zarostla stredova miska v ocelaci

54 nepřečtených
  • JSt

    zdravim.

    ma problem. 4-hran stred je v ocelovym ramu od roku 95 bez demontaze. lapl vakl a potrebuje vymenu. jenze to celkem necekane zarostlo :-). povolit to nejde ani za prasca. dosavadni vysledek meho snazeni jsou vylamany drazky na prave plastove misce a jeden olamany klic na sh misky :-)).

    co jsem vyzkusal: prolit brzdovkou, pak i nejakym sprejem na povolovani zavitu. trubku na klic. orech uply do sveraku a cukani s ramem (pri tom zarval ten klic). nahrival jsem to, otukaval kladivem a hovno.

    uvitam vsecky rady vcetne zaklinadel typu „kocka prede, povol se strede“. predem diky.

    0 0
    • romachain  

      Plastovou misku jsem tak jednou z rámu doloval s pomocí různých šroubováků a plynového hořáku po malých částech, nakonec se to podařilo…

      0 0
      • JSt  

        plastovou na kampa klic jsem taky jednou vyrezal pajkou. tahle je, ludra, z termosetu – plamen s tim nic neudela. olamal jsem to jak to slo s tim, ze pak treba pujde osa vyklepnout a pak uz misky ven vpohode dostanu (tak jsem to resil u tech kampa misek). tato myslenka byla nejspis licha, pac mi to vyklepnout nejde. ta leva miska je ocelova.

        0 0
        • romachain  

          A to nejde ten plast vytavit ani pájkou? Je ožný, že ta levá miska je napevno spojená s tělem osy, to pak vyklenout nejde určitě. A ta povolit žádným způsobem nejde?

          0 0
        • juli  

          Téhle kombinaci moc nerozumím. Ta osa má vlevo ocelovou a vpravo plastovou misku?

          To by nasvědčovalo, že to je osa ala Kinex. Pak by šlo plastovou misku odvrtat malinkým vrtákem po obvodu, drť plastu vyšťourat jehlou, nebo malým šroubovákem a následně z levé strany vyklepnout. Zůstala by levá miska, kterou, už pak snadno rozřízneš.

          0 0
          • Vilém  

            Podle popisu bych spis tipnul na shimano osu, leva miska termosetovy plast, prava napevno s osou. Levou bych asi zkusil odvrtat jak popisujes, proste spoustu malych direk po obvodu a pak nejak znicit ten zbytek. S tou pravou, pokud je spolecna s telem osy, to bude horsi. Kolega co jsem s nim delaval v servise, delal jeden cas mechanika nekde v anglii a ten popisoval, ze takoveto extremni pripady resili propanbutanovym horakem. Pry se mu nestalo, aby i sebevic zarostly stred nepovolil, nekdy to vsak odnesla barva stredove trubky.

            0 0
            • juli  

              Jenže JSt to píše právě obráceně-levá ocel, pravá plast, tak to bude nějaká kombinace dvou misek, které se dají z osy sejmout. Což u SH nejde.

              Jinak za pomoci horkovzdušky, za přepokladu, že byla ocelová miska v relativní pohodě pro uchycení klíče, jsem taky dokázal demontovat „nepovolitelnou­“ osu.

              0 0
              • romachain  

                Shimano dělalo osy i v provedení pravá miska plast a levá miska ocel napevno s osou.

                0 0
                • JSt  

                  to bude muj pripad asi…

                  0 0
                • juli  

                  Shimano s plastovou miskou u převodníků? Tak to neznám :-(

                  0 0
                  • romachain  

                    Možná neznáš, ale je to tak, když jsem to viděl poprvé, tak jsem taky čuměl jak puk…

                    0 0
                    • juli  

                      Ne, to není z mé strany ironie. Fakt se divím, že jsem to ještě neviděl, ale viděl jsem osu s ITA závitem namontovanou obráceně. To zase jo.

                      0 0
                      • zichis  

                        jestli je i tenhle případ, tak to znamená že ji JSt „povoluje“ opačně, hihihi :-P

                        0 0
                        • JSt  

                          osa s ita zavitem namontovana naopak se povoluje porad stejne (jinak by naopak ani nesla namontit, ze ;-) ). tohle je bsa, ktery naopak nedas ;-P.

                          0 0
                          • zichis  

                            pupi, ty mi děláš ještě větší bordel v řepě než jakej tam už mám.

