vykašlete. Ta osa je stejně těžká jako čtyřhran (skoro)… Kliky od deore dolů duté nejsou, takže cokoliv jde zkrátit na 110 a víc. Samo i suntoury, truvativy apod,.

                  0 0
              • oddie  

                Na ali jsou za pakatel 4hr 165mm kliky s 32z prevodnikem, z tech by byly 125mm pro dite v pohode a tech 32z je ideal.

                0 0
    • Corbett  

      CYKLOBRÁNA do PRÁZDNIN se nezadržitelně blíží:

      https://www.facebook.com/…tifications/

      0 0
      • Motyll  

        Jedeme…

        0 0
      • zderes  

        Tak opět slušně zajištěno, slušně organizováno, líbilo se i novým účastníkům. Pokud to mladýho bude bavit i příští rok, přijedeme zase.

        Díky.

        0 0
        • Motyll  

          Za mne perfektní akce, organizace skvělá! Tratě s obtížností tak akorát. Výborný doprovodný program.

          Jediná výtka míří do hotelu. Trochu jsem se v čase vrátil zpět. Ale za to pořadatelé nemohou.

          0 0
    • zderes  

      Zítra v sobotu se jede takový dětský maratonek v Ostravě snad 10km, rodiče mohou doprovodit prcka. My už jsme tady a svítí krásně sluníčko. Trošku výzva, docela dlouhé pro děti 10 km od sedmi let.

      http://porubajk.cz/

      0 0
      • zderes  

        Jen tak informace pro případné účastníky na příští rok.

        Závod pro děcka výbornej, 10km, žádná pětiminutovka, asfalt, lesní cesty, terén, sjezdy, výjezdy, jeden výběh, dost se v blátě padalo. Nic těžkého, vhodné spíše pro cyklokrosku, pokud je povolena. Dobrá zpráva pro rodiče menších dětí, můžou jet celý závod jako doprovod.

        0 0
        • seatik  

          Ahoj, jak jste nakonec dopadli? Malej byl spokojený a taťka taky? :-)

          0 0
          • zderes  

            Tak taťka trpěl v cíli. Mladej jel lépe než se očekávalo. Za zády nechal všechny svůj ročník i o rok starší. Bohužel se špatně narodil, skoro do konce roku mu je 9 a jel v kat. 10–12. Na tři dvanáctiletý nestačil ze 48. Z toho dva Poláci a jednoho dovezl do cíle otec nebo trenér. Ale v pravidlech to bylo dovoleno. 4 místo je horší něž pátý :) Ale úkol do desítky a nezranit se splněn :) Příště na cyklokrosce :)

            0 0
    • Premik  

      zdravím, můžu poprosit o tip na nějaké 165mm kliky se 2 převodníky – ideálně 38/24 nebo 36/22. Předem děkuji!

      0 0
      • oddie  

        XT 165mm 38–24 skladem, ale aktuálně za dost strašnou raketu, bývají levnější…

        http://www.chainreactioncycles.com/…rp-prod67200

        0 0
        • Premik  

          díky za tip, trochu nad plánovaný rozpočet, ale našel jsem tam pěkné alivio kliky za rozumnou cenu. Navíc jsem zjistil, že se dají v 165mm sehnat i u nás, tzn není co řešit. Je to sice 3převodník, ale to si bez problémů překopu doma na 2.

          0 0
      • gerrard  

        Jak pise oddie, xt na anglickych nebo nemeckych eshopech. Ale trochu ti do toho hodim vidle ja uz bych ted diteti nic jineho nez 11× jednoplacku nedaval. Vepredu 28 nebo 30 zubu a vzdadu 11–42 kazetu nebo jeste vic do lehka. Zachovas lehke prevody a ty tezke jsou pro dite dost tezke.

        0 0
        • Premik  

          taky jsem nad tím uvažoval, a to docela intenzivně – děcka až na malé výjimky pracovat s přesmykačem moc neumí a dělá jim to problémy. Je to jedna z „pracovních“ variant, i když už dražší…-)

          0 0
    • Corbett  

      Sezóna je v plném proudu, tak posílám video z včerejšího Valašského MTB poháru, který se konal u Valašského Meziříčí ve SKI areálu Veselá. Děti si to opravdu užily. Těžké XC tratě podmáčené deštěm stály opravdu za to:

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • zderes  

      Právě jsem přidal inzerát, kde nabízím nové, lehoučké pláště Rocket Ron 375g. http://www.bike-forum.cz/…26x1-85-375g

      Mladej pak jezdil jen na nich, perfektní zkušenost. Protože děcka tolik neváží, tak defekt pouze 1× a to v pohodě pobral tmel. ( nepočítám rozseklý plášť o roh jakési kolejnice.)

      Protože se těžko scháněly, tak jsem vzal 4, ale kolo je prodaný a tyto mi zbyly. Kdyby jsme nepřešli na galusky, tak toto by byla pořád jasná volba.

      0 0
    • gerrard  

      Moc pekny clanek odkaz .

      0 0
      • Le Corbusier  

        fakt dobrý. díky.

        0 0
      • Patar  

        Naprosto souhlasím s celým textem. Jen bych doplníl o mánii s hmotností kola , která ve svém důsledku dovede dítě k lenosti a neschopnosti navyšovat výkonnost.,jejíž vrchol nastává cca po 2 1/2 olympijských cyklech. Dítě muí ímít možnost provozovat doplňkové sporty a k cxyklistice jednoznačně přísluší plavání bruslení , lyžování a pro zábavu míčové hry.

        l. V žádném případě nedovolit asi do 12 let posilování , mimo využívání hmotnosti vlastního těla.

        l.P.

        0 0
      • vpa007  

        Fajn… fajn vědět, že to jak to dělám je správný, páč Pepa Dressler to má v hlavě v pořádku (respect!). A výjímečně souhlasím i s Patarem, co napsal zde vejš… teda až na tu mánii do hmotnosti kola, na tom se asi nikdy neshodneme ;-)

        0 0
        • vlk  

          Tak já mánii beru, že někdo shání každý šroub z titanu, rám vidle sedlovky řidítka ráfky -vše co jen je možné z karbonu a sedlo tvrdá karbonová šlupka. Prostě takové ty extrémy. To co skládáme běžně my, takové to- slušný poměr ceny/hmotnosti/fun­kčnosti to neberu jako mánii. Já kdysi začínal v terénu na BMX20 a to byly těžká kola s ocelovým rámem-a jak mě to bavilo. Ale jinak jo, všimněte si někdy u malých dětí, kdo má na ulici třeba nejrychlejší rozjezd, většinou právě Ti, co mají ty nejhorší těžká kola-taková ta jakoby výbušnost.

          0 0
          • zderes  

            Tak trošku jsem se v tom našel. Nic ve zlém :-)

            Ohledně kola, (bajk) nevím, jestli je to mánie, to asi ne. Spíš to vychází z toho, co tady veřejně nechci pitvat a asi by to nikoho nezajímalo. Prostě jsem to neměl v dětství jednoduchý a třeba kopačky na fotbal mi koupil trenér…

            Když dítě něco moc miluje, celkem poslouchá, je slušné vůči ostatním, nelže ( což je pro mě docela zásadní) tak proč ho nepodpořit. To, jakým způsobem jsem mu pořídil kolo bylo dáno tím, že jsem byl půl roku po úraze doma a mohl jsem se bavit hledáním komponentů a to mi trvalo pár měsíců. Vyplatilo se. Rám koupil kamarád. Tady se to kolo ne každému líbí, hlavní je, že perfektně funguje a líbí se tomu, kdo na něm jezdí.

            Rád si nechám poradit od lidí, co tomu rozumí a hodně dám na mladýho co mi řekne ohledně převodů, délky klik, řídítek (délky), velikosti kol a sedla. Jako náhradní jsem vozil „normální“ sedlo, kdyby šlupka praskla nebo ho bolel zadek. Je to asi tím dětským zadkem, velikostí, hmotností, nevím, ale nechce nic jiného a i náhradní vozíme stejné.

            Poslední dobou se mu výsledkově docela daří a toto se snažím „ukočírovat“. Moc to problém není, protože byl a je zvyklý prohrávat. Spíš jde o to, že když prohrává a vidím, že nic nevzdal a nevypustil, tak ho pak pochválím mnohem víc. Je zvyklý podat ruku soupeřům, se slovy „jel jsi výborně“ i když je třeba ani neviděl. Tohle se mi líbí, všiml jsem si toho, nemá to ode mě a nemluvím s ním o tom. Po závodě by si měly děti spolu hrát i když při závodě „neznají bratra“ :-) Ani mezi rodiči by neměla být nevraživost, bohužel toto je všude, ale moc to nechápu. Místo aby si dospělí vyměnili nějaké poznatky, radou si pomohli, tak je to mnohdy jinak a bohužel toto vidí i děti. Dítě takových rodičů by si třeba i rádo po závodě hrálo s ostatními, ale sedí poslušně s rodiči a pije kofču. Naštěstí jde o výjimky.

            Slzy k závodu asi patří, ale ne proto, že otec nebo matka klukovi v cíli vyčiní.

            Zakázal jsem mladýmu zvedání obou ruk pokud náhodou zvítězí. Připadá mi to takové machrování. V sobotu toto pravidlo porušil, ale neměl jsem sílu mu v cíli něco vytknout, protože to bylo zasloužené a první slova, když jsem k němu přišel, tak „tati promiň, ale to jsem musel“. Tak mu do toho asi mluvit nebudu, pokud ještě bude mít to štěstí. Jen ví, že se mi to moc nelíbí.

            Snažíme se o to aby měl od kola úplně volno, 2–3× týdně se to daří.

            Jo a opakuji to dost často i klukovi. Kdyby řekl, že už závodit nechce, tak se zlobit nebudu a po pravdě bych byl i rád. Stojí to mnoho času, peněz. Prodal bych jeho dvě kola, koupil „obyčejnější“ a dál by jsme na kolech jezdili pro radost. Tyto výlety nám docela chybí. Tím chci říct, že někdy to dětské závodění vezme hodně času, který by se dal jistě využít jinak.

            Dětskému sportu zdar! :-)

            0 0
            • gerrard  

              Naopak ruce nad hlavou v cili je zaklad cyklisticke abecedy. To se dokonce v nekterych klubech trenuje.:) To mu rozhodne nezakazuj.

              0 0
            • ladiki  

              to zní jako u zpovědi :-) Pokud jsi normální rodič, tak to musíš cítit srdcem, kdy, co a jak.......

              Ve sportu je spousta talentů, kteří ani nedostanou šanci. Naopak se mi zdá, že roste počet „dotlačených“ ratolestí, kteří jsou tlačeni nenaplněnými sny rodičů.

              Byl jsem jednou s juniorem na nějakém volném tréninku v bikeparku v Blansku. Byly to spíše kouhoutí zápasy. Hnus…

              I na obyčejných dětských závodech v kategorii kolem 5 let byla první 5 (děcka v klubových dresech) taková jiná…prostě už byly zasaženy-svázány (povely, režimem jízdy). No a že by se mezi ssebou nějak kamarádila to se vůbec říct nedalo.....Ale ty děcka, která dojela na schvostu, tak nakonec jsem jich dost viděl jak dělají bábovičky na pískovišti…tož tak.

              0 0
              • hompmo  

                Dovolím i oponovat…děcka v klubových dresech nejsou jiná, jinými je dělají rodiče.....dcera 6 let, tak jezdí, je v klubu…ale pořád je to dítě, baví jí to.a pořád bere závody jako doplněk ke všemu ostatnímu…získala mnoho nových kamarádů a my plno nových známých…po závodě jí řeknu, co mohla udělat jinak…sama se ptá…sem tam to výjde, sem tam ne…neděláme z toho tragédii…jsem ale rád,že ji kolo baví…ptá se, kdy už zase pojede na závody a jestli tam bude ta a ta:-)…ano, žere to moře času, doma druhý prcek, je to hektické, ale taky můžem sedět doma a hůůůšat nohama:-)

                a ano, byl jsem i svědkem toho, jak se rodiče domlouvají se svýma šestiletýma dětma, kde a jak komu zablokovat cestu, aby ten a ten vyhrál a v celkovém pořadí jej předjel:-)…jak jsem psal, je to o rodičích a jejich přístupu…

                0 0
                • MartyM  

                  no někteří rodiče to je fakt peklo a dětem to často nadobro zoškliví. Jsem se posledně chvíli koukal na kurtech na nějaký dětský turnaj, těžko odhadovat ale tak kolem 6–8let věku. Šlo jasně vidět, že i mladší kluci co na tenis měli buňky byli herně jinde než o půl hlavy větší habán, který prostě byl pohybově mimo a za plotem vypapaný tatínek co raketu patrně nikdy nedržel v ruce a ječel po něm co a jak má dělat. Bylo mi jich líto… :-(

                  0 0
            • seatik  

              Zderes …Hezky napsáno , cítím to dost podobně jako ty. A myslím, že takto by to mělo a je to v pořádku.

              0 0
            • MartyM  

              něco si vybavuji, že jsi někde snad vloni psal, že mladý na jaro tu holčičí deku sundá, když si tam více lidí dělalo legraci z fotek, jestli je to dcera nebo syn? :-) …asi sponzor zase zasáhl že :-)

              0 0
              • zderes  

                Jasný, psal. Teď je to ale na něm. Už jsme byli u holiče a až seděl, tak začal protestovat. Je přece Sagan :-)

                0 0
              • Polka  

                Taky jsem chtel napsat, aby jeste shodil tu repu :-)

                Me je asi trosku lito, ze ty decka maj velky rozdily v materialech na kterych jezdi. Nas mladej to na te 12,5 kg mrse asi holt nema lehky napr. ted ve Valchove na te casovce to asi muselo byt dost znat. Na mladym treba vidim, ze se fakt neflaka a dava tomu celkem dost, snazi se a to za nim nemusim litat jak magor a rvat a nevim co. Zpravidla na jednom/dvou mistech mu zafandim, udelam fotku a zbytek je ciste na nem. 26" na 2018 uz mu chcu sehnat nejakou lehci (snad kolem tech 10kg), tak holt musi jeste vydrzet.

                Kdyz jsme zacali loni obcas jezdit PDV, tak to co jsem videl ve Spesove jak ty nektery rodice na uplne maly decka rvou a stoji jim porad za prdelou bylo fakt strasny, a to i na hodne maly holky.

                0 0
                • gerrard  

                  :) Hystericke mamiky na zavode nejmensich deti to je takovy folklor. Ono je to pak prejde, to je jen nervozita z prvnich zavodu deti. Pak to prebiraji tatinci a to uz zacina byt vazne. Ja mam nejradsi pokrik „tezsi“. To je takove zaklinadlo co se nad trati ozyva velmi pravidelne a casto nedava smysl.

                  Ruzny material je normalni s tim nic neudelas, to je vsude. Mit lehke kolo je urcite fajn, ale dulezitejsi je mit dobre fungujici kolo hlavne odpovidajici velikosti s dobre nastavenym posedem. Zderesuv ultralight je teda top co tam jde videt, ale kdyz se poradne mrknes tak karbonovych kol na lepsich zapletech je tam vic i v tech mensich kategoriich.

                  Ja bych rekl, ze to chce hlavne zustat v klidu. Vysledky ma smysl zacit resit nejdriv ve starsich zacich a do te doby jsou to jen detske zavody a je potreba to tak brat.

                  0 0
                  • zderes  

                    Ve Valchově jsem mladýmu změřil čas jiný, než pořadatelé. Když ho to neposlalo nakonec, tak to neřeším. Taky jsem na něj shora když jel dole po cestě volal ať se nefláká :)

                    Jinak můžu říct, že ten PDV jsme zkusili na doporučení místního borce a má to asi nejklidnější a takovou pohodovou atmosféru. Pojedeme většinu závodů ať to poznáme a jestli ho to bude bavit, tak příští rok pojede jen vybrané závody. To slibuji, ať nezavazí m Zatím ty tratě byly celkem bez technických pasáží, třeba to bude jinde jinak. Jinak jsem nevěděl, že jsi tam byl (Polka), klidně na mě příště bafni :)

                    0 0
                    • gerrard  

                      Drahanska je moc fajn. Neco bude tezsiho neco bude jenom kolecko po louce, trati jsou rozmanite. Tady kdyz budes proklikavat odkaz tak se dostanes na vsechny trati z lonska a ty se moc nemeni. Fajn je, ze taky pokazde vyhlasi vsechny deti a ze pokazde dostanou limcu a neco na jidlo, za to poradatele chvalim, to delaji moc dobre.

                      0 0
                  • Motyll  

                    Ehm, na to „řaď těžší“ si teda dám pozor.

                    Nejvíce „hysterie“ je při závodech odrážedel, to je fakt.

                    PDV je organizačně super. Už se těším na sobotu.

                    0 0
          • designer  

            Nedávno jsem osobně viděl, co vydrží karbon z Aliexpressu. Kluk cca 30 kg. Ale ušetřili sto gramů..

            0 0
            • gerrard  

              Toto je zrovna místo, kde to tak dopadne, když se to moc dotáhne. Takto zobecňovat karbon z číny fakt nejde.

              4 0
              • designer  

                Samozřejmě, mohlo to být přetažením, ale zase kvalitní řidítka by to vydržela. Každopádně, ten osmiletý kluk se hodně divil. Takové klíčové komponenty bych z karbonu na kolo nedal.

                0 0
                • virtualcop  

                  Kvalitní řídítka – to jsou jako která, jaká? Úplně stejně se dělaj gramařský karbon řídítka na MTB (od zvučných značek za mnohatisíce), kde je toho materiálu ještě méně díky požadavkům na váhu.

                  A stejně praskaj, praskaj věhlasné „značky“, některé problémy karbonových komponent věhlasných značek jsou známé a detailně popsané…

                  Základem – když už kupuju čínu – kupovat tu „značkovou“ a osvědčenou čínu, ne nějaké fejky popsané jako originál.

                  Je spousta čínských výrobců, kde ohledně karbonu nemohou dnes ani experti nic namítat (kvalita materiálu, zpracování, technologické postupy, výstupní kontrola…)

                  Takže takhle zobecňovat – čína = shit, „značka“ = záruka kvality, rozhodně nelze.

                  Navíc z téhle fotky je velmi pravděpodobné, že to bylo přetažené a už vnitřně prasklé, protože se to zlomilo těsně u představce – při podobném přetažení prasknou jakákoliv řídítka, od jakékoliv značky, pokud jde o celokarbon.Svádět tohle na čínskou nekvalitu je tím pádem podle mne trochu mimo…

                  2 0
                • gerrard  

                  Pořád hrozně zbytečně zobecňuješ. Nevíš jestli byly přetažené nebo ne. Nevíš kolikrát byly padlé. Nevíš jestli to byl kvalitní výrobce nebo nějaká nepovedená napodobenina. Stane se a hlavně, že se nic nestalo pilotovy.

                  2 0
            • Polka  

              Jak píše Gerrard. Tyhle rodla máme několikery, jednou mi podélně napraskly, měl jsem přetaženo, zavčas jsem je vyhodil. Ostatní pak již ok.

              0 0
              • Motyll  

                Přesně tak, vozíme je taky. Včetně mne jako 90 kg testera. BTW není Čína jako Čína…

                0 0
                • zderes  

                  Mohl bych vyprávět, jaké zacházení snese karbon z Číny. Takto paušalizovat a vytrhávat věci z kontextu je až trapný.

                  Stejně tak bych mohl hanit kolo, které stálo 350tis. a kluk ho používal asi měsíc než jsme ho porodali. A byla to top značka. A nikdy víc!

                  1 1
                  • zderes  

                    Omyl, ne 350 ale 280..

                    0 0
                    • designer  

                      V pohodě, to se plete u těch levnějších kol pro děti a mládež.

                      0 0
                      • zderes  

                        Proč píšeš o levnějších kolech pro mládež? O tom tady někdo psal? Snad řešíš pro Tebe nepřekonatelnou větu " karbon z Číny." Já jsem dával příklad, že i „top“ značkový výrobek je někdy horší než výrobek z Asie. Když se mrkneš do mého profilu, tak můžeš zjistit, že vím o čem píšu a osobních zkušeností s porovnáváním tohoto mám jistě více než " kamarád říkal" a určitě nevytrhávám věci z kontextu kvůli tomu abych hanil to, co nemám nikdy rád. Tebe nepřesvědčí prostě nic a nikdo ani kdyby jsi byl případných testů přítomen. Čína je u tebe sprosté slovo a ani nevíš, kolikrát denně si na věci z Číny sáhneš. Nikdo jiný nemá pravdu než ty. Někdy trošku tolerance neuškodí.

                        A ne, nemám rád věci z Číny, nejsem jejich zastáncem, nekupuju si vědomě šunty, několik lidí tady mě zná a ví, že utratím dost peněz za kvalitu. Ale někdy musím uznat, že jsou i věci, které se prostě normálně dají použít. Zkus o tom někdy zauvažovat, budeš to tak mít i v životě jednodušší.

                        0 0
                        • designer  

                          Děkuji za vytvoření mého profilu, ale vůbec ses netrefil. V podstatě všechno špatně.

                          Jediné co já řeším, obecně, je nedávat dětem potenciálně nebezpečné komponenty na kolo, protože by to mohlo dopadnout jak jsem zdokumentoval na nedávných závodech mládeže. A pokud mám sebemenší pochybnosti o kvalitě, a to aktuálně mám, pak takový komponent nesmí na kolo mým dětem, i kdybych měl ušetřit celých sto gramů! A to stejné doporučuji ostatním. A mluvím konkrétně o riditkach. Nemusíme to vůbec vztahovat na ostatní komponenty.

                          Jinak trochu se ztrácím v tom, co preferujes. Na jednu stranu nemáš problém s levnymi díly z Číny, na druhou stranu dokážeš utratit statisíce za věci, u kterých tvůj syn nedokáže využít byť jen zlomek potenciálu.

                          0 0
                          • gerrard  

                            Ano vsichni uz to vime, jak to mas. Varovals nas tady, svedomi muzes mit ciste, tak uz toho prosimte nechej.

