• nox159

    Zdravim,

    jelikož na se zde řeší všechno rad bych se poradil ohledně koupě stolniho počítače.

    Absolutně se v tom neorientuju a nemam ani představu o ceně a dalších věcech okolo.

    Mam víceméně jen par požadavků.

    Chtěl bych neco co vydrži, respektive nepotrebuju nejakou vykopavku se ktera už za 3 roky bude nekompatibilni s „novyma“ dilama.

    Ohledně výkonu- chci to hlavně na upravu fotek at tam jede v pohode photoshop + lightroom.

    Cenove nejak rozumne, nechci do toho cpat moc penez hrat na tom nechci na to nemam cas.

    mate nekdo nejake tipy nebo aspon nastrel cenove relace v jake se da pohybovat… jestli koupim seriovku nebo si necham poskladat to jeste nevim nebranim se ani jednomu.

    diky

    0 0
    • marapara  

      Core i5 s jádrem Haswell, 8 GB RAM, SSD disk + klasický disk třeba 2 TB na zálohy, Windows 7/8. Nějakou extra grafiku asi nepotřebuješ, nejspíš bude stačit ta procesorová. Asi nejlepší bude, když si to poskládáš nebo ti někdo poskládá podle představ. U sériovky třeba nebudeš mít SSD disk, který počítač velmi zrychlí. Kapacitně bude stačit asi 120 GB SSD, lepší asi bude 250 GB, i když cena bude tak o 1500 vyšší.

      0 0
      • Martin  

        na PS + LR bych rozhodně bral 16 GB RAM, 8 je pro některé operace málo a pak se swapuje jak u debilů :)

        RAM je dneska za pár kaček, nešetřil bych

        0 0
        • Dav...1  

          No ja ti nevim, RAM mi moc levna neprijde a s takovym pristupem by to PC moc lecvne nevyslo a navic Operacni pamet je snad to nejjednodussi na pozdejsi upgrade.

          Vsechno je to dost relativni, ja si troufnu rict ze na naprosto beznou upravu fotek staci i 4GB.

          0 0
          • Martin  

            nebudu se hádat. empiricky mám vliv kapacity paměti na chování Lightroomu a Photoshopu ověřený.

            0 0
            • Dav...1  

              Ja ti verim a hadat se taky nehodlam. Vsechno je to jen o cene.

              0 0
          • JSt  

            dvoujadro a 2gb pameti je zcela ok. vsechno navic je nadstandardni. ;-)

            0 0
        • marapara  

          RAM docela podražila oproti třeba 2 rokům zpět. Navíc s SSD diskem je to rychlé. Ale paměť se dá vždycky snadno dokoupit.

          0 0
    • worlusho  

      Jednoznačně postavit, složíš to sám. Procesor i7 3770 nebo 4790, MB co umí nastavit turbo na všech jádrech na max takt. Nějaký lepší chladič, 8GB RAM, SSD disk + HDD, zdroj, bednu, DVD, čtečku karet a co se týká grafiky tak to bych se musel podívat jaké jsou specifické požadavky SW. Co se týká ceny, tak záleží co máš a lze použít. jinak cca do 20litrů by jsi se měl vejít i s OS.

      0 0
    • nox159  

      diky… jako 20k jak tady padlo je pro me celkem dost tolik se mi do toho cpat zatim nechce nebo alespon predstava byla takova ze bych se chtel vejit aspon do 15k

      0 0
      • worlusho  

        Jasně a máš něco co se dá použít nebo to bude čistá stavba, i do 15k se dá dostat, každopádně bych šel do i7 procesoru. Pokud budeš chtít, tak ti tu během dne mohu vytvořit nějakou sestavu z dostupných dílů co mají v Alze nebo CZC.

        0 0
        • Erknold  

          Osobně bych se nebál ani i5, když jde o rozpočet. Nejdůležitejší jsou fyzická jádra a ty jsou i v i5 čtyři. Přínos HyperThreadingu není až tak zásadní u Hashwellu, aby za něj musel platit, pokud ho tlačí peníze.

          0 0
          • worlusho  

            Já neříkám, že bych se bál, že by to nezvládla i5, ona by to v pohodě zvládla i přetaktovaná Q9550 ;), ale rozdíl mezi i5 a i7 je 2,5litru, ostatní osazení bude stejné a pro budoucnost má ta i7 lepší využití, stačí upravovat videa a tam už je to znát.

            0 0
          • marapara  

            Vidím to podobně. Na úpravy fotek bude i5 plně dostačující a není třeba přeplácet na i7, kde rozdíl výkonu asi vůbec nepozná. Kdyby stříhal video, asi bych připlatil na i7. Grafiku na úpravu fotek také nepotřebuje, i5 na Haswellu má celkem solidní procesorovou grafiku. Pokud by hrál hry, tak není co řešit s grafikou.

            0 0
        • nox159  

          nic pouzitelneho nemam, stolni pocitac uz nemam roky…

          jinak diky pokud bys mel cas a chut klidne mi nejakou sestavu navrhni budu jen rad…

          0 0
          • worlusho  

            Během dne ti něco připravím ve více variantách (je to jako když stavíš bike buď deore nebo SLX či XT :D). Jsem zvyklý stavět na MSI a sestavy mám odzkoušené. Pro modelaci použiji procesory architektury Ivy Bridge.

            0 0
            • nox159  

              kdyz jsme u toho kola a peknem prikladu tak rozdil mezi deore a XT clovek vicemene nepozna takze u pocitace bych zustal u deorka pripadne i nove alivko chodi pekne ;-)

              0 0
            • Ondry  

              Mně Doom doporučil novější architekturu haswell, cena je srovnatelná co jsem koukal. Tak proč starší? nerýpu ale bádám :)

              0 0
              • worlusho  

                Připravil jsem si dvě sestavy jednu na platformě Ivy Bridge a druhou na platformě Haswell. Na druhou už nedošlo, nemám zapotřebí se tu s někým dohadovat. Osobně používám Ivy Bridge a s výkonem jsem spokojený, ještě by šel trochu zvednout. ;).

                0 0
          • mrozu  

            Rozhodně si nenech vnutit Core i7, nárůst výkonu oproti Core i5 rozhodně nestojí za 50% příplatek. Výkon dnešních procesorů je předimenzovaný a pokrok pomalý, takže i levnější CPU (např. kolem 4000 Kč) ti vydrží minimálně do příští pětiletky. Pokud už CPU zastará, je to kvůli architektuře a ta je u i5 i i7 stejná, pár procent rozdílu ve výkonu to nespasí. Místo nesmyslného utrácení za highend CPU investuj peníze do kvalitního zdroje a SSD disku.

            0 0
            • Zodiax  

              No CPU zastarává hlavně proto, že Intel neustále s každou novou řadou mění i patice :/ Business se musí točit ;)

              0 0
              • mrozu  

                CPU zastarává výkonově, ne proto, že je na trhu nový, který ma o 5 nožiček víc. A v době, kdy zastará CPU, je už většinou zastaralá i deska a upgrade samotného CPU by stejně nic nevyřešil, takže je fuk, jaká je zrovna na trhu patice, stejně se koupí obojí nové.

                0 0
            • Erknold  

              Stávající sestavy dožijí s masivním rozšířením rozlišení 4K, na což nejsou designované. Můžeme si zavzpomínat na naše staré herní grafiky Geforce2 64 MB apod. Dříve solidní kus železa, který však nezvládne ani náhodou fullHD, které zvládne každý telefon dnešní doby :) Dokud se budeme plácat jen na fullHD ve videích z foťáků a diplejů, tak stávající mašiny budou chodit.

              0 0
            • marapara  

              Věřím, že s SSD diskem zakladatel počítá jako se samozřejmostí. Jinak by to nemělo ani smysl u tak výkonného stroje. Určitě raději i5 s SSD, než i7 bez SSD. Rozdíl bude obrovský.

              0 0
              • nox159  

                zakladatel nepocita s nicim, chce pocitac kde mu pojede slusne lightroom :D

                delam si zatim obrazek co na kolik vyjde na co se mam divat s cim pocitat… :)

                0 0
                • marapara  

                  Tak v tom případě lepší varianta než i7 s klasickým diskem je i5 s SSD diskem. Náběh systému, spouštění programů, aplikací atd. je desetinásobně rychlejší. Samotná práce s fotkami hlavně s RAW formáty, úpravy a převod do jpg spíš vyžadují procesorový výkon. Ale bude asi hodně malý, možná téměř neznatelný rozdíl mezi i7 a i5, cenově bude i5 o dost levnější. Proto je myslím lepší varianta i5, třeba varianta 4670K s odemčeným násobičem, k tomu kvalitní zdroj, chladič a deska, která je vhodná na přetaktování, než kupovat i7, kterou z 99% nevyužiješ. Za ušetřený peníz, doporučuji koupit SSD disk Samsung EVO 120 GB nebo raději 250 GB, cenově cca 2000 a 3500 Kč s DPH. K tomu bude asi třeba ještě na zálohy fotek druhý klasický disk, klidně 2 TB a nejlépe ještě 2 TB ext. disk. Může se stát, že jeden disk odejde, tak je lepší mít zálohy na dvou discích. SSD disk je na systém, programy, hry a fotky, se kterými aktuálně pracuješ. Ono by stačilo asi 120 GB SSD, ale člověk se trochu rozežere a za rok mu to bude málo (z vlastní zkušenosti :)). Já si loni postavil core i5 4570, 8 GB RAM, SSD disk Intel 180 GB + 1 TB HDD. Klidně bych dneska měl 250 GB SSD. Těch 8 GB by na Lightroom mělo v pohodě stačit, samozřejmě 16 GB bude lepší.

                  Moje rada, pokud nebudeš pracovat s videem – konverze, stříhání, vyprdni se na i7 a kup klidně i5. Pokud koupíš verzi s K na konci, tak ta má odemčený násobič a lze slušně přetaktovat a tím zvýšit výkon. Tam to už chce ale i adekvátní desku, lepší chladič a zdroj. To samozřejmě bude chtít i u i7. Při práci s fotkami rozdíl mezi i5 a i7 nejspíš nepoznáš, na peněžence ho určitě poznáš :).

                  0 0
                  • Sugar67  

                    Podle mě zbytečně přeháníte a nutíte začínajícímu cyklistovi fulla. Brácha se fotkama živí a rozhodně nemá ani I7, ani SSD. Netvrdím, že rozdíl není poznat, ale kolikrát ho pozná jen zkušený uživatel, v horším případě i běžný uživatel s tím, že pro něj je minimální. Takže volme pro něj nejlepší poměr cena/výkon, s tím že teď do toho zas tak moc vrazit nemůže.