                            Z toho co jsi předtím napsal, jsem pochopil že seš si BSA závitem jistej a snažíš se tudíž pravou misku povolit jako levej závit, otáčením doprava. Kdyby, čistě hypoteticky, jsi tam ale měl ITA závit a nevěděl o tom, tak ty jsou oba pravý a otáčením doprava bys tomu nepomoh. Co jsem si vyložil špatně?

                            0 0
                            • JSt  

                              vsecko sis vylozil spravne az na to, ze povoluju levou misku, ktera nema opacny zavit nikdy. jen pro forma – ita zavit tam neni na 100% ;-).

                              0 0
                  • Kynio  

                    jj klasika taky sem to měl na bývalým kole ;) bylo to shimano alivio. Ta ozubená miska byla z plastu. Taky mi to dalo zabrat, než sem to povolil

                    0 0
                    • Mamut  

                      Alivio osa v 1997 mala pravy zavit (podla strany biku, nie podla zmyslu zavitu) rovno na rozsirenom tele osy a lava bola plastova miska, ktora rada praskala.

                      0 0
                      • Kynio  

                        jo vlastně vidíš to..ona byla myslím na té levé straně, tzn ne u převodníků :) sry

                        0 0
                  • Patar  

                    Verze , kterou popisuje ROMACHAIN , byla u montážního celku ALTUS C90 , alternAtivně pak u Altusů A10 , A20 , C10 , C20 a C50.

                    0 0
              • JSt  

                nene. prava je plast, leva ocel. osa to bude na 99% sh. zadny 4-hran shimano na porovnani nemam. ale kdyz rikas, ze u sh je miska dohromady pevne s telem osy, tak je zbytecne se zaobirat tou plastovou, ale nejak musim urvat tu ocelovou.

                horak mam, barva se jevi celkem kvalitni. vyzkusam to vilemovo. aji kdyby to odskakal lak, tak je lepsi ram s poskozenou barvou a bez stredu nez naopak :-).

                jinac je tento ram , takze klasicky bsa stred 68mm domek. jestli se nepletu u itala byva krom zavitu vetsiho prumeru domek 70mm.

                0 0
    • Pumsc  

      sice blbá otázka ale i tak:)povoluješ na správnou stranu?,jednou se mi stalo u nějakýho no name oceláče že z nepochopitelných důvodů to soudruzi přehodili.

      0 0
    • boboe  

      Pokud už ti jde jen o to, dostat osu ven, tak mne napadá možnost svařit ocelovou misku na par mistech s osou, pak upnout za osu do svěráku a točit rámem…

      0 0
      • JSt  

        nemam trafo a ani privareni k sobe nebude uplne easy. miska poskakana neni, tak to musi jit klicem. jen to urvat…

        0 0
        • brtnick  

          v nejakym autoservisu by mozna mohli strcit klic do razovyho utahovaku, to umi, co se tyce povolovani, divy.

          ja to doma utrh, na gole jsem mel metrovou trubku. ale musel jsem ten klic(taiwan) tak 2mm ubrousit, min se pak „zvejka“.

          0 0
          • Fisi  

            Jeste pomaha technicky lih kolem osy aby hlavne plavala a potom ten razovy utahovak ..

            0 0
          • JSt  

            vidis. to neni spatnej napad s tim pneumatickym klicem. pak uz zbyva jen svajc :-))

            0 0
    • nooski  

      Co to odvrtat? Jednou jsem tak musel vydolovat zakouslé hliníkové misky v hliníkovém rámu.

      A ze starého favoritu jsem ocelové misky dostal tak, že jsem nařízl flexou drážky a pak velkým šroubovákem a ještě větším kladivem mlátil, mlátil a mlátil… A bylo to :-)

      0 0
    • Andrzej  

      podle toho co tu pises, si s tim ruzne cukal, mlatil apod…

      mne se v podobnych pripadech vzdycky vyplatila klidna velka sila. tzn. klic co nejlepe pripevnit k misce (sroub nebo matice do osy, podlozky apod…) a extra dlouhe paky, a hlavne povolovat rovnomernou silou, pokud mozno na obou stranach, nervat ten klic do stran, ale tocit s nim, takze nejlepe paku na obe strany, poradne vratidlo prodlouzene trubkama, nevim jak bych to este popsal… proste nejvic jsem toho znicil kdz jsem to rval jenom z jedne strany (nebo ostatni co jsem videl pri pouziti kladviv, palic, razu atd.)

      0 0
    • Kohout  

      Stejný problém jsem řešil loni. Dokonce jsme měl taky tu atyp. Shimano osu (ocelová miska vlevo).