                            0 1
                            • designer  

                              Pokud tě to pohoršuje, nevšímej si mě. Jen se mi prosim nesnaž radit, o čem mám a o čem nemám diskutovat. Je to hloupé a myslím, že máš na víc -jen zrovna nejsi ve formě. Takže se zdrž těchto připomínek a jestli chceš diskutovat, drž se, prosím tématu.

                              0 0
                              • virtualcop  

                                Trošku demagog? Nebo jen trochu ublíženej, že tě nikdo nepopleskal po zádech, jak uvědoměle si upozornil na nebezpečnost čínských karbonových řídítek?

                                Opakuji znovu – nikdo tě přece nenutí si čínskej karbon pořizovat, pokud máš k němu takovou averzi a jseš přesvědčen o tom, že karbon popsaný nějakou světoznámou značkou je ten jediný „pravý“ a bezpečný.

                                Jen nesmíš tohle dogma šířit mezi lidmi, kteří mají jiné (a osobní) zkušenosti a tím pádem i jnej názor, kterej nejseš schopen akceptovat.

                                Případně by nebylo trošku od věci navštívit internet a podívat se na nějaké testy, recenze a hodnocení, současných čínských „značkových“ komponent a rámů. Asi budeš překvapenej, ale většinou ty testy dopadají velmi dobře a to nejen vůči ceně. A dělají je lidi, kteří asi opravdu nemohou být nařčeni z toho, že závěr je neobjektivní, protože je číňani „uplatili“ :)

                                0 0
                              • gerrard  

                                Toto je vlákno o závodících dětech a jejich vybavení, které mělo stejně jako další vlákna o dětské cyklistice vždycky určitou úroveň. A i když jsme se občas neshodli, tak to nikdy nekončilo jako v jiných vláknech tady. Začínáš být zbytečně útočný a agresivní a není k tomu žádný důvod. Argumenty padly, názory jsme si vyměnili, tak ještě jednou prosím zvaž jestli je nutné pokračovat a točit se pořád v kruhu a vyjíždět po lidech s dlouhodobou pozitivní zkušeností s asijským karbonem na základě jedněch prasklých řídítek z valašského poháru na kole z druhé ruky, kde ani současný majitel netuší co se s nimi kdy všechno dělo.

                                0 0
              • pocestny  

                Taky mě jako první napadlo, že jde o přetažený představec. Značku jsem nepoznal. Proč to rovnou nenapíšete? Díky.

                0 0
                • Polka  

                  Značku? Vždyť určitě víš, že se totožné věci prodávají na Ali pod různými značkami/prodejci. Já vždy kupoval tyto, takže Qilefu.

                  1 0
                • designer  

                  Značku nevím. To jestli to prasklo přetažením představce nebo vadou materiálu, je pouhá spekulace zastánců čínských komponent z Aliexpresu. Já jsem akorát viděl jak to prasklo, ale netroufnul bych si tvrdit, že to bylo přetažené. To jiní tady mají křišťálovou kouli.

                  Já jsem se jen utvrdil v tom, že určité karbonové komponenty z Aliexpresu dětem na kolo dávat nebudu. Ale nebráním ani neodsuzuji nikoho, kdo chce zdraví svých dětí riskovat.

                  0 0
                  • Polka  

                    Však si voz co chceš, ale i na zdejší „fotrovské“ komunitě a mnoha jejích dětech je čína dávno úspěšně odzkoušena ;-) Kór při těch dětských vahách, proto všichni usuzujeme, že to ASI bylo přetažený, ale třeba mohl být i špatný kus, to jde napříč značkami čína nečína.

                    1 0
                  • pocestny  

                    Na kolo si dávej, co chceš.

                    Nemusíte mi vysvětlovat, že číňan na identické řídítka vytiskne 5 různých „značkových“ potisků. Nemusíme se dohadovat, zda to bylo nebo nebylo přetažené. Taky nevíme, jestli s tím o dva dny před tím neprásknul o zem, že jo? To už bohužel nezjistíme.

                    Mě prostě jen zajímá, co konkrétně prasklo. Samotná fotka zlomených neznámých řídítek, nebo informace, že jich doma máte pět, je ostatním teda úplně k ničemu.

                    Aby to nevyznělo útočně, je to myšleno úplně normálně. Taky nemám rád věci, co praskají. Díky.

                    0 0
                    • Polka  

                      Je vidět, že téma čínský karbon je pořád nesmrtelné, přitom se tady toho už tolik napsalo a zkušeností je spousta :-/

                      Pro tebe teda konkrétně, máme ty Qilefu rodla čtvery, mladej od mala až po teď (60kg) a já (přes 90kg) na celopevným zimákovi i dvou áčkových kolech, x let s nájezdy tisíců km. Po této věřejné zpovědi samozřejmě všechno praskne, takže ti děkuju ;-)

                      0 0
                      • pocestny  

                        Fajn. My máme doma 1× ElitaOne sedlovku a 2× Toseek rodla na dětských 24" a 26" kolech. U těch jsem to až tak moc neřešil. Ullicyc, FCFB, Toseek … to vypadá všechno prakticky jako to samé. U sedlovek spíš záleží na konkrétním typu zámku.

                        Vybírám zrovna nějakou sedlovku a řídítka, na které bych se mohl (relativně) spolehnout, protože „dětský 29er“ bude velikostně docela dobře použitelný i pro manželku i pro mě. Těším se na to, až se projedu. A tak se o to zajímám mnohem víc. Prasklých čínských sedlovek tady už na foru bylo docela dost. Proto mě zajímají konkrétní informace.

                        Ještě k těm řídítkům. Chtěl bych 9° backsweep, a 70×720mm a uvažuju mimojiné například o integrovaném kokpitu „Ryet Ergo 17“. Líbí se mi podle specifikací i vzhledově.

                        0 0
                        • Polka  

                          Sedlovka EC90 napraskla mladýmu loni, ale netuším uplně zda byla přetažená nebo moc vytažená, ale přes rysku nebyla, ovšem číňan má ty míry občas blbě. Každopádně přešel pro sichr na alu sedlovku a díky jinýmu rámu na průměr 31.6 bo už je starší a těžší.

                          0 0
                  • gerrard  

                    Nebuď zbytečná hysterka. Jestli nechceš riskovat zdraví svých dětí, tak je hlavně nenechávej jezdit na kole. Je to nebezpečný sport u kterého se padá, lámou se kosti a odírá kůže.

                    0 1
                    • designer  

                      Tak určitě… Každopádně nepůjdu tomu štěstíčku naproti tím, že jim šanci zranění zvýším výběrem potenciálně nebezpečných komponent. Tedy konkrétně řidítka – prasknou bez varování a hrozí ztráta kontroly nad kolem. Sedlovka budiž, i když taky hrozí nepříjemný druh zranění. Rám klidně, tam se defekt časem dá odhalit.

                      Jen nevím, proč se tu tak hromadně čertíte, když jsem na konkrétním případu poukázal na možné riziko.

                      Já bych byl za tuto informaci vděčný, tady jste přešli do protiútoku… Nechápu.

                      0 0
                      • virtualcop  

                        Protože tady ti nikdo nenařizuje, ať si koupíš „čínu“ pro děti nebo pro sebe a nutně jí používáš. Kup si co chceš a používej jak chceš.

                        Jen tu spousta lidí (kteří mají zkušenost s „kvalitní čínou“) vyvrací tvůj způsob podání informace, že čína je vždy nebezpečí a že je proti značkovým věcem nekvalitnější a díky tomu nebezpečná.

                        Když si projdeš internet, najdeš fotky i články o podobně zlomených řídítkách, sedlovkách a dalších karbon komponentech od drahých „značek“. A jsou tu i osobní zkušenosti s některými značkovými komponenty, které rovněž nevydržely.

                        A opět je to o tom, že se buď jde přes limity těch součástek – špatná instalace, přetažení, někdy i prosté cyklické nadměrné namáhání, dokonce i výrobní vady nějaké série či jednotlivých kusů – i to se u „značek“ kupodivu stává.

                        Takže kritika je pro tu tvou nesmyslnou „paušalizaci“ – v dnešní době prostě neplatí, že čínská komponenta z karbonu rovná se automaticky možný problém.

                        2 0
                      • Gru  

                        Je opravdu nesmysl dojít na fórum a říkat zde lidem s vlastní zkušeností aby nekupovali shit Čínu, protože potencionálně zvyšují pravděpodobnost prasknutí, a zachrání je pouze nákup značkových karbon komponent. A takto to tady prezentuješ. Přitom nikdo z rodičů neřeší výměnu řidítek při každém pádu, jak uvádí výrobce i u hliníku. A děti sebou mlátí o zem neustále.

                        0 0
    • zderes  

      Komu by se chtělo zítra odpoledne trošku prověřit fyzickou zdatnost nejen dítka, jeho techniky a kola, ale i svoji, protože je možno menší dítě doprovodit, tak se jede pro děti nejtěžší závod Šumperského poháru Králecký úvoz

      http://spmtb.cz/…y-propozice/

      Tady o umístění moc nejde, hlavně dojet. Video z celé trasy zde:

      https://youtu.be/C8WRyAoUmko

      0 0
    • kemo  

      O víkendu jsme s klukem byli na prvním větším závodě (bike clinic cup) a zjistil jsem, že jsme s výbavou pěkný ořezávátka :) Nestačil jsem se divit, jaké vybavení pěti, šestileté děti (o starších ani nemluvě) mají.

      Pak mě dost zaskočilo kolik pětiletých dětí už zvládá 24'' kolo – jsem myslel, že budu mít s 20'' tak dva roky od upgradu pokoj, ale bojím se, že ne. V šestileté kategorii už je 24'' případně nějaká malá 26'' (RB?) v podstatě nutnost, aby nepovlával někde vzadu …

      Kluk byl nadšený a když pochopil, že to není výlet a cílem je předjíždět, tak druhé kolo už se mu vcelku povedlo. Tohle budeme muset do příště ještě poladit :)

      Co mě zklamalo a bylo zde již zmíněno, byl přístup některých rodičů, kteří děti povzbuzovali (podle mě spíš demotivovali) jak na mistrovství světa …

      Jinak Sebík ve své kategorii si jel pěkně závod sám pro sebe a na rozdíl od jiných ani nevypadl nijak strhaně, to všechna čest.

      0 0
      • zderes  

        Snad se nedočkáš toho, že tomu propadneš. Pak je cesta zpět jen tak, pokud máš kluka rád, že klučinu to nebude úplně bavit…

        Jinak je fajn mu časem poskytnout adekvátní stroj, jednoduchý, lehký a funkční. Do ničeho bych ho netlačil. pokud by byla možnost, tak si půjčit na závodech od zhruba stejně velkého dítka větší kolo a nechat ho na tom projet. Třeba mu větší kola zas tak nesednou (myslím 26) A že nebude „in“ na to bych se vykašlal. Můj mladej by už měl mít podle módy kola 27,5", ale když to zkoušel, ( asi hodinu, pak větší rám, ale kola 26") tak překvapivě mu více sedly kola 26". A že by v závodě nějak moc zaostával nemůžu říct.

        To, že rodiče fandí je v pořádku. Bylo by divný, kdyby nám, rodičům to bylo jedno.

        0 0
        • kemo  

          Na dalším podobném závodě, kam chceme jet (Úvaly), už asi někoho poprosím, aby ho nechal svézt na větším. Zatím je ještě asi brzy, ale abych měl představu, kdy mě to čeká.

          S tím fanděním jsem to spíš myslel na ty rodiče, kteří dítěti málem vynadají, že nejede na bednu, místo aby ho pochválili, jak mu to hezky šlape. Tohle znám historicky z dětských závodech na lyžích (párkrát jsem byl brankový rozhodčí, tak jsem zaslechl ledacos) a divím se, že s tím ty děti na místě nesekly.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Máš alespoň rámcovou představu, kolik stojí závodní lyžařská sezóna nějakého dejme tomu trochu úspěšného mladšího žáka? Máš. Ta cyklistická je proti ní sociálně velmi citlivý sport, včetně kola za 50.000 Kč.

            0 0
            • kemo  

              Mám bohužel vcelku konkrétní představu kolik stojí a hlavně co obnáší lyžářská sezóna (tehdy čerstvě Masters), pojatá hoooodně skromě. Lyžováním se rozhodně už nadále bavit nechci (ani u dětí) jinak než rekreačně, případně max takovými těmi open závody.

              Jinak nechápu jak souvisí cena kola/lyžování s tím, jestli 5–6 leté dítě během závodu pozitivně slovně podporuji nebo mu bezmála sprostě vynadám, že si dovoluje jet na (dosaď si sám) místě případně chytne špicara? U obojího předpokládám, že to nedělá naschvál, ale protože to prostě v té dané chvíli jinak neumí/nejde a pokud jako rodič očekávám lepší výsledky, tak buď konkurence potrénovala víc/lépe nebo mám nereálná očekávání.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Jde o to, že pro spoustu rodičů je cyklistika i lyžování (a vlastně jakýkoliv sport jejich potomků) jakýsi druh investice a její (ne)úspěšnost si berou značně osobně. Podle výše výnosu či ztráty pak průběžně volí podání a výrazivo. Fandění rodičů je naopak pro nezúčastněné pozorovatele krásnou učebnicí lidských charakterů, málokdy je do nich vidět tak hluboko.

                0 0
                • oddie  

                  Naprosto přesně jsi popsal, proč nehodlám děti na tyhle závody vůbec brát – v těch posledních dvou větách samozřejmě, výše investice by mi byla celkem ukradená, ale do toho prostředí je fakt tahat nechci.

                  0 0
                  • zderes  

                    Největší rachot je u odrážedel, pak se to uklidňuje. Alespoň když sedíš opodál u birelu, nemusíš hlídat čas začátku závodů :)

                    0 0
                    • oddie  

                      Asi stejně zůstanem u Jasoně-drsoně a podobných…

                      0 0
                      • kpitti  

                        „Jasoň a Drsoň“ To je paráda na tom jsme před xxx lety začínali :).

                        Jinak bych to až tak vážně s těmi rodiči nebral, jsou horší sporty a závody jsou pro děti pokud je to baví zábava i zkušenost.

                        0 0
                        • oddie  

                          Tak poté, co si dali toho Jasoně-Drsoně, resp. 22km Šmudlu, si teď v sobotu dali 7h orienťák po Novohradských horách. Tam sice dětská kategorie není, ale protože tam vždycky jezdí na víkend se mnou a v Novohradkách je fakt krásně, přihlásili se letos s mámou jako regulérní tým, že objedou co objedou, jak se ostatně na scorelauf sluší. Takže celkem asi 6,5h jízdy, hledání a dohledávek důkladně schovaných kontrol podle azimutu, jedna zastávka v hospodě, najetých 40km, a kdo by čekal, že po tom večer padnou, tak po 5 minutách zregenerováno a řádili jak černá ruka, kdežto já to cítím ještě teď :) Mladší 5let, starší 6,5, oba 20" Isla se 7sp, nejlehčí převod 1:1.

                          Mapa: https://mapy.cz/s/1I7MJ

                          Mmch. dospělí vítězové najeli 98km, pouze 2,5× tolik :)

                          0 0
                  • Pijer  

                    Debata je to tak trošku akademická, protože podobná atmosféra panuje ve většině dětských/mládež­nických sportů a to by pak děti nemohly dělat nic.

                    Každopádně, jak už někdo zmínil, tak nejhorší je to u nejmladších. S přibývajícím věkem a počtem odjetých závodů postupně téměř všichni dostanou rozum a když se dostanou až na úroveň českého poháru, tak už je přibližně 96,5% lidí v klidu ;-)

                    0 0
                    • oddie  

                      To je otázka, podle mě to spíš platí především o kolektivních sportech, a o tom, kde se masově závodí. Vedle toho ale pořád zbývá dost věcí, kde taková atmosféra není. Já to zatím řešit nemusím, děti mám pořád poměrně malé, ale do budoucna určitě nechci, aby dělali fotbal, hokej a podobné, nechtěl bych je vést ani k té cyklistice, ani k dalším jednostranným věcem. Tak nějak doufám, že by mohli doma a v okolí okouknout lezení (jako že je to zatím baví), orienťáky, možná vodu… Ale je mi jasné, že to se teprv uvidí, o co vlastně budou stát, vyloženě něco zakazovat bych pokud možno nechtěl.

                      0 0
                  • kemo  

                    Možná jsem to podal moc negativně, zase tak hrozný zážitek to nebyl. Naopak se mi líbila koncepce těch závodů – stále bylo na co koukat, stále se něco dělo.

                    Mladému se to líbilo a příště pojedeme zase.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      A vo tom to je. Aby se to líbilo JEMU. Všechno ostatní je víceméně vedlejší.

                      0 0
                    • oddie  

                      První slovo platí :)

                      Mladšímu je teď akorát 5, je mu akorát menší 20" Isla, představa, že bych ho kvůli závodům cpal na 24" mi teda přijde dost uhozená. Staršímu je 6,5 a jezdí na větší 20", ten sice asi koncem léta už dostane 24" na vyzkoušení, ale koukám, že na závody už by měl mít 26" :) No, vidím to tak maximálně na nějaký lokální hasičský závod okolo rybníka…

                      0 0
                      • kemo  

                        Jako ty velikosti kol, na kterých děti ty závody jezdí (myslím ty v popředí), mě hodně překvapily.

                        Pětileté na bedně všichni 24'' (respektive v prvním kole to tak bylo, po druhém jsme odjížděli před vyhlašováním), šestileté povětšinou 24'' a výjimkou nebylo 26''.

                        0 0
                      • Pijer  

                        Ze své zkušenosti, bych případně o chlup déle podržel 20" a pak skočil rovnou do 26". Dcerka zdědila po starším bráchovi 24" Spešla, jezdila na něm čtvrt roku, šel pryč a místo něj RB mini. Geometrie rámu byla téměř stejná a slušných komponentů na 26" se po půdách, sklepích a bazarech válí spousta. Na 24" nic moc kloudného neseženeš a když už to existuje, tak je to většinou drahé. Jestli chceš, tak si mě v Úvalech odchyť, měli by jsme tam být – zeptej se malé žáby na fluo žlutém RBčku, kde má tátu. :-)

                        0 0
                        • kemo  

                          Díky, zkusím.

                          A nebyl jsi teď v neděli na krosce? Podle kola v profilu mi to něco říká.

                          0 0
                          • Pijer  

                            Byl, BCC jsou naše domácí závody, tak je to taková morální povinnost se zúčastnit :-)

                            0 0
                • gerrard  

                  Jak si tu investici predstavujes? Neznam vyhozenejsi penize nez investice do mladeho cyklisty. Pravdepodobnost navratnosti je velmi nizka. A zlati rodice na cyklozavodech tam je to vesmes uplne v klidu. To co je treba na fotbale to je katastrofa.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Nelze generalizovat, místo od místa, kus od kusu. Znám protipóly z různých kolektivních i individuálních sportů. Podle mě je to spíš tak, že čím dražší nebo masovější sport a čím více startujících, tím (logicky) větší riziko výskytu nákazy. [Nerozlišuji v tomto případě záměrně dvě kategorie: sport a hry.]

                    Nejhorší je, že spousta rodičů a dokonce trenérů nevede svěřence k zásadnímu poznání, že výkon podávají pro sebe a pro výkon jako takový, nikoliv primárně pro rodiče, trenéry, okolí. A že se tedy musejí naučit sami svůj výkon ocenit a kriticky zhodnotit. Proto nakonec spousta z dětí (nejen) výkonnostní sport zcela opustí, neunese očekávání okolí nebo ztrátu pochvalných hodnocení, když se dost nedaří.

                    0 0
    • Motyll  

      Kdyby se někdo chtěl zúčastnit:

      http://www.zivotnakolech.cz/udalost/17

      0 0
      • zderes  

        Chystáme se vyzkoušet, zatím se brněnské závody líbily, tak uvidíme. snad to nebude jen kolem hřiště :-)

        0 0
        • gerrard  

          Je to u nas na sidlisti a podle vseho to bude okruh po trave na takove louce "Mapa ":https://mapy.cz/s/1HE3v tak nevim jestli to bude stat za cestu. A jaktoze nebude na draze? Videl sem mladeznika mezi prihlasenyma.

          0 0
          • zderes  

            Jedeme kromě té soboty v neděli na MTB do Napajedel http://www.jakin.eu/index.php?…. A slíbil jsem něco dovézt panu XY ze " života na kolech" do Brna.

            Jinak by spíš na té dráze zavazel, tak to nebudeme pokoušet, prý to dost bolí :-))

            0 0
            • gerrard  

              Tak se mozna potkame nase slecna chce s kamaradama ze skolky zavodit, tak asi vyrazime, kdyz to mame pod nosem.

              0 0
        • Motyll  

          Okruh bude nenáročný a rychlý. Tak aby ho zvládla „děcka ze sídliště“.

          0 0
      • Polka  

        A kdo nechce masovku, může jet do Březiny.

        0 0
      • zderes  

        Jinak k tomuto závodu, pokud by to někoho zajímalo jen tolik, že organizace dobrá, trať technicky lehká, ale docela dlouhá, žádná pětiminutovka a spravedlivě rozdělení dětí na startu podle věku. Kategorie " ELITE" pouze pro děti z cyklistických týmů, na to jsem byl zvědav dost, výborný nápad, protože mnohdy tyto děti vyzobou „místním“ přední místa a ti místní třeba jindy už nepřijdou. Konkrétně tady to organizátoři zkoušeli poprvé. Trošku nespravedlivě tato kategorie startovala bez rozdílu věku, ale snad to bylo proto, že těchto dětí bylo málo, už nevím, ale tak pět. Tyto děti nestartovaly zvlášť, ale byly na startu vepředu ( byl i předjezdec) a vyhodnoceny samostatně. Nápad dobrý, jen přivést na start víc dětí…

        0 0
        • Motyll  

          Za měsíc v Bukovince to bude stejné…

          0 0
          • Motyll  

            Takže v sobotu… Kdo bude mít chuť. Snad klapne počasí.