                    Nejdříve základní věci, které rozhodně potřebuje a pak měnit nebude – bedna (dle libosti), zdroj(dle libosti 500W), MB (dle patice), HD (volil bych 2T), procesor (I5), grafárna (nemusí být příliš výkonná, ale šunt bych taky nevolil) a nezpomeňme na monitor a operační systém.

                    Pak jsou věci, které může doplnit/rozšířit, v tomhle případě RAM, kde bych asi nešel níž, než na 8GB.

                    Poslední jsou součásti, které může dodat později pro zrychlení systému – SSD disk (pokud máš někoho, kdo ti později naistaluje systém na ni. Jinak je pak lepší koupit ji hned, kde 120GB ti bude stačit pro tvé účely).

                    Pak jsou ještě části, které nejsou až tak důležité pro běh, jako čtečka karet a DVD mechanika.

                    Tento rozbor je určený pro něj, jako majitele aby se v tom zorientoval, ne pro IT maniaky ;-)

                    0 0
    • Josef Panek  

      Mně se prostě vtírá jedna myšlenka… Nespletl sis fórum?;-))

      0 0
    • Drno  

      Myslim, ze beznou praci zvladnes na téměř cemkoliv. Pokud ale chces něco delat s fotkami, promyslel bych vyber monitoru – tj. radeji usetrit na ostatních komponentech a vzit kvalitnejsi monitor. A dal zalohovani – budes to ukládat na externi disk, nebo vypalovat?

      0 0
    • Zodiax  

      http://www.svethardware.cz/…ene-sestavy/

      případně dotaz na tamní forum, protože jak už tu padlo, nejlepší bude poskládat si to sám. Já to samé řešil v lednu, nakonec jsem vzal komplet vše od CZC, kde mají i složení a ozkoušení sestavy zadarmo v ceně. A nevypadá to uvnitř kompu nijak špatně, takže spokojenost ;)

      0 0
    • worlusho  

      MB

      CPU

      RAM

      SSD

      HDD

      bedna

      zdroj

      DVD

      OS WIN 7 64bit

      Tohle bych viděl jako střední cestu, teď záleží kde chceš ubrat a kde přidat.

      0 0
      • mrozu  

        Tak především nechápu proč kupovat starou generaci CPU, když je za téměř stejný peníze o generaci novější, lepší a výkonnější Haswell. Naopak u MB, RAM i HDD úplně zbytečné příplatky za pozlátka. MB s chipsetem H87 kolem 1700, paměti za 2000 a HDD WD Blue.

        A v neposlední nevidím důvod, proč nakupovat u zeleného mimozemšťana a podporovat Kyperskou ekonomiku.

        0 0
        • Josef Panek  

          Chtěl bych vidět tvoje nákupy…

          0 0
        • worlusho  

          Hele nemám čas listovat na netu co je kde levnější, udělal jsem noxovi nástřel určité sestavy, aby se měl od čeho odpíchnout. Ten vyšší výkonu u Haswellu smáznu nastavením desky s chipsetem z77 jako prd. Ty si používej klidně HDD Blue, já si používám zase „Re“ a svými důvody tě tu také nekrmím, byť jsou opodstatněné. ;)

          0 0
          • mrozu  

            Takže důvody, proč jsi doporučil tyhle díly, nás vlastně nemusí zajímat. Děkujem za cenné rady. Tedy kromě volby staré generace Intelu, tam už víme, že hlavní benefit je nutnost „nastavování desky“, aby ses dostal na základní úroveň Haswellu, to je vskutku neodolatelné :D

            0 0
            • worlusho  

              Tebe to zajímat nemusí, tobě ten nástřel nebyl adresován. K čemu je dobrá deska byť nové generace s horším chipsetem, která neumí plně využít potenciál osazeného procesoru? Pro budoucí možný upgrade CPU slepá ulička. ;)

              0 0
              • mrozu  

                To jsou zase bláboly. Výkonový rozdíl mezi chipsety je zcela zanedbatelný. Budoucí upgrade CPU ve stejné patici je taktéž nesmysl, to už jsem tu rozebíral. Ale i kdyby chtěl v budoucnu upgradovat CPU do stejné patice, tak bude mít rozhodně větší šanci s novým chipsetem než starým, ty chytráku.

                0 0
                • worlusho  

                  Ale, prosím tě, kam na ty svoje závěry chodíš. V dnešní době v pohodě upgraduješ CPU do patice LGA 775 a to je nějaká historie. Ale když si to myslíš, tak proč ti to vyvracet. ;)

                  0 0
                  • mrozu  

                    Co to blábolíš, CPU do 775 se dávno nevyrábí a ty staré jsou výkonově dávno za zenitem, navíc výkonnější modely, které by pro takový „upgrade“ připadaly v úvahu, jsou za zcela neadekvátní ceny. A ještě k tomu ani samotná patice nezaručuje vůbec nic, na spoustě starších chipsetů novější CPU nepojedou, i když do desky pasují :D

                    0 0
                    • worlusho  

                      S tebou je škoda ztrácet čas, když chceš dělat upgrade na veteránech, hledej zase mezi veterány. Cena je adekvátní poptávce. Pokud výrobce desky má Bios s podporou konkrétního CPU, tak proč by to nefungovalo, stačí přehrát Bios, pokud daná deska má starší verzi. ;)

                      0 0
                  • krabica  

                    Mám procesor Intel Core 2 Quad Q9550. Můžeš mi prosím hodit odkaz na nějaký velký Český eshop, kde koupím něco výkonnějšího do patice LGA 775?

                    0 0
                    • worlusho  

                      Kup si chladič a přetaktuj si ho, teda, pokud to zvládne tvůj MB. A pokud přes to trváš na výkonnějším CPU, tak si ho sežeň, já o e-shopu nikde nic nepsal. Jestli nový nebo starý je celkem jedno, technická životnost křemíku převyšuje jeho morální životnost.

                      0 0
                      • krabica  

                        Psal jsi: „V dnešní době v pohodě upgraduješ CPU do patice LGA 775 a to je nějaká historie.“

                        Najednou tu plácáš něco o bazarech, v pohodě je podle mně, že to koupíš v běžném obchodě. Takhle bys klidně mohl argumentovat i 386kou, že ji běžně seženeš…

                        0 0
                        • worlusho  

                          Asi si nerozumíme, napsal jsem, že lze dělat upgrade i na patici 775. To jestli si koupíš procesor na ebay nebo na bazaru je tvoje věc, ty procesory se sehnat dají, pokud jsi již na maximu co lze z 775 vytáhnout tak ti nezbývá než se pohnout k novějším architekturám. Ještě v dnešní době běhá spousty PC na dvoujádrech v patici 775. Pro někoho je zajímavější v danou chvíli pořídit jenom výkonnější CPU než měnit celou platformu. Čemu na tom nerozumíš. A když pro tebe je v pohodě, když to koupíš v obchodě, tak já ti to neberu, ale slovo upgrade nemá žádnou vazbu na zdroj materiálu pro danou úpravu. ;)

                          0 0
      • Drno  

        Celkový rozpocet psal myslim 15 tis, když na LCD nechas 5 tis, tak na zbytek zbyva 10 tis. Takze bude potřeba dost ubrat.

        0 0
        • worlusho  

          Já to pochopil, že se pídil po bedně a ne po komplet sestavě s monitorem. A jak jsem uvedl, je to pouze pracovní nástřel.

          0 0
          • Drno  

            Psal to nekde nahore, ze nemá nic. Jinak za cca 16 tis je Mac Mini (taky bez monitoru), pokud by chtěl jit jablečnou cestou.

            0 0
            • worlusho  

              Třeba má velkou televizi, na kterou to připojí, já nevím. Nebo myslíš, že má ještě lampu. :)

              0 0
    • Georrge  

      pokud nemáš moc peněz, tak by bylo fajn uvažovat i nad AMD, jejich procesory sice nejsou tak výkonné, ale jsou o dost levnější než Intel, to platí i pro desky, takže za pár peněz máš osmijádro které je silnější než dražší intely. Problém je, že v téhle platformě už není jít kam výš :) třeba budou časem nové procesory, patice AM3+ by mohla ještě nějaký rok vydržet. Naopak Intel je těžce neslučitelný s myšlenkou „za tři roky bude kompatibilní s novýma dílama“. Hlavně co se týče nových CPU teda.

      0 0
      • worlusho  

        I tímto směrem se může vydat a kdyby ho napadlo, že se pustí do taktování, tak to bude mít i s integrovaným vytápěním. ;)

        0 0
        • Georrge  

          výkonné PC topí vždy, AMD sice topí víc jak intel, ale zas taková tragédie to není :) při velkém vytížení by to ale mohlo lézt do peněz za elektřinu.

          0 0
    • krabica  

      Mrkni tu a konzultuj to tam. Kluci, co tam přispívají, tomu fakt rozumí. Najdeš tam i doporučené sestavy pro různé účely…

      0 0
    • nox159  

      dodatecně všem dekuju za postrehy a připomínky :)

      mam vybranou předběžnou sestavu

      pokud by jste k tomu meli nejake připominky a videli v tom neco spatneho připadně jestli mate tip na jine zajimavejsi/ vykonejsi komponenty sem s nima :)

      0 0
      • Dav...1  

        Dvojku muzes usetrit na operacnim systemu :-) A vzal bych vetsi hdd ten klasicky.

        0 0
        • nitraq  

          Navrhuješ linux?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já mám v Linuxu výbornou správu paměti a vy ve Windowsech ne. Já v linuxu nemám bordel v dll knihovnách, kdežto vy ve Windowsech furt. Mě nehrozí, že mi spadne počítač, kdežto vám vjednomkuse. Já si můžu nastavit všechny barvičky v KDE, protože KDE rulezzz a ve windowsech je to natvrdo šedé. Já mám zadarmo v Linuxu defaultně předinstalované už i aplikace iptables, xmms a mozilla. Linux má OBROVSKY VELKÝ UPTIME, daleko větší než ty vaše dementní zavaděče na hry. Vy musíte složitě klikat, jenže já, fiškus, si napíšu do commandlajny jen soubor=$(echo $1 | sed ‚s/^(.+/)([^/]+)­.wav$/.ogg/‘). Kdybyste nebyli brněnští vesničani s Intelem tak byste už dávno nádherný kvalitní operační systém Linux používali jako každý normální člověk !!! Jste jen tupci a hovada jdoucí s davem. LINUX RULEZZZZZZ!!!!!!! Beztak je máte ukradený vy socky s nagelovanejma vlasama. Je mi z vás na blití.