      Plastovou misku jsem vytočil celkem snadno, ale ta ocelová to byl porod.

      Zkoušel jsem všelijaké vzlínavé přípravky (WD ap.). Postupně jsem používal delší a delší klíče až jsem skončil u asi 1 m dlouhého hasáku… a nic.

      Nakonec jsem rezignoval a vzal to ke známemu do dílny. Opravuje kompresory. Vzal asi 5 kg kladivo, na stahovák nasadil klíč a do klíče dal asi 5 hodně silných úderů. Až jsme se bál, že praskne rám. Nakonec miska povolila… Bylo to totálně zazezlé.

      Ještě mužeš zkusit požídat někoho, kdo má v dílně pneumatický utahovák (např. v pneuservisu na náklaďáky).

      Přeji hodně štěstí!

      0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Ja bych zkusil dat tomu par tepelnych soku, stridave polevat domecek varici a ledovou vodou. Neda to moc prace a nemuze to ublizit. Jestli to pomuze tezko rict.

      Pry to docela funguje na zarostly alu sedlovky v zeleznym ramu.

      0 0
    • lidumil  

      jak píše Andrzej – nasadit stahovák na misku, zajistit šroubem přes podložky, stahovák upnout do svěráku a pomalu velkou silou točit rámem. A pozor na směr. Zatím jsem nenašel misky, který by takhle nepovolily.

      0 0
      • JSt  

        jak pisu vys tohle jsem zkousel a nula. teda bez toho pritahnuti klice sroubem k ose – to je dobrej napad ;-)

        0 0
        • Kohout  

          Teda pokud jsi stahovak neměl přitažený šroubem o ose, tak se nedivím, že jsi ožvejkal misku a olámal zuby na stahováku…

          0 0
          • Loner  

            Tak eště ode mne:

            Pokud ještě nemáš úplně ožvejkaný výstupky/záseky na ocel. misce: Nový kalený (pilníček to ozkusí) stahovák od Hanáka ( je sice Taiwan, ale mně vydržel – asi tak za kilo. Natlouct ho přes do už poškozené misky a vždycky přitahout přes fest podložku – doufám že v ose je závit. Postup opakovat, zasekne se líp a sedne. Potom si všechno připravit – PB hořáček nebo dva naplno, dát rychlý tepelný šok po obvodu, až se pálí lak tak, aby se neprohřála miska, ale jenom trubka. Opakovanými ohřevy s plynulými pokusy s pákou váhy 80 kg na rameni prodlouženého klíče asi na 50 cm se úspěch věřme jako v mém případě dostaví. Lze i kapalina, která se používá k lokaci netěsností při zkoušce tlakové nádoby – ale po demontáži jsem konstatoval, že se beztak do vintů nedostala, natož nějaká červená brzdovka.

            Pokud by se nedostavil succes, dal bych to někomu, kdo umí přivařit neškodně šestihran a poradit si dál, jak s tím otočit. Mnoho zdaru.

            0 0
        • lidumil  

          No vidíš, a to je na tom to nejpodstatnější

          0 0
          • JSt  

            …a na hovno. ted jsem se s tim zas hodinu drbal, horakem nahrival, vzal na to 1.5m lesenarskou trubku a nehl s tim. koncil jsem tak na hrane. jeste chvilu a sel bych na dvorek pro sekeru :-)). takhle jako ne! asi to deleguju na nekoho druhyho :-/.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Dej to nekam do servisu..nejlepe do takovyho, ktery nemas rad:DD

              0 0
            • Andrzej  

              to je prave ta chyba s tou trubkou.

              to drazkovani je schopne prenest obrovske sily, ale musi se to rovnomerne rozlozit, kdyz zaberes z jedne strany, pusobis jenom na cast te misky, nekolik drazek, a ty to pak odnesou atd…

              trubky vem 2, a pekne s tim toc. nebo jak nekdo radil, upni klic do sveraku a dtc celym ramem, ale nervi obouma rukama za 1 konec

              0 0
              • JSt  

                ve sveraku jsem to zkousel hned poprve a pri tom jsem ten jeden klic prave orval. kdyz klic chytnu srofem k ose, golu na nej nenasadim, pac je moc plitka – vratitlo nepouzitelne. nerad neco vzdavam, ale na toto fakt seru. at si na tom nici naradi a nervy nekdo jinej ]:-).

                0 0
                • RomanH  

                  No jestli to dopravis k nam na Ususi, Karel se Ti na to mrkne.