            0 0
            • zderes  

              Moc mě mrzí, že nedorazíme… Ať se všem daří!

              0 0
              • Patar  

                Také nepřijedu s bezplatným servisem , jako to bylo loni. Jedno auto mě ukradli , u druhého ukradli registrační značky.

                je opravdu radost žít v tomto státě.

                0 0
              • Motyll  

                Škoda, postrádal jsem vás i v sobotu.

                0 0
                • zderes  

                  Bohužel mu to nejede a trápit ho kvůli bodům nechci. Nakonec to kolo bude fakt na prodej :)

                  0 0
                  • gerrard  

                    Co se stalo? Pretazeny ze silnice?

                    0 0
                    • zderes  

                      Asi jo. Nemohlo to jinak dopadnout. Pořád jsem to opakoval. V devíti nemůže trénovat s 12–13ti letými i když jim nějaký čas stačí. A může být talent jak chce, může být třeba stejně vysokej. Ale pořád je to jen devítiletý děcko.

                      0 0
                      • gerrard  

                        Skoda. Uvidis jak rychle se zveti a bude se cpat na kolo. Netusis kolik toho najezdil?

                        0 0
                        • zderes  

                          To by bylo fajn. Psychicky mu to dává zabrat, protože on sám nedělal nic špatně, jen to co mu kdo řekl. Kolik najezdil netuším. Myslím, že není ani problém v tom kolik najel kilometrů, ale v tom, že se snažil držet tempo. Protože když trénoval loni na biku, tak v opravdovém terénu děcka najeli 15–20km za trénink. 2× týdně. Trénovali techniku, výbušnost, zrychlení. Ne vytrvalost. A protože měl dost sil, chvíli zvládal i tu silničku. Než mu úplně došlo.

                          0 0
                          • mastihuba  

                            osobně nechapu proc ho dusis na silnici se starsima presto ze vsude pisou ze je to blbost, nejlepsi zkusenost je vlastni…

                            0 0
                            • Polka  

                              Ja jsem ho nechtel drazdit, ale myslim si to samy. Pokud pise, ze to tusil a porad opakoval, tak nechapu, proc mu to vcas nezatrhl.

                              0 0
                              • zderes  

                                Hoši máte pravdu, ale já jsem ho na silnici nepřivedl. Nechtěl jsem to úplně rozebírat, ale třeba to někomu pomůže. Líbila se mu dráha a protože to máme docela blízko, tak to chtěl zkusit. Hned si ho tam nechali. S tím, že někdy zkusí i silničku. Půjčili mi kolo. Netušil jsem kolik nebo jak se trénuje, ale věřil jsem trenérům. Když jsem zjistil kolik najíždí, něco jsem utrousil, ale vždy mi bylo řečeno, že musí víc trénovat. Oni to dělají výborně, bohužel nikdy neměli tak malého pecka. Pak jsem začal alespoň vynechává tréninky, ale prostě se unavil. Pak se zjistilo, že je unavenej a měl si odpočinout. Trenéři i celý tým jsou super, jen tady se to trošku zvrhlost. V době odpočinku se jel sem tam projet v klidu na pohodu tak 30 min. Asi tři závody do 10ti minut.

                                0 0
                                • Patar  

                                  Děri a nláfež jsem trenoval více jak 30 let, a múžu říct že se nedají slučovat ročníky , max, ten sousední, za předpokladu , že v tom mladším ročníku jsou děti , kteří začaly s intenzivním tréninkem v raném věku , ale ve sportu, kde se zapínají stejně svalové skupiny , kompenzované jiným pohybem- sportem.

                                  V každém sportu přichází výkonost ve 14– denních fázích a v době poklesu výkonu je třeba dítě,, žáka i dorost vždy v trninku zařadit k mladšímu , měně výkonnému družstvu-skupině, NE NAVYŠOVAT OBJEMY.!

                                  Pokud se toto neudělá , má to velmi negativní vliv na rozvoj srdečního svalu, ale také na psychiku. Rovněž je třeba každého mladěho adepta připravovat na to , že v této fázi poklesuvýkonnosti není vhodné vždy a za každou cenu usilovat o bednu

                                  Tady se potom liší názory různých trnérů, především těch , kteří se ctějí prezentovat svou úspěšností, zejména jměnem závodníka , BEZ OHLEDU NA JEHO ZDRAVí a toi psychického. Trenér vždy musí poslat dopředu adepta , který na to v současné době má a v průběhu tréninkového procesu na silnici musí tento jezdec být mnohem častěji na špici a momentálně slabší zašitý v balíku.

                                  .

                                  Toto ovšen platí již pro starší žáky a dorost, ty mladší je třeba trénovat v malých skupinách , nejlépe v pěti a to s krátkými intervaly a v každém případě snížit podstatně objemy, a rozvíjet pouze rychlost a techniku.

                                  Co se týká Davida tak si myslím , že tady se stala právě ta největší chyba a zatím měl jezdit v Prostějově pouze na dráze, učit se technice a doplňovat jinými druhy cyklistiky a sportu.

                                  0 0
                                  • les  

                                    „Pokud se toto neudělá , má to velmi negativní vliv na rozvoj srdečního svalu, ale také na psychiku.“ Z toho jezdí mráz po zádech.

                                    0 0
                                    • oddie  

                                      On tu byl nedávno krásný odkaz na obsáhlé přednášky na youtube, kde bylo všechno tohle obšírně popsáno. A stejně je to jak házení hrachu na stěnu, poučí se z toho jen málokdo.

                                      0 0
                                      • zderes  

                                        Oddie, ta přednáška se mi dost líbila, sdílel jsem ji na Facebooku. Právě od té doby jsem ho začal neposílat na každý trénink. Jenomže jak vysvětlit trenérovi, že by to mělo být jinak? Že kluk vypadá trošku starší, ale že mu za chvíli dojde? To je fakt těžký, ještě když ti trenéři mají letité zkušenosti a vynikající výsledky. K trenérovi mám účtu a říct mu, že jsem slyšel nebo viděl nějakou přednášku o trénování potěru, na to nemám.

                                        0 0
                                        • oddie  

                                          Já se k tomu stavím hodně kriticky mj. proto, ze jsem kdysi dělal cvičitele zrtv, takoveho toho klasického Sokola (za komančů se to jmenovalo jinak), prostě na tu klasickou všestrannost, a už tehdy jsem viděl hodně poškozených dětí debilními trenéry. To video na YT mi jen setřídilo všechno, co jsem tak nějak pocitově tušil už z kdysi, a utvrdilo v přesvědčení, že pokud prijde nějakej „trenér“, aby mý děcko dělalo nějakej jednostrannej výkonnostní sport, shodím ho ze schodů. A ten tvůj příklad to hodně drsně potvrzuje taky – ty možná k němu máš úctu, ale podle toho popisu je to prase, od kterýho bych své děcko okamžitě odstínil a modlil se, aby to, co předvedl, nezanechalo nasledky trvalé.

                                          0 0
                                          • les  

                                            Mě už tam chybí jen nasypat do klučiny chemikálie a je to kompletní…

                                            0 0
                                      • gersa  

                                        Mozna jsem jenom slepej, nebo neumim hledat, ale muzes mi hodit ten odkaz, rad bych si to video pustil

                                        Dik

                                        0 0
                                  • gerrard  

                                    Ja bych to jenom doplnil, ze je velky rozdil trenovat a trenovat. Kdyz se trenink rozdeli na dve zakladni slozky dovednosti a vykonnost, tak jsem presvedceny, ze do tech zhruba 12 let staci trenovat dovednosti a podporovat rychlost. Vubec neresit objemy a vytrvalost, protoze to neni potreba. Pak se da jezdit a ucit vsechno BMX, MTB, draha, cyklokros, silnice. Ona vykonnost se ziska uz jen tim treninkem dovednosti a pokud neni cil vyhravat, tak to uplne staci na bezne zavodeni i v CP.

                                    No a pak jak zacnou byt starsi zaci, tak uz se zaradi objem, tam uz se tech 30– 50km na silnici rozume rychle objet neda a ten 13 lety starsi zak uz by tech 5 000 km za rok najet mel. No a riziko najizdeni objemu je v douhodobe zatezi pro nevykonneho jezdce, kdy dotycny, ktery nestiha jde pravidelne pres zavit a ma to za dusledek dlouhodobe pretizeni organizmu. Treninkovy efekt nula a ve finale je utaveny a jeste pomalejsi nez predtim. Ale to by mel videt trener a nemel by to v zadnem pripade dopustit, at uz tim, ze slabsi neleze na spicu nebo vubec nenecha jezdit.

                                    Kolo musi byt pro decka zabava a ne drina. :)

                                    0 0
                                • obda  

                                  Není mi moc jasné, jak si můžeš být jist tím, že „Trenéři i celý tým jsou super“ a „to dělají výborně“. Sám přitom říkáš „Netušil jsem kolik nebo jak se trénuje“ :-O Trenérům, kteří se na děti nespecializujou by děcko nemělo přijít do ruky, ale to teď už tušíš. Snad to odradí ostatní od opakování podobné chyby.

                                  0 0
                                  • mastihuba  

                                    todle jsem teda rozpoutat nechtěl, takovouhle spoustu spekulací. …

                                    jen jsem ted po víkendu zahlidnul fotky z bukoly, kde je trend týmu objizdejiciho s deckama závody zjevnej. osobně si u dětí do 15 let predstavuju gymnastiku a atletiku v kombinované podobě. k tomu pak klidně nejakej micovej kolektivni sport rozvijejici motoriku a kombinační schopnosti v mancaftu…

                                    0 0
                                    • Karaya  

                                      Tak ne každé dítě je na týmový sport a zároveň málokteré dítě dělá jen jeden sport.

                                      0 0
                                      • mastihuba  

                                        tak to úplně asi nemáš pravdu spousta decek co chodi na úvoz je zaměřena dost jednostranně.

                                        0 0
                                        • zderes  

                                          Jenomže co chceš dělat, když děcko baví nejvíc kolo a pak třeba plavání. Na nic jiného není čas. I když je sportovně založené, chce si taky jen tak blbnout venku s deckama, pokud tam teda nějaké jsou. To pak kolektivní sporty jdou stranou. Pokud se teda v zimě v tělocvičně nehraje třeba fotbal.

                                          0 0
                                          • mastihuba  

                                            tak plavani je dobry, tam zapojujes celej aparat podle mne je to jeden z nejzdravejsich sportů. ja mam na vrcholovej sport docela pifku. dva bratranci co byli na úvoze z toho nevylezli zdraví a bracha kterej byl ve zbrojovce se sportem sekl na 15 let.

                                            0 0
                                            • zderes  

                                              Mladej plave 2× týdně, podle mě je to ke kolu fajn a stačí to. No a trenér chce (trenér plavání) ať plave každý den. Takže jestli kolo nebo plavání, je to asi jedno, ale nevím co z těch prcků chtějí vyždímat.

                                              0 0
                                          • ladiki  

                                            Ahoj , Zderes,

                                            nechci hned hanit,kterým směrem jste se daly. Bohužel dnes jsou peníze až na prvním místě a kluboví trenéři se toho drží. Dle mého názoru se s dnešních dětí dělají moc brzo dospělí......myslím děcka od 6–9 let. Ta by pořád měla mít dětství.....i když je baví jen jedna věc, přesto by měl rodič držet tu uzdu a umět to hrát na více stran( teď myslím rozvinout více zájmů). Tak nějak mám pocit, že těch „propálených“ favoritů přibývá. Vemte si takového H. Fojtíka. Do 28 hrál fotbal a pak začal na kole výtězit......­...Zpět k dětem. Pokud má děcko talent na kolo, tak je to hned poznat. To je i Tvůj mladý........Zkuste to vzít tak nějak více selským rozumem. Mrkněte na začátky Jardy Kulhavýho....­...vždyť má 9 let a celý život před s sebou.........

                                            0 0
                                            • zderes  

                                              Naprostý souhlas, mladý moc rád plave a tak to kombinujeme. Žádného Jardu Kulhavého z něj mít nehodlám, jen jak začal závodit, tak se nějak stalo, že mu to opravdu šlo a hlavně ho to bavilo. Protože je hodný, slušný, rád ho v tom podporuju. Kdyby řekl zítra, že ho to nebaví, nic se neděje a bylo by to lepší pro všechny. Víc času, peněz, víc s rodinou. On to ví, ale zatím končit nechce i když tuším, že jestli se nezveti, tak to nedá spíš psychicky, protože už teď se cítí trošku frustrovaný. K tomu ho dnes srazil borec na Pradědu na silničce. Prostě když se daří, tak se daří :)

                                              0 0
                      • Motyll  

                        Tak ho pozdravuj a dejte se (v klidu) do kupy.

                        0 0
                        • zderes  

                          Vyřízeno. Rehabilitace pokračuje ;)

                          0 0
                          • hompmo  

                            Zderes…ať se dá rychle do kupy a kolo ho zase baví:-)…a jak píšou ostatní…kolo je pro prcky zábava a hra…však to znáš:-)

                            0 0
          • Motyll  

            Kdo plánuje i trochu dopředu.

            0 0
            • gerrard  

              Tak pro Brno a okoli bez PDV jeste bude:

              9.9. Hrusovanske okruhy – silnice

              13.9. MTB Liga za Anhtroposem

              16.9. GP Racio Breclav – silnice

              20.9. MTB Liga za Anhtroposem

              1.10. Oresinsky vanek

              8.10. Sobesicka mulda

              A 14.9. a 15.9. zavody k 60 vyroci zalozeni favoritu na velodromu. To jen na cumendu, ale stoji to za to.

              0 0
              • Motyll  

                Díky, píšu si :)

                0 0
              • zderes  

                Ten Ořešínský vánek loni byl docela fajn, terénní výjezd, sjezd, rovina. Jen chybělo pořadatelské zajištění nebezpečného sjezdu, protože tam se fakt letí na srdce mezi stromy a zespoda tam jezdí civilisté. Místo na jedno kolo.

                0 0
        • hompmo  

          Zajímavý nápad…ale…nevidím důvod, proč ještě dále dělit děti…(a nepíšu to proto, protože je mladá v klubu)…mladé se věnuju, ano, je v klubu, ale trénink jednou za týden či čtrnáct dní…jinak se jí věnuju sám a pak přijedem a zde se dozvíme, vy nemůžete jet s jinýma dětma, ale jen s těma, co jsou v nějaké klubu…zajímavé…:-)

          0 0
          • Polka  

            Mně to teda smysl dává. Pořadatel důvod myslím i jasně popisoval.

            0 0
            • hompmo  

              Můžeš mi hodit odkaz na ty závody, o který se bavíme??díky…

              0 0
              • Polka  

                Je to na stejným webu jako předchozí odkaz.

                0 0
                • hompmo  

                  Takže pokud má šest či deset a je v klubu, pojede čtyři kiláky…

                  0 0
                  • Motyll  

                    Hele proč to tak je se mi nechce rozepisovat. Stručně:

                    • děláme závody pro děcka z okolí
                    • chceme, aby strávili zdravou pohybovou aktivitou den
                    • neděláme si ambice konkurovat závodům jako PDV nebo KPŽ a tomu odpovídá (ne)obtížnost tratí
                    • místní sponzoři dávali poměrně hodnotné ceny pro všechny zúčastněné

                    Pak přijeli nejmenované cykloodíly a v podstatě to těm děckám „v teplákách“ všechno vybraly. Některým stálo za to i fixlovat věk.

                    Proto ta změna.

                    0 0
                    • gerrard  

                      Je fajn, ze jste to zmenili a prestali omezovat pocet startujicich. Berte to jako obet dobre propagace, ze tam loni bylo tolik deti. :)

                      0 0
                      • Motyll  

                        Něco za něco. Letos holt ceny jen pro ty na bedně a zbytek drobnost/sladkost. Nelze nachystat 200 tašek s dárky, když nevíme rozvrstvení do kategorii.

                        Kategorie ELITE je jediným řešením loňské situace – přes 130 dětí.

                        0 0
                    • zderes  

                      Slyšel jsem, že Bukolka je ohrožena. Jinak to bylo loni dětmi obsazené mnohem víc než letošní Dráček. Překvapilo mě, že se nejdříve nemohlo startovat i v kat. starších, nakonec to šlo, bez nároku na případnou výhru. To bylo fajn, že si děcka můžou trošku zazávodit.

                      Obdiv a úctu mají pořadatelé, protože to dělají zdarma ve svém volném čase a to toho času je potřeba opravdu hodně. Buďme rádi, že na to má někdo energii a podporuje se sportování dětí.

                      Rozličná zdatnost dětí, to se vždy řešilo a stále řeší i jinde. Kategorií elite se mi to jeví jako nejlepší. Jenže to může dopadnout tak, že jednou bude dětí „v teplákách“ většina a jindy naopak. Je to věčná písnička. Ale abych mladýho vysvlékl z dresu jen proto aby měl jistou bednu, na to bych neměl morál. A věřím, že ani on.

                      0 0
                      • hompmo  

                        Tak to ani já to je jasné..ale jak se určí to dítě „Elita“?..jen proto, protože má dres a nejede v teplákách?..To, že má dres přece neznamená, že.jezdí v klubu..a i když je v klubu, tak co to znamená?, že ma trenéra a trénuje 4 týdně?ale.třeba to prostě znamená jen to, že sice je v klubu ale rodič si dítko vede sám?(tak jak je to u nás)..:-)

                        0 0
                        • zderes  

                          To je ta věčná písnička. Buď se jezdí český pohár, tam je to jasný nebo je to pořád dokola. Jde asi o to, pokud jedeš za nějaký registrovaný tým. Ale je to na každém jak se k tomu postaví…

                          0 0
    • zderes  

      Ahoj, prosím o radu. Dám to zatím sem.

      Nadešel čas juniorovi pořídit odpruženou vidlici. I když ji nechce, tak myslím, že až s tím zkusí nějaký terén, rozdíl pozná.

      Je toho na netu dost, i tady na fóru. Ale jde mi o to, že je to trošku specifické. Kluk 35 kg, pokud ho budeme krmit dál, příští rok možná 40kg. 26". Zaměření XC, XCM. Vidlice lehká cca do 1,5kg. Taperred. Pouze na disk, ovládání na řídítkách. rám kola 15" http://www.biketone.cz/…09-_d17.html

      Díval jsem se, např DT Swiss OPM, RS Reba nebo SID, klkidně Axon Suntour Werx karbon. Jenže tomu pořádně nerozumím. Aby to šlapalo pod lehkou váhou, aby fungovala jen perfektně a nebyla pouze těžítko. Možná by stačilo odpružení 80? Cena se asi odvíjí od možnosti nastavení zdvihu, ale nepotřebuji vidlici za 30tis, kde se cena odvíjí asi od možnosti nastavení zdvihů vyšších.

      Váhově je třeba Reba lehčí než DT swiss cca 200g,a je o 15 tis levnější.

      Jsem trošku magor, ale nechci zbytečně uvalit balík za něco, co je naddimenzované pro váhu 40kg, ale je mi jasný, že něco to stát bude.

      Díky za přesně mířenou odpověď.

      Jinak jsem celkem zvědav, jak se mu s tím bude jezdit, pocitový rozdíl a tak. Do teď ji nechce a jezdí v terénu bez problémů.

      Jenže rychlosti se zvyšují a je to fakt asi bezpečnější. Určitě ho to i trošku v terénu zrychlí.

      0 0
      • Karaya  

        Já bych ti doporučil starou Rebu dual air. Ta podle nafoukání chodí i pod úplně lehkým dítětem a jako bonus nastavíš libovolný zdvih od 0 až do 120mm. Má ji Tomáš na kole, mohl jsi to dneska vyzkoušet. Nebo za týden ve Spešově :-). Kromě váhy splňuje vše co píšeš. Váha je cca 1650g. Jetou seženeš za pakatel…

        0 0
        • zderes  

          Děkuji, vše to zní výborně, jen ta váha je škoda. Není úplně těžká, to ne. Ale rád bych, když už to kolo neváží extra moc tak něco lehčího. :-)

          0 0
          • Karaya  

            Správná připomínka od Vlka, starší SID Dual-Air má vlastně všechno, co potřebuš. Vážil okolo 1500g, s karbon korunkou i míň (verze XX World Cup má 1395g) a systém uvnitř je stejný. Akorát bude stát jiný peníze, než Reba a bude se hůř shánět… např zde

            Jo a na zdvih nehleď, šteluje se uvnitř tokenama anebo jenom tlakem v negativce. Ta moje je taky nastavená na 120mm, ač je teď negativkou seškrcená na 60mm.

            0 0
            • gerrard  

              Singlair Reba v 26" je taky uz pod 1500g se zkracenym krkem. A i bez tuningu chodi moc pekne a ma nizky odtrh. Jen je hodne linearni, ale to jde resit zmensenim komory pomoci vlozky. Zmena zdvihu se tam resi vymenou cele casti vidlice ne jak u DA pomoci tokenu. Takze rovnou vzit spravnou delku a tu bych vzal takovou na co je navrzeny ram. A zamykani vidlice z riditek bych jako nutnou podminku zvazil, ja si myslim, ze to neni nutne.

              0 0
      • vlk  

        Osobně jsem kdysi zvažoval na 26 starší sid-ještě ty co vážily 1200g-ale nesehnal jsem. Dnes už zvažuji spíše ty lehčí 1600g epixon. Vše to bude chtít upravit- s čímš počítám- upravuji si vždy sám- není to nic těžkého, ale chce to již asi dílnu.Pokud si na to netroufáš, tak pak dej na úpravu Milanovi. Dt swiss jsem kdysi zkoušel a z výroby byla necitlivá. Zavolej Milanovi -tomu prošlo rukama asi víc druhů vidlic.

        0 0
        • zderes  

          Díky vám za cenné rady. Teď jsem jednoho krásného lehoučkého SIDa prodal, byl nachystaný, ale nebyl s rozšířeným krkem.