            0 0
          • Dav...1  

            Tak pokud chce jit legalni cestou je reseni i Linux.

            0 0
      • Georrge  

        nejak ti tam chybi grafika

        0 0
        • nox159  

          pokud se nepletu, neni potreba…

          0 0
          • Smazaný účet  

            integrovana

            0 0
            • Georrge  

              fuj integrovana :D ale tak snad to bude na lightroom a PS stacit, ted nevim jestli se umi urychlovat i s integrovanou grafikou… ale kdyztak dokoupi casem.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Mohla by docela vpohode…mastim na NTB s integrovanou grafikou fotky a zadny veliky problem…

                0 0
              • marapara  

                Ta integrovaná na i5–4570 je tuším HD 4600, takže není to úplné ořezávátko. Na Lightroom a PS to bude stačit, tyto programy nepotřebují výkonnou grafiku, spíš dost paměti a slušný procesor.

                0 0
      • Drno  

        Rikam si, jestli by ti na ty fotky nestacila nejaka levnejsi hotovka (třeba http://www.alza.cz/…d1478868.htm) a k tomu nejaky slusny LCD kolem 5 tis?

        0 0
        • nox159  

          nevim…

          0 0
        • Georrge  

          tohle bude ale dost brzda

          0 0
          • Drno  

            Kdekdo si hraje s fotkama na daleko slabsi masine. A je jedno, jestli při brouzdani po webu bude mit vytizeni procesoru 10 nebo 20% :-) Za usetrene peníze muze jet nekam zabajkovat…

            0 0
        • JSt  

          tohle jsou stroje do firmy, kde neni potreba nic rozsirovat, jen slouzi a pak se poslou do hajzlu. doma narazis na malo slotu pro karty, slaby zdroj, malo banku pro pameti apod.

          0 0
          • Drno  

            Myslim, ze takhle se chova i většina domacnosti. To uz si musí rozmyslet zadavatel, jestli planuje do budoucna se v tom vrtat. Hrac to není a všechno ostatní na tom pujde.

            0 0
      • mrozu  

        U zdroje bych šel do jistoty v podobě například tohoto

        CPU máš za stejnou cenu výkonnější

        A WD Green bereš záměrně? Blue je opět výkonnější za stejnou cenu.

        0 0
        • Georrge  

          tech 100MHz rozdilu si dotaktuje… a klidne si nataktuje i vic, nevim ale jak snadno to u intelu jde. Jinak ten zdroj +1

          0 0
        • nox159  

          ten disk nevim jaky je v tom rozdil neberu ho asi zamerne… ja tu sestavu co je vyse udevena neskladal sam…

          jinak je tam u toho poznamka je ze je na plotne coz nevim co je :D

          diky za objasneni :)

          0 0
      • mrozu  

        A ta deska je taky úplně zbytečná, vezmi o litr levnější H87.

        0 0
      • Martin  

        šlo by, ale přidej RAM, 8 je fakt málo.

        0 0
      • axle  

        nebo něco takového . navíc ušetříš pár korun, které můžeš dát třeba do monitoru…

        0 0
        • nox159  

          zkus to znova nezobrazi se nic… teda aspon mi

          0 0
          • axle  

            tak snad teď

            0 0
            • nox159  

              chybi SSD

              0 0
              • axle  

                Je tam hybridni HDD, coz ma k vykonu klasickeho SSD docela blizko, pokud budes spoustet prevazne lightroom a prohlizec na BF :) Ale samozrejme pokud mas penize na SSD + HDD, neni co resit..

                0 0
                • marapara  

                  Výkonově je SSD disk samozřejmě někde jinde. SSHD je sice oproti klasickému disku znát, když se do SSD části nakešují nejpoužívanější aplikace to jo, ale SSD disk je mnohem, mnohem rychlejší v kombinaci s diskem na data. Zrovna na tomto bych rozhodně nešetřil.

                  0 0
                  • axle  

                    Tak výkonově je SSD celkově jinde, to souhlas. Ale třeba pro načtení graf. programů od Adobe (což je na klasickém HDD skoro na uvaření kafe) poslouží ten hybridní dost dobře. Pokud nox je ochotný dát dost peněz, nemusí šetřit ani na disku, ani na paměti atd. A pokud měl předtím ntb, asi bude předpokládám kupovat i nějaký monitor..

                    0 0
                    • Martin  

                      na uvaření kafe? zas to nepřeháněj ;)

                      Lightroom mi startuje 10s, Photoshop CC volaný z Lightroomu 18s. jestli za tuhle dobu umíš uvařit kafe, jsi fakt dobrej :D

                      i5–2400 (Sandy Bridge), mechanický disk, 16 GB RAM

                      0 0
                      • Breakpain  

                        Tak jasne pane, ale ruku na srdce … to je docela doba, nez t o nabehne ;) … mozna profesni deformace :-)

                        0 0
                        • Martin  

                          no jasně, 10s je otázka života a smrti :D

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          To by mne zajimalo co delas, kdyz te dokaze vytocit 10s cekani…burzovni makler?

                          0 0
                          • nox159  

                            nervakum staci k vytoceni malo :D

                            0 0
                          • Breakpain  

                            V IT, pokud bych na vsechny programy a operace cekal 10s, kleplo by me. Tim nerikam, ze tam takoveho nic nemame ;-), mame, jedna kravina trva 1–2 min a kdyz to spoustis x krat do hodiny, vrazdil bys, pak ocenis aplikace typu click a odezva < 1s ;)…

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Tak to nesmis vypinat:)

                              0 0
                              • Martin  

                                +1

                                nezavírat aplikace, nevypínat počítač… ale hlavně, pořád bejt bizy voe, bizy… nemám čas čekat 10s, to musí lítat jak na drátkách :D, včera už bylo pozdě.

                                bejt bizy je dneska děsně moderní a kdo není bizy, ten je flink :D

                                chtěl bych vidět, jak brejkpejn čeká, až se mu spustí visual studio nebo SQL server management studio, což jsou aplikace, které si se startem dávají hodně na čas :D

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  SQL Server Management Studio 4,2 s. do najetí přihlašovacího ok­na…

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    4.2s…to stopujes jak?

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Do levé ruky vezmeš telefon, levý palec připravený na tlačítku Start v aplikaci Stopky. Pravá ruka připravená na klávesnici s prostředníčkem položeným na Enter. Teď to chce dávat pozor na synchronizaci – levý palec/pravý prostředníček musí najednou zmáčknout Start na stopkách a Enter pro spuštění aplikace SQL Server Management Studio. Po úspěšném současném spuštění je třeba dávat pozor na to, abys, jakmile uvidíš na obrazovce přihlašovací okno, zastavil levým palcem stopky. Nemyslím, že to je až tak složité. :0)

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        jo..aha…hmm…a ja cekal nejakou SW ficuru…

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Simtě, já jsem rád, že jsem pronikl do základů SQL a že už se trochu orientuju v Linuxu… BTW rád bych osobně potkal nějaké trotla, který bude furt do omrzení Linux propagovat a narval bych mu ten slavný Linux někam.

                                          0 0
                                      • jIrI___  

                                        Máš v tom nějak započítané i reakční časy? Jinak je to teda sakra nepřesná metoda :D

                                        0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Visual studio..hehe, vzpominam na programovani..to byla sranda:)

                                  pocitac nevypinam, uspavam nebo hibernuju…kdyz se mi po par tydnech zda, ze se trochu vlece, tak restart…win7 to zvladaj vpohode k memu prekvapeni…

                                  0 0
                                  • raceman  

                                    ja po prechodu na ssd zase poctive vypinam :D

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Ja to tak delam kvuli praci…kdyz zapnu pocitac, tam mam pustene vsechno co potrebuju a nemusim otvirat hromadu souboru…stejne tak pri ukoncovani nemusim hlidat kde jsme co ulozil a tak:)

                                      0 0
                                      • raceman  

                                        jj, mozna u toho zase taky skoncim, ale kdyz ukladas na ssd, tak se ssd opotrebovava rychleji a kdyz na plotnu, je to zas pomale :/ :D

                                        0 0
                                • Breakpain  

                                  Svým způsobem Tě chápu, ale když ti ze zhora na Tebe šlapou, že včera bylo pozdě, tak tě sere cokoliv, co trvá dlouho ;) …

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    na to, abych se zbláznil nebo stresoval kvůli práci, mě málo platí… ******.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      tak co ty vis, treba bere 100 cistyho:)

                                      0 0
                                      • Breakpain  

                                        Kdybych tohle bral, nebudu jezdit takové střepy co mám ;) …

                                        0 0
                                        • Georrge  

                                          jsou lidi co berou jeste vic a nemaji potrebu kupovat to nejdrazsi :)

                                          0 0
                                          • Breakpain  

                                            To o tom ale vůbec není, takhle jsem to nemyslel. Někdo je schopný utrácet neskutečné peníze za jídlo a za pití … já prostě utrácím za kolo … a pokud můžu, rád si koupím něco, co mi udělá radost.

                                            0 0
                                    • Breakpain  

                                      To je fajn, ale pak jsi potencionální kandidát při další čistce, což si dovolit nemůžu ;) …

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        to ano, ale zdraví (a žlučník) mám jenom jedno

                                        0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Kdyz to beres takhle…pokud budes delat „obyc“ praci, tak te porad budou chtit vyhodit;)

                                        0 0
                                        • Breakpain  

                                          život jsem si zařídil dle svých priorit ;) … funguje mi to, takže já v tom problém nehledám ;) …

                                          0 0
          • Drno  

            Tech hotovek je spousty, třeba tady si muzes dal filtrovat: http://www.czc.cz/…-pc/produkty#…

            Ale uz kolem 10 tis jsou dostacujici sestavy.

            0 0
            • nox159  

              ja prave ze nevim jestli chci dostacujici sestavu, jako penize vyhazovat nechci ale kupoval jsem si dostacujici telefon a biju se do hlavy ze jsem litr neprihodil, koupil jsem si dostacujici notas a nejak nedostacuje…

              tak to nechci ****** zase :D

              0 0
              • Smazaný účet  

                Takze nezbyva nez koupit osmiprocesorovou masinu se 64GB RAM, 4TB HDD, 500GB SSD, nVidia Tesla grafiku a k tomu 2×30" LCD:)

                0 0
    • nox159  

      tak vicemene pocitac vybrany mam jestli dobre nebo spatne to uz neresim proste rozhodnuto :D

      tedka jeste resim monitor a mam vyhlidly tenhle co vy na to?