                  0 0
                • Andrzej  

                  musis zkombinovat vic moznosti :)

                  klic prisroubovat k ose a pak upnout do sveraku, navic pises ze jsi s tim cukal, pak klic odesel… :)

                  ale abych nevypadal jako mistr sveta, tak dodam at to klidne zaneses do servisu, nebo nevyloucim moznost ze se to proste nepodari…

                  0 0
                  • JSt  

                    kua, ja vyzkusal vsecko, rozumis, vsecko!! :-D

                    ted jsem to nechal pres noc ponoreny v brzdovce a ani tuk. zacinam pomalu pojimat podezreni, ze ta mufna ma zavity rizly naopak :-)). ale to je urco nesmysl…

                    btw. kdyz jsem to nahrival horakem, sundal jsem i cemba nalepku – horela zelenym plamenem :-))

                    0 0
                    • mastihuba  

                      amulet má závity normálně, alespoň ten můj a lešenářská trubka mi na něj vždy stačila, ale je fakt že na něm střed měním co tři roky. Dyž sem měl takovou vyjebávku od známýho co na kole jezdil dvanáct let na kravín, tak sem se taky nasral a odvezl to známýmu do servisu, ale je fakt že já neměl ten klíč na ty starý misky se dvěma zářezama.

                      0 0
                    • Andrzej  

                      jo taaak, amulet, jo? to byla moje prvni silnicka a kdyz jsem to nekomu prodaval a nechaval piskovat kvuli novemu laku, tak si jenom pamatuju ze sem tam nechal stred, asi taky nesel povolit, ale mylsim ze nakonec jsem to z toho nejak dostal… :)))

                      0 0
            • lidumil  

              Jak píše Andrzej, pomalu točit celým rámem.

              0 0
    • JSt  

      nechal jsem tu mrchu chvilu ulezet a dnes se na ni opet vrhnul. tentokrat jsem klic heftl srofem, vzal 32 golu, vratidlo, na kazdou stranu nasadil metrovou trubku, poprosil tatika, aby mi ten ram podrzel a co myslite? ano, spravne, HOVNO!! takze jsem vrtl do mufny dirku (ktera nebyla pritomna), otocil ram na bok a nalil tam brzdovku. zas to necham chvilu odpocinout a zkusim stejnou metodu. v pripade dalsiho neuspechu jdu do autoservisu na pneumaticky srofovak. asi to bude osa shimano typ gordium, jinak nevim :-)).

      0 0
      • pepek  

        Teď je myslím správná chvíle na zamyšlení, kam s tím vlastně točit. (Eslivá to nemalo byť treba umgekehrt :-)

        0 0
        • JSt  

          jestli bych mel povolovat levou misku (kde nejsou prevodniky) doprava, tak by musely byt rizle opacne zavity. coz si nemyslim. proste to „jen“ srostlo.

          0 0
      • StuntJ  

        hmm to je divné … taková páka a prd ? to se mi nějak nezdá

        0 0
      • zichis  

        to se už nedivím, že dosavadní snaha byla marná, když jsi to předtím neprošplích zevnitř. Dyť právě zevnitř to nejvíc rezne, protože se tam drží vlhkost. Však to znáš.

        Mě teda zatím na všecko stačilo védéčko, ale to možná jen díky tomu že jsem nenarazil na skutečný zákys. Tak nebylo potřeba hledat jiný cesty. Třebas H3PO4 se smáčedlem jsem nikdy nevyzkoušel, ikdyž to lidi na hobbyfórech zhusta radí. V tvým případě to už taky nemá smysl zkoušet, už tam máš tu brzdovku, takže ti žádný vodný roztok do závitů nezaběhne, brzdovka to odpudí.

        0 0
    • alinceb  

      uz to tu nekdo psal prede mnou, ale jestli muzu doporucit, tak sezen nekoho,kdo ma doma COcko,upni to do sveraku za sedlovou trubku a nech na misku (klidne i se stredem) navarit poradny kus zeleza…az budou svary maximalne rude, tak za to vezmi na poradne pace a stred pujde…jsem si jisty…/tata na COcko doma a jeste se nam nestalo,ze bychom neco takhle nepovolili…otazkou je,co udela lak na mufne,ale pokud si ho nehrival plynem,tak uz je stejne v haji:) kdybys chtel a nespechal na to,tak mi muzes ramovku dat a ja to doma zkusim.do Brna jedu v patek…;)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.