          Jinak jsem ochotný zaplatit, viděl jsem třeba jetý Sid XX World cup za 10tis, ale také tu novou Rebu za cca 8tis., váha ± stejná.

          Nevím ale kdo je Milan, prosím o kontakt klidně do zprávy. Díky.

          0 0
          • ladias  

            Proč tak trváš pro kluka na tapered sloupku? Jinak Milan = tuning-test.cz

            0 0
            • zderes  

              Protože má takový rám.

              Teď se dívám, že snad existuje redukce, to jsem se tedy vyznamenal :))

              0 0
              • ladias  

                To si asi můžeš s tím prodejem Sida gratulovat, ta redukce stojí kolem kolem stovky a je to jen širší spodní kroužek co se navlíká na krk vidlice. :-)

                0 0
                • zderes  

                  Dva roky jsem si ho hýčkal :))

                  Nevadí, co tě nezabije tě posílí, další životní zkušenost. Alespoň mě těší, že skončil v dobrých rukou.

                  Díky všem za cenné rady, obrázek mám, snad vyberu dobře.

                  0 0
              • vpa007  

                Jestli ji chceš zpět, tak není problém… vidlu sem bral do foroty a min. rok ji ještě potřebovat nebudu ;-)

                0 0
                • zderes  

                  V pohodě, díky za nabídku, trošku si to urovnám, popř. zavolám tomu Milanovi a uvidím.

                  0 0
          • Patar  

            Máš to ve zprávš

            Lumír.

            0 0
          • oddie  

            No tos neudělal dobře, s tím prodejem.

            0 0
          • Rychlej turista  

            Milan. Nemám ho rád, ale není to nic osobního :-)

            Jinak dík za tip, co s mým SIDem, v kredenci ležícím. Sice si ještě pár let poleží, než projde Milanovýma ruka ke koncovému uživateli, ale už teď se těším, až uvolní místo :-)

            0 0
        • Motyll  

          Epixon má 1800 g nebo se dívám blbě?

          0 0
      • Pán z Dubu  

        Podívej na tento rám http://miraclebikes.com/…0su20022418/

        jako Tebou zamýšlený má stejný TTh, možná je trochu lehčí a jestli chceš ubrat na zdvihu vidle, mohl by se půlstupeň HA hodit.

        0 0
    • Karaya  

      btw máte nějaký tip na převodník 30z 94BCD a NW zuby? Originál SRAM stojí 1400,– to mě přijde dost přehnané…

      0 0
      • zderes  

        Zkusil bych zavolat do Manobike. V nabídce to sice nevidím, ale dělají fakt všechno. Je to o něco levnější a možná i lehčí.Mladej na tom jezdil minulou sezonu.

        0 0
    • zderes  

      Dětský duatlon, triatlon Boskovice teď sobota 24.6.

      První až třetí třída, perfektně pořadatelsky zvládnuto, oceněni budou všichni.

      http://detskytriatlon.sportujsnami.cz/

      Pro dobrodruhy, kteří drtí Drahanskou, lze se v pohodě přesunout po závodě v Okrouhlé.

      0 0
    • Corbett  

      Letošní CYKLOBRÁNA do PRÁZDNIN. V hlavním závodě dne nám letos startovalo 72 dětí. Docela masakr – za rok to bude trochu jinak.

      VIDEO

      0 0
    • Mark-H14  

      Tak naše Orbea MX24 Team, po tuningu 8,6kg, viz. galerie, je ode dneška k mání. Jako nová, téměř nejetá, dcera nakonec dala přednost gymnastice a koním. V případě zájmu prosím jen seriózní nabídky.

      0 0
    • Mark-H14  

      Zkoušel jste někdo dát děcku na kolo 24" – 26" 50mm představec? Jak je s tak krátkým představcem kolo ovladatelné? Dcerka mi „konečně“ přeskočila na 26", kde jsem jí dal 70mm představec –17°, ale ještě by potřebovala trochu zkrátit.

      Díky za radu.

      0 0
    • Motyll  

      Máte tip na sedlo pro kluka ( výška 132 cm)? Původní ORBEA dnes vzala za své. Vertu mám – o tom nechce ani slyšet.

      Díky.

      0 0
    • Corbett  

      Zvláštní pocit, když se tvoje šestileté dítě řítí před tebou po 50cm široké stezce mezi stromy 30km rychlostí v klopenkách a hopech. Z toho jde člověku mráz po zádech. Včerejší návštěva Singletrailu Moravský Kras. Očividně, Lukin si z mých pocitů žádnou těžkou hlavu nedělal. Dali jsme 3 x modrý okruh a 1 x červený s přídavkem, protože nás to navedlo znovu do kopce na červenou někde v půlce. Poslední modrý jsem Lukinovi nechtěl dovolit, aby toho nebylo na něho moc. Nedal si říct, tak se jelo :)

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • Al Stra  

        chtělo by to lepší kameru a rozhodně jinou hudbu..

        ale koukám že peklo hudební doprovod je asi na všech videích-)

        0 0
        • Corbett  

          Kamera špatná. Svojí starou SJ4000 jsem ztratil před 14 dny v moři. Nová, náhradní Niceboy® VEGA 4K trochu zklamala. Ale už jsem si objednal jinou. Hudba, chápu nic moc. Video zveřejňuji na kanále akce, kterou pořádám, proto si nemohu dovolit dát tam komerční doprovod, který je v rozporu s autorskými právy.

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Není to nic fatálního, ale jezdí obě zatáčky – pravou i levou – vždycky s pravou nohou vepředu, což nemusí být úplně dobře, kolo není snowboard. :-)

        0 0
    • Corbett  

      Přípravy na Jezernické Viadukty vrcholí. Včerejší švih v Hostýnkách:

      https://www.youtube.com/watch?…

      Nejsou někde k nahlédnutí podrobnější propozice na JEKOLKA 2017?

      • Časový harmonogram
      • Trasy mapky
      0 0
      • zderes  

        Plakátek

        0 0
        • Corbett  

          Plakát mám nastudovaný, areál je mi také znám. Zajímalo by mě jakou Lukin pojede trasu. 3km zní slibně, ale aby to nebyl nakonec okruh 500m namotaný na louce, který pojedou 6×. Mapka by přišla vhod, když už pojedu do Jedovnice 100 km

          0 0
        • Motyll  

          Bacha na autorské právo :-)

          0 0
    • Heinrici  

      Ahoj, nevíte někdo o levné (do 13 tis. Kč) silničce pro holku 11 let, 157 cm? Přemýšlím o kole od p. Švece Junior Bicycles, ale asi bych raději lépe osazený bazar. Nejlépe s žákovskými převody. Díky za případné odpovědi.

      0 0
    • zderes  

      Otázka pro někoho,** kdo se s tímto potýkal a má reálnou zkušenost.**

      Přechod z 26" na 27,5".** Dítě** příští sezóna asi 155cm určitě, 10let. Váha nevím, ale normál. Na kole celkem umí, fyzičku snad dožene. Kolo bude s odpruženou vidlí. ( i když nechce)

      Pohrávám si s touto myšlenkou. Protože stávající kolo funguje perfektně, pořídil bych stejný rám ( pro 27,5") a stejné osazení, jen větší kola.

      Vidím výhodu ve sjezdech, jízdu po nerovnostech. Naopak zase starty, rozjezdy, jízdu do kopce jako nevýhodu. Kola jsou těžší asi o 150g sada.

      Má někdo vyzkoušený stejný rám a tyto dvě velikosti kol? Zkoušel to někdo nějak měřit? Má smysl do toho jít nebo je to zbytečné a starost navíc? Mladej trošku ztrácí ve sjezdech, je to hlavně pevnou vidlí, ale co ty kola, mají na to velký vliv nebo je to pomíjivé a je to jen marketing? Když bude mít odpruženou vidli na stávajícím kole, sjede kopec v lese o hodně pomaleji než kdyby měl kola 27,5"?

      Díky.

      0 0
      • gerrard  

        Za me je to uplne zbytecne delat. Ty dva rozmery jsou skoro stejne a zadna zasadni zmena se konat nebude. To ta odpruzena vidla udela podle me v technickych mistech vetsi rozdil a mela by jizdu usnadnit. Jestli mu to kolo je jeste dost, tak bych ho na nem nechal jezdit a pomalu chystal dalsi velikost. Ale jestli chces zabavu na zimu, tak pak tomu rozumim. :)

        0 0
        • zderes  

          Takovou odpověď slyším rád. Trošku jsem se zamyslel nad velikostí rámu, snad vydrží. Je to 15". Při změně velikosti rámu by to smysl mělo? Nebo by to bylo nastejno? Nebo by dokonce ty 26 zatím byly lepší?

          0 0
          • Pán z Dubu  

            Jestli si přijdeš nevytíženej, je taky možnost pustit se do „výroby“ dalšího dítěte.

            0 0
      • ladiki  

        možná se jen pletu do diskuze, protože pravidelně nazávodíme...­...usílí bych vyvíjel v montáži odpružené vildlice s dálkovým lockem. Pružení je ve sjezdech důležité, proto možná i junior ztrácí. Podel mě se děcka bez pružení zbytečně unaví, ikdyž si myslí, že nee. Podívej se ve světě dospělých......?? Kdo na 27,5 drtí ostatní, ikdyž zbytek má 29"? Každý má své oblíbené, někdo je tempař, někdo letí ve sjezdu.......­.stávající kolo máš super, pořeš tu vidlu......

        0 0
        • zderes  

          Vidli pořeším, už je čas, snad si na to v pohodě zvykne. Kola nechám asi tak. Máš v tom pravdu, to si myslím i já. Jen jsem chtěl vědět, jestli to někdo fakt měřil a jaký zisk nebo ztrátu to přineslo.

          0 0
          • gerrard  

            Nevim o nikom kdo by to resil, ja si myslim, ze to ani nijak objektivne zmerit nejde, obzvlast u deti. Jedine mereni co mam na stejne trati s rocnim rozestupem je mulda, ktera se meri cipem. Jeden rok na 24" kole jen o 2s pomalejsi nez dalsi rok na 26". To 24" kolo bylo mozna skoro o kilo tezsi nez to 26". No a stejne to z meho pohledu jedno, jak jel v 9 nebo 10, protoze na to, jak bude jezdit v 15 nebo 16, jestli u toho vydrzi, to nebude mit zadny vliv. :)

            0 0
            • zderes  

              No ta Mulda bude zajímavá. Myslím, že mladej bude mít horší čas než loni, kdy tam ještě neměl co dělat. ( můj mladej) Tohle měření ale je mimo. Pro zajímavost dobrý.

              Nechám stejný kolo, jen přibude vidle. Na to jsem zvědav. Učit se to ovládat kdy otevřít, kdy zavřít. Jestli to pozná :-)

              0 0
              • lith  

                To bude mladej řešit během závodu otevírání a zavírání vidle? Myslíš, že je to nutné?

                0 0
              • gerrard  

                Vsechny detske kola maji lock jenom na korunce a zamyka max. na pumptracku. Jinak jezdi porad s otevrenou.

                0 0
                • lith  

                  Jo,ale to nebude asi tenhle případ. Těžko říct, co dá mladému Zdeněk za vidli. Ale třeba se pochlubí :-)

                  0 0
                  • zderes  

                    Něco takového https://www.mtbiker.sk/…lockout.html Budu hledat, mám čas. Ovládat vidlici přece bude normálně jako všichni, na případném asfaltu to bude zavírat, to je většinou start nebo dojezd do cíle. Takových závodů je plno. Jen aby na to nezapoměl :-)

                    0 0
                    • lith  

                      Hmmm,bez kompromisů :-)

                      S tím zavíráním ok. Jen si nemyslím, že by to mělo negativní vliv na nějaký ztráty při šlapání. Ale tohle je holt věc názoru.

                      0 0
                      • zderes  

                        Náhodou jsem se dostal sem, tak pro někoho, kdo řeší nebo bude řešit jestli nechat pevnou nebo dát odpruženou. Kvalitní a funkční odpruženou samozřejmě.

                        Protože nejsme na mistrovství světa a nemáme tým, který chystá kolo na každý závod jinak, tak ze zkušenosti celkem nedávno namontované odpružené vidle ( ano až po dou letech, co jsem toto tady řešil, kluk o tom nechtěl ani slyšet i když vidle byla od loňska doma) tak závěr je asi nepřekvapující, ale odpruženou vidli doporučuji každému nad 40kg. Celkově to nechci nějak víc rozvádět, ale kluk by neměnil.

                        0 0
                    • gerrard  

                      To me trochu prekvapujes s tim, ze vsichni zamykaji vidlu. To mas nejak vypozorovane, ze decka zamykaji vidlice? Ja k tomu nejak realne nevidim duvod.

                      0 0
                      • zderes  

                        Ohledně děcek nevím, ale nevidím moc rozdíl mezi děckem a dospělým závodníkem. Když start na asfaltě a ještě často i několik stovek metrů asfalt, tak zamčenou vidli vidím jako přínos. Žádná ztráta odpružením. Zní to asi divně až úsměvně, ale je to jistě nějaká ta vteřinka k dobru. Jsme ve vlákně o závodění. Opavský pohár má snad každý start i cíl několik stovek metrů. Zvlášť Porubajk, tam je to tak 2 kiláky.

                        0 0
                        • gerrard  

                          :) Ty jo, to uz si jak ve Sky a hledas „marginal gains“. Kdyz se umi slapat a neskace se po tom kole, tak su u HT presvedceny, ze je to jedno jestli mas predni zamklou nebo nemas a rozdil bude nula nula nic, ale zmerene to nemam, tak je to jen muj pocit.

                          0 0
                          • zderes  

                            No tohle je fakt o tom spíš jezdit než řešit :)

                            Ale schválně to pak změřím, třeba se najde někdo stejně postižený, koho to bude zajímat :))

                            Pokud by to bylo úplně jedno, tak proč by se montovalo ovládání na řídítkách. No uvidíme :)

                            0 0
                            • Polka  

                              Ja bych rekl, ze to musel myslet jen na ty lehky decka, jinak by to byla samozrejme blbost.

                              0 0
                              • gerrard  

                                Tak ono je to jedno jestli je decko lehke nebo tezke, kdyz mas citlivou vidlu s nizkym odtrhem nastavenou na jeho vahu, tak se chova podobne jak u dospelaka. Co muzes resit, tak jakou je schopne dat silu do slapnuti a jak slape, protoze pak se ti podle toho ta vidla pohopuje nebo ne. A pokud nechces, aby slapalo silove, ale frekvencne, tak nema s nezamklou vidlou na asflatu problem. Jedine, kde by davalo smysl zamykat je prudky kopec pri silovem slapani na nizke kadenci. Ja bych decka a dospele, porad moc nesrovnaval. Dospelak uz ma vlastni hlavu a vi co chce. To dite by melo delat to co je dobre pro jeho rozvoj. Takze slapat jednoznacne frekvencne a ne na silu i kdyz dens spis frci ta sila.

                                0 0
                                • Rychlej turista  

                                  V tom případě by ale to děcko nemělo jezdit po závodech.

                                  0 0
                                  • gerrard  

                                    Tomu moc nerozumim, jak to myslis.

                                    0 0
                                    • Rychlej turista  

                                      Jedním dechem píšeš o tom, že nechceš, aby si trochu přišlápl, když se balík pohne, protože by se mu mohla prohnout vidle, pak, že děcko neví, co je pro jeho rozvoj dobré a současně ho honíš ho po závodech, kde to nelze dodržet, protože v závodě se jede na umístění a ne na to, zda se mu náhodou na rovině nepone vidle. A význam, jaký tomu závodění přikládáš (doufám, že se pletu), může vnímat tak, že od něj očekáváš výsledky. A jak jsi správně napsal, nemá schopnost posoudit (ne)důležitost závodění a dosažených výsledků. Což se velmi snadno může transformovat v to, že může začít vnímat závodění a výsledky, jako to nejdůležitější v životě a to může v pozdějším věku, kdy se vyrovná výkonnost a hlavně matroš (spousta malých děcek má výsledky hlavně díky matroši, na němž jezdí) přinést zklamání, protože nebude umět prohrávat.

                                      Tu svoji poznámku jsem tedy myslel v tomto smyslu – že pokud ti leží na duši blaho malého človíčka, je bezpečnější (z hlediska jeho všestranného vývoje a duševní pohody) se intenzívnímu závodění vyhnout. Protože, jak jsi správně psal, nemá ještě schopnost posoudit, nakolik je to důležité a snadno se to může zvrtnout, kdy se vše (i zbytek rodiny) začne točit jen okolo závodů a dosažených výsledků v nich. Takto začíná cesta do pekla…

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        A pak je druhý extrém – syn nám má trochu za zlé, že jsme ho nenechali závodit na sjezdových lyžích a potom na kole. První kvůli penězům a času všech, druhé kvůli jeho času. Obojí dělal celkem intenzivně několik let, až se nakonec vše vyřešilo tak, že začal závodit v běhu, ale to až ve věku, kdy cestuje sám a hlavně sám trénuje. Troufám si odhadnout, že ani v lyžování ani na kole by se nedostal tam, kde je teď, ani sportovně, ani s výsledky ve škole.

                                        0 0
                                      • gerrard  

                                        Jo tak. No to si asi jen uplne nerozumime nebo to co sem psal blbe vyznelo, protoze me podeziras z veci, ktere se me samotnemu neliby a nemam je u deti rad. To jaks to pochopil, tak tak jsem to rozhodne nemyslel. Mozna tim sice otevreme sirsi debatu, ale vlastne proc ne, tady je nejake sirsi vysvetleni:

                                        • zapomen na to, ze bych nekdy s deckama resil, jestli se jim hybe nebo nehybe vidla na rovne ceste. To je jen dusledek techniky slapani. Frekvencne jde slapat i vestoje. Mrkni nekdy na bikrosaky co vytoci za otacky a stoji u toho. Kdyz to umis, tak muzes jet s velkym usilim a pritom po tom kole neskakat a mit vysoke otacky. Bohuzel jizda na MTB v terenu dost casto vede spis k silovemu nez frekvencnimu slapani, coz z hlediska dlouhodobeho sportovani na kole neni uplne dobre. Tvrdi se, ze kdo dlouho jezdil coby dite na MTB, tak uz z neho nikdy nebyl rychly zavodnik na draze nebo na silnici. Dobre slapat ma smysl deti ucit a ma smysl jim to vysvetlovat a ucit je to.To jestli se jim hybe vidla nebo jsou s nezamklou o 3s pomalejsi je jedno.
                                        • nevim cemu rikas intenzivni zavodeni, ale u nas se jezdi na zavody ne kvuli vysledkum, ale kvuli zavodeni samotnemu. Probiha to pokazde stejne, ja navrhuju a deti rikaji jedem nejedem. Tahat dite na zavody kam nechce nema smysl. Taky nejezdime, kdyz je extremne hnusne nebo horko. To jedeme radsi k vode. Sam nechapu, jak je nekdo schopny vikend co vikend obrazet zavody v sirokem okoli a v podstate nic jineho neznat. Do teto skupiny me netahej, to bych se mohl urazit. :)
                                        • ad vysledky u detskeho zavodeni a vubec detske zavodeni. No to je citlive tema. Samozrejme mam radost, kdyz deti zajedou hezky vysledek, ale rozhodne to neni smysl detskeho zavodeni. Smysl je uceni se zavodit a radost z pohybu. Holka je jeste mala, ta zavodi jen obcas, kdyz jede bracha a vubec netusim, jak dlouho ji to bude jeste bavit. Kluka uz jsem predal dal, na toho uz nemam vliv co pojede za zavody, max ho tam zavezu, tomu uz to ridi trener. Kdyby to zavodeni zral, tak jsi me narkl ;), tak rozhodne nejezdi kluk jeste v 10 na 24" kole. :)
                                        0 0
                                        • lith  

                                          Tohle bylo velmi rozumně napsáno.

                                          0 0
                                        • Rychlej turista  

                                          Frekvenční šlapání není žádný svatý grál cyklistiky. Srovnání s bikrosáky je úplně mimo – ti se rozjedou se a pak už jen udržují rychlost. Ale během závodu se často brzdí a tedy i rozjíždí, a i jinak akceleruje. A tady je nějaké frekvenční šlapání a děs z propružení vidle úplně mimo, protože by ti všichni ujeli. To, že bikeři, co nikdy nejezdili na silničce, mají problém s rychlostí, je známá věc, ale není to způsobeno tím, že by neuměli frekvenčně šlapat. Je to dáno tím, že nevědí, že na kole se dá jezdit i rychle a proto se o to ani nepokoušejí a tady to ani netrénují. Prostě vyjedou na kopec a svěsí nohy. Na rovině pak sice kvedlají, ale lehký převod. Protože rychlou jízdu netrénují, tak nejsou schopni roztočit a utáhnout těžkou šajbu – nemají na ni sílu. To pro ně bývá největší šok – na co že tam jsou ty nejmenší pastorky, když z kopce to jede samo a po rovině jim stačí, že jedou pětatřicet.

                                          To jsem jen odbočil, abych vyvrátil některé mylné a všeobecně zažité představy, že síla se získává pouze v kopcích a že na rovině ji není třeba a proto je zbytečné ji na rovinách i trénovat. To, že někdo umí rychle vyjet kopec, ještě neznamená, že má i sílu – stačí, když je lehký, umí kvedlat a hodně toho udýchá. Že máš sílu, poznáš právě na rovině a to tak, že jsi schopen jet sám, rychle a na vysokých tepech. Pokud sílu nemáš, jsi odsouzen k pomalé jízdě na nízkých tepech, třebaže kvedláš.

                                          Jinak děti mají jezdit frekvenčně, o tom žádná a to právě proto, že teprve rostou a silové ježdění by jim ve správném vývoji a růstu bránilo.

                                          0 0
                                          • gerrard  

                                            Ten prvni odstavec necham byt, tam se bud neshodneme nebo by to trvalo dlouho nez si to vysvetlime a ted zrovna neni cas se v tom vrtat. Promin. :) Druhy odstavec souhlas, ale nemam pocit, ze bych nekde tvrdil neco jineho.