      0 0
      • Smazaný účet  

        musis si sam rict, zda ti nevadi ze nema vyskove nastaveni (resi podlozeni knizkama)..a leskly povrch (to by mi vadilo)

        ja mam v kanclu preduchudce tohodle monitoru:

        http://www.alza.cz/…-d372044.htm

        a musim rict ze pohoda…pochopitelne nejaky sahodlouhy rozbor porovnani odezvy, pozorovacich uhlu a barev ode mne necekej…

        0 0
        • nox159  

          ja vubec nevim :D si pripadam jak zenska co tu vybira kolo za 15k a chce at se ji na tom dobre jezdi a ma to pekne barvicky a ostatni ji tam zacinaji valit neco o vzduchove vidlici, stavbe kola, no tube sade, pak se tam pulka zacne hadat co je to individualni stavba… :D :D :D

          0 0
      • zichis  

        širokoúhlý IPS? Proč, probůh? Chceš si ho natáčet u každý fotky „na výšku“? To tě brzo přejde :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          nataceni ne, ale je fajn mit vice pracovni plochy, ne?

          0 0
        • nox159  

          tezko rict…

          tak mas fotku uprostred vlevo panel vpravo panel se vsema tema hejblatkam… tezko rict jestli to bude optimalni nebo ne…

          o zadnem nataceni u kazde fotky jsem nikdy neuvazoval…

          0 0
      • marapara  

        Pokud jsi ochotný připlatit, tak tento: http://www.alfacomp.cz/php/product.php…

        Je to profesionální monitor, který se cenově pohybuje od 10000 nahoru. Je nějak dlouhodobě slevněný. Já si před rokem a půl koupil předchůdce, je parádní.

        0 0
        • Mamut  

          10000??? Pekny blabol.

          http://lcd-monitory.heureka.cz/dell-u2412m/

          Naspodku mas historiu ceny 3 roky dozadu. Je to ako tak pouzitelny monitor (bavime sa o fotkach), ale pokial viem, tak mu dost utekaju farby do modra a PWM blika. Niekomu to vadi, niekomu nie. Co je mozno vysvetlenie, preco vsetky tvoje fotky uploadovane na BF tahaju silno do cervena.

          Ale radsej teda Benq BL2411PT, ktory je okrem inych kvalit skoro o 1000 lacnejsi

          http://www.cnews.cz/…-dell-u2412m

          0 0
          • Martin  

            jo, to jsem psal taky – U2412, tenhle prDell za mě ne, protože bliká… PWM se prDellákům nepovedlo.

            BL2411 nebliká :)

            0 0
          • Mamut  

            skoro o 1000 lacnejsi

            oprava: drahsi, ale tu mi pride ten doplatok velmi opodstatneny.

            0 0
    • Martin  

      nebude ti vadit 1080p na výšku? na grafiku bych šel do 1200p vertikálně. samozřejmě záleží na peněžence, ale nudle 1080 mi přijde OK na filmy a hraní, na seriózní práci je to málo. ale záleží, jak moc do hloubky se chceš věnovat fotografii.

      já jsem vyměnil prastaré TéeNko Samsung T220 za BenQ BL2411 a jsem spokojený. strávil jsem chvilku kalibrací jasu a kontrastu, barvy byly z výroby nastavené dobře, a je to skok jak něco.

      pořádně bych si pročetl recenze co se týká blikání podsvícení. kolegovi jsme do práce kupovali prDell 2412M a ten při stažení jasu bliká jak prase.

      edit: blbě zařazeno :)

      0 0
      • nox159  

        no ja pak dostal doporuceni na tohle… http://www.alfacomp.cz/php/product.php…

        ja tomu hovno rozumim… ale tak to vetsinou byva stejne prijdu na to co je dobre a co spatne az jak to vyzkousim, pokud neni zadna zkusenost blbe se s necim porovnava…

        0 0
        • marapara  

          Jo, to je ten o kterém píšu výš. Má poměr stran 16/10, ten původní 16/9. Je to profesionální špičkový monitor za dobrý peníz.

          0 0
        • Martin  

          přesně o tom jsem psal, za mě ne, bliká podsvícení.

          0 0
          • marapara  

            To nepozoruju u svého monitoru. Ale je fakt, že mám předchůdce. Může to být také otázka kusu.

            0 0
          • nox159  

            tak jsem zase v prdeli… zas nevim…

            0 0
            • Martin  

              BenQ BL2411 ;)

              0 0
            • Breakpain  

              Koukni na EIZO monitory ;-) …

              0 0
              • jIrI___  

                To zavání tím, že cena monitoru přesáhne cenu zbytku sestavy :)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  BF klasika:D

                  0 0
                  • nox159  

                    tak tak… na BFku ma kazdy kolo aspon za 100k podle toho radi, pocitacovou sestavu taky za 80ku auto tak za 800K a barak aspon za 5M

                    BF je super spolecnost jen me zajima kde na to berou kdyz tu u toho porad vysedavaji :D

                    0 0
                    • Martin  

                      měl ses líp učit :)

                      0 0
                    • Breakpain  

                      Spis mas „prd“ a dobry kolo. Vem si me, mam jen kolo, auto nevlastnim a byt mam malej;-). V pomeru u me prevladaji nedulezita kola. Hospody atd vynechavam … proste prioritizace a to zrovna nepatrim ani mezi stredni tridu ;) …

                      Nevim kam radis kompy… jen podlozeny fakt, ze je to jine „svezeni“ … ;)

                      0 0
                    • Ondry  

                      Měl jsi říct, že chceš komp za 5k se vším, třikrát by ti někdo řekl jestli jsi ochoten připlatit, dvakrát záleží na pěněžnce a jednou aby ses vlezl do rozpočtu a možná by ses dostal do požadované ceny.

                      0 0
        • black.horse  

          Tenhle taky doporučuju, mám ho a spokojenost, ideální poměr cena výkon. Jinak obecně jak píše Důůůům 16:10 jednoznačně na cokoliv, 1080p nudle jsou k vzteku…

          něco stručného ke čtení

          0 0
      • Georrge  

        mi přijde 16:9 a 24" v pohodě, než jiný poměr bych si možná koupil spíš větší monitor. Blbé je jen to, že dost programů dnes není vhodně uzpůsobeno pro tento poměr stran, třeba microsoft office, dát tak tlustou vodorovnou lištu v dnešní době, to je na zabití. V lightroomu to jde naštěstí upravit a místa je dost :)

        a nebo ho to aspoň naučí nefotit na výšku, stejně je to na hovno :D

        0 0
        • Martin  

          jasně, 1080 je levnější než 1200. ale tím to končí. právě proto, že programy v dnešní době, kdy je 16:9 moderní, nezohledňují ty chybějící pixely.

          na kancl, hry a konzumaci obsahu je jedno, jestli má člověk 1080 nebo 1200 px, na práci je to setsakra rozdíl.

          0 0
          • Georrge  

            já na monitoru pracuju dost, i proto mám hodně programů buď ve starší verzi (třeba office) a nebo mám vzhled programů uzpůsobený tak, že mám maximum místa na výšku. Používat programy, co mají tu debilní lištu, tak 1200 pixelů by sice bylo fajn, ale pracovního místa na výšku bych měl i tak míň, než mám teď. Kdo tohle vymyslel fakt netuším ,ale dost se to rozšiřuje skrz všechny programy a jen tak to asi nezmizí…

            taky je škoda že vymizely monitory s rozlišením mezi 1920×1080 a 2560×1440, protože třeba na 26" nebo víc už je 1080 málo a 2560 jsou zase až moc velké a drahé, něco mezi nima chybí, kdysi se dělaly, kámoš takový má a je to fajn, tuším že je to 26" s poměrem 16:10 a i přes svou velikost má jemnější obraz, než můj 1080 24" a mít jemný obraz se na zvlášť na grafiku taky hodí.

            Jinými slovy moc mu ten výběr v dnešní době nezávidím :D

            0 0
            • Martin  

              u většiny aplikací se Ribbon dá schovat

              0 0
              • Georrge  

                té liště se říká ribbon? no ono je hezké že se dá schovat, ale člověk s ní většinou potřebuje i pracovat :D

                0 0
      • goofy  

        Taky jsem zastancem cim nejvic pixelu na vysku… Momentalni doba sirokouhlych prouzku me celkem smuti (uplna zoufalost to je u notasu). Pokud pujdu v dohledne dobe do noveho PC (coz mi asi nic jineho nezbude), tak tohle bude jeden ze zakladnich parametru pri vyberu monitoru. Druhy je matny displej.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Pak je jeste moznost poridit dva monitory a dat je navysku vedle sebe:)

          0 0
          • Martin  

            votomtoje :)

            já mám zatím 2 vedle sebe, na další škálování si musím vydělat

            0 0
            • jIrI___  

              Nevadí tam při hraní her ty rámečky uprostřed obrazu? :)

              0 0
              • Martin  

                rozebrat a rámečky vyhodit :)

                0 0
            • Smazaný účet  

              Mam erotron drzak na monitor a NTB, takze mam dva vedle sebe..jeden pracovni a druhy odkladaci. Nicmene v dalsi iteraci bych sehnat nejaky rozsirovac/USB grafigu, soucastny LCD povysit na odkladaci, zrusit policku na stojanu pro NTB a koupit vetsi LCD jako hlavni…

              Jako idelani by bylo mit dva stejne LCD vedle sebe a napojene pres externi grafiku, ale to by asi neproslo…a taky by mne to moc strhavalo k praci doma:)

              0 0
              • Georrge  

                když už pracovní stanici tak tři monitory nebo rovnou šest :) ideálně rozkuchat a spojit bezrámečkově. Dnes to utáhne jedna karta.

                0 0
                • jIrI___  

                  Hm, to s těma rámečkama to musí být fakt pošušňáničko hra. Jsem netušil, že to někdo fakt praktikuje.

                  0 0
                  • Georrge  

                    prý to během hry nevnímáš, hlavně u těch tří, je to jak hrát na klasice ale ty boční dva tě víc vtáhnou.