                                            Treti odstavec to je ta podstata o kterou me celou dobu jde a ktera se promita do teto diskuse o tom jestli je dulezite nebo neni zamykat vidlu u deti a kde se asi doufam shodnem. :) Pokud se bavime o detech od minimalne 6 do maximalne 12 let, tak rychlost a vybusnost je zaklad co by meli delat, kdyz uz chteji mit jako sport jezdeni na kole. Idealni je za me delat bikros, tam se nic jineho nedela a nejdelsi usek ma delku drahy, ktera ma do 400m. Zaroven se nauci perfektne ovladat kolo a nebat se na nem jezdit v chumlu. Vetsinou se pak ani neboji padat, protoze je to moc neboli diky poradnym chranicum a helme. Pokud to nejde a ma to byt jako trenink, tak se vyhybat zbytecne dlouhym kopcum a vyjizdkam co jim nic nedaji a jenom se u nich unavi delkou. A idealne porad delat jeste nejaky jiny sport a ne jen kolo. Pro starsi je pak super draha, kam bych nahnal vsechny co uz chteji jezdit silnici nebo drahu a jeste nemaji vek na to najizdet km a budovat objem.

                                            A pak se kruh uzavre, porad chces jako zaklad od deti lehke kadencni slapani a pokud to delaji, tak je otevrena vidla zbytecny strasak. Rychlemu toceni u deti zdar. :)

                                            0 0
                                • zderes  

                                  Taky bych nesrovnával dospělé a děti.

                                  Na posledním závodě Drahanské byl start na asfaltě do hezkýho kopečka. Tam ti první jeli až nahoru ze sedla. O kadenčním šlapání nemohla být řeč. Má takovou taktiku, že pod vrcholem kopce jde ze sedla a ujede. Mladej může na tréninku jezdit frekvenčně, příjde závod a jede podle svýho. Jedině na dráze šlape jako robot, tam nemá jinou možnost :)

                                  Když se tak dívám, tak kadenční šlapání je vidět tak u jednoho dítěte z kategorie a to ještě ne vždy.

                                  0 0
                                  • gerrard  

                                    To uz asi neuteorizujeme. :) Bude to asi muset nekdo objektivne zmerit nebo to tu muze precist mlok a dat nejake info jestli ma z nejakych oficialnich mereni. Ja jsem chtel v podstate jenom rict, ze pri dnesni dostupnosti dobrych 26" vidlic bych se nebal ani te bez remote locku. Kazdopadne pokud sezenes s lockem, tak neni duvod ho tam nedat nebo ho odmontovavat.

                                    0 0
                            • gerrard  

                              Spousta videl ma stejny model s lockem na riditkach nebo na korunce a muzes si vybrat.

                              0 0
                          • Karaya  

                            Popravdě, když mi teď lock nefunguje, tak mi to docela vadí. Na čas to nemusí mít vliv žádný, ale na pocit velký :-).

                            0 0
                            • gerrard  

                              Tak si dej nejaky segment bez locku, tam kde jezdis s lockem a poreferuj o casu.

                              0 0
                              • Karaya  

                                V terénu zamykám vyjímečně a silniční segmenty jezdím na silničce.

                                Já si taky myslím, že na čas to nebude mít žádný měřitelný vliv, doufám, že šlapu hlavně nohama :-). Ale pocit je jiný. Se zamknutou mám pocit, že ta kovadlina alespoň nějak jede.

                                0 0
                                • Polka  

                                  Kua ja snad pujdu na nakej kopec udelat detailni test. Mozna pokud jezdis vetsinu v sedle a vic frekvencne (coz je myslim tvuj pripad), tak to nebude tak vyrazny, ale ja chodim pri rozjizdeni (kdyz je kontrola v kopci) vlastne vzdy ze sedla nez naberu rychlost a to v kopcu poznam rozdil zamcena/nezamcena jaxvina.

                                  0 0
                                • gerrard  

                                  Jo pocit je jiny. Kazdopadne ja mam namet na premysleni a projdu kola na zavodech kdo ma a nema zamykani z riditek a pak si udelam video mrkno, jak kdo jede, ale uz budeme asi jenom na mulde. Kazdopadne , jestli neco hladkeho do kopca zkusis se zamklou a nezamklou, ta kdej vedet, jak to dopadlo.

                                  0 0
                                  • JSt  

                                    nechapu, nad cim tady porad polemizujes. :-) rec tu je o startu a zaverecnym spurtu. oba pripady, kdy se za to rve hlava nehlava, styl nestyl. spurt kruhovym slapanim nevyhrajes. ;-)

                                    pokud pod deckem (ono je ale uplne jedno jestli deckem nebo dospelym ;-) ) pri jizde ve stoje odemcena odpruzena vidlice nepruzi, taha ji na kole zbytecne – hmotnost navic znamena ztraty. a pokud pod nim pruzi, tak tento samotny fakt znamena ztraty. v tomto smyslu se neni o cem bavit, ale resit tohle u sestiletych deti mi prijde prinejmensim jako uplna picovina. :-)

                                    0 0
                                    • mastihuba  

                                      řekl bych že toto tady nikdo nechtěl slyšet :)

                                      0 0
                                    • gerrard  

                                      Tak polemika je jasna:

                                      • kolik jsou ztraty pri nezamcene vidli u deti
                                      • jak jde eliminovat velikost pohupovani stylem slapani u deti
                                      • a jestli ma vubec zamykani smysl u deti resit

                                      To co tu z toho vzniklo je jenom omacka na moje doporuceni neresit zamykani. :)

                                      Ted uz su jen zvedavy jestli to ma smysl resit u dospelaku. Jestli neco realne usetris nebo jde jen o pocit rozhoupane vidle. U sebe vim, ze to je jedno a uz dlouhodobe nezamykam a ted by me zajimaly zkusenosti ostatnich. Nic vic v tom nehledej ;)

                                      0 0
                                      • matbiker  

                                        Ja zamykam neustale. Kdyz se nad tim zamyslim, tak cvakam zamykaci packou snad casteji nez razenim :-). Nadsazka samozrejme. Ale jakmile se jede do kopce, tak zamykam. Kruhove slapani celkem zvladam, ale na horakovi vzdy hrozi chvilka v pedalech, prekonat sutry, zarvat pres koreny apod. A kdyz citim, jak pode mnou vidle cvici a citelne investuji energii do nesmyslneho pohybu, tak jedine lock na riditku.

                                        0 0
                            • zderes  

                              Ani bych neřekl, že Ti to vadí, když se podívám na výsledky posledního závodu… :)) Gratuluji :)

                              0 0
                            • Polka  

                              To jsou ty musi vahy :-) Ja jsem pri zavode s castym rozjizdenim z nuly bez zamkle vidle ztracenej, proto tak rad jezdim s pevnou, kde je ta odezva okamzita a nic neresim, ale zase neco ztratim dolekopcom.

                              0 0
                            • mastihuba  

                              chces tvrdit ze pod tebou se neco houpe jo? :-)

                              0 0
    • Pán z Dubu  

      Cyklokrosový otvírák se pojede opět v Klíčanech

      http://www.sokolveltez.cz/index.php?…

      0 0
      • Pijer  

        Mišák psal, že už je víc než 120 přihlášených­.......bude to docela mazec.

        0 0
    • Motyll  

      Protože dle Žitného nejsou SRAM GX 155 kliky k dispozici a budou až začátkem roku, musím rychle vymyslet alternativu. (Narozeniny se blíží.) SLX kliky jdou na zkrátit na 155?

      0 0
      • vpa007  

        Nevidím důvod, proč by to nemělo jít ;-)

        0 0
      • Patar  

        Ano , ale často se doltkneš" dutiny.

        0 0
        • vpa007  

          Bude na tom jezdit dítě a ne 120kilovej chlap… takže i s otevřenou dutinou by neměl být žádný problém. Masa na závit tam bude furt dost (-:

          0 0
          • matbiker  

            Otevreni dutiny neni potreba vubec resit. Navic se to pri tech cca 155mm otevre uplne minimalne. Sam bych se na tom vubec nebal jezdit.

            0 0
        • Motyll  

          To je špatný… V nejhorším půjdou 165 mm

          0 0
          • Patar  

            Jistota je 157mm. při 155mm je lépe použít zalepenou vložku. a podložku pod pedélovou osu. , řasto k pedálúm dodívanou.

            0 0
      • Polka  

        Tak vem NX, kupkolo je ma skladem s 32z prevodnikem.

        0 0
        • Motyll  

          Vyřešeno, koupeno.

          Pokud je opravdu mají…

          0 0
          • vpa007  

            Prosimtě prosba: jestli se povede a budeš je mít, moh bys je hodit na váhu? Jen by mě zajímalo srovnání se zkracovanejma klikama. Bez misek, Díky ;-)

            0 0
            • Motyll  

              Jasně. Dneska nebo zítra budou doma. IMHO zkracované SLX/XT budou lehčí. NX je přeci jen lowend.

              0 0
              • vpa007  

                Jasan, ale já spíš, teda zatím zkracuju low-cost kliky, jako Force, Deore, atd… takže mě to srovnání vcelku zajímá. Takže díky, budeš hodnej ;-)

                0 0
                • nitraq  

                  Jestli bereš Force s HTII osou, tak koukni na Prowheel, je to většinou totéž a někdy ještě o trochu levněji:)

                  0 0
                  • gersa  

                    Vhodnější jsou spíše kliky na čtyřhran, dá se pak ladit Q-faktor pomocí kratší osy

                    0 0
                    • Motyll  

                      Mě by jenom zajímalo, jestli QF řešili výrobci před +30 lety. A na těch kolech jsme jezdili denně.

                      ;)

                      0 0
                      • Pán z Dubu  

                        Všechny zadní náby O. L. D. max. 130 mm a řetězová linka 43 mm. Torpéda na dětská kola se dělají ještě užší http://www.velosteel.cz/volnobez.html . To se nemuselo šlapat doširoka.

                        0 0
                      • gersa  

                        Samozřejmě že neřešili. Tehdy se neřešilo spoustu věcí… Např klimatizace v autě a do Jugošky se se Škodovkou dojeli a jaký to bylo dobrodružství

                        Ale dnes bych to už opakovat nechtěl.

                        Řeším to proto, protože to řešit můžu. Když by ta možnost nebyla, neřešil bych to

                        0 0
              • Polka  

                Tipuju 590g.

                0 0
                • Karaya  

                  Tomáš je má na kole a do excelu jsem si poznačil 790g. Tak doufám, že to bylo dohromady s osou, ale už si to nepamatuju…

                  0 0
                  • Polka  

                    To je určitě s osou, já vážil 175mm bez osy a měly 680g.

                    0 0
            • Motyll  

              698 bez osy.

              0 0
              • vpa007  

                Počkej, jak bez osy? to nemá osu durch? Foto by nebylo? Dík! ;-)

                0 0
                • JSt  

                  podle me si motyll jen spletl osu s loziskama. ;-)

                  0 0
                • Polka  

                  „osa GXP ložiska nejsou součástí balení“

                  0 0
                  • lith  

                    Osa je součástí pravé kliky.

                    0 0
                    • Polka  

                      Neskutečný objev! To tady každý ví, jen zbytečně slovíčkaříte. Středovému složení s ložisky se zpravidla říká „osa“, prostě je to tak zažitý ;-)

                      0 0
                      • vpa007  

                        SoryJako, ale osa je sešroubovaná s klikama a otáčí se s nimi (čtyřhran nebo trubka), to v čem se to točí je střed, případně misky. Tak to teda vidím já ;-)

                        0 0
                        • Polka  

                          Tak asi tezko by Motyl oddelil osu od kliky a zvazil to bez ni, takze bylo jasny, co tim mysli…tak to vidim zase ja.

                          0 0
                          • vpa007  

                            to je buřt.. jen slovíčkaříme… snad proto fotka nahradí tisíc slov ;-)

                            0 0
                            • Motyll  

                              Jsem mimo kliky, foto jen tak nebude.

                              Je to jak píše Polka a viz popis z Kupkola, fotka by byla jak má lith.

                              0 0
                      • JSt  

                        zazity je pojem kliky s integrovanou osou. ze nekdo nazve misky s loziskama osou je spatne. kdyby se neslovickarilo, nedomluvi se nikdo s nikym. ;-)

                        0 0
                        • Polka  

                          No ty kdybys k tomu zas neměl poslední slovo :-)

                          0 0
                        • Motyll  

                          Myslím, že si všichni rozumíme ;-)

                          0 0
                          • vpa007  

                            no vida.. hned píšu kupkolu, že maj chybu v popisce, chybí jim čárka… „osa GPX, ložiska nejsou součástí…“ (typ osy, dodatek, že nejsou ložiska / misky / střed ;-))

                            0 0
                      • Pán z Dubu  

                        To, že vícero ovcí opakuje stejnou pitomost, neznamená, že to pitomost není. A nabádání k jejich následování je ještě horší neštěstí.

                        0 0
                        • Polka  

                          Já a ovce :-D To bys mě musel znát. Kde nabádám ty ovco? Se zeptej na ulici lidí jak tomu řeknou. Vlastně kdyby lith neposlal tu fotku, tak bych se to fakt nedozvěděl, přitom se stačilo podívat na dvě kola v mým profilu.

                          0 0
    • zderes  

      Kolo PARDUS

      Má někdo zkušenost s touto značkou?

      Nikde nemůžu nic najít. Jen nějaký kopec :)

      Kdo to vyrábí, jaká je to kvalita atd. Nejlépe odkaz, já to na mobilu teda nikde nevidím. Mělo by to být na ultrgře 8000 (2018) na fotce je současná ultegra.

      Mám jen obrázek, víc nic.

      0 0
        • zderes  

          Jojo borci díky. Už jsem se díval, je to Čína. Mladej roste rychleji než je zdrávo a mám možnost toto pořídit. Tak uvidím.

          0 0
          • gerrard  

            To uz z te silnicky vyrostl? To slo teda rychle.

            0 0
            • zderes  

              Je to na 2018, mělo by to být v lednu. Vrostl zas a příští rok mu to bude malý. Takže Wilier bude k mání ;)

              0 0
              • gerrard  

                Nemas to jednoduche. Ale tak zas to bude stav noveho, tak to v klidu udas.

                0 0
                • zderes  

                  To Jo, bez jediného škrábance, najeto cca 300km. Předtím se trápil na jiným. Tady toho si moc neužil.

                  0 0
          • Motyll  

            Prosím tě čím krmíš? Bych potřeboval trochu zrychlit… :)

            0 0
            • zderes  

              Klidně bych měnil, protože vypadá starší než je…

              0 0
            • les  

              metandienon (anabol,danabol,na­posim)

              Clenbuterol (spiropent)

              oxandrolone (bonavar)

              oxymetholone (androlic, oxym, anapolon)

              testosteron undecanotae (undestor)

              stanozol (stanol, winstrol)

              stanozol + vitamin B (cetabon)

              methyltestosteron (metesto)

              methenolon acetat (Primobolan)

              hcg (Pregnyl)

              antiestrogen (tamoxifen, clomid)

              boldenone (Boldenon pure)

              nandrolon phenylpropionat (superanabol)

              stanozol (Winstrol depot)

              metenolon enantat (Primobolan depot)

              boldenone (Equigan)

              organon (sustanon)

              testosteron enathat (Testosteron depot)

              trenbolon acetate (Trenbol pure)

              testosteron propionat

              Nebo každej den celý Babišovo kuře.

              0 0
              • Motyll  

                Chybí tam smajlík :)

                0 0
                • zderes  

                  Taky přemýšlím jestli to myslí vážně :)

                  Jinak mladej má v bidonu čistou vodu, nemá rád ryby a když nejsem doma tak mu dávají čínský polívky, řízky s tatarkou a nejobyčejnější salám. I když vlastně mě teď napadá, jestli to není po té čínské polívce :))

                  0 0
                  • gerrard  

                    A kolik ted teda meri?

                    0 0
                    • zderes  

                      Myslím na to zrovna, nevím přesně a nezměřím ho, hned po tréninku na Muldě jsem odjel trošku se ohřát do tepla a vracím se v sobotu vnoci. Ale i kolo co má bajka tak jsem nejdřív myslel, že ho prodám a na příští rok budu muset pořídit větší. Pak jsem si ale řekl, že to vydrží. Jenže teď si nejsem tak jistej. Zas se vytáhl. To budou fakt ty čínský polívky :))

                      0 0
    • zderes  

      Než to dám někam do inzerce, nabídnu to tady. Jen nevím, kolik si za to říct. Silnička pořízena klukovi 9let, trápil se na jiné. Bohužel než na tom stačil něco najet tak musel přestat trénovat, povyrostl a na příští rok už to nebude.

      Je to Wilier GTR Team XS nejvyšší specifikace ( Ultegra) http://www.wilier.cz/…eam/d-71468/ jako nový, závodně nejetý, najeto max 300km, jako nové, bez jediného škrábance, pořízeno v květnu tohoto roku. Ani jsme na to nestihli dát juniorské převody.

      Prodám bez kol z fotky s původníma nejetýma kolama orig. dle specifikace nebo kola z fotky za které také nevím, co si říct. http://jurabicykl.cz/?… na galuskách Tufo 25mm.

      Za případný reálný nástřel ceny ( popř s kolama z fotky,nebo origl, nebo i jen kola z fotky) díky.

      Fotky jen tak, pro hrubou orientaci, více bych nafotil do inzerátu nebo případnému zájemci.

      0 0
    • Corbett  

      Včerejší Jezernické viadukty 2017 – závod dětí: https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • dan001  

        Pěkně,pěkně. Překvapilo mě kolik se jich sešlo když jsem je viděl.

        0 0
      • Dasza  

        Byla to pecka.kluk nadsenej..ja uz min..a to sem s nim jela asi 2km-pak mi ujeli;)))))))

        0 0
      • Polka  

        Proč ten pád na konci? Ten jsem nepochopil.

        0 0
        • hompmo  

          co jsi nepochopil?..prostě spadl, to tam klouzalo jak ďas :-)

          0 0
          • Polka  

            Aha, tak asi brzdil přední :-)

            0 0
            • Motyll  

              Ten beton (jelo se přes něj už cca 500 m před cílem) byl jak led. Jsem tam sebou málem praštil taky. Pěšmo. Maláčů tam popadalo hodně. Příprava na zimu.

              Každopádně závody super.

              0 0
              • zderes  

                To je pravda, spadnout se dalo prakticky všude. Ve sjezdech na poli, sjezd na polňačce i ve sjezdu na asfaltě. Dokonce se někteří málem vzájemně škaredě zrakvili na rovině před viaduktama :-)))

                Jinak Corbett má moc šikovnýho klučinu. Dokonce tak šikovnýho, že by to jistě zvládl i sám :))

                Závod skvělý, pro většinu dětí poslední v sezoně, proto si mohou prcci dovolit takovou porci kilometrů. Akorát třeba nevím, kde byla občerstvovačka. Loni byla na cestě, kde stáli i s kelímkama v rukách.

                Snad příště dorazí víc dětí tatínků tady z fóra, stojí to opravdu za to.

                Video z průjezdu vesnicí asi kilák po startu.

                https://www.youtube.com/watch?…

                0 0
                • matbiker  

                  Bych dojel, ala mala chrble a ma teploty…

                  0 0
                • dan001  

                  0:35 to jede na BMX nebo špatně vidím?

                  0 0
                • Motyll  

                  Probrali jsme. Omluva prý padla hned na místě.

                  Jízdu ve skupině holt nemá natrénovanou. Není bohužel s kým.

                  0 0
                  • zderes  

                    V pohodě, nebýt toho betonovýho mostku tam, tak by to bylo do měkkýho :), ale naštěstí to dopadlo dobře. A lekli se oba. Ať se kluci učí. Je na tom hezký to, že jestli si nějak v emocích něco řeknou nebo zvýší hlas, což v tomto případě bylo nevyhnutelný tak v cíli si podají ruku a „všechno dobrý“.

                    0 0
              • dan001  

                Před tím pódiem se nepěkně natáhla nějaká slečna/žena . Tak snad to rozchodila..

                0 0
        • Corbett  

          Říkal, že chtěl udělat skluz. Je v období, kdy hrozně rád ničí zadní pneumatiku. Ještě že váží 20kg i s dresem :)

          0 0
      • kejda  

        Moc pěkný, mladej šikula. V 0:43 se snažil šmiknout holčinu zleva, stejný dres, která šlapala na kašpara a najednou za pár vteřin mu ta holka ujíždí, jakoby mu došel benzín – spíš těžký převod ne?

        0 0
        • Corbett  

          Holčička stejný dres, stejný tým. Aktuálně je lepší jak Lukin. Nebýt technického problému před cílem, dojela by před ním. Říkal jsem jim, ať spolu nezávodí a jedou spolu. No, děti .............­.............­..

          0 0
          • kejda  

            Kolik roků mají, jezdili docela dloiho v závěsu? Tipoval bych tak okolo 7…

            0 0
            • hompmo  

              6

              0 0
              • kejda  

                Ještě lepší…závidím ty tretry, mladej to nechce, prý se na to blbě dělají bunnyhopy…raději má svoje plasťáky, ale bude muset, jestli chce jezdit aspoň v první půlce, protože v bordelu a mokru mu to dost klouzalo, včera málem hodil masku, když přeskakoval padlej strom, ujela mu noha na doskoku, ale ustál to

                0 0
            • Corbett  

              Jo, 6 roků, ročník 2011 – i to malé děvče

              0 0
              • kejda  

                Paráda. Pustím to tomu svýmu lenochovi, necelých 7, tady chcalo skoro celý den, válel se přes den u mýho komplu u furt čumí na Fabia Wibmer. Pustím mu realitu a bude aspoň chvilku závidět

                0 0
    • Motyll  

      Máte tip na dětské (obvod dlaně 15 cm) zimní rukavice? Junior už se těší do sněhu na bike, tak chci mít pořešeno s předstihem.