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  tak ono to nein treba prehanet…ale tri jsou tak ideal na praci..na jednom rozdelana prace, na druhem dokumentace, na tretim web/hudba a tak:)

                  Momentalne doma funguju nejak tak a rikam si, ze NTB by mohl klidne lezet na kraji stolu v dokine a dva LCD prede mnou…

                  0 0
                  • Georrge  

                    tak je to lepsi jak jeden monitor, ale proste dva stejne monitory jsou lepsi no… pak je to ale takove stranove nevyvazene, proste na jedne strane druhy monitor, ale na druhe strane nic… no tak treti monitor :D na jednom porno, na druhem hudba, na tretim nejaka gamesa… no a na praci asi jeste ctvrty :D

                    0 0
          • goofy  

            Na Autocad napicu… :-)

            0 0
    • siafu  

      Procesor Intel Core i5 Haswell, k tomu SSD min. 120 GB – za sebe doporučím Intel nebo Crucial, zdroj Seasonic, RAM min. 8 GB, ale na Photoshop spíš těch 16 GB – dá se dokoupit časem

      Moje nějaká levnější sestava by vypadala třeba takto – viz CZC – ti to tam sestaví, nainstalují zdarma oproti alze apod., pokud to nechceš dělat sám – na foto ukázka práce CZC z ledna 2014, kabely vyvázané, PC po zapnutí fungoval. Počítač do 15 tisíc dohromady dáš, k tomu OS a monitor. Monitor preferuji 24" s rozlišením 1920×1200 – bohužel je to ta dražší varianta, v práci mám 1920×1080 a ten rozdíl je prostě znát, na doma takový monitor nechci

      0 0
      • Smazaný účet  

        K te RAM…nevim jak to ma deska, ale pokud koupit 8GB vidinou toho, ze rozsirim na 16GB, tak bych koupil primo 8GB pamet a ne 2×4GB…pri ozdireni koupis jednu pamet a pohoda…nemusis resit co se zbylou 2×4…

        Hmm..ted koukam, ze deska ma ctyri sloty…takze jako bych nic nerekl…ale 1×8 a 2×4 vyjdou na stejne prachy…

        0 0
      • Georrge  

        problém SSD disků je, že pokud nebude mít ty fotky na něm, tak ten rozdíl při práci s fotkama nepozná. Takže aby se vyplatil SSD, musel by mít aspoň 256GB a fotky přesunovat na klasický HDD teprve po úpravě.

        jinak windows 8 běhá překvapivě rychle i na klascikém disku, znatelně rychleji než windows 7, takže SSD pro základní potřeby není ani potřeba.

        0 0
    • nox159  

      jeste jeden dotaz k tem monitorum teda… uz to chci dneska vsechno objednat…

      takze rikate a dell se vykaslat a vzit teda tenhle ? http://www.alza.cz/…-d372044.htm

      0 0
      • Smazaný účet  

        Doom ti navrhoval vyssi model, ja tenhle bo mam jeho predchudce a jsem spokojeny..

        0 0
        • nox159  

          pokud tenhle tak to uz jsme pred 7k a do toho uz se mi moc nechce…

          http://lcd-monitory.heureka.cz/benq-bl2411pt/…

          0 0
          • Martin  

            záleží jestli se chceš fotografii věnovat opravdu pořádně. pokud chceš jenom cvakat nahotinky splašené v hospodě, službu ti udělá i TN panel za 3000. pokud chceš opravdu seriózně pracovat s grafikou a fotografií, na monitoru nešetři.

            0 0
            • jIrI___  

              „pokud chceš opravdu seriózně pracovat s grafikou a fotografií“

              V tom případě bych spíš zabrousil mezi Apple vody nebo ztrojnásobil rozpočet na monitor.

              0 0
              • Mamut  

                Apple nie je odpovedou na vsetko a rozdiel medzi „seriozne“ a „zivit sa tym“ asi pochopis. Sam mam monitor za ten 3-nasobok, ale nie som student. A teda mozem posudit, ze som rad, ze ho mam, ale nemyslim, ze je to nutnost az tak hrotit.

                Monitor za 7–8000 a sonda spravi lepsi vysledok, nez monitor za 20000 bez nej.

                0 0
              • Martin  

                fapple nebrat :)

                nepředpokládám, že by se tím noxa živila, ale na něco víc než nahotinky s rozmazaným pozadím se levný monitor nehodí. BL2411 se už dá aspon slušně zkalibrovat, aby barvy neletěly někam totálně mimo.

                T220 jsem si taky kalibroval, aby mi tisky nevypadaly jinak než fotografie na počítači, ale byla to práce pro vraha.

                0 0
            • nox159  

              to je jako kdybych rekl ze pokud chces jezdit seriozne na kole tak musis mit kolo za min 80k na zbytku kol muzes jezdit maximalne do hospody…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jdes na to blbe…pokud budes mit monitor s vygrcanyma barvama, tak se muzes snazit jak chces, ale polezou ti z toho fotky s vygrcanyma barvama…

                0 0
                • nox159  

                  nebo se dostanu na problem ktery ma kamos, monitor ma super, ale na vsech notasech to ma pak vygrcane barvy a vypada to blbe :D

                  respektive nemel jsem problem ani s notasem asi se to moc resi…

                  0 0
                  • Georrge  

                    coz o to, ty problem mit nebudes, proste ty fotky upravis tak, aby na tvojem monitoru vypadaly dobre, problem nastane, jak je posles do sveta :)

                    0 0
                    • nox159  

                      90% lidi kteri ty fotky uvidi se na ne budou divat na stejne sracce monitoru jak mam ja avotomtoje

                      a pokud tisknu tak tady pres jednu fotografku, kde mi lezou fotky ve stejne barve v jake je mam na notasu :)

                      0 0
                • Pedro404  

                  Jak definuješ vygrcaný barvy? Mě na levnejch monitorech sere zabarvení do modra, ale zjistil sem, že se to dá ve Win7 jednoduše napravit softwarovou kalibrací do teplejších barev, že člověk ani nepotřebuje kalibrační sondu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    vygrcany…proste obecne ujete, malo konstrastni…a pruser nastane, kdyz fotky upravis tak, aby se ti libily…a pak je vytisknes:DDD

                    0 0
              • Martin  

                ne za 80, ale řekněme za 30 klacků, prostě rozumná střední třída, která nebude ošizená na dílech a nebude mít záplety vážící metrák

                ale je to tvůj boj. pokud ti bude stačit cvakušit nahotinky a dávat je na facebook, potom si klidně kup sračkoidní monitor za pár korun. ušetříš na uvítací drinky pro nahotinky

                0 0
                • Mamut  

                  Ked nemas co fotit, tak je ti aj medicinsky monitor na hovno. Lepsia naha zenska neurcitych farieb, ako farebne presne oblecena. Plus mozno bude mat aj nejaky pohyb, co je zdrave ako kompenzacia vysedavania za monitorom,

                  0 0
    • nox159  

      tak mam vybrano diky vsem…

      dopadlo to nakonec takto i pres to ze jsem do toho nechtel dat vice jak 20k no… http://www.alfacomp.cz/php/basket.php…

      a nerikejte mi ze je tam neco blbe :D

      0 0
      • nitraq  

        Chci dát max 20, ideálně 15, ve výsledku 26… taková bf klasika:))

        0 0
        • Smazaný účet  

          No…tak ja verim, ze nox to uz zna a uvazoval takhle…„mam tech 25kkc na novy komp…na BF nahodim, ze shanim komp okolo 15kkc a ono to krasne vyjde“…:)))))

          0 0
      • mrozu  

        Dyť se tam nic nezměnilo, akorát přibyl monitor a pár serepetiček, takže si to moh vzít rovnou podle sebe a ušetřil bys diskutujícím několik hrstí hrachu a fóru trochu spamu.

        0 0
        • nox159  

          myslis ze jsi byl rad ze jsi mohl diskutovat :) i tak diky…

          0 0
      • Smazaný účet  

        co se tyka mysi a klavesnice…bral bych nejaky set nebo kompatibilni sadu at klavesnice a mysa funguou na jeden prijimac. Jinak budes mit zbytecne nekde v hubu pichnute dva prijimace…

        a ikdyz se bezdrat fajny, ja doma presel na dratove ovladani, bo mi vzdycky dosly baterky kdyz jsme to nejmin cekal…ale to je tvuj boj, ja jsem zpatecnik:)

        0 0
        • nox159  

          no melo by to fungovat jako set dohromady…

          jinak nemam pocitacovy stul a tak jak to chci mit doma rozlozene by se mi blbe tahaly kably jinak bych koupil dratove verze…

          ale nemam s tim zkusenosti, takze se poucim z praxe :)

          0 0
        • jIrI___  

          Tyhle Logitech fungují na jeden přijímač, sám tak používám K360 + M705. A baterky už drží v obou věcech více než rok a půl každodenního používání :)

          0 0
      • Drno  

        Ja bych si vybral jinou klavesnici, s klasickym blokem Ins/Del…

        0 0
      • mm  

        flashka je otravně pomalá

        klávesnice málo použitelná (neplnohodnotná)

        1TB disk 5400 otáček Green Line v kontextu ostatního HW nesmysl

        0 0
        • Martin  

          ad 5400 rpm – proč? já osobně mám všechny datové disky 5400 rpm a nepozoruju rozdíl proti 7200 rpm.

          kam všichni tak děsně spěcháte? :D

          0 0
          • mm  

            to se dá říct o všech komponentech. nakonec ty fotky se dají dělat i na celeronu s 2GB ram a TN panelem v nějakým free editoru.

            0 0
          • Pedro404  

            Řiká člověk co nahoře doporučuje 16 GB RAM:)

            0 0
            • Martin  

              opravdu poznáš rozdíl mezi 5400 rpm a 7200 rpm na DATOVÉM disku? já ne.

              RAWy jsem míval na systémovém disku se 7200 RPM, ted je mám na datovém s 5400 rpm a že by se to zpomalilo, to bych neřekl. u dat jde většinou o sekvenční zápis a čtení zatímco u OS je spousta diskových operací náhodných. což je podle mého něco jiného. jenže noxa má jako systémový disk SSD, ne mechanický.

              proto tomu rozdíl mezi 8 a 16GB RAM je hodně výrazný, stačí větší katalog v Lightroomu, pár otevřených fotografií v PS a nějaké efektové programy typu NIK collection.

              0 0
        • nox159  

          flashku neresim, mam ji na prenos textaku + max par pisnicek do auta kdyz ji budu nosit na klicich

          u klavesnice se uvidi mi staci at tam jsou vsechny pismenka – casem ucvidim jestli to byla dobra volba nebo ne, dostal jsem na ni doporuceni od cloveka od ktereho to beru tak max zjistim ze mi poradil spatne :)

          ten disk jsem resil a ten zeleny by mel byt tissi a mene topit – nevim, tak jsem to slysel tak jsem rekl proc ne :)

          vicemene nemam s cim srovnavat… takze zjistim asi dost veci az jak s nima zacnu delat, takze beru ze je zde moznost ze neco nebude uplne idelani…

          0 0
          • jIrI___  

            Klávesnici schvaluju, je hodně příjemná na psaní, prostorově úsporná a hlavně tichá. Uznávám, že hodně lidem na ní může chybět asi 63 multimediálních tlačítek, ale pro normální použití je úplně v pohodě. Jen potřebuje víc údržby, protože všechno kolem tlačítek je z lesklého plastu :)

            0 0
      • Pedro404  

        Sice máš SSD, ale stejně bych u toho druhýho disku pod 7200 otáček nešel, to je u desktopů standard už snad deset let.