      0 0
      • zderes  

        Určitě je toho víc, mladej třeba používá od loňska nejmenší (xs) Haven. https://www.haven.cz/eshop/rukavice/?…

        0 0
        • Motyll  

          Určitě je toho víc. Jen chci raději prověřené, v obchodech nic moc – zbývají e-shopy.

          0 0
          • lith  

            Já jsem koupil mladýmu tyhle rukavice.

            Nejsou přímo cyklo, ale účel plní dobře.

            0 0
            • kejda  

              Přesně tak. Sice je to decathlon a ne fox, ale funkční jsou stejně, kvalitní taky a za třetinu Foxu. Taky je máme včetně zateplených uplých tepláků, ve kterých teď jezdí + nepromok bunda, vše od nich…

              0 0
        • kejda  

          Haven za mne velký zklamání. Barva na rukavicích slezla po 3 měsících a dotaz v prodejně – prý to dělá pot. Takže jsem si koupil původně fluo zelené a za čtvrt roku je z toho vyblitá žlutozelená hnusná barva. A pářou se prsty, několikrát jsem to přešíval. Za ty prachy aušus.

          Bohužel i kraťase za 1700 Kč taky nic moc…nesmíš totiž v nich moc jezdit a máš si koupit několikatery a střídat je. další rada v prodejně…

          0 0
      • gerrard  

        Lyzarske nebo bezkarske. Zimni ckylo byly pokazde moc velke i v male velikosti.

        0 0
    • Corbett  

      Tak co, těšíte se na VII. ročník oblíbené CYKLOBRÁNY do PRÁZDNIN?

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • zderes  

      Přelom březen – duben budu prodávat rám 15” pro 26” kola z profilu. Teď stojí nový cca 19tis. Od nova je polepen odolnou fólií. Bez poškození, možno vyzkoušet. Cena 12tis.

      Dá se z něj postavit docela solidní kolo ;)

      0 0
    • Corbett  

      S probouzejícím jarem přichází i první dětské cyklo závody.

      Trénink na Morkovské bajk:

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • zderes  

      Odkaz do galerie na nová závodní kola velikostí i pro naše děti. UCI certifikát.

      https://www.bike-forum.cz/…ka-pro-prcka

      0 0
      • kejda  

        Známý moderátor Dušan Binka :)))).

        0 0
      • zderes  

        Ajajaj ten datum.....

        Jinak ta Jedovnice vypadá na super akci, velká škoda. Dorazíme alespoň v neděli.

        Jinak Dráček pro nebezpečnou trať opět vynecháme :)

        0 0
        • gerrard  

          Dracek ma novou lokalitu. Nebude se jezdit po louce v sidlisti, ale v Marianskem.

          0 0
          • Motyll  

            Nicméně (na rovinu) charakter trati zůstane obdobný.

            0 0
            • gerrard  

              Ja sem tam zapomel dat smajl. :) Je to proste hezka akce pro deti ze sdilista co moc nesportuji a aspon vytahnou paty na zavody.

              0 0
              • zderes  

                Já se moc omlouvám, jasný, Dráček sídliště, spletl jsem to s Ořešínským vánkem. To jsou samé zdrobněliny…Dráček fajn akce ;) to je tam jak devítileté děti nečekaně prohánějí předjezdce ;)

                0 0
      • Motyll  

        Tak Jedovnice za dveřmi.

        Sobotní časovka bude dojezd „dvojky“ do kempu od křížení s zelenou TZ. Nedělní XC bude namotané kolem Základny plus pár tech. prvků. Cca jako PDV.

        0 0
        • zderes  

          Povedlo se organizačně?

          0 0
          • Motyll  

            Pokud mohu hodnotit za sebe, tak to byl velmi příjemný víkend.

            Jedinou výtku směrem k pořadatelům – zakázal bych (při časovce), i při kvalifikaci, doprovod na trase. Snad kromě nejmenší kategorie. Byl jsem svědkem i toho, jak otec nebo trenér jeli před závodníkem…

            Nedělní XC bylo po technické stránce lehčí než vloni, o to více náročné na fyzičku v poledním slunci a vytrvalost. Fotky prý budou brzy.

            Každopádně škoda, že jste nedorazili.

            0 0
            • zderes  

              Bohužel se to krylo s ČP, který byl na poslední chvíli přesunut.

              Jinak tu Jedovnici vyzkoušíme i v nezávodním tempu kdykoliv

              Ten doprovod na trati bych řešil hned. Je to ostuda pro všechny zúčastněné. Hlavně kluk může být středem posměchu proto, že si to nedokáže vyjet sám.

              0 0
            • Dasza  

              Pridavam se..bylo to suprovy-my si to uzily..a ten doprovod- presne tak…hlavne finale s rodici???uf.jeden tatinek tam urcoval kdy pojede jeho sN.absolutne nedodrzel kategorie a se slovy.ted nepojede.nestijl bych se vratit a semnou ma o 20s lepsi cas..docela sme cuceli..a jeste jel pred klukem…aby ho tahl…jasne s nasi malou taky jel tatin za ni.neb pri jedne kvalifikaci spadla.tak prip.pomoc..na rajceti na fotkach je i krasna fotka jak tatinek jede pred klukem..

              A jeste sme rikali ue kvalifikace mela byt treba hodku jen malosi a pak vetsi…nejednou velci dojeli malyho a zbytecne je zbrzdily…a nekteri museli jet fakt hodnekrat.a nekteri to kvuli fronte zvladli jednou…

              Ale jinak paradni vikend.byli sme tam moc radi..decka si to uzily.my taky.pocasi paradni a rozhodne budeme na bukolku vupominat v dobrem;))))

              0 0
            • Dasza  

              Pridavam se..bylo to suprovy-my si to uzily..a ten doprovod- presne tak…hlavne finale s rodici???uf.jeden tatinek tam urcoval kdy pojede jeho sN.absolutne nedodrzel kategorie a se slovy.ted nepojede.nestijl bych se vratit a semnou ma o 20s lepsi cas..docela sme cuceli..a jeste jel pred klukem…aby ho tahl…jasne s nasi malou taky jel tatin za ni.neb pri jedne kvalifikaci spadla.tak prip.pomoc..na rajceti na fotkach je i krasna fotka jak tatinek jede pred klukem..

              A jeste sme rikali ue kvalifikace mela byt treba hodku jen malosi a pak vetsi…nejednou velci dojeli malyho a zbytecne je zbrzdily…a nekteri museli jet fakt hodnekrat.a nekteri to kvuli fronte zvladli jednou…

              Ale jinak paradni vikend.byli sme tam moc radi..decka si to uzily.my taky.pocasi paradni a rozhodne budeme na bukolku vupominat v dobrem;))))

              0 0
            • Dasza  

              Pisu bukolka

              Myslim.jekolka;)))

              0 0
          • Corbett  

            Z pohledu mého kluka Lukáše:

            https://www.youtube.com/watch?…

            0 0
    • Motyll  

      Nemáte tip na dětské (9 let) brýle vhodné na cyklistiku? Syn jezdí v „klasických“, ale ve sjezdech mu slzí oči plus stabilita na obličeji není dokonalá. Ani nevím, zda klip nebo vyměnit skla v běžných cyklo. Problém je, že tam bude progrese a skla bude potřeba jednou za rok možná půl rok vyměnit. Jakékoliv dospělé jsou mu velké.

      0 0
      • mastihuba  

        zajed s nim do Slavkova na polikliniku. moc hodna pani optycka vybere ideální řešení.

        0 0
      • gerrard  

        Kluk jezdi ve Force s klipem a menime jenom klip. Bylo to na zkousku jako nejlevnejsi reseni a zatim nebylo potreba menit.

        0 0
        • Motyll  

          Můžeš mi ty brýle pls oměřit? Šířka a délka nožičky.

          0 0
          • gerrard  

            Cau muzu, ale vypada to, ze to je model co uz se nedela, tak jestli ti to k necemu realne bude. Lepsi mozna bude skocit k pepkovi, kde maji skladem podobne a vyzkouset https://www.pepebike.cz/…er-skla.html. Vecer zmerim a napisu.

            0 0
            • Motyll  

              Jo to je dobrý tip. Hlavně logisticky zvládnutelné (Židenice).

              0 0
          • gerrard  

            Taktos to myslel?

            0 0
            • Motyll  

              Jj, díky. Musím to zkusit, IMHO budou široké.

              0 0
              • gerrard  

                Jeste sem se mrkl odkdy je kluk ma a jezdi je od 11 roku. Jsou hodne uzke, ja je treba na hlavu vubec nedam.

                0 0
                • Motyll  

                  Dva roky u děcek je dost a synátor má malou hlavu po tatovi.

                  Má doma cyklo nějaké (dětské) Uvexy, které jsou mu OK. Se zkusím zeptat v optice, zda by tam dokázali vyměnit skla.

                  0 0
                  • mastihuba  

                    zkus ten Slavkov, zase takova zajizdka to není a aspon mě budeš moct po roce vratit ten pásek. :-)

                    0 0
                  • Polka  

                    Btw. u decek co se tolik nepoti bude ten clip asi ok, ale treba pro me je to v praxi dost nahovno, protoze se potim jak prase, pot se dostane mezi clip a sklo a jsem v hajzlu. Navic tam nedrzi uplne poradne, takze ho pri padu muzes klidne ztratit jako jednou ja :-) Takze pokud je moznost, tak urcite zvol primo upravu skel a na clip se vykasli. Pokud si dobre vybavuju rozmerove ty Uvexy, tak si myslim, ze by to jit melo.

                    0 0
                    • mastihuba  

                      dobry brejle delaji v a-z toweru :-)

                      0 0
                    • gerrard  

                      Klip ma jednu jedinou vyhodu a to ze jde snadno vymenit. A u decek, kde je je progrese ve vade menis klidne po roku za relativne rozumne penize. Kdyz sem resil kolik by staly fotochromaticke skla do sportovnich obroucek, tak to bylo nasobne drazsi. Takze s lepsim resenim coz spesl brylu urcite jsou si pocka, az se to prestane menit. Na mlzeni si zatim stezoval jednou jinak ok.

                      0 0
                      • Polka  

                        Skla mne stejne museli zbrusovat na ten clip, to stejny udelaji Motylovi primo do tech Uvexu (teda pokud bude rozmer ok). Imho to vypada lip a je to o dost praktictejsi.

                        0 0
                        • gerrard  

                          Abych nekecal, ale priblizne ty cocky obyc cire do klipu vysly kolem 300,– vcetne prace a kdyz jsme chteli skla do obroucek fotochromaticke, tak jsme byli na 3500,– bez obroucek.

                          0 0
                          • Polka  

                            Tak to uz je mereni pindiku kdo kde za kolik koupil. Ja mel treba obyc. HC cocky se zabrusem do clipu za 740 a do normal brejli UMC cocky (asi s uv filtrem?) za 1260.

                            0 0
                            • gerrard  

                              Pindika si fakt nepotrebuju pomerovat. :) Spis jen jak jsme na to dosli, kdyz jsme puvodne chteli dioptricke skla do normalnich bryli. Pokud by cenovy rozdil byl mensi, tak urcite klip nevymyslime a ani bych ho nikdy nikomu nedoporucil. Mozna je ta castka diky pozadavku na samozatmavovaci skla, kdyz se strida jezdeni venku a hale a ktere u klipu resi vymenou zorniku.

                              0 0
                • Polka  

                  Nejsou zas tak uzky, mam stejny s clipem a sedi ok, mladymu (9 let) jsou velky. Mas mega hlavu :-)

                  0 0
                • Motyll  

                  Tak jsou velké a to hodně.

                  0 0
    • zderes  

      Borci neprodáváte někdo nebo nevíte o někom, kdo se chce zbavit kola 27,5”? Je to pro holku 160cm, rám asi 17”, lehké, 1×11, klidně bez vidlice, lehká kola bezdušová atp. Něco se dá složit, ale klidně by jsme vzali i použitý závodní bajk. Díky ;)

      0 0
    • kemo  

      Netušíte někdo, zda letos bude série závodů bike clinic cup? Web jim nefunguje a FB není zaktualizovaný. Přitom snad již jeden závod měl být na konci dubna.

      0 0
    • zderes  

      Dotaz na někoho, kdo tohle řešil.

      Stávající převody 1×11, převodník 32, největší pastorek 42, kola 26".

      Při přechodu na 27,5" při jízdě do krpálu, kde je zapotřebí zařadit největší pastorek, bude to znatelný rozdíl při přechodu na větší kola?

      Je nutné pořídit kazetu 11–46 nebo v klidu nechat 11–42?

      Díky.

      0 0
      • gerrard  

        Az to budu delat, tak necham 32/42. Pokud to bude moc tezke a bude frflat :), tak mu tam dam 46z kazetu.

        0 0
        • zderes  

          Objednáno 42, snad to bude OK.

          Holčina (12 let) jezdí jen silnici a dráhu a na bajku nikdy neseděla. Chce závodit, tak uvidíme za jak dlouho si osvojí nějakou techniku…

          0 0
      • kejda  

        1,5 palce rozdílu skoro nepozná. Nech tam 42, u 46 je už moc velký skok

        0 0
      • Polka  

        Jachyme…hod ho do stroje.

        0 0
    • zderes  

      Jen tak kdyby se někomu hodilo – příští týden budu měnit klukovi kola 26” za větší.

      Původní dám na bazar, myslím, že je prodám rychle, tak jestli někdo tady bude mít zájem tak stačí napsat.

      Lehoučké karbonové Tufo Colibri i s galuskama. Váha 1150g bez rychloupínáků. Ježděné loni a něco letos, v perfektním stavu. PC něco pod 40tis.

      Teď asi 7tis, protože nové jsou ve výprodeji za neuvěřitelnou cenu 9990.

      0 0
    • Corbett  

      Úspěchy v cyklo závodech hřejí tatínka na srdíčku. Naprostá bomba je, když si s vámi junior střihne tenhle vymazlený bikový kousek v Javorníkách.

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • zderes  

      Nevíte někdo, dá se sehnat kazeta na silničku žákovské převody jinde než cyklo Škoda?

      Díky za radu, kontakt nebo odkaz.

      0 0
      • gerrard  

        Jde ti o to aby to nebylo Miche nebo, aby to bylo levnej? Levnej sem ji kupoval nekde na eshopu, krome Miche jeste tusim BBB, ale Miche je jistota.

        0 0
        • zderes  

          Nevím jestli je to Miche, ale je to od něho a dost jsou s tím problémy. Já bych zaplatil kvalitní komponent. Když pominu váhu tak ty zuby prý nejsou nic moc. Proto to častěji přeskakuje. S kazetou Ultegra a Dura to je naprosto v pořádku.

          0 0
          • gerrard  

            Jo to obcas nekdo rika, ze chodi blbe a neni schopny seridit razeni na 100%, ale ja nic spatneho nepozoruju a to mam doma 3 kusy. Je potreba seridit vzdalenost kladky od zubu, tim ze se zacina na 16z je potreba, aby byla dal. BBB ma silnicni od 16z jen na campagnolo orech, aspon podle ceskeho webu, takze to taky nic a Shimano na 11z zacina nejvic od 14z. A s vahou te uklidnim, to by sis nepomohl ani ta Shimano v 10s nebyla vyrazne lehci. Tam proste ten matros je. A bycha na limity se silnickou. :) Pod 6,8kg nesmis jit.

            0 0
      • matbiker  

        Desitkovou ultegru 14–25 maji v kck.

        0 0
        • gerrard  

          Myslim, ze Zderes potrebuje od 16z a 11s.

          0 0
          • zderes  

            Jo o té desítkové vím, potřebuju 11s.

            Technicky je to seřízený dobře. Váhu bych až tak neřešil, to mě jen překvapilo.

            Zkusím to vyměnit na záruku, snad tomu bude přístupnej.

            Díky.

            0 0
          • zderes  

            Jo o té desítkové vím, potřebuju 11s.

            Technicky je to seřízený dobře. Váhu bych až tak neřešil, to mě jen překvapilo.

            Zkusím to vyměnit na záruku, snad tomu bude přístupnej.

            Díky.

            0 0
    • zderes  

      Moravský bikemaraton Leština http://www.cyklomorava.cz/

      Dvě otázky pro někoho, kdo ten závod zná, nejlépe nejkratší trasu 30km, která je vypsaná i pro děti.

      Podle pořadatele to není vůbec náročné, ale trošku mám obavy jestli nebalamutí pořadatel, protože startovné stojí i pro děti 400kč!! Není tam nějaký špek, nějaké nebezpečné místo, nějaký brutální sjezd?

      A ty peníze, 400 Kč je mazec. Stojí to za to? Nedovedu si vymyslet nic, co by tam za ty peníze pro děcka muselo být.

      0 0
      • gersa  

        Jezdím to už několik let, 50km a je to IMHO sjízdný i pro mě „silničáře“ :)

        Na krátké trati přijdeš o nejtěžší část na Bradlo, ale neznám spojku z dělení trati po nájezd za Velkou Polankou

        0 0
        • zderes  

          Dobrá zpráva, díky.

          Takže můžu počítat s tím, že uvidím nově postavenou 26 Cube?

          0 0
          • gersa  

            Ne, rám je ještě na cestě. Ale bude to rovnou 27.5" karbon. Mladej rám dostane k narozeninám a celý kolo dostaví až Ježíšek :)

            0 0
    • zderes  

      Dotaz na jídlo a pití během závodu.

      Kluk chce jet bajkovej závod 30km. Počítám, že pojede cca 1,5hod. Převýšení píšou 600m.

      Tak dlouhý závod nikdy nejel. Já bych třeba toto jel na jeden bidon a bez jakékoliv tyčinky. Pro desetiletého to ale asi bude něco jiného.

      Dlouhodobě je na těstovinách, bramborách, maso atd, vyhýbá se smaženým věcem. Takže před závodem jí toto. Ale co v závodě? Je možný to jet bez nějaké tyčinky? Nikdy za jízdy nic nejedl. Nebo mu nechat nějakou (jakou?) tyčinku rozbalenou a ať si párkrát kousne? Kdy, až bude mít pocit hladu? A kolik pití? Říká, že mu stačí jeden bidon 500. Jenže jel závod max 15 km a to vypil necelou půlku. Není zvyklý na žádné Nutrendy, carbosnacky atd. Jediný co, tak někdy jede na vodu, někdy trošku jonťáku.

      Má to jet jen tak na kochačku a hlavně dojet, ale já vím, že jak odstartuje tak bude závodit.

      Je tady někdo, kdo umí poradit? Díky.

      0 0
      • mastihuba  

        myslíš že během hokejových nebo fotbalových zápasů děcka něco jedí?

        0 0
        • zderes  

          Fotbalisti navíc. Hokejisti si o přestávce do něčeho kousnout. Taky nevím jestli můžeš srovnávat tyto věci dohromady. Ti co píšeš mají přestávku nebo přestávky. Tady pojede hodinu a půl tak jak nejrychleji umí.

          Ale zřejmě jsi nepochopil můj dotaz, chtěl jsem odpověď od někoho, kdo má tuto zkušenost a ne polemizovat.

          0 0
        • zderes  

          Fotbalisti navíc. Hokejisti si o přestávce do něčeho kousnout. Taky nevím jestli můžeš srovnávat tyto věci dohromady. Ti co píšeš mají přestávku nebo přestávky. Tady pojede hodinu a půl tak jak nejrychleji umí.

          Ale zřejmě jsi nepochopil můj dotaz, chtěl jsem odpověď od někoho, kdo má tuto zkušenost a ne polemizovat.

          0 0
          • Emp14  

            Hmm, asi uz by to na nějaký gel bylo. A klidně na nějakém domluveném místě. I když nebude cítit hlad.

            0 0
      • kejda  

        A budou mu stačit jenom cukry z toho co jí? Bez tuku to taky není dobrý, v půlce závodu bude mít cukry spálené a nebude mít benzín.

        Takže minimálně carbosnack, ale ten je taky dočasný a minerály v pití. Uvidíš, jak dojede, jestli vyfluslej, tak budete muset přidat něco v jídle.

        A řízků není nikdy dost, ty jeden kafařu :)

        0 0
        • zderes  

          On je vyfluslej vždy i po závodě 5km. Nebo to vždy úspěšně hraje :)

          Právě carbosnack nikdy neměl tak nevím jestli mu z toho nemůže být blbě. Měl to vyzkoušet při tréninku i když tolik nejel nikdy ani tak.

          Uvidíme na startu, možná to zbytečně řeším.

          A že já jedu na kafe to je fakt, ale nevím jak se ti to doneslo :)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Testovat na závodě je pozdě, tohle se ladí na tréninku. Skoro bych se divil, kdyby napoprvé snesl carbosnack a kdyby mu pomohl. Nejde jen o to co jíst, ale také kdy, aby to mělo smysl. Ideálně, aby se najedl, ještě dokud nemá hlad a nedochází mu, pak už je pozdě. Ale to musí poznat. A také si vybrat místo, kde se za jízdy neudusí a kde nebude následovat stojka na krev, kde by jídlo nejspíš vyblil.

            Dokud byli mí kluci menší, tak do kopců na delších jízdách spíš něco jako PowerBar – to je typická lepivka, obecně na delší jízdy nekonfliktní kombinaci Voltage a banán, tím se nikdy nic nezkazí. A ionťák, ale ten je nadmíru individuální.

            0 0
          • kejda  

            Slíbil jsem ti pivo, pak kořalku za jeden malý omyl ve vlákně 26". Tam jsi se prořekl, že piješ akorát kafe

            0 0
      • gerrard  

        Nebasti zadne tycky na treninku ktere by znal? Jestli ne tak bych do nej hodku pred startem nacpal treba flapjack od nutrendu a na zavod mu nabalil neco sladsiho co zna jako sojovy suk nebo marsku. Dostal by za ukol to nekde zbastit, ale stejne ti to asi doveze do cile cele a ani si na to nevzpomene. Piti je malo jestli neni po ceste obcerstvovacka tak minimalne velky bidon, lepe dva.

        0 0
        • gersa  

          Po cestě je občerstvovačka před výjezdem na zříceninu hradu Brníčko

          0 0
        • zderes  

          Ne on toto právě nepoužívá a sladký moc nejí. Dostane úkol někde kousnout do nějaké tyčinky a asi mu dám druhý bidon do dresu.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Nech mu jeden bidon a ať se napije na obcerstvovačce, případně si tam doplní. Druhý v dresu obtěžuje. Kdyby bylo v bufetu navíc i nějaké ovoce, ať si dá tam – a nemusíš nic řešit.

            0 0
            • kejda  

              Anebo camelback to řeší. Ale to asi není závodně cool

              0 0
              • zderes  

                Tak nakonec jsem zjistil, že má v rámu díry na druhý bidon, tak měl bidony dva. Jednu tyčinku Nutrend Powerbike a jen tak v největší nouzi proti mému přesvědčení mnohými doporučovaný carbosnack.

                Čekal jsem v kopci na asi 16tým km, malej výbornou kadenci a plný síly a odhodlání.

                Asi na 18tým 2× kousl do “odporné tyčinky”.

                Před koncem asi 7km nohy nejely, použil karboša a do pěti minut bolest břicha. Ta pominula asi 3 km před cílem při volném tempu. Ale bolest nohou přestala.

                Nakonec ze dvou plných bidonů vypil jen z jednoho asi 400ml.

                Prý to nebylo technicky těžký, nikdy z kola neslezl, jednou málem někde do kopce.

                Za obrovské startovné málo lidí po trase, byli i tací, kteří bloudili.

                0 0
                • Emp14  

                  Hlavní je jestli se mu to libilo?

                  0 0
                  • zderes  

                    Jasný. Líbilo moc, předjel hodně dospělých, vylezl na bednu a celkově z 91 všech asi čtrnáctej, to se mu líbilo. V cíli dostal sprda od strejdy, kterej jel 50ku a startoval o 5 min dřív, že ho v kopci předjel a nepozdravil. Tak celkově mu to trošku zdravě zvedlo sebevědomí. Nezranil se a dojel. Měl z toho radost, jen ten gel ho připravil o pár minut, ale celkově má z toho dobrý pocit.

                    0 0
    • Motyll  

      Po nedělní Muldě řeším nové sedlo. Máte pls tip na lehké do ca 1k CZK? Plastové z Ali nechce.

      0 0
    • kycis  

      Ahoj, jezisek donese nove kolo, 20", a laboruju s riditkama. Na kole jsou ted vlastovky, celkem siroky – 56cm a me prijde ze je to pro ted zbytecne vysoky a siroky.. Prcek 4,5 roku bude mit sedlo skoro dole, tak si pohravam s myslenkou dat tam rovny riditka abych dostal ruce niz, a mozna je trochu riznul, tak na 52 nebo 54 cm, co myslite? Menili byste, nebo nechali puvodni vlajdy a kaslali na to? Malej jezdi na 16" celkem dobre i z kopce, tzn nebude se ted ucit jezdit, jen prechazi na vetsi kolo hlavne kvuli prehazce, aby se starsima vyjel na kopec.

      0 0
      • Pán z Dubu  

        Průměrná výška dítěte ve 4,5 letech je kolem 110 cm. Vzdálenost sedlo – řidítka a délka klik 140 mm jsou nadměrné. Vlajdy aspoň půjdou natočit přihnutím vzad. Nejlehčí převod 32:28 mu výjezdy nezpřístupní. Přesadit ho na tohle kolo je předčasné. Podívej, jaké parametry od 115 cm tělesné výšky má např. Woom 4 https://woombikes.com/products/4?… .

        0 0
      • kejda  

        A co ten představec, ten takhle necháš?

        0 0
      • matbiker  

        Kycisu, sorky, ale to si zada hodne vysoke umisteni v soutezi Co nejmensi dite na co nejvetsi kolo…

        Kiky 110 az 120 max, prevodnik 28z, vyhodit vsechny podlozky pod predstavcem, vcetne vicka rizeni, predstavec 35mm max a vlastovky otocit dolu.

        0 0
        • kycis  

          Ja bych to zas nevidel tak hrozne, neni to jeste vubec na malyho nastaveny, jen jsem to vyndal z krabice. Je celkem velkej, uz ted ma 112cm, na kole zacne realne vic jezdit nekdy v dubnu, a to uz bude mit pri soucasnym tempu rustu cca 115cm. Tzn 20" myslim naprosto OK. O klikach vim, planuju tam nasadit na zacatek kliky ze soucasny 16" (115mm 28z). Uvdim jestli z nich nebude moc padat rezet (jsou bez krytu, je tam celoplosnej), ale kdyz tak neco vytsiknu na 3D. Predstavec mas pravdu, narvu tam co nejkratsi se mi povede sehnat ve klasickym 25,4 rozmeru, a asi zkombinuju s rovnejma riditkama, myslim ze otacet vlajdy dolu nebude treba, ale uvidime az se na to realne posadi. Prehodit i vicko je dobrej tip, spis tam mozna hodim rovny misto neho.

          Jinak bezne u nas jezdi prckove 5 let, ktery jsou vyskove ± co nas prcek o rok mladsi , na Cosmicach, kliky 127 a 36 zubu, a vyjedou celkem dost…

          0 0
          • gersa  

            Představec kup tenhle a k tomu ještě kup nějaký rovný karbonový řídítka

            Nákup za cca 25$ a parády bude habakuk

            Čím lehčí převod bude mít, tím líp pro něj. Těžký převody mu rozhodně chybět nebudou

            0 0
          • pocestny  

            Já jsem zkusil dát na dvacítku (Sup Fly 20) rovné rodla s 15mm kratším představcem, že jako dítě líp dosáhne a ušetřím už nevím kolik gramů. Řízl jsem je dokonce na 52 cm (dítě 117cm), a pak jsem se na to vysral, protože měly malý backsweep (bylo to horší než předtím), a vrátil jsem se k továrně montovaným (backsweep 10° myslím), protože ty byly ideální. Takže ty z tvojí fotky taky nedoporučím.

            0 0
            • kycis  

              Takze jsi nechal kratsi predstavec a puvodni rodla, tak? Ten backsweep u tech rovnejch se mi prave taky zdal malej, proto jsem tam tu fotku dal, diky za realnou zkusenost!

              0 0
              • pocestny  

                No nechal jsem tam nakonec i ten origo představec 60mm, ale s redukcí na 28mm řídítka by ten 45mm fungoval, ale nechal jsem tam prostě ten setup z výroby.

                0 0
    • zderes  

      Spuštěna registrace na dětskou Šelu

      https://www.selasport.cz/…opozice.html

      0 0
    • zderes  

      https://www.facebook.com/…145720816023?…

      Tak toto je už asi moc. Trenažér pro kategorii “odrážedla”.

      Bohužel odkaz pouze na FB.

      0 0
    • Polka  

      Kdyby někdo sháněl tretry pro závoďáka, tak jedny nabízím.

      0 0
    • Motyll  

      Nemáte tip na dětské (145–150 cm výška) volné cyklokraťasy (s vložkou)? Ne DH, na turistiku nebo XC.

      0 0
    • zderes  

      Dráhová cyklistika děti. Jen takové zamyšlení.

      I v té nejmladší kategorii děcka vyvinou rychlost i přes 50 km/hod. Padá se docela často a úrazy bývají ošklivé. Jezdí se převážně na betonových dráhách, v Praze dřevo, ale zase se tam padá asi častěji a z větší výšky. Nejmladší padají i proto, že se na dráze učí jezdit.

      Já se osobně vždy při takovém závodě o kluka bojím a vždy si pohrávám s myšlenkou, že příště mu dám alespoň páteřák, který ho nijak nelimituje. Dal bych mu nejraději i chrániče kloubů. Jenomže to mu zase nemůžu udělat, protože by byl mezi všema jako exot.

      Přitom děti v některých disciplínách tyto chrániče mají a určitě nepadají v takových rychlostech a ještě na beton.

      Všichni rodiče se o tyto děti bojí, ale když to děcka baví, tak jim to přece nezakážem. Jak docílit toho aby alespoň v nejmladší kategorii museli mít chrániče?

      Nebo je to spíš utopie? Bohužel asi ano!

      0 0
      • Pijer  

        Proč mu nechceš cpát chrániče i na silnici? Z kopce je rychlejší než na dráze a ještě může něco trefit. Notabene v zatáčce může být písek nebo ve stínu mokro a víc to klouzat.

        0 0
      • Patar  

        Osobně.

        0 0
      • holiič  

        Normálně je to úkol pro trenéry naučit jezdit děcka na dráze. (Problém je, že dnes i jezdci z SCM neumí udělat kotoul – pak se to odráží i při pádech).

        0 0
        • mastihuba  

          no jsem z generace, která od 5 do 15 let prošla jakous takous gymnastickou přípravou, ale některé pády na kolech jsem do kotoulu fakt nedostal a tam to odneslo zebro, tam rameno…pri narazu a poletu pres rodla si to umím představit, pri podjeti předního kola nebo ve smotku skupiny už moc ne. na dráze jsem nikdy nejel to nemůžu soudit

          0 0
      • gerrard  

        Cau, na kole se proste pada a je potreba se s tim smirit. Je to proste nebezpecny sport. Na draze specialne si myslim, ze je dulezita je vychova deti, jak se na draze chovat. Takze spis nez na pouziti ochrannych pomucek bych se zameril na vychovu co delat a nedelat. Ale bezpecny sport to nebude bohuzel nikdy.

        0 0
      • Atilla  

        Klidně bych se na kecy chytrolínů vykašlal a dal mu lehké chrániče na kolena i lokty. Rozdrcený loket ukončí kariéru dřív než cokoliv jiného. A až to bude mít v malíku, může je sundat. I v bikeparkách je teď moda jezdit bez chráničů. Já si klidně vezmu MX vestu a krčák i když jezdím lépe než valná většina vechýtek co tam potkávám.

        0 0
        • gerrard  

          Tusis aspon trochu co to je silnicni a drahova cyklistika? To ma s bikeparkem spolecne jenom to, ze se jezdi na kole. Na draze i na silnici se pada ve vsech kategoriich. Jediny kdo jezdi na draze s chranicema jsou keirinari v Japonsku. Do ceho se Zderesuv mlady namotal, tak to byl jediny pad za cele odpoledne. Nekdy se nespadne za cele zavody vubec (neplati pro Praha motol). To by musel ty chranice vozit cely zivot.

          0 0
          • Atilla  

            Samozřejmě vím co je dráhová cyklistika, ale když v tom začíná tak proč nemít něco co tě zachrání. Jaký je rozdíl švihnout sebou o beton nebo to narvat do kamene?

            0 0
            • gerrard  

              Nezačíná, už to nějakou dobu jezdí. Byl by jediný kdo to vozí a je to zbytečné. Pravděpodobnost pádu na dráze je výrazně nižší než v parku.

              0 0
              • zderes  

                Jenže v parku se nejede tak rychle a nepadá se na beton. V parku spadl několikrát a vždy se otřepal, oprášil, jednou se odřel a je. Neříkám, že se nemůžeš zrakvit. Pořád máš ty chrániče.

                Je mi jasné, že chrániče do silniční nebo dráhové cyklistiky nepatří. Prostě se to nenosí. Já jsem myslel opravdu jen tu nejmladší kategorii, která se to učí.

                A ne obrovské chrániče, ale nějaké decentní.

                No je to jen myšlenka a mnoho rodičů by tuto povinnost, která je zatím spíše utopie, uvítala.

                0 0
                • gerrard  

                  Chranice ruky – nohy te ochrani pred odreninama a ty se zahoji snadno a tam kde je to spatne – oblicej, ramena, tam nic snadno nedas a stejne si je odres. To co je horsi z meho pohledu jsou ty pady kde se neco lame a narazi se na neco a tam ti pomuze jen paterak na zada. Jsou decka co nespadly nikdy. Jsou takove co uz maji odrenin a polamanych kosti hromadu. V parku padas kvuli vlastni chybe. Na draze vetsinou padas ani za to nemuze, kdyz si nekdo prelozi pres nekoho kdo prestane jet rovne, kdyz nekdo blbe vyboci nebo se cpe nekam kde neni misto. To je musi naucit trener jak se na draze chovat a i tak to s vekem lepsi neni a pada se porad.

                  On ten pad fugoje jako prevence, protoze kazdy kdo spadne, tak si pak dava vetsi pozor. Dokud si nic nelamou, tak je to zlate.

                  0 0
                  • Atilla  

                    Ty jo tak teď jsem zjistil, že vozím chrániče abych nebyl odřený, vše zahodím a pořídím návleky na kolena:)

                    0 0
                    • gerrard  

                      Tak jako je to od tebe hezke, ze se tu snazis poradit a sdelujes nam tady co vsechno vozis a na co to presne mas. Ale my se tu tak nejak snazime resit, jak udelat detem v pripade padu prijemnejsi jezdeni na draze. A tam jsou pri padu hlavni problem velke odreniny, tak to zkus myslet. Co vozis ty a proc to necham na tobe. Sam vis nejlip co potrebujes. ;)

                      0 0
                • gerrard  

                  Jeste sem premyslel jestli by to proslo pres rozhodciho, tak sem rychle projel pravidla jestli tam neco o pouziti chranicu neni a nic sem tam primo nenasel. Nektere ustanoveni, by ale sly pouzit k nepripusteni do zavodu pri pouziti chranicu, ktere nejsou nedilnou soucasti obleceni. Asi nejlepsi se poptat u Vas RK.

                  0 0
                  • zderes  

                    Tak ten by byl první, který by si poklepal na čelo. Ale zeptám se, jako že třeba ochránit nezahojenou hlubokou ránu při závodě. Nemyslím si, že by to bylo přímo zakázáno.

                    0 0
    • Emp14  

      Mám dotaz pro ostatní tatíky. Taky vám děti takto blbnou ?

      https://www.youtube.com/watch?…

      Prckovi je jen 7 let a já mam strach, aby se dožil aspoň 10.

      Je tohle normální ?

      0 0
      • Cavendish  

        Blbnou? Naprosto libovej polet s dobře zvládnutou technikou. Zrovna tady bycg strach neměl…

        0 0
      • zderes  

        Když kluk jezdil jen horský kola, tak jsem se o něj někdy bál. Pak přišla silnice a dráha (asi v deseti letech) a to se bojím hodně. Zlatý horský kola, kde většinou spadne díky své blbosti. Teď když se jde občas svézt na bajkovej závod tak mě to nechává celkem chladným. Zůstaňte u bajku a máš klid.

        (Samozřejmě i na bajku se dá celkem zrakvit)

        0 0
        • Emp14  

          Já mám spíš pocit, že ho to táhne směrem ke skokům, enduru/DH. Nechci z něj mít Podmola :)

          0 0
          • kejda  

            Neboj, do prvního většího pádu. Pak bude opatrnější a ty budeš mít větší klid. Už to máme za sebou :), lítá pořád, ale už s rozvahou

            0 0
      • gerrard  

        Jestli mas strach, tak mu kup paterak a integralku.

        0 0
        • Emp14  

          Páteřák a chrániče už máme, ale integralka ještě neni.

          0 0
          • mastihuba  

            takže ses chtěl jen pochlubit jak pěkně mladé dává. :-) sem to říkal. :-)

            0 0
    • Jeffry.j  

      Zderes: když jste jezdili horská kola, trénoval jsi sám s nim nebo trénoval s nějakým cyklokroužkem?

      U nás v okolí není žádný cyklokroužek a dojíždět 100km jen na trénink na kole je nereálný.

      Zatím s nim jezdím sám, je mu 7let a pomale začíná být rychlejší hlavně kopcích.

      Jezdíme druhým rokem závody Pohár Drahanské vrchoviny.

      Kdyby jezdil někdo také tyto závody, ozvěte se mi, budu rad:-)

      0 0
      • zderes  

        Pohár Drahanské vrchoviny je krásný seriál závodů. Zvládnutý jak organizačně, tak super tratě. V okolí je několik týmů, které by si jistě mladého vzali pod křídla.

        Tyto závody jezdí odtud z B-F několik lidí.

        Jinak v sedmi až devíti jsem s malým jezdil sám, měl několik různých tras kde trénoval.

        Nejvíc se ale naučil techniku při tréninku s jedním malým (ale výborným co do učení) týmem.

        Bacha na přetrénování. Malej může být nejlepší a vyhrávat třeba tu Drahanskou, pak ale příjde zlom a je vše pryč. A dostává se z toho kludně dva roky.

        Tak hodně štěstí!

        0 0
      • gerrard  

        Ja se tam taky obcas vyskytnu. :) Ale ted uz velmi sporadicky s holickou 7–8 let. V 7 nic neres, to se jezdi pro radost a zabavu a zadne velke trenovani neni potreba. Vem ho na dirty co tam mate a jinak se s nim obcas projed. Okoli TR je na horaka idealni. A delej s nim nejake dalsi sporty. Idelane takove co rozviji rychlost. Az mu bude 10 az 12 a bude ho to porad bavit, tak to muzete zacit brat vaznej. Tam tim smerem o zadnem klubu nevim, nejbliz Brno, kde je Apire na MTB a Favorit na silnici a drahu, plus nejakych par dalsich mensich tymu. A hlavne jak pise Zderes neprehnat to a naznechutit mu to v 7 to brat s klidem a nedelat z toho zadne zavery.

        0 0
    • Jeffry.j  

      Snažím se to nehrotit. Kluk jezdí PDV v kategorii 7–8let, takže je spíše někde v půlce, ale rozhodně nebrečí a není naštvanej, jak jsem u někoho už viděl.

      Startuje asi raději ze zadu, pak je dohání, ale ubere mu to spoustu času, než kdyby to drtil hned od začátku. Má totiž zkušenosti, ze na začátku občas spadl a kor s spd pedály byl problem nasednout, tak proto asi startuje ze zadu. Netlačí se na začátku.

      1 až 2× si projede trať, pak jede závod, po závodě okamžitě skákání hrad:-)

      Řekne trať je pěkná a líbí se mu různé jakoby malé skokanky.

      Když vidím jak někteří rodiče to hrotí a výsledky dítěte

      jsou vyřvany od rodičů, tak mi z toho není dobře.

      Je ale pak par závodu, kde úplně zazářil, to mě řekl, že se mu trať líbila a že chtěl být první, tak proste byl.

      Těší se na závody, na kamaráda, který s nim bude závodit a nevadí mu, že v čili bude někde kolem 10.mista.

      Nevidím mu do hlavy, to mi vadí, ale jak říkáte, neměl bych to hrotit.

      Jo, jinak hraje hokej. Sezóna hokeje skončila, do konce června jsou tréninky na suché, 1× na uměle

      trávě a 1× v hale na betonu. Doktorka, říkala, že by bylo dobře ještě plavání z hlediska rovné páteře a namahavosti rukou v hokeji.

      0 0
    • Jeffry.j  

      Hokej ho baví vic než kolo.

      Když je pěkně vezmeme kola celá rodina a jedem k nám na koupaliště vzdálené 3km, tam se lehce projedu s klukem, jsou tam retardery, schody, na lesní cestě dáme parkrat sprint, dáme pivo, dětska si prohrají.

      On asi nechce být šampion na kole, proste si to užívá. Snažím se to nehrotit, ale vidím že má výkonnostní rezervy a že není agresivní v tom zavodě. Myslím si, že má navíc.

      Cyklobrana Všemina minulý rok, startuje asi 13., jede lážo plážo, pak do toho dupne a na konci 1.kola je suvereně první, druhé kolo jede v klidu na prvním místě. To samé na Bukolce minuly rok, start 10.misto, v cíli je 3. Dokáže se prosadit, ale musí chtít jen on sám:-)

      Holce je 4roky a je rychlejší jak v bruslení, tak v kole myslím tím jak rychle a dřív se to naučila ona oproti klukovi.

      0 0
      • gerrard  

        Hokej + kolo je dost dobra kombinace. :) Decka v 7 nemaji plany. To maji rodice. Kdyz ho to ba a neresi kolikaty dojede, tak je to nejlip jak to muze byt. On si to pak v puberte prebere sam. Ony jsou holcicky obecne takove rychlejsi nez kluci. A souhlas Zonka na polance je nejvic. :)

        0 0
        • Jeffry.j  

          Zonka na Polance? Myslíš v Třebíči?

          Nebo obrazně řečeno?

          Do Třebíče to máme 30km, tam jezdíme na tréninky hokeje.

          Jinak raději objiždíme regionální a přímo dětské závody. Cyklobrana Všemina, Jekolka, Bukolka.

          PDV je moc fajn, organizace, atmosféra i tratě.

          26.5. jedeme do Chropyně. Pokoutni pedalek v koutech u Ledče nad Sázavou, krásný dětský závod (děti odjedou závod, jdou hopsat na hrad a my si dáme pivo a kýtu).

          0 0
          • gerrard  

            Tak to mates nepritele v profilu mas Trebic. Tak podle vysledku muzes byt bud Namest nebo Rouchovany, ale ty nejsou 30km. :)

            0 0
            • Jeffry.j  

              Rouchovany:-) Tak 25km Skoro 30, no:-)

              Ty to tady znáš v našich končinách?

              0 0
              • gerrard  

                To je sirsi okoli Brna. :) Ted uz tam tak casto nejsem, ale jednu dobu porad.

                0 0
    • Jeffry.j  

      Pomohli by mu děti, kteří by jezdily s námi na projížďky, ale tady navíc na vesnici jsme trošku za exoty asi:-)

      Minuly rok jsme byli asi 2× v Jedovnicich na trailech, tento rok ještě ne.

      Chtěl bych mu dat pevnou vidlice, ale zvykl si už na odpruženou.

      0 0
    • Manas  

      Tak jsem o vikendu videl malinkej zavod -Velka cena Kourimi, byl tam zavod odrazedel a i malejch kol (kategorie 2013 – 2015). Teda, lecktere deti v teto kategorii meli kolo vyrazne drazsi nez vsechny moje dohromady. Nejvic me dostal kluk, tak sest let, na 24' RB s naslapama … No ale proti gustu, zadnej atentat.