        0 0
        • Martin  

          proč?

          0 0
          • jIrI___  

            Byzy p*čo, čas jsou peníze a každá ot/s navíc šetří tvůj keš!

            0 0
          • Pedro404  

            Protože stojí o 8 korun víc. Nevidim důvod ho nevzít.

            0 0
            • Martin  

              7200 rpm disk o něco víc hřeje. těch pár wattů spotřeby vem čert, ale disky nemají rády teplo ;)

              0 0
              • heerer  

                vetrak v predu/zadu to vyresi;-)

                0 0
                • worlusho  

                  To by si musel nox přikoupit ještě přední ventilátor, páč ho ta bedna nemá. ;)

                  0 0
                • Martin  

                  otázka spíš zní – nabídne 7200 rpm disk opravdu vyšší výkon?

                  0 0
                  • raceman  

                    Hele neprud, ted jsem koupil novy 750gb/7200rpm disk do ntb na data :D

                    0 0
                  • jIrI___  

                    V ntb jsem měl 7200, vyměnil jsem ho za 5400 a kromě nižšího hluku jsem žádný rozdíl nepoznal.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Mel jsme v NTB 5400rpm disk a vymenil jsme ho za 7200…poznal jsme akorat vyssi teplotu (o cca 2°C)..

                      0 0
                      • nox159  

                        takze je to vlastne fuk ktery se vezme :D

                        0 0
                        • Martin  

                          jako datový určitě :)

                          zatím nikdo nenapsal, jak velký rozdíl je ve výkonu 7200rpm disku proti 5400 :)

                          0 0
                          • worlusho  

                            Když tě to zajímá, tak asi 20%.

                            blue

                            green

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              No..tyhle cisla dostanes, kdyz to cilene testujes…a jak moc to poznas pri bezne praci…otevrit dokument, neco napsat, zavrit…pustit program…a tak dal…?

                              0 0
                              • Martin  

                                zaleží jak moc jsi bizy a jak moc spěcháš :D

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  avotomtojeuplne­nejvic…pyco!:)

                                  0 0
                                  • mm  

                                    stejně tak dual paměti, zlomky MHz vole na procáku a novou architekturu.

                                    co prodloužená záruka 5 let, pyčo?

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Ja tomu nerozumim…pocitac mam jenom jako pracovni prostredek, to podstatne ma za ukol hlava…a kdyz je hlava pomala, tak pocitac nepomuze:)

                                      naopak, kdyz je hlava chytra, tak obcas prijde na nejakou fintu a problem vyresi 10× efektivneji:)

                                      0 0
                                      • mm  

                                        zase se nepřeceňuj, jsi jenom doktorand na českým pískovišti.

                                        0 0
                                  • Martin  

                                    mezi námi, když má někdo psycho a je nervní, nezachránilo by ho ani použití enterprise SLC eSeSDéčka jako datového disku

                                    0 0
                                  • raceman  

                                    jo! :D

                                    0 0
                              • worlusho  

                                Všechny číselné výsledky testů komponent dostaneš, když je cíleně testuješ. Kdyby jsi chtěl přesnější data, musel by si otestovat dané disky ve stejné sestavě. A to jestli ty jako uživatel poznáš rozdíl je věc jiná. Tohle jsou pouze určitá statistická data, se kterými můžeš a nemusíš pracovat při rozhodování o výběru. Pro někoho může být daleko důležitější poruchovost nebo životnost než rozdíl v rychlostech, kterou stejně nemusí zaznamenat.

                                0 0
                          • mm  

                            Svšt Hardware

                            0 0
                        • JSt  

                          podle me spatne pracujes s informacemi. ;-)

                          0 0
                  • Georrge  

                    pokud se srovnají stejné generace tak ano, disky se s každou generací zrychlují, takže poslední 5400 můžou být i ryclejší, než starší 7200 které máme doma. Na data dnes 5400 stačí, samozřejmě záleží i na povaze těch dat (jestli to jsou velké soubory, nebo velké množství malých).

                    0 0
    • raceman  

      rychly dotaz:

      nebude problem namontovat do NTB misto hdd o tloustce 9,5 mm ssd o tloustce 7 mm? disk se montuje do takoveho toho plechoveho ramecku, tak nevim, jestli pak budou licovat konektory…

      diky :)

      0 0
    • honzour  

      Využiji vlákno, když si chci nechat postavit PC, mám to svěřit třeba firmě CZC.cz nebo využít známýho ? Počítám s cenou tak okolo 30 tisíc. A nebo za tuhle cenu koupit nějakou značkovou hotovku ? Cena je jen za bednu. Díky

      0 0
      • Smazaný účet  

        To je docela siroke…na co ten omp chces, na hrani, na pocitani, na internet, na machrovani?

        Na praci bych koupil hotovou pacovni stanici Dell:

        http://www.czc.cz/…ell/produkty

        v cene okolo tech 30kkc bych si nechal rozsirit pamet na 16–32GB…

        0 0
        • honzour  

          Návrhy interiérů, nábytku … k tomu mrknu na net, kouknu na film, poslechnu hudbu. Hry určitě ne. Díky

          0 0
    • nox159  

      Ahoj, tak pocitac mam doma tedka mi prijel a pripravil se.

      jsem nadseny, klavesnice je bozi co jsem zatim vyzkousel, monitor neobvykle velky, a bezi to zatim dobre :)

      diky :)

      zitra se budu ptat na lightroom a photoshop jak to slozit dohromady a dalsi veci… :D

      0 0
    • nox159  

      jeste pridam jeden dotaz…

      vsechno funguje jak ma jen u monitoru mi nehrajou repracky at delam co delam, mam zaply zvuk v PC mam zaply zvuk i v monitoru a nehraje… vy kdo ten monitor mate nebo jste rikali ze ho mate v praci nebo tak neco, nechce to udelat jeste neco, se v tom prd vyznam tak se ptam, pokud na to neprijdu budu resit z prodejcem…

      diky

      0 0
      • Martin  

        máš to propojené? :D

        0 0
        • nox159  

          no jen tim jednim kabelem nic dalsiho tam nemam pokud se tam ma davat neco dale… :)

          0 0
          • Martin  

            ze zdířky v počítači ti signál jde? třebas do sluchátek?

            a zkus do monitoru připojit výstup třebas z telefonu. možná je vadný kabel.

            0 0
            • nox159  

              z pocitace zvuk jde, abych mohl pripojit vystup z tel tak bych musel sehnat ten kabel na to nekde…

              jinak teda nemusi byt zvlast pripojeny audio vystup z pocitace do monitoru ze ne? ( to bude v tom jednom kabelu predpokladam… )

              0 0
              • Martin  

                myslím, že ne. pokud se nepletu, tak ten benq bere zvuk do reproduktorů ze zeleného audio jacku, ne z HDMI/DP

                0 0
                • nox159  

                  aha takze jeste musim propojit audio kablem jo?

                  0 0
                  • Martin  

                    jj

                    0 0
                    • nox159  

                      diky moc tak behem dne sezenu kabel a vyzkousim…

                      0 0
                      • Martin  

                        tys ho neměl v krabici? (vím, žes kupoval rozbalený kus)

                        0 0
                        • nox159  

                          nemel, kdyby jo tak by mi to nejspis doslo ze bych to mel pripojit :)

                          0 0
                  • Georrge  

                    a máš to propojené DVI kabelem nebo HDMI?

                    0 0
                    • nox159  

                      nejsem u pocitace a vubec nevim…

                      0 0
                    • Martin  

                      ten BenQ nemá HDMI, ale Displayport (ten sice audio signál přenáší taky, ale opravdu si nejsem jistý, jestli monitor umí přehrávat zvuk z DP).

                      0 0
                      • Georrge  

                        tak v tom pripade to urcite bude potreba propojit klasickym audio kabelem.

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        DP…nejdementnesi system ktery jsem kdy potkal…nebo aspon jeho implementace pro lenovo NTB.)

                        0 0
                        • Martin  

                          mi DP vyhovuje. na jedné straně desktopová ATi, na druhé zmíněný BenQ a bez problémů.

                          co ti na DP nesedí?

                          0 0
      • nox159  

        znova dekuju, propojil jsem pocitac a monitor audio kablem a hraje to… vyreseno :)

        jeste behem dneska jiste zjistim dalsi banalitu se kterou si nebudu vedet rady :)

        0 0
    • nox159  

      Zdravim, tak asi uz posledni tema a to kvuli „kalibraci“ monitoru, photoshop mi sam psal at si ho upravim coz me dost prekvapilo a barvy nejsou uplne idelani mi prijde teda aspon tedka jak se na to tak divam prohlizim fotky ktere pri tisku byly ok tady nevypadaji stejne…

      jak postupovat, respektive monitor sam ma par rezimu nektere psane primo na fotky jine na cteni… je tam i sRGB a to mi neco rika…

      nastavit si to na upravu fotek ve standartnim nastaveni nebo si standartni nechat nejak rozumne nastavene na prohlizeni netu… a na fotky si udelat jedno zvlast pokud to teda pujde…

      0 0
      • Martin  

        to se spíš zeptej ve „fotíte“, tam chodí foto odborníci

        0 0
        • nox159  

          nechci zasirat tolik vlaken, ale jak se odpovedi nedockam tak to dam i tam :)

          0 0
      • Georrge  

        zalezi kam az chces jit, jestli ti to staci od oka, nebo to chces sondou. Windows ma sam o sobe takovou zakladni kalibraci, me to staci, bez ni mam ale taky dost vyblite barvy.

        Pak jsou nejake programy s podobnymi ale rozsahlejsimi testy, kdy si monitor nastavis.

        No a nebo potom sondu.

        Casto maji fotografove nekolik ulozenych rezimu, rezimy na upravu fotek na web (maji jich klidne nekolik podle toho, jestli je rano, poledne, tma…), a pak rezim na tisk, kde to maji zkalibrovane s tiskarnou.

        0 0
    • raceman  

      hledám nějaký levnější pc pro rodiče (internet, maily a pod)… ideálně mini tower, tak aby v pohodě fungoval na W7.. nějaké návrhy? představa ceny kolem 5tis :)

      koukal jsem na repas a do oka mi padlo:

      http://www.device.cz/…desktop.html

      http://www.device.cz/…re-m58e.html

      http://www.device.cz/…ra-slim.html

      nebo se vyplatí si připlatit za nějaký nový lowend?

      http://www.alfa.cz/product.php…

      dík :)

      0 0
      • nox159  

        2G ram mi přišlo na W7 málo, mám to tak na jednom notasu a peklo…

        0 0
        • raceman  

          jj počítám s rozšířením aspoň na 4

          0 0
          • scota  

            Na 8 GB už běží docela svižně ;-)

            0 0
            • raceman  

              jo, taky jedu na svojem na 8gb, ale po tom co jsem přestal používat chrome jako hlavní prohlížeč, tak najednou stačí i ty 4gb :D

              0 0
              • goofy  

                A co používáš za prohlížeč? Já na něho právě přešel místo Opery, protože mi to začala hodně brzdit.

                0 0
                • raceman  

                  zvykám si na IE 11 :)

                  chrome je svině, v ramce si v rámci jednoho procesu vytvoří vlastní buffer, který roste a roste s velikostí tvojí ram (pokud pc uspáváš nebo hibernuješ)

                  navíc se dá dočíst na netu v testech, že nejvíc žere baterku protože mění nějaký časovač procesoru z 15ms na 1ms, takže pc furt šrotuje

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jenže zase když ty spadne stránka tak to restartuje jen tu stránku a ne celej Chrom.

                    0 0
                    • raceman  

                      když mi spadla v chromu stránka, byla to známka, že už mám rozjetých opravdu mooc oken :D každý prohlížeč má něco, já v rámci prokrastinace od učení začal používat IE :)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        IE nepoužívám pár let, teda kromě v práci a jsem tomu rád. Na Chrom jsem přešel z Mozzily a Firefoxu.

                        0 0
                  • goofy  

                    IE už z principu ne… :-D Baterka mě netrápí, protože mi na ní noťas momentálně vydrží tak 5 minut a jednou za čas vypínám PC i notebook klasicky, takže asi proto mě to netrápí.

                    0 0
                    • raceman  

                      já ho taky odsuzoval, ale teď už špatný není, docela se těším na toho jeho spartánského nástupce :)

                      0 0
              • kyl  

                8Gb mám taky,Chrome používám zrovna teď a využití RAM je 17%

                0 0
                • raceman  

                  a kolik máš rozjetých záložek? já stabilně hodně i v několika oknech…

                  0 0
                  • kyl  

                    Tak 4–5,někdy víc.

                    0 0
                  • kyl  

                    Spuštěnej Chrome(6 zálo­žek),dvě z toho se automaticky aktualizují.BF v novém okně a Youtube taky v novém okně a 22% z 8Gb.

                    0 0
                    • raceman  

                      no tak já se běžně pohybuju mezi 10–25 a z toho několik youtube ;)

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Peklo, já se ztrácím už v pěti záložkách :D

                        0 0
                      • kyl  

                        10×Youtube a 30 záložek a jsem na 44%,je to akorát pěknej zvukovej maglajz.

                        0 0
                        • raceman  

                          a teď dávej nějakou dobu hibernaci nebo režim spánku a buffer ti naskáče až skoro do plna ram… a následné zavření oken nepomůže, ten nafouklý buffer tam pak zůstane i při jednom oknu se seznamem…

                          0 0
                          • siafu  

                            proto mám doma 12 GB RAM s tím, že by to spíš chtělo 16 GB, ale vzhledem k současným cenám chci ještě nějakou dobu vydržet s tím, co mám, navíc má přijít Skylake, DDR4, tak uvidím, možná v roce 2016 by se dalo přejít na Intel :D

                            0 0
                          • kyl  

                            Dávám jen režim spánku.

                            0 0
                          • hovanec  

                            Tohle mi v OpenSUSE teda vůbec nedělá. Používám uspávání i hibernaci a paměť se nijak nezaplňuje…

                            0 0
      • Erknold  

        být Tebou, tak si ho sestavím sám. Pentium Haswell 3240, 4 GB pamětí, 500 GB disk, základní desku, levnou kysnu co bude mít čudlík nahoře, aby se rodiče nemuseli tolik ohýbat, pokud nemají bednu na stole. Tuto je osvědčená základní sestava, která nebude dělat problémy nějaký ten pátek.

        To zvládneš sám. Na repasu Ti nejspíše nepůjdou fullHD videa, co pošleš rodičům z foťáku.

        0 0
        • raceman  

          tak jsem na cca stejné ceně jako tohle http://www.czc.cz/…2603/produkt , ale bez winu.. http://www.alfa.cz/basket.php…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Winy koupíš za 1500KČ.

            0 0
          • Erknold  

            Kdo ví, tuten mobilní úsporný procesor by to chtělo otestovat. Na běžnou práci by měl v pohodě stačit a určitě to bude lepší než repas. Ve výsledku to nemusí být špatný kauf.

            K té skládačce bys ještě musel dát mechaniku a čtečku. Pak je tamto jednoznačně výhodnější, navíc s origo hrozným systémem, který by měl jít ale zadarmo nahradit za win X.

            0 0
            • raceman  

              jj, pekelné lenovo je vítěz :)

              0 0
              • raceman  

                tak pc je doma, šlape slušně ale z těch win 8 a jejich pitomé překombinovanosti a banálních kokotin mi tečou nervy…

                0 0
                • Erknold  

                  jj znám dost lidí, co přešlo z legálních win 8.1 na cokoli jiného.

                  0 0
                  • raceman  

                    tak já osobně bych si i zvykl, ale naučit to používat rodiče zvyklé na jednoduché zapnutí a vypnutí xpček bude děs…

                    začlo to už tím debilním automatickým přihlašováním posledního uživatele… jak je to kua možné i když mám zaškrtlé zadávání hesla…

                    0 0
                    • Erknold  

                      Tuto byl jeden z problémů, na který jsem rezignoval. Vydržel jsem to rok, ignorovat různé „pomocné“ funkce. A pokaždé hledat hodinu na netu, jak ošálit systém, děkuji již ne. Jestli chceš mít klid, tak zazálohuj 8.1 pro případ potřeby a foukni tam win7, nebo nějakou rozumnou verzi linuxu.

                      0 0
                      • raceman  

                        tak net, maily a hudbu z yt zvládnou, s OS jako takovým, naštěstí, krom ON/OFF nepracují, tak to snad nějak půjde :)

                        0 0
          • kamaro  

            Tak na stejném procesoru jsem teď stavěl serfovadlo pro kamaráda (http://www.czc.cz/…ng308/seznam). Do skříně jsem dokupoval jseště čtečku karet (je tam na ní příprava, ale na CZC ji nemají). Desku bych nakonec zkusil vyměnit za trošku jinou, tato má pouze tři vnitřní USB, dva potřebovala čtečka a na přední pár USB portů zbyl pouze jeden vývod, takže funguje jen jeden. Stejné je to i se SATA porty, jsou jen dva (disk a SSD), mechaniku by nebylo kam připíchnout – ale mechanika je v dnešní době stejně na houby. Drobnou výměnou desky za trochu dražší model by se to mělo dát odladit.

            Jinak jsem na to dal Ubuntu a fičí to dobře. Spotřeba celé sestavy byla podle obyč měřáku kolem 17W, chladič zůstával chladný. Větrák ve skříni jsem tam nechal a připíchnul jsem ho na desku, která by mu měla regulovat otáčky. Nezkoušel jsem to, ventilátor jede, není skoro slyšet a procesor ukazuje kolem 35 stupňů.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Neveřejnej seznam.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Podle mě nemá smysl kupovat 32GB SSD za 1000, na který se jen tak tak vejde OS, když 120GB stojí o pětikilo více. A proč brát dva moduly RAM, když je lepší kvůli místu koupit jeden 8GB modul, který stojí prakticky stejně.

              0 0
              • kamaro  

                K SSD: Psal jsem, že tam je Ubuntu, což je systém který se nezasírá tak jako Win. Po dvou letech provozu je obsazeno 12GB (včetně swapovacího oddílu, který jsem tuším dával 4GB), takže je ještě fůra místa.

                K RAMce: využívá se Dual Channelu, který dokáže pracovat s dvěma moduly trochu rychleji než pouze s jedním. Takže proto dva moduly. Navíc 8GB je na Ubuntu dost předimenzováno, rozšíření nebude třeba. Pokud by někdy bylo třeba, tak už by to stejně bylo na kompletní výměnu desky+RAM, nemělo by cenu kupovat staré moduly na starou desku.

                Takže pokud chceš Win, tak si kup větší SSD, ale tam může být za chvíli problém i s 64GB SSD. Ale nevidím důvod, proč tlačit Win na domácí PC sloužící k serfování na netu, přehrávání hudby a videa, úpravě a prohlížení fotek a občasnému zbastlení nějakého dokumentu v kanc. balíku. To PC stejně nemá výkon na to, aby se na něm daly pařit nějaké hry (což stejně nedělám), které by Win vyžadovaly.

                0 0
    • Lister  

      Vytáhnu tohle téma.

      Musím doma poladit pracovní stanici na editaci fotek, základní editaci 4K videa a takové to běžné použítí – hraní ne. Mne už to nebaví a děti od toho zatím chci držet dál – a až jednou dětem podlehnu, tak bude spíš konzole.

      A tak mám dotaz – při cenovém limitu 30–35 tis bude obrovský rozdíl mezi NTB a velkou bednou?

      Za tyhle penize bude mít NTB minimálně i5, spíše i i7 a integrovanou grafiku, RAM 16GB a celkově už by mohlo jít o slušný stroj – podsvětlená klávesnice IPS displej, SSD disk. Nejvíc by se mi pozdavalo něco ve stylu Asus Zenbook 13 nebo 14.

      Proti tomu za tyhle penize člověk bez potíží postaví PC s novou i7, 32GB RAM, 1TB SSD a slušnou deskou a pořeší i slušně chlazení a kvalitní zdroj s modulární kabeláží a vysokou účinností. Počítače jsem si vždycky stavěl, ale už jsem to dlouho nedělal, takže aktuálně přehled úplně nemám, ale do toho se člověk asi dostane.

      V tom velkém PC bych k tomu SSD hodil 2 disky do Raidu 1, k NTB bych připojil kvalitní externí přes Thunderbolt 3, takže rychlost disku by neměl být problém ani v jednom případě. Disky do cenového limitu nepočítám.