      Co me ovsem dostalo bylo chovani nekterych rodicu – synek/dcera nezajeli ocekavany vysledek a tvl, ti je servali na tri doby. To bych nekousnul ani ja … Bylo mi jich regulerne lito. Myslel jsem ze v tomhle veku si maji deti spis hrat a uzivat … no nic no.

      0 0
      • Jeffry.j  

        RB v téhle kategorii je běžné. Dítě sotva došahne na zem a má RB už v 5ti letech… Kola velká jak…

        To chování rodičů bych taky rozdejchaval těžko.

        Znám tatínka, který křičí na kluka a povzbuzuje ho, je slyset po celém lese, beze srandy.

        Klukovi je 7let, má 24” kolo i s nášlapy, určitě mu tu velikost ještě nechám. Když vidím v jeho věku běžné 26” a dokonce i někteří kupuji 27,5” .....

        0 0
      • zderes  

        Vítej v realitě :)))

        Jinak mi připadá, že čím mladší ročníky, tím víc řevu :)

        Jeffry.j ta Chropyně je takovej rychlej závod bez kopečku a bez terénních nerovností. A dobře organizovanej. Na předjíždění místa dost.

        Jinak to, jestli někdo má RB v pěti letech… spíš záleží na výšce. To, že nedosáhne pohodlně na zem nevadí, není to koloběžka. Jestli to prcek zvládne technicky bez problémů, proč ne.

        0 0
        • Jeffry.j  

          Jak jsem se parkrat přesvědčil někdy jsou rady na škodu. Během závodu, chvíli po startu, mu říkám, baha na zpomalovací přejezd, on se lekl a málem do stromu to namířil. Lekl se, ztratil rychlost, těsně před před retarderem se mu vyhl a skoro do stromu.

          Říkám si, že jsem raději nedržel hubu.

          Jak se ty závody opakuji, je člověk více nad věci a nehrotí to tolik.

          Dětský author Šelu jsem chtěl mermomocí projet trať s mladým, časové nám to nevyšlo, já byl nervózní jak… Po závodě, řekl v poho:-) skončili 2. Ale asi díky počasí byla menší účast.

          0 0
        • Manas  

          Takovahle realita .. no nevim. Vim ze si lidi dost casto lecej svoje nedosazeny ambice pres deti .. coz mi pro ty deti prijde jako zlo.

          No u toho RB chlapec brousil prdel ze strany na stranu .. a v technice (prejezd 3 klad) to uplne nedaval. Ty prejel i ten muj svist na 20" Amuletu a rekl bych ze vic v klidu .. ale to je subjektivni hodnoceni :)

          Technicky zvladnout – ano, nektere deti tam davaly bez problemu i poskakovani na miste, ale vetsinou na tech velkejch mi prislo ze maji problem se stabilitou a obratnosti ..

          0 0
    • gerrard  

      Pekne video pro rodice tady doporucuju se mrknout.

      0 0
    • Motyll  

      Jen kdyby někdo nevěděl co s posledním prázdninovým víkendem…

      Šíření po okolí povoleno :)

      0 0
    • gerrard  

      Hezky clanek v kostce o sportu deti. Zazitky vitezi nad vysledky.

      0 0
    • zderes  

      Dám to sem. Koupil jsem klukovi tretry Ekoi, bohužel nesedí velikost. Zdarma je ve čtvrtek budu posílat zpět, nic mě to nestojí, jen je mi líto to někomu nenabídnout. Normálně teď stojí 4500, já jsem je koupil v akci za cca 1900. Za stejnou cenu je nechám. Velikost 42. https://www.ekoi.cz/…-xc-evo.html

      0 0
    • zderes  

      Protože se mě sem tam někdo ptal, jestli nebudu prodávat klukovo kolo, dám to zatím sem.

      Prodám toto závodní kolo 27,5'' https://www.bike-forum.cz/…-trigon-2018.

      Hodnota původního nevím, něco přes 120. Prodávám z důvodu přechodu na větší kola. Kolo v perfektním stavu. Na rámu odolná folie. Funguje perfektně.

      Nejsem si jistej jestli to prodat jako celek nebo to rozprodat. V případě rozprodání bych nabídl pouze vidlici, kola a rám. Ostatní bych přehodil na kolo nové. Mám ještě vidlici pevnou karbonovou, která tam byla původně.

      Kdo kluka zná, tak ví, že od jara, kdy blbě spadl na dráze tak rány lízal celé léto a na kole jezdil minimálně.

      Nejnovější je ta vidlice, ta je snad jen vyzkoušená. Lehoučká 1355g a funguje perfektně.

      Cenu taky moc nevím. Kdybych to skládal teď z použitých věcí a moooc dobře bych hledal a dobře nakoupil, tak bych se mohl vlézt do 60tis.

      Kdyby někdo měl vážný zájem o celek nebo jen komponenty, tak se ozvěte. Jinak to nabídnu později v inzerci.

      0 0
    • zderes  

      Dotaz MTB Český pohár.

      Došel jsem k závěru, že kluk ( 2007) by asi fyzicky i technicky tyto závody s odřenýma ušima zvládnout mohl.

      Hodně jeho kamarádů a soupeřů se ptá, proč nejezdí ČP, jako by to bylo něco výjimečného. Třeba je, nevím, proto se chci zeptat.

      1. Našel jsem dva seriály. XC a XCM. Samozřejmě vím, co to znamená, jen nevím co preferujete vy, co se účastníte, je mezi tím výrazný rozdíl? Proč někdo jezdí XC a někdo XCM? Je to jen v tom, co děcku sedí víc? Nebo něco je organizačně lepší?
      2. ČP XC – moc mi nedává smysl, že se startuje podle loňského umístění. Proč se neřadí na start třeba podle výsledků v prvním závodě dovedností? Bylo by to asi spravedlivější.

      Je to sport a děti jsou soutěživé. Je to přeci modla, je to Český pohár. Co tedy všechny láká na tom, startovat někde zezadu a nemít ani teoretickou možnost bojovat o přední příčky?

      Na videu jsem start viděl, čelo asi 20ceti odjelo pryč a zbytek se pral o přežití na startovní rovince. Co děti (nebo spíš rodiče?) láká na tom aby dítě bojovalo o první padesátku? Jde o perfektní závody, které nemají obdoby a baví to všechny vzadu? Proč by raději nejeli jinam, kde na startu bude dětí v kat. 20–30? Na maratonu by teoretická šance dostat se dopředu byla, tady se to ale zašpuntuje a jak k tomu ostatní příjdou?

      Rád bych mu toto dopřál, ale hledám smysl, připadá mi to podobně jako seriál „Kolo o život“ jen těch startujících je několikrát více.

      Máte s tím reálné zkušenosti?

      0 0
      • holiič  

        Moje poslední reálná zkušenost z ČP byla diskvalifikace sedmileté vítězky sdělená dvě hodiny po dojezdu a minutu před vyhlášením vítězů – důvod byl špatné objetí stromu na obrátce. Nedalo mi to a jel jsem se podívat na tu obrátku – o ten strom tam bylo opřený našrot opilý individuum s lahví v ruce neschopný komunikace – v té době probíhal závod kadetů U17 a ti kluci tam jezdili zleva i zprava a norek s flaškou oči zavřený. Asi o tři metry dál ležela na zemi stržená páska dělící trať závodu od lesní cesty po které jezdily vojenské náklaďáky, které se míjely o metr s těmi kadety a vůbec nebyli informováni, že u jejich cvičiště probíhá cyklistický závod. Ředitel toho závodu byl můj kámoš, když jsem se ho pak zeptal co to má jako být s tím ožralcem, tak mi řekl, že nenašel dost lidi ochotných to dělat, tak vzal tohoto.

        Jo to stavění na start dle loňských výsledků je odvěká tradice znevýhodňující kvalitní prvoročáky.

        0 0
        • Emp14  

          Znám taky závody kde se do prvního závodu nasazuje podle toho kdo se dříve přihlásí. Samozřejmě jsou tam hned všichni z pořádajícího oddílu.

          Ale je fakt, že jinde se třeba jede první závod časovka a pak podle ní.

          0 0
        • Pijer  

          Co to bylo za závod?

          0 0
        • Pijer  

          „odvěká tradice znevýhodňující kvalitní prvoročáky“ – tomu moc nerozumím, dlouhodobě nejlepší prvoročáci stojí hned „v druhé“ vlně, viz pravidla:

          **Přednostně a mimo pořadí ČP 2018 budou do startovních řad řazeni závodníci podle umístění v aktuálním

          zveřejněném žebříčku UCI Junioři a Juniorky. Pro kategorii Junioři/Juniorky se na start postaví nejdříve 10

          nejlepších Juniorů/Juniorek (ročník 2001) z celkového pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 a 5

          nejlepších Juniorů/Juniorek (ročník 2002) z celkového pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 kategorie

          Kadeti/Kadetky. Po nich bude na start řazeno opět 10 dalších Juniorů/Juniorek ročník 2001 a 5 nejlepších ročníku

          2002. A takto dále až do naplnění celého startovního pole.

          Pro kategorii Kadetů a Kadetek se na start postaví nejdříve 10 nejlepších kadetů/kadetek (ročník 2003) z celkového

          pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Kadeti/Kadetky a 5 nejlepších kadetů/kadetek (ročník

          2004) z celkového pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Žáci/Žákyně II. Po nich bude při řazení

          na startu následovat dalších 10 nejlepších kadetů/kadetek (ročník 2003) z celkového pořadí HELLO BANK –

          STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Kadeti/Kadetky a 5 nejlepších kadetů/kadetek (ročník 2004) z celkového pořadí

          HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Žáci/Žákyně II. A takto dále až do naplnění celého startovního

          pole.

          Pro kategorii Žáků II a Žákyň II se na start postaví nejdříve 10 nejlepších žáků/žákyň II (ročník 2005) z celkového

          pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Žáci/Žákyně II a 5 nejlepších žáků/žákyň II (ročník 2006)

          z celkového pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Žáci/Žákyně I. Po nich bude při řazení na

          startu následovat dalších 10 nejlepších žáků/žákyň II (ročník 2005) z celkového pořadí HELLO BANK – STRABAG

          MTB CUP 2018 kategorie Žáci/Žákyně II a 5 nejlepších žáků/žákyň II (ročník 2006) z celkového pořadí HELLO BANK

          • STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Žáci//Žákyně I. A takto dále až do naplnění celého startovního pole.

          Pro kategorii Žáků I a Žákyň I se na start postaví nejdříve 10 nejlepších žáků/žákyň I (ročník 2007) z celkového

          pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Žáci/Žákyně I a 5 nejlepších žáků/žákyň I (ročník 2008)

          z celkového pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Kluci/Holky 9–10let. Po nich bude při řazení

          na startu následovat dalších 10 nejlepších žáků/žákyň I (ročník 2007) z celkového pořadí HELLO BANK – STRABAG

          MTB CUP 2018 kategorie Žáci/Žákyně I a 5 nejlepších žáků/žákyň I (ročník 2008) z celkového pořadí HELLO BANK

          • STRABAG MTB CUP 2018 kategorie Kluci/Holky 9–10let. A takto dále až do naplnění celého startovního pole.

          V dětských kategoriích nižších ročníků se na start postaví nejdříve 10 nejlepších závodníků dané kategorie z

          celkového pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 dané kategorie (starší ročník v dané kategorii) a 5

          nejlepších závodníků přecházejících z nižší kategorie do dané kategorie (mladší ročník v dané kategorii) z celkového

          pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 nižší, kromě nejmladší kategorie, kde se na start postaví nejdříve

          10 nejlepších závodníků dané kategorie z celkového pořadí HELLO BANK – STRABAG MTB CUP 2018 dané kategorie.

          A takto dále až do naplnění celého startovního pole.**

          0 0
          • zderes  

            A když se loni děcko neúčastnilo žádného poháru (zranění atd) tak půjde na start podle čeho, podle času přihlášení? Trošku jsem se v tom ztratil, ale díky.

            0 0
            • Pijer  

              Podle mě, podle času přihlášení, jiné kritérium mě nenapadá.

              0 0
    • Corbett  

      Pochlubte se, kdo byl v sobotu 20. na Valašském poháru v Semetíně? Pěkný maso, co?

      (omluva za kvalitu videa, nemám kameru se stěrači a odstřikovačem)

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • gerrard  

      Jeden článek s kterým se dá jenom souhlasit.

      https://www.kolopro.cz/…pro-legraci/?…

      0 0
      • Motyll  

        +1

        0 0
        • Polka  

          Coze? Najednou? Az Jekolka 2018 te trosku zmenila bych rekl ;-)

          0 0
      • vik  

        Moc dobry… Muj syn chodi na atletiku a ma kliku na trenery tohohle typu- hlavne se bavit, radovat z pohybu a k tomu byt pracovitej a poctivej. A kdyz vyjde nekdy nekde peknej vysledek, je to prima! A to ten „vesnickej“ oddil „produkuje“ medailisty z narodnich mistrovstvi…

        0 0
        • gerrard  

          Já už celkem dost roků jezdím s dětma na pohár drahanské vrchoviny, dřív takové lokální závody. A ta změna kterou vnímám je velká. Dřív tam bylo spoustu dětí jenom pro zábavu a jezdily i děti z jednotlivých vesnic. Dnes už to skoro není a jezdí tam prakticky jenom děti z cyklo oddílů a valí se do plných. A výkonnost těch trénovaných je někde úplně jinde než běžné populace. Změnilo se to z mého pohledu k horšímu strašně moc.

          0 0
          • Motyll  

            Ale tam za to jistě i může náročnost tratí. Viz třeba Knínice…

            Jinak člověk se, bohužel, učí tyhle věci vnímat za pochodu.

            0 0
          • Pijer  

            +1.....to samé Pražský pohár. Dřív fajn závody, teď jsem rád, že se té hysterie nemusím zúčastňovat. Ještě že už mám větší děti a v kategoriích, kde už se závoďáci i rodiče buď uklidnili, nebo odpadli ;-)

            0 0
            • Cavendish  

              No vloni se mi nabídl smutný pohled na CX v Brně. Nějaký mlaďas to tam položil na mokru v zatáčce a ohnul patku a šaltr. Kluk z toho byl špatnej a místo toho, aby ho táta uklidnil, tak ho ještě seřval že zničil kolo…

              Ale by mu řekl co udělal špatně to ne. Hlavně si vylejt vztek…

              0 0
            • zderes  

              Mě by zajímalo, jak to dělají v Dukle, že ty děcka jsou úplně na pohodu. Neslyšel jsem ani při tréninku ani v závodě, že by tam něco jiskřilo. (nemyslím dráhu :)) tam je to jasný :))

              Děcka na pohodu, bez stresů, vypadají bez nervozity, slušný, pozdraví, přitom mají své místo na předních pozicích..

              0 0
              • Polka  

                I pozdraví? Tak to by měli dávat lekce favoriťákům :-)

                0 0
                • vik  

                  Na velasu jsem se potkal s pár kadety či jaký to byl věk, a všichni mi přišli slušní a vychovaní a hezky zdravili :-)

                  0 0
                  • Polka  

                    Na velasu možná, ale při potkání kdekoliv jinde, na silnici i v terénu…bída, ale třeba se to už zlepšilo, dlouho jsem žádnýho ani partičku nepotkal.

                    0 0
                    • Jáchym 1  

                      Taky nevím na co jsou Ti mladí,,závoďá­ci"namachrova­ní.Že nepozdraví první, mě už nepřekvapuje,ale oni ani neodpoví na pozdrav.

                      PS.najdou se i tací,co mávnou.Těm se omlouvám.

                      0 0
              • Pijer  

                Díky, to se hezky čte.

                Je to tvrdým armádním drilem, léty dřiny, potu, slz a odříkáním :-D

                Teď vážně, snažíme se aby děti to ježdění bavilo a aby pochopily, že je potřeba makat, protože jinak výsledky nepřijdou. No a zároveň se klade důraz na to, že výsledek je jen číslo, pofidérní fanglička co pomine a důležitý je dlouhodobý progres. Doma hlavně tlačíme na to, že důležité jsou pocity které si po závodě odnášejí, aby nebylo sebeuspokojení, ale zároveň aby nespokojenost byla přiměřená, přínosná k motivaci a hlavně aby se nepřehoupla ve frustraci. No a k celkové pohodě v MTB týmu se přidávají drobnosti jako občasné společné opečení buřtů po tréninku na trati (samozřejmě ne před závodním víkendem ;-) ) a nebo sem tam takové tmelení kolektivu, jako jsou motokáry nebo aquapark – všechno v rámci týmu a bez přístupu rodičů.

                0 0
                • gerrard  

                  Tak hlavně ať Vám to vydrží a nenaběhne Vám do kurníku škodná, to je pak rázem po idylce. :(((((

                  0 0
          • Polka  

            +1

            0 0
      • zderes  

        Tyto informace už nějaký čas vnímám velmi pozitivně a moc mě mrzí, že takto otevřené oči jsem neměl dřív.

        To bych nikdy nedopustil aby v devíti letech trénoval na silnici a dráze se staršíma jen proto, že “ ale nebojte se, dívejte jak je úžasný, je až neuvěřitelné, jak se jich dokáže držet!” Tak toto byl obrovský omyl a bod zlomu, který u kluka celkem spolehlivě pohřbil chuť závodit na všem co má berany.

        Jinak Dušane jistě vidíš stejně jako já mnoho příkladů dětí, o kterých si všichni mysleli, že tohle bude minimálně reprezentant a za rok-dva bylo vše jinak.

        A naopak. Takové partičky dětí, které to hodně bavilo (v okolí třeba Tufo Otrok., Drahanský sport atd. ale málo kdy dosáhli na bednu naopak teď okupují přední místa.

        Teď jsem se dozvěděl o moc šikovným klukovi, který úplně skončil. Často bedna, často ale pláč, zvracení už den předem atd. Tam to pohřbil tatínek už v sedmi letech (teď má 13)

        0 0
        • gerrard  

          JJ souhlas. Všichni se to musí naučit, že kolo není tenis nebo fotbal a tréninkové metody používané v cyklistice pro starší děti nejsou přenositelné na ty menší.

          0 0
          • vik  

            Skoda, te tu neni tradice organizovanych vyjizdek nebo nejakych „sportives“. Ze by deti ke kolu pricichly tak nejak jinak:-) Jako k zabave, setkavani, do toho obcasnej hec na ceduli, ale budovat v nich cilene zavodeni a zamereni na vysledek uz takhle od mala je podle mne kravina. Vyhorej, odpadnou, nestihnou se zamilovat (do cyklistiky, ale mozna i jinak) a tak.

            0 0
    • zderes  

      Přemýšlím jestli to napsat sem nebo do vlákna “dětská 29”, ale asi sem :)

      Kluk bohužel zase trochu povyrostl a musím koupit větší kolo.

      Kolo hledám, ale zatím nenacházím. Chci jen napsat, že výhledově (jestli za týden nebo v červenci nevím) budu do světa pouštět jeho kolo vel. M, https://www.bike-forum.cz/…sram-29-2019

      Cenu úplně rozmyšlenou nemám, spíš to píšu, protože kola moc nejsou, tak třeba někdo je v podobné situaci jako já a taky čeká až se objeví…

      0 0
      • pocestny  

        eco.invest ti za něj dá i 200.000 :-) (jen pokus o vtip)

        Pěkný bike mimochodem.

        0 0
    • svb3tech  

      Kedze je toto tema na „Závodící děti, technika, komponenty“… snad to niekomu pomoze pri vybere a mozno len ako inspiracia…

      Dream race bike – pre 12–13 rocneho… povodne sme presli rovno z 24" vyskladany garry fisher

      https://www.youtube.com/watch?…

      na 27,5 Sup Team – https://www.youtube.com/watch?…, tam padala retaz dost casto, nepomohlo ani voditko retaze horne spodne, nova retaz..riesenie by bolo vymena NW prevodnika ale to by xcelo komplet stred, kluky, a NW prevodnik… a padlo rozhodnutie „poskladame nieco, preco nie“ …tak za tyzden som naobjednaval cina veci v 2021, takme vsetko prislo do mesiaca (jul)…50% komponentov je cina… ostane bazarovky, maloco je new – radenie, retaz, kazeta, plaste…mozem spokojne povedat ze detska vaha cca 35kg s prehladom cinsky carbon dava… ram, vidla, sedlovka, sedlo, riaditka… bike mal nieco okolo 8.3kg .. neskor sme to dali na 7,6kg…za smiesny peniaz!…

      Aktualne nieco okolo 8.5kg… https://www.youtube.com/watch?…

      Po 2 rokoch zavodenia, by som bez obav isiel do cinskeho carbonu…

      1 0
      • pheek  

        Co to máš za pevnou vidlici? Odkaz by byl?

        0 0
        • svb3tech  

          Jazdi to uz 4 rok, aj na druhom biku. Znacka TOSEEK, odporucam. Hladaj na ali…

          0 0
      • zderes  

        Čínský karbon na kola, kde jezdí děti není vůbec špatná volba. Ať jde o cokoliv, včetně pevných karbonových vidlic, které jsou na kolech mladých závodníků vystaveny skokům, dropům atd. Vůbec není čeho se obávat, pokud jde o čínskou značku originál. Jen pozor na falzy čínských značek, protože třeba na Ali se dají koupit nejen čínské originály, ale spoustu jejich falzů.

        1 0
      • Samyc  

        ahoj, mohl bych Tě poprosit, kde si komponenty z ciny objednaval? dekuji

        0 0
    • zderes  

      Kdyby náhodou někdo měl nejnovější informace o změně omezených převodů, sem s tím :)

      0 0
    • gerrard  

      Jeden závod, dvě různé pojetí závodění. Ta dětská retro silnička mně baví, hezky renovovaná.

      0 0
    • Ondrejst  

      Tá prvá pripomína detstvo a to je boží…

      0 0
    • Motyll  

      Chvilku jsem tohle vlákno nesledoval, máte tip na lehké 26” pláště TR?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.