      Takže bude podle vás rozdíl ve výkonu tak velký, aby se vyplatilo stavět velkou mašinu s větší spotřebou. NTB bude mit výhodu právě v té spotřebě, ale zase na druhou stranu ho asi často poženu na max výkon a pak určitě nebude tichý. Zato velká bedna s dobře navrženým odvětrání by nemusela být slyšet vůbec a z dlouhodobého hlediska to asi bude stabilnější řešení.

      Na cestách moc nepracuju, neříkám, že bych ten NTB nevyužil vůbec, ale většinu času by trávil doma.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Rozhodně bednu

        0 0
      • goofy  

        Pokud to nechceš nějak tahat, tak bych šel určitě do pěkné vyskládané bedny.

        0 0
        • Lister  

          No já se k tomu taky spíš kloním. Ale už dlouho jsemmto nesledoval, takže chybí přehled. Nechtěl jsme nic řešit a koupit to stylem – napiš požadavky a ať ti to poskládají.

          Ale jako vždy mi to nakonec nedalo aniž se v tom hrabu.

          Původně jsem vůbec neuvažoval nad ničím jiným než i7, ale pak začal číst jak jsou nové Ryzeny boží, tak si rik jsem do toho, ale cena mne dost nemilé šokovala. 5800× vypadal výborně, ale když stojí stejně jako 3900×, tak nevidím důvod, proč ho kupovat. Co jsem pochopil tak dělá by měla být stejná, takže by měla být možnost vzít předchozí verzi a za rok až se to uklidní tak koupit novější model.

          Ještě jsem se nedíval na 5600,ten je naceneny docela rozumně a pokud by byl výkonem mezi i5 a i7 při lepší spotřebě, tak bych mu dal šanci. Budu se muset podívat jestli není někde test.

          O a pak deska, zdroj, krabice, chlazení… No je co studovat :-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Na žive.cz ti někdo poradí na dobrej build. Dáš rozpočet a co od toho chceš. Na czc.cz už ti to složí.

            0 0
            • Lister  

              Nekaž to. Lézt na PC fórum a ptát se tam na tohle, je asi jako tady položit otázku na kolo do 15 tis ;-)

              0 0
          • JFtryall  

            Na Intel muzes rovnou zapomenout. :-) Ryzen to valcuje dost solidne. 5600X, 3700X v luxusnim pripade 5800X. Ja budu stavet asi na jare a urcite zase desktop a nejake normalni chlazeni. Rozdil ve vykonu proti cenove srovnatelnemu NTB je jiny vesmir. 550 deska, 32GB Ram idealne 3600Mhz pro Ryzen, NVME SSD podle rozpoctu a dalsi nahazet externe nebo podle potreby, Noctua CPU chladic. GPU je otazka protoze ted se to micha nova generace, ktera je nedostupna a velmi vykonna vs starsi, ktera se vyprodava. Ja osobne cekam na 3060 Ti, ktera bude mit vykon jako 2080 Super a bude za rozumne penize. Pokud strihas v DaVinci, hodi se dobra grafika. Premiera s nejakym narocnejsim H265 se stejne kouse i na top sestavach. Takze ja striham aktualne s 3600 a 2060 vyhradne pres proxy. Mam to nataktovane na stabilni 4Ghz a ok.

            0 0
          • goofy  

            Jo studovat je co… :-)

            Tady od toho borce jsem se poslední dobou vždycky odrazil, když jsem jsem něco skládal, a pak študoval testy a řešil dostupnost. :-)))

            Jinak skříň jsem pořídil Fractal Desing a fakt moc pěkně udělaný vnitřek.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Já zatím stavím takto:

            • Procesor: AMD Ryzen 9 5900X nebo 5950X (záleží asi co bude dřív – vzhledem k ceně ale nedává 5800X žádný smysl, o Intelu se nemá smysl dneska vůbec bavit)
            • Deska: MSI X570 Tomahawk (tady jsem vybíral hlavně podle návrhu a chlazení VRM – levné desky od MSI byly *******, kdy teploty šly přes 100°C. Tomahawk má 53°C a válcuje i o dost dražší desky, viz TEST)
            • Chladič: klasika Noctua NH-D15, nic lepšího nejde vymyslet
            • RAM: HyperX FURY 3733MHz CL19 32GB (2×16GB)
            • Zdroj: Corsair RM750× (to X je tam důležité, má lepší návrh a japonské komponenty). Víceméně je jedno co vybereš, jestli Corsair nebo Seasonic, oboje je kvalitní (důležité je koukat na záruku 10 let). EVGA Supernova G5 už je mnohem horší než původní G2, takže EVGA už nekupovat.
            • M2 SSD na systém a aplikace: Samsung 970 EVO PLUS 500gb (980 PRO je sice pro PCIe 4.0, ale pochybuju, že bych poznal rozdíl)
            • SSD na data a hry: 2× Samsung 850 EVO 500GB a 1× 860 EVO 1TB zůstanou z aktuálního počítače
            • Grafika: MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio taky zůstane z aktuálního počítače – zatím stačí, uvidí se příští rok
            • Bedna: Fractal Design Meshify 2 Solid (je pro mě důležité airflow a teplota komponent, na RGB a podobné kraviny kašlu. Proti Define 7 byla teplota v testu o 12°C nižší)
            • ventilátory uvnitř budou zatím Fractal + Noctua NF-A14 FLX, ale přejdu časem komplet na Noctua NF-A14 PWM
            0 0
            • Lister  

              Díky, díky všem.

              Jak to tak čtu, tak v tom cítím pravidelný gaming :-D

              No a hlavně cenové budeš někde úplně jinde.

              Jdu si dělat rozpočet. 5600 vypadá dobře, k tomu deska 550 a zbytek se nějak doladí. Uvidím jestli se mi povede postavit tak tiché PC jako současné – to skoro není slyšet a to tam nemám nic lepšího než Arctic. Ale hodně věcí tam jede pasivně včetně grafiky.

              Ten zdroj vypadá dobře a ani není tak drahý. 550W by mělo stačit.

              https://www.czc.cz/…8267/produkt

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jje fakt, že jsem v tom za těsně pod 30, ale bez DPH, plus grafika je původní.

                Ryzen 5600X vypadá fakt pěkně, testy jsou zajímavé:

                https://www.tomshardware.com/…zen-3-review

                https://www.guru3d.com/…-review.html

                A kdybys chtěl a nespěchal, tak ti tu 2070 Super prodám :0)

                0 0
                • Lister  

                  Tak ono to asi půjde.

                  https://www.czc.cz/…,302197/kody

                  Je to jen takový nástřel, jestli se dá vlézt do ceny. Grafiku musím pořešit, vůbec nevím, které jsou teď dobré, jen jsem tam chtěl dát něco, co bude přibližně naplňovat rozpočet.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ty Windows rovnou vyhoď a ušetříš 3000.

                    Přes bazoš zásadně kupuju vyřazené edice druhotného SW, naposledy jsem koupil Win 10 Pro za 85 Kč. ;0)

                    Sapphire grafiku (5700XT nejlepší edici Nitro+) jsem měl 5 dní a s díky vrátil. Strašněj krám. Nic jiného než MSI a nVidia nechci (možná se ted zase nechám zviklat na 6800XT, ale ještě si to raději dobře rozmyslím.

                    0 0
                  • JFtryall  

                    Tuhle GPU fakt ne, 2070 Super se bude dost lidi zbavovat a je to asi nejlepsi kompromis za dobrou cenu.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      +1

                      Lidi zatím chtějí 2070 Super na bazaru kupovat za 7.5–9 tisíc Kč, takže co Lister ušetří na Windowsu mi může dát za grafiku :-D

                      0 0
                      • JFtryall  

                        Ono to pujde za par dni dolu, bude ta 3060 Ti a ta tohle zase posune, jen doufam, ze bude rozumna dostupnost aspon na jare.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Hm, ideální čas prodat 2070 Super… Akorát teď bych to neměl čím nahradit :0( Není nic.

                          0 0
                        • Lister  

                          Jde o to kdy bude. Podle všeho nebude dříve než v Q1 21.

                          Naštěstí na to nespěchám, klidně počkám pár měsíců.

                          0 0
                          • JFtryall  

                            Ted se predstavi, tak doufam, ze fakt na konci zimy by to melo byt bez problemu dostupne. Hlavne jich bude nesmyslne mnozstvu variant.

                            0 0
              • Smazaný účet  

                A tenhle by ti nestačil https://www.czc.cz/…5114/produkt. Mám ho v PC už 6 let. Poslední setup 4460 i5, základka od Gigabyte nějakej low cost, 16GB A data XFG DDR 4, 1070 strix od Asusu, 2X SSD a 2× HDD. Sice je to stařeček ale ve 4k nehraju mám jen 1440p monitor ale vše dávám na plné detaily.

                0 0
            • Acanthophis  

              RAM bych radši volil klidně s nižší frekvencí – 3600 ideál – s lepším časováním, max. CL16 – pro Ryzen je to lepší volba.

              0 0
              • Smazaný účet  

                No mě vycházejí tyhle cenově lépe než 3600 :0)

                0 0
              • Smazaný účet  

                Tak hlavně 32GB je docela zbytečný overkill.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Pokud pouzivas rad pc ve stylu ‚neco delam, pak hibernace‘ dale pokracuju dalsi den…otevrene desitky veci a podobne…tech 32gb neni naprosto zadny overkill. Navic financni rozdil 16 a 32 v celkove castce je prd…

                  0 0
                • Lister  

                  Viš jak velké soubory dokáží produkovat současné foťáky? Giga na minutu není žádný problém.

                  0 0
      • kamaro  

        Přikláním se k bedně. Komfort práce s klasickou klávesnicí a dvěma monitory je prostě úplně jinde. Jasně že i k tomu NTB můžeš přikoupit samostatné periferie, ale potom to nemusí být NTB.

        0 0
        • Lister  

          NTB bych samozřejmě provozoval přesně tak, jak píšeš. Tedy s dokovackou s TB3 a napájením – tedy píchnu jedno USBC a mám připojeno vše potřebné. Na fotka je potřeba slušný monitor – zatím mi stačil jeden, ale už pokukuju po dalším.

          0 0
          • kamaro  

            Na dva monitory se dobře zvyká. Můj pracovní z roku 2017 v kostce: AMD Ryzen 5 1500X QCore 3,5GHz, 16 Gb RAM, AMD FirePRO W2100, Samsung SSD 960 EVO 250GB + dva 27" IPS monitory 2560×1440.

            S výkonem jsem spokojený, ale mám to na kancelářskou práci, CAD a foto – video nedělám.